|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1591 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Dla tych co czekają na oświadczyny-zniecierpliwione,desperat ki i wyluzowane
Cytat:
pewnie, że przed wyjazdem chciałabym mieć już wydrukowaną i gotową do oddania pracę, ale wciąż czekam na poprawki promotorki wkurza mnie to, że robi wszystko na ostatnią chwilę. Dziękuję za życzenia powrotu do zdrowia, przydadzą się [1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;46959503]Dla mnie błogosławieństwo było zawsze takim błogosławieństwem młodych na wkraczanie wspólne w życie w wierze, jak samo to słowo kojarzy mi się z wiarą i ślubem kościelnym. Tylko ja nigdy nie byłam na ślubie cywilnym, mam bardzo wierzącą rodzinę i znajomych. Dodatkowo nie wiem jak wyobrażacie sobie to błogosławieństwo To powrotu do zdrowia życzę Dziewczyny śniło mi się dzisiaj, że TŻ mi się oświadczył i pierwsze o czym pomyślałam, to żeby polecieć się Wam pochwalić Dziewczyny, a orientujecie się może jak pary organizują błogosławieństwo w przypadku, gdy jeden z rodziców nie żyje? Haha, wiadomo, że to byłaby pierwsza rzecz, zaraz po odpowiedzeniu "tak" |
|
|
|
|
#1592 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Dla tych co czekają na oświadczyny-zniecierpliwione,desperat ki i wyluzowane
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;46959655]A ja się właśnie nie spinam na obronę
pewnie, że przed wyjazdem chciałabym mieć już wydrukowaną i gotową do oddania pracę, ale wciąż czekam na poprawki promotorki wkurza mnie to, że robi wszystko na ostatnią chwilę. Dziękuję za życzenia powrotu do zdrowia, przydadzą się Dziewczyny, a orientujecie się może jak pary organizują błogosławieństwo w przypadku, gdy jeden z rodziców nie żyje? Haha, wiadomo, że to byłaby pierwsza rzecz, zaraz po odpowiedzeniu "tak" Ja ogólnie starałam się nie denerwować i nadal staram, ale jak wczoraj zobaczyłam już konkretny termin, godzinę i miejsce to ciśnienie skoczyło. Widziałam jedno takie błogosławieństwo - mama pana młodego nie żyła i jej rolę "przejęła" matka chrzestna.
|
#1593 |
|
Raczkowanie
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;46959503]Dla mnie błogosławieństwo było zawsze takim błogosławieństwem młodych na wkraczanie wspólne w życie w wierze, jak samo to słowo kojarzy mi się z wiarą i ślubem kościelnym. Tylko ja nigdy nie byłam na ślubie cywilnym, mam bardzo wierzącą rodzinę i znajomych. Dodatkowo nie wiem jak wyobrażacie sobie to błogosławieństwo
To powrotu do zdrowia życzę Dziewczyny śniło mi się dzisiaj, że TŻ mi się oświadczył i pierwsze o czym pomyślałam, to żeby polecieć się Wam pochwalić Tylko że rodzice TŻ sa ludzmi wierzącymi zreszta moi tez. a ślubu kościelnego nie możemy wziąc ponieważ ja jestem po rozwodzie. I jak dla mnie to jakie maja być przeszkody w bnblogosławieństwu skorio rodzice wierzący my też tylko slubu koscielnego nie mozemy wziąc??? Sory ale wydaje mi się że błogosławieństwo nie jest "zarezerwowane" tylko dla tych którzy biorą slub kościelny ale przede wszystkim dla ludzi wierzących
|
|
|
|
#1594 |
|
Japońska rzepa
|
Jak dla mnie,to w takiej sytuacji błogosławią po prostu Ci żyjący.Nie wyobrażam sobie sytuacji,żeby jednego z rodziców ktoś zastępował,bo po prostu się nie da zastąpić. Poza tym błogosławieństwo jest dla pary,nie dla widowni,wiec przed nikim udawać nic nie trzeba
|
#1595 |
|
zuy mod
|
A moim zdaniem blogoslawienstwo jest od rodzicow dla mlodych i nie trzeba w to mieszac religii. Ale ja mam srednio wierzaca rodzine stad moje podejscie.
wysłano z mojej Xperii SP
|
|
#1596 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zgadzam sie z Toba, u mnie dodoatkowo dochodzi wiara wiec nie wiem czemu nie miałoby byc błogosławieństwa. Wogole zaczynają mnie już drażnić podejścia niektócrycjh osób ze ślub cywilny to gorszy i że pewne elementy są zarezerwowane tylko dlka ślubu cywilnego. Mimio tego że część z tradycji itp zaczerpnięte jest z obrządków świeckich. Np welon: wywodzi się z obrządków świeckich. Wianek natomiast symbolizuje dziewictwo. I wkurza mnie podjeście ludzi że cywilny be z otocczki ceremonii koscielnej jest gorszy!! a to dzieki cywilnemu stajemy się prawnie małżenństwem ze wszytskimi "konsekwencjami" prawnymi, a nie dzieki slubowi koscielnemu!!! Np. znam takie małżeństwo ze maja tylko ślub kościelny bez cywilnego. I prawnie nie są małżeństwem. nie uzyskają o sobie informacji w szpitalach, spadku itp bez aktu spisanego notarialnie! Edytowane przez silk_a Czas edycji: 2014-06-20 o 11:37 |
|
|
|
|
#1597 | ||
|
Konto usunięte
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;46959655]
Dziewczyny, a orientujecie się może jak pary organizują błogosławieństwo w przypadku, gdy jeden z rodziców nie żyje? Haha, wiadomo, że to byłaby pierwsza rzecz, zaraz po odpowiedzeniu "tak" Moja bratowa nie ma taty i błogosławieństwo wyglądało normalnie, tylko żyjący rodzice go udzielali No dokładnie ![]() Cytat:
Nie mówiłam, że jest zarezerwowane, ale zawsze mi się tak kojarzyło, nie znam małżeństw tylko cywilnych więc nie spodziewałam się, że błogosławieństwo może być ważne dla ludzi, którzy nie biorą ślubu kościelnego ---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1598 | |
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]() Ja się zgadzam,wg mnie ważniejszy jest cywilny,aczkolwiek sama bym chciała brać 2razy ślub- a co! Dobrego nigdy za wiele
|
|
#1599 |
|
Raczkowanie
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;46959907]Moja bratowa nie ma taty i błogosławieństwo wyglądało normalnie, tylko żyjący rodzice go udzielali
No dokładnie ![]() Rozumiem Nie mówiłam, że jest zarezerwowane, ale zawsze mi się tak kojarzyło, nie znam małżeństw tylko cywilnych więc nie spodziewałam się, że błogosławieństwo może być ważne dla ludzi, którzy nie biorą ślubu kościelnego ---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ---------- A czy ktoś tutaj powiedział, że cywilny gorszy?[/QUOTE] Nie ok. Chyba się niepotzrebnie poirytowałam Poprostu czasami ludzie majątakie podejscie, nie mowie tutaj konkretnie o Tobie
|
|
|
|
#1600 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Też bym tak chciała A to można mieć kościelny bez cywilnego? Jak dla mnie całkowicie bez sensu, po co wtedy ślub? Chyba że sytuacja taka jak ktoś kiedyś pisał, że ślubu chce tylko po to żeby móc razem mieszkać i seks uprawiać |
|
|
|
|
#1601 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Własnie nie wiem jak to zrobili. Ale byłam u nich na slubie i był w kosciele i myslalam ze maja konkordatowy. Ale ona zostawiła sobie nazwiko panieńskie. Wszyscy tak myśleliśmy. Dopiero Póżniej się okazało ze ma swoje panieńskie nazwisko bo przy kościelnym slubie nie możesz przyjhąć nazwiska męża. Dla mnie to też dziwne po co koscielny jak cywilnego nie masz. |
|
|
|
|
#1602 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Rozumiem Twoje poirytowanie, bo niektórzy rzeczywiście jak słyszą cywilny, myślą gorszy A sprawa ślubu jest sprawą tylko i wyłącznie osobistą ---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- Cytat:
Ślub bez ślubu |
||
|
|
|
#1603 |
|
Konto usunięte
|
Właśnie zastanawiam się jak tę sprawę z błogosławieństwem rozwiązać w przyszłości. Wydaje mi się, że udzielają go żyjący rodzice + potem wizyta PM na grobie i złożenie kwiatów.
Moi rodzice też mieli dwa śluby, jeden po drugim, bo kiedyś nie było ślubów konkordatowych. Natomiast jak teraz wziąć tylko kościelny to nie wiem
|
|
|
|
#1604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja znam parke, ktora wziela ślub w kosciele konkordatowy, zaprosili gości na mszę, w zasadzie tylko bardzo bliską rodzinę i chrzestnych. a po mszy nawet na kawę nie zaprosili
|
|
|
|
|
#1605 |
|
Konto usunięte
|
Ślub po taniości
|
|
|
|
#1606 |
|
zuy mod
|
U mojego brata blogoslawienstwa udzielali moi rodzice - czyli mama i ojczym PM.
wysłano z mojej Xperii SP
|
|
#1607 |
|
Konto usunięte
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;46960145]Właśnie zastanawiam się jak tę sprawę z błogosławieństwem rozwiązać w przyszłości. Wydaje mi się, że udzielają go żyjący rodzice + potem wizyta PM na grobie i złożenie kwiatów.
Moi rodzice też mieli dwa śluby, jeden po drugim, bo kiedyś nie było ślubów konkordatowych. Natomiast jak teraz wziąć tylko kościelny to nie wiem [/QUOTE]Mój brat z bratową właśnie poszli potem na cmentarz do jej taty |
|
|
|
#1608 | |
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
Musieli ostro ksiedza namieszać.
|
|
#1609 |
|
Konto usunięte
|
Wyczytałam, że można wziąć ślub tylko kościelny ale trzeba to uzasadnić, np. jeśli otrzymuje się rentę po zmarłym współmałżonku i nie chce się jej stracić, albo ma się ślub cywilny w innym państwie
Edytowane przez 3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b Czas edycji: 2014-06-20 o 12:22 |
|
|
|
#1610 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem jak oni to zrobili ale zrobili. Dodam tylko że to bardzo wierząca rodzina. Jej brat wstąpił do zakonu. Chyba jkoś musi się dać wziać tylko kościelny...
|
|
|
|
#1611 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1612 |
|
Raczkowanie
|
może , nigdy się o to nie dopytowałam. liczylismy wczoraj z TŻ ile bedziemy mieli gości i wychodzi okolo 90
![]() A ja bym chciała max 60 ale chyba go do tego pomysłu nie przekonam
|
|
|
|
#1613 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1614 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1615 |
|
Raczkowanie
|
Tak, TŻ chce dużego wesela a ja chciałabym skromniejsze. I chyba pojdziemy na kompromis. Zrobimy troch ę większe wesele a poprwiny zrobimy w domu, grill itp i zaprosimy tych dalszych znajomych ktorychnie bedziemy prosić na wesele.
|
|
|
|
#1616 | |
|
Miss Pudernica
|
Cytat:
Często taki ślub biorą starsi ludzie, wdowa/wdowiec, żeby nie tracić np emerytury po pierwszym małżonku czy nie mieszać w sprawach spadkowych. Ale zdarza się, że biorą młodzi. I wtedy niby rodzina pobożna, ale wg prawa matka samotnie wychowuje dzieci i łapie się na wszystkie zasiłki ![]() My chcemy bardzo skromny ślub konkordatowy, potem obiad dla najbliższych, max dla 30 osób. I najchętniej od razu jakaś fajna podróż, ale to zależy ile odłożymy. Także najwięcej będą nas kosztować obrączki i fotograf, bo tu nie zamierzam oszczędzać.
|
|
#1617 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Musieli miec jakis powód skoro tak rali slub. Ja ich się o to nie pytam bo uznaje że to nie moja sprawa ALe ja osobiście nigdy bym tak nie zrobiła.
|
|
|
|
|
#1618 | |
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
|
|
#1619 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak jak wyzej napisałam ja sie nie dopytywałam. Wydaje mi sie ze to zbyt osobista sprawa i wole nie dopytywac. |
|
|
|
|
#1620 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;46958326]
mam anginę Dziś rozmawiałam z TŻ o jego pracy - podobno w lipcu dostanie kilka dodatkowych dyżurów. Śmialiśmy się, że nie będzie miał na co tych zarobionych pieniędzy wydawać a on na to, że przynajmniej będzie odkładać na weselicho [/QUOTE]angina nie fajna sprawa. raz miałam i podziękuję ![]() widze bój się toczy o ślub cywilny i kościelny. my z Tż będziemy mieć jak juz tylko cywilny. z wlasnej nie przymuszonej, a potem wesele. nie chodzimy do kościoła juz od ladnych pare lat mimo ze sakramenty typu chrzest, komunia, bierzmowanie mamy. jakoś nie czujemy potrzeby stawania w kosciele żeby legalizowac związek. ![]() ale my to my i żeby nie było nikogo nie neguje czy cos A slub cywilny dobrze zorganizowany tez jest piekny
Edytowane przez Czarnulka7891 Czas edycji: 2014-06-20 o 15:19 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:29.

pewnie, że przed wyjazdem chciałabym mieć już wydrukowaną i gotową do oddania pracę, ale wciąż czekam na poprawki promotorki 

Dobrego nigdy za wiele
Poprostu czasami ludzie majątakie podejscie, nie mowie tutaj konkretnie o Tobie
Jak dla mnie całkowicie bez sensu, po co wtedy ślub? Chyba że sytuacja taka jak ktoś kiedyś pisał, że ślubu chce tylko po to żeby móc razem mieszkać i seks uprawiać