![]() |
#151 |
Konto usunięte
|
Dot.: Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia
Tak sie zastanawiam co z tycj cytatow ma wynikac. Chodzi o pokazanie, ze pani jest glupia? Ze nie ogarnia umyslem, ze nie wolno jej odmowic? Ze jej powody sa wziete z tylka?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
ma zielone pojęcie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46859348]Skoro nie zwracacie uwagi na linki, które wklejam, to pozwolę sobie również skopiować cytat z wywiadu z Małgorzatą Prusak, przewodniczącą gdańskiego oddziału Stowarzyszenia Farmaceutów Katolickich:
"Choć muszę przyznać, że zdarzały się sytuacje, w których sama zapytałam, w jakim celu pacjentka kupuje tego typu preparat. Było to na początku mojej pracy w aptece, i odmowa sprzedaży tych środków bardzo dużo mnie kosztowała, i ciągle jest bardzo stresująca. Teraz myślę, że nie należy tego robić, informuję pacjentki, że nie sprzedaję środków antykoncepcyjnych z określonych powodów. Sprzedaję je dopiero wtedy, gdy pacjentka wspomni o tym, że środki te są jej potrzebne do leczenia."[/QUOTE] Dla mnie to niedopuszczalne. Naprawdę nie wyobrażam sobie sytuacji, w której mam mówić farmaceucie z jakiego powodu stosuję dany lek. Raz, że to nie farmaceuta jest moim lekarzem, a dwa, że apteka nie zapewnia odpowiednich warunków do takich rozmów. Niekoniecznie człowiek chce przy kilkunastooobowej kolejce opowiadać, że bierze tabletki z powodu endometriozy ![]() Inna sprawa, że jestem za tym, by była możliwość tworzenia katolickich aptek, które musiałyby już na drzwiach wejściowych być oznakowane. Tylko z tego, co wiem, to teraz apteki mają jakieś ulgi(?) w stosunku np. do zwykłych sklepów, bo ich towar uznawany jest za ważniejszy, a w dodatku każda apteka ma obowiązek zamówić brakujący towar na życzenie pacjenta z receptą. Siłą rzeczy apteki katolickie by tego nie robiły, więc powinny być pozbawione wszelkich ulg, które przysługują aptekom, w których dostępny jest każdy lek na receptę. [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46859869]- Dzień dobry, chciałabym u państwa pracować. - Stosuje pan/i klauzulę sumienia? - Tak. - To nara. Według mnie może to być dyskryminacja ze względu na religię/wyznanie/pogląd. Ale faktycznie liczyłam, że może ktoś się tu lepiej zna na prawie.[/QUOTE] Moim zdaniem nie jest to dyskryminacja, ale chęć zatrudnienia najlepszego możliwego pracownika. Po co zatrudniać osobę, która nie wyda części leków i będzie problem, jak można zatrudnić osobę, która bez problemu każdy lek wyda? Wiadomo, że to drugie się bardziej opłaca.
![]() |
#153 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
ma zielone pojęcie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46862207]Ja też uważam, że to powinno być rozwiązane jakoś systemowo. Nie wiem, naklejka z informacją, że tu się nie sprzedaje tego i tego... Gorzej, jak jest to np. mała miejscowość i jedyna apteka w pobliżu :/[/QUOTE]
Też pewnie dałoby się to systemowo rozwiązać w taki sposób, by w małych miejscowościach, gdzie nie ma dużo aptek, musiały powstawać przede wszystkim apteki ogólne, ze wszystkimi lekami.
![]() |
#155 |
Konto usunięte
|
Tak sobie myślę, dla mnie byłoby to bardzo stresujące, gdybym codziennie musiała martwić się, że za chwilę wejdzie z klient, który może mnie zjechać w sytuacji, kiedy odmówię mu sprzedaży leków ze względu na poglądy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
BAN stały
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46860689]I dalej cytuję:
"W aptece często można zaobserwować, że kobieta nie wie, jak działa przepisany jej preparat. Farmaceuci przy produktach innego rodzaju starają się doradzić i dopełnić wiedzę pacjentów o wybranym specyfiku. Pacjentka nie musi wtedy bazować jedynie na autorytecie lekarza. Gdy jednak mowa o środkach antykoncepcyjnych, trudno jest nawiązać dialog z pacjentem. Wynika to z charakteru antykoncepcji. Taka rozmowa wymaga dużej otwartości z obu stron. W mojej praktyce staram się przynajmniej zapytać pacjentkę, czy chciałaby dowiedzieć się czegoś więcej o tych produktach. Trzeba dodać, że farmaceuta jest specjalistą od leku, i ponosi odpowiedzialność za właściwie przekazywanie informacji. W niektórych krajach przykłada się większą wagę niż u nas do tego obowiązku farmaceuty. W czasopismach dla kobiet i młodych dziewczyn promuje się styl życia „z pigułką” albo „z plastrem”. Występuje pewne przyzwolenie społeczne i reklamowe dla tego typu zachowań. Przez to uznaje się je po prostu za dobre, co często nie jest zgodne z prawdą. W tym gąszczu trudno jest się przebić z rzetelną informacją, że to jednak nie jest takie dobre, na jakie wygląda. Dla przykładu, stosowanie tych środków u bardzo młodych dziewcząt może wywołać nieodwracalne zaburzenia w rozwoju organizmu i równowadze hormonalnej, których efektem mogą być trudności lub niemożność zajścia w ciążę. Wykonuje się też mało badań naukowych odnośnie szkodliwego działania tych środków, po prostu nie są finansowane. Ostatnio głośna staje się sprawa udarów po zastosowaniu plastrów. Źródłem wiedzy o środkach antykoncepcyjnych są też fora internetowe. Wbrew pozorom, czasami nie jest to najgorsze źródło informacji. Widać, że kobiety chcą dbać o swoje zdrowie, nie chcą bezmyślnie stosować antykoncepcji, szukają sprawdzonych źródeł i wymieniają się zdobytą wiedzą."' [/QUOTE] A to juz przegiecie.Jak juz ma nie sprzedac to nie sprzedaje i nara.A takie nagabywanie, nawracanie kogos na sile to juz jakas masakra |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak na razie islam nie wchodzi w moja apteczkę i macicę- ale tak masz rację, zaleje nas póżniej czy predzej- na szczescie nie za mojego życia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46862282]Tak sobie myślę, dla mnie byłoby to bardzo stresujące, gdybym codziennie musiała martwić się, że za chwilę wejdzie z klient, który może mnie zjechać w sytuacji, kiedy odmówię mu sprzedaży leków ze względu na poglądy.[/QUOTE]
Nom, ja też, temu np. w zyciu nie poszlabym pracować w uboju kurczaków czy innych zwierzy. Co kurczak to stres. Z drugiej strony, to czemu mam patrzeć na stresy farmaceuty, a jako klient się stresować : "sprzeda, czy nie sprzeda?". A może jeszcze opitoli przy iluśosobowej kolejce. Tabletki antykoncepcyjne kupuje się w aptece. Nigdzie indziej. Idę do apteki i chcę kupić. Bez stresu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;46862207]Ja też uważam, że to powinno być rozwiązane jakoś systemowo. Nie wiem, naklejka z informacją, że tu się nie sprzedaje tego i tego... Gorzej, jak jest to np. mała miejscowość i jedyna apteka w pobliżu :/ Chyba jednak nie ma dobrego wyjścia... I to jest niestety jeden z tych przypadków, kiedy człowiek powinien się zastanowić nad wyborem ścieżki życiowej. Wiem, wiem, że tabletki to nie jedyny towar, który kupuje się w aptece, ale założę się, że przynajmniej raz dziennie farmaceuci je sprzedają.[/QUOTE]
Jak? dwie apteki otwierać ( w miescie jeszcze ok, ale na wsi? a przeciez aptek nie ma tez we wszystkich wsiach) , czy sprzedawać gumki tylnym wyjściem bo pani Zosia ma sumienie? przecież to robienie problemu tam gdzie go nie ma. Właściciel apteki gdyby się dowiedział, że pani Zosia nawraca klientów wywali Zosie i tyle. Zaczną się zwolnienia z powodu dyskryminacji i znowu będzie problem i płacz lament katolików. Zatrudniłybyście kogoś kto kieruje się swoim widzimisie ? Sprawa jest prosta- apteka jest miejscem sprzedaży leków, sprzedaje wykształcony w tym kierunku osobnik- mający podawać wiedzę obiektywną POD WARUNKIEM, ŻE KLIENT ZAPYTA, a nie swoje zdanie czy swoja wiarę. Czy w mięsnym pani sprzedawczyni nie sprzeda ci szynki wieprzowej bo jej religia zabrania? Nie, zwyczajnie nie będzie pracowała w mięsnym. Prawo cywilne, ludzkie, ziemskie nie może być pod wiarą/sumieniem czy jak by tego nie nazwać. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2014-06-13 o 23:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Konto usunięte
|
Hmmm, zwolnienia z powodu dyskryminacji... Odwróćmy to
![]() Pani Zosiu, pani ma sumienie i fajnie, ale pani mi dyskryminuje klientki z receptą na tabletki anty i tabletki po. Pani Zosiu, musimy się rozstać, nie mogę pozwolić na dyskryminowanie niektórych klientów ze względu na ich poglądy i styl życia oraz to, że chcą zrobić usg dopochwowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Zadomowienie
|
Uważam, że klauzula sumienia jest w porządku. Każdy (nawet lekarz) powinien mieć prawo do powiedzenia Nie w kwestii uśmiercenia kogoś (tak aborcja jak i eutanazja).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Zakorzenienie
|
Bardzo wzruszają mnie takie nawrócenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Zakorzenienie
|
Brak mi słów na sytuację z pierwszego postu.
Natomiast rozumiem, klauzule sumienia dla lekarzy. Uważam, że jak najbardziej powinna funkcjonować.
![]() |
#165 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Raczkowanie
|
wszyscy tak najezdzaja na Doktora powołującego sie na klauzule sumienia to jest wrecz szykanowanie lekarzy katolickich.
Owy lekarz odmówił wykonania aborcji i nie wskazał miejsca gdzie mozna tego dokonac bo w polsce jest takie prawo jak klauzula sumienia. Owa pacjentka nie musiała urodzic tego dziecka. Miała wybór isc do innego lekarz i innego szpitala, jakby bardzo tego chciała to by tak zrobiła. miała wybór mogła zabic albo nie. Nie bardzo rozumiem tej ideoologi, jak homoseksualiste nazwiemy inaczej to bedzie to dyskryminacja i wogóle nietolerancja. a jak lekarza ludzie szykanuja za swoje poglady to jest ok:/ Edytowane przez szpilki na giewoncie Czas edycji: 2014-06-23 o 11:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Zakorzenienie
|
Ojoj, biedny szykanowany lekarz.
Problem w tym, że lekarz przeciągał procedury do tego momentu, aż na zabieg było za późno. I nie lekarz jest od zarządzania sumieniem kobiety. Wbrew temu, co się komuś wydaje, nikt nie ma do tego prawa, żeby nakazać innej kobiecie urodzić ciężko chore dziecko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#170 |
Raczkowanie
|
tak prawde mówiąc lekarz wcale nie przedłuzał tej procedury to trwało zaledwie dwa dni.
lekarz , który odmawia zabicie dziecka i wskazuje innego lekarza jest współwinny temu zabójstwu. nten lekarz jej nie umoralniał nie błagał ja aby nie zabijała tego dziecka tylko odmówił. tak jak mówiłam kobieta miała wybór mogła isc do innego szpitala i zabić. Mogła nie wybierac szpitala pod wezwaniem świetej rodziny. nie oszukujmy sie, znalezienie lekaqrz który dokona aborcji jeszcze pełnoprawnej teraz nie jest trudna rzeczą. sama zdecydowała ze nie zabije tego dziecka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#172 |
Zakorzenienie
|
Ale to chyba nie jest typowe tylko dla Katolików, inne religie też są przeciwne aborcji, myślę, że są ludzie nie wierzący o takich poglądach.
![]() |
#173 |
ma zielone pojęcie
|
Tak, oczywiście. Nie zmienia to faktu, że szpital był publiczny, a nie prywatny. A w szpitalu publicznym, moim zdaniem, powinny być przeprowadzane wszystkie legalne w kraju zabiegi.
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
Ja osobiście nie wyobrażam sobie takich ograniczeń w dostępie do zawodu ginekologa, ze tylko osoby chcące przeprowadzać zabiegi aborcji beda mogly nim być.
![]() |
#175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Jeśli pozwolić lekarzom odmawiać wykonania niektórych zabiegów, to dlaczego nie pozwolić kasjerom-wegetarianom na niesprzedawanie mięsa? Jak klientowi nie pasuje, niech idzie do innej kasy. Równie dobrze można by też pozwolić nauczycielom biologii uczyć tylko o NPRze, a o innych metodach zapobiegania ciąży już nie, bo to wbrew ich sumieniu. I tak dalej, i tak dalej…
![]() |
![]() |
#177 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ta kobieta starała się o dziecko kilka lat, leczyła niepłodność, robiła in vitro, poroniła kilka ciąż. Ta kobieta bardzo chciała mieć dziecko. A ty wyjeżdżasz tu ze słowem "zabić"? Zastanów się nad sobą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeżeli dla ciebie przeprowadzenie zabiegu aborcji to to samo co sprzedanie mięsa w sklepie to nie mamy o czym rozmawiać poza tym bzdury piszesz, bo wegetariańskiego sprzedawce nikt nie zmusza do zjedzenia tego mięsa, nauczycielkę biologi nikt nie zmusza do stosowanie inny metod (ich udział jest w tych czynności które wymieniłaś pośredni) natomiast to ten lekarza wlasnymi rekami musial by tego zabiegu dokonać, a nie o tym mowić
![]() |
![]() |
#179 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to może powinna być gdzieś dostępna list lekarzy, szpitali które takie zabiegi dokonują
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:09.