W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień 2014 - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku.
Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 13 26,53%
Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! 16 32,65%
Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! 19 38,78%
Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! 8 16,33%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-16, 10:46   #4771
sara 85
Zakorzenienie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
I roczny ma się płatny w 80 procentach? Ale liczonych ze średniej rocznej?

Cytat:
Napisane przez justa_1978 Pokaż wiadomość
Sara ja to mialam na mysli, tylko, ze ten wniosek wypelnie bez daty i poprosze panie w kadrach, zeby mi dopisaly date zaraz jak urodze synka, bo wiadomo, ze jak malenstwo pojawi sie na swiecie, to czlowiekowi moze wypasc z glowy, ze ma wypelnic jakies dodatkowe papiery! A maz bedzie musial zalatwic sprawy w USC i u siebie w pracy.
oprócz wniosku trzeba dostarczyć jeszcze akt urodzenia dziecka

Franio 24.07.2014 r.

Edytowane przez sara 85
Czas edycji: 2014-06-16 o 10:53
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 11:07   #4772
justa_1978
Rozeznanie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
U mnie w szpitalu tak było, położna kapala dziecko przy łózku matki, pytała czy matka chce wykapać sama czy ona ma to zrobic, a wogóle pierwsze co,to pytała czy w ogóle kobieta zyczy sobie,aby wykapac jej dziecko (tu zaleca sie niemycie dziecka przez kilka pierwszych dni po porodzie). Obserwowałam,jak połoznamyje moje maleństwo i byłam przerazona,jak tu wykapać taka kruszynę?! Na szczęscie w domu Tz wziął sprawy w swoje ręce i okazało się, zenie jest to takie skomplikowane.... Dodam, ze jednak bez obejżenia kilku instruktazowych filmikówna necie się nie obeszło

Trzymam kciuki, byś jak najdłużej wytrzymała w dwupaku!Leżenie bardzo meczy, ale za to po porodzie sobie odbijesz na spacerkach

Trzymam kciuki kochana,żebyś wytrzymała, 34tc to już całkiem niezle, zaciskaj mocno nogi!

U nas robią tylko 2 USG, ten pierwszy ok 13 tygi drugi w 31 tc, żeby określić własnie wagę, położenie etc. W uzasadnionych przypadkach, tych skanów jest więcej.

Być moze traktują kobietę rodzącą lepiej jak ktos jej towazyszy przy porodzie,bo głupio im przed tymi osobami towarzyszącymi,a rodząca w trakcie bóli raczej skupia sie na tym,by było po wszystkim niz na tym, by walczyć o swoje prawa i szacunek na porodówce? Dla mnie to co opisałaś, to przykład braku życzliwości i empatii względem rodzących oraz szacunku, jako do pacjenta w ogóle! Bo już sam ton głosu ,sposób formułowania wypowiedzi i uzyte słowa przez połozne niestety o tym świadczy

Moja siostra rodzi we wrześniu i zastanawiała się nad opłaceniem położnej, rodzi pierwszy razi sie boi,od kuzynki swojego meza usłyszała jednak, że ona mimo opłaconej połoznej,nie uświadczyła od niej żadnej konkretnej pomocy czy wsparcia, a kaska poszła w błoto.
Masz racje, niestety w polskich szpitalach rzadko sie zdarza, zeby polozna z zyczliwoscia i zrozumieniem traktowala pacjentke... Czesto ten stosunek jest wrecz chamski i naznaczony niechecia... dlatego przy porodach rodzinnych pacjentki inaczej sa traktowane, bo takiej pielegniarce nie wypada niegrzecznie odezwac sie do rodzacej czy jej partnera... ale ja wiem, ze trzeba grzeczne ale stanowczo upominac sie o swoje i nie grac cichej myszki, bo im dziewczyna pokorniejsza, to tym gorzej jest traktowana (czytaj olewana). Oczywiscie wszystko dziala w dwie strony, pacjentka nie moze byc tez zbyt roszczeniowa, bo na oddziale jest duzo pacjentek...
Pisalyscie kiedys o gotowych mieszankach w buteleczkach. Pamietam, ze u mnie na oddziale byly takie mieszanki i jesli ktoras z mam nie miala pokarmu, to dzieci byly dokarmiane (na zyczenie mam) takimi mieszankami. Wiem, ze szpital dostal gotowe mieszanki (NAN) w ramach darowizny, ale jak jest w inncyh placowkach, to nie wiem. Warto sie zapytac jak jest w waszych, choc zadaniem szpitala jest zapewnienie pelnej "obslugi" duzych i malych pacjentow.
Ja do szpitala zabiore laktator, bo w drugiej dobie po porodzie zdarzaja sie "nawaly" pokarmowe i trzeba nadmiar sciagac, bo inaczej piersi chca eksplodowac (zaznaczam nie u kazdej poloznicy!). Maz dowiezie mi rowniez poduszke do karmienia, bo to niesamowita wygoda i rece nie bola od tego ciaglego trzymania maluszka! Dzidzius lezy na podusi, przytulony do mamy, mama ma swobode ruchow i kazdy jest zadowolony!

Edytowane przez justa_1978
Czas edycji: 2014-06-16 o 11:11
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 11:16   #4773
Mamamarta2010
Raczkowanie

Cytat:
Ja usg genetyczne mialam robione w 13 tc i 20 tc, a o trzecim nic nie wiem... a co sie okresla na 3 badaniu genetycznym?? Wiem, ze robia kolo 30 tc usg, zeby okreslic przyblizona wage plodu i polozenie, ale nie wiedzialm, ze to ma cos wspolnego z badaniem genetycznym..

Slyszalam opinie, ze znacznie lepsza jest opieka podczas porodu, gdy rodzacej towarzyszy jakas osoba towarzyszaca, maz, partner mama czy siostra... tzw porody rodzinne!
No i teraz sama nie wiem, bo na pewno te 2 pierwsze sa b. wazne, i moja lekarka sugerowala zebym robila je poza medicoverem na porzadnym sprzecie i super wyszkolonym lekarzem..
Na miejscu po kazdym proponowali wizyte na kolejne "genetyczne" i tak tez bylo za drugim razem, ale kostowalo 250 wiec stiwrdzilam ze to 3 zrobie juz medicoverze. Moja lekarka stwierdzila to samo, ze skoro tamte wyszly super to to 3 badanie spokojnie mozna zrobic na miejscu bo nie jest az tak szczegolowe jak tamte poprzednie.
Z tym ze jak sie umawialam to wlasnie na badanie genetyczne...

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
Pytałam w zusie o ten urlop macierzyński, po porodzie mamy 14 dnia na złożenie wniosku jaki urlop wybieramy pół roku czy rok. Przed porodem nic się nie składa.

Dzisiaj zaczynam 34 tydzień, mam nadzieję, że jeszcze 2 wytrzymam. Bardzo bym chciała

U mnie w szpitalu ubranka trzeba mieć swoje, jedynie kosmetyki zapewnia szpital.
za 34 tydzien, i kciuki za przynajmniej 2 tyg jeszcze!!!! A moze ejszcze urodzisz po terminie :P

U mnie w szpitalu bylo tak, ze do kapieli polozne mialy kosmetyki (oilatum) i przychodzily na sale myc dzieciaczki pod kranem a potem hop siup na lozko do mamusi i my juz same ubieralysmy i pupke smarowalysmy
A tak to zdarzalo sie ze przewijaly dziecko jak braly na badania czy szczepienia.

Cytat:
Ja co wizytę mam usg, co prawda takie króciutkie, lekarz mierzy głowę, brzuszek, kość udową i co mu się tam nawinie, żeby zobaczyć, czy są odpowiednio duże dla wieku ciąży, robi nam dwa- trzy zdjęcia i koniec. Dłuższe mam te z nagrywaniem płyty- genetyczne, połówkowe i to trzecie (jeszcze przed nami). Wizyty mam co 3 tygodnie.

Właśnie w sumie w związku z wizytami co 3 tygodnie mi się już kończy miejsce w książeczce ciąży, mam jeszcze na jedną wizytę tylko, a teraz zacznę co 2 tygodnie chodzić, to nie wiem, gdzie ten lekarz będzie kolejne wpisywał...

Odnośnie tego, jak ludzie wyrażają się o dzieciach... jak moja mama urodziła mojego brata starszego i poszła do lekarza z nim, to lekarz powiedział i tu cytuję dokładnie "o matko, to jest najbrzydsze dziecko, jakie w życiu widziałem". Bardzo bardzo pożałował swoich słów, jak mama zareagowała
Kurcze USG co 3 tygodnie chocaz takie szybkie jest fajne bo mnie to zawsze b. uspokaja ze jest dobrze itd. teraz maly sie kreci co chwile to juz jest spoko, ale wczesniej baywalo roznie

a propo wygladu to moj maz jak widzi moje zdjecia z dziecinstwa to zawsze mowi ze wygladalam jak..Lech Kaczynski

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
o ja, masakra

ja widzialam swoja mala duzo razy, ale za to nie widzialam jej buzi i nie wiem jak wyglada

za 34 tc
zobacz ile juz wytrzymalas to wytrzymasz jeszcze z 2 tygodnie a moze i wiecej
No Zaczarowana musi byc jakis element zaskoczenia )
Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość
Najpierw musze znaleźć jakiś puchaty materiał.

Gratuluję postępów na budowie! ale się zdziwię jak zdążycie Oby oby!

Lista bardzo fajna! Dzięki. Na mojej nie było śpiworka i o nim zapomniałam.. :/ A powiedzcie czy muszę kupować materacyk do wózka, skoro chcę śpiworek zamiast pościeli? Potem na jesien/zimę kupię taki gruby śpiwór, to też materac będzie zbędny, nie?

I najlepsze - mam 5 prześcieradeł i 15 czapeczek! Halinka, więc mój będzie gwiazdą bloga nr. 2

Omówiłyśmy mniej więcej ciuszki dla dziecka, a teraz może się mamy wypowiedzą co naszykować dla nas na wyjście? Może luźna sukienka na upał, a na zimno legginsy i tunikę?

Mała też musi się wyspać I podobno jak nie wariuje w nocy, to po urodzeniu będzie grzecznie spać

za 33tc!
A nie masz swoich ładnych rzeczy? Nie wierzę. Poszukaj dobrze, dołóż małe buciki i już. Ja bym chyba nie szła do stylisty Tak jak sama się uczeszę i umaluję to jest najlepiej. Ale co kto woli i też dużo zależy od stylisty Może porównaj ic prace i wybierz najlepszego

ale Cię długo nie było! za badania! Niech dzidzia jeszcze długo rośnie w brzuszku A TŻ zrób też rosołek
Dziewczyny a Wy nie macie kompletnie nic w tych gondolach w zestawie? Ja mam taki cienki materacyk, owijam go pieluchami i tyle, nie kupuje zadnej poscieli, mam kocyk jak cos.. a na zime to i tak kombinezon i koc i nakladka z wozka to starczy...fuuu nie chce zimy...

Mamamarta2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 11:32   #4774
papryczka160
Wtajemniczenie

Witam witam ;-)

Dzissiaj sobie pospałam , ale wczoraj była padaczka cały dzień jak Zombie.
Znowu zaczęła krew Mi z nosa lecieć, a już chyba z dwa miesiące był spokój.

Dziewczyny gratuluję kolejnych tyg w dwupaku ;-) brawo oby do 38 tyg.

Ja mam w wózku materacyk i dodatkowego nie będę kupować , prześcieradełko jedynie kupię, a to koszt ok 8 zł więc niewiele.

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 11:36   #4775
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Tatuś Hani ma bardzo ciemnobrązowe włosy więc z genetycznego punktu widzenia większa szansa, że Hania będzie miała ciemne włoski
Tak byłoby lepiej. Pamiętam, z jakim smutkiem wracałam do szkoły, jak dzieci śmiały się ze mnie, że jestem ruda
No tak, w dzieciństwie się śmieją. A potem zazdroszczą, np ja! ja tam się muszę farbować, żeby dopasować kolor włosów do charakteru

Cytat:
A jak z tymi ruchami dziś? Lepiej? Może to ta pogoda, wariujące ciśnienie na nich tak działało? Mój wczoraj też naprawdę lekko się ruszał. "Normę" wyrobił, ale czułam go słabiej niż zwykle, może znów się skierował do tyłu w stronę kręgosłupa. Dziś na 17.20 mam wizytę, to go podejrzę. A portem mnie mąż na hamburgera do bobby burger zabiera
Kurde, za mną od początku ciąży chodzą hamburgery, ale jakoś się boję jeść czerwonego mięsa na mieście i nie ryzykuję.

Cytat:
Odnośnie tego, jak ludzie wyrażają się o dzieciach... jak moja mama urodziła mojego brata starszego i poszła do lekarza z nim, to lekarz powiedział i tu cytuję dokładnie "o matko, to jest najbrzydsze dziecko, jakie w życiu widziałem". Bardzo bardzo pożałował swoich słów, jak mama zareagowała
Wiesz co, nie dziwię się, że się mama wkurzyła, no bo jak lekarz może coś takiego powiedzieć? Nawet gdyby faktycznie to było najbrzydsze dziecko świata to taką opinię powinien zostawić dla siebie.

Cytat:
Gratuluję postępów na budowie! ale się zdziwię jak zdążycie Oby oby!

Lista bardzo fajna! Dzięki. Na mojej nie było śpiworka i o nim zapomniałam.. :/ A powiedzcie czy muszę kupować materacyk do wózka, skoro chcę śpiworek zamiast pościeli? Potem na jesien/zimę kupię taki gruby śpiwór, to też materac będzie zbędny, nie?
Powiem Ci, że jak nie zdążymy, to się strasznie wkurzę. Ale jak zdążymy, to też się będę dziwić, jakim cudem się udało
Kurde, o materacu do wózka też w ogóle nie pomyślałam. Wózek mam dostać po siostrzeńcu, ale nie mam teraz gdzie trzymać i nawet go na oczy nie widziałam, nie mam pojęcia, co wchodzi w skład zestawu. Siostry pytać nie będę, bo od dwóch miesięcy czekam na wymiary łóżeczka i stelaża na wanienkę :/
Stary 2014-06-16, 11:44   #4776
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
Moja siostra rodzi we wrześniu i zastanawiała się nad opłaceniem położnej, rodzi pierwszy razi sie boi,od kuzynki swojego meza usłyszała jednak, że ona mimo opłaconej połoznej,nie uświadczyła od niej żadnej konkretnej pomocy czy wsparcia, a kaska poszła w błoto.
Ale odebrała chociaz poród?
Cytat:
Napisane przez Mamamarta2010 Pokaż wiadomość
a propo wygladu to moj maz jak widzi moje zdjecia z dziecinstwa to zawsze mowi ze wygladalam jak..Lech Kaczynski

Dziewczyny a Wy nie macie kompletnie nic w tych gondolach w zestawie? Ja mam taki cienki materacyk, owijam go pieluchami i tyle, nie kupuje zadnej poscieli, mam kocyk jak cos.. a na zime to i tak kombinezon i koc i nakladka z wozka to starczy...fuuu nie chce zimy...
hahahaa chciałabym to zobaczyć

Wózek dopiero dostanę i nie wiem co on tam ma a że w sprzedaży są pościele i do tego materacyki to pomyslałam, ze tak jest pusto. I nie nastawiam się na same upały w sierpniu, bo nawet teraz przez ostatnie dni było zimno..
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 11:46   #4777
asix86
Wtajemniczenie

Hej hej

Maluch tak wypycha brzuszek jakby chciał już z nami być Słodki jest, ale trochę zaczyna być męczące nosić taki ruchliwy ciężarek .

U Nas ciuszki już poprane, teraz kolej na prześcieradełka, rożki, pieluchy.
Ciekawe to co mówicie o utracie ubranek w szpitalu.. to mam zabrać same najbrzydsze ? Fakt, znajdę takie, bo dostałam używane i niektórych to nie chciałam wcale dzidzi zakładać...

Bóle pleców.. piątek/sobota po prostu umierałam. Ale to chyba z przepracowania, myłam szafki w kuchni .

Wczoraj skończyłam książkę: "Błędne siostry" - polecam
Stary 2014-06-16, 11:46   #4778
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
No tak, w dzieciństwie się śmieją. A potem zazdroszczą, np ja! ja tam się muszę farbować, żeby dopasować kolor włosów do charakteru

Kurde, za mną od początku ciąży chodzą hamburgery, ale jakoś się boję jeść czerwonego mięsa na mieście i nie ryzykuję.

Wiesz co, nie dziwię się, że się mama wkurzyła, no bo jak lekarz może coś takiego powiedzieć? Nawet gdyby faktycznie to było najbrzydsze dziecko świata to taką opinię powinien zostawić dla siebie.

Powiem Ci, że jak nie zdążymy, to się strasznie wkurzę. Ale jak zdążymy, to też się będę dziwić, jakim cudem się udało
Kurde, o materacu do wózka też w ogóle nie pomyślałam. Wózek mam dostać po siostrzeńcu, ale nie mam teraz gdzie trzymać i nawet go na oczy nie widziałam, nie mam pojęcia, co wchodzi w skład zestawu. Siostry pytać nie będę, bo od dwóch miesięcy czekam na wymiary łóżeczka i stelaża na wanienkę :/
Nie strasz! Poproszę, żeby mi porządnie wysmażyli po prostu

Wysłano z aplikacji mobilnej.
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 11:48   #4779
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
My do swojej dokupilismy https://www.google.pl/search?q=stokk...en%3B680%3B680

wiec na zime bedzie dobre

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 11:48   #4780
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
To jak zjesz to moze poloz sie na plasko, przynajmniej u mnie to dziala... a kawke pijesz? To tez troche pobudza chyba
ti daj znac jak sie juz ruszy Twoj leniuszek!
Kawy nie piję w ogóle.
Poleżałam w wannie. Niby Małej nie czułam, ale widziałam, jak brzuch się rusza i faluje - chyba się liczy, co?

Cytat:
Pytałam w zusie o ten urlop macierzyński, po porodzie mamy 14 dnia na złożenie wniosku jaki urlop wybieramy pół roku czy rok. Przed porodem nic się nie składa.

Dzisiaj zaczynam 34 tydzień, mam nadzieję, że jeszcze 2 wytrzymam. Bardzo bym chciała

U mnie w szpitalu ubranka trzeba mieć swoje, jedynie kosmetyki zapewnia szpital.

Super, że już 34 tc. A pamiętam, jak trzymałyśmy kciuki,żebyś tyle wytrzymała!!
Donosisz
Cytat:
Ja co wizytę mam usg, co prawda takie króciutkie, lekarz mierzy głowę, brzuszek, kość udową i co mu się tam nawinie, żeby zobaczyć, czy są odpowiednio duże dla wieku ciąży, robi nam dwa- trzy zdjęcia i koniec. Dłuższe mam te z nagrywaniem płyty- genetyczne, połówkowe i to trzecie (jeszcze przed nami). Wizyty mam co 3 tygodnie.

Właśnie w sumie w związku z wizytami co 3 tygodnie mi się już kończy miejsce w książeczce ciąży, mam jeszcze na jedną wizytę tylko, a teraz zacznę co 2 tygodnie chodzić, to nie wiem, gdzie ten lekarz będzie kolejne wpisywał...

Ja też mam usg co wizytę, co 3 tygodnie chodzę do gina
Też mam jeszcze jedną rubryczkę w karcie ciąży

Hehehe...to nieźle lekarz powiedział.

Mi mama opowiadała, jak jej koleżanka urodziła dziecko (syna) i moja mama poszła go zobaczyć. Drzwi otwarła świeża babcia dziecka i powiedziała do mojej mamy 'Aniu, wiesz co, muszę Cię uprzedzić, on jest bardzo brzydkim dzieckiem, ale nie mów Basi, bo ona i tak to widzi' I mama potwierdza - mówi, że faktycznie mały był szpetny

Cytat:
Mała też musi się wyspać I podobno jak nie wariuje w nocy, to po urodzeniu będzie grzecznie spać
No właśnie, może śpi sobie smacznie.
Ciekawa jestem, czy to się faktycznie przekłada jakoś

Cytat:
No nie. Też mi komplement! Chyba bym się poważnie obraziła za takie porównanie

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 11:52   #4781
malutka100
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
Która ma rano po wstaniu bóle pleców? Moje dzisiaj przeszły same siebie, za nic nie chciały ustąpić i w sumie największy ból czułam nie tyle na plecach co po bokach. Powiedziałam Tż'towi, że jak ja tego nie wytrzymuję to dziękuję bardzo za poród, odwidziało mi się.
ja też niestety mam, zazwyczaj ustępują same, jak wstanę. Właśnie wczoraj przed zaśnięciem czułam ból właśnie po bokach na dole. No cóż, takie "uroki" ciąży...

Cytat:

Powiem Ci, że nie dziwię się, że Twoja mama tak zareagowała, bo kto jak kto ale lekarz powinien być trochę bardziej taktowny...
Co innego jak w rodzinie są śmiechy, że ktoś jako noworodek, nie był zbytnio urodziwy, a co innego jak lekarz to wypali

Cytat:

Trzymam kciuki żeby się jednak udało ze wszystkim zdążyć

Widzę że masz podobną siostrę do mojej
Też mi tyle rzeczy naobiecywała, a wychodzi na to, że o każdą z osobną muszę się ekstra dopytywać
Ostatnio robiłam większe zamówienie na all, chciałam wziąć materac do łóżeczka ( mamy je dostać właśnie od siostry), dzwonię do niej i pytam o wymiary łóżeczka. Na co uzyskałam odpowiedź, że musiałaby zmierzyć, ale ono jest standardowe, takie jak u wszystkich I bądź tu człowieku mądry

Ale ja się już przyzwyczaiłam że moja siostra taka jest W sumie i tak bardzo się cieszę, że dostaniemy od niej to łóżeczko, ochraniacz, stelaż do wanienki ( jak znajdzie), aha i laktator ręczny z Aventu, więc nie muszę już kupować

Edytowane przez malutka100
Czas edycji: 2014-06-16 o 11:54
malutka100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 11:53   #4782
h4linka
Zadomowienie

Ja mam w zestawie z wózkiem materacyk i ten taki pokrowiec (tak to się nazywa ). Na materac rzucę albo tetrę albo kocyk i tyle.

U mnie usg też jest na każdej wizycie, fakt, że trwa tylko kilka minut, żeby sprawdzić wymiary, wagę itp. ale widuję młodego często
W piątek byłam na trzecim usg a pojutrze idę na kontrolną, więc znowu się zobaczymy.
Lekarz też mówił, że skoro w piątek było 1860 to w środę już na bank będzie ponad 2 kilo.
h4linka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 11:54   #4783
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Chcialam zmienic ginekolog , Tz dzisiaj konczy wczesniej bo Niemcy graja o 18.00
Tz dzwonil do niej bo chcielismy dzisiaj isc na wizyte a okazuje sie ze pierwszy wolny termin jest 30.07
ona jest teraz na urlopie wiec Tz zadzwoni do niej jak wroci i moze mnie wcisnie

Nasze szczescie

Edytowane przez zaczarowanadlaniego
Czas edycji: 2014-06-16 o 12:13
Stary 2014-06-16, 11:59   #4784
justa_1978
Rozeznanie

Ok mamusie, ja sie pakuje i uciekam na 2-3 dni do lasu, nie wiem czy bede miala tam zasieg, bo roznie z tym bywa.... ciekawe jak wytrzymam bez forumowych dyskusji Moze poziomki juz sa???? To sobie bede zbierac z coreczka! Maz oczywiscie na rzece ryby bedzie lowic...albo bedzie jezdzic nad zalew... oby pogoda na to pozwolila...
Trzymajcie sie w dwupaku do mojego powrotu (i jeszcze dluzej- szczegolnie Sara)
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 12:00   #4785
malutka100
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość

No właśnie, może śpi sobie smacznie.
Ciekawa jestem, czy to się faktycznie przekłada jakoś
ja mam jednak cichą nadzieję, że nie zawsze ta nocna aktywność teraz przełoży się na to jak maluszek będzie spał później w nocy
mojego czuję dość często nawet jak obudzę się w środku nocy do toalety- nie wiem kiedy to dziecko w ogóle śpi, jak cały czas tak baraszkuje

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość
U mnie usg też jest na każdej wizycie, fakt, że trwa tylko kilka minut, żeby sprawdzić wymiary, wagę itp. ale widuję młodego często
W piątek byłam na trzecim usg a pojutrze idę na kontrolną, więc znowu się zobaczymy.
Lekarz też mówił, że skoro w piątek było 1860 to w środę już na bank będzie ponad 2 kilo.
Ja również takie krótki usg mam na każdej wizycie
mi się to podoba, bo zawsze to fajnie zobaczyć maluszka choć na chwilkę

W środę mam to 3 usg, będzie dokładnie mierzony, ciekawa jestem ile urósł od ostatniej wizyty
Stary 2014-06-16, 12:06   #4786
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Ok mamusie, ja sie pakuje i uciekam na 2-3 dni do lasu, nie wiem czy bede miala tam zasieg, bo roznie z tym bywa.... ciekawe jak wytrzymam bez forumowych dyskusji Moze poziomki juz sa???? To sobie bede zbierac z coreczka! Maz oczywiscie na rzece ryby bedzie lowic...albo bedzie jezdzic nad zalew... oby pogoda na to pozwolila...
o jaa ale zazdroszcze
Udanego wypadu

Nasze szczescie
Stary 2014-06-16, 12:08   #4787
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Chcialam zmienic ginekolog , Tz dzisiaj konczy wczesniej bo Niemcy graja o 18.00
Tz dzwonil do niej bo chcielismy dzisiaj isc na wizyte a okazuje sie ze pierwszy wolny termin jest 30.06
ona jest teraz na urlopie wiec Tz zadzwoni do niej jak wroci i moze mnie wcisnie
W ostateczności możesz jeszcze raz iść do starej i czekać na tego 30, albo olać starą i czekać. To dwa tygodnie... ile minęło od ostatniej wizyty?

Stary 2014-06-16, 12:13   #4788
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
W ostateczności możesz jeszcze raz iść do starej i czekać na tego 30, albo olać starą i czekać. To dwa tygodnie... ile minęło od ostatniej wizyty?

ale ona ma wolny termin dopiero 30 lipca wiec troche bym poczekala

no nie wiem ale idziemy w nastepnym tygodniu do tej starej jak mnie ta nie przyjmie bo musze zobaczyc co z tym zelazem no i Tz zrobil sobie cos w reke i musi isc do lekarza a u niego w firmie teraz wszyscy na urlopie wiec nie mozze wziac wolnego w tym tygodniu

ostatnia wizyte mialam 05.06

Nasze szczescie
Stary 2014-06-16, 12:15   #4789
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
ale ona ma wolny termin dopiero 30 lipca wiec troche bym poczekala

no nie wiem ale idziemy w nastepnym tygodniu do tej starej jak mnie ta nie przyjmie bo musze zobaczyc co z tym zelazem no i Tz zrobil sobie cos w reke i musi isc do lekarza a u niego w firmie teraz wszyscy na urlopie wiec nie mozze wziac wolnego w tym tygodniu

ostatnia wizyte mialam 05.06
A, bo napisałaś 30.06... to zmienia postać rzeczy. No to już musicie kombinować, ewentualnie może rozejrzeć się za kimś jeszcze innym?

Stary 2014-06-16, 12:16   #4790
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Nie strasz! Poproszę, żeby mi porządnie wysmażyli po prostu
Nie straszę, po prostu ja mam taką paranoję jakoś kurczaka się nie boję, ale nic innego na mieście od początku ciąży nie jadłam - chociaż co jakiś czas mi się przypomina o tym hamburgerze, ale już tyle wytrzymałam, to jeszcze poczekam
Na pewno Ci wysmażą porządnie

Cytat:
Napisane przez malutka100 Pokaż wiadomość
Widzę że masz podobną siostrę do mojej
Też mi tyle rzeczy naobiecywała, a wychodzi na to, że o każdą z osobną muszę się ekstra dopytywać
Ostatnio robiłam większe zamówienie na all, chciałam wziąć materac do łóżeczka ( mamy je dostać właśnie od siostry), dzwonię do niej i pytam o wymiary łóżeczka. Na co uzyskałam odpowiedź, że musiałaby zmierzyć, ale ono jest standardowe, takie jak u wszystkich I bądź tu człowieku mądry

Ale ja się już przyzwyczaiłam że moja siostra taka jest W sumie i tak bardzo się cieszę, że dostaniemy od niej to łóżeczko, ochraniacz, stelaż do wanienki ( jak znajdzie), aha i laktator ręczny z Aventu, więc nie muszę już kupować
Wiesz, ja teoretycznie też się przyzwyczaiłam i na co dzień mam to w nosie, bo zwyczajnie nie mamy ze sobą kontaktu. Ale jak ona coś potrzebuje, to zawsze znajdzie czas, kiedyś zadzwoniła do mnie w ciągu dnia bo..koleżanka chciała żeby jej polecić jakąś dobrą odżywkę do włosów. I daje mi koleżankę do telefonu a ta nawija przez 20 minut. A jak ja coś potrzebuję to połowa pytań do niej nie dociera, dopiero jak się powtórzę (najlepiej parę razy) to wtedy jakoś zareaguje, ale wcale nie w trybie przyspieszonym teraz się przypominałam z tydzień temu właśnie w kontekście materaca, żeby wiedzieć jaki kupić, odzewu brak. Gadałam coś z mamą i powiedziałam jej, że zaraz się wkurzę i kupię wszystko nowe, bo mam gdzieś taką łaskę. A tu w piątek dostaję wiadomość na fb, że w weekend mi pomierzy, bo ma zaliczenia w szkole. Podobno wczoraj jak była to pukała do mnie bo miała w tel spisane, ale źle się czułam i spałam. Oczywiście nie wpadła na to, że jak już ma w telefonie to żeby wysłać od razu smsem, więc wymiarów nie znam nadal :P dziwne że w ogóle sobie przypomniała, podejrzewam mamę, ale twierdzi, że nie maczała w tym palców.

Cytat:
Potwierdzam, poziomki są, już jadłam

Cytat:
Napisane przez malutka100 Pokaż wiadomość
mojego czuję dość często nawet jak obudzę się w środku nocy do toalety- nie wiem kiedy to dziecko w ogóle śpi, jak cały czas tak baraszkuje
No właśnie, podobno dzieci teraz śpią ze 20 godzin na dobę, a u mojej chyba odwrotne są te proporcje
Stary 2014-06-16, 12:18   #4791
angelika__2014
Raczkowanie

Cytat:

Brawo!!!! a widzisz udałooo się przekroczyć ten próg 32 tc i dzidzia grzecznie dalej siedzi w brzuszku. Trzymamy obie nogi zaciśnięte i oby do 38

Cytat:
o ja, masakra

ja widzialam swoja mala duzo razy, ale za to nie widzialam jej buzi i nie wiem jak wyglada
Podobnie jak Ja! Widuje małą średnio co 3 tyg ale nigdy buzi nie mogliśmy uchwycić.

Cytat:
ale Cię długo nie było! za badania! Niech dzidzia jeszcze długo rośnie w brzuszku A TŻ zrób też rosołek
Rosołek to już w piątek mu nagotowałam. Wczoraj znowu świeży dostał z extra czosnkiem.

Czytam i staram się Was nadrabiać.
Dziewczyny dzielne jesteście i silne. Fajny ten nasz wątek.

Odnośnie wyglądu noworodków to u mnie był taki przypadek.
Jak moja mama mnie urodziła (2 lata po ślubie) to przyleciała sąsiadka, która już po wsi plotkowała, że moja mama jest pewnie bezpłodna bo tyle czasu po ślubie i dzieci nie ma to MUSI BYĆ COŚ NIE TAK. Tak więc zagląda do mojego wózka i zwraca się do mojej mamy " To Twoje? Twój chłop brzydki, Ty do najpiękniejszych nie należysz a dziecko macie taakie ładne"

W moim szpitalu podobno TRZEBA rodzić w koszuli szpitalnej. Stare zniszczone koszulisko wiązane z przodu a na dodatek jak któraś ma większy brzuch to BOŻENKĘ całą odkrywa.

"...pukasz
i wtedy splecione cztery dłonie biegną ci na spotkanie.
Rodzice debiutanci niezgrabnie drepczemy na progu"
angelika__2014 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 12:21   #4792
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
A, bo napisałaś 30.06... to zmienia postać rzeczy. No to już musicie kombinować, ewentualnie może rozejrzeć się za kimś jeszcze innym?

Wlasnie poprawilam bo widzialam ze zle napisalam

ostatni raz do niej pojde bo mialam ostatnio jakies badania robione i musze odebrac wyniki
wtedy pojde w ostatecznosci do jakiegos Niemca ale powiem Ci ze tutaj ciezko z terminami bo jezeli ktos Cie juz raz przyjal to ma obowiazek Cie przyjac bez gadania jak dzwonisz i chcesz sie umowic na wizyte
Tz juz kiedy probowal mnie umowic do innego ginekologa to mu powiedzieli ze wolny termin maja dopiero za 3 miesiace albo ze nowych pacjentek juz nie przyjmuja wiec pod tym wzgledem jest kiepsko sie wbic do nowego ginekologa

Gdybysmy wczesniej wiedzieli ze kolo nas ( 10 minut drogi pieszo ) jest ginekolog polka to bysmy do niej poszli od samego poczatku a nie wzieli taka do ktorej sie jedzie taki kawal. watpie ze w lipcu jak juz bedzie blizej rozwiazania bede czula sie na silach jezdzic 3 roznymi pociagami w takie upaly w jedna strone do ginekolog

W najgorszym wypadku moge zawsze isc do szpitala jak sie bedzie cos dzialo albo bede chciala sprawdzic czy wszystko okej
bo jak bylam w sobote to mnie tak dokladnie zbadali i mala zmierzyli i wszystko sprawdzili ze moja ginekolog tak dokladnie nie robila

Nasze szczescie
Stary 2014-06-16, 12:23   #4793
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:
Udane wypoczynku, ale Ci zazdroszczę , tylko uważaj na kleszcze , ja mam schizę na ich punkcie, wchodzę do lasu i wszystko Mnie zaczyna swędzieć

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 12:25   #4794
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Wlasnie poprawilam bo widzialam ze zle napisalam

ostatni raz do niej pojde bo mialam ostatnio jakies badania robione i musze odebrac wyniki
wtedy pojde w ostatecznosci do jakiegos Niemca ale powiem Ci ze tutaj ciezko z terminami bo jezeli ktos Cie juz raz przyjal to ma obowiazek Cie przyjac bez gadania jak dzwonisz i chcesz sie umowic na wizyte
Tz juz kiedy probowal mnie umowic do innego ginekologa to mu powiedzieli ze wolny termin maja dopiero za 3 miesiace albo ze nowych pacjentek juz nie przyjmuja wiec pod tym wzgledem jest kiepsko sie wbic do nowego ginekologa

Gdybysmy wczesniej wiedzieli ze kolo nas ( 10 minut drogi pieszo ) jest ginekolog polka to bysmy do niej poszli od samego poczatku a nie wzieli taka do ktorej sie jedzie taki kawal. watpie ze w lipcu jak juz bedzie blizej rozwiazania bede czula sie na silach jezdzic 3 roznymi pociagami w takie upaly w jedna strone do ginekolog

W najgorszym wypadku moge zawsze isc do szpitala jak sie bedzie cos dzialo albo bede chciala sprawdzic czy wszystko okej
bo jak bylam w sobote to mnie tak dokladnie zbadali i mala zmierzyli i wszystko sprawdzili ze moja ginekolog tak dokladnie nie robila
No to w sumie można powiedzieć, że wizytę miałaś przedwczoraj szkoda, że ci nie zmierzyli poziomu żelaza, to juz byś w ogóle była spokojna. Pewnie najlepiej jednak jeszcze raz iść do tej starej i to skontrolować. a ta Polka to ta, która ma 30.07 termin dopiero? Ale lipa, rzeczywiście w końcówce ciąży w upały jeszcze te dojazdy to masakra. No nic, trzeba liczyć na asertywność twojego tżta, może uda mu się ciebie wcisnąć szybciej.

Stary 2014-06-16, 12:35   #4795
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz, ja teoretycznie też się przyzwyczaiłam i na co dzień mam to w nosie, bo zwyczajnie nie mamy ze sobą kontaktu. Ale jak ona coś potrzebuje, to zawsze znajdzie czas, kiedyś zadzwoniła do mnie w ciągu dnia bo..koleżanka chciała żeby jej polecić jakąś dobrą odżywkę do włosów. I daje mi koleżankę do telefonu a ta nawija przez 20 minut. A jak ja coś potrzebuję to połowa pytań do niej nie dociera, dopiero jak się powtórzę (najlepiej parę razy) to wtedy jakoś zareaguje, ale wcale nie w trybie przyspieszonym teraz się przypominałam z tydzień temu właśnie w kontekście materaca, żeby wiedzieć jaki kupić, odzewu brak. Gadałam coś z mamą i powiedziałam jej, że zaraz się wkurzę i kupię wszystko nowe, bo mam gdzieś taką łaskę. A tu w piątek dostaję wiadomość na fb, że w weekend mi pomierzy, bo ma zaliczenia w szkole. Podobno wczoraj jak była to pukała do mnie bo miała w tel spisane, ale źle się czułam i spałam. Oczywiście nie wpadła na to, że jak już ma w telefonie to żeby wysłać od razu smsem, więc wymiarów nie znam nadal :P dziwne że w ogóle sobie przypomniała, podejrzewam mamę, ale twierdzi, że nie maczała w tym palców.
Dlatego ja sie ciesze ze sobie sami poradzilismy i wszystko juz kupilismy
bo jakbysmy mieli czekac jak ktos cos nam da to bysmy sie nie doczekali
Tesciowa miala kupic nam wozek i co sami sobie kupilismy bo przestala wspominac o tym a ja sie prosic nie mialam zamiaru
No smsa mogla poslac to bys od razu miala

20 godzin dziennie ???
loo moja na pewno tyle nie spi

Cytat:
Napisane przez angelika__2014 Pokaż wiadomość

Podobnie jak Ja! Widuje małą średnio co 3 tyg ale nigdy buzi nie mogliśmy uchwycić.

Jak moja mama mnie urodziła (2 lata po ślubie) to przyleciała sąsiadka, która już po wsi plotkowała, że moja mama jest pewnie bezpłodna bo tyle czasu po ślubie i dzieci nie ma to MUSI BYĆ COŚ NIE TAK. Tak więc zagląda do mojego wózka i zwraca się do mojej mamy " To Twoje? Twój chłop brzydki, Ty do najpiękniejszych nie należysz a dziecko macie taakie ładne"

W moim szpitalu podobno TRZEBA rodzić w koszuli szpitalnej. Stare zniszczone koszulisko wiązane z przodu a na dodatek jak któraś ma większy brzuch to BOŻENKĘ całą odkrywa.
U mnie jest tak ze jak tylko mam robione usg to mala sie wypina dupa i tyle ja widzieli
a szkoda tak chcialam zobaczyc jej buzke

hahahah ach ta sasiadka
ale widzisz jaki od niej komplement dostalas

ja tak mysle ze wole rodzic w koszuli szpitalnej bo sobie kupilam ladne a nie chce ich ubrudzic

Cytat:
No to w sumie można powiedzieć, że wizytę miałaś przedwczoraj szkoda, że ci nie zmierzyli poziomu żelaza, to juz byś w ogóle była spokojna. Pewnie najlepiej jednak jeszcze raz iść do tej starej i to skontrolować. a ta Polka to ta, która ma 30.07 termin dopiero? Ale lipa, rzeczywiście w końcówce ciąży w upały jeszcze te dojazdy to masakra. No nic, trzeba liczyć na asertywność twojego tżta, może uda mu się ciebie wcisnąć szybciej.

tak , polka
moj Tz potrafi wiele zalatwic wiec pewnie to tez mu sie uda
poza tym teoretycznie jestem jej pacjentka ( bo bylam u niej raz i sa tam moje dane ) a jak Tz powie ze sie zle czuje i za daleko mam do swojej ginekolog to na pewno mnie przyjmie

Nasze szczescie
Stary 2014-06-16, 12:38   #4796
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:

Haha, to bardzo miła sąsiadka
masakra z tymi koszulami... :/ u mnie można mieć swoje, położna mówiła, żeby wziąć jakiś duży t-shirt. Ale bardziej do mnie przemawia opcja męskiej koszuli z krótkim rękawkiem, bo można rozpiąć i położyć dzidzię na brzuchu jeszcze nie przetrzepałam mężowi szafy, ale wczoraj spałam w jego koszulce żeby się bardziej wygrzać, to niestety z takim brzuchem już ledwo mi tyłek zakrywa, a przecież w sierpniu będzie większy. Chyba trzeba będzie coś kupić.

Kurde, dziś chyba odpuszczę tą szkołę rodzenia. Przecież tam tyle ciężarówek, ja bym się wkurzyła, jakby ktoś przyszedł i dwie godziny na mnie charchał...
Stary 2014-06-16, 12:45   #4797
malutka100
Zakorzenienie

Cytat:
Ale Ci dobrze Też bym się z chęcią gdzieś wyrwała...
Udanego wypoczynku

Cytat:
hihi podobny typ charakteru jak moja siostra
jak coś dla niej, dzwoni i chciałaby szybciutko na już, szkoda że w drugą stronę już tak to nie działa
Stary 2014-06-16, 12:54   #4798
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Nie straszę, po prostu ja mam taką paranoję jakoś kurczaka się nie boję, ale nic innego na mieście od początku ciąży nie jadłam - chociaż co jakiś czas mi się przypomina o tym hamburgerze, ale już tyle wytrzymałam, to jeszcze poczekam
Na pewno Ci wysmażą porządnie
Przepraszam, że to napiszę, ale wiesz, że gorszego syfu można się nabawić z niedosmażonego kurczaka niż wołowiny?
Ja w ciąży ogólnie kurczaka staram się unikać.

Cytat:
to pojechała!
Ludzie czasem tak jęzorem mielą, a nawet nie pomyślą
właśnie zrobiłam zamówienie w aptece gemini na 200 zł
I umówiłam się na jutro na pedicure

Justa, ale zazdroszczę wyjazdu!! Mi się marzy wyjechać gdzieś choćby właśnie na 2 dni, tylko z mężem!!

Hania

Edytowane przez ButterBear
Czas edycji: 2014-06-16 o 12:56
ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 12:55   #4799
Polly_
grozi wypollizowaniem

włąsnie nawiedziła mnie kontrola z ZUS ..takze ten..bądźcie czujne
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 12:57   #4800
White Cafe
Rozeznanie

Heeej,czy któraś zamawiala rzeczy od sprzedawcy kokainakokaina? Ceny ma super i na zdjęciach tez wszystko fajnie wyglada, tylko zeby nie okazało sie badziewkiem ...
Kupujecie maluchom zyrafe Sofi?

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości