![]() |
#241 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia
Cytat:
Jaką niby naturę? Wszystko się da, bo wtedy nikt nikomu nie patrzy na ręce. Bo jak idziesz do podziemia to nie trafiasz na walniętego dyrektorka katolika, który usiłuje być świętszy od boga. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zupełnie nieadekwatne do sytuacji. Bo on jej udzielił informacji o stanie jej zdrowia, a nawet zaproponował prowadzenie ciąży oraz opiekę hospicjum. Wiec powinnaś napisać lekarz ci mówi ze masz nowotwór ale nie podejmie się zabiegu usunięcia go, bo nie chce. Ale nie udzielił informacji o szpitalu ktory takie zabiegi wykonuje. Poza tym w tym co ty piszesz prowadzi to do śmierci pacjenta, a ten lekarza właśnie odwrotnie do żadnej śmierci nie chcial doprowadzić.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2014-06-23 o 20:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Konto usunięte
|
Nie rozumiem jak krótkowzrocznym trzeba być, żeby nie widzieć, że takie zachowanie lekarzy może być śmiertelnie niebezpiecznie i powinno być napiętnowane oraz karane. Nie rozumiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chazan jak i mój przykładowy lekarz w imię własnych poglądów ograniczyli prawo do decydowania pacjenta,nie udzielili niezbędnych informacji czym znacząco wpłynęli na zycie pacjenta. Lekarz nie ma takiego moralnego (nie tylko ustanowionego przez państwo) prawa. Jego moralność nie jest moralnością pacjenta.Dopóki pacjent nie wymaga rzeczy sprzecznych z prawem ma obowiązek udzielić świadczenia,a jesli to budzi jego wewnętrzny sprzeciw -wskazać miejsce w którym może się leczyć /dokonać zabiegu. Osoba mająca wpływ na tak istotne kwestie jak życie i zdrowie nie może w imię żadnej religii,przekonań czy czego tam jeszcze dezinformować pacjenta. ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ---------- Cytat:
Jeden lekarz będzie celowo zwlekał i nie udzielał informacji,żeby nie dopuścić do legalnej terminacji ciąży. Za chwilę inny w imię klauzuli sumienia nie poprowadzi jak nalezy terapii,bo stosowanie leku x będzie niezgodne z jego przekonaniami. A następny uzna,że rak to wola boża i nie można go leczyć,więc nie powie pacjentowi co i jak jak również nie wskaże innego lekarza,bo przeciez nie można się woli bożej sprzeciwiać. Moze w takim razie wprowadźmy w kazdym zawodzie klazulę sumienia. Np. strażak ateista nie będzie ratował kleru ![]()
![]() |
![]() |
#245 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie powiedział jej czegoś co google mogło jej powiedzieć. i każda normalna kobieta w godzinę by zlokalizowala informacje ze np szpital bielański dokona zabiegu (i powtórzę ze dziwne jest jej zachowanie) a ty podajesz przykład lekarza który zataił informacje o stanie zdrowia Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#246 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzieci czasem wolaja: a wlasnie ze nie, to ja mam racje, ja mam racje, bede krzyczec i powtarzac, moze zakrzycze wszystkich ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
lekarz ją zwodził,grał na zwłokę aby nie zdążyła nigdzie przeprowadzić terminacji to raz a dwa -inny przyklad- Pacjent jest leczony dwoma lekami,które odziałują na siebie wzajemnie,po jakimś czasie stan zdrowia poprawia się i mozna jeden z leków odstawić. Lekarz nie informuje pacjenta że jesli odstawi lek A to nalezy co 3 tygodnie sprawdzać poziom leukocytów.Pacjent nie uzyskał rzetelnej informacji i doszło do cięzkich powikłań polekowych. No ale mógł sobie wgooglować ,prawda? Jesli idzie się do lekarza to od niego oczekuje się pomocy,rzetelnej informacji i uczciwości.
![]() |
![]() |
#248 |
Konto usunięte
|
Ktoś już tutaj podał przykład, że niedługo dla lekarzy problemem może okazać się robienie przeszczepów, bo to niezgodne z sumieniem. Klauzula sumienia cofnie nas do czasów znieczulania do operacji alkoholem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
wańka wstańka
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;47010924]Ktoś już tutaj podał przykład, że niedługo dla lekarzy problemem może okazać się robienie przeszczepów, bo to niezgodne z sumieniem. Klauzula sumienia cofnie nas do czasów znieczulania do operacji alkoholem
![]() Bez przesady ![]()
![]() |
#250 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;47010924]Ktoś już tutaj podał przykład, że niedługo dla lekarzy problemem może okazać się robienie przeszczepów, bo to niezgodne z sumieniem. Klauzula sumienia cofnie nas do czasów znieczulania do operacji alkoholem
![]() W domach dla matek z nieslubnymi dziecmi prowadzonymi przez siostry zakonne w Irlandi w latach 40-90 nie stosowano znieczulen przy porodach, nie zaszywano rozerwanego krocza (ktorego tez nie nacinano by pomoc) nie dawano lekow na choroby brodawek (np ropnie, owrzodzenia) karmiacym matkom. Czemu? Bo zakonnice wprost mowily, ze te dziewczyny maja cierpiec za swoje grzechy. Wiec Twoja uwaga pomimo ze absurdalna nie jest niemozliwa... Polecam poczytac o glosnej ostatnio sprawie takiego domu w Tuam albo obejrzec film Siostry Magdalenki. Tak, czasem mysle, ze w ta strone zmierza Polska i mnie to bardzo przeraza. Irlandia calkiem niedawno zaczela sie wyswobadzac z wplywu religii na kazda sfere zycia i na szczescie robi sie coraz bardziej laicka, a wielka czesc spoleczenstwa wybiera ateizm po ekscesach kk w tym kraju i oby tak dalej sie dzialo. Edytowane przez favianna Czas edycji: 2014-06-24 o 01:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47007995]Koleżanka urodziła dziecko z ZD. W trakcie ciąży miała wykonywane 3 razy usg, wszystko - zdaniem lekarza - było w porządku. [/QUOTE] może dlatego, że usg zwykłe nie są tak dokładne i nie zawsze/wszystko nawet dobry lekarz jest w stane wykryć? Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Strasznie dużo jadu u niektórych przy tym temacie, jakby inne osoby nie mogły uważać klauzuli sumienia za coś potrzebnego Edytowane przez treselle0 Czas edycji: 2014-06-24 o 07:00 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
Ok,niech jest klauzula ,tylko niech jednocześnie nie zwalnia z przestrzegania prawa. Jesli lekarz nie podejmuje się terminacji niech jednoczesnie od razu wskaże inną osobę,która to zrobi.
![]() |
#254 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
http://sjp.pwn.pl/slownik/2532243/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Zakorzenienie
|
Proszę, żebyście się starały zachowywać pewne standardy wymieniania poglądów. Nie będę tolerować personalnych przytyków, wycieczek, wzajemnego obrażania etc. Wiem, że temat kontrowersyjny, ale można rozmawiać kulturalnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Zakorzenienie
|
lub odmowa wykonania zabiegu na piśmie + pisemne wskazanie innego lekarza
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#260 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 | |
Zadomowienie
|
dzięki Judith
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po drugie klauzula sumienia wynika z wplywu religii na swieckie panstwo, nie jestem pewna czy jest jeszcze jakis kraj europejski ktory ma takie cudo, a Irlandia jest przykladem do czego prowadzi mieszanie religii do spraw panstwa (sierocince, pralnie, szkoly - to wszystko w majestacie prawa sie dzialo). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47007995]
Dlaczego w tym przypadku miała szukać nielegalnej możliwości, skoro polskie prawo zapewnia jej możliwość legalnej terminacji ciąży?[/QUOTE] Ja nigdzie nie napisałam ze powinna szukac nie legalnej aborcji tylko chce pokazac, że jeżeli nie legalnie da sie zabic dziecko to legalnie jeszcze bardziej jest to ułatwione. W warszawie napewno sa tacy lekarze, dla których to nie robi różnicy. Oczywiście wiem iz kobieta za zabicie swojego dziecka w Polsce nie jest karana i to wydaje mi sie nie dorzeczne ale nie napisałam tego bez powodu. Ale nie legalne znaczy że łamie prawo polskie. wczoraj wystąpił błąd z postem więc napisze jeszcze raz. Dotyczy klauzuli sumienia w sprawie nowotworu jak ktos napisał. Nigdy nie spotkałam się z takim przypadkiem aby lekarz odmówił leczenia pacjenta powołując sie na klauzule sumienia. Ona jest praktykowana w sprawie aborcji. Przynajmniej o tym mi wiadomo. Więc podawanie takich przykładów jest gdybaniem. Lekarz działa na podstawie przysiegi hipokratesa, która mówi leczyc i nie zabijać. Edytowane przez szpilki na giewoncie Czas edycji: 2014-06-24 o 08:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ciekawe, jakie mądrości byś wypisywała, gdybyś sama miała urodzić ciężko chore dziecko - czego oczywiście nikomu nie życzę. Albo po 5 latach opieki nad takim dzieckiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Zakorzenienie
|
Zawsze przecież można szlachetnie nie dokonać terminacji, urodzić takie dziecko i oddać do jakiejś placówki - a potem latami się zastanawiać czy dziecko nie jest głodne, bite, zaniedbane, jak nikt nie widzi.
Już nie wspominając o tłumach chętnych do adopcji dziecka chociażby z ZD. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Farmaceuci aktualnie walczą o możliwość stosowania klauzuli sumienia w swoim zawodzie, by nie sprzedawać chociażby leków antykoncepcyjnych. A zresztą, jak wynika z wywiadu, o którym tutaj już sporo pisałyśmy - odmawiają już teraz, zasłaniając się jakimiś innymi powodami. Więc nie masz racji, a ja jestem skłonna uwierzyć, że ta klauzula może się kończyć niebezpiecznymi nadużyciami. Siostry Magdalenki widziałam, ze 100 lat temu, okropne.... :/ |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dokładnie = zapraszam do szkoły specjalnej. Popatrzcie, porozmawiajcie z rodzicami niepełnosprawnych dzieci, niepełnosprawnych w przerżnym stopniu, również i w takim, że codzienność jest koszmarem i nie przypomina człowieczeństwa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Włochy,Slowacja. Pokazuje to wyraznie że nie jest to wymysł Polski. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiec wiesz, to ze jakis kraj ma klauzule nie oznacza ze to szczyt postepowego prawa ![]() Bo wiesz, prawo jest wzgledne i sie zmienia. Jeszcze w XIX wieku np kobiety nie mialy praw wyborczych ![]() ![]() Edytowane przez favianna Czas edycji: 2014-06-24 o 09:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:17.