|
|
#631 | ||||
|
Panaroja
|
Dot.: Scent Bar LIII
Cytat:
i już 4-latki w przedszkolu się uczą Cytat:
Cytat:
Cytat:
'wczesna edukacja nikomu krzywdy nie uczyni , wręcz przeciwnie , może rozwinąć pęd do wiedzy i nawyk rozwoju intelektualnego , ale musi być dostosowana w formie i treści do możliwości dziecka .
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
||||
|
|
|
#632 |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Tu nie chodzi o to, że ja mam dziecko, więc inaczej na to patrzę- tu chodzi o to, że ja wiem i widzę jak jest w szkole
Dzieci za dużo, pomieszczenia nieprzygotowane, maluchy np u mnie są w tym samym skrzydle co np gimnazjum, świetlica za mała. A przecież zajęcia trwają tylko parę godz, jak rodzice pracujący jak my to mały często więcej czasu spędzał na świetlicy niż w klasie.Do tego od 1 klasy sporo nauki, prace domowe i oceny od 1 do 6
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
#633 |
|
Zakorzenienie
|
Znad kawy i słońca
miłego dnia
|
|
|
|
#634 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Joł snad przygotowań
---------- Dopisano o 07:57 ---------- Poprzedni post napisano o 07:42 ---------- Cytat:
I prawdopodobnie tak zostanie ![]() 2 Nie zgodzę się do końca to wina programu i systemu i robienia wszystkiego na hop siup w naszym kraju... Przykład mój osobisty i dobrze zbadany boi potwierdzony osobistą rozmową z wychowawczynią naszej ksześnicy... a Mała poszła do szkoły wcześniej a jest z połowy grudnia. Najpierw chodziła do klasy z 7 latkami ale to niewypał był bo dzieci w jej klasie mówię o 7 " nudziły" się na zajęciach a 6 latki nie nadążały.Toć 7 latek ze stycznia a ksześnica 6 letbnia z połowy grudnia... Różnica czasowa kolosalna w rozwoju no niestety. b Została przeniesiona do innej szkoły do klasy samych 6 cio latków bo w jej szkole takich klas nie było... I uwaga jest klas 6 ciolatków między 15 -20 maluchów oczywiście mała ma dużo zadawane nawet bardzo dużo. Korzystając ze sposobności czyli będąc po małą w szkole idę na rozmowę do wychowawczyni. I okazuje się że nauczycielka zadaje do domu tak dużo ponieważ nie jest w stanie przerobić minimum programowego ponieważ duża część klasy uniemożliwia jej to... Np wstaje w trakcie lekcji żeby przytulić się do prowadzącej...Wychowawczy ni stwierdziła że tak naprawdę zadania domowe nie są ćwiczeniami domowymi tylko podstawą której ona nie zdążyła zrealizować na lekcji ....Dodała również że nie tylko ona ma takie problemy a wielu jej kolegów. 3 No ale przecież dyskutujemy o posyłaniu 6 cio latków do szkoły tylko w Polsce a nie ogólnie Przynajmniej ja dyskutuję ![]() ---------- Dopisano o 08:02 ---------- Poprzedni post napisano o 07:57 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:05 ---------- Poprzedni post napisano o 08:02 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:23 ---------- Poprzedni post napisano o 08:07 ---------- Cytat:
Wtedy ludziom wydawało się słuszne ale to były wymagania przerastające poziom rozwoju dziecka... I tak jest z reformą szkolnictwa w Polsce ... A skoro tak jest nie widzę konieczności wrzucania dzieci w cuś takiego... Nie jestem przeciwna wcześniejszemu posyłaniu dzieci do szkoły jestem przeciwna posyłaniu 6 cio latków do szkoły w Polce w takim wydaniu jakie jest obecnie ---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ---------- Cytat:
Zgadzam się z Wami po części Nie zdążę na wszystko odpisać lecę na zakończenie roku ![]() No i mnie dopadło nie mam czym pachnieć... Edytowane przez neska951 Czas edycji: 2014-06-27 o 09:41 |
||||||
|
|
|
#635 |
|
Zakorzenienie
|
ja się z dyskusję na temat dziecinno-szkolny nie włącze, bo już powiedziałam, jakie jest moje zdanie i że wszystko po to, żeby przedszkoli nie trzeba było budowac, a czy dzieci są gotowe czy nie na taki program to już nikogo z góry nie obchodzi
![]() Aale mi się spac chce
|
#636 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
JA piszę tylko o tym, ze uważam, że posyłanie 6 latka do szkoły to nie jest z założenia dla niego za wcześnie, nie jast jak podała Parabel, dla niego szkodliwe, a wręcz korzystne. Niemniej co do gotowości programu, zapelcza szkół mam sceptyczne zdanie. Bo przeż nie zanm wszystkich szkół. Znam dwie, ale mieszczą sie przy przedszkolu, może stąd lepsze ich przygotowanie? No i wczoraj na spacerze, spotkałąm kuzynkę z 6 letnim didem, i wyszło ze i nasza wiejska jest bardzo dobrze pod tym kątem zorganizowana i po wielu spotkaniach, jakiś lekcjach asymilacyjnych nazwijmy to roboczo, sceptyczni rodzice są na tak. Nawet ona zmieniła zdanie. Wiejskim szkołom chyba łatwiej, kameralność, sąsiedztwo przedszkoli za płotem, sprzyja budowaniu realcji, pozytywnych emocji, wdrażaniu zmian. Ponoć też i środki an to są niemałe. Zara odp dalej. Maja - no kurcze niby tak, ale czy wiemy to na pewno, czy byłyśmy we wszystkich szkołach, żeby to stwierdzić, że będzie rzeźnia i mogiła? To tylko gadanie z cyklu bo zawsze tak u nas jest. Fakt, jeśli tak bedzie to rzeźnia po całej lini i klapa dla rządu. Wielka klapa, bo o ile ustawa "śmieciowa" jak się okazała klapą to tracimy tylko nerwy i pieniądze, a tak stracą dzieci, i chyba dlatego to taki drażliwy temat.
|
|
|
|
|
#637 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy jest jakiś regulaminowy czas, po którym mozna przypomniec kupującemu o zapłacie? Kurczę, po raz pierwszy wystawiłam coś na all, a kupujący od 5 dni ani nie zrobił przelewu ani się nie odzywa
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2014-06-27 o 10:42 |
|
|
|
|
#638 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#639 | ||
|
Zakorzenienie
|
Maaaaaaan zeżarło mi posta muszę od nowa, jak ja tego nie znoszę
Cytat:
![]() Jak rezo, co takiego diagnozujesz? Jeśli of kors można wiedzieć, bo to przecież prywatna sprawa. 2. Chyba tak. Podkreślam - nie zawsze. Jako przykład - nawięcej rozanielonych rodziców stawało w kolejce do bezdzietnych nauczycielek z peanami na temat jak to dziecko przy "nas" kwitnie, jaka poprawa, jak się zaczęło uczyć, jakie podjarane i w ogóle. Nie wiem czym to jest spowodowane, bo ja i przyjaciółka nie należymy do fanów dzieci ale kurcze chyba mamy do nich większy szacun i one to czują? Chyba dlatego że traktujemy je poważnie? Nie wiem, już się nie dowiem, bo juz nie praktykuję. 3. Piszę o tym co wiem głównie z info od koleżanek tam pracującyh oraz rodzin tam mieszkającyhc, a mianowicie przede wszystkim w Irlandii, Anglii, Holandii. Ogólne clue jest takie, że tam szkoły, system nauczania jest szyty na miarę wieku dzieci jakie przyjmuje, w Holandii bodajże od 4 . Jasne że inne kraje = inne kultury, inna polityka społeczna, ogólnie polityka, gospodarka. Ale jedno wynika z drugiego, jedno drugie napędza. Wszak to jak kształcimy obywateli taki mamy kraj. W czym są lepsze? Zapewne w tym, że dostosowują nauczanie szkolne, do realiów. Praktycznie przygotowują do życia. nie twierdzę, że są perfekcyjne, ale szkoła poniekąd stara się odzwierciedlać w swych treściach nauczania potrzeby rynku, społeczne etc. Nacisk jest na to by był jaknajmniejszy rozdzwięk między szkoła - życie. Mało zadań domowych - co dla nas jest dziwne, w sumie, sama uważałam że jednak samodzielne utrwalanie umiejętności to świetna sprawa, ale mało nie znaczy zero, może właśnie im starcza. To są of kors różne systemy, których szczegółowo nie prześwietliłam. Cytat:
No a nie jest ani głucha, ani ślepa ani głupia - dziecko ma swój rozum i odczuwanie, ileż można bujać się z dziadkami i rodzicami, ma po prostu naturalny pęd do integracji. Ja też tak miałam. Dziadkowie wyłazili mi już uszami, wyłąm wyłam a Mamunia i tak "wiedziała lepiej" i trzymała mnie "pod kloszem" Bo tak JEJ było wygodniej, no i miała wielce strach przed tym złym okropnym światem, niedostosowanym do biednego dziecka. 2. Heh 3. Nie zgłębiłam tematu, chyba jednak na ten moment nie. Natomiast 4latki w dzisiejszych czasach tak uczestniczą w dorosłym życiu, liczą, wiedzą co to pieniądz i jaką ma wartość, uczą się obcych języków, no słowem chłoną jak gąbka, ale czy akurat koneicznie w szkole? Chyba nie, choć jak widać są kraje gdzie się to sprawdza. Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2014-06-27 o 10:59 |
||
|
|
|
#640 |
|
Nindżopesz
|
Narzeknę se.
Matka sprzedała właśnie mieszkanie ciotki i próbowałam z nią gadać o dalekosiężnych planach finansowo-remontowo-mieszkaniowych ale wpadłam na taki mur pesymizmu, że aż sama zaczęłam się rozglądać za czerstwą bułką Można pomyśleć, że tę kasę dostanie za karę. Choć uważa, że i tak tej kasy nie dostanie bo ojciec zdąży przez ten czas narobić długów i będzie musiał je spłacić z nawiązką.Jeśli chodzi o remont to każda opcja odpada, np. nie wyrzuci ścianki działowej itp. żeby sprzedać dotychczasowe mieszkanie bo... na osiedlu nie ma stosownych śmietników Dalsze rozmowy sprowadziły się do tego, że "co ja się będę martwić, może zaraz umrę" a potem prawie zaczęła płakać, geeez. Czy ja też taka będę "na starość"? Dobijcie mnie wcześniej ![]() Reasumując już zupełnie przestaję się dziwić czemu sama jestem osobą wiecznie zdołowaną i bez wiary w siebie - taki chów. |
|
|
|
#641 | |
|
Zakorzenienie
|
Wiem co zapomniałam napisac. !!!
Polly - ad Twoja młoda, jak to miała w pierwszej klasie frustrata z powodu kaligrafii. Otóż, Pani nauczycielka była w mylnym błędzie (uwieeelbiam to hasło Ponad przecietnie uzdolnieni mają kłopoty właśnie z takimi bzdurami jak ładne literki. Plus nie każdy ma jednakowy talent manualny - tu już decydują półkule mózgowe. Można się starać, ale jak się jest zdolnym w czymś innym to zazwyczaj manualka siada To naturalne różnice widać Pani nie wiedziała. ![]() ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Cytat:
No niezła jest. Ale własnie może na złość mamie odmróź se uszy i nie bądź taka, chyba od czegoś, pewnych zachowań, można się odciąć jako samodzielna jednostka. Oby, sama walczę z piętnem Dediego Bo do własnej matki podobna jestem tylko zewnętrznie
|
|
|
|
|
#642 | ||
|
Nindżopesz
|
Cytat:
Bo np. nie dałam do żłobka albo nie widzę sensu szkolnej edukacji od 4 roku życia, grr ![]() ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- Cytat:
Zmieniając ciut temat tak samo dobija mnie kwestia dbania o siebie. Niechętnie patrzy na moje odżywki włosowe, hydrolaty: "po co ci to, i tak piękniejsza nie będziesz tylko kasę wydajesz. Lepiej utyj na twarzy i się opal bo straszysz ludzi a nie się smarujesz byle goownem. Od tego masz krosty!" Taa ![]() O czym to ja... No że chciałam jej dzisiaj coś doradzić, jakieś konto prestiżowe zasugerować, zmianę banku z takiego gdzie dają pół procenta... Wspomina często o przeprowadzce gdzieś tu bliżej co i mi byłoby na rękę ale jednak nie da się pogadać bo chciałaby ale pierdylion powodów, dla których nie ma sensu próbować cos zmienić. Straszne. |
||
|
|
|
#643 |
|
Zakorzenienie
|
Red
skąd ja to znam? "Pracy nie szukaj, bo i tak nie znajdziesz! Kto Cię tam ze wsi do miasta będzie chciał? No i po co Ci te odzywki i kremy? Zacznij jeść, to ładna będziesz! To z niedożywienia ta sucha cera! To z anoreksji te rozdwojone końcówki! Jakbyś jadła jak człowiek, to by ich nie było! I ubierz się jak człowiek, a nie w kółko na czarno, jakbyś na pogrzeb szła! Remont? nie ma pinindzy! nowa bluzka? nie mam pinindzy!" sama chodzi od lat w starych dziurawych ubraniach i skarpetkach, których nawet jej się pocerować nie chce. "No i po co Ci to granie/książki/komputer? Tak na chleb nie zarobisz! Marnujesz tylko czas na głupoty! Nic ci to nie da i do niczego się nie nadajesz!" A potem się chłop dziwi, że musi mnie upić, żebym odważyła się przy nim ćwiczyć śpiewanie, bo inaczej się wstydzę
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2014-06-27 o 11:49 |
|
|
|
#644 |
|
Nindżopesz
|
Maja
|
|
|
|
#645 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i ja i moje didki jesteśmy żłobkowane i zaprowadzane do przedszkola nawet w wakacje. wczesna edukacja ofszę, ale wg mnie miejsce 4-5 latka jest w przedszkolu a nie polskiej szkolnej ławce. hamerykańska szkolna ławka od 5r.ż. to zupełnie inna sprawa. w dzieciństwie wymieniałam informacje z kuzynem prawie rówieśnikiem spędzającym wakacje w polsce. inna sprawa, to plecak szkolny od I klasy waży tyle, że mnie plecy bolały od dźwigania zeszyt do angielskiego koniecznie a4 w twardej okładce, teczka pełna kserówek (bo pani sprawdza raz na 1-2 tygodnie), gadżety na basen, pierdoły na plastykę i te wszystkie badziewia na 'luźne lekcje' które każą znosić, gary, ziemniaki, książki, ulubione maskotki (czemuż 1,5m biały tygrys...), zwierzęta domowe i buty taty... szit straszniejszy....
|
|
#646 |
|
Nindżopesz
|
|
|
|
|
#647 |
|
Zakorzenienie
|
gorzej - gender....
![]() chłopcy mieli gorzej, bo mieli przyspieszony kurs chodzenia w szpilkach >10 cm do sukienki...
today's rain is tomorrow's whisky Edytowane przez Betty83 Czas edycji: 2014-06-27 o 11:59 |
|
|
|
#648 | |
|
Mother of Cats
|
Przepszam Baru, ale muszę. Cytacik z przerabianego tekstu:
"Do dziś wieś spełnia rolę miejsca wypoczynku dla Gdańszczan, którzy od czasów powojennych wypoczywają w ośrodkach wypoczynkowych" ![]() Edit: I jeszcze jeden: "Kościół z 1903 r., obecnie kaplica cmentarna. Wewnątrz znajdują się cenne organy" ![]() ---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Cytat:
Edytowane przez aileenn Czas edycji: 2014-06-27 o 12:09 |
|
|
|
|
#649 | ||
|
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#650 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Białe - no jak sama piszesz, straszne To jest takie wieczne patronizing, traktowanie protekcjonalnie. Cytat:
2. Otóż to To też nie jest "przeciętna szkoła". No ale przeginka po całości (ad ksera, ale i wiele rzeczy, o których już dawno wspominałaś, co budziły bulwers ) Cytat:
|
|||
|
|
|
#651 | |
|
Mother of Cats
|
Cytat:
Choć przyznaję, że sposoby na "radzenie sobie z życiem" podpatrzone u rodziców bywają kuszące Ja np. od dłuższego czasu nie siegam po alko, gdy mam problemy, bo cholernie się boję, że w cięższych okresach mogłabym sobie zacząć "radzić z życiem" tak jak Tata. Żeby nie było - to jest cudowny człowiek, ale z emocjami i problemami inaczej nie potrafi (i chyba nie chce) się uporać ![]() A propos szkół, dorzucę ciekawostkę: szkoły Jobsa. |
|
|
|
|
#652 |
|
niecnotliwa dziewica
|
W temacie:
"Nanosząc zmiany i je akceptując pracowaliśmy na wersji dokumentu, która ostatnio była u Pana robiona dlatego jest tam param buła." i wg tej samej osoby: akt notarialny ma numer repetytorium. Osoba jest zatrudniona na stanowisku dyrektorskim
|
#653 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale to pono temat rzeka, więc nie drążę. Tzn zamysł rozumiem ale wykon Chyba ze to ma ukształtować dojrzałych mężczyzn, którzy będą w dorosłym życiu doceniali trud jaki kobieta podejmuje chodząc w szpilkach ![]() ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Cytat:
aplikacje - wyprą nas machiny |
|||
|
|
|
#654 |
|
Zakorzenienie
|
|
#655 | |
|
Zakorzenienie
|
chyba będziesz musiała... http://natemat.pl/83249,straszny-gen...alizuje-dzieci
Cytat:
![]() podobno wszyscy sami chcieli - chłopcy rezerwowali czarne sukienki, dziewczynki miały szkockie kilty. nie podobało mi się to, że kazano im wynieść te buty w tajemnicy. żadne się nie wysypało, tylko po kryjomu przyniosło buty rodzica do szkoły. moja musiała powiedzieć o butach, bo u mnie nie ma butów exa, ale przeżywała strasznie, że nie będzie niespodzianki ![]() teraz jest chyba obowiązek zrealizowania czegoś w tej ideologii...
|
|
#656 |
|
grozi wypollizowaniem
|
A co jes nie tak z repetytorium aktu notarialnego.?
|
|
#657 |
|
niecnotliwa dziewica
|
Tak. Akt notarialny ma nadawany numer repertorium.
Z repetytorium to sobie można słówka powtarzać.
|
#658 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
|
|
|
#659 |
|
niecnotliwa dziewica
|
Nie, to ja przepraszam. Ale jestem przeczulona na punkcie ortografii i gramatyki języka polskiego, a jeśli jeszcze na dodatek taka osoba pracuje jako dyrektor....
Rzecznika burmistrza, który w oficjalnym ogłoszeniu pisze o spruchniałych drzewach, w ogóle pominę.
|
#660 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:31.

i już 4-latki w przedszkolu się uczą 
'

Dzieci za dużo, pomieszczenia nieprzygotowane, maluchy np u mnie są w tym samym skrzydle co np gimnazjum, świetlica za mała. A przecież zajęcia trwają tylko parę godz, jak rodzice pracujący jak my to mały często więcej czasu spędzał na świetlicy niż w klasie.

To cvo jest kiepskie i kuleje to to, co sie dzieje potem.

. Jasne że inne kraje = inne kultury, inna polityka społeczna, ogólnie polityka, gospodarka. Ale jedno wynika z drugiego, jedno drugie napędza. Wszak to jak kształcimy obywateli taki mamy kraj. W czym są lepsze? Zapewne w tym, że dostosowują nauczanie szkolne, do realiów. Praktycznie przygotowują do życia. nie twierdzę, że są perfekcyjne, ale szkoła poniekąd stara się odzwierciedlać w swych treściach nauczania potrzeby rynku, społeczne etc. Nacisk jest na to by był jaknajmniejszy rozdzwięk między szkoła - życie. Mało zadań domowych - co dla nas jest dziwne, w sumie, sama uważałam że jednak samodzielne utrwalanie umiejętności to świetna sprawa, ale mało nie znaczy zero, może właśnie im starcza. To są of kors różne systemy, których szczegółowo nie prześwietliłam.
No niezła jest. Ale własnie może na złość mamie odmróź se uszy i nie bądź taka, chyba od czegoś, pewnych zachowań, można się odciąć jako samodzielna jednostka. Oby, sama walczę z piętnem Dediego