Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII) - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-14, 23:37   #2251
bokeh
Zakorzenienie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII)

co do zasypiania to ja też nie usypiam na siłe ale mam taką zasade nie wiem czy dobrą, że nie wychodzimy z sypialni juz po myciu i jedzeniu. Jak nie chce spac to ok ale wtedy siedzimy w pokoju, czytamy ksiażeczki, spiewam jej np. To dobrze? czy powinnam dac jej wyjść do salonu i sie bawić jak chce?
A po drugie jej nie da uspac sie na rękach przez bujanie wyrywa sie i wierzga. Czasem jak juz serio chce spac to klade sie ją daje przodem do mnie i zaśnie tak, ale nie noszona

ide spać, męczyłam dzis projekt wizytówek i juz mnie oczy od kompa bolą :/

dobranoc
Stary 2014-06-14, 23:43   #2252
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
co do zasypiania to ja też nie usypiam na siłe ale mam taką zasade nie wiem czy dobrą, że nie wychodzimy z sypialni juz po myciu i jedzeniu. Jak nie chce spac to ok ale wtedy siedzimy w pokoju, czytamy ksiażeczki, spiewam jej np. To dobrze? czy powinnam dac jej wyjść do salonu i sie bawić jak chce?
A po drugie jej nie da uspac sie na rękach przez bujanie wyrywa sie i wierzga. Czasem jak juz serio chce spac to klade sie ją daje przodem do mnie i zaśnie tak, ale nie noszona

dobranoc
Dajesz dziecku wybór (śpi czy nie) a więc szanujesz wolę dziecka i jej potrzeby - ale nakreślasz też swoje własne granice - starając się by została w pokoju ( z tobą! nie sama)
Czyli ma przestrzeń na której może się czuć komfortowo i realizować się jak chce.
Ja to widzę okej

U nas staram się tak samo - czasem się zdarza że chce wyjść to się na to zwykle zgodzę, ale idziemy po coś - po książeczkę np etc etc - i staram się żebyśmy przebywały w sypialni i bawiły się spokojniej, bo chodzi mi o atmosferę nocy i jej klimat. Siłowo nie działam. Bo Tobie chyba też chodzi o to, żeby się nie rozkręciła za bardzo, tylko miała w miarę wyciszoną atmosferę przytulania i wspólnego czytania, bez zabawy w pełnym świetle i z podrzucaniem pod sufit. Taka "higiena snu".

Edytowane przez Debrah
Czas edycji: 2014-06-14 o 23:45
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 00:18   #2253
LadyWhisper
Zakorzenienie

u nas też histerie z usypianiem. Ale zrzucam to na wyjazd M., po prostu on tak za nim tęskni, że jak M. jest w domu to nie zaśnie, wczepia się w niego jak pijawka i koniec, nie ma szans, on spać nie będzie - a obijanie się o ściany, kładzenie na podłodze, lecące oczka - jak tylko poczuje, że zasypia - wrzask i tulas do M. Dzisiaj usypianie jako takie - 1,5h.

Na drzemkę - kołysanki + MT uwielbiam to!!! Mimo wszystko

Sylwia, jaki Bartulo!!!!!!!!!! Jaką on ma urodę kurczę, no niesamowity łobuziak z niego!!!!!!!! Piękny jest!!!

Coś jeszcze miałam

Zrobiłam papiery ( Elllmi ) i idę spać bo już mi cyferki przeskakują

aha, sprzedałam w 20 minut pchaczyka żyrafkę jednak mi szkoda....

Iiiiiiiiii byliśmy w Castoramie, genialne pudła na zabawki kupiliśmy, a jedno 15zł, ale będzie pokoik pięknie wyglądał jutro po szafę jedziemy (czarną dokupujemy jednak)

Buziak!!!

---------- Dopisano o 00:18 ---------- Poprzedni post napisano o 00:16 ----------

aha Bokeh, ja nie wypuszczam z łóżeczka, siedzę z młodym tam, czytamy, opowiadamy bajki, głaszczemy się, no wiadomo - o ile oczywiście nie ma histerii to możemy tak i 2h aż do zaśnięcia bez najmniejszego protestu. Bo jak histeria..... To ja nie mam zielonego pojęcia jak z nim postępować

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 01:19   #2254
hje
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Debrah, ja bym nie pojechała w długą podróż autobusem z dzieckiem.
Długa to ona nie jest

Cytat:
Z Krakowa to raptem 2h więc nie jest to podróż na pół dnia
Dokładnie, teraz to już nawet mniej może być.

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
Patrzcie, w koncu udalo mi sie uchwycic, kino domowe
Uuu, kocica i tygrysek

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość

dzieciaki maja najpierw mala (pierwsza) komunie w drugiej klasie (teraz juz bedzie ponoc w 3 klasie) a potem w 4 klasie druga komunie, tzw duza albo generalna
w skrocie- dzieciaki maja 2 komunie
U nas tylko tak, że w drugiej klasie komunia, a za rok jest po prostu rocznica, dzieci idą ubrane w alby, jest msza z czytaniem, przekazaniem darów itp. i tyle.

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
Hje, ja bym pozyczyła forsy od znajomych i sie stamtąd w końcu wyniosła. Po ch.j wy tam siedzicie. Rozumiem ze kasa to problem, ale mysle, ze też troche tym sie usprawiedliwiacie nie wiem, nie kombinujecie itd i siedzicie i męczycie sie u nich. (brak kasy= komfort psychiczny w sensie ze to wytłumaczenie i nie kombinowanie, jak zrobić żeby było dobrze i sie jak najszybciej wynieść)

Byłam dziś na mszy za babcie, msza trwała niecałe 20 minut. Szok mam, nie sądziłam że są takie krótkie msze;o
Oj, uwierz, że to działa właśnie w inną stronę. I komfort to to na pewno nie jest, bo mnie się co wieczór ryczeć chce, że przez takie coś musimy tu dalej siedzieć.
Szczerze, to myślałam nawet o tym, żeby kredyt wziąć i nie kupować mieszkania, tylko wynająć, a ten kredyt by był tak na początek, w ogóle na życie. Tylko że my nie mamy w ogóle zdolności kredytowej, bo tż ma papierek na pół etatu, a ja null
A co do pożyczki od znajomych, to nie wiem, ile byśmy musieli wziąć, a na takie duże kwoty to się nikt pewnie nie pisze. Bo co z tego, że pożyczymy trochę, jak potem i tak będzie lipa przez wypłaty tż? zeby nie było, on "formalnie" mało nie zarabia wcale, bo czasem nawet i 3000 zł wyciągnie, a nam by to wystarczyło w zupełności. Tylko że przez takich ludzi, jak baba, u której teraz robią, nie dostają nieraz kasy przez 2 miesiące, i co wtedy z płynnością, z płaceniem rachunków? Teraz tego nie robimy, a i tak jesteśmy jeszcze zapożyczeni na 500 zł u jednych i drugich rodziców.
I tak, rozwiązaniem na pewno byłoby zmienienie pracy przez tż, tylko on tak jak chyba tż Całej(?) - ma opory po prostu przed rozstaniem się z nami, z Polą.... W tej pracy mają szansę znowu jechać do Austrii, ale to dopiero we wrześniu. A teraz tż chce zostać w tej firmie przynajmniej nie skończą u tej baby, bo nie chce tak szefa zostawić w czarnej dupie, a gościu jest naprawdę za☠☠☠istym facetem.
Wiem, jesteśmy porąbani, że myślimy o innych, zamiast tylko o sobie, w tej sytuacji. Ale w końcu muszę wziąć tż w haki i go przekonać, żeby właśnie spróbować samemu, na nowo, a nie kurczowo trzymać się starego, a on niestety jest taki honorowy i właśnie przywiązany do sprawdzonych rzeczy, czasem boi się ryzykować...
Przepraszam, że chaotycznie.

Tż dzisiaj cały dzień nie było, bo robili u szwagra. Dziewczyny, jak wrócił do domu, co się działo Jak wszedł, to Pola podleciała do niego i zaczęło się Najpierw stała przed nim 5 minut i jak zaczęła nawijać Japka się jej nie zamykała, normalnie krzyczała non stop, jakieś wymachiwanie rękami, gestykulacje; stała przy nim, a patrzyła prawie ciągle na mnie i jakby chciała powiedzieć, że tata wrócił! Potem non stop chodziła za mną, za nim, dalej nawijała, poszliśmy do pokoju, on siadł na pufie, ja naprzeciwko na łóżku; i stała na środku między nami, i co chwila do mnie, do niego - nawijała jak najeta, znowu ręce jej latały na wszystkie strony, klepała się po nogach, siadała na sekundę i już wstawała Tak naprawdę zatykało ją tylko winogrono na chwilę, a i tak jak jadła to było "mmmmm"
Normalnie mi się ryczec chciało przy tym wszystkim, ona tak ewidentnie się cieszyła, że tata przyszedł Jak się poszedł kapać, to przez cały czas leżała pod drzwiami i patrzyła przez dziurki (nadal gadała), dopóki nie wyszedł i nawijała dalej, a normalnie zaczyna od razu płakać, żeby ją wpuścić.

