Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XX - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-16, 17:42   #2251
martaakow
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XX

Joanku, spróbuj, też kiedyś miałam problem ze sklejonymi włosami po żelach.
U mnie ważna jest ta odżywka b/s po żelu. Tak naprawdę używam różnych, i tych typowo b/s, i tych, które są przeznaczone jako d/s. Najlepsze dla mnie są takie, które są dość rzadkie i mają gładką, odrobinę wodnistą konsystencję, wtedy nie kleją się do włosów. Kiedyś próbowałam ten sposób z Alterrą granat i aloes, ale za gęsta. Jak nie kładę żelu i b/s daję na kompletnie mokre włosy, to się nadaje, ale na takie odciśnięte już nie.
Najbardziej lubię na żel kłaść:
- Ziaja oliwkowa (d/s)
- Ziaja rycynowa z parafiną (b/s)
- Garnier AiK (d/s)
- kuracja ekspresowa Goodbye Damage (d/s)
Więc w sumie dużo częściej daję d/sy niż b/sy na koniec. Ale to tak mała ilość, że włosy tylko mnie za to kochają i się pięknie błyszczą i te odżywki są bardziej treściwe, więc lepiej zmiękczają ten żel.
(Dodam, że próbowałam przy tym takich odżywek jak Joaśki b/s, Hegron b/s, Isana do loków d/s i na pewno jeszcze jakichś, ale były za lekkie. Jeszcze Hegron jakoś dawał radę)

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
U mnie by chyba coś takiego nie przeszło. Miałabym pewnie dużo rozprostowanych pasemek. Chociaż pewnie kiedy spróbuję tej metody, jak następnego dnia nie będę się musiała nikomu pokazywać
Faktycznie przy tej metodzie kręcą się mniej niż przy np. plunkingu, ale dużo bardziej regularnie i nie ma właśnie tych wywijasów we wszystkie strony.
martaakow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 17:52   #2252
Joanku
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez martaakow Pokaż wiadomość
Faktycznie przy tej metodzie kręcą się mniej niż przy np. plunkingu, ale dużo bardziej regularnie i nie ma właśnie tych wywijasów we wszystkie strony.
A to nie, ja lubię swoje wywijasy i zakrętasy w każdą stronę
to ja jednak plunking i kremy do loków

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Joanku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 18:07   #2253
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Joanku Pokaż wiadomość
A to nie, ja lubię swoje wywijasy i zakrętasy w każdą stronę
to ja jednak plunking i kremy do loków

Myślę, że spokojnie można i plunking zrobić. W zasadzie głównie chodzi o to, żeby
1) nałożyć żel na bardzo mokre, wręcz ociekające włosy
2) po lekkim ugnieceniu i odciśnięciu tej wody nałożyć na żel odżywkę b/s

A czy reszta wody odciśnie się przy wgniataniu w ręcznika, czy w plunkingu, to chyba bez różnicy.
Stary 2014-06-16, 18:45   #2254
krolewna_smieszka
Zakorzenienie

Hmm, nigdy nie słyszałam o plunkingu. ...no ale nie mam w swoim otoczeniu zbyt wielu kręconowłosych. Obejrzałam tutorial na yt. Ciekawe, co by z niego wynikło dla moich sprężyn. Może kiedyś się odważę.
krolewna_smieszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 18:55   #2255
201608191619
Konto usunięte

Martaakow dziękuję za przywrócenie nadziei, że moja imienniczka jednak się na coś może nada
Na pewno spróbuję w ten sposób, dotąd mieszałam żel(naprawdę minimalne ilości) z b/sem. No, i w sumie szło to na bardziej wilgotne niż mokre włosy... nienawidzę siedzieć w mokrych włosach(co własnie robię- za mało odcisnęłam. W ogóle to dla nie najgorszy moment bo mam straaaaaaaszny problem, żeby nie macać kłaków...

Boje się tez nakładać d/s jako b/s...
Piszesz, że natychmiast suszysz z dyfuzorem? Mnie się praktycznie nigdy suszyć nie chce (poza tym nie mam dyfuzora, suszarki używam tylko do wygładzenia, bo one i z nią i same schną długo) myślisz, że można tez zostawić do samodzielnego wyschnięcia ?

Edytowane przez 201608191619
Czas edycji: 2014-06-16 o 18:58
201608191619 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 19:04   #2256
Klaudenc
Moderator

Czy któraś z Was używała oleju winogronowego/z orzechów włoskich/laskowych/ziemnych? Chciałabym jeszcze jakiś olej prócz sezamowego, aczkolwiek ciekawią mnie takie cięższe oleje właśnie jak sezam, a nie lekkie jak migdał. Dodatkowo takie oleje z orzechów często mają przyjemny zapach. Nie wiem też czy moje włosy polubiłyby się z którymś z nich. Wiem, że lubią sezam, rzepakowy, słonecznikowy najbardziej Oliwa z oliwek czy migdał, czyli oleje z przewagą omega 9 nie sprawdzaja sie u mnie za dobrze.

Edytowane przez Klaudenc
Czas edycji: 2014-06-16 o 19:06
Klaudenc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 19:06   #2257
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klaudenc Pokaż wiadomość
Czy któraś z Was używała oleju winogronowego/z orzechów włoskich/laskowych/ziemnych? Chciałabym jeszcze jakiś olej prócz sezamowego, aczkolwiek ciekawią mnie takie cięższe oleje właśnie jak sezam, a nie lekkie jak migdał. Dodatkowo takie oleje z orzechów często mają przyjemny zapach. Nie wiem też czy moje włosy polubiłyby się z którymś z nich. Wiem, że lubią sezam, rzepakowy, słonecznikowy najbardziej
To może z orzechów włoskich Ci się spodoba
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 19:07   #2258
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alkor Pokaż wiadomość
Boje się tez nakładać d/s jako b/s...
Piszesz, że natychmiast suszysz z dyfuzorem? Mnie się praktycznie nigdy suszyć nie chce (poza tym nie mam dyfuzora, suszarki używam tylko do wygładzenia, bo one i z nią i same schną długo) myślisz, że można tez zostawić do samodzielnego wyschnięcia ?
Spróbuj kiedyś, jak nie będziesz wychodzić z domu na przykład. Ja też się bałam, ale d/s kładzione jako b/s mi bardzo dobrze służy, szczególnie właśnie przy żelu.
Piszę o suszeniu z dyfuzorem, bo nigdy nie zostawiam ich do samodzielnego wyschnięcia, nie lubię tego i brzydko po tym moje włosy wyglądają. Ale jak tak wolisz, to nie widzę żadnego problemu. Już napisałam wyżej, że w tej "mojej" metodzie chodzi głównie o to, żeby żel nałożyć na kapiące włosy, a na już odciśnięte delikatnie nałożyć jeszcze odżywkę b/s (czy tam d/s jako b/s).
Stary 2014-06-16, 19:08   #2259
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Spróbuj kiedyś, jak nie będziesz wychodzić z domu na przykład. Ja też się bałam, ale d/s kładzione jako b/s mi bardzo dobrze służy, szczególnie właśnie przy żelu.
Piszę o suszeniu z dyfuzorem, bo nigdy nie zostawiam ich do samodzielnego wyschnięcia, nie lubię tego i brzydko po tym moje włosy wyglądają. Ale jak tak wolisz, to nie widzę żadnego problemu. Już napisałam wyżej, że w tej "mojej" metodzie chodzi głównie o to, żeby żel nałożyć na kapiące włosy, a na już odciśnięte delikatnie nałożyć jeszcze odżywkę b/s (czy tam d/s jako b/s).
Z żelem robię tak samo, na ociekające
Ale odżywki bs potem nie dawałam, muszę spróbować
Stary 2014-06-16, 19:18   #2260
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
To może z orzechów włoskich Ci się spodoba
Też tak myślę bo ma też coś z omega 3. Akurat ostatnio już chciałam kupić inny olej, ale było kilka rodzai z tych orzechowych, a po angielsku wszystkich nazw nie pamiętałam i uwielbiam orzechowe zapachy, więc chętniej by mi się olejowało te włosy.
Stary 2014-06-16, 19:18   #2261
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Z żelem robię tak samo, na ociekające
Ale odżywki bs potem nie dawałam, muszę spróbować
Moim zdaniem to niweluje tę szorstkość żelu i żel lepiej się odciska. O ile jest co odciskać, bo jak tak nakładam, to w ogóle nie mam sucharków, ani jednego. Nie wiem tylko, czy to kwestia kładzenia na ociekające, czy też odżywki na żel.
Stary 2014-06-16, 19:22   #2262
iwonsia01
Zadomowienie

Cytat:
Moim zdaniem to niweluje tę szorstkość żelu i żel lepiej się odciska. O ile jest co odciskać, bo jak tak nakładam, to w ogóle nie mam sucharków, ani jednego. Nie wiem tylko, czy to kwestia kładzenia na ociekające, czy też odżywki na żel.
A u mnie jest dokładnie odwrotnie. Jak kładę żel na ociekające (obojętnie czy dużo czy mało b/s), to mam takie strasznieeeeeeeeeeeeeee posklejane Nie da się potem tego odgnieść. Nie wiem od czego to wszystko zależy Ja robię sobie tydzień detoksu od stylizatorów o ile wytrzymam
Stary 2014-06-16, 19:29   #2263
wicherek1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wizazanka5000 Pokaż wiadomość
Uwielbiam je
A dziękuję
A co do stylizatorów, na odciśnięte w ręcznik (bez chodzenia w turbanie), to się sprawdza najlepiej u mnie
Stary 2014-06-16, 20:58   #2264
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz co, może to kwestia też kładzenia na ociekające, bo ja wtedy też nie mam w ogóle sucharków, jak na takie kładę

Cytat:
Też tak myślę bo ma też coś z omega 3. Akurat ostatnio już chciałam kupić inny olej, ale było kilka rodzai z tych orzechowych, a po angielsku wszystkich nazw nie pamiętałam i uwielbiam orzechowe zapachy, więc chętniej by mi się olejowało te włosy.
To orzech włoski pachnie pięknie, a laskowy jeszcze piękniej
Stary 2014-06-16, 21:07   #2265
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Wiesz co, może to kwestia też kładzenia na ociekające, bo ja wtedy też nie mam w ogóle sucharków, jak na takie kładę
Laskowy sobie sprawię, ale do kuchni bo włosy go lubić nie będą. Kupiłam włoskie orzechy i siedzę z nim na głowie, ale mam spożywczy i on wcale ładnie nie pachnie. Za to mam z pestek dyni do jedzenia deluxe jakiś i on pachnie cudnie ;D ten z włoskich i sezam są pewnei z prażonych orzechów i dlatego spalenizną zalatują.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-06-16, 21:22   #2266
krolewna_smieszka
Zakorzenienie

A powiedzcie, jak wyglądają Wasze rytuały na włosy z olejami? Bo ja kiedyś po nakładaniu oliwy, to musiałam wyrzucić koszulkę, bo cała była w plamach, które się totalnie nie dały wyprać.
krolewna_smieszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 21:45   #2267
201608191619
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez krolewna_smieszka Pokaż wiadomość
A powiedzcie, jak wyglądają Wasze rytuały na włosy z olejami? Bo ja kiedyś po nakładaniu oliwy, to musiałam wyrzucić koszulkę, bo cała była w plamach, które się totalnie nie dały wyprać.
Ja biorę trochę oleju na wnętrze dłoni, rozcieram w dłoniach i potem rozprowadzam nimi olej na włosach; potem plotę bądź "koczkuję" włosy i w sumie tyle(nieraz jeszcze drugą taką porcję oleju daję na same końcówki).

Bardzo rzadko zdarza mi się olejować warkocz po wierzchu albo końcówki między myciami bo zawsze mam wtedy wrażenie tłustych włosów nawet jak tego jest odrobina, podobny efekt uzyskuję jak dodaje oleju do odyżwki/maski d/s. Dlatego olejuje raczej tylko przed myciem- najczęściej jakąś godzinę przed bieganiem nakładam olej, po powrocie na czas rozciągania emulguje go odżywką, a potem hop pod prysznic.
Zdarza mi się na noc.
Zawsze kładę na suche kłaki.

Nic się nie brudzi chociaż jak pierwszy raz nakładałam przed treningiem to miałam poważna rozkminę czy przypadkiem nie będe się pocić olejem

Edytowane przez 201608191619
Czas edycji: 2014-06-16 o 23:23
201608191619 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 22:57   #2268
Joanku
Zadomowienie

Cytat:
a kto babrze wlosiory w koszulce 'nie do demolki'?
Ja mam taką na intensywne olejowanie, kremowanie, hennowanie czy farbowanie.
Choć ja zwykle włosy myje rano więc olej nakładam na noc. będąc już w piżamie i zawijam tlusciory w koczek na czubku.
Mam olej w psiukaczu z ciepla woda 50/50 żeby atomizera nie zapchac, i wstrząsam co jakiś czas by utrzymać konsystencję i psikam.
potem ręcznik-demolka na poduche i lulu.

Stary 2014-06-16, 23:04   #2269
Klaudenc
Moderator

Upały w tej Anglii i miotła na głowie gwarantowana! Kurczę no, nawilżyłam je sobie ostatnio, wstałam rano i już były suchawe a dziś siano jak sto diabłów po 2 dniach, tak mi się kudeły wysuszają ekspresowo. Już jadę na emolientach tylko, ale dziś mi pokazuje wilgotnosć 67%. Na resztę tygodnia wilgotność do 75 procent... a grzeje to słońce, ja mam czarne włosy i wiecie, hardcorowo xD chyba jakaś chustkę sobie kupię na głowę bo wyjdę na zewnątrz i gorąco w czachę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-16, 23:11   #2270
Doe
Rozeznanie

Nigdy nic nie zatłuściłam przy olejowaniu - jednak jeśli komuś się trafi, polecam płyn do naczyń - nakładam olej na noc, albo na 30-60min przed myciem, ale wówczas pod czepek i na odżywkę. Ważne, by nie przesadzić z olejem, nie chodzi o polanie nim włosów .

Klaudenc, orzech włoski dostałaś w jakiejś sieciówce?
Doe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-16, 23:14   #2271
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Napisane przez Doe Pokaż wiadomość
Nigdy nic nie zatłuściłam przy olejowaniu - jednak jeśli komuś się trafi, polecam płyn do naczyń - nakładam olej na noc, albo na 30-60min przed myciem, ale wówczas pod czepek i na odżywkę. Ważne, by nie przesadzić z olejem, nie chodzi o polanie nim włosów .

Klaudenc, orzech włoski dostałaś w jakiejś sieciówce?
spożywczy asdowski - 250ml za 1.58. maja też sezam, arachidowy i winogronowy z tego co pamiętam.
Stary 2014-06-16, 23:23   #2272
Joanku
Zadomowienie

Dot.: Zniszczone, kręcone włosy

_________
Klaudenc to chyba u Ciebie te upały...
Pod Londynem zimno, wietrznie i deszczowo, wczoraj mieliśmy grila, na szczęście nie padało, ale szaruga i ani grama słońca po prostu szkoda było odwołać bo sporo ludzi było już w drodze. -_-
_________

Stary 2014-06-16, 23:30   #2273
Klaudenc
Moderator

Dot.: Zniszczone, kręcone włosy

No u mnie upały są, tż w pracy sie ostatnio przypalił od słońca. Dziś tylko sie przeszłam kawałek jak słońce już zachodziło a gorąco.
Jutro chyba pójdę gdzieś się opalać bo ma być 20 kilka stopni, chwała że w te dni co szkoła będzie padać bo muszę isć z buta to inaczej bym sie usmażyła.
Stary 2014-06-16, 23:33   #2274
Doe
Rozeznanie

Cytat:
spożywczy asdowski - 250ml za 1.58. maja też sezam, arachidowy i winogronowy z tego co pamiętam.
- Ech... daaaaleeeeko mam do Asdy. Nic to, lubię olej z orzechów włoskich - a raczej moje włosy, ale na razie chyba się wstrzymam. Chyba że natkę się na niego stacjonarnie.

Joanku, u mnie wczoraj było ciepło, za to już dzisiaj chłodniej...
Doe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 07:39   #2275
Curly81
Wtajemniczenie

Hej,

Cytat:
ja nakładam na poduszkę starą poszewkę jak idę spać,jak do tej pory doprały się wszystkie oleje.Może za niską dajesz temp.przy praniu?Ja piorę w 60st.i proszkiem przeważnie.

Co do olejów bo bardzo lubię olej ze słodkich migdałów,z oczechów jeszcze nie miałam.Męczę lniany,z migdałów i kokosowy,mam jeszcze z czarnuszki ale smierdzi jak ropa naftowa i rzadko go używam.Tego smrodu nie zabije nic.Benzyną smierdzi.

Pisałyscie o żelu..ja nie nakładam na cieknące włosy,nie próbowałam też nakłać b/s ani d/s na żel .Muszę kiedyś sprawdzić jak będzie.ja nakładam żel na włosy wilgotne i rozczeńczam go trochę wodą w dłoniach.A b/s daję na cieknące włosy.

W oczekiwaniu na kolejne szczęście

Edytowane przez Curly81
Czas edycji: 2014-06-17 o 07:42
Curly81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 09:22   #2276
Aziddee
Zadomowienie

Było o Mysi - tak zdecydowanie mogę polecić Teraz jeszcze stosuję polecone przez nią rzeczy i odkrywam nowy poziom komfortu

Ah i mierzyłam ostatnio obwód kucyka. Po kilka razy, przez dwa dni, bo w szoku byłam i nie mogłam uwierzyć. Przybył mi centymetr Jest 5
Stary 2014-06-17, 09:31   #2277
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aziddee Pokaż wiadomość
Ah i mierzyłam ostatnio obwód kucyka. Po kilka razy, przez dwa dni, bo w szoku byłam i nie mogłam uwierzyć. Przybył mi centymetr Jest 5

A będzie jeszcze więcej!
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 09:44   #2278
Aziddee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Imperfecta Pokaż wiadomość

A będzie jeszcze więcej!
Byłoby bosko
Stary 2014-06-17, 09:49   #2279
iwonsia01
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aziddee Pokaż wiadomość
Było o Mysi - tak zdecydowanie mogę polecić Teraz jeszcze stosuję polecone przez nią rzeczy i odkrywam nowy poziom komfortu

Fajnie, że jest lepiej Takie śliczne loczki to każdy jest na wagę złota! U mnie na szczęście też lepiej z wypadaniem. Problem opanowałam Nawet wczoraj fryzjera przy rozczesywaniu nie wyrwała mi połowy Do wcześniejszej z kwietnia to niestety moje włosy do niej całej się przyklejały
Stary 2014-06-17, 09:52   #2280
Klaudenc
Moderator

Aziddee - super, że Ci przybyło obwodu w kucyku! to chyba marzenie każdej włosomaniaczki hehe ;D
trzymałam sezam całą noc na głowie i nic, zero, susza nadal. kiedyś mi olej palmowy pomógł wic i pokusiłam się tym razem. albo będzie masakra albo cud ^^
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości