![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
UŁ czy UKSW?
witajcie, mam problem z wyborem miejsca do studiowania. zdecydowałam się na prawo i nie wiem który z uniwersytetów byłby lepszy? Łódź jest wyżej w rankingach, za to Warszawa to Warszawa... nie wiem co mam zrobić. może któraś studiuje albo studiowała na uksw albo uł? no i proszę, oceńcie które miasto jest fajniejsze do studiowania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: UŁ czy UKSW?
Sama sie zastanawiam, gdzie złożyć czy na UŁ czy na UKSW .. dla mnie Warszawa to lepsza opcja, odległość podobna do tych miast, ale i tak bym poprawiała mature i próbowała na UW potem, więc chyba UKSW będzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
w taki razie poszłabyś na rok tylko a potem po przeniesieniu znowu zaczynała?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wow, prawo ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
masz rację, nie przeglądaj, ja się wczoraj popłakałam bo z Wosu wypracowanie zawaliłam... a byłam pewna że mi dobrze poszło... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Mam dokładnie to samo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeżeli chodzi o UKSW, to nie jest to uczelnia katolicka, z tym, że trzeba uważać na jaki wydział się składa, bo jak teologiczny to wiadomo, czego się spodziewać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Jeżeli chodzi o prawo:
patrząc na uczelnię: UŁ, patrząc na miasto: UKSW. Według mnie miasto ważniejsze - rankingi to jedno, bardziej znaczące jest w tym przypadku własne zaangażowanie, a w Warszawie masz o wiele większe możliwości, dostęp do fajnej pracy i praktyk, Akurat na WPiA UKSW nie widać przesadnie tej katolickości, nie spotkałam się z żadna indoktrynacją ani odprawianiem modłów przed każdym wykładem. ---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- Studia jak każde inne, do medycyny np się nie umywają. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-06-24 o 14:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Niestety na UKSW dziennikarstwo jest na Wydziale Teologicznym co lekko mnie przeraża
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-06-24 o 15:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Przechodzę ten sam dylemat co Ty. Na UW nie mam szans w tym roku, bo wiem, że nie poszła mi aż tak wspaniale matura i myślałem nad ratunkiem na UKSW, ale wydział "filozofii chrześcijańskiej" mnie totalnie zniechęcił i najprawdopodobniej sobie odpuszczę i będę liczył, że dostanę się na UJ.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
u mnie w grę wchodziłaby aplikacja sędziowska lub prokuratorska, nie pcham się n komercyjne... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
O RLY?
|
Jeśli chcesz się porządnie nauczyć prawa a nie przebimbać 5 lat - nie wybieraj UKSW.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Na UKSW jest bardzo, bardzo niski poziom wymagań, ćwiczenia (przynajmniej te, w których miałam okazję uczestniczyć jako studentka z wymiany) polegały na czytaniu podręcznika i notatek, prowadzący dosłownie ciągnęli za język, przez cały rok nie dostaliśmy do rozwiązania nawet jednego kazusu. Na kpc i ksh omówiliśmy po połowie kodeksów - kpc bez postępowań odrębnych, ksh bez spółek (ok, były - na wykładach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
O RLY?
|
Cóż... wg mnie wykładowcy bardzo mało wymagają.
Zaliczenia niektórych ćwiczeń tylko ze wzg na obecność. Testy, zestaw pytań egzaminacyjnych te same od kilku lat więc na początku roku wszyscy wiedzą co będzie na egzaminie (ba jak ktoś obleje w pierwszym terminie to na poprawce jest np. ten sam test tylko zmienione 2 pytania). Zaniżanie punktacji z egzaminów i kolokwiów żeby tylko studenci pozdawali (i to nie np o 5 - 10 punktów tylko więcej). Zaliczać ćwiczenia chodzisz do skutku - u mnie na roku jest chłopak, który zaliczył ćwiczenia z jednego przedmiotu za 15 razem - dalej mówi, że nic nie umie. Oficjalnie są 2 terminy egzaminacyjne (+ ewentualnie zerówka). Na UKSW wykładowcy często zgadzają się na kilka więcej. Ćwiczenia z karnego - podział przestępstw. Ćwiwuczeniowiec zadaje różne przykłady, studenci mają określić jaki to rodzaj przestępstwa. Nikomu się nie chce w końcu osoba prowadząca macha ręką i sama wszystko rozwiązuje (bo i co ma zrobić?). Angielski oficjalnie leży i kwiczy - na pierwszym roku można się dowiedzieć, że "Wigilia" po angielsku to "Christmas Eve", bajka to "fairy tale" a reżyser to "director" + czasy, w kolejnych latach tłumaczysz sobie takie zdania jak np. "Ona wydaje więcej pieniędzy niż zarabia" czy też "Nie jesteśmy bogaci, ale mamy trochę pieniędzy" lub "If I find a cheap laptop, I will buy it.". Owszem, prawnicza prawnicza terminologia jest ale tylko 1 czy 2 lekcje. Porównując do Koźmińskiego (to uczelnia prywatna), gdzie od początku I roku wałkowany jest prawniczy angielski, książka do angielskiego jest również dobrana pod kątem prawa, czy np. bardzo fajne były ćwiczenia, gdzie oglądany był odcinek detektywa Monka, w którym miał on być ławnikiem - krok po kroku było analizowane słownictwo prawnicze amerykańskie. Ogólnie jak dla mnie prawo na UKSW ma za zadanie wypuścić jak najwięcej studentów. Niekoniecznie przygotowanych do dalszej kariery prawniczej. Cytat:
Dajmy na to, że masz przygotować referat na dany temat na jakieś ćwiczenia. Nie zrobiłaś? Nic się nie stało - żadnych konsekwencji mimo, że ćwiczenia leżą. W ogóle jak mówię znajomym, gdzie studiuję prawo to reakcja jest mniej więcej taka: "O prawo na UKSW heheszki xD". Edytowane przez aer Czas edycji: 2014-06-24 o 20:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
O RLY?
|
Cytat:
Nom, u mnie z tego co wiem teraz koło 20 osób nie ma jeszcze zaliczonych ćwiczeń z wcześniejszego semestru. Egzaminy mogą zdawać - ocena z egz zostanie wpisana do USOSa, wtedy gdy zaliczą ćwiczenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:54.