Najlepsze wymówki gości weselnych - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-25, 12:49   #961
weselna01
Zadomowienie

Dot.: Najlepsze wymówki gości weselnych

Cytat:
Napisane przez oluska227887 Pokaż wiadomość
U nas najlepsza wymówka: "nie przyjdę, bo nie mam zębów"
Uznaję, że przebija to stwierdzenie: "Bo jestem za gruba"

U nas póki co "najlepszą" wymówką było zrzucenie wszystkiego na małe dziecko i niemożliwość jechania z nim a następnie pochwalenie się wyjazdem "całą rodziną" na wakacje.
weselna01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-25, 13:52   #962
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez achajq Pokaż wiadomość
Chrzestny mojego meza powiedzial, ze nie przyjda, bo jego zone noga boli. Na troskliwe pytanie co sie stalo - nie potrafil odpowiedziec. Oznajmil nam to 4 miesiace przed weselem
W poniedzialek po weselu pojechali na wakacje...
Wymówka głupia,ale co by było gdyby odmówili w końcu to chrzestny i przyjęło się,że na weselu musi być i dać grubą kopertę. I tak źle i tak niedobrze.
Cytat:
Napisane przez re_nata Pokaż wiadomość
my przy zapraszaniu mieliśmy taką sytuację, że prosiliśmy sąsiadów narzeczonego ludzi po 50, i stwierdzili, że chyba nie dadzą rady przyjść i czy mogą w zamian za siebie wysłać syna zatkało nas, narzeczony coś powiedział, że jeszcze mają czas się zastanowić i dać nam odpowiedź
Mieliśmy dokładnie taką samą sytuację...daleka ciotka,z którą jednak jakiś kontakt mamy,ale jej dzieci nie znamy zbytnio wysłała zamiast siebie i osoby towarzyszącej syna z narzeczoną. Ostatecznie to na plus wyszło,bo oboje fajnie się zintegrowali i wyciągali towarzystwo na parkiet (mało młodszych osób było na weselu).
Cytat:
Napisane przez moskit30 Pokaż wiadomość
ja odmowilam kolezance,mialm do wyboru albo pojscie na wesele,ubranie sie plus narzeczonego i dac do koprtu razem wyszlo by ok.1200zl albo wakacja last minute, teraz gdy powiedzialam jej ze sie hajtam ona powiedziala ze leci na wakacje i nie przyjdzie,odpowiedzialam ze przeciez nie musi przynosic prezentu ale zeby byla,zobaczymy co powie jak ja ofizjalnie zaprosimy.
To musicie być w bardzo "bliskich" relacjach i szczerych,że obie macie swoje wesela w 4 literach Szkoda słów naprawdę. Po co się zatem wzajemnie zapraszacie?
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-25, 21:16   #963
re_nata
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Wymówka głupia,ale co by było gdyby odmówili w końcu to chrzestny i przyjęło się,że na weselu musi być i dać grubą kopertę. I tak źle i tak niedobrze.

Mieliśmy dokładnie taką samą sytuację...daleka ciotka,z którą jednak jakiś kontakt mamy,ale jej dzieci nie znamy zbytnio wysłała zamiast siebie i osoby towarzyszącej syna z narzeczoną. Ostatecznie to na plus wyszło,bo oboje fajnie się zintegrowali i wyciągali towarzystwo na parkiet (mało młodszych osób było na weselu).

To musicie być w bardzo "bliskich" relacjach i szczerych,że obie macie swoje wesela w 4 literach Szkoda słów naprawdę. Po co się zatem wzajemnie zapraszacie?

Tylko,że u nas syn tej pary to jakiś pijaczyna, i on z nimi razem mieszka i jakbyśmy chcieli go zaprosić to by dostał zaproszenie
re_nata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-26, 09:37   #964
lipstick89
Jedyna oryginalna Lips :)

Cytat:
Napisane przez oluska227887 Pokaż wiadomość
U nas najlepsza wymówka: "nie przyjdę, bo nie mam zębów"
właśnie zdetronizowało moją ulubioną wymówkę: "jestem gruba"

2018
20/52
lipstick89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-26, 16:28   #965
201605100
Konto usunięte

O nie moja wymówka mojej kuzynki spadla w rankingu?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
201605100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-26, 19:39   #966
magdamagdalena8989
Przyczajenie

Dziewczyny, a co sądzicie o takiej sytuacji?
Zaczynam właśnie pracę (3miesięczny okres próbny). Znajomi planują wesele (2-dniowe) we wrześniu, wszystko spoko nie byłoby problemu gdyby nie to, ze to wesele jest w poniedziałek i wtorek :/ No i mam dylemat, nie wiem czy będę mogła na nim być.
Z jeden strony mogę przyjechać popoludniu na same wesele (ale tak chyba nie wypada), z innej strony nie chce stawiac mojego chlopaka w takiej sytuacji, bo wiem że mu zalezy i na pewno pójdzie(rodzina).
wiem, przecież nawet urlop mi się nie będzie przysługiwał, bo to nie będzie umowa o pracę, a nie chciałabym też prosić o dwa dni wolne kilka dni przed podpisaniem umowy o pracę. Chyba będę musiała odmówić, no niestety wesele w tygodniu to BARDZO kłopotliwa a rzecz dla gości Jak postąpić, żeby nikogo nie urazić?
magdamagdalena8989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 00:50   #967
blackwine
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez magdamagdalena8989 Pokaż wiadomość
Zaczynam właśnie pracę (3miesięczny okres próbny). Znajomi planują wesele (2-dniowe) we wrześniu, wszystko spoko nie byłoby problemu gdyby nie to, ze to wesele jest w poniedziałek i wtorek :/ No i mam dylemat, nie wiem czy będę mogła na nim być.
Z jeden strony mogę przyjechać popoludniu na same wesele (ale tak chyba nie wypada), z innej strony nie chce stawiac mojego chlopaka w takiej sytuacji, bo wiem że mu zalezy i na pewno pójdzie(rodzina).
wiem, przecież nawet urlop mi się nie będzie przysługiwał, bo to nie będzie umowa o pracę, a nie chciałabym też prosić o dwa dni wolne kilka dni przed podpisaniem umowy o pracę. Chyba będę musiała odmówić, no niestety wesele w tygodniu to BARDZO kłopotliwa a rzecz dla gości Jak postąpić, żeby nikogo nie urazić?
Sądzę że możesz już przyjechać na samo wesele. Tak będzie najlepiej. Państwo młodzi wiedzą o co chodzi. Ważne abyś się zjawiła. Przynajmniej odczują, że Ci zależy raz byłam w podobnej sytuacji i faktycznie musiałam zjawić się na weselu. W tym momencie to czy byłam na ślubie czy nie- nie odgrywało znaczenia. Zawsze możesz dyskretnie to zrobić że się nie zorientują, a Ty wejdziesz na sale spokojnie razem z tłumem Pamiętaj, liczy się to że jesteś !

blackwine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 10:14   #968
jenefer1980
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez magdamagdalena8989 Pokaż wiadomość
To ten okres próbny na jakiejś innej podstawie niż umowa o pracę na okres próbny? Tak pytam, może trochę off topic, bo to mnie zaintrygowało? Sorry za być może nadmierną ciekawość. Generalnie to uważam, ze masz kokretne wytłumaczenie dla swojej absencji ale jak Ci zależy na obecności na weselu to na pewno młodzi się będą cieszyć, ze dotarłaś ostatecznie na tą część imprezy... zwłaszcza jeśli Twój partner jest kogoś z nich krewnym i z powodu Twojej nieobecności gotów byłby odmówić w ogóle udziału w imprezie.
jenefer1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 13:49   #969
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jenefer1980 Pokaż wiadomość
To ten okres próbny na jakiejś innej podstawie niż umowa o pracę na okres próbny? Tak pytam, może trochę off topic, bo to mnie zaintrygowało? Sorry za być może nadmierną ciekawość. Generalnie to uważam, ze masz kokretne wytłumaczenie dla swojej absencji ale jak Ci zależy na obecności na weselu to na pewno młodzi się będą cieszyć, ze dotarłaś ostatecznie na tą część imprezy... zwłaszcza jeśli Twój partner jest kogoś z nich krewnym i z powodu Twojej nieobecności gotów byłby odmówić w ogóle udziału w imprezie.
Popieram Tylko nie wchodź specjalnie z tłumem, bo może nie zauważą, ale wcześniej in zapowiedz sytuację.

"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 16:16   #970
magdamagdalena8989
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez jenefer1980 Pokaż wiadomość
Dzięki, za odpowiedzi, bo trochę się martwie. To w zasadzie staż, wiec umowa zlecenie
magdamagdalena8989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 16:44   #971
201804100943
Konto usunięte

Tak btw (skoro była mowa o jedzeniu) to mnie nudzi już obowiązkowy rosół na weselu mogliby już pomidorową podać...
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-27, 17:49   #972
bardorja
Zadomowienie

Cytat:
ja odmowilam kolezance,mialm do wyboru albo pojscie na wesele,ubranie sie plus narzeczonego i dac do koprtu razem wyszlo by ok.1200zl albo wakacja last minute, teraz gdy powiedzialam jej ze sie hajtam ona powiedziala ze leci na wakacje i nie przyjdzie,odpowiedzialam ze przeciez nie musi przynosic prezentu ale zeby byla,zobaczymy co powie jak ja ofizjalnie zaprosimy.
oczekujesz ze przyjdzie??
a poza tym nie zdziwilabym sie gdyby ci powiedziala ze przyjdzie a dwa dni przed zadzwonila i powiedziala ze jednak woli te kase przeznaczyc na wakacje i ze wlasnie zaraz wylatuje do Grecji/Egiptu czy Włoch
A tak po prawdzie ja bym nie przyszla na pewno, w koperte nie trzeba duzo dawac, a jak cie nie stac to kupic mozna jakis prezent i na wczasy by starczylo, sukienke mozna pozyczyc albo wziac inna ze swojej szafy na pewno jakies masz no i facet... facet zawsze ma garnitur, chcesz powiedziec ze twoj narzeczony nie ma garnituru zadnego?? ma wiec..
dla chcącego nic trudnego

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
O lol. Księżniczkowatość level hard.[COLOR="Silver"]
o mój mistrzu komentów!

Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość
Tak btw (skoro była mowa o jedzeniu) to mnie nudzi już obowiązkowy rosół na weselu mogliby już pomidorową podać...
my mamy dwie zupy do wyboru
zