Panny Młode 2015 cz. 22 :) - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-27, 09:03   #991
Anabele23
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2015 cz. 22 :)

Hej

Cytat:
Napisane przez Kiciakowa Pokaż wiadomość
serio? nie znam nikogo, kto nie lubi rosołu ale borowikowej i owszem - np. ja
no to chyba już znasz przynajmniej pośrednio bo ja nie cierpię
Anabele23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-27, 09:03   #992
zmotywowanaja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewcia1368 Pokaż wiadomość
serio o 17? my mamy o 16 i to tak z przymusu bo 15 była zajęta i trochę się przejmowałam że to późno już będzie ale jak widać tragedii nie ma
my na początku nawet 18:00 mieliśmy, ale uznaliśmy, że to może być trochę późno i mamy 17
zmotywowanaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-27, 09:10   #993
Kiciakowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewcia1368 Pokaż wiadomość
a w naszej sali są stoły okrągłe i prostokątne i fajnie to wygląda
a masz zdjęcie jakieś żeby pokazać jak to wygląda?
Cytat:
Napisane przez Anabele23 Pokaż wiadomość
Hej

no to chyba już znasz przynajmniej pośrednio bo ja nie cierpię
oo, to znam pierwsza
Stary 2014-06-27, 09:12   #994
aneta_91
Zakorzenienie

My na początku też chcieliśmy okrągłe stoły, ale jedyna sala w naszej okolicy na taką ilość osób chciała 200-250 zł/os/1 dzień, to już generowało duże koszta, a my chcemy wesele z poprawinami i na ok 200 osób, więc zrezygnowaliśmy.

I w sumie dobrze się stało, bo po głębszym zastanowieniu te okrągłe stoły nie byłyby takie fajne.
Stary 2014-06-27, 09:16   #995
zmotywowanaja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beth007 Pokaż wiadomość
W ogóle hit hitów. Po weselu Pm ( moja ciocia) do mnie, że mi wyśle welon i suknie - welonem nie rzucała żeby mi dac. OK jest taki jak sobie wymarzyłam. Sukni powiedziałam, żeby nie wysyłała bo nie potrzebuje.

Temat olałam i nie było by nic w tym strasznego gdyby nie to, że moja babcia dzień później z żalem dzwoni do mojej mamy, że ja nie chce sukni po cioci, przecież przerobie i będzie super a ciocia dała za nią tyleeee pieniędzy. Mama wściekła tłumaczy jej , że to odpada bo ta sama rodzina i w ogóle jak to tak. A babcia oburzona " nie to nie, chciałam żebyście zaoszczędzili" !

wiem , że kobieta chciała dobrze ale no bez jaj Zawsze traktowała nas jak jakiś biedaków bo jedyni w rodzinie nie mamy kilku zer na koncie ale no...

faktycznie
Stary 2014-06-27, 09:19   #996
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Został nam rok!!!
zonamojegomeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-27, 09:19   #997
Anabele23
Zakorzenienie

Wydaje się mi, że każdy kształt stołów ma swoje plusy i minusy. Trzeba rozważyć za i przeciw. U mnie za jest to, że D chce okrągłe
Stary 2014-06-27, 09:25   #998
zmotywowanaja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chowanna Pokaż wiadomość
Hej.
Widzę, że temat stołów był ostatnio poruszany. U nas będą prostokątne. Nasz będzie pod ścianą, a pozostałe prostopadle ustawione do naszego Tak, aby nikt nie siedział no nas np. tyłem :P
Zastanawiam się jeszcze nad winietkami- jest to kwestia do rozważenia, ale ja jestem bardziej na TAK. Nie chciałabym, żeby była walka o miejsca- jak to czasem bywa :P
ja ostatnio byłam na takim weselu, gdzie nie było winietek i Młodzi wchodzą na salę i zamiast im goście śpiewać sto lat to wzięli kieliszki z szampanem i biegiem zajmować miejsca przy stołach

---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ----------

[QUOTE=kreciorek85;4705819 0]No to na dzień dobry bym u Ciebie nie pojadła bo grzybów nie lubię:P

W innym terminie m.in. ze mną

Hehe na przeciwko naszej jest stacja kontroli pojazdów, więc też uroczo

TŻ się dopytuje kiedy jesteśmy z panią fotograf umówieni

Mój M. stwierdził że on na swoim weselu ma mieć pierogi ruskie i choćby mieli tylko dla niego gotować to mają być i koniec

Ej Ex Ty tu wczoraj przeżywałaś ile PM miała tapety na sobie, a ja dzisiaj po raz kolejny widziałam babkę, która miała 3razy więcej na sobie tego wszystkiego i z daleka było widać, że ma maskę na twarzy i co gorsze to ona tego tyle nakłada na codzień..

ciekawe jak wygląda u niej makijaż wieczorowy

---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ----------

Cytat:
Napisane przez beth007 Pokaż wiadomość
jej... szaloneee

Miałam dzień luzu więc nadrobiłam chociaż ten wątek Mam chwilę to napiszę wam relacje ze ślubu i wesela na którym byłam
1. Państwa Młodych prawie nie było na sali, ciągle gdzieś biegali. Także nie zostawiajcie gości samych bo bez młodych nie ma imprezy ;P
2. Zdjęcia robili z częścią gości chwilę po obiedzie a z resztą po północy gdzie mało kto już wygląda dobrze
3. Okrągłe stoły - masakra, każdy narzekał ( po północy , ci bardziej odważni sobie te stoły łączyli. Argumenty ? Stoły były takie 14 osobowe więc kontakt z innymi wcale nie był rewelacyjny, jedzenia na stole niewiele się mieściło - może to przez masę napojów w szklanych butelkach.
4. Pierwszy raz się spotkałam na weselu, że rosół może być niedobry ! A ja niestety z tych co na takich imprezach jedzą tylko rosół, kluski śląskie ( lub frytki o ile są , tu nie było nic z tych rzeczy), i krokieta, który podawany jest z barszczem o 3. W między czasie podjadam śledziami. O dziwo nie tylko ja siedziałam głodna a dań było mnóstwo.
5.Dania podawane przez kelnera. Wiecie o co chodzi - według mnie lepiej jak podane jest na stół i każdy sobie weźmie na co ma ochotę.
6.plan z usadzeniem gości do konkretnego stolika zamiast winietek sprawdził się.
7. Wina praktycznie nie było, jedynie wytrawne do obiadu. Nikt nie narzekał na jego brak.
5. Ciepła wodka jest niedobra
6. Zespół SIWY DYM - przestrzegam, ostrzegam. Masakra ;P Kobieta ubrana jak do snu, piosenek na życzenie nie zagra bo prosili o " czerwone korale" lub coś z disco polo ale ona "jest artystką więc tego nie zaśpiewa". Od 22 zamiast śpiewać włączyli podkład muzyczny i tak sobie leciało ... na zwrócenie uwagi było tylko " jestem zmęczona".

chyba tyle.

---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ----------

Jeszcze jedno !

W Kościele.
Jeśli zamierzacie mówić przysięgę z pamięci to mówcie ją powoli !
chciałabym z pamięci, ale boję się, że ze stresu wszystko zapomnę albo coś pomylę a tak powtarzać to chyba trochę łatwiej
Stary 2014-06-27, 09:25   #999
lipstick89
Jedyna oryginalna Lips :)

dzień dobry! wpadłam się pochwalić. w niedzielę zaczyna się produkcja swojaczka na nasze wesele będzie luksusowy. mamy kupić beczkę dębową i rok w niej trzymać, żeby smaku i koloru nabrał!

spadam dziewuszki. miłego dnia!!

2018
20/52
lipstick89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-27, 09:26   #1000
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
Twój K. jest z Kluczborka? Pół wakacji za dzieciaka tam spędzałam
tak ale wyjechał najpierw do Opola do liceum a pozniej na studia... jakies 11 lat temu opuścił Klu ;-)

Cytat:
Napisane przez magda_mjt Pokaż wiadomość
Dziewczyny specjalnie na Wasze życzenie podeszłam na parking na lotnisku (po tesciow przyjechaliśmy :P). Otóż parking meet & greet ma pojemność tylko 400 aut i oni te auta przewożą do dodatkowego parkingu, w zaleznosci od parkingu jest to 5-12 mil (łącznie). Ale wydobylam od nich wizytówkę z mailem, wiec mam na przyszlosc :P. A i twierdza, ze opisane jest to na stronce, choc my nie widzieliśmy. Potem gość mowil, ze niby w potwierdzeniu rezerwacji jest napisane. A ja nie wiem co było tam, bo to M drukował i sie tym zajmował. No ale ogolnie dosc sensowne tłumaczenie.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
sensownie dobrze ze sie zapytałas mimo ze 15km to warto takie rzeczy kontrolowac;]

Cytat:
Napisane przez gr8ania Pokaż wiadomość
Ja zapomniałam że mam urlop i nie wyłączyłam budzika... dzwonił o 6...

o ja tak na pewno zrobie w sobote.. bo codziennie budzik przed 7.. ja placze w poduszke...7:20 wstaje..
sobota budze sie o 10. ok
to ja sobie nastawie na tą 7 w sobote i z przyjemnoscia oznajmie ze MOGE spac! i to bedzie chyba duzo przyjemniejsze niz fakt spania do 10 ot tak sobie

Cytat:
Napisane przez martynka1640 Pokaż wiadomość
Witam w roczek przed ślubem. Za 365 dni o tej porze będzie stresu co nie miara. Swoją drogą jedziemy dziś wieczorem do kamerzysty :P
Cytat:
Napisane przez zonamojegomeza Pokaż wiadomość
Został nam rok!!!
ale fajnie!!

http://demotywatory.pl/4354668/Slub-...-ci-sie-wydaje
do poczytania

eh a ja 4 weekend do ZG cisne... -_- no nie odpoczne we własnym domu no nie.. kolejne 2 weekendy nad morzem.. i zaraz znow mi bedzie brakowało wolnego we Wroclawiu..
Stary 2014-06-27, 09:34   #1001
zmotywowanaja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _groooszek_ Pokaż wiadomość
Atomoowka ja akurat nie przewiduję zupy do wyboru i osobiście uważam określanie tego jako egoizm za mocno przesadzone Sądzę, że tyle samo osób nie lubi rosołu jak i borowikowej, a ja wszystkim nie dogodzę choćbym nie wiem jak się starała, ot co.

Wysłane z mojego GT-S7580
wszystkim nie dogodzisz i sorry jak nie zje zupy, bo nie lubi to z głodu chyba nie umrze
---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ----------

Cytat:
Napisane przez gr8ania Pokaż wiadomość
Ja zapomniałam że mam urlop i nie wyłączyłam budzika... dzwonił o 6...

to trochę taki paradoks jak trzeba rano wstawać do pracy to ciężko czasem otworzyć oczy, a jak wolne to jak na złość spać nie mogę
Stary 2014-06-27, 09:36   #1002
joasia-a
Zakorzenienie

Bryyy...

Cytat:
Napisane przez Atomoowka Pokaż wiadomość
Oj uwierz, że zabawa strasznie siada, nawet jak PM wychodzi na 30 minut do ogrodu na fotki. Teraz była taka sytuacja i te 30-60 minut było straszne. Serio zawsze myślałam, że to bujdy ( bo przecież to chwila w tym czasie można pogadać między sobą itd) ale wierz lub nie atmosfera siadła. Było smętnie, nudno, cicho.
I kolejny raz wizaż mi udowadnia że inne regiony Polski są inne.. bo to wesele później bo do białego rana nie wytrzymają, a to nie umieją się bawić bo PM wyszli na zewnątrz.. Jak dla mnie paranoja! :P bo ja byłam na takich ślubach i nigdy mnie to nie gryzło, nie przeszkadzało ani nic.. ;p
Cytat:
serio? nie znam nikogo, kto nie lubi rosołu ale borowikowej i owszem - np. ja
Przecież ja też pisałam że nie lubie rosołu ;p zawsze jem na siłe :P ale się przyzwyczaiłam już.. ;p
Cytat:
Napisane przez zmotywowanaja Pokaż wiadomość
myśle, że godzinkę msza, potem życzenia i musimy jeszcze ok. 20 kilometrów na salę jechać to może trochę faktyczne przesadziłam
Pare dni temu pisałam że ja mam ślub o 14 a obiad przewiduję na 16:30 i pytałam koleżanki która ślubowała rok temu, ślub mieli o 15, obiad o 17:30 i wyszło idealnie! też mam 20 km około do sali jak i ona.. do tego liczyć to powietanie, przejazd, życzenia, siadanie przy stolikach.. pamiętam że wtedy było to idealnie wyważone i obiad był w sam raz!
Stary 2014-06-27, 09:44   #1003
kreciorek85
Zakorzenienie

Kolejna smutna historia ślubna klik
Yves Saint Laurent

Unia Tarnów

Góra 26.08.14
Dół 14.04.15
http://czarnakretka.blogspot.com/

kreciorek85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-27, 09:48   #1004
Kiciakowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kreciorek85 Pokaż wiadomość
nie wklejajcie takich historii, nie moge tego czytać to powinien być radosny wątek
Stary 2014-06-27, 09:50   #1005
zmotywowanaja
Zakorzenienie

Jeszcze jedna myśl mi ostatnio nie daje mi spokoju, chodzi mi o prezenty ślubne.. my np. teraz idziemy na wesele i Młodzi powiedzieli nam co chcą konkretnie, więc kupiliśmy i mam nadzieję, że to dobry wybór i im się spodoba ale z drugiej strony jak się goście nie zgadają to jak dostanę 3 roboty kuchenne i 4 żelazka to trochę porażka nie? Albo co dostać pod kościołem: ja gdybym miała wybierać chciałabym książki albo kwiaty, TŻ wino, ale nie chcemy nic nikomu narzucać. Co prawda modne są wierszyki (i niektóre są naprawdę fajne) na zaproszeniach i na ślub i na wesele, że np. zamiast kwiatów lub prezentów kasa, ale głupio mi to jakoś napisać chyba zostaniemy przy tym, że nie będziemy nic pisać, ale jak goście spytają to wtedy powiemy, że wolimy pieniądze co myślicie?
Stary 2014-06-27, 09:50   #1006
Anabele23
Zakorzenienie

ja już nie patrzę na te smutne rzeczy
Stary 2014-06-27, 09:52   #1007
zmotywowanaja
Zakorzenienie

Cytat:
nie wklejajcie takich historii, nie moge tego czytać to powinien być radosny wątek
ja to nie mogę takich rzeczy ogladać
Stary 2014-06-27, 09:55   #1008
joasia-a
Zakorzenienie

Cytat:
Co prawda modne są wierszyki (i niektóre są naprawdę fajne) na zaproszeniach i na ślub i na wesele, że np. zamiast kwiatów lub prezentów kasa, ale głupio mi to jakoś napisać chyba zostaniemy przy tym, że nie będziemy nic pisać, ale jak goście spytają to wtedy powiemy, że wolimy pieniądze co myślicie?
O ile wierszyk o winie miałam zamiar dawać (teraz nie wiem czy będę miała na to miejsce) tak o kasie to dla mnie wielki nietakt.. przy zapraszaniu ludzi rozmawiasz z nimi chwilę, można wspomnieć że sami np wyprawiacie wesele, albo że macie już wyposażone mieszkanie i jednak wolelibyście żeby wam się zwróciło za tzw talerzyk ;p
A ja nawet jak ktoś nie pisze że nie chce kwiatów to i tak kupujemy z TŻtem wino bo się pytamy czy by im to bardziej nie odpowiadało
Stary 2014-06-27, 09:57   #1009
Na biurku Oli
Zakorzenienie

Ja właśnie przeczytałam, że Stefan z TVD był w Warszawie łeeeeeeeeeeee

---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

Cytat:
Jeszcze jedna myśl mi ostatnio nie daje mi spokoju, chodzi mi o prezenty ślubne.. my np. teraz idziemy na wesele i Młodzi powiedzieli nam co chcą konkretnie, więc kupiliśmy i mam nadzieję, że to dobry wybór i im się spodoba ale z drugiej strony jak się goście nie zgadają to jak dostanę 3 roboty kuchenne i 4 żelazka to trochę porażka nie? Albo co dostać pod kościołem: ja gdybym miała wybierać chciałabym książki albo kwiaty, TŻ wino, ale nie chcemy nic nikomu narzucać. Co prawda modne są wierszyki (i niektóre są naprawdę fajne) na zaproszeniach i na ślub i na wesele, że np. zamiast kwiatów lub prezentów kasa, ale głupio mi to jakoś napisać chyba zostaniemy przy tym, że nie będziemy nic pisać, ale jak goście spytają to wtedy powiemy, że wolimy pieniądze co myślicie?
U nas tak będzie. Moja mama zaraz na wstępie powiedziała, żeby żadnych wierszyków nie było

nabiurkuoli.blogspot.com

Mój facebook
Na biurku Oli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-27, 10:02   #1010
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kreciorek85 Pokaż wiadomość
straszna tragedia

pati0090 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-27, 10:04   #1011
sQuaara
Zakorzenienie

ja zakładałam zawsze ze ludzie WIEDZA ze lepiej dac kase
jak dostane kilka zelazek to no sprzedam...
sprzed AGD powinno sie dawac z paragonami..albo lepiej dac bony do takich sklepów.. szczegolnie ze teraz sluby biora raczej samodzielni ludzi niz osoby lat20, które niczego nie maja
bo ja mam dom wyposazony.. nic nie chce. no moze gofrownice..a wiadomo ze ludzie raczej dadza "przydante" a nie "fajniejsze" sprzety.. a ja lubie swoje zelazko, czajnik i mikrofale
Stary 2014-06-27, 10:08   #1012
zmotywowanaja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
ja zakładałam zawsze ze ludzie WIEDZA ze lepiej dac kase
jak dostane kilka zelazek to no sprzedam...
sprzed AGD powinno sie dawac z paragonami..albo lepiej dac bony do takich sklepów.. szczegolnie ze teraz sluby biora raczej samodzielni ludzi niz osoby lat20, które niczego nie maja
bo ja mam dom wyposazony.. nic nie chce. no moze gofrownice..a wiadomo ze ludzie raczej dadza "przydante" a nie "fajniejsze" sprzety.. a ja lubie swoje zelazko, czajnik i mikrofale
my właśnie jak kupowaliśmy ten sprzęt agd to pytamy co w przypadku gdy np. prezent się powieli to bardzo niechętnie powiedzieli, że jak szybko się ogarną (1-2 dni) to coś poradzą, na pewno Młodzi będą mieli na to czas także mam nadzieję, że im się nic nie zdubluje, zwłaszcza, że TŻ ustalał to z Młodym ale z ludźmi nigdy nic nie wiadomo
Stary 2014-06-27, 10:20   #1013
sQuaara
Zakorzenienie

ja napisze moze wierszyk ze mam zelazka zbieram na dom i prosimy o "cegiełki" liczac ze moze ludzie ogarna o co kaman.. a jak ne bede miala worek cegieł

kurde słabo z wierszykiem o kase? ja teraz dostałam był wierszyk o pieniazkach i jakos tragedii nie było
Stary 2014-06-27, 10:23   #1014
aga99792
Zakorzenienie

Hej.
Ja jestem zdania ze pieniądze lepsze. Prezenty tylko od bliskiej rodziny czyli siostra brat
Tak bym chciała. Żeby było u mnie. Siostra mi pow że ma w planach kupić zastawę stołowa czy tam zestaw obiadowy. No i spoko fajnie

---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ----------

My też dostalismy raz zapto z prośbą o pieniądze jakoś każdy co czytał to mówił że bardzo dobrze bo to lepiej niż miałaby się prezenty powtarzać no a młodzi mieszkali od roku razem i mieli mieszkanie urządzone
aga99792 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-27, 10:25   #1015
zmotywowanaja
Zakorzenienie

[QUOTE=aga99792;47063900]Hej.
Ja jestem zdania ze pieniądze lepsze. Prezenty tylko od bliskiej rodziny czyli siostra brat
Tak bym chciała. Żeby było u mnie. Siostra mi pow że ma w planach kupić zastawę stołowa czy tam zestaw obiadowy. No i spoko fajnie

ja bym chyba wolała kupić sobie wszystko sama, bo różne są gusta, to co Tobie może się podobać niekoniecznie musi komuś innemu poza tym to taka frajda kupować wszystko takie jakie jakie się chce na nową drogę
Stary 2014-06-27, 10:26   #1016
joasia-a
Zakorzenienie

No mi byłoby wstyd napisać to na zaproszeniu że chce pieniądze :P ale na pewno będę o tym wspominać przy rozdawaniu zaproszeń..
Stary 2014-06-27, 10:27   #1017
zmotywowanaja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
ja napisze moze wierszyk ze mam zelazka zbieram na dom i prosimy o "cegiełki" liczac ze moze ludzie ogarna o co kaman.. a jak ne bede miala worek cegieł

kurde słabo z wierszykiem o kase? ja teraz dostałam był wierszyk o pieniazkach i jakos tragedii nie było
często spotykam się z takimi wierszykami i w sumie jak tak Młodzi chcą to ok, ale sama nie jestem do tego przekonana
Stary 2014-06-27, 10:30   #1018
aga99792
Zakorzenienie

Ja też wolałabym samą kupować. Ale co niej to się nie obawiam bo mamy podobny gust
Zresztą zobaczymy jeszcze tyyyle czasu

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ----------

Kurcze jakiś nr próbuje się domnie dodzwonić a.Ja zasięgu nie mam xD przychodzą mi sms ze próbował. Nie znam nr. Ciekawe kto to
.
aga99792 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-27, 10:32   #1019
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joasia-a Pokaż wiadomość
No mi byłoby wstyd napisać to na zaproszeniu że chce pieniądze :P ale na pewno będę o tym wspominać przy rozdawaniu zaproszeń..

to mi chyba łatwiej napisac jakis wierszyk niz z usmiechem na ustach mowic "co tam ciocia bedzie po skleach latała.. kaske dacie bedzie okej" :P

---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ----------

ja chyba napisze bo BARDZO nie chce prezentów. kolezanka dostała 8kompletów recznikow.. mieszka w kawalerce i nie ma gdzie trzymac byla tak wkurzona ze zartowala(przez łzy) ze rozłozy je pod przescieradłem to bedzie miala mieciutko
Stary 2014-06-27, 10:40   #1020
joasia-a
Zakorzenienie

Dla mnie byłoby nietaktem serio pisanie o tym no :P strasznie mi się to nie podoba :P poza tym.. mało kto daje i tak z rodziny coś w paczce.. wszyscy kase, znajomi tez.. nie trafi mi sie na pewno 8 kompletow recznikow czy 5 zelazek a dodatkowo jak zasugeruje to mysle ze wgl bedzie gites..

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości