|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3841 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1
Cytat:
Oczywiście ze zrobisz morfologie z palca , Crp rownież. Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk |
|
|
|
|
#3842 |
|
Rozeznanie
|
wg. mnie miejsce wkłucia zależy od ilości badań a co się z tym równa ilość krwi do tego potrzebnej.Artur miał pobieraną z główki 2 probówki bo miał pół kartki badań zaznaczonych
|
#3843 |
|
Raczkowanie
|
Kaja miala z przedramienia 2 probowki. Miala 4 miesiace.
|
|
#3844 |
|
Rozeznanie
|
Widze dyskusje na temat rozszerzania diety.
Ja taka biegła w tym temacie nie jestem, czytam w internecie rozne informacje o tym ale wiem ze mało wiem:p mozecie tak w skrócie mini mini napisać swoje zdanie na temat rozszerzania diety? Czytając was mam teraz wyrzuty sumienia ze dzieć ma 4mies z groszem i dostał juz marchew, jablko banana.... Najgorzej wkurza mnie tesciowa bo ona najchetniej to juz by wszystko dała. I jej mądre stwierdzenia: "ostatnio lekarz powiedzial ze powinno sie rozszerzac po 5 miesiącu". Super - i ja mam moze tak robic, bo se jakis lekarz cos powiedzial i ona tez tak mówi. Aha, no i o co chodzi z tymi sloiczkami ?- hipp i gerber nie takie rewelacyjne jakby sie wydawało?
19 maj - 20 maj - (23-24 dzień cyklu) owulacja; 29 maj - (33 dzień cyklu) zagnieżdżenie; 02 czerwiec - pierwszy test, 08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739. 26 czerwiec - beta 51800 i serduszko Wymiana kosmetyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700 |
|
|
|
#3845 |
|
Rozeznanie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1
Katarzyniak - WHO zaleca aby rozszerzać dietę po 6. miesiącu. W internecie są oficjalne tablele z 2007r.
To, że rozszerzyłaś dietę po 4. miesiącu to Twój wybór i na pewno krzywdy mu tym nie robisz. Ja dałam pierwszego banana po skończeniu 4. Karol spróbował do tej pory ziemniaka, brokuła i marchew. Zaprzestałam jednak rozszerzać bo zauważyłam że nie był na to gotowy i poczekam aż będzie siedział żeby móc zastosować BLW. Próbowałam podawać mu gluten w postaci kaszy mannej ale niestety wymiotuje po tym.
Karol - 05.01.2014 Edytowane przez punamama Czas edycji: 2014-06-15 o 20:33 |
|
|
|
#3846 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja jest na mm i ma 4 miesiace z kawaleczkiem i poki co probowala 2x marchew i odrobine jablka( ale to max pol lyzeczki a i tak wiecej soku) we wtorek/ srode chce dac marchew z ziemniakiem. Ja daje jej dwie lyzeczki i czekam 2 dni jak jest ok to daje troche wiecej 4 lyzeczki (te dzieciece). Pierwszy raz jak probowala marchewki to wszystko wypuchala z buzi i krzywila sie wiec odczekalam tydzien i sprobowalam znowu bo mala sama zaczela otwierac buzie na widok lyzeczki/ lyzki Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
|
|
|
#3847 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Można naprawdę ok słoiczki kupić - i nie podam Ci konkretnie firmy, bo w każdej są te mniej i bardziej trafione. Ja Kacprowi rozszerzam od skończenia 5 miesiąca - wg. zalecenia pediatry i neonatologa. Przez te 2,5 tygodnia jadł już kleik/kaszkę ryżowę, jabłko (surowe mu nie służy póki co, więc gotuję - takie jest ok), banana i zupkę z marchewką, pietruszką, ziemniakiem, dynią, mięsem (indyk). Je bardzo chętnie, buźkę otwiera aż miło i słodko "mówi" "aaaaa" i szuka łyżeczki. ---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- Cytat:
Z głowy pobierali, gdy miał zlecone próby wątrobowe (w pierwszym miesiącu życia)
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2014-06-15 o 22:13 |
||
|
|
|
#3848 |
|
Raczkowanie
|
Katarzyniak - dietę zaczęłam rozszerzać po 5 mies. (mm) po konsultacji z pediatrą.
Póki co korzystam ze słoiczków i dokładnie czytam skład. Przez te ponad 3 tygodnie Kaja jadła: ziemniaka, marchew, dynię i jabłko. Jutro próbujemy z bananem. Jak znajdę wiarygodne źródło to będę gotować sama. Wprowadziłam również gluten w postaci kaszki orkiszowej dodawanej do przecieru.
|
|
#3849 |
|
Zadomowienie
|
Jeśli chodzi o słoiki po 4 miesiącu to ok są tylko te jednoskładnikowe. Na resztę nie ma co patrzeć bo mają niedozwolone rzeczy.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- Jeszcze polecam poczytać: http://mamygadzety.pl/wojny-matek/ Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3850 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ---------- Cytat:
albo ziemniak z dynią
|
|
#3851 |
|
Raczkowanie
|
W sloiku jednej firmy (nie potrafię sobie przypomniec) w dynii z ziemniakiem była mąka ryzowa, więc tu też nalezy uważać.
---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- Tekst bardzo dobry ;-) W piatek rozmawiałam z inną mamą i wspolnie doszlysmy do wniosku, ze matka matce najgorszym wrogiem, co często ma potwierdzenie w sposobie dyskusji tu na forum, niestety.
|
|
#3852 |
|
Raczkowanie
|
Katarzynia, karmię piersią. Rozszerzać będę nie wcześniej niż po skończeniu 6 miesięcy. Nie spieszy mi się (leniwa matka? matka wariatka?
). Stwierdziłam, że trzymam się jednego źródła informacji (WHO). Słoiczki u nas nie będą na całkowitym zakazie, bo wiadomo, że to bywa coś, co może matkę uratować w sytuacji kryzysowej, ale w składy będę patrzeć z głową A tak (oby się udało) planuję BLW. Wyznaję po prostu zasadę, że do pierwszego roku życia dla dziecka mleko stanowi podstawę (zarówno przy kp, jak i mm).Tak! Ja się zgadzam. Matki, to przodkinie hejterów! Złoooo w każdej matce, która czyni inaczej niż ja. Moja prawda jest prawdziwsza, bo jest 'mojsza', a oprócz tego 'jak to? Twoje dziecko jeszcze tego nie potrafi?' Ja rozumiem, że często kierujemy się dobrymi intencjami, ale.
'Love is a burning thing And it makes a fiery ring Bound by wild desire I fell into a ring of fire' Johnny Cash Edytowane przez kulla Czas edycji: 2014-06-15 o 22:47 |
|
|
|
#3853 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama też czsaem dodaję kleiku do zupki, jabłka czy banana, żeby bardziej "zatkało".
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2014-06-15 o 22:49 |
|
|
|
|
#3854 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Wiesz tak naprawdę to zależy od laboranta/pielęgniary
Pamiętam dziewczyny pisały jak próbowały dzieciaków siki do badań łapać i je odsyłano z kwitkiem "bo za mało żeby badanie wykonać" - a jak my z Miklastym byliśmy w szpitalu, to siknął dosłownie 2 mililitry, i bez problemu nam to przyjęli.Cytat:
WHO zaleca rozszerzanie diety po skończonym 6 miesiącu życia zarówno dla dzieci karmionych piersią jak i sztucznie. Teściowej nie słuchaj ![]() Cytat:
|
|
#3855 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
|
|
#3856 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
działania szkodliwego nie ma gotując ziemniaczka rozcieńczasz go np.mlekiem co by nie był "kluchowaty" a w sloiczku zagęszczają go ot i cała polityka---------- Dopisano o 07:14 ---------- Poprzedni post napisano o 07:12 ---------- Cytat:
|
|
#3857 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
To kwestia tylko i wyłącznie sprzętu. Jedne maszyny do analizy zbadają krew obwodowa inne niestety nie. Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk |
||
|
|
|
#3858 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym tak napisałaś o tej mące ryżowej, jakaby co najmniej zblendowanego hamburgera tam wsadzili
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2014-06-16 o 09:56 |
|
|
|
|
#3859 |
|
Raczkowanie
|
Hosenka - haha, faktycznie
Zły dobór słów.Chodziło mi o to co napisał Celina. A i ciekawe jestem jak smakowałby zblendowany burger... Hm.
|
|
#3860 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() smak,smakiem ale wygląd takiego dania....hmm raczej bym podziękowała degustacji
|
|
#3861 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny , ratujcie... Mam 38 stopni gorączki a nawet dobija do 39. Ile mogę max zjesc apapow na dobę przy kp?
Podejrzewam ze mnie zawiało... A i jeszcze - od 2 tyg troche plamię krwią , ale to tylko takie brudzenie bez żadnych bóli...ehh.,-jestem po cc, powinnam sie martwić? Błagam tylko mnie nie straszcie....
19 maj - 20 maj - (23-24 dzień cyklu) owulacja; 29 maj - (33 dzień cyklu) zagnieżdżenie; 02 czerwiec - pierwszy test, 08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739. 26 czerwiec - beta 51800 i serduszko Wymiana kosmetyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700 |
|
|
|
#3862 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3863 |
|
Rozeznanie
|
zgadzam się z magnusią...jak Ci apap nie pomaga to możesz też przy kp ibuprom
ja na wielkanoc plamiłam raz mniej raz więcej i też trwało to ponad 2 tyg. i do tej pory cisza....
|
#3864 |
|
Rozeznanie
|
Byłam u lekarza, ale miesiąc po porodzie. Wtedy było ok, macica obkurczona ładnie i rana tez wprzodku. Teraz jest 4,5 mies po cc.... Nie widzi mi sie wizyta u gina, oj nie....
A tak w ogole to pewnie wszystko wina tesciowej. Jak jechalismy autem i bylo gorąco, ja miala uchyloną szybę, i oczywiscie krakała zebym zasunęła szybe bo sie rozchoruje. No i wykrakała
|
|
|
#3865 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3866 |
|
Gang Iren
|
Katarzyniak ja też radzę wybrać się do lekarza.
W ciąży mówili mi, że mogę do 8 tabletek (paracetamol 500mg) na dobę, więc przy kp chyba też tyle można.
|
#3867 |
|
Raczkowanie
|
Widzę, że dyskusja w kwestii rozszerzania dietki się odbywa? U nas rozszerzamy od ukończenia 4 m-ca (ale u nas jest tylko mm, kp skończyło się z nerwów, kiedy Kubuś miał drugie z kolei zapalenie płuc). Jadł już marchewkę, jabłuszko, gruszki, brzoskwinie, szpinak, ziemniaczki, dynię, kurczaczka, wszystko idzie, ale bazujemy na słoiczkach, kaszki też robię takie z torebki, bo słoiczkowe są tfuj, na szczęście nie ma żadnych sensacji na razie.
Co do Kubusiowego chorowania, to wszystko wam napiszę, ale później, bo chwilowo mamy mleczko do zjedzenia.
|
#3868 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3869 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
.Mój gin mówił, że wewnętrzne rany po cc goją się ok 6 miesięcy a przynajmkniej tyle rozpuszczają się szwy wewnętrzne. |
||
|
|
|
#3870 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Przeczytaj skład tych kaszek "z torebki". Większość z nich składa się z cukru, mleka krowiego i cukru. I jeszcze cukru.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:57.

sent from iphone

albo ziemniak z dynią

). Stwierdziłam, że trzymam się jednego źródła informacji (WHO). Słoiczki u nas nie będą na całkowitym zakazie, bo wiadomo, że to bywa coś, co może matkę uratować w sytuacji kryzysowej, ale w składy będę patrzeć z głową 
16.06.2012