|
|
#1111 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Jaką książkę teraz czytacie? część X!
Ewa Wanat i Andrzej Depko "chuć, czyli normalne rozmowy o perwersyjnym seksie'
|
|
|
|
#1113 |
|
Naczelna Wizażanka:)
|
Czytałam jakiś czas temu, nawet pisałam o tym w tym wątku
|
#1114 |
|
Wtajemniczenie
|
I jak wrażenia? Zaczynam 3ci rozdział i nie mogę się oderwać od lektury. Prawie przegapiłam przystanek wracając z pracy.
|
|
|
|
#1115 |
|
|
Podobała mi się, ale momentami robiło mi się niedobrze.
|
#1116 |
|
Zakorzenienie
|
Poziom śmierci - L. Child
|
|
|
|
#1117 |
|
Zakorzenienie
|
kwiaty na poddaszu
|
|
|
|
#1118 |
|
hakuna matata
|
Zachowaj spokój- H. Coben
|
|
#1119 |
|
Bang Bang Lucky Luck !
|
skończyłam nareszcie " osobiste demony "
a teraz biorę się za " Delirium " - L.Oliver
|
|
|
|
#1120 |
|
Zadomowienie
|
"Cukiernia pod Amorem. Hryciowie." Małgorzata Gutowska-Adamczyk i "Sklepik z marzeniami" Stephen King
|
#1121 |
|
Konto usunięte
|
Ja wczoraj połknęłam dwoma tchnieniami "Epidemię" Robina Cook'a, a dziś zaczęłam "Zabawę w boga". Polecam gorąco twórczość tego autora
|
|
|
|
#1122 |
|
Raczkowanie
|
Wczoraj skończyłam czytać 'Pochłaniacza' (Katarzyna Bonda).
A dziś zaczęłam 'Drogę 66' (Becky Masterman). |
|
|
|
#1123 |
|
Rozeznanie
|
Hej. Może któraś z Was interesuje sie książkami historycznymi i może polecić jakąś dotyczącą II wojny Światowej, ew. Samej postaci Hitlera lub Stalina. Szukam naprawdę dobrej książki
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- A ja zaczęłam Byłem asystentem doktora Mengele. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1124 | |
|
Zaczytanie
|
Cytat:
![]() A z książek nie-historycznych, tylko powieści z historią w tle - polecam Saszeńkę ![]() Tej książki, którą czytasz nie mam chyba na liście, ale ostatnio przeglądałam serię historyczną Rebisa i wpadły mi w oko Przetrwałam. Życie ofiary Josefa Mengele oraz Kiedy Bóg odwrócił wzrok. Odyseja wojenna, wygnanie i wybawienie
|
|
|
|
|
#1125 |
|
Zakorzenienie
|
Z biografii nazistów mogę polecić Wojna Goebbelsa. Triumf intelektu - Davida Irvinga lub Tajemnice III Rzeszy Guido Knopp ( tutaj jest dużo ciekawych rzeczy o Hitlerze, o których nikt nie miał prawa wiedzieć m.in jego rzekomym żydowskim pochodzeniu ) ewentualnie Za drutami śmierci Abrahama Kajzera
|
|
|
|
#1126 |
|
Raczkowanie
|
U mnie na tapecie "Biała królowa"
Mogłabym je czytać bez końca... Zapamiętałam z nich więcej faktów historycznych niż na wszystkich lekcjach historii od podstawówki do technikum No i w ogóle te powieści to cud za cudem, czysty geniusz
|
#1127 | |
|
Zaczytanie
|
Cytat:
A sama jestem w połowie Wybawiciela Jo Nesbo
|
|
|
|
|
#1128 |
|
Rozeznanie
|
Anna Karenina, Lew Tołstoj
Jestem zachwycona! |
|
|
|
#1129 |
|
Rozeznanie
|
Lukardis
aniyam Dziękuję
|
|
|
|
#1130 |
|
Zakorzenienie
|
Tajemnica Znachorki - Sabine Ebert
|
|
#1131 |
|
|
Też lubię Philippę Gregory i jej książki.
Obecnie czytam Wystrzałowa dziewiątka - Janet Evanovich.
|
#1132 |
|
Zakorzenienie
|
Nie było mnie sporo, chyba z tydzień, ale kłopoty z netem miałam i dlatego. Już jestem. Przeczytałam w tym czasie 3 książki, a dzisiaj byłam na filmie "Gwiazd naszych wina", genialny dla mnie, ale bardzo mnie też wzruszył, nadal mam ściśnięte gardło i oczy bolą od łez. Przepiękny i bardzo mnie poruszył. Książki nie czytałam, choć lepiej od niej zacząć, ale nadrobię. Po prostu bardzo chciałam już na niego iść.
A książki trzy. Pierwsza to "Ja zabijam "Giorgio Faletti i bardzo mi się podobała. Ciekawy styl autora, na początku trochę mi się wydawał dziwny, że takie opisy bardziej poetyckie chwilami (nie bardzo poetycki język, ale taki nieco, no trochę wydawał się nie jak do thrillera), ale zaraz się przyzwyczaiłam i uważam, że w niczym nie przeszkadzał, a wręcz tutaj był smaczkiem i przypadł mi raczej do gustu Postacie ciekawie i dla mnie akcja nie była sztampowa jak niektórzy piszą na LC, ale bardzo ciekawa, bardzo też ciekawy był dla mnie profil psychologiczny i jego motywy. Sporo mylnych tropów, sprytny zabójca, bardzo dobrze mi się czytało te 650 stron, prawie tego nie odczułam, były tylko nieliczne fragmenty, które mnie lekko zmęczyły. Bardzo dobra książka, zdecydowanie polecam, ode mnie 8/10. Druga książka to "Kobieta znikąd" Barbary Delinsky i np ta podobała mi się trochę mniej niż "Nikt się nie dowie", której dałam 7 gwiazdek. Tej dam 6, dla mnie wątek Heather był za bardzo w tle, owszem, w "Nikt się nie dowie" też był tutaj podobny schemat, ale zostało to napisane dla mnie ciekawiej. Tutaj są wyeksponowane inne problemy, które np chwilami mnie nudziły, dłużyzny, takie niepotrzebne mocniej. Za to bardzo podobał mi się wątek niepełnosprawnej Poppy i tego jak była samodzielna, jak odnalazła drogę, by pogodzić się powoli ze swoją niepełnosprawnością i przeszłością. Jest wątek miłosny, jest w nim dużo cukru, ale tu mi to nie przeszkadzało, uroczy dla mnie. To plus. Moja ocena przez te dłużyny jednak to ogólnie 6/10. Niezłe, ale nic ponadto. Trzecia książka to Brenda Novak "Zaufaj mi" i tutaj to leciutka sensacja, ale naprawdę leciutka, a większość to wątek romansowy. Jednak jest to napisane tak, że nie przeszkadzało mi, a poza tym przecież te lżejsze książki też czasem lubię. Tutaj też sporo cukru w wątku romansowym, prosty, banalny bardzo, ale też jakoś mi to nie wadziło. Czytało mi się przyjemnie, szybko jak nie wiem, jeden wieczór i już. Wrażenia pozytywne, jest przewidywalnie bardzo dla mnie, ale mimo tego jestem zadowolona. Takie lektury jak najbardziej są mi też potrzebne. Tak obiektywnie może bym dała 6, bo nie jest to nic takiego niby, ale dam 7/10, bo po prostu subiektywnie podobało mi się i te wady tej książki są dla mnie niespecjalnie istotne, dobrze spędziłam z nią czas. Jako coś lekkiego polecam, ale pamiętajcie więcej tu romansu i takiego słodziutkiego, co nie każdemu przypadnie do gustu, dla mnie akurat było ok. Sensacja jest, ale nie jest mocno wyeksponowana. A teraz czytam "Nie zapomnisz mnie" Philip Margolin, już ponad połowa za mną i świetnie się czyta, wciąga. Ciekawa jestem co będzie dalej, jak na razie jest bardzo dobra moim zdaniem. |
|
|
|
#1133 |
|
Konto usunięte
|
Skończyłam 'Spiewaj ogrody' Pawła Huelle oraz 'Zabójcę' Marii Nurowskiej, a zaczęłam 'Pod mocnym aniołem'
|
|
|
|
#1134 |
|
Wtajemniczenie
|
Król odszkodowań
John Grisham |
|
|
|
#1135 |
|
Zakorzenienie
|
Zapomniany ogród - Kate Morton
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
|
|
|
#1136 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem w trakcie czytania: Jego Świątobliwość Dalajlama i Howard C. Cutler - Sztuka szczęścia. Poradnik życia
A poza tym czytam jeszcze: E. E. - Schmitt - Trucicielka Skończyłam: Boże Narodzenie w Lost River
|
|
#1137 |
|
Zadomowienie
|
Niewierna Reyes Monforte
|
|
|
|
#1138 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny z Powstania A. Herbich
|
|
|
|
#1139 |
|
Zakorzenienie
|
"Estera i Rózia. O tym jak moje babki przetrwały hitlerowską wojnę i stalinowski pokój " Masha Gessen
|
|
|
|
#1140 |
|
Rozeznanie
|
Hej! Ja czytam właśnie Białą Masajkę, ale strasznie denerwuje mnie naiwność bohaterki, spodziewałam się czegoś innego po tej historii mniej oczywistego, ale przeczytać się da oczywiście
Szukam teraz jakiejś książki o wakacjach, historii, która odmieniła głownego bohatera na lepsze może byście coś doradziły?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:16.