UŁ czy UKSW? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-24, 11:28   #1
Fairytalee
Raczkowanie

UŁ czy UKSW?

witajcie, mam problem z wyborem miejsca do studiowania. zdecydowałam się na prawo i nie wiem który z uniwersytetów byłby lepszy? Łódź jest wyżej w rankingach, za to Warszawa to Warszawa... nie wiem co mam zrobić. może któraś studiuje albo studiowała na uksw albo uł? no i proszę, oceńcie które miasto jest fajniejsze do studiowania
Fairytalee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 11:45   #2
Hurricane_
Zadomowienie

Dot.: UŁ czy UKSW?

Sama sie zastanawiam, gdzie złożyć czy na UŁ czy na UKSW .. dla mnie Warszawa to lepsza opcja, odległość podobna do tych miast, ale i tak bym poprawiała mature i próbowała na UW potem, więc chyba UKSW będzie
Hurricane_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 11:48   #3
Fairytalee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hurricane_ Pokaż wiadomość
Sama sie zastanawiam, gdzie złożyć czy na UŁ czy na UKSW .. dla mnie Warszawa to lepsza opcja, odległość podobna do tych miast, ale i tak bym poprawiała mature i próbowała na UW potem, więc chyba UKSW będzie
w taki razie poszłabyś na rok tylko a potem po przeniesieniu znowu zaczynała?
Stary 2014-06-24, 11:53   #4
Hurricane_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fairytalee Pokaż wiadomość
w taki razie poszłabyś na rok tylko a potem po przeniesieniu znowu zaczynała?
Nie, studiowałabym dwa kierunki
Stary 2014-06-24, 11:55   #5
Fairytalee
Raczkowanie

Cytat:
Nie, studiowałabym dwa kierunki
dwa kierunki? jakie?
Stary 2014-06-24, 11:56   #6
Hurricane_
Zadomowienie

Cytat:
dwa kierunki? jakie?
Zobaczymyyy Na razie liczę, że plan A czyli UW wypali
Stary 2014-06-24, 11:58   #7
Fairytalee
Raczkowanie

Cytat:
Zobaczymyyy Na razie liczę, że plan A czyli UW wypali
tajemnicza jesteś

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-24, 12:03   #8
Hurricane_
Zadomowienie

Cytat:
tajemnicza jesteś
Po prostu im bliżej wyników tym bardziej boję się cokolwiek deklarować

A składasz na UW? Ja na na UW na psychologie, finanse i zarzadzanie
Stary 2014-06-24, 12:07   #9
Fairytalee
Raczkowanie

Cytat:
Po prostu im bliżej wyników tym bardziej boję się cokolwiek deklarować

A składasz na UW? Ja na na UW na psychologie, finanse i zarzadzanie
tak, tylko na prawo ale prawdopodobieństwo że się dostanę jest bliskie zeru. załamało ,mnie dodatkowo przeglądanie oficjalnych kluczy CKE , a właśnie- patrzyłaś jej już?
Stary 2014-06-24, 12:11   #10
Hurricane_
Zadomowienie

Cytat:
tak, tylko na prawo ale prawdopodobieństwo że się dostanę jest bliskie zeru. załamało ,mnie dodatkowo przeglądanie oficjalnych kluczy CKE , a właśnie- patrzyłaś jej już?
Nie patrzyłam, bo pewnie bym się zestresowała, rozpłakała, spanikowała etc..zostawie to na piątek Alkohol znieczuli

Wow, prawo Ambitnie
Stary 2014-06-24, 12:17   #11
Fairytalee
Raczkowanie

Cytat:
Nie patrzyłam, bo pewnie bym się zestresowała, rozpłakała, spanikowała etc..zostawie to na piątek Alkohol znieczuli

Wow, prawo Ambitnie
chyba ZA AMBITNIE....
masz rację, nie przeglądaj, ja się wczoraj popłakałam bo z Wosu wypracowanie zawaliłam... a byłam pewna że mi dobrze poszło...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-24, 12:35   #12
LanaFlo20
Rozeznanie

Mam dokładnie to samo Sama się nad tym zastanawiam gdzie złożyc papiery. Tyle, że u mnie w grę wchodzą studia II stopnia. Niby UŁ jest wyżej w rankingach ale jednak Warszawa to Warszawa. Na Warszawski nie mam szans się dostac ale niestety w UKSW przeraża mnie trochę katolickośc tej uczelni, tym bardziej, że chcę iśc na coś z dziennikarstwem a to jest na Wydziale Teologicznym, gdzie ja kompletnie nie pasuję
LanaFlo20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 13:33   #13
Hurricane_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LanaFlo20 Pokaż wiadomość
Mam dokładnie to samo Sama się nad tym zastanawiam gdzie złożyc papiery. Tyle, że u mnie w grę wchodzą studia II stopnia. Niby UŁ jest wyżej w rankingach ale jednak Warszawa to Warszawa. Na Warszawski nie mam szans się dostac ale niestety w UKSW przeraża mnie trochę katolickośc tej uczelni, tym bardziej, że chcę iśc na coś z dziennikarstwem a to jest na Wydziale Teologicznym, gdzie ja kompletnie nie pasuję
No niestety ja słyszałam, że mój znajomy ma tam praktyki w jakichś katolickich radiach czy telewizjach.. jest na dziennikarstwie oczywiscie na UKSW
Stary 2014-06-24, 13:50   #14
Pigeons
Zadomowienie

Cytat:
No niestety ja słyszałam, że mój znajomy ma tam praktyki w jakichś katolickich radiach czy telewizjach.. jest na dziennikarstwie oczywiscie na UKSW
Tam sobie załatwił to tam miał. Praktyki można bez problemu załatwić samemu gdzie się chce. Widocznie tam było najłatwiej się dostać.
Jeżeli chodzi o UKSW, to nie jest to uczelnia katolicka, z tym, że trzeba uważać na jaki wydział się składa, bo jak teologiczny to wiadomo, czego się spodziewać.
Pigeons jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 13:59   #15
Hurricane_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Pigeons Pokaż wiadomość
Tam sobie załatwił to tam miał. Praktyki można bez problemu załatwić samemu gdzie się chce. Widocznie tam było najłatwiej się dostać.
Jeżeli chodzi o UKSW, to nie jest to uczelnia katolicka, z tym, że trzeba uważać na jaki wydział się składa, bo jak teologiczny to wiadomo, czego się spodziewać.
Możliwe, nie znam sie na tym, nie orientuje się, jak sie załatwia praktyki, możliwe,że to nie były praktyki tylko coś innego, sens był taki, że najłatwiej było mu sie dostac do katolickich mediów
Stary 2014-06-24, 14:23   #16
20160901857
Konto usunięte

Jeżeli chodzi o prawo:
patrząc na uczelnię: UŁ,
patrząc na miasto: UKSW.
Według mnie miasto ważniejsze - rankingi to jedno, bardziej znaczące jest w tym przypadku własne zaangażowanie, a w Warszawie masz o wiele większe możliwości, dostęp do fajnej pracy i praktyk, Akurat na WPiA UKSW nie widać przesadnie tej katolickości, nie spotkałam się z żadna indoktrynacją ani odprawianiem modłów przed każdym wykładem.

---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ----------

Cytat:

Wow, prawo Ambitnie
Studia jak każde inne, do medycyny np się nie umywają.

Edytowane przez 20160901857
Czas edycji: 2014-06-24 o 14:26
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 15:03   #17
Hurricane_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Spójrz na progi na UW na prawo Mówiłyśmy o warszawskim, tam trzeba mieć matury R na ok. 80% Więc dla mnie to ambitne
Stary 2014-06-24, 15:11   #18
LanaFlo20
Rozeznanie

Niestety na UKSW dziennikarstwo jest na Wydziale Teologicznym co lekko mnie przeraża W dodatku zajęcia prowadzone przez duchownych i dotyczące jakichś aspektów religijnych. Ale z drugiej strony to stolica - większe możliwości. Ech, sama nie wiem
LanaFlo20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 15:18   #19
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Spójrz na progi na UW na prawo Mówiłyśmy o warszawskim, tam trzeba mieć matury R na ok. 80% Więc dla mnie to ambitne
Dostanie sie to jedno, bo fakt, matura R z języka i historii jest dosyć wymagająca, ale poziom studiów prawniczych na UW nie powala. Progi śledzę od 5 lat

Edytowane przez 20160901857
Czas edycji: 2014-06-24 o 15:19
Stary 2014-06-24, 15:25   #20
Winston_Smith
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez LanaFlo20 Pokaż wiadomość
Niestety na UKSW dziennikarstwo jest na Wydziale Teologicznym co lekko mnie przeraża W dodatku zajęcia prowadzone przez duchownych i dotyczące jakichś aspektów religijnych. Ale z drugiej strony to stolica - większe możliwości. Ech, sama nie wiem
Przechodzę ten sam dylemat co Ty. Na UW nie mam szans w tym roku, bo wiem, że nie poszła mi aż tak wspaniale matura i myślałem nad ratunkiem na UKSW, ale wydział "filozofii chrześcijańskiej" mnie totalnie zniechęcił i najprawdopodobniej sobie odpuszczę i będę liczył, że dostanę się na UJ.
Winston_Smith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 15:56   #21
Hurricane_
Zadomowienie

Cytat:
Dostanie sie to jedno, bo fakt, matura R z języka i historii jest dosyć wymagająca, ale poziom studiów prawniczych na UW nie powala. Progi śledzę od 5 lat
Ja mówiłam tylko i wyłącznie o ambicji dotyczącej wyboru matur/dostania się Studiów nie mogę oceniać, skoro tam nie studiowałam Ja nie miałam tyle ambicji co autorka i od razu odrzuciłam historię na poziomie R, bo bym nie wyrobiła.
Stary 2014-06-24, 18:22   #22
Fairytalee
Raczkowanie

Cytat:
Jeżeli chodzi o prawo:
patrząc na uczelnię: UŁ,
patrząc na miasto: UKSW.
Według mnie miasto ważniejsze - rankingi to jedno, bardziej znaczące jest w tym przypadku własne zaangażowanie, a w Warszawie masz o wiele większe możliwości, dostęp do fajnej pracy i praktyk, Akurat na WPiA UKSW nie widać przesadnie tej katolickości, nie spotkałam się z żadna indoktrynacją ani odprawianiem modłów przed każdym wykładem.

---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ----------

u mnie w grę wchodziłaby aplikacja sędziowska lub prokuratorska, nie pcham się n komercyjne...
Stary 2014-06-24, 18:36   #23
aer
O RLY?

Jeśli chcesz się porządnie nauczyć prawa a nie przebimbać 5 lat - nie wybieraj UKSW.
aer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 18:51   #24
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
u mnie w grę wchodziłaby aplikacja sędziowska lub prokuratorska, nie pcham się n komercyjne...
Tego nie bądź taka pewna, jeszcze ci się może odmienić przez całe studia.
Stary 2014-06-24, 19:00   #25
Fairytalee
Raczkowanie

Cytat:
Tego nie bądź taka pewna, jeszcze ci się może odmienić przez całe studia.
no raczej do tego nie dojdzie z prostej przyczyny- nie mam w rodzinie żadnego prawnika, radcy, sędziego, notariusza, prokuratora. nie mam nikogo kto mi coś "załatwi" jakkolwiek to brzmi, wiadomo że ktoś kto ma w tych kręgach znajomości, lub maja jego rodzice jest mu łatwiej więc jeśli nie chcę być mięsem armatnim dla starszych kolegów z kancelarii ... stąd mój wybór- na aplikację albo się dostajesz bo wiele umiesz albo nie. poza tym bycie prokuratorem mam już w głowie od ładnych 2 lat moim priorytetem więc jest solidne przygotowanie do aplikacji

---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ----------

Cytat:
Napisane przez aer Pokaż wiadomość
Jeśli chcesz się porządnie nauczyć prawa a nie przebimbać 5 lat - nie wybieraj UKSW.
czemu? byłabym wdzięczna za rozwinięcie swojej wypowiedzi
Stary 2014-06-24, 19:27   #26
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
no raczej do tego nie dojdzie z prostej przyczyny- nie mam w rodzinie żadnego prawnika, radcy, sędziego, notariusza, prokuratora. nie mam nikogo kto mi coś "załatwi" jakkolwiek to brzmi, wiadomo że ktoś kto ma w tych kręgach znajomości, lub maja jego rodzice jest mu łatwiej więc jeśli nie chcę być mięsem armatnim dla starszych kolegów z kancelarii ... stąd mój wybór- na aplikację albo się dostajesz bo wiele umiesz albo nie. poza tym bycie prokuratorem mam już w głowie od ładnych 2 lat moim priorytetem więc jest solidne przygotowanie do aplikacji

Błagam, przyszła studentko prawa - nie powtarzaj tych głupich stereotypów. Mówi ci to osoba, która bez żadnych pleców znalazła w trakcie studiów dobrą robotę w kancelarii.

Na UKSW jest bardzo, bardzo niski poziom wymagań, ćwiczenia (przynajmniej te, w których miałam okazję uczestniczyć jako studentka z wymiany) polegały na czytaniu podręcznika i notatek, prowadzący dosłownie ciągnęli za język, przez cały rok nie dostaliśmy do rozwiązania nawet jednego kazusu. Na kpc i ksh omówiliśmy po połowie kodeksów - kpc bez postępowań odrębnych, ksh bez spółek (ok, były - na wykładach ) - żal po prostu.
Stary 2014-06-24, 19:58   #27
aer
O RLY?

Cytat:

Cóż... wg mnie wykładowcy bardzo mało wymagają.
Zaliczenia niektórych ćwiczeń tylko ze wzg na obecność. Testy, zestaw pytań egzaminacyjnych te same od kilku lat więc na początku roku wszyscy wiedzą co będzie na egzaminie (ba jak ktoś obleje w pierwszym terminie to na poprawce jest np. ten sam test tylko zmienione 2 pytania). Zaniżanie punktacji z egzaminów i kolokwiów żeby tylko studenci pozdawali (i to nie np o 5 - 10 punktów tylko więcej). Zaliczać ćwiczenia chodzisz do skutku - u mnie na roku jest chłopak, który zaliczył ćwiczenia z jednego przedmiotu za 15 razem - dalej mówi, że nic nie umie.
Oficjalnie są 2 terminy egzaminacyjne (+ ewentualnie zerówka). Na UKSW wykładowcy często zgadzają się na kilka więcej.

Ćwiczenia z karnego - podział przestępstw. Ćwiwuczeniowiec zadaje różne przykłady, studenci mają określić jaki to rodzaj przestępstwa. Nikomu się nie chce w końcu osoba prowadząca macha ręką i sama wszystko rozwiązuje (bo i co ma zrobić?).

Angielski oficjalnie leży i kwiczy - na pierwszym roku można się dowiedzieć, że "Wigilia" po angielsku to "Christmas Eve", bajka to "fairy tale" a reżyser to "director" + czasy, w kolejnych latach tłumaczysz sobie takie zdania jak np. "Ona wydaje więcej pieniędzy niż zarabia" czy też "Nie jesteśmy bogaci, ale mamy trochę pieniędzy" lub "If I find a cheap laptop, I will buy it.".
Owszem, prawnicza prawnicza terminologia jest ale tylko 1 czy 2 lekcje.

Porównując do Koźmińskiego (to uczelnia prywatna), gdzie od początku I roku wałkowany jest prawniczy angielski, książka do angielskiego jest również dobrana pod kątem prawa, czy np. bardzo fajne były ćwiczenia, gdzie oglądany był odcinek detektywa Monka, w którym miał on być ławnikiem - krok po kroku było analizowane słownictwo prawnicze amerykańskie.

Ogólnie jak dla mnie prawo na UKSW ma za zadanie wypuścić jak najwięcej studentów. Niekoniecznie przygotowanych do dalszej kariery prawniczej.

Cytat:

Na UKSW jest bardzo, bardzo niski poziom wymagań, ćwiczenia (przynajmniej te, w których miałam okazję uczestniczyć jako studentka z wymiany) polegały na czytaniu podręcznika i notatek, prowadzący dosłownie ciągnęli za język, przez cały rok nie dostaliśmy do rozwiązania nawet jednego kazusu. Na kpc i ksh omówiliśmy po połowie kodeksów - kpc bez postępowań odrębnych, ksh bez spółek (ok, były - na wykładach ) - żal po prostu.
O, albo ćwiczenia trwają 1,5h a samo sprawdzanie obecności 0,5h wiadomix xD.

Dajmy na to, że masz przygotować referat na dany temat na jakieś ćwiczenia. Nie zrobiłaś? Nic się nie stało - żadnych konsekwencji mimo, że ćwiczenia leżą.

W ogóle jak mówię znajomym, gdzie studiuję prawo to reakcja jest mniej więcej taka: "O prawo na UKSW heheszki xD".

Edytowane przez aer
Czas edycji: 2014-06-24 o 20:07
Stary 2014-06-24, 20:22   #28
Fairytalee
Raczkowanie

Cytat:
Błagam, przyszła studentko prawa - nie powtarzaj tych głupich stereotypów. Mówi ci to osoba, która bez żadnych pleców znalazła w trakcie studiów dobrą robotę w kancelarii.
.
no to udało Ci się przywrócić mi wiarę w sens tych studiów

---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ----------

Cytat:
Cóż... wg mnie wykładowcy bardzo mało wymagają.
Zaliczenia niektórych ćwiczeń tylko ze wzg na obecność. Testy, zestaw pytań egzaminacyjnych te same od kilku lat więc na początku roku wszyscy wiedzą co będzie na egzaminie (ba jak ktoś obleje w pierwszym terminie to na poprawce jest np. ten sam test tylko zmienione 2 pytania). Zaniżanie punktacji z egzaminów i kolokwiów żeby tylko studenci pozdawali (i to nie np o 5 - 10 punktów tylko więcej). Zaliczać ćwiczenia chodzisz do skutku - u mnie na roku jest chłopak, który zaliczył ćwiczenia z jednego przedmiotu za 15 razem - dalej mówi, że nic nie umie.
Oficjalnie są 2 terminy egzaminacyjne (+ ewentualnie zerówka). Na UKSW wykładowcy często zgadzają się na kilka więcej.

Ćwiczenia z karnego - podział przestępstw. Ćwiwuczeniowiec zadaje różne przykłady, studenci mają określić jaki to rodzaj przestępstwa. Nikomu się nie chce w końcu osoba prowadząca macha ręką i sama wszystko rozwiązuje (bo i co ma zrobić?).

Angielski oficjalnie leży i kwiczy - na pierwszym roku można się dowiedzieć, że "Wigilia" po angielsku to "Christmas Eve", bajka to "fairy tale" a reżyser to "director" + czasy, w kolejnych latach tłumaczysz sobie takie zdania jak np. "Ona wydaje więcej pieniędzy niż zarabia" czy też "Nie jesteśmy bogaci, ale mamy trochę pieniędzy" lub "If I find a cheap laptop, I will buy it.".
Owszem, prawnicza prawnicza terminologia jest ale tylko 1 czy 2 lekcje.

Porównując do Koźmińskiego (to uczelnia prywatna), gdzie od początku I roku wałkowany jest prawniczy angielski, książka do angielskiego jest również dobrana pod kątem prawa, czy np. bardzo fajne były ćwiczenia, gdzie oglądany był odcinek detektywa Monka, w którym miał on być ławnikiem - krok po kroku było analizowane słownictwo prawnicze amerykańskie.

Ogólnie jak dla mnie prawo na UKSW ma za zadanie wypuścić jak najwięcej studentów. Niekoniecznie przygotowanych do dalszej kariery prawniczej.

O, albo ćwiczenia trwają 1,5h a samo sprawdzanie obecności 0,5h wiadomix xD.

Dajmy na to, że masz przygotować referat na dany temat na jakieś ćwiczenia. Nie zrobiłaś? Nic się nie stało - żadnych konsekwencji mimo, że ćwiczenia leżą.

W ogóle jak mówię znajomym, gdzie studiuję prawo to reakcja jest mniej więcej taka: "O prawo na UKSW heheszki xD".
kurcze, wiedziałam że na UKSW poziom nie wynosi do najwyższych, ale nie sądziła jest to aż tak słaba jakość kształcenia... kurcze.
Stary 2014-06-24, 20:23   #29
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Zaliczać ćwiczenia chodzisz do skutku - u mnie na roku jest chłopak, który zaliczył ćwiczenia z jednego przedmiotu za 15 razem - dalej mówi, że nic nie umie.
O właśnie, pamiętam, że to też mnie bardzo dziwiło. Na mojej uczelni były zawsze 1-3 terminy zaliczania ćwiczeń (przy czym ten trzeci to już naprawdę dla szczęśliwców, którzy zawracali prowadzącym głowę swoją osobą) i 2 terminy egzaminów, a potem koniec, tzn warunek. A tam jakieś dziwne terminy w połowie lipca albo sytuacje, gdzie ktoś w maju zaliczał jeszcze przedmiot zakończony w semestrze zimowym
Stary 2014-06-24, 20:30   #30
aer
O RLY?

Cytat:
O właśnie, pamiętam, że to też mnie bardzo dziwiło. Na mojej uczelni były zawsze 1-3 terminy zaliczania ćwiczeń (przy czym ten trzeci to już naprawdę dla szczęśliwców, którzy zawracali prowadzącym głowę swoją osobą) i 2 terminy egzaminów, a potem koniec, tzn warunek. A tam jakieś dziwne terminy w połowie lipca albo sytuacje, gdzie ktoś w maju zaliczał jeszcze przedmiot zakończony w semestrze zimowym

Nom, u mnie z tego co wiem teraz koło 20 osób nie ma jeszcze zaliczonych ćwiczeń z wcześniejszego semestru. Egzaminy mogą zdawać - ocena z egz zostanie wpisana do USOSa, wtedy gdy zaliczą ćwiczenia.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości