![]() |
#271 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Siemię lniane ? ;)
Cytat:
![]() ![]() Ale przecież glutek nie ma smaku. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Raczkowanie
|
dziewczyny, a w czym mielicie siemie lniane?
miałam taki przedpotopowy młynek elektryczny do kawy w domu, miał chyba z 50 lat, ale wziął i się zepsuł ![]() generalnie wiem, że trzeba mielić z przerwami, bo siemie jest tłuste i młynki się psują, przymierzam się do kupna nowego i nie wiem jaki wybrać. myślicie, że taki do pieprzu też może dać radę? nie chciałabym wydawać za dużo kasy, a po glutku i samych ziarenkach trochę boli mnie brzuch i mam wzdęcia. zresztą ja rano jestem nieprzytomna i mam za mało czasu, żeby stać nad garem, studzić to itd. wolałabym mielić, poradzicie coś?
![]() |
#273 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#274 |
Konto usunięte
|
Ja skończyłam 3-miesięczne 'picie'
![]() +baby hair (zniknęły zakola) +włosy są zdrowsze i bardziej lśniące (nie olejuję, nic nie wcieram) +mocniejsze paznokcie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Zadomowienie
|
Próbowałam pić z mlekiem ale zrobiła mi się gęsta i kisielowata owsianka, trudno to było przełknąć☠bez odruchu wymiotnego ;/ Teraz piję☠z przegotowaną☠ciepłą☠wodą i wszystko osadza się☠na dnie, woda z siemieniem w smaku jest nie dobra, ciężko to wypić
![]()
![]() |
#276 |
Konto usunięte
|
Jeśli nie możesz przełknąć gluta, nie zmuszaj się
![]() ![]() a siemię to głównie omega-3. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Rozeznanie
|
ja dosypuję do koktajli owocowych i miksuję razem z owocami
co się zmieli to się zmieli a jak nie to też jest ok zwykle rano piję taki koktajl jako śniadanie - dosypuję około 1 lub 2 łyżeczek siemienia lnu, w smaku jest niewyczuwalne co do omega 3 to faktycznie olej lniany ma ich ponad 50% w sobie ale nie wolno ich podgrzewać bo bardzo szybko się utleniają i tracą właściwości wiec nie wiem jak to jest z tym gotowaniem siemienia i ich zawartością w takim wydaniu ja nie gotuję tylko jak już pisałam wsypuję do owoców bardzo szybo zauważyłam poprawę paznokci i włosów (już po kilku dniach przestały mi się rozwarstwiać paznokcie) źródło informacji o omega 3 i lnie http://skarbnicawiedzy.blox.pl/2009/...ASCIWOSCI.html Edytowane przez kasiatoya Czas edycji: 2014-06-15 o 22:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 |
Zadomowienie
|
Wiecie może czy olej lniany można kupić w Tesco? (:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#279 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
to bardzo ważne czy olej lniany jest dobrze przechowywany - czyli w chłodzie, bez dostępu światła i świeży właśnie dlatego, że łatwo traci właściwości taki w przezroczystych butelkach z półki sklepowej jest raczej mało wartościowy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
Zadomowienie
|
Właśnie nie znalazłam w Tesco
![]() ![]() Pije sobie koktajl z truskawek z dwoma kopiastymi łyżkami siemienia pycha ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#281 |
Konto usunięte
|
Ja lubię z tłustym twarogiem i miodem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() mój przykładowy koktajl to: - banan - 1 - natka pietruszki - tak około 1/3 pęczka - ogórek zielony - około 1/3 całego - jakiś dodatkowy owoc jak jest pod ręką lub seler naciowy - siemię lniane - około 2 łyżeczki - woda - trochę mniej niż szklanka wygląda zielono ![]() polecam bo to jest naprawdę dobre (na początku sama nie wierzyłam ale spróbowałam i mi bardzo posmakowało) im więcej owoców tym bardziej słodkie polecam najpierw zmiksować wodę z pietruszką, żeby się dobrze pocięła a później dorzucać owoce a i od razu wypijać bo z upływem czasu siemię robi z tego miksu gęstego gluta a do tego potrafi się rozwarstwiać ogólnie to stałam się maniaczką koktajli na śniadanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Zadomowienie
|
Koktajle na śniadanie
![]()
![]() |
#284 |
Konto usunięte
|
Dobrze, że NIE SŁODZISZ, nie wolno słodzić, bo cukier zabija witaminy (to dla tych, co nie wiedzą)
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
super pomysł, takie koktajle pijam codziennie ale głupia nie wpadłam na pomysł aby dosypać i zmiksować ;P ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#286 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() podpowiem jeszcze, że jeśli komuś mikser nie daje rady zmiksować nasionek to można je zmielić oddzielnie w młynku i dosypać do koktajlu takie zmielone mój mikser jest taki średni i żeby sobie poradzić z rozdrobnieniem siemienia musze miksować tak co najmniej pół minuty |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:52.