|
|
#1171 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich. Postanowilam napisac i dowiedziec sie czegos wiecej niz sama wiem.. otoz biore ziotek 2 miesiac i oczywiscie jestem bardzo zadowolona ale martwi mnie to ze mialam tylko jeden dzien miesiaczki.. dostalam 29maja o 5 rano a juz 31 rano nic kompletnie nie bylo, wczoraj odbylam stosunek z moim partnerem i nadal nic tylko delikatnie sie zaróżowilo .. Martwie sie bo nadal czysto... Czy tak jest podczas przyjmowania leku czy mam sie obawiac najgorszego
Prosze o jaka kolwiek odpowiedz pozdrawiam
|
|
|
|
#1172 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: izotek
Cytat:
Ja opiszę mój przypadek, żeby się ludzie nie bali tego Izoteku jak ognia ![]() Zaczynam teraz czwarty miesiąc. Przez pierwszy 20mg, drugi 40mg (1 kapsułka rano, 1 wieczorem), od trzeciego po dwie na wieczór. Wyniki cały czas super, sprawdzane co miesiąc. Jakoś w połowie trzeciego miesiąca zaczęłam zauważać pożądane efekty, a efekty uboczne typu suchość skóry zaczęły być dużo mniej dokuczliwe. W drugim miesiącu strasznie cierpiałam z powodu ust, z których skórę można było odrywać płatami i żadna pomadka nie pomagała, aż kupiłam Carmex Słońce mi nie szkodzi nawet po paru godzinach - co prawda się nie opalam, ale sporo chodzę i zwiedzam i nic (moją koleżankę z kolei piekła skóra po słońcu). Jedyny minus to to, że w czwartym miesiącu zaczynam odczuwać bóle stawów, chociaż przed kuracją miewałam już gorsze ![]() Moja skóra jest już w takim stanie, że gdyby nie zaczerwienienia, to może rozważyłabym chodzenie bez podkładu Zobaczymy po zakończeniu kuracji, ale póki co gorąco polecam, bo nareszcie żyję i wyglądam jak człowiek.
|
|
|
|
|
#1173 |
|
Raczkowanie
|
Dziś jest moj 44 dzien brania. Dawka 30mg. Czoło nadal mam gładkie choć jak sie przejedzie ręką to czuć z 3,4 grudki no ale w porównaniu do tego co było jak zaczynałam to jest extra. Jestem właśnie przed okresem i wyskoczyło mi kilka krotek;( na jednym policzku kilka i na brodzie;( a już się cieszyłam,że będzie już czysto;(
Co do skutków ubocznych to nadal suchość ust(dość uciązliwe ale jak smaruje regularnie czy to kremem czy pomadką to do ogarnięcia), schość oczu mniejsza odkąd praktycznie caly czas chodze w okularach przeciwsłnecznych zgodnie z zalecieniem lekarza, ostatnio zaczełam odczuwać ból pleców choć nie jest to ból ciągły i wcale nie tak mocny, odczuwalny od czasu do czasu. No i oczywiście suchość twarzy ale nie jest to aż tak straszne. Wystarczy jak posmaruję ją rano i wieczorem kremem i jest ok Co do słońca to wystarcza mi jak posmaruję się kremem przeciwsłonecznym 20 i jest ok choć się nie opalam. W sierpniu będę wybierać się na wakacje ale lekarz stwierdził, że spokojnie mogę jechać jak będę się regularnie smarować
|
|
|
|
#1174 |
|
Przyczajenie
|
Problem ze skórą
Od zawsze miałam straszny problem z tłustą cerą,trądzikiem i tłustymi włosami. Włosy myłam dwa razy dziennie a twarz od wymalowania się świeciła się po pól godziny a jak dotknęłam nos palcem to aż mi z palca spływalo.
Od 4 miesięcy jestem na kuracji izotekiem. Pryszczy brak, zero łoju, włosów mogę nie myć z tydzień. Tylko że... strasznie świeci mi się nos. Nie jest to spowodowane łojotokiem (jak dotknę twarzy jest idealnie sucha) z resztą przy izoteku to niemożliwe. Nos jest jakby pokryty taką błyszczącą, odbijająca światło powłoką, świeci się jeszcze bardziej niż przed kuracją jak był cały w łoju ![]() Próbowałam ten naskórek usunąć peelingiem-nos zaczął się owszem łuszczyć jeszcze bardziej ale nic to nie dało. Potem próbowałam z innej strony-intensywanie nawliżać. Łuszczenie ustało całkowicie, ale nos dalej się świeci. Spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim? ![]()
|
|
|
|
#1175 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem ze skórą
A nie prościej pudrować ten nos? Teraz są upały. Większość ludzi się świeci.
|
#1176 |
|
Przyczajenie
|
Mam tak już zimy, nie jest to spowodowane upałem, jak były mrozy było to samo.
I pudruję go czym się da, a ta błyszcząca skórka zostaje i odbija światło. Nawet double wear + silny puder matujący nic nie dają. |
|
|
|
#1177 |
|
Raczkowanie
|
hej, czy ktos biorąc izotek pokonal zaskórniki otwarte? nie moge z nimi wygrac nic na nie nie działa , nie wiecie czy sa może jakies silne tabletki żeby zlikwidowały łojotok i zaskórniki otwarte?
|
#1178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) niestety boje sie ze po zakonczeniu kuracji wroca.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#1179 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dzieki za odpowiedz , a jak to jest z tymi tabletkami , jak te skutki uboczne u Ciebie? uzywasz przy nim jakiegos kremu na twarz?
|
|
#1180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bez tego wygladalabym jak mumia. Plus filtr na twarz i cialo.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#1181 |
|
Raczkowanie
|
hej
ja już biorę ten lek od 3 miesięcy, przez te 3 miesiące miałam dawkę 40 mg przy wadze 45 kg. teraz przez 2 miesiące ze względu na lato mam przyjmować 20 mg na dobę...czy Wam też lekarz zmniejszył dawkę na ten okres letni? Co do rezultatów leczenia to faktycznie jest dużo lepiej choć do ideału to mi jeszcze sporo brakuje...a jeśli chodzi o skutki uboczne to mega suche usta, ogólnie skóra, jestem trochę osłabiona, po większym wysiłku bolą mnie mięśnie- no ale to wszystko do przeżycia, żeby tylko buzia wyładniała
|
|
|
|
#1182 |
|
Raczkowanie
|
Ja zażywam już ostatnie pudełko,jestem w połowie 6 opakowania. Dawka ta sama 40mg dzień,skutki uboczne to bóle mięśni i suche usta więc idzie wytrzymać. Od paru tygodni nie wyskoczył mi już ani jeden syfek aż się boje co będzie później:-D:-o
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1183 |
|
Raczkowanie
|
podczas ostatniej wizyty rozmawiałam z lekarzem na temat powrotu trądzik po skończeniu kuracji. Powiedział mi,ze trądzik może wrócić, ale ze słabszym nasileniem i ,że zawsze możemy powtórzyć kuracje....mało obiecujące, ale mam nadzieje,ze nie wróci....moja buzia też zaczyna się robić ładna, ale jeszcze jeszcze....
|
|
|
|
#1184 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Przez całą kurację wyniki mam idealne, czuję się w sumie ok (czasem mam napady senności, ale to przy wahaniach pogody) i właśnie też się boję co to będzie później Zaczynam się powoli ustawić pielęgnację, żeby nie zaszkodzić buzi na dzień dobry...
|
|
#1185 |
|
Raczkowanie
|
Jestem pod koniec drugiego opakowania. Wczoraj zauważyłam,że na twarzy(policzki i broda) mam dość sporo białych włosków których wcześniej nie bylo... Czy któraś z was tak miała? I czy po skonczonej kuracji to zniknie? Nie chcialabym zeby zostalo to na zawsze... Niby nie sa mocno widoczne ale sama świadomość ze sa... Z głowy natomiast wypadaja mi garsciami... Dermatolog twierdzi,że odrosną no zobaczymy... Suche na szczeście nie są odkąd używam nawilżającej maseczki na włosy po każdym(raz w tygodniu) myciu głowy
|
|
|
|
#1186 |
|
Raczkowanie
|
hej hej
nie bylo mnie tu chyba ponad pol roku. ja mialam przyjac opakowan ok 12 max 13 a jestem chyba juz na 18 opakowaniu. zawsze jak odstawiam lek to pogarsza mi sie .... ciagle mam wrazenie ze pod skora sa syfy niewytepione podczas kuracji a najgorsze jest to ze moj tradzik byl sredni... aknenormin juz jem od kwietnia tamtego roku.... a tak z innej beczki mialam swoje konto na www.izotek.pl nie wiecie co sie z ta strona stalo nagle. nie istnije juz chyba |
|
|
|
#1187 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#1188 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja jestem już ponad 2 miesiące po kuracji.
|
|
|
|
|
#1189 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ---------- i jakie efekty? trądzik wrócil? z czym dokładnie wlaczyłas?
|
|
#1190 |
|
Przyczajenie
|
Efekty ogólnie oceniam na bardzo dobre, terapię również znosiłam naprawdę bez większych ekscesów. Miałam ciągle nawracający, uporczywy trądzik i mega tłustą cerę ( zaczęło się w gimnazjum, a jestem teraz na 4 roku studiów). Ciągle leczyłam się czymś zewnętrznie i najczęściej moja była dermatolożka przepisywała mi Tetralysal. W pewnym momencie i to przestało działać, i już 2 tygodnie po odstawieniu takowego mnie wysypywało. Niestety widzę, że niestety trądzik bardzo mocno wypaczył mi postrzeganie siebie. Obecnie nie narzekam, od czasu do czasu pojawić się może jakaś drobna krostka, ale naprawdę dla innych ludzi prawdopodobnie jest to niewidoczne. Także nie chce zapeszać, ale na razie jest naprawdę ok
|
|
|
|
#1191 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wspomne o mojej samoocenie i wgl. nie wiem czy moj dermatolog przepisze mi cos jak retionoidy doustne do ta kobieta jest za dobra zeby faszerowac mnie tabletkami ale ja juz nie wytrzymuje z tymi zaskornikami i masa łoju , te tabletki usuwaja zaskorniki?
|
|
#1192 |
|
Przyczajenie
|
W moim przypadku, i myślę, że większości radzą sobie ze wszystkim. Ja do tej pory nie mam np. ani jednego wągra na nosie. A wcześniej miałam ich pełno.
|
|
|
|
#1193 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i jak tam buzia czy jest tak samo jak podczas kuracji czy gorzej a moze lepiej. |
|
|
|
|
#1194 |
|
Raczkowanie
|
bralas izotek czy co innego? tylko po nim sa az taki efekty czy np. aknenormin dziala tak samo na wagry bo mam ich tysiace
|
#1195 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ---------- Brałam Izotek. Generalnie Izotek, Aknenormin, Axotret itd. to wszystko jest to samo. Tylko inna nazwa i producenci, a co za tym idzie - ceny. |
|
|
|
|
#1196 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1197 |
|
Raczkowanie
|
jak ublagac dermatologa o retinoidy doustne ?co mowic bo mam juz dosc tego loju i zaskornikow
|
#1198 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#1199 |
|
Przyczajenie
|
Hej, ja już drugi raz poddałam się kuracji izotekiem. Tutaj znajdziecie krótką relację z całej kuracji: http://wprostysposob.pl/tag/izotretynoina/ Będę dodawała kolejne posty. Na pewno napiszę czy było warto i skumuluję pełną dawkę informacji o moim samopoczuciu podczas kuracji i skutkach ubocznych, no i jak czuję się teraz, już po...
Pozdrawiam i zapraszam do lektury, K. ---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- A odnośnie wypadających włosów to mnie to spotkało na długo po pierwszej kuracji, raczej po odstawieniu hormonów, które brałam przy kuracji. Ale znalazłam świetny sposób, żeby szybko odrosły ![]() http://wprostysposob.pl/skrzyp-na-pr...acymi-wlosami/ Pozdrawiam, Karola |
|
|
|
#1200 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jednym zdaniem- zmień lekarza! Co do zaskórników, to ja miałam maaasę otwartych (szczególnie nos). W drugim miesiącu zaczęły mi się dosłownie wybijać na wierzch. Któregoś wieczora zrobiłam delikatnie peeling i nie było po nich śladu. Do dziś nos mam gładki i czyściutki
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:53.

Prosze o jaka kolwiek odpowiedz pozdrawiam

Słońce mi nie szkodzi nawet po paru godzinach - co prawda się nie opalam, ale sporo chodzę i zwiedzam i nic (moją koleżankę z kolei piekła skóra po słońcu). Jedyny minus to to, że w czwartym miesiącu zaczynam odczuwać bóle stawów, chociaż przed kuracją miewałam już gorsze 

) niestety boje sie ze po zakonczeniu kuracji wroca.