![]() |
#451 | |||
and cigarettes
|
Dot.: Ślub. Jasne postawienie sprawy- czy tak można?
Cytat:
No i gdy doszła do konkretnych wniosków, ułożyła sobie w głowie swoje oczekiwania, to mu wyskoczyła z "ten związek bez zaręczyn nie ma sensu" i koniec rozmowy. Super się porozumieli. Cytat:
Cudownie! A nie da się normalnie rozmawiać? A jeśli nie - naprawdę moment, w którym konieczne jest wg Ciebie "proszenie się o głos" to w związku dobry moment na ślub? Cytat:
Ja noszę okulary. Może dlatego nie widzę tego tak dobrze jak Ty. Nie wiem jak reszta. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#452 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#453 |
Zakorzenienie
|
Ja nie piszę o tym, czy w związku autorki był dobry moment na ślub albo czy ślub z tym człowiekiem był dobrym pomysłem. Ja piszę o doświadczeniu, które miała autorka i które ma wiele kobiet - rozdarcia pomiędzy społeczną wizją zaręczyn i ślubu jako czegoś, co leży w gestii mężczyzny jak i osobistego pragnienia poczucia bycia tą najcudowniejszą, której on NAPRAWDĘ pragnie a jednoczesną chęcią decydowania o sobie, swoich planach, kształcie relacji i generalnie o swoim życiu.
Ten facet był górą w związku, bo NIC nie mówił i NIC nie robił. Kiwał głową, coś tam powiedział, ale wybierał brak działania. To tak, jak kłótnia dwóch osób, w z której jedna ma zwyczaj wychodzić i trzaskać drzwiami. To ONA i jej odejście i milczenie kończy kłótnię, rozmowę, to ona wyznacza granice konfliktu, a druga osoba jest pozostawiona sama sobie, przy poczuciu bezradności. Ta osoba, która wychodzi, dyktuje warunki w dużej mierze. Bycie dominującym to wcale niekoniecznie bycie najgłośniejszym.
![]() |
#454 | |||
and cigarettes
|
Cytat:
![]() Trochę kosmiczne to, co piszesz. W szoku jestem coraz bardziej. Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#455 |
BAN stały
|
Wszystko zalezy jaka czestotliwosc byla miedzy rozmowami i co sie mowilo. powiedzialas ze bez slubu nie ma sensu zwiazek. A kiedy wczesniej drazyliscie temat i co ustaliliscie
Bo jest duza roznica w tym jak rok temu mówisz ze chcesz wziac slub w ogole a teraz ze kupuj pierscionek albo wypad. To jest szantaz. Edytowane przez aguusia88 Czas edycji: 2014-06-27 o 20:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#456 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem, jak u mnie pojawia się rozmowa na ważny temat, ale np. zorientuję się że o czymś zapomniałam, albo zmieniłam zdanie to rozmawiam, a nie czekam kolejny rok, żeby facet nie poczuł się dotknięty tym że pytam za wcześnie -.- Serio ktoś z was się tak certoli z partnerem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#457 |
Raczkowanie
|
A teraz szanowny pan przy kłótni twierdził, że on się przecież chciał oświadczyć. Co innego mówił autorce przy spokojnej rozmowie.. Że nie miał czasu o tym myśleć, że musiał się zająć swoimi sprawami..
No to niech on się zdecyduje. Bo jak dla mnie to teraz specjalnie szuka awantury, żeby winą obarczyć tylko Autorkę..
![]() |
#458 |
Konto usunięte
|
Ja nie wiem czy Wy jesteście niewidome? Autorka go wyzywała, dyskryminowała, powiedziała że bez ślubu związek ich nie ma sensu.. jakby to facet powiedział to dziewczynie to byście na niego z maczetami leciały, a jak ona jemu to biedna i w ogóle, a on co to za wredny pan
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#459 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdy ma prawo mieć swoje wymagania. Jeśli druga strona je zna i się do nich nie stosuje/nie informuje o zmianie swoich zapatrywań to musi się liczyć z tym, że usłyszy "nara". I tak- jak były ustalenia a jedna strona je łamie to winna jest ta osoba, która je łamie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#460 |
Konto usunięte
|
Autorka mówiła że mówili, że chcą slubu, nie było żadnych obietnic to raz, dwa, że on ich nie złamał, prawdopodobnie chciał się oświadczyć tylko autorka go zniechęciła - takim zachowaniem jakie opisuje ciężko było go nie zniechęcić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#461 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie czaję, naprawdę. Wizaż często czytam, przeważnie w poważnych sprawach można się doszukać rad typu: powiedziałaś A, powiedz B; bądź konsekwentna.. Szanuj siebie i swoje decyzje. No więc autorka nie doczekała się od swojego partnera rozmowy na temat ślubu, wyszła z założenia, że on tego ślubu nie chce i to już jej sprawa, czy go zostawi czy nie. Czy to jest powód żeby na nią najeżdżać?
![]() |
![]() |
#462 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#463 |
Zakorzenienie
|
No z pewnością go zniechęciła. Bo chciał kupowac krowę na targu, a krowa się ośmieliła zamuczeć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#464 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A teraz nagle minęły 4 lata a tu nic. I myślę, że jakby chciał się oświadczyć to by to po prostu zrobił. A jakby chciał a nie mógł to by odpowiednio wcześnie przyszedł do autorki powiedział jej, że ma się nie martwić bo pamięta o jej zapatrywaniach ale są drobne przeszkody i że bardzo ją prosi by była cierpliwa. I czym go niby zniechęcała? Czterema rozmowami (szok 4 rozmowy w 4 lata, no nacisk jak cholera. Nie wiem jak biedny misio to wytrzymał)? Czy może zchowaniem? Bo jak zachowanie mu nie pasowało to też się o tym mówi bo jak nie powiedział to skąd autorka miała wiedzieć, że coś mu przeszkadza? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#465 |
Raczkowanie
|
2 rozmowy w krótkim czasie i nagle facet reaguje agresją. I się z nią kłóci, tylko po to, żeby mieć święty spokój. Tak właśnie tę sytuację on załatwił. Ona chciała rozmawiać, powtarzam po raz kolejny: facet autorki sam przyznał, że nie miał czasu na myślenie o ślubie i jej to wprost powiedział.
A ona nie ma prawa nic powiedzieć, tak, najlepiej siedzieć cicho i czekać aż się książe namyśli ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#466 |
Konto usunięte
|
Nie ma prawa nic powiedzieć, czy może raczej on nie ma prawa oświadczyć się tak jak chce, bo inaczej ona strzeli focha że pierścionek za drogi, że zaręczyny staroświeckie itp? :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#467 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Urzekl mnie argument, ze kobieta ma zachecic Pana do slubu, bo to de facto jest- 'zniechecila' bo smiala otworzyc usta i nie do lodzika! Wizaz uczy.., Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#468 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i jest odwieczny dylemat kobiet- postawi warunki oświadczyn to jest wymagająca i zła i w ogóle odstrasza faceta. Nie powi nic to jest bezwolny, cielakiem. Najlepiej nie być kobietą z tego wynika. Albo być taką, której ślub faktycznie zwisa i powiewa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#469 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ---------- Ale on nie powiedział, że poszczególne elementy mu nie pasowały, kiedy dziewczyna go informowała o swoich potrzebach, tylko w tym konkretnym momencie zaczął się DRZEĆ. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#470 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie dziwie sie ze sie wydarl Najpierw wyskakuje kobita ze bez slubu nie ma zwiazku a zaraz po tym ze masz czas do wrzesnia. I to tak nagle z niczego. Autorka wie czego chce ? Moze skrocmy czas do konca czerwca co sie bedziemy szczypac Edytowane przez aguusia88 Czas edycji: 2014-06-27 o 21:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#471 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie podczas randkowania, ale juz po okresie randkowania jak sie zaczyna zwiazek konkretnie- a dla mnie to tez oznacza wzpolne zamieszkanie. Wtedy sie ustala. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#472 | |
BAN stały
|
Cytat:
1 rozmowa - xyz (staz rozwoj) 2 rozmowa - xyz ( staz rozwoj) 3 rozmowa - musi byc slub (wspolne mieszkanie ?) 4 rozmowa - czas do wrzesnia 2 ostatnie sa z tego samego miesiaca ? Ostatnio rozmawialismy czyli 2 miesiące temu, 3? Edytowane przez aguusia88 Czas edycji: 2014-06-27 o 21:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#473 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dlaczego kobieta nie ma prawa głosu? Dlaczego to facet musi decydować o ślubie? Jeśli ona chce ślubu a on uważa, że ma czas - a to zołza, jak ona może ślubu żądać? Jeśli on się oświadczy, one nie przyjmie bo stwierdzi, że jeszcze nie myślała, że w sumie mają czas - franca jedna, facet chce się żenić a ona co sobie myśli? Dlaczego tak jest? Ślub to WSPÓLNA decyzja, nie tylko faceta - pana i władcy, tylko wspólna. W związku nie ma równych i równiejszych, obie osoby są tak samo równe, nikt nie jest władcą w związku, niczego nie można podejmować samemu. Co złego w tym, że któraś z osób deklaruje, że jest dla niej ślub bardzo ważnym? Określenie wspólnie na początku związku kiedy wkracza się w następny etap jest całkowicie czymś normalnym, dlaczego więc gdy nie można polegać na tej drugiej osobie to jest się tym złym? Sama jestem z facetem po to, żeby wziąć z nim ślub a nie po to, żeby dowiedzieć się po kilku latach, że mu się odwidziało, chętnie ze mną pobędzie, ale ślub mu niepotrzebny. Wizaż coraz bardziej mnie zadziwia. Jestem ciekawa co te "ekspertki" powiedziałyby i zrobiły gdyby były na miejscu autorki. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#474 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Nie każda kobieta marzy o zaręczynach i nie każda kobieta marzy o tym, by miały one tradycyjną oprawę. Cytat:
![]() |
![]() |
#475 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kobieta chce konkretnej rozmowy o planach na przyszłość. Nie ma prawa tego wymagać? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#476 | |
BAN stały
|
Cytat:
o to czy sie oswiadczysz. Teraz akcja wrzesniowa. Jesli facet wie o ostatnin to sama bym uciekła bo to sa 2 ataki histeryczki w ciagu 2 dni z czego przy pierwszym facet powiedzial ze oswiadczyny beda niedlugo i dziewczyna nie bedzie czekac kilku lat Edytowane przez aguusia88 Czas edycji: 2014-06-27 o 22:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#477 |
Raczkowanie
|
Co Ty się tak na ten wrzesień uparłaś? Przecież autorka to pisała nam, jemu nic nie mówiła. Ale jeśli jemu na niej zależy, to wydaje mi się, że jak im obojgu emocje opadną, "odfoszy" się królewicz, może sam zacznie temat. A jeśli przez te dwa miesiące nic nie napomknie, to chyba sprawa będzie jasna.
![]() |
#478 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#479 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#480 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:15.