Boże, jak ja kocham Marchisioooooo Najprzystojniejszy facet ever!
hje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 07:51   #2255
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Cytat:

dobranoc
Ja tak samo robię.
Nie mam siły już wieczorem biegać za nią po mieszkaniu.

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Aga8484 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 09:03   #2256
mala_19kw
Zakorzenienie

Hejo My dziś po nocnej 3godzinnej tugezie,muszę mówić jak się czuję ?
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 09:20   #2257
LadyWhisper
Zakorzenienie

/hje, wczoraj był taki konkurs skoku wzwyż facetów, że myślałam, że się posikam ze szczęścia a komenatorzy orgazmu niemal dostawali, koooooosmiczne wyniki!!!

Stary 2014-06-15, 09:24   #2258
bokeh
Zakorzenienie

Brrrr ale zimno nie mam chęci na nic a burdello w domu że ho ho

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-06-15, 09:45   #2259
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Cytat:
Brrrr ale zimno nie mam chęci na nic a burdello w domu że ho ho

Taka zimnica się zrobiła. Akurat jak wyjechaliśmy. . Wrrrr
Podobno od jutra ma być lepiej....Oby!

Wklejam Wam a Antonia przy śniadaniu. ..

BOKEH... kiedy wyprowadzka? A tamto "nowe" mieszkanko przerabiancie jakoś? W sensie raczej estetyczno - wizualnym?

"Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć."
neti1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 09:50   #2260
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Dziewczyny moj Antonio tańczy i szaleje przy nowej reklamie serca i mózgu Tpsa.... musze to nagrać. ..

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1402818389350.jpg (68,3 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1402818437740.jpg (62,2 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1402818466961.jpg (84,5 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1402818538763.jpg (84,5 KB, 11 załadowań)

"Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć."
neti1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 09:52   #2261
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez neti1 Pokaż wiadomość
Taka zimnica się zrobiła. Akurat jak wyjechaliśmy. . Wrrrr
Podobno od jutra ma być lepiej....Oby!

Wklejam Wam a Antonia przy śniadaniu. ..

BOKEH... kiedy wyprowadzka? A tamto "nowe" mieszkanko przerabiancie jakoś? W sensie raczej estetyczno - wizualnym?

No kurcze to Wam sie nie udalo trzymam kciuki za poprawę pogody! mnie to juz wkurza albo upaly nie do zniesienia albo zimnica i deszcz nie ma kiedy wyjsc na porzadny spacer:/

a co do mieszkania, ono jest w stanie wyremontowanym, nowe panele, nowa lazienka i kuchnia, sciany pomalowane na bialo. Wiec raczej nie bedziemy nic robic. W planach mam kupienie nowej kanapy przemalowanie komody o ile bedziemy ją brac. Do tego jaaies tam polki, zdjecia wiadomo ale raczej zadnego malowania scian nie planujemy musimy tam urzadzic garderobe wiec to troche jedynie naszej inwencji ;-)

Stary 2014-06-15, 09:58   #2262
nafiyqa
Zakorzenienie

Hej hej tata w nocy pojechal, dzis TZ ma wolne, takze od jutra wraacaaam do czytania na biezaco
Dodam tylko, ze dziecko moje ma kompletnie wywrocona dobe. Chodzimy spac po 23, drzemka jest o 17, wiec teraz jeszcze spi
Winowajca? Mundial i zwiazane z nim emocje mojego taty!

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 10:10   #2263
ILLUSION
Wtajemniczenie

marsi - a jednak miałaś nosa że będzie facecik kolejny Gratulacje!
jaka- gratulacje! Też bym była w szoku i pełna obaw, to naturalne że tak zareagowałaś.

Ja w piątek byłam na imprezie z pracy. Pierwszy raz odkąd Igorek się urodził był tyle godzin beze mnie, rano wyszłam do pracy i prosto z pracy na tą imprezę. TŻ spisał się na medal, bez żadnych problemów Iguś poszedł spać o 20:30, jadł ładnie wszystko co mu mąż dawał. Jestem z nich dumna! Oczywiście pisałam do TŻta kilka SMSów jak tam u nich bo nie mogłam wytrzymać

U mnie też dziś pogoda beznadziejna, deszcz pada od rana
Stary 2014-06-15, 10:40   #2264
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mikakrolikowa Pokaż wiadomość
DEbrah napisałam ci PW na Fb
Lady Świetne
Bokeh Brawo za ząbka
Marsii Gratuluje trzeciego syka

Dziewczyny nie dam rady nadrobić ostatnich dni zaraz jade do KRk do promotora z planem pracy Dr trzymajcie kciuki
Pstryniu co z wasza rehabilitacja??
Szajka co to za zabawa z pieskami ?? nie moge znalesc na ostatnich stronach

Bylismy wczoraj w Prokociumu w sklepie ortopedycznym po pionizator
ale UWAGA odradzili nam bo nigdy nie robili pionizatora dla tak SILNEGO I AKTYWNEGO dziecka Kocham ta Pania za te słowa za to wyszlismy z pobrana miar na nowe ortezy za miesiac przymiarka ale teraz to pełna profesja odlew gipsowy nózki; bedziemy mieli nowe smigacze
Julo nawet wytrzymał gipsowanie nóg ale łatwo nie było
I matka zaszalała wybralismy wzór czarne w trupie czachy a co jak dziadki zobaczą to pomdleja

świetne wieści!

http://3.bp.blogspot.com/-9X4Fe1Zy_l...600/pieski.jpg pieski

Cytat:
hejka.
wrocilam wlasnie od fryza, malowanko bylo bom sie zapuscila ze hej
jutro mam komunie swoich czwartoklasistow wiec wypadaloby wygladac jak czlowiek

widzialysmy kurde - boli jak pieron a ta na kuckach, w wodzie jedna reka tylko sie podtrzymuje... no szczerze podziwiam!

jakos nie moge zrozumiec takich zagrywek przeciez jestes ich CORKA! Przepraszam za to co napisze ale "normalny" rodzic zrobilby dla swojego dziecka wszystko a oni co?!
z boku wyglada to tak jakbys byla dlla nich nie wiem jak wielkim ciezarem
pewnych rzeczy nie jestem w stanie zrozumiec, przepraszam...
poprostu nie miesi mi sie to w glowie jak mozna byc takim w stosunku do wlasnego dziecka
ps.wypi.erdzielaj stamtad jak najszybciej!!!!

lady - zdjecie rewelka!
mika - narazie nic probuje umowic sie do neurologa i orto i zobacze co oni powiedza

o jaaaaaaaaaaa
u nas w 2 klasie normalna Komunia, a w 3 tzw. rocznica, ale właśnie na galowo po prostu (chyba, że pasują alby), bez szału

Cytat:
jeszcze jedno - kupilam wczoraj mlodemu w Auchan 2 ksiazeczki. REWELACJA!!!! cena 11,90. twarde okladkI i strony, kartek uwaga!!! 19! (tak, tak, dziewietnascie ) i co najlepsze - na kazdej stronie jest okienko a pod nim obrazek. kolorki ladne, obrazki tez, mnostwo szczegolow. no cudo poprostu!!!
P.O.L.E.C.A.M!!!
my mamy zwierzatka i pierwsze slowa
tu jest, tylko ze "liczenie" http://babytesterki.blogspot.com/2013/11/liczymy.html

---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ----------

a jeszcze wracajac do komunii - to chyba tylko u nas sa dwie?
mala/pierwsza i duza/generalna...
fajne!

Cytat:
Napisane przez blogerka Pokaż wiadomość
Mamy ciągle problemy z usypianiem, jestem bezsilna.
Zaczeło się zaraz po trzydniówce i nie przechodzi samo, wręcz jest coraz gorzej. Częstsze pobudki, tak naprawdę nie wiem z jakiego powodu? bo ani pić, ani jeść, ani smoczka nie chce.
Samo usypianie u nas już dług czas było bez problemu, odłożony do łóżeczka zasypiał sam. Teraz jest krzyk, płacz. I tak, nie wiem co mam robić. Bo ani nie chce ze mną zasnąć, ani na rękach, ani chodzenie, ani mleko, ani smoczek, ani woda. Wręcz jak podaję mu smoczka to mam wrażenie, że wścieka się, że chce mu nim buzię zatkać, żeby nie mógł krzyczeć. Kurde no, nie mam pomysłu. Zmęczony jest na pewno. Myślę poważnie nad przestrzeganiem znowu rytmu dnia, czyli głowne posiłki co do zasady o tej samej porze, drzemka zawsze też o tej samej porze i wybudzanie gdyby spał za długo. Wiem, że to ma wielu przeciwników, no ale sama juz nie wiem. Mimo, że to było uciążliwe, działało idealnie. A teraz kiedy w sumie już z bezsilności nawet usypiam go wózku jak noworodka a cały dzień nie ma ładu ani składu zaczynam już chodzić sfrustrowana i zestresowana, bo drzemka po 30 minutowym uspianiu w wózku trwa 30 - 50 minut i nie budzi się wyspany tylko skrzykiem. ZAsypianie też straszne plus częstsze wybudzenia. Już półtora miesiąca czekam i liczę, że to samo minie ale nie mija.
Jestem bezsilna, zmęczona, nie wiem co mam robić. Najgorsze, że po bardzo ciężkich pierwszych miesiącach życia keidy on nie spał wcale!!! koło roku to si,e ładnie uormowało i może nie było idealnie, ale znośnie. Była drzemka połtora godziny i jak mu nic nie dolegało 3 pobudki na karmienia / wodę.I keidy już myślałam, że może za jakiś czas prześpi całą noc, wszytsko się posypało i śpi co raz gorzej, przed wczoraj wstaliśmy o 4.30 a z sypialni wyszliśmy o 5. Jak mi się obudził o 4.30, to pórbowałam go usypiać. Właściwie to on płakał mocno przez sen, oczka miał zamknięte, widać było, że jeszcze chce spać, ale po 30 minutach sama go wybudziłam bo nie mogłam patrzeć jak płacze, a ja nie potrafię go uśpić.
pewnie bym spróbowała, bo są i dzieci, które najlepiej funkcjonują wg konkretnego rytmu - może jego brak zaburza mu poczucie bezpieczeństwa?

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
Czesc laski nie było mnie przez tydzien, ale dzis jestem nie nadrabiam, nie mam szans przy waszym tempie, wiec wbijam sie bez ceregieli

W ciagu tygodnia szłam spac razem z dzieciem, bo juz ledwo sie na nogach trzymałam, wieczne niedospanie wyszło jak na dłoni...
A że dzieciunio nie tugezuje juz od jakichs dwóch tygodni to odespałam całe 1,5 roku Poza tym Bartulo nauczył sie sam zasypiac w sensie bez noszenia, kołysania itp... kladziemy sie na łózku, pokotłuje sie z 10 minut, potem odwaraca dupką i spi mój duzy łobuzerski chłopczyk doszło nam pare nowych słow, ogólnie uwielbiam to, ze z dzieicem dogadac sie juz mozna po ichniemu i na migi

przelece Was troche z dzisiaj i moze wczoraj, zebym choc troche wiedziała co u Was

Przypominam Bartula
masz absolutnie rewelacyjnego Syna

---------------------
wczoraj zerwałam się ze smyczy po pracy - bo byłam, pomalowałam jakieś 40 twarzy dzieci! ale za to wszyscy chwalili, bo naprawdę super mi buźki wyszły (tygrysy, koty, helołkitki, myszki minnie, koty, wilk, 2 razy Ninjago pieski, motyle!), potem z dziewczynami poszłyśmy na piwko, a potem poszlam na parapetówę do szwagra, a P. był z dziewczynkami
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 11:18   #2265
bokeh
Zakorzenienie

Moje dziecko siedzi w kartonie i sie bawi a ja nie ogarniam tego bałaganu ;( chciałam sobie ułatwic zycie a chyba zagrzebałam sie w tym jeszcze bardziej, bo te rzezy z ktoymi nie wiem co zrobic alabo jeszcze nie moge spakowac walaja sie po mieszkaniu, uratujcie mnie !

Stary 2014-06-15, 11:39   #2266
Delicjanka
Zakorzenienie

Hej kochane,
ja tak na szybko, weszlam na Fb i na pewnej grupie dziewczyna napisała taki post " Czy ktoś z Was zna jakieś fajne, rozwijające aplikacje dzieciowe na tablet? Mój 2,5 roczny synek takowy otrzymał i szukam takich, którymi będę mogła wesprzeć jego rozwój, a nie zostawić go z tabletem i mieć z głowy na godziny."

Jak sie na to zapatrujecie? moim zdaniem to gruba przesada, zeby sciagac tak malemu dziecku aplikacje, wydaje mi sie ze to takie "usprawiedliwianie"sa mego siebie, dziecko sie zajmie niby takimi aplikacjami co rozwijają dziecko a rodzic ma z glowy na godzine, dwie. Tylko chyba sobie nie zdaje sprawy, jakie mogą byc tego konsewkencje, widze to po moim 5 letnim chrzesniaku, który w wieku 3 lat zaczął własnie sie bawić takimi aplikacjami, a teraz moja siostra ma wielki problem.

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 11:50   #2267
s i l v e r
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46887191]świetne wieści!

http://3.bp.blogspot.com/-9X4Fe1Zy_l...600/pieski.jpg pieski
[/QUOTE]

ale fajne

Cytat:
nie chce Cie dolowac ale maja to wprowadzic (a moze juz wprowadzili) w calej Polsce

Wysłane z mojego LG-V500 przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ----------

Jakiś ten dzień taki do d...y.
Coś mi strzeliło w kręgosłupie :/
Wzięłam tabletki ale dalej boli.... ehhh. Zachmurzone od rana i zimno. Dziecko marudne strasznie. O wszystko płacze. Masakra jakaś. Niby mamy razem z tż wolne a nie ma co robić.
Ale na jutro zapowiadają poprawę pogody... no tak, bo będę znów całymi dniami w pracy

Stary 2014-06-15, 11:53   #2268
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Hej kochane,
ja tak na szybko, weszlam na Fb i na pewnej grupie dziewczyna napisała taki post " Czy ktoś z Was zna jakieś fajne, rozwijające aplikacje dzieciowe na tablet? Mój 2,5 roczny synek takowy otrzymał i szukam takich, którymi będę mogła wesprzeć jego rozwój, a nie zostawić go z tabletem i mieć z głowy na godziny."

Jak sie na to zapatrujecie? moim zdaniem to gruba przesada, zeby sciagac tak malemu dziecku aplikacje, wydaje mi sie ze to takie "usprawiedliwianie"sa mego siebie, dziecko sie zajmie niby takimi aplikacjami co rozwijają dziecko a rodzic ma z glowy na godzine, dwie. Tylko chyba sobie nie zdaje sprawy, jakie mogą byc tego konsewkencje, widze to po moim 5 letnim chrzesniaku, który w wieku 3 lat zaczął własnie sie bawić takimi aplikacjami, a teraz moja siostra ma wielki problem.
Ja to sie w ogole boje, no bo dorosli teraz ciagle trlefony, kompy, tablety i ze nie da sie uchronic dzieci przed tym. Tymbardziej ze wiadomo jakie sa ciekawskie. Ja w ogole planuje mocno ograniczyc kompa w szczegolnosci fejsa np na tydzien :-D czy to w ogole mozliwe....

Stary 2014-06-15, 12:24   #2269
treselle0
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
ale fajne

---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ----------

Wzięłam tabletki ale dalej boli.... ehhh. Zachmurzone od rana i zimno. Dziecko marudne strasznie. O wszystko płacze. Masakra jakaś. Niby mamy razem z tż wolne a nie ma co robić.
Ale na jutro zapowiadają poprawę pogody... no tak, bo będę znów całymi dniami w pracy

mam to samo Juz jej mówie, zeby przestała wrzeszczec bo naprawde mam dosc

Cytat:
Hej kochane,
ja tak na szybko, weszlam na Fb i na pewnej grupie dziewczyna napisała taki post "[I] Czy ktoś z Was zna jakieś fajne, rozwijające aplikacje dzieciowe na tablet? Mój 2,5 roczny synek takowy otrzymał i szukam takich, którymi będę mogła wesprzeć jego rozwój, a nie zostawić go z tabletem i mieć z głowy na godziny."
o rany, to juz w tym wieku takie prezenty? Co za czasy
Bokeh, moje utopijne wyobrazenie jest takie, ze zapewnie dziecku takie atrakcje (ciekawe formy spedzania czasu), ze beda bardziej atrakcyjne niz komp
Ale najwazniejsze to zebysmy razem z tz tyle nie siedzieli przed nim, i dawali dobry przykład
treselle0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 13:34   #2270
blogerka
Wtajemniczenie

Co do "appek"
Znajomi przy pierwszym dziecku, wkręcili się w gry edukacyjne na laptopie, myśleli że dzięki temu dziecko się będzie dobrze rozwijać. Nie wiem na ile jest to skutiem tego, ale ten chłopak, obecnie prawie 18latek od ładnych paru lat jest bardzo wkręcony w gry komputerowe, do tego stopnia, że na wakacje zamiast na obóz powiedzmy zeglarski czy jakis inny jezdzil na obozy dla graczy, gdzie grali sobie w jakies gry (nie na komputerze, nie wiem dokładnie o co w tym chodziło, ale potrafili cały dzien siedziec w pokojach i wlasnie grac). Poza tym jakies mangi itd.
Wg mnie to wlasnie usprawiedliwanie sie, bo nikt nie wymysli takiej gry ./ aplikacji ktora lepiej rozwinie dziecko niz kontakt z drugim człowiekiem, rodzicem, dziecmi.
Dlatego wku*wia mnie to za przeproszeniem, jak rano przynosze do sypialni Borysa TZ a on mu tablet wlacza i jakies autka. Do tego stopnia, ze wole mu go w ogole nie przynosic, bo po prostu mi sie to nie podoba. Jasne, ze Borys sie cieszy, ale czy jest mu to potrzebne? Nie! jeszcze jak widzę, jak on wpatrzony jest i jak rzadko mruga przy tym, to na 100% jestem pewna, ze to nie zostanie bez wplywu na dziecko. I może jestem zbyt rygorystyczna, ale tak samo nie bedzie ogladal bajek. Do czasu, keidy pojdzie do przedszkola, wtedy pozwole mu powiedzmy na jedna dziennie, i to tez razem ze mna czy TZ. Bo tez nie chce, go wychowac na ufoluda, ktory pozniej nie bedzie mial wspolnych tematow z rowiesnikami.
A tableta dopuszczam chyba tylko w podrozy, planujemy wakacje i z tego co pamieta jak prebiegala droga w tamtym roku, to wezme mu tableta i te jego autka. Ale na codzieni? nigdy w zyciu! nikt mi to nie wmowi, ze go to rozwinie. To tylko matki sie usprawiedliwiaja, bo maja wtedy chwile spokoju. A pozniej to prowadzi do tego ze rodzice ida z dziecmi na obiad do restauracji, a z dziecmi nie ma kontaktu bo jedno na tablecie drugie na telefonie.

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ----------

Cytat:
Napisane przez treselle0 Pokaż wiadomość
mam to samo Juz jej mówie, zeby przestała wrzeszczec bo naprawde mam dosc

o rany, to juz w tym wieku takie prezenty? Co za czasy
Bokeh, moje utopijne wyobrazenie jest takie, ze zapewnie dziecku takie atrakcje (ciekawe formy spedzania czasu), ze beda bardziej atrakcyjne niz komp
Ale najwazniejsze to zebysmy razem z tz tyle nie siedzieli przed nim, i dawali dobry przykład

To ja Wam coś powiem, dzięki temu że jestem tutaj z Wami i jeszcze gruba RB, to wszytsko wydaje mi się takie naturalne, bo nie mam za bardzo kontaktu z innymi matkami.
Ale jak mam to zawsze jestem w glebokim szoku i czuję się dziwna. No bo np. od malego nie dawalam kaszek na cukrze - "wiesz, ja musze, bo on nic innego nie chce jesc" - dodam, ze z tego co widizalam, dziecko mialo wilczny apetyt a wg mnie bylo ogromne jak na swój wiek.
Ostatnio na jakims forum byla dyskusja na temat klapsów i ponad 60% bylo za , tak samo jak karami i nagrodami, stawianiem w kącie. A wiecie jakie byly argumenty? Bo rodzic musi pokazac kto tu rzadzai, bo dziecko ma wiedziec, ze ma nie wchodzic na glowe. Bo dziecko musi miec szacunek, a ja ze swoim tlumaczeniem i bezstresowym wychowaniem, bede miala rozwydrzonego bachora. Bo czasem musi dostac klapsa, bo "ty chyba nie masz dziecka i nie wiesz ze czasami tlumaczenie nic nie daje, chocbys 15 minut tlumaczyla, dziecko sie wylacza. A tak dasz mu klapsa, i juz pozniej wie ze ma tego nie robic, i nie robi" "wg mnie klapsy są dopuszczalne w pewnych sytuacjach"
I ja za kazdym razem schodze na ziemie i zastanawiam sie mocno nad tym wszystkim.

---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ----------

marsi - gratuluję 3 chłopaka w składzie. Jestem ciekawa imienia, które wybierzecie ale wszytskie tu pewnie wiemy, że będzie bardzo oryginalne Powiem Ci, że dziewczynka by pasowała dopiero jako następna , taka wisienka na torcie

Edytowane przez blogerka
Czas edycji: 2014-06-15 o 13:33
blogerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 18:52   #2271
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
ale fajne

o jezu u Nas to sAMO ! potykała się nawet na prostej drodze i w płacz, o wszuystko doslownie spiąca mega, ale łóżeczko ją parzyło, w koncu jak tylko sie troche przejasnilo wyszlam w sekunde zasnęła. Pojechałysmy do taty do szpitala. A potem jeszcze w piłke grałyśmy mam andzieje, że0 si0ę t0roche zmęczyła
Stary 2014-06-15, 19:44   #2272
LadyWhisper
Zakorzenienie

Bokeh widzę, że na podobnym etapie jesteśmy, my co prawda nie przeprowadzka, ale remont u Pietraszka, a że likwidujemy u niego przemegaogromniastą szafę w której jest dosłownie i absolutnie wszystko upchnięte, czego nie potrzebujemy na co dzień, to.... jest sajgon. Co wyrzucić, co zostawić, gdzie to dam, a gdzie tamto. Cholerka, doliczyliśmy się 7 (!!!) kołder!!!

Byliśmy w Ikei dzisiaj nie powiem za ile zrobiliśmy zakupy ale udało nam się dokupić szafę do kompletu!!!!!! Ostatnią!!! mało orgazmu nie dostałam jak zobaczyłam że są dostępne fronty w szarobrązowym kolorze

Blogerko, na mnie np ludzie dziwnie patrzą, jak Pietraszko w sklepie rzuca się z wrzaskiem na ziemię. "bo powinien w tyłek dostać i by się nauczył", a ja podnoszę, tulę, tłumaczę, głaszczę. No kurdę, nie potrafiłabym nawet inaczej!
Co do gier/tabletów/bajek jestem tego samego zdania. Usprawiedliwanie się matki. Chociaż nie powiem, jak Pietraszko był mega chory i nie działało na neigo nic, włączyłam bajkę i 'oglądaliśmy', zainteresowanie padło po 3 minutach, poszedł do książeczek, a ja się wkręciłam i oglądałam do końca

---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ----------

nasz się obija o ściany ze zmęczenia małż usypia a ciągle płacze i wrzaski a nie jest w stanie na nóziach stać już, kładzie się na podłodze. Łóżeczko parzy

Stary 2014-06-15, 20:23   #2273
fewcia
Zakorzenienie

GG do fewcia

Lady,Blogerko jak ja Wam strasznie wspolczuje tego zasypiania

Moje dziecko dzisiaj sie jakiegos szaleju najadlo Normalnie tyle ruchu,smiechu,przewrotow i lobuzerskich czynow dawno nie bylo
Powiedzcie czy moge tak isc na bal???
Nie umiem przekrecic zdjecia w aplikacji

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1402856567626.jpg (44,4 KB, 72 załadowań)
fewcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 20:30   #2274
bokeh
Zakorzenienie

Lady widze ze Wasz tez dzis gra w gre pt łózeczko parzy :-D u mnie dalej nie spi i polozenie do lozka to mega wrzask, nie wiem co sie stalo.

Pokaz co kupiliscie w ikei??? :-D ja mam w planach jechac ale najpoerw musze cos wygrac

Stary 2014-06-15, 20:33   #2275
fewcia
Zakorzenienie

GG do fewcia

Bokeh wygrac? Moglabym majatek przepuscic w Ikea

Stary 2014-06-15, 20:34   #2276
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Fewciu, rewelacja!
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 20:42   #2277
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fewcia Pokaż wiadomość
Bokeh wygrac? Moglabym majatek przepuscic w Ikea

No jakis majątek wygrac :-D ja jestem zakochana w mwblach na balkon... ale potem w zime gdzie je trzymac

Stary 2014-06-15, 20:42   #2278
fewcia
Zakorzenienie

GG do fewcia

Jak wygrasz majątek to sobie hangar wynajmiesz :p

Stary 2014-06-15, 20:50   #2279
misiaeel
Wtajemniczenie

hej

fewciu ślicznie! i ja się pytam gdzie ten brzuch?

Lady nie mogę z obserwatorów na parapecie co w Ikei kupiłaś? poka poka

Ill brawa dla Męża

neti mam nadzieję, że zaraz się wypogodzi. ale widzę, że macie tkie szczęście jak ja

hje ale to musiało bosko wyglądać jak Pola opowaidała Tacie

mika cudowne wieści

sylwia brawo za piękne jedzenie i za brak tugez

nawijko 4 sierpnia najprawdopodobniej jesteśmy w Gd

jesteśmy już u Rodziców. Hania zachwycona bo pieski, kotek no i w sąsiedztwie jest koza a no i jazdę na rowerku biegowym opanowała do perfekcji

Aniołki[*][*]25.01.2012
misiaeel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 20:52   #2280
blogerka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez fewcia Pokaż wiadomość

Lady,Blogerko jak ja Wam strasznie wspolczuje tego zasypiania

Moje dziecko dzisiaj sie jakiegos szaleju najadlo Normalnie tyle ruchu,smiechu,przewrotow i lobuzerskich czynow dawno nie bylo
Powiedzcie czy moge tak isc na bal???
Nie umiem przekrecic zdjecia w aplikacji

nie wiem, czy możesz tak iść na bal, ale mega szczupło wyglądasz

Lady, to my chyba jednym wóżkiem jedziemy z tym uspianiem
A co do rzucania się na ziemię, chyba się zaczyna, ale też staram się ignorować otoczenie i skupiać się na Borysie i moich emocjach.

---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ----------

debrah - pytałaś o której uspiam Borysa, około 19, Dzisiaj padł bez słowa, odłożyłam nieśpiącego do łóżeczka, dostał buziaka, zasnął.
Ta pora jest raczej w porządku, zauważyłam, że jak czasem go przetrzymam, albo wracamy później do domu t jest gorzej, bo on się nakreca w tym negatywncyh emocjach i z tego zmęczenia chyba sam nie wiem o co mu chodzi. Jest zbyt zmęczony, żeby po prostu usnąć i nic mu nie pasuje.
Aha, drzemka dizisja była o 12, ale zasnął nam na rowerach, przełożyłam do wózka, przewiozłam z 300 m i wróciłam z nim do domu.

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości