|
|
#961 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7
Cytat:
Cytat:
___________ chłopy na spacerze a ja idę sprzątać i składać samochodziki.. niczym innym J. się nie bawi, tylko samochody i samochody. jak się da to rozkłada na części i przylatuje z rykiem bo "się zepsuło" i trzeba naprawić. dziś jeszcze dostał od mojej siostry kolejne samochodziki, będzie szał. ---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ---------- Pytanie jeszcze mam odnośnie leżaczka-bujaczka. My mieliśmy pożyczony i bardzo krótko, więc nie bardzo jestem zorientowana w temacie.. Jaki najlepszy? Oglądałam takie z FP, ale czy rzeczywiście starsze dziecko też korzysta z niego Luna, chyba Ty masz taki bujaczek, napiszesz?
Edytowane przez moni_ka.g Czas edycji: 2014-06-23 o 18:03 |
||
|
|
|
#962 |
|
Wtajemniczenie
|
Monika, co do lezaczka to u nas sie swietnie sprawdzał ale do czasu jak mały sie nie nauczył z niego schodzić, potem wchodzić i w koncu szurać nim po podłodze. Własnie wczoraj schowalismy go bo i tak na nim nie siedzi, tylko sie wyglupia na nim, co moze skonczyl sie upadkiem i płaczem. Ale tak naprawde dla mniejszego dziecka strasznie polecam, w wielu sytuacjach nas ratował i dawał chwile spokoju
Hej! Wrocilam od gina, wszystko ok ale na plec jeszcze za wczesnie... |
|
|
|
#963 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety zasypianie sie pogorszyło...kiedys 10minut, kołysanki i spał, czasem nawet sam zasypiał, wkładałam go do łóżeczka a ja szłam myc podłogi...teraz bez szans...najleposza opcja jak w lozeczku, ale ja musze lezec obok na lozkui..zazwyczaj niestety konczy sie na moich rekach, albo na lozku naszym...Ale nie mozna miec wszystkiego. monika.g zachęciłas mnie, zaczynamy przygode z nocnikiem akiurat bede miec urlop więc zobaczymy... Co do bujaczka u nas sprawdził sie ten fp na cienkich drutach z wibrą...K. spał w ,nim po 3 godziny...dopóki nie zaczał siadac...ten na grubszych rurkach juz nie bardzo... i bmmy tez nie słychac.. |
|
|
|
|
#964 | ||||
|
Zadomowienie
|
Hej
o! Torres gra na dwójce! ![]() u nas ani bujaczek się nie sprawdził ani huśtawka Cytat:
Cytat:
no ale nie wyobrażam sobie np w 8 miesiącu podnosić 12,5kg klocka![]() MArcelek z ketchupem Cytat:
2. możesz wyszyć już teraz a potem, jak nadarzy się okazja dowyszywać tylko imiona ![]() 4. i o wzorek i o metryczkę. mozesz pokazać niedokończoną Cytat:
![]() jak się nie wie, że coś takiego istnieje to można ![]() ![]() dziwne rzeczy się dzieją. wczoraj K. zasnął o 17:50 w drodze powrotnej od dziadków. obudził się na tyle co szliśmy z samochodu do mieszkania i poszedł dalej w kimę. obudził się dopiero o 4:30 następnego dnia... szok! o dziwo nawet nie płakał o jedzenie. do tego pampersa miał zmienianego po 16- sleep&play (zielone obecnie mamy na noc)więc jak rano do niego szłam od razu wzięłam ciuchy na zmianę, bo miałam wizję, że pewnie obsikany po pachy a tu kolejny szok! pampers prawie suchy ![]() dzisiaj znowu zasnął w samochodzie (ok 17:20) a po przyjściu do domu był taki płacz, że położyłam się z nim i padł. dalej spi. drugi dzień niekąpany i na pewno jest głodny bo ostatnio jadł o 16:30 1/3 miski krupniku i trochę arbuza (wczoraj o tej porze jadł mleko więc jeszcze jestem w stanie zrozumieć późniejszy 12-godzinny brak pobudki). no nic... zobaczymy co się będzie działo bardzo mądrze napisane: http://www.matkaprezesa.pl/2014/06/matkocentryzm.html
|
|
#965 | |||||
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry
Ślicznie aleś Ty chudziutka )Cytat:
Skopiowane i zapisane ![]() Cytat:
![]() Też bym musiała zacząć próby nocnikowania Cytat:
Za zielone ![]() Muszę obadać ten serek w Lidlu Co to za cudowne skarpetki?? ![]() Cytat:
Dzięki za przepis Tak samo z surówkami. ![]() Cytat:
![]() 2. Najpierw muszę dokończyć moje dwa ufoki ;P które czekają już ze dwa lata Ale i tak zaraz sobie druknę te ślubne wzorki ;P W sumie w lipcu jedziemy do kuzyna, a on się teraz ożenił .... fajny prezencik by był. Tylko czy zdąrzę z moim tempem to moga to dostać na 5 rocznicę ślubu ![]() Nie mam na kompie tego znowu wcięło mi wszystkie wzory ![]() Folia przeciwdeszczowa do maclarena xlr będzie dobra do xt?? Ooooo ten wzorek właśnie teraz wyszywam https://www.google.com/search?q=haft...41%3B377%3B406
23.04.2013 - Mikołaj Edytowane przez achna79 Czas edycji: 2014-06-23 o 20:30 |
|||||
|
|
|
#966 |
|
Zakorzenienie
|
Achna ja też beztalencie ale jak trzeba to się naumie
Odnośnie zupki ja wszytskie składniki które się da kroję w kostkę, kapustę szatkuję. Klementyna za bezstresowe odstawienie My już się karmimy tylko na wieczór. Kasia Nic się nie stało
|
|
|
|
#967 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#968 |
|
Zakorzenienie
|
moni_ka.g u nas leżaczek i huśtawka się nie sprawdziły bardzo się cieszę że jednak nie musiałam kupować i dostaliśmy bo huśtawkę tak czy siak bym kupiła a to by była kasa wyrzucona w błoto niestety jedno i drugie małą parzyło w dupcię.
My mieliśmy bujaczek z fp a huśtawkę z gracco. I tak jak Demeter pisze mała jak podrosła to bawiła się nim wspinając chywtając a to niezbyt bezpieczne wyglądało ![]() Demeter za wizytę W takim razie na następnej wizycie powinnaś na pewno się dowiedzieć kto tam u Ciebie w brzuszku siedzi ja pamięteam dowiedzieliśmy się w 16t5d i tak jest ![]() ---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ---------- Ewkaaa proszę już Ci wysyłam te 10 kg !!!! bosh jaka ulga ![]() ---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ---------- A chyba Ewkaa ty ostatnio pisałaś o otoczeniu dziwiącym się iż nie dajesz słodyczy. U mnie też nie mogą zaakceptować o ile tż, teście i znajomi tak i dla nich już przestaje to być dziwne pytają się czy mogą dać cokolwiek małej, Co bardzo mnie cieszy, niestety niezbyt często bywam u rodziców i moja mama i siostra która dzieci niema ciągle mi dopieprzają że jeszcze lizak nikomu nie zaszkodził, że jak my byliśmy mali to dostawaliśmy takie zwykłe lizaki i to był rarytas to tłumaczę. No i w końcu powiedziałam że jak będą próbować dać jej coś słodkiego za moimi plecami to przestanę z nią przyjerzdzać. Więc znowu sama jadasz a dziecku nie dajesz fakt jeszcze jakiś czas przed ciążą przestałam żerć czekolady tonami bo 2 tabliczki na raz mogłam połknąć ale to było kiedyś i tumaczę to znowu a twoja szafa ze słodyczami to mówię że dostajemy że nie kupuję i właściwie to rozdaję albo wyrzucam. Dziecku nie bronię bo dostaje pierogi np. z jagodami a do jagód mama dodaje łyżeczkę cukru na pół kg to nie przestępstwo domowe ciasto może dostać przecież nie je tego tonami. Z jogurtów dostaje naturalny i tak pozostanie mam nadzieję że mama zaakceptuje moje zasady i jak zostawię małą u nich to nie przegnie bo więcej wnuczki na wakacjach u siebie nie zobaczy. |
|
|
|
#969 | |
|
Zadomowienie
|
serio, mój mąż uwielbia gotować. A gdy przestał jeść mięcho to w zasadzie jakoś tak naturalnie wyszło, że on gotuje. O ten ocet pytałam, bo w sumie nie wiem czy już można dawać (oczywiście w ograniczonych ilościach). Wciąż intryguje mnie że dajesz Marcelowi grzyby (wszędzie się czyta że do 3 lat nie powinno się dawać, ale z drugiej strony wciąż pokutuje mylne przeświadczenie że grzyby są bezwartościowe, a to przeciez nieprawda. Choc w przypadku dzieci chodzi przede wszystkim o cieżkostrawność) Kasia, chyba za 44 Janek mi dziś nic nie spał w dzień (zresztą to ostatnio norma), dlatego odpuściłam spacer poobiedni bo się bałam ze mi zaśnie w wózku spac poszedł 0 20 ![]() dobrze że ok Cytat:
Fajnie Cie widzieć o tej porze ![]() powinna pasować (chyba) ładnie wyszywasz Bzinka jakis czas temu pisała tu i na blogu o takich skarpetkach co maja wygładzać stopy. Jestem ciekawa czy podziałały. no co Ty, serio? chudzinka jesteś, ale ładnie wygladasz Oliwka, dzięki za przepis na zupe A dziś noc świętojańska. Ciekawe czy moje marzenie żeby zobaczyc białe noce w Petersburgu kiedyś się spełni. Edytowane przez alliw Czas edycji: 2014-06-23 o 21:43 Powód: skleroza |
|
|
|
|
#970 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ale cięzka jest taka walka z otoczeniem...
|
||
|
|
|
#971 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dzisiejszy sie smiał, że mamy to chciałyby już w 2 miesiacu znać płeć ![]() Cytat:
Rzeczywiscie dała, poczytm jej bloga |
||
|
|
|
#972 |
|
Zakorzenienie
|
Alliw a może pieczarki to nie grzyby
no ale kurki to już tak ja sama czytałam kiedyś że grzyby trawione są u dzieci powyżej 14 roku życia też mi się rzucił w oczy komentarz c.f chciałam pisać ale mnie uprzedziłaśA marzenie piękne Klementyna no tak z teściami bywa mój ostatnio pytał się czy może małej dać ociupinkę loda na próbę. ![]() Demeter w takim razie kciuki za kolejną wizytę
|
|
|
|
#973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla Kacpra___________ u nas bujaczek też się nie sprawdził, ale siostra chce dostać na chrzciny dla Małej, dlatego pytam. W sumie jak się nie przekona to się nie dowie, ja też wszystkiego się chwytałam żeby J. choć chwilę poleżał gdzieś sam.... (o efektach wypowiadać się nie będę )
|
|
|
|
|
#974 |
|
Rozeznanie
|
Hej
![]() Nie nadrobilam ; ( jestem po wizycie u rodzicow szkrabon przezywa jakis lek separacyjny bo nawet sie wykąpać nie moglam. Teraz ogarniam sie po przyjezdzie. Ciezko jest bo mam szktaba na rekach non stop Odezwe sie jutro pewnie
|
|
#975 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#976 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ewkaaa to masz juz +30 ![]() Cytat:
![]() Mój też gotuje ale czasami, a kuchnia wygląda wtedy jak po przejściu huraganu ![]() Za marzenie mocne ![]() Cytat:
Też mi się o uszy obiło, że pieczarki to nie grzyby I za Twoje marzenie wielkie ![]() Cytat:
Że też nie może być równowagi. Powinni być wszyscy szczupli ![]() Dziewczyny mające tablety. Gra któras z Was w Hay Day? ![]() I dzień dobry
|
|
#977 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
M. zerwal mi sie w nocy (23:30) ze strasznym krzykiem/placzem ze snu - plakal tak bardzo, to byl jak wrzask ze strasznym bolem (troche jak noworodkowy), nic do niego nie docieralo, jakby sie wylaczyl, do tego mocno napinal cialko - i az glupialam, czy to koszmar senny czy cos z brzuszkiem/kregoslupem - po kilku minutach wcisnelam mu cyca i zalapal i sie uspokoil - gdyby nie cyc to nie wiem co by bylo Wczoraj mial tylko jedna drzemke 2-godzinna, wiec malo, po wstal tez wczesnie i pozno poszedl spac, do tego jak przechodzilismy na spacerze obok koparki (akurat pracowala), to tak sie ze strachu wtulal we mnie i podejrzewam, ze to dla niego wyglada jak potwor i moze sie mu przysnilo dzis w nocy ![]() Pisalyscie o pieczarkach - ja sie w ogole zastanawiam, czy pieczraki kwalifikowac pod grzyby na poczatku dostal dwa plasterki, na test (zreszta to juz bylo dosc dawno, przed pierwszymi urodzinami), i nic nie bylo - wiec pozniej jak mialam cos z pieczarkami to dostawal, najczesciej pomijal, nie jadl - dopiero od niedawna wyjada je ze smakiem ![]() A grzyby ciezkostrawne to dla mnie te lesne i tych pewnie bedziemy unikac
|
#978 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
jedna drzemka 2-godzinna to duuuużoooo, bardzo dużo..... (zazdroszczę). dla mnie pieczarki to grzyby i J. nie jadł, ale nie zgłębiałam tematu czy pieczarki można/warto czy niekoniecznie. sama lubię... |
||
|
|
|
#979 | |
|
Zakorzenienie
|
taaa. Torres grał i nawet strzelił
![]() )Cytat:
czyli jak u nas. cały czas 'mammamamamama', ale po 2,5 tygodnia mogłam go już sprzedać babci.... jutro wyjeżdżamy(do drugiej babci) i się zastanawiam czy będzie tęsknić za babcią czy za oborą ![]() i skąd mu (już w krk) takie atrakcje wezmę... to zwykle ile tych drzemek i ile trwających?
|
|
|
#980 |
|
Zakorzenienie
|
panika jak M. wstaje wczesnie rano to ma zazwyczaj dwie drzemki, w sumie trwajace srednio 3 godziny (czasami i wiecej, nawet i 4).
monika a ktory to byl watek?
|
#981 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tak jak Oliwka jak dostaję słodycze to potem przekazuję je dalej komuś ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#982 |
|
Zakorzenienie
|
Sprawdzilam jeszcze,co o grzybach dla dzieci sadza Niemcy - pozwalaja je podawac po pierwszych urodzinach - najlepiej te z hodowli jak np. Pieczarki. Grzyby lesne raczej odradzane (ale tez nie jakos bardzo, raczej ostroznosc zalecaja), ale nie ze wzgledu na ciezkostrawnosc, a zanieczyszczenie gleby (chyba czarnobyl jeszcze pokutuje
). Czyzby szkodliwosc grzybow dla dzieci to bylby polski mit?---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- panika szkoda, ze juz wracacie, takich atrakcji w miescie nie ma a konkubent teskni? ![]() klementyna snickersa? a przeceiz Karolek ma te plamy, najprawdopodobniej alergiczne - czy rodzina tego nie wie?cathlyn napisz co u Was ![]() ewkaa popatrz jakie kolezanki hojne, tylko kilogramow za darmo ![]() monika ja z bujaczka korzystalam krotko, bo do max. 5 (moze do 6) miesiaca - i korzystalismy bardzo rzadko (po 5 miesiacu to tylko dawalam mu w bujaczku jabluszko w gryzaku, i to pod nadzorem, bo M. juz sie ciagnal do gory, chcial siedziec), jak musialam cos ugotowac - M. dlugo nie usiedzial w nim. Z perspektywy czasu kupilabym ponownie, bez bajerow, zwykly, by od czasu do czasu posadzic w nim dziecko - a czesciej klasc malucha na macie na podlodze
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-06-24 o 12:44 |
|
|
|
#983 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No i ponoć grzyby nie mają za wiele cennych składników odżywczych.
|
|
#984 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I z brakiem cennych skladnikow to wlasnie mit - bo sa przede wszystkim bogate w ryboflawine i niacyne (B3 i B2), oprocz tego witamina D (glownie grzyby lesne, normalnie wystepuje tylko w produktach zwierzecych, ) i miedz, oraz blonnik i wiele innych (kwas foliowy, potas, selen, cynk, fosfor) - np. kurki zawieraja duzo zelaza. To wcale nie tak zle, jak na grzyby
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-06-24 o 12:58 |
|
|
|
|
#985 | |
|
Zakorzenienie
|
za dalsze tygodnie .Cytat:
nooooo jestem ..... witam sie. jak wam cos napisze to nie uwierzycie :P - jak wam pisalam wczoraj polozylam Milusia na drzemke ok 17 bo byl MEGA zmeczony .... - i wstal dzis o 6.15 !!!! 3ci raz mi taki ''numer'' wywinol hihi - moj tata chyba ze Pierdyliard razy si pytal czy juz wstal - a Milus dal znac przez sen o 22 ze chce mleczka dostal butle i poszedl spac dalej - o 2.15 mielismy ''pobudke'' na zmiane pampka ale szybka butla i 10min dziecko znowu mi spalo ![]() poszedl dzis spac o 10.20 i spi dalej a idziemy zMilusiem dzis do fryzjera - na zywiol - nie umawaialam sie wiec moze byc to 'odroczone' na juro ale tez i JA postanwilam ze sie zetne i kolor jakis poloze - bo jak dzis mylam wlosy to SZOK i chyba juz nie bede miala takich dlugich ... ew zetne tam do ramiom ( a mokre mam za'pasek' od stanika ) no tak czy siak sa dlugie - ciezkie i grube, coraz trudniej mi je ogarnac ![]() pozyjemy zobaczymy. to do pozniej Edytowane przez kasia86bgo Czas edycji: 2014-06-24 o 12:59 |
|
|
|
|
#987 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej. 3 tygodnie was próbuje nadrobić ale co zasiadam to jest tego za dużo. więc dałam spokój i jestem
a nadrobie może z czasem ![]() Cytat:
Kamil daje buziaki ale wcale się nie przytula ![]() ale już wszyscy zauważają że mamusiowy się robi, bo tylko coś się dzieje to mammmamaammama i też ma zajawkę od dwóch dni na samochody, jeździ po domu i w końcu chwilę sie bawi sam co do bujaczka to u nas do dziś jest używany chociaż już rzadko, bo Kamil teraz je w krzesełku raczej, ale wieczorna butla jest zawsze w bujaczku. Jak Kamil wieczorem nie może zasnąc lub się przebudzi to też bujany w bujaczku. Miał okres że się wygłupiał, stawał na nim na kolanach itp. ale znudziło mu się bujaczek jest po siostrzenicach które do 2r.ż go używały też np. na jedzenie butli czy usypianie.Myślę że te z FP są właśnie fajne bo większemu dziecku jest popostu wygodnie, ale myślę też że dużo zależy od mamy (chodź nie zawsze) czy sadza tam dziecko i dziecko jest przyzwyczajone. Ja nie wyobrażam sobie mieć dziecka bez bujaczka-tak w skrócie ![]() super |
|
|
|
|
#988 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no ale jak to juz któras z Was napisała wolę sama bo później nie poznaję własnej kuchni ;/ przeczytałam ten artykuł i pomyślałam- jak dobrze, że są osoby które myślą podobnie.. że ktoś wrzuca na luz!! na forum też niejednokrotnie była taka napinka.. a czarny flamaster przepadła i juz tylko można bloga poczytać.. my dzis po szczepieniu Ewa w poczekalni bawiła się z dzieciakami, cała happy był tez jeden tata z małym dzidziusiem, który spał w maxicosi- i Ewcia podchodziła co jakiś czas i bujała
|
|
|
|
|
#989 |
|
Zakorzenienie
|
Czy tylko mnie sie ten artykul z bloga matkocentryzm nie podobal, czy jestem wyjatkiem?
przeczytalam z obrzydzeniem, plytki, nawiazuje do odwiecznych sporow jak laktacja czy porod (matki wystawiajace oba cycki publicznie WTF ) - zupelnie nic nowego, stare odgrzewane kotlety, by zwiekszyc popularnosc swojego bloga piszac w sposob przesmiewczy o matkach .---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ---------- JolanT mieliscie szczepienie MMR? Jak tam urlop - Borkum? ![]() ---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- Lunka nie nadrabiaj, nie pruszalysmy tematow wysokolotnych pisz i juz
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-06-24 o 16:27 |
|
|
|
#990 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny macie może polubioną lub polecaną książkę o wychowaniu dzieci? Widzę, że Kamil coraz więcej nabiera charakteru i chciałabym się czymś zainspirować
albo przynajmniej ustrzec przed błędami chociaż nie spodziewam się w poradniku czarodziejskiej różdżki
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:06.

Luna, chyba Ty masz taki bujaczek, napiszesz?

no ale nie wyobrażam sobie np w 8 miesiącu podnosić 12,5kg klocka
jak to udusiło się szybą??

znowu wcięło mi wszystkie wzory 

a konkubent teskni?
a przeceiz Karolek ma te plamy, najprawdopodobniej alergiczne - czy rodzina tego nie wie?