Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7 - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-17, 19:02   #811
anika_s
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Nie pisze bo i weny nie mam.. Wczoraj mialam chirurgicznie usuwane dwie 8 i masakra. Cala twarz mnie boli, zeby, ucho. Ani geby otworzyc ani zjesc, wszystko opuchniete. Jakubem zajmuje sie moja mama i tz po pracy, ja malo co.. jeszcze dzis temp mi skoczyla troszke..

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
wspołczuję
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 20:09   #812
BYou
MBZ♥

ANika absolutnie nie miej wyrzutów sumienia ja jestem w domu, lubię gotować, mój Mąż i Zosiek lubią zjeść także nie mam wyjścia jak wymyślać

Ktoś pytał jak z kanapkami: jak wersja na bogato, czyli z wieloma składnikami to kroję na kwadraty albo trzymam Jej. Jak np tylko z serem albo z pomidorem to sama sobie trzyma.

Pani, ja szybko mówiłam, zdaniami to jak Julia Malpki na półtora roku, B trochę później ale On szybciej chodził
Torres z bułą rządzi

Moderna:
pasta rybna:
jajko
filet rybny
serek wiejski/twaróg
szczypiorek
natka pietruszki
filet gotuję, studzę rozdrabniam widelcem, dodaję posiekane jajko, natkę i szczypiorek, twarożek/serek-w zależności jaką się lubi konsystencję, mieszam.

pasta jajeczna:
1 jajko
1 łyżka masła
szczypiorek
posiekać, wymieszać

pasta jajeczna II
1 jajko
serek wiejski
natka pietruszki
1 łyżka ryby wędzonej
sok z cytryny
Drobno posiekaną natkę daję do serka. Blenduję, dorzucam jajko i rybę, wkrapiam cytrynę. Mieszam.

Pasta z soczewicy zielonej:
200g soczewicy
szczypta soli ziołowej
kilka listków bazylii
ząbek czosnku
natka pietruszki
1/3 szklanki oliwy
Na wrzątek wrzucam soczwicę na 10 minut. ZOstawiam do ostygnięcia.
Przerzucam soczewicę i resztę składników do blendera. Na kanapkę daję jeszcze pomidora czy paprykę-sobie dorzucam trochę soli i pieprz.

Pasta cieciorkowa:
6 łyżek cieciorki
1 jajko
kiełki rzodkiewki
6 łyżek oliwy
1 łyżka rzeżuchy

gotuję cieciorkę wg przepisu z opakowania. Przerzucam ugotowaną do blendera, dodaję resztę. Dla siebie solę i pieprzę.

W wersji bez jajka daję tylko cieciorkę, oliwę, czosnek, trochę kurkumy, curry, majeranku, tymianku.

Monika, współczuję
ja wyrwałam jedną dolną w geście solidarności z Mężemi więcej never. Choć ja miałam bez powikłań, a On miał zapalenie zębodołu:/

BYou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 21:07   #813
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

hej hej jestem ...!!

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość

Brawo!!!
(ciekawe, która będzie piąta..? )
jak się żadna nie pospieszy w ciągu 6miesięcy... to może ja hihi.

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość

Szkoda, ze tak malo piszemy - bo to taka zapowiedz konca

A moze postanowmy sobie, ze postaramy sie chociaz raz dziennie napisac jednego posta - i nie zadne cytowanie (to dla tych co maja czas ), tylko krotkie info, co u nas - dzieki temu bedzie co czytac i do czego sie odniesc bo inaczej, jak przez dlugi czas nie bedzie juz nawet co czytac, to odwiedzajacych bedzie coraz mniej i o nas zapomna
jaki koniec końca ... ja wam dam - żadnego końca nie będzie pókim tu jest hahaha.

pomysł zaliczam do udanych .

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość

Dziś musiałam Róże obudzić do żłobka. Tak słodko spała.
Więc budzę, najpierw po cichu, potem coraz głośniej, zaczepiam, głasiam, a ona nic, tylko się przeciąga z zamkniętymi oczami i dalej w kimę. "Wstajemy, Róóóóóżaaaa, wstajemy! Budzimy się! Idziemy do żłobka. Róóóżżżaaaa!!" Zero reakcji.
"Bo się spóźnisz na śniadanko w żłobku!!!" - od razu oczy otwarte i się cieszy. No nie mogę
nie no padłam !!!.

Jakie musli dajecie dzieciom?

- a co to jest ..?? haha. kupilam mu dzis ( raczej praBabcia ) z Nestlle ( jakiś zrowy brzuszek po 12miesiącu ) zobaczymy czy zje - ost musialam sama dojadam bo miało GRÓDKI .

Cytat:
Nie pisze bo i weny nie mam.. Wczoraj mialam chirurgicznie usuwane dwie 8 i masakra. Cala twarz mnie boli, zeby, ucho. Ani geby otworzyc ani zjesc, wszystko opuchniete. Jakubem zajmuje sie moja mama i tz po pracy, ja malo co.. jeszcze dzis temp mi skoczyla troszke..
chciałąbym napisać że wiem jaki to bół ... ale 8 miałam rwaną (udało sie bez ingerenchi chirurga )
ale z to dziś pozbyłam sie 7ki ułamała mi sie jakieś 3miesiące temu ( była ''reperowana'' jakieś5 lat temu ) i mowię że bym chciala zachowac bo co bez 6 i 7 bede - zawiercil powiercil i du....pa blada - powiedział że może 'ratowac' ale za max polRoku i tak bym musiala usowac :chlip: i tak oto w wieku 28lat nie mam, juz 4 zebow chyba czas zbierac na sztuczna szczeneke

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png

Edytowane przez kasia86bgo
Czas edycji: 2014-06-17 o 21:13
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 21:07   #814
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Byou - fajne przepisy na pasty, wrzuc do klubu bo moge nie znalezc na watku za jakis czas.

Stan po wyrwaniu masakra ale co zrobic.. Jeszcze czeka mnie niedlugo druga strona ale nie wiem czy tak latwo podejme decyzje jak teraz....

moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 21:54   #815
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

moni_ka.g współczuję bardzo bólu
ja również zwlekam z wizytą u dentysty w zeszłym tygodniu odkryłam dziurę w 8 właśnie a już kiedyś robiła mi dentystka tą 8 bo mówiła że jeszcze nie wyszła do końca a już popsuta więc ja bojąc się usuwania 8 powiedziałam że robimy a teraz pewnie już nie będzie co i będze trzeba usuwać

Dziecko właśnie poszło spać tak więc i matka idzie spać
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 21:56   #816
corka_rosy
Wtajemniczenie

Róża

Cytat:
CR jak alergia Wojtusia? co z tymi testami, ktore robilas - wyszlo cos?
W testach nic nie wyszło. Na razie daję mu różne rzeczy i źle zareagował na żółtko, pomidory, pietruszkę. Ostatnio kupiłam młodego kalafiora i brokuła na rynku i dostał okropnej wysypki, więc wciąż dostaje mrożone. Właściwie to je niewiele więcej od czasu kiedy ostatnio się udzielałam. Ale skoczył na 10 centyl I od kiedy przeszedł na mm, przesypia całe noce.

Alliw - "zamilam"

BYou - nic się nie zmieniło, Zosia jak zwykle wymiata.
A propos past robiłam wczoraj dobrą dla siebie: soczewica, oliwki, oliwa z oliwek, sól, pieprz, oregano, trochę ostrej papryki. B. smaczna. Dla Wojtka też muszę spróbować bez soli, pieprzu i oliwek.

Monika - mnie też to czeka, ale zwlekam ze strachu.

21.04.2013.

Edytowane przez corka_rosy
Czas edycji: 2014-06-17 o 21:58
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 22:10   #817
alliw
Zadomowienie

No, no, nieźle naprodukowałyście

Cytat:
buuu przypalilam obiad nie wiem, jak to sie stalo
a ja chyba wiem

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
O 13 zaczął marudzić, więc pytam się go czy idziemy spać, on, że tak, to mówię mu, żeby siadał na kolanka i go ululam, a on się przytulił, zamknął oczy i zasnął, w sekundę, do tej pory jestem w szoku
wow!
a t. pomyslowa

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
Torres u dziakdów z cyckoholika zmienił się w miłośnika babcinej kuchni
i
gryzienie buły przez folie

Cytat:
Napisane przez cathlyn Pokaż wiadomość
Dałaś mi nadzieję Bo u nas dochodzi już do 20 kp dziennie
o rany troche dużo

Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
Wczoraj po przyjściu z podwórka Zosia wzięła B za rękę i głośno mówi: oć tata zaciągnęła Go do kuchni i paluszkiem wskazała na szafkę gdzie stoi mleko i butelki i powiedziała: mlećko

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
To i ja się pochwalę moje dziecko od dwóch dnia rano pije mleko hippa tak najnormalniej w świecie fakty że pije z butelki ze smoczkiem do kaszki więc ciągnąć nie musi bo leci strumieniem ale zaczyna pić wczoraj 60 a dziś 90 więc cycujemy na noc wieczorem i godziny nocne tz, do godziny 6 ale skoro pije dziś spróbuję jak by się obudziła to o 5 -6 dać jej od razu tego hippa ciekawe czy wypije

ale dawalas jej codziennie na sprobowanie? Bo ja w sumie temat odpusciłam, może powinnam być bardziej cierpliwa

Cytat:
Napisane przez bzinka Pokaż wiadomość
Acha i jak dajecie bułki i kanapki? Całe i niech sobie radzą czy krocie w kawałeczki ? Bo ja jeśli kanapka jest z czymś, to odrywam po kawałku i daje Hani, a jeśli sam chleb lub buła to daje do rączki.
ja daje cwierc bułki na raz, lub kromke chleba na pół do raczki.

A co do tego rytuału, ze się Hani nie spodobała zmiana, to Ci powiem ze jak Janka musiałam natychmiast od cyca odstawić to tez mu sie bardzo nie podobało (bo zawsze po kąpieli był cyc, i często przy nim zasypiał, a tu niet, wiec troche płaczu bylo), ale po dwóch dniach załapał nowy rytm i jestem bardzo zadowolona, bo teraz pieknie zasypia w łożeczku. Wcześniej sie z nim mordowałam na łóżku, uciekał z pokoju, jeszcze chciał sie bawić. A teraz nie ma wyłazenia z łozeczka, właczamy konika morskiego, czytam ksiązeczke, troche sie pokokosi, i po max 30 minutach spi.
Wydaje mi się ze dziecko szybko się dostosowuje do nowych sytuacji. Najlepszy przykład u mnie, jak kp to budził się w nocy 2-3 razy. Przestałam kp, pobudek na jedzenie brak (przestawił się po 3 nocach)

Cytat:

jakie smaczki wysublimowane
no ma tak czasem
a jak wyjadł wszystkie swoje to potem krzyczał zebym mu dała ze swojego talerza

Cytat:
piękne określenie ale żeby było milej czy gęściej?
zeby było milej okreslenie mojej t. (ona zamila jedzenie dla psa )

Cytat:
łojej, wspólczuje bardzo ja miałam usuwaną szóstke i tez nie było lekko, a Ty jeszcze dwa na raz, brrr. Antybiotyk dostałaś?

Tasia, dzięki za odp w sprawie jajek. Z tymi zebami faktycznie macie meksyk. Oby szybko wylazły
Stary 2014-06-17, 22:18   #818
oliwka__
Zakorzenienie

alliw odpuściłam całkowicie i wczoraj tak mi wstała że zawcześnie było na śniadanie a cycka 3 raz dawać nie chciałam bo chcę zakończyć karmienie (już pewnie nudna jestem bo piszę od x czasu a brak konsekwencji w moim zachowaniu) no i zrobiłam butlę, o jakie było moje zdziwienie jak dziecko nie pluło ale po parę łyczków brało i dosyć szybko wypiła prawie całą butlę bo zrobiłam 120 a wypiła może i nawet 90 a nie 60 jak pisałam wcześniej bo mi się pomyliło bo dziś zrobiłam jej butlę 180 a wypiła też tylko 90 ale ważne że wypiła
Stary 2014-06-17, 22:31   #819
alliw
Zadomowienie

Cytat:
Monika, współczuję
ja wyrwałam jedną dolną w geście solidarności z Mężemi więcej never. Choć ja miałam bez powikłań, a On miał zapalenie zębodołu:/
ała!

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
jak się żadna nie pospieszy w ciągu 6miesięcy... to może ja hihi.
ja wyrywna
ze sztuczną szczęką pojechałaś wspólczuję usunięcia

Cytat:
Stan po wyrwaniu masakra ale co zrobic.. Jeszcze czeka mnie niedlugo druga strona ale nie wiem czy tak latwo podejme decyzje jak teraz....
ale dlaczego je usuwasz?

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
Ale skoczył na 10 centyl I od kiedy przeszedł na mm, przesypia całe noce.

Hmm, zaintrygowałyście mnie tą pastą z soczewicy

Zapomniałam się pochwalić. Odebralam dziś paczke z arosa Zamówiłam: Lato na Czereśniowej, Bee, mee i kukuryku, Co słychac u wiejskich zwierząt, W dżungli, Gruffalo, Mały duszek, Wiersze do poduchy i dla siebie 'Wiem, co je moje dziecko', M Spodaryk i E. Gabrowska
Jeszcze muszę dopaść te ksiązeczki z Akademii mądrego dziecka, ale w arosie ich akurat nie mieli.

---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ----------

Cytat:
no i zrobiłam butlę, o jakie było moje zdziwienie jak dziecko nie pluło ale po parę łyczków brało i dosyć szybko wypiła prawie całą butlę bo zrobiłam 120 a wypiła może i nawet 90 a nie 60 jak pisałam wcześniej bo mi się pomyliło bo dziś zrobiłam jej butlę 180 a wypiła też tylko 90 ale ważne że wypiła
no właśnie też myslałam żeby tak z zaskoku kiedyś zrobić, ale juz mi za długo stoi to mleko co kupiłam miesiąc temu, a nowej puchy hippa nie bede kupować, bo tylko duze mają chyba ze inne mleko spróbowac, ale we wszystkich malto albo glukoza.
Stary 2014-06-17, 22:35   #820
BYou
MBZ♥

Oliwka, super że Anielka się przekonała do mm

Alliw co to za bee, mee i kukuryku?
Zosia dziś pierwszy raz zachrumkała jak rasowa świnka

C.R dzięki za przepis
I brawo wielkie za wagę i nocki

Stary 2014-06-17, 22:40   #821
alliw
Zadomowienie

Wrzuciłam przepisy na pasty do Klubu.

---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ----------

Cytat:
co to za bee, mee i kukuryku?
polecana przez Panike
http://czytanki-przytulanki.blogspot...-kukuryku.html

---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ----------

Kurcze, oglądam mecz i nie ma żadnych bramek, buuu

Edytowane przez alliw
Czas edycji: 2014-06-17 o 22:45
alliw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 23:03   #822
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bzinka Pokaż wiadomość
W ekstremalnych dniach trwa to do 2 godzin,czasem zasypia od razu, a jeśli nie, to zwykle po ok 40 min do 1,10

Acha i jak dajecie bułki i kanapki? Całe i niech sobie radzą czy krocie w kawałeczki ? Bo ja jeśli kanapka jest z czymś, to odrywam po kawałku i daje Hani, a jeśli sam chleb lub buła to daje do rączki.
Do 2h!
Krzyś po wypiciu mleczka kładzie się na biedronkę, wtula i zasypia Przeważnie 10 minut, rzadko dłużej (30-40 minut)
Jemy chlebek (razowiec, orkisz itp.), kromkę smaruję masłem i kroję w kostkę. Serek, twarożek czy jajko jest osobno, jemy łyżeczką/widelczykiem

A i jeszcze co do kolacji (Córka) - Krzyś je owoc z jogurtem przed kąpielą, ale i tak po kąpieli jest butla mm Kanapki tylko rano.

Cytat:

O masakra, współczuję!!!

Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość
zeby było milej okreslenie mojej t. (ona zamila jedzenie dla psa )

Tasia, dzięki za odp w sprawie jajek. Z tymi zebami faktycznie macie meksyk. Oby szybko wylazły

Zapomniałam się pochwalić. Odebralam dziś paczke z arosa Zamówiłam: Lato na Czereśniowej, Bee, mee i kukuryku, Co słychac u wiejskich zwierząt, W dżungli, Gruffalo, Mały duszek, Wiersze do poduchy i dla siebie 'Wiem, co je moje dziecko', M Spodaryk i E. Gabrowska

oby.... dziś rano płakał półtorej godziny, paracetamol nie pomógł, dentinox też kiepsko, trzymał sobie w buzi szczoteczkę do zębów. Leżałam z Nim w łóżku, tuliłam, wyrywał się; to głaskałam, śpiewałam, uspokajałam. Zanosił się, rzucał, strasznie chlipał, miałam ochotę z Nim ryczeć...
Ale potem na szczęście cały dzień nic Go nie bolało, miał długą drzemkę jadł normalnie Teraz śpi spokojnie od 21

za zakupy. Ja też dziś złożyłam zamówienie
Bee, mee i kukuryku, Co słychac u wiejskich zwierząt, Biedronka, Mamoko (na próbę ), Opowiem Ci mamo, co robią pająki i kilka innych

Dobra, najadłam się czereśni, zagryzłam truskawkami, popiłam kefirem, można iść spać
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-18, 05:53   #823
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

hej hej

jaki koniec wątku?nie jest przecie tak źle. już nie raz były przestoje, bo ładna pogoda itd ale zawsze się rozkręcało więc nie bójta żaby. będzie dobrze

jeszcze parę dni i wrócę. choć mam pewne opory, bo nic mądrego nie mam do napisania

alliw polecam traktor, tylko nie safari a z wiejskimi zwierzętami

laptop mnie straszy, że za 3 minuty się wyłączy więc uciekam

---------- Dopisano o 05:53 ---------- Poprzedni post napisano o 05:29 ----------

i wszystkie pootwierane strony szlag trafił

chciałam jeszcze napisać, że rowerek bunzi w biedronce przecenili ze 129zł na 53zł a ja w piątek kupiłam za 99zł czemu głupia nie pomyślałam, że jeszcze zejdą z ceny?

Tasia współczuje przejść z zębami. do dziś mam ciarki jak pzypomnę sobie nasze trójki i czwórki na raz i atrakcje przy nich
żeby nie było za pięknie to idą nam piątki

Pani dla Torresa za jedzenie
potwierdzam, że na wsi dzieci mają raj
Stary 2014-06-18, 08:25   #824
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
zeby było milej okreslenie mojej t.
kupuję to jak tak zamilam kaszę (owocem) i ziemniaka (masłem)

Alliw, czekam na relację jak Jasiowi się książkowe nowinki podobają

Cytat:
aaaa! w końcu coś! T. od dawien dawna daje chrumkaniem jak świnia. cały czas się zastanawialiśmy z chłopem jak on się tego nauczył....

Cytat:
Dobra, najadłam się czereśni, zagryzłam truskawkami, popiłam kefirem, można iść spać
uroki ciążowe

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
choć mam pewne opory, bo nic mądrego nie mam do napisania
jak Cię kopnę w chudą d.....
Dzięki za info o rowerku za 53 zł kupię na bank (o ile jeszcze będą )

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-18, 08:34   #825
oliwka__
Zakorzenienie

Witam!

Zaraz nadrobię ale napiszę o "cudzie dzisiejszej nocy"
wstałam o 4:30 do dziecka zrobiłam pierwszy raz w życiu nocne mleko mm dziecko się w tym czasie darło, nie płakało a darło się "nie chcę siedzieć w łóżczeku zabierzcie mnie" poszłam z mlekiem wzięłam dziecko na ręce od razu spokój i chcę dawać mm a ona co robi? rzuca mi się wije do pozycja do cycka to ja ją znowu przytulam sadzamm próbuję dać mm 3 podejścia do buźki i załapała przestała wrzeszczeć główkę odchyliła na siedząco i pije po troszku wkładam i wyciągam ten smoczek co by się nie zakrztusiła i wypiła prawie całe 120 które jej zrobiłam bo już więcej nie chciała zaciskała buźkę więc dałam jej jeszcze po troszku jednego i drugiego cyca co by do wieczora wytrzymać bo ostatnio bolą jak nachodzi dużo popiła przytulam i śpi
jaka była przedwczesna moja radość odkładam dziecko do łóżeczka ta w sekundę wstaje i wrzask że mam ją wziąść no ok jest 5 rano to wezmę co by się nie robudziła? siedzę i myślę że znowu usunęła więc odkładam i znowu momentalnie wstje oczy otwiera i wrzask więc się poddałam skapitulowałam i zostawiłam ją wychodząc z nerwem bo nie mogę słuchać tego wrzasku i pisku dziecko potrenowało swoj głos piskami na wszelkie rodzaje i usnęła w 4 minuty z zegarkiem w ręku po drodze włączając tv .... i jeszcze właśnie śpi a ja jej godzinę temu przyszykowałam owsiankę nawet ogórkową wstawiłam

---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ----------

Kwiatuszku a kiedy ty tego bunzi widziałaś ja na weekend byłam u rodziców i nie mieli w biedronkach mieli tylko takie większe rowerki, chyba zaraz wezmę od tż samochód i podjadę do tej naszej co ostatnio widziałam może jeszcze będą.
A z mamą już lepiej?

---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:27 ----------

Tasiu to taki koktajl ekspresowy wymiesza się w brzuszku

---------- Dopisano o 08:34 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ----------

Kwiatuszku już 5 wam idą ?? :tuli:

Tasiu wielkie tulaski dla Krzysia :tuli: że też dzieciaczki takie małe muszą się namęczyć z tymi zębami tyle

BYou Alliw świetne te przepisy na pasty muszę zapisać

BYou dla Zosi chrumkanie
Właśnie ten znajomy od motorku wczoraj mówił że córka jak miała 1,5 roku to już mówiła pełnymi zdaniami
Stary 2014-06-18, 08:57   #826
Moderna
Zakorzenienie

BYou dziekuje za przepisy, na pewno wyprobuje

M. coraz wiecej gada, tyle, ze po swojemu - duzo artykuluje(tak sie mowi?), tzn.slychac tak jakby mowil, tyle ze niewyraznie, duzo tez cwiczy jezyk plujac czy robiac kapusniaczka
Tyle z pamietniczka, nie wiem o czym pisac bo u nas nudy
Stary 2014-06-18, 10:27   #827
BYou
MBZ♥

Panigdyby to Tatuś od razu Ją uczył to pewnie chrumkałaby już dawno-no ale niestety zawsze świniak trafiał na mnie

Kwiatuszku jak Mama?
Weź mi sera nie łam z tym bunzim moja Sis go kupiła za 129

Oliwka to brawo za mlekotylko ja bym jednak zmieniła ten smoczek na normalny do mleka bo ten kaszkowy z tt ma za dużą dziurę:/

Alliw dzięki za namiar książeczkowy

Moderna jak ZOsia nawija po swojemu to ja to nazywam:po smerfikowemu

Dziś czekamy na kuriera więc nici ze spaceru narazie-rozkładamy basen na balkonie

---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ----------

Kupiliśmy Zosi mały stolik i krzesełko w ikeibiałe z serii chyba klitter do tego kubeczki, liczydłoteraz przy tym stoliku chętnie zajada czy czyta książeczki albo coś układa.
Do tego wybrała sobie w smyku różowy wózek spacerówkę dla lal i lalęfajnie to wygląda jak taki Brzdąc prowadzi wózioopiekuje się tą swoją córeczką plus resztąkarmi, lula, przytula, daje buziaki i pokazuje książeczki

Stary 2014-06-18, 11:13   #828
Moderna
Zakorzenienie

BYou to to drewniane?
Dobrze, ze piszesz, bo od kilku dni sie zastanawiam,ktore kupic - to drewniane czy plastikowe z seri mammut. Wlozylam kilka dni temu do koszyka i nie wiem, ktore kliknac
Jak z jakoscia, one sa lakierowane, latwo o zadrapania?

---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ----------

Dlaczego ksiazek Juula nie ma w polskiej wersji audio

Fajnie, gdyby te ksiazki mozna bylo sobie po prostu wlaczyc, bawic sie z dzieckiem klockami, a w tle ktos czyta (po niemiecku sa, zastanawiam sie, czy nie kliknac )

---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ----------

A czy ktoras z Was czytala "Rodzicielstwo przez zabawe" ? (podobno polecana przy RB)

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ----------

BYou hehe.. po smerfikowemu moja wyobraznia az zadzialala i wyobrazilam sobie M. pomalowanego na niebiesko z biala czapa na glowie

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2014-06-18 o 10:44
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-18, 11:19   #829
BYou
MBZ♥

drewnianejak na te kilka dni użytkowania to żadnych rys nie ma-a eksploatacja ciągła i uporczywaZosia ma to krzesełko co na deseczce oparciowej jest kotek i piesek.
mi się mamut osobiście nie bardzo podoba:/jeszcze u nas jest albo róż, niebieski albo biel.

Też ubolewam, że nie ma audiobooków:/przydałoby się jak biegnę.
Tej pozycji nie czytałam.

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

Moderna ja co Ty jadasz, że Ci tak wyobraźnia pracuje
B się śmieje, że Zosia wyrzuca z siebie tyle słów co karabin maszynowy pocisków

Stary 2014-06-18, 11:22   #830
Moderna
Zakorzenienie

W grupie na FB w dokumentach wstawilam dwie ksiazki w formie PDF - Wychowanie bez nagrod i kar oraz Porozumienie bez przemocy

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2014-06-18 o 11:29
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-18, 11:25   #831
BYou
MBZ♥

Jeszcze u nas jest szał na malowanie/rysowanie kredą po chodniku

Na fb-phi

Stary 2014-06-18, 11:35   #832
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Jeszcze u nas jest szał na malowanie/rysowanie kredą po chodniku

Na fb-phi
hehe.. no na wizazu nie ma takiej mozliwosci moge wyslac na maila

bedzie artystka z niej

---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ----------

BYou te drewniane sa bardzo ladne ja chcialam wziac niebieskie krzeselko i bialy stolik tylko zastanawiam sie, gdzie to postawic ... maz by sie chyba wsciekl
Stary 2014-06-18, 11:43   #833
BYou
MBZ♥

Posłałam pw
Nam też miejsca ubywa:/no ale co zrobić

Stary 2014-06-18, 11:48   #834
Moderna
Zakorzenienie

No ubywa, ubywa.. ohh milo by bylo przeniesc sie do większego gniazdka

lece przygotowac obiad, dzisiaj ekspresowy makaron z łososiem
Stary 2014-06-18, 11:48   #835
BYou
MBZ♥

Doleciały-dziękuję

Stary 2014-06-18, 11:53   #836
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
Monika - mnie też to czeka, ale zwlekam ze strachu.
ja teraz byłam odważna bo nie czytałam, nie pytałam za dużo i.... nie byłam świadoma jak to jest później..

Cytat:
łojej, wspólczuje bardzo ja miałam usuwaną szóstke i tez nie było lekko, a Ty jeszcze dwa na raz, brrr. Antybiotyk dostałaś?
tak, mam antybiotyk

Cytat:
ale dlaczego je usuwasz?
bo rosną krzywo, naciskają na 7 i kolejne i bolą mnie wszystkie zęby jak te dziadostwa zaczynają rosnąć. a niedawno co pisałam, że znowu boli mnie 6/7 to prawdopodobnie też od 8, 2dentystki stwierdziły, że nic w tych zębach nie widzą już, ani tak normalnie, ani na prześwietleniu i kolejny krok to usunięcie 8..
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-18, 11:57   #837
achna79
Rozeznanie

Dzień dobry

Ciągle Was gonię, a miałam się poprawić

Cytat:

Dziadek nałapał T. żab. Z 15 sztuk. zanim uciekły na 4 świata strony - szaaaałłłłnajpiękniej je łapał
Ale pomyslowy dziadek

Cytat:
Torres u dziakdów z cyckoholika zmienił się w miłośnika babcinej kuchni Kp jest teraz max. 4 razy (po kąpieli, rano i raz/rzadziej 2/ w nocy). W dzień nie chce
rano dziadek przywozi mu bułki - Michał stoi za stodołą i czeka i "dzia-dziaaa buuuu". Dostaje reklamówkę z kilkoma bułami i zanim przyniesiemy je do domu przez folię () musi, no musi, nadgryźć bułę.
także:
9:00 śniadanie - buła z masłem + wędlina/twarożek/ser + obowiązkowy pomidor
11:50 słoiczkowy obiadek
15:00 obiad babci
19:00 kasza z owocami
w międzyczasie sok marchewkowy, woda, owoce (wszystkie!).
w szoku jestem.

Pięknie je i bułka z folią

U nas Mikołaj nadal 2-3 razy mm. Przed drzemką południową, przed snem wieczornym no i w nocy jeśli się obudzi.

Cytat:
C.R Zosia kaszy nie tyka już od dawna, dlatego kolacja to wariacje na temat jajka, kanapki, twarożek biały, pasta rybna, pasta jajkowo-twarożkowa, omlet, naleśnik, placuszki Oliwkowe. Różnego rodzaju pasty do chlebka.Ale mleko m. też dostaje na dobranoc.

Wczoraj po przyjściu z podwórka Zosia wzięła B za rękę i głośno mówi: oć tata zaciągnęła Go do kuchni i paluszkiem wskazała na szafkę gdzie stoi mleko i butelki i powiedziała: mlećko

Wow, co za imponujące menu!!

Cytat:

OMG współczuję Ci bardzo mocno Ja też niedawno miałam ale poszło błyskawicznie i bez bólu w trakcie ani po. Jeszcze jeden mnie czeka.

Cytat:
Moderna:
pasta rybna:
jajko
filet rybny
serek wiejski/twaróg
szczypiorek
natka pietruszki
filet gotuję, studzę rozdrabniam widelcem, dodaję posiekane jajko, natkę i szczypiorek, twarożek/serek-w zależności jaką się lubi konsystencję, mieszam.

pasta jajeczna:
1 jajko
1 łyżka masła
szczypiorek
posiekać, wymieszać

pasta jajeczna II
1 jajko
serek wiejski
natka pietruszki
1 łyżka ryby wędzonej
sok z cytryny
Drobno posiekaną natkę daję do serka. Blenduję, dorzucam jajko i rybę, wkrapiam cytrynę. Mieszam.

Pasta z soczewicy zielonej:
200g soczewicy
szczypta soli ziołowej
kilka listków bazylii
ząbek czosnku
natka pietruszki
1/3 szklanki oliwy
Na wrzątek wrzucam soczwicę na 10 minut. ZOstawiam do ostygnięcia.
Przerzucam soczewicę i resztę składników do blendera. Na kanapkę daję jeszcze pomidora czy paprykę-sobie dorzucam trochę soli i pieprz.

Pasta cieciorkowa:
6 łyżek cieciorki
1 jajko
kiełki rzodkiewki
6 łyżek oliwy
1 łyżka rzeżuchy

gotuję cieciorkę wg przepisu z opakowania. Przerzucam ugotowaną do blendera, dodaję resztę. Dla siebie solę i pieprzę.

Skopiowane

Cytat:
alliw odpuściłam całkowicie i wczoraj tak mi wstała że zawcześnie było na śniadanie a cycka 3 raz dawać nie chciałam bo chcę zakończyć karmienie (już pewnie nudna jestem bo piszę od x czasu a brak konsekwencji w moim zachowaniu) no i zrobiłam butlę, o jakie było moje zdziwienie jak dziecko nie pluło ale po parę łyczków brało i dosyć szybko wypiła prawie całą butlę bo zrobiłam 120 a wypiła może i nawet 90 a nie 60 jak pisałam wcześniej bo mi się pomyliło bo dziś zrobiłam jej butlę 180 a wypiła też tylko 90 ale ważne że wypiła
Brawo

Cytat:
Jeszcze muszę dopaść te ksiązeczki z Akademii mądrego dziecka, ale w arosie ich akurat nie mieli.[COLOR="Silver"]

Za zakupy w Arosie mi sie marzy przypły większej gotówki na zakupy książkowe

Cytat:
oby.... dziś rano płakał półtorej godziny, paracetamol nie pomógł, dentinox też kiepsko, trzymał sobie w buzi szczoteczkę do zębów. Leżałam z Nim w łóżku, tuliłam, wyrywał się; to głaskałam, śpiewałam, uspokajałam. Zanosił się, rzucał, strasznie chlipał, miałam ochotę z Nim ryczeć...
Ale potem na szczęście cały dzień nic Go nie bolało, miał długą drzemkę jadł normalnie Teraz śpi spokojnie od 21

Biedny Krzyś

Wow, czereśnie?? kefir? Obawiałabym się nocki na wc

Z grubsza nadrobione

Mikołaj mi dziś niespodziewanie usnął na spacerze o 10 rano, bez mleka, bez smoka, szałłłł Teraz gotuje obiadek.

Jak się nazywała ta książka z dziurkami na głowę? Michaś Pani ją ma i w klubie są foty....

Edytowane przez achna79
Czas edycji: 2014-06-18 o 12:09
achna79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-18, 11:59   #838
OtTakaJa
Zakorzenienie

Hej Zaczynam lubić oduczanie bujania, mój syn dziś usnal na podlodze, przenioslam go do lozeczka i spi juz ponad godzinę!

OtTakaJa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-18, 12:05   #839
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Cytat:
ja wyrywna

ze sztuczną szczęką pojechałaś wspólczuję usunięcia
oooo no to am za szybkie zaciazenie hihi.

- co do sztucznej szczeki / to nie jest wcale smieszne, moje zeby sa ogolnie w zlej kondycji - lecze lecze i konca nie widac, a po ciazy tez mi sie zaczely psuc bardziej .

boooooshe jutro wyjazd do dziakow
prosze o bym nie musiala po obiedzie wracac pociagiem ale juz zapowiedzialam rodzicom, ze jedno glupie slowo/aluzja do mojeg wygladu i koniec kropka !!!.

milus spi od 10.30 - dzis sie raz przebudzil o 1.30 lece do kuchni mleko - wchodze do pokoju szukam dziecka a mi siostra przyszla do niego i go uli pod oknem .... bo jak powiedziala '' juz nie moglam zniesc jak tak plakal, az sie mi smutno zrobilo'' .

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-18, 12:07   #840
Moderna
Zakorzenienie

BYou prosze

achna to W dżungli - Guettier Benedicte

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości