|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Filmy dla myślicieli
Chcialabym załozyć tutaj wateczek o filmach dla ludzi ktorzy lubia rozmyslac
![]() ![]() Ja na dobry poczatek polecam film "vanilla sky" z udzialem Camereon Diaz i Toma Cruise`a(sorki za bledy ![]() a moze cos w stylu Leona Zawodowca? Prosze o propozycje ![]()
Zapuszczamy włosy!! ![]() So allein will ich nicht sein...Wo bistu du? Das Feuer liebt mich..HILF MIR! ein kleiner Mensch stirbt nur zum schein wolte ganz allein sein.. Ich will ein Herzschlag kontrollieren Ich muss Zerstören!Neein! Nocny marek ![]() Edytowane przez Agusia007 Czas edycji: 2007-02-15 o 12:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Filmy dla myślicieli
ja polecam filmy lyncha. dają dużo do myślenia. a także filmy : x-pax, american beauty, duża ryba, zostań.... i jeszcze masę innych. aaa.. no i nie można zapomniec o kieślowskim. kręcił wspaniałe, dające do myślenia filmy.
fajny wątek ![]() Edytowane przez molka_1 Czas edycji: 2007-03-05 o 18:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Byl juz kiedys b.podobny watek, pamietam, ze zrobilam liste tytulow i posciagalam sobie te, ktore nakrecily mnie do obejrzenia strasznie, nie moge sobie przypomniec tytulu watku, ale jak wpadne, to zaraz podrzuce.
Ps. Tytul brzmial jakos tak : "Yyyy?!... czyli niespodziewane zakonczenia". Pamietam, ze padaly tam wlasnie takie zakrecone pozycje, dajace do myslenia ![]()
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie jest to dla mnie film dla myślicieli... Przepraszam wielbicielki, ale gdy widzę Toma, to nie chce mi się ani o nim rozmyślać, ani na niego patrzeć- najchętniej przełączam na coś innego, jeśli jest w telewizji, do kina z reguły nie chadzam na filmy z Tomem. Odstrasza mnie. Sztandarowe kino dla myślicieli- to na pewno Bergman. A z późniejszych i lżejszych trochę to filmy Kieślowskiego, lubię też Holland. Innaritu- następny przykład. Z filmów, które widziałam rok temu to chyba jednak Tajemnica Brokeback Mountain. A w tym roku dużo mi dał osobiście do myślenia film peruwiański- Madeinusa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Znalazlam
![]() Tytul: "Eeee...?! Czyli filmy i ksiazki o przewrotnym zakonczeniu", voila: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...highlight=eeee
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
"Pi"Aronoff'a film o człowieku, który staje się więźniem własnego umysłu dążąc do określenia dokładnej wartości liczby "pi". Uwielbiam ten film. "Dym" (kurcze zapomniałam reżysera) to są moje dwa nr1
![]()
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
jowisia dzięki za link!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
nie ma sprawy
![]() ![]() Laura, wnosze o polaczenie watkow ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Dużo jest takich filmów. Trudno nawet zacząć wymieniać.
Wystarczy poszperać w kulturowych wątkach, choćby najpopularniejszym "Ostatnio obejrzane", gdzie można znaleźć sporo takich tytułów.
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
ale np. w ostatnio obejrzanych są wymieniane wszystkie filmy, mniej lub bardziej ambitne. a w tym wątku miałyby być tylko te ambitne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ale czy to mają być tylko takie filmy, które dają do myślenia, bo mają intrygujące zakończenie, czy mogą być np. też takie, po których jest się takim pogniecionym przez to, jakie tematy poruszają albo jak są zrobione?
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
paula007 tak tak wiem o co ci chodzi ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie filmem, po którym ostatnio nie mogłam długo się otrząsnąć był "Babel". Niesamowity. Emocje wgniatają w fotel. (a zaznaczam, że mnie mało co rusza).
Innym filmem, który przychodzi mi teraz na myśl są "Siostry Magdalenki". Wsrząsający. Na faktach. Realistyczny do bólu. Pamiętam, że aż niedobrze mi się robiło, jak myślałam o kościele przez jakiś czas po obejrzeniu.
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
tak, siostry magdalenki to naprawdę ciężki film. ja też nie mogłam uwierzyć, że jest na faktach. kościół cały czas zaprzecza, że takie rzeczy się działy. ludzie, którzy poświęcają swoje życie bogu wyrządzą innym taką krzywdę a społeczeństwo na to przyzwala!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
up up up
![]() P.d. chodzilo o filmy ktore sklaniaja do refleksji zyciowych:P
Zapuszczamy włosy!! ![]() So allein will ich nicht sein...Wo bistu du? Das Feuer liebt mich..HILF MIR! ein kleiner Mensch stirbt nur zum schein wolte ganz allein sein.. Ich will ein Herzschlag kontrollieren Ich muss Zerstören!Neein! Nocny marek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Zdecydowanie "Bezmiar Sprawiedliwości".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
mysle ze takim filmem moze byc 'Donnie Darko' ...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Donnie_Darko taki dziwny film, ale bardzo ciekawy ![]()
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
jak dla mnie z takich ostatnio obejrzanych, dających do myślenia filmów to "Grbavica" . szczerze polecam ... hmm poza tym jakiś czas temu też oglądałam dość interesujący film "Jak we śnie". nie wiem czy grali go gdzieś tak, żeby dotarł do większej rzeszy ludzi bo ja wpadąłm na niego przypadkiem w Krakowie
![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ja wlasnie ogladam "Stay" D. Lyncha....oj zakrecone to jest...
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Jak to filmy Lyncha
![]()
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
hmm- proponuję np. Magnolię Andersona albo Fight club Finchera- chociaż ten drugi bardziej przemawia do facetów ale i tak warto
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Pi,
Zagubiona autostrada i Propaganda PRL`u-made in Polskie Kroniki Filmowe ![]()
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
ale to chyba nie jest film lyncha.. może myśłałaś o tym filmie?
http://zostan.filmweb.pl/ jak go obejrzałam wydała mi się bardzo 'linczowski', ale jego reżyserem jest marc forster ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:52.