|
|
#4651 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Grudniowe mamusie 2014 :)
Cytat:
Masz tp tak jak ja Zaczęłaś 14 tydzień, bo 13 właśnie skończyłaś to tak dla szczegółu :P Cytat:
u mnie wyniki 4,45 mmol/l (norma 3,50-5,60) Misia89p cukier w ciąży może skakać od wszystkiego, nie tylko słodyczy. m.in. białe pieczywo, owoce, warzywa etc. Ale z tego co pamiętam, dziewczyny z wątku co w poprzedniej ciąży pisałam z nimi, to te które miały podwyższony cukier, na pierwszy ogień zostały zakaz jedzenia białego pieczywa. Ale jedna znajoma zrobiła testa zjadła ciemne pieczywo, cukier skoczył, zjadła białe, cukier został w normie.wiec nie ma reguły
|
|
#4652 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja też zaczęłam 13 tc ale TP mam sylwestrowy... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4653 |
|
Wtajemniczenie
|
Karo89 wiem, ze nie glownie od slodyczy ma sie cukrzyce, odkad dowiedzialam sie o problemie zaczelam sie tym bardziej interesowac. Cukrzyce ciazowa mozna dostac od wielu rzeczy. Lolcia napisala, ze je duzo slodyczy i ma lekko podwyzszony wynik, ja napisalam, ze nue jem slodyczy i tez tak mam i tylko tyle.
|
|
|
|
#4654 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() swoją drogą fajny prezent nam się szykuje pod choinkę. Cytat:
A propos II trymestru i tego, że trzeba zacząć powoli dbać o rozstępy - w którymś z wątków w poczekalni znalazłam link do strony odnośnie składów kosmetyków dla kobiet w ciąży - być może kogoś zainteresuje: http://www.srokao.pl/2011/03/analiza.html#more |
|||
|
|
|
#4655 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mówię o glukozie na czczo, tą krzywą się chyba robi kiedyś tam później
|
|
#4656 |
|
Wtajemniczenie
|
Lolcia, tak bo gin mi juz kazala, zeb sprawdzic czy to nie poczatek cukrzycy ciazowej. Bo miesiac temu robilam tez to badanie i mialam 76 i teraz tak nagle podskoczylo. A staram sie zdrowo odzywiac. Mi wlasnie gin mowila, ze norma to od chyba 70 do 90.
|
|
|
|
#4657 |
|
Zakorzenienie
|
Lolcia ja mialam 69 cukier
Laski co czuja ruchy : na jakiej wysokosci je czujecie?? ???ile cm pod pepkiem?? ?? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#4658 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
tz nie ma ale pol dnia kumpela u mnie byla i bylo wesolo. I w koncu chyba i ja cos poczulam tak mi sie wydaje ale nie kopniaki tylko takie plywanie i smyranie.
|
|
#4659 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4660 |
|
Zakorzenienie
|
ciezko to okreslic
w polowie od pepka w dol czy jakos tak mniej wiecej.
|
|
#4661 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tak samo jak alekaz gdzies tak w polowie
![]() ---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- W szpitalu moja corka byla dalej corka wiec dzisiaj nadostawalam ciuszkow od kolezanki Beda jaja jak w koncu siusiak wyrosnie ostatecznie :P
|
#4662 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)) W sobotę będę ją napełniać to Ci powiem jak to wyszło, póki co wsadziłam do niej co miałam w domu na próbę i jest rewelacyjna, nie mogłam się od niej oderwać dziś. Tż zachwycony też każe sobie zrobić ![]() Moje wskazówki odnośnie wykroju: Złożony na pół materiał powinien mieć wymiar 120 x 70 cm. Długość samej poduszki nie powinna być większa niż 2m. Kształt tak jak na rysunku poglądowym :P Części które zaznaczyłam powinny być najgrubsze, ta pod brzuch i ta która zachodzi na plecy nie musi być napuchnięta bo się za bogato w łóżku robi Drugi rysunek "świetny" (w zielonej ramce) to rysunek wykroju samego a nie gotowej poduszki. Wzorowałam się na tej poduszce http://www.osesek24.pl/product-pol-2...ara-Poofi.html Edytowane przez bimbunia_ Czas edycji: 2014-06-19 o 23:32 |
|
|
|
|
#4663 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
W liście jest napisane, że spotkam się z położną, zrobią usg, pobiorą krew i na końcu spotkanie z lekarzem. Tak tylko zapytałam o tą położną, bo myślałam, że właśnie w szpitalu spotykamy się z nią co kilka tyg. Okaże się za prawie 2 miesiące ![]() Cytat:
) Wydaje mi się, że i tak każda z nas będzie musiała zrobić to badanie z glukozą i wtedy wszystko wyjdzie.
|
|||
|
|
|
#4664 |
|
Zakorzenienie
|
Przejrzałam wyniki badań i z krwi to mi glukoza 78 wyszła a jest napisane ze granice to 75-105
![]() Wczoraj widziałam się ze znajoma, nie widziała mnie około 2 miesięcy i powiedziała, że nie widać abym w ciąży była tym bardziej ze schudłam. Ogółem nadal apetytu na nic nie mam i zaczyna mnie trochę to martwić. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4665 |
|
Wtajemniczenie
|
Suqub bo to sa normy dla ludzi, a dla kobiet w ciazy jest do 90, ale nie wiem czemu tak. W necie tez tak jest napisane
|
|
|
|
#4666 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie ma co człowiek całe życie się uczy ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#4667 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzisiaj było pierwszy raz takie mocniejsze, bo do tej pory to takie smyranie, lekkie pukanie. A dziś leżałam w łózku na plecach i cisza i tż rękę połozył i poczułam raz tak mocniej stuknięcie ![]() Zaczęłyście pisać o poduszkach i własnie mi tym przypomniałyście, że muszę sie do swojej dokopać. Pewnie jest na strychu, w którymś w tysiąca pudel z dziecięcymi ubrankami, gadżetami itd...
|
|
#4668 |
|
Rozeznanie
|
hej hej
koleżanka urodziła córeczkę we wtorek W środę odwiedziłam ją w szpitalu (z zaproszenia nie wpychając się :p ) a dziś wychodzi już do domu. Mała taka śmieszna,malusia a miny strzela jak jakiś komik Aż pozazdrościłam że już by też chciała mieć swoje dziecię przy sobie, a tu tyle jeszcze czekać... a ja potwór truskawkowy ciąg dalszy - wczoraj z mężem zrobiliśmy ponad 60 pierogów z truskawkami chociaż ja to bym sobie zjadła bardzo czekoladowe ciasto lub muffiny i chyba w najbliższych dniach coś upiekę ![]() Ja kolejną wizytę będę mieć w połowie lipca i wtedy też dostanę od razu listę nowych badań w tym na krzywą cukrową właśnie, a z badań pierwszych jakie robiłam to właśnie sprawdziłam że glukozę miałam na poziomie 83 a zakres w moim lab mam napisane między 70 a 100. Słodyczy też nie jem prawie wcale więc ciekawe jak mi wyjdzie na tej krzywej Pozdrawiam
|
#4669 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, moze zadbamy troche o pierwsza strone, tak jak u innych
wypiszemy tp, plec, ewentualnie imie dziecka. Niedlugo bedzie 2 czesc, fajnie byloby jakby to ladne wygladalo
|
|
|
|
#4670 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
w tym szpitalu to nikt mnie nie badał, raczej tam tego unikają, mój gin tez twierdził, że badanie palcami ani dla mnie ani dla niego nie jest przyjemne, zamiast tego on preferował usg, bo mówił, że tam i tak wszystko widać. A o słownictwo się nie martw, położne mają masę obcokrajówek w ciąży i zawsze jak czegoś nie kumałam to łądnie tłumaczyły. No i zapisz się na szkołę rodzenia w szpitalu, zawsze poznasz słownictwo stosowane podczas porodu ![]() ps. moja siostra w Rotundzie w ogóle pierwsze USG miała ok 22 tc
|
|
#4671 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTEW szpitalu moja corka byla dalej corka wiec dzisiaj nadostawalam ciuszkow od kolezanki
Beda jaja jak w koncu siusiak wyrosnie ostatecznie :P[/QUOTE]No jak siusiak wyrośnie to i jaja będą :P. Sorry za koszarowy żart, ale sie powstrzymać nie mogłam.
|
|
|
|
#4672 |
|
Raczkowanie
|
Te różnice w normach, które podajecie mogą wynikać z tego, że od niedawna wprowadzone są nowe niższe normy, wcześniej było do 115 nawet. Nie wszystkie laboratoria mogą podawać wynik według najnowszych wytycznych. Lekarz będzie jednak najprawdopodobniej oceniał wyniki i tak po swojemu.
|
|
|
|
#4673 |
|
Wtajemniczenie
|
Yanca Hahahah
rzeczywiście fajnie zabrzmiało to zdanie Ja tez jestem za pomyslem Misi żeby uporządkować pierwszą stronę
|
#4674 |
|
Rozeznanie
|
Ja wczoraj dostałam od bratowej 3 pudła ciuszków
przeszperałam już wszystkie ale jeszcze nie wybrałam konkretnych pod siebie Tam po ich synku dużo niebieskich - od biedy czasem może i do spania niebieskie założę, ale też sporo dziewczęcych różowiutkich (po córce siostry bratowej) jak zakupię komodę (a planuję taką - http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50218025/) to sobie poukładam wstępnie w niej te ciuszki. Komodę sprawdziłam na sklepie i jak na tak niską cenę to dość dobrze się trzyma (nie prowizoryczna jak np w jysku) a później nie będzie mi żal złożyć i do piwnicy dać Ps. jestem za uaktualnieniem pierwszej strony ![]() Powiedzcie mi jeszcze taką rzecz: czy wy zamierzacie pieluszkować swoje dzieci pieluchami jednorazowymi czy takimi wielorazowego użytku?? Ja się skłaniam ku tym drugim, chociaż przez pierwszy okres pieluszkowania. Nie wiem czy dam rade na dłuższą metę ale chciałabym spróbować. Widziałam takie specjalnie majteczki z kieszonkami i specjalnymi wkładami, ale można też wkładać tetrę lub flanelę Jak Wy to u siebie widzicie?? Dodam że ja nie ze skąpstwa nie chcę pampersów
Edytowane przez Hasiap Czas edycji: 2014-06-20 o 12:08 |
|
|
|
#4675 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, mnie ginekolog powiedziala ze 93 jest ok , normy w necie tez pisza ze do 105 jest ok
. Co lekarz to inna teoria wszystkie nas czeka krzywa tak czy siak
|
#4676 |
|
Zadomowienie
|
Linka- ja czuję ruchy od około tygodnia a jestem w końcówce 15. ok 5 cm pod pępkiem ale najczęściej z lewej strony. generalnie mam wrażenie że jestem w stanie wyczuć gdzie jest bobas jak przyłożę obydwie ręce.
częściej bryka niż leży spokojnie więc ciekawa jestem co to będzie jak te ruchy będą bardziej intensywne. żeby nie powiedzieć bolesne...:P Bimbunia- dzięki za wskazówki. muszę się pouśmiechać do teściowej i będziemy szyć z jakiegoś prześcieradła:P co do glukozy....ja mam 86 .... a norme mam rozpisaną od 68-109....
|
|
|
|
#4677 |
|
Wtajemniczenie
|
tutaj jest wyjaśnione jak to wygląda w ciąży http://parenting.pl/portal/glukoza
Bo ogólnie każdy wynik w laboratorium jest podany dla człowieka nie w ciąży, natomiast w ciąży trochę inaczej się interpretuje wyniki, bo mogą być podwyższone przez hormony, lub zaniżone i wszystko jest ok. |
|
|
|
#4678 | |||
|
Rozeznanie
|
Linka, Lolcia, Bimbunia - czy te poduszki przypadkiem nie będą przyczyną eksmisji Waszych TŻ z łóżek?
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jestem po wizycie u endokrynologa. Zaklepałam kolejkę o 1:30 w nocy i wyobraźcie sobie zdobyłam ostatni (!) numerek. Całe szczęście dobrze przygotowałam się do tej "nocnej" przygody, wzięłam koc, poduszkę, termos z gorącą herbatą i zaszyłam się w aucie. I powiem Wam, że przysnęłam na jakiś czas i nawet nie jestem zmęczona. Za to z wizyty jestem bardzo zadowolona. Trafiłam na fajną lekarkę i mam nadzieję, że sie nie zawiodę. Dokładnie mnie zbadała, przeanalizowała wyniki badań, i przede wszystkim uspokoiła. I nie muszę stać w kolejce przed kolejną wizytą, z marszu zapisała mnie na 7 lipca z pierwszym numerkiem. Zobaczcie do czego to doszło, że taka rzecz dziwi i cieszy, a powinna to być oczywista oczywistość. Powiem Wam, że jak sie napatrzyłam dziś na tych starszych, schorowanych ludzi, którzy od wczesnych godzin nocnych stoją w kolejkach, by o 7 rano dowiedzieć sie, że brakuje dla nich numerków, scyzoryk mi się w kieszeni otwiera. Lekarka pewnie będzie siedzieć po godzinach, bo obiecała, że przyjmie kilkoro pacjentów odesłanych z rejestracji z kwitkiem. Co do USG, jak chodziłam prywatnie, miałam robione co wizytę. Teraz na nfz, więc najbliższe będzie dopiero połówkowe. Nie ukrywam fajnie zobaczyc dzidzie na monitorku, ale przeżyję i bez tego. W poprzedniej ciąży miałam robione 3 razy i nawet do głowy mi nie przyszło wykonywać częściej. |
|||
|
|
|
#4679 |
|
Rozeznanie
|
Możemu uaktualnic pierwsza strone, aczkolwiek mnie tam i tak nie ma hehe :P
Co do pampersów wielokrotnego uzytku, ja sobie takich nie wyobrażam, nie ma to jak zdjac pampersa i go po prostu wyyrzucić a nie bawić się w pranie i co chwile załaczać pralke, nie dla mnie to ![]() ja czuje ruchy pod pepkiem 2-3palce niżej |
|
|
|
#4680 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
od tego trzeba zacząć rozmyślanie Ja korzystałam z jednorazówek, myślałam, że jak będę odpieluchowywać dziecko to przerzucę się na wielorazówki, ale tak nie zrobiłam.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:34.

Fajnie ze jednak znalazlas czas zeby do nas dolaczy 

W liście jest napisane, że spotkam się z położną, zrobią usg, pobiorą krew i na końcu spotkanie z lekarzem. Tak tylko zapytałam o tą położną, bo myślałam, że właśnie w szpitalu spotykamy się z nią co kilka tyg. Okaże się za prawie 2 miesiące 

to one nie odbywają się zawsze w szpitalu? 4 strony tych informacji jest, to może coś przeoczyłam albo powiedzą mi wszystko w szpitalu. Trochę się denerwuje, że nie zrozumiem wszystkiego, takie medyczne słownictwo jest mi całkiem obce 
rzeczywiście fajnie zabrzmiało to zdanie