|
|
#1201 | |
|
Naczelna Wizażanka:)
|
Dot.: Jaką książkę teraz czytacie? część X!
Cytat:
|
|
#1203 |
|
Zakorzenienie
|
czytałam i moim zdaniem bardzo dobra książka.
|
|
#1204 |
|
Zadomowienie
|
U mnie na najbliższy czas
|
|
|
|
#1205 |
|
Zaczytanie
|
|
|
#1206 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1207 |
|
Zakorzenienie
|
Tess Gerritsen- Dolina umarłych
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1208 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Przeczytałam tylko 4 książki Austen i "Rozważna i romantyczna" najmniej mi przypadła do gustu, ale nadal mi się podobała. Mansfield Park natomiast jeszcze przede mną. W ogóle zauważyłam, że w przypadku wiktoriańskich książek dużą rolę odgrywają dla mnie ich adaptacje. Np. jak czytałam "Perswazje" to oceniłam na 7, ale po obejrzeniu filmu, mam ochotę przeczytać o losach Anne jeszcze raz ![]() Cały czas chodzi za mną pomysł ponownego przeczytania "Północ i południe" Gaskell, ale chyba powinnam dokończyć jednak pierwszą część Nesbo Trochę mi się dłuży, ale spodziewałam się tego, więc nie zniechęcam się do autora. Poza tym wygrałam "Syna", więc wkrótce się przekonam czy Nesbo jest dla mnie
|
|
|
|
|
#1209 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1210 |
|
Zakorzenienie
|
Obok biografii Jamesa Deana i Johnny'ego Casha oraz "Malych dzieci" Toma Perotty w wersji papierowej, na kindelku czytam polecana tu ksiazke "Sztywniak. "Osobliwe zycie nieboszczykow" - bardzo ciekawa, miejscami obrzydliwa i przezabawna pozycja traktujaca o roli nieboszczykow w rozwoju medycyny i nie tylko.
|
#1211 |
|
Zakorzenienie
|
Jak się podobało?
Bo ostatnio zakupiłam i czeka na swoją kolej
|
#1212 |
|
Naczelna Wizażanka:)
|
Janet Evanovich - Dziesięć kawałków
|
#1213 |
|
Zakorzenienie
|
Z racji samotnego weekendu na moim czytniku wylądowała pierwsza część "Tego mężczyzny" - dlaczego wszystkie erotyki wyglądają tak samo? Mądra kobieta na widok męskiego ciała (w dodatku zakrytego) zapomina języka w gębie, w ogóle ją muruje, jest na każde skinienie, zgadza się na najbardziej absurdalne rzeczy?
Nigdy nie miałam żadnych feministycznych zapędów, ale jak kolejny raz czytam erotyk, w którym kobieta zamienia się przy facecie w kompletną idiotkę, to mam ochotę rzucić ją w kąt Wracam do "Pochłaniacza" Bondy i "Nawałnicy mieczy"
|
|
#1214 |
|
Raczkowanie
|
Oscar Wilde "De profundis-czyli krzyk z otchłani"
lubię kwiecisty język tego klasyka.
|
#1215 |
|
Zakorzenienie
|
zaczynam Jodi Picoult - Karuzela uczuć
|
|
|
|
#1216 |
|
Zakorzenienie
|
Skończyłam "Jak być kobietą" Caitlin Moran
Spodziewałam się książki dowcipnej, zadziornej, sarkastycznej. Lekko może prześmiewczej. Dostałam coś innego, smutną wizję kobiet, kobiet, które muszą żyć w pewnych stereotypach. Lubię książki feministyczne, chociaż za każdym razem inaczej ten feminizm wygląda. Ważnym zdaniem w tej książce jest cytat, że feminizm to nie jest nienawidzenie mężczyzn. To danie kobietom wyboru. I ja pod tym względem jestem feministką. Chcę by kobiety miały wybór. Wybór tego jak żyją, jak śpią, jak gotują, jak się ubierają i jak pracują. By kobiety nie były oceniane za wygląd tylko za swoje osiągnięcia. By można było przyznać "okej, jestem słabszą jednostką w tym i w tym, to twoja rola, moja jest inna i tego nie przebijesz." Książka to zbiór dłuższych felietonów, z czasem bardziej smutnych, pod przykrywką dziwnych tematów. Dlaczego boimy się powiedzieć, że nasze życie nam nie odpowiada? Że chcemy zrzucić kajdany? Ta książka może uwierać. Ale trzeba nad nią spojrzeć pod właściwym kątem. Bo może też zaboleć albo wydać się głupią i płytką, wręcz wulgarną czy niesmaczną. Ale pod tym wszystkim jest takie smutne wołanie "hej, jestem człowiekiem, doceń to!" i dotyczy nas wszystkich. Mnie dała dużo do myślenia, chociaż miałam ochotę czasami rzucić ją w kąt i powiedzieć "co za bzdury". A potem się nad sobą zastanowiłam i wiedziałam, że babka ma rację - wiele rzeczy, o których napisała, czuję sama. Czuję sprzeciw przed pewnymi sprawami, przed ocenianiem mnie za to jak się ubiorę, zachowam czy nawet tego, że nie jestem matką. Że mam swoje poglądy. I że nie mam penisa.
|
#1217 |
|
Wtajemniczenie
|
Victor Hugo ''Nędznicy''.
Jane Austen ''Mansfield Park''.
|
#1218 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio u mnie na tapecie było:
"Nieszczelna sieć" Hakana Nessera - dobrze napisany kryminał, gdzie do końca nie wiadomo kto zabił i dlaczego. "Berliński żołnierz. Wspomnienia 17-letniego obrońcy Rzeszy" Helmuta Altnera. Opis ostatnich tygodni wojny przez 17-latka, który został powołany do wojska, ledwo "przeszkolony" i wysłany do walki z Rosjanami. Wyłania się totalny absurd wojny o przegraną sprawę, działającą propagandę, że wojna jest jeszcze do wygrania, szalejący fanatycy. "Sprzedana rewolucja. Jak Niemcy finansowały Lenina" Elisabeth Heresh. Aby wyeliminować Rosję z wojny rząd Niemiec był gotów finansować przewroty i robił to. |
|
|
|
#1219 |
|
Guerlain Lover
|
W sobote skonczylam Monopol na zbawienie i zaczelam czytac Scarlett ( kontynuacja Przeminelo z wiatrem).
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1220 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie kończę Carlos Ruiz Zafon "Książe Mgły" i wczoraj zaczęłam "Malinche.Malarka Słów" Laury Esquivel.
Obie lektury nieco odrealnione i bardzo relaksujące. Przyjemna rozrywka po męczącej sesji.
|
#1221 |
|
Rozeznanie
|
,,Samira i Samir" Shiba Shakib , przypomina trochę baśń
|
#1222 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Polubił je nawet mój TŻ a nie znosi czytadeł i niczego poza bardzo ambitną literaturą piękną, więc coś w sobie ten cykl o Harrym Hole ma. Ja polecam spróbować. Może Ci się spodobać. Ja niedawno zaczęłam "Pentagram", ale byłam zbyt zajęta by kontynuować czytanie, więc przerwałam po paru stronach i muszę do niej dopiero wrócić by móc ocenić ten konkretny tom. Do tej pory najbardziej podobał mi się chyba "Pierwszy Śnieg".
|
|
#1223 |
|
hakuna matata
|
Złodziejka książek-M. Zusak
bardzo przyjemnie i szybko się czyta
|
|
#1224 |
|
Zakorzenienie
|
Moje gratulacje!!! Ja mam 1 od pół roku i kocham ten sprzęt.
Niedługo pojawi się w domu drugi, żebym miała swój osobisty a dotychczasowy nabytek stanie się wyłączną własnością TŻ'ta bo bardzo dobrze mu się z niego uczy do egzaminów z książek prawniczych. No to teraz pewnie będziesz czytać 2 razy więcej. My dorobiliśmy się już kolekcji 80 e-booków
|
#1225 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie skończyłam "Marcowe fiołki" a w kolejce czeka Doktor Sen , Złodzieje nieba, Kobieta w lustrze lub narzeczona oficera
Zakochaliśmy się w sobie mimo dzielących nas różnic, a gdy już to się stało, zrodziło się coś wyjątkowego i pięknego. Moim zdaniem w ten sposób kocha się tylko raz i dlatego każda nasza wspólna minuta jest na trwałe wyryta w mej pamięci. Nigdy nie zapomnę ani jednej chwili. |
|
|
|
#1226 |
|
Raczkowanie
|
halszka opfer "kato tata"
|
|
|
|
#1227 |
|
Zakorzenienie
|
Całkiem w porządku, ale nie jestem jakoś specjalnie nią zachwycona
Ale warto przeczytać! |
|
|
|
#1228 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1229 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja doczytałam dzisiaj "Ptasznika" Mo Hayder i podobało mi się, ale nie była to taka mocna rzecz jakiej oczekiwałam. Okładka i opis z tyłu sprawiły, że chcąc nie chcąc spodziewałam się więcej, więcej dreszczyku, mniej schematyczności. Często ta schematyczność mi nie przeszkadza, ale tutaj jednak tak, chyba trochę jej zbyt wiele, a trochę zbyt mało właśnie mrocznej atmosfery. Tzn jest trochę mroczno i na pewno przerażająco, zabójstwa okrutne, ciekawe retrospekcje, ale po prostu cały czas jednak miałam wrażenie, że to takie wygładzone jednak, nie wykorzystano dla mnie pełnego potencjału po prostu. A pewne schematy powtarzały się zbyt często, psując trochę przyjemność tej lektury.
W efekcie czego otrzymałam dobry thriller, ale nie tak przerażający, mocny jak się spodziewałam po okładce, opisie z tyłu książki (wiem, nie ma co się sugerować, ale jak książka do tego pretenduje, to moim zdaniem mogła być po prostu lepsza), przez co książka ta nie dostarczyła mi ogromnych wrażeń, mimo że czytało mi się ją owszem dobrze. Jednym słowem potencjał moim zdaniem nie w pełni wykorzystany. Dlatego jest dobrze, ale nie rewelacyjnie, tak moim zdaniem i tak powiem, moja ocena 7/10. Teraz będę czytać książkę jednego z moich ulubionych: Hakana Nessera: "Sprawa Munstera", którą kupiłam dwa dni temu w Empiku Zapowiada się jak to u niego prosty kryminał, ale dzięki temu wręcz ciekawszy psychologicznie i do tego uwielbiam styl pisania autora i w ogóle wszystkie jego książki pochłaniam jak do tej pory z ogromną przyjemnością ![]() ---------- Dopisano o 03:05 ---------- Poprzedni post napisano o 02:45 ---------- Cytat:
Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2014-06-24 o 03:09 |
|
|
|
|
#1230 |
|
Konto usunięte
|
"Maestro" Marcina Kąckiego. O dyrektorze Polskich Słowików (Krolopp). Mocna rzecz, nie polecam każdemu, ale lubiącym rzetelne, wbijające w fotel reportaże jak najbardziej.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:13.

)

Nigdy nie miałam żadnych feministycznych zapędów, ale jak kolejny raz czytam erotyk, w którym kobieta zamienia się przy facecie w kompletną idiotkę, to mam ochotę rzucić ją w kąt
lubię kwiecisty język tego klasyka.
おはよう! 
Kierowca