![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy potem coś jest? Fizyka kwantowa, wiara, Bóg...
Chyba też muszę te książki przeczytać, bo ja się z kolei zastanawiam, czy jak dusza idzie do nieba, to czy będziemy tam widzieć inne dusze
![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() Wierzę też w karme ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
a ja właśnie nie do końca wiem, czy wierzyć w karmę, gdyż czasem zdarzają się szlachetni ludzie, którym jednak źle się wiedzie w życiu i dotykają ich jakieś nieszczęścia. niektórzy uważają, że może to być kara za poprzednie wcielenia, ale czym taka nieświadoma niczego dusza by sobie zasłużyła? aczkolwiek patrząc na to, co dzieje się ostatnio w moim życiu trochę jestem do karmy przekonana.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
PS. Nie wierzę w śmierć kliniczną ani żadne tunele. Mózg po prostu pracuje do końca i wszystkie te światła i tunele to efekt jego niedotlenienia.
![]() |
![]() |
#35 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Opcja, że po śmierci nie ma nic, też wydaje mi się prawdopodobna, tylko nie do końca potrafię ją sobie wyobrazić. W sumie nigdy bardziej się w to nie zagłębiałam, nie zastanawiałam nad tym, a jak już zaczynałam, to dochodziłam do wniosku, że nowe życie, od początku, jest bardziej prawdopodobne. Nie rozumiem, czemu życie po śmierci utożsamia się tylko z religią, wiarą w boga ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
tez wierze w reinkarnacje
![]() Ze dusza odrywa sie od ciala i wchodzi jakas sila energetyczna do drugiego... Moze to byc nawet zwierzatko. W sumie to wierzac w cos lepiej sie zyje. Opcja z wirowaniem dusz z wszystkimi bliskimi w blogostanie nie wydaje sie najprzyjemniejsza ![]() I tak przeraza mnie fakt, ze moje cialo bedzie gnilo pod ziemia brrr
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Opisywałam na Strasznym Wątku historię związaną z moją Babcią. To nie może być przypadek ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
no a moze jest tak, ze poki dusza nie pozegna sie ze wszystkimi to nie wejdzie do nowego ciala?
Tez mialam kilka takich sytuacji, ze np. gotowalam obiad o 12 zawsze, i swiatlo sie zapalilo, zgasilam, znowu sie zapalilo, i akurat babcia o 12 umarla ktora lubila ze mna plotkowac w kuchni... itd. To nie jest za pocieszajace rozwiazanie, zeby lewitowac jako dusza przez wiecznosc patrzac na swoja rodzine i otaczac ich swoja obecnoscia. Mojej mamie, np. zawsze sni sie dziadek jak ma sie cos zlego stac. Ale to moze podswiadomosc zwiazana ze stresem przed dana sytuacja?
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;46960190]Nie. Ja, ateistka, wcale tak nie uważam. To jest tylko jedna z hipotez, której w tej chwili nie można udowodnić ani jej zaprzeczyć. Ateizm to brak wiary, a nie widza o nieistnieniu czegoś.[/QUOTE]
Ateizm cechuje sie brakiem wiary w bostwa i sily nadprzyrodzone. Z definicja ateizmu moze byc problem bo ja np. nie wierze w zycie po smierci. A ateistka jestem. Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka Ed. Nie widziałam obrazka na telefonie. Dobrze, że go wstawiłaś bo nie wiedziałam, że jest taka klasyfikacja wśród ateistów. Wiedziałam jedynie o silnym/ukrytym ateiźmie ![]() Edytowane przez susuanne Czas edycji: 2014-06-20 o 11:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja swoją drogą też nie wierzę w życie po 'śmierci'. Ja po prostu nie wiem czy ono istnieje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Wtajemniczenie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;46960462]Problem jest nawet z definicją boga.
Ja swoją drogą też nie wierzę w życie po 'śmierci'. Ja po prostu nie wiem czy ono istnieje.[/QUOTE] Tutaj mogą się pojawiać problemy na wielu płaszczyznach. Ja odrzucam wszelkie religie i wszystkie aspekty z nią związane. Dla mnie Bóg nie istnieje, tak samo nie jest możliwe życie po śmierci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;46960190]Nie. Ja, ateistka, wcale tak nie uważam. To jest tylko jedna z hipotez, której w tej chwili nie można udowodnić ani jej zaprzeczyć. Ateizm to brak wiary, a nie widza o nieistnieniu czegoś.[/QUOTE] Takie podejście to agnostycyzm. Ani wierzysz, ani nie wierzysz, bo nie masz wiedzy jak jest. Ateizm to odrzucenie wiary w takie sprawy. Przynajmniej ja tak to rozumiem, bo pewnie słowniki różnie to definiują. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Wierzę w reinkarnację, tylko to ma dla mnie sens. Poza tym jak wytłumaczyć np. to, że czasami poznajemy kogoś, a mamy wrażenie, że już tę osobę znamy albo miejsce, w którym jesteśmy po raz pierwszy w życiu jest nam bliskie niczym dom?
A tak na marginesie to prosiłabym jeszcze aby Buddy nie nazywać bogiem, bo on żadnym bogiem nie był i nie jest. To był człowiek, który osiągnął oświecenie i tyle (albo aż tyle).
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiarę można mieć lub nie. Agnostycyzm nie wyklucza ateizmu (i odwrotnie). Mogę nie wierzyć w boga i jednocześnie uważać, że sprawdzenie istnienia boga jest niemożliwe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Żona Gargamel
|
Według mnie gdy mózg umiera to człowiek przestaje istnieć. Po prostu.
Chociaż fakt, smutne to i przerażające ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
ma zielone pojęcie
|
Dla mnie z kolei to najgorsza możliwa wizja
![]() Cytat:
To, że niektóre osoby czy obiekty wydają nam się szczególnie bliskie nie jest żadnym dowodem na istnienie reinkarnacji.
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
Ja tak samo uważam, choć nie wierzę, to reinkarnacja wydaje mi się najbardziej, może nie prawdopodobna, ale najbardziej sensowna. Z kolei myślę, że jeśli Bóg istnieje to nie jest to żadna istota co sobie tworzy z miłości czy niewiadomo co, tylko jakaś fizyczno-chemiczno-biologiczno-jakaś tam materia. Mnie bardziej jeśli chodzi o fizykę kwantową zastanawiają takie zagadnienia jak np. wieloświat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem reinkarnacja jest najbardziej od czapy ze wszystkich możliwych teorii. Po co niby umierać jak się ma powrócić na nowo?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego?
Kiedyś jakaś poetka (nie pamiętam, która) pisała, że jeżeli coś zdarza się tylko raz to tak jakby w ogóle się nie zdarzyło. Dlatego gdybym ja miała żyć tylko raz to bym się zapłakała.
![]() |
![]() |
#54 |
ma zielone pojęcie
|
Dlatego, że nie po to teraz fajnie sobie żyję i spełniam własne marzenia, żeby potem umrzeć i musieć od nowa dochodzić do wszystkiego, co jest dla mnie ważne.
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
Ja tam chciałabym umierać i jeszcze raz dochodzić do wszystkiego, z czystą kartą, w inny sposób, w innych okolicznościach. To jak przechodzenie gry od nowa inną postacią
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Ja tez
![]() Tylko szkoda, ze sie nie pamieta wczesniejszych wcielen. Chociaz moze po smierci sobie wszystko przypominamy? No nie wiem, mi tam sie lepiej zyje z mysla, ze sie jakos odrodze haha a nie tylko skisne w ziemi. Paranoi bym dostala, ze moge za szybko umrzec czy cos...
![]() |
#57 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Do pogrubionego - mam identycznie jak Ty, choć na co dzień zajmuję się naukami prawnymi (wiedzę ścisłą pogłębiam we własnym zakresie). Cytat:
Wątek można sprowadzić do pytania: "co jest celem człowieka?". Mogłoby się wydawać, że ateista powiedziałby "śmierć". Ja osobiście sądzę, że zadaniem każdego człowieka jest przyczynianie się do rozwoju naukowego (w każdej dziedzinie), nauczanie innych (chociażby własnych dzieci), sprawianie by na tej planecie żyło się coraz lepiej. Edytowane przez Milena_12 Czas edycji: 2014-06-20 o 14:09 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Wredny kotecek
|
O ile można biologią wytłumaczyć śmierć kliniczną (chodzi mi o światło w tunelu i widzenie zmarłych), to jak wytłumaczyć relacje osób które twierdzą że unosiły się nad ciałem i są w stanie ze szczegółami opisać swoją akcję ratunkową...? Mimo że np ich serce w tym momencie przestało bić?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
Fajna stronka, lubię zaglądać przed snem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:54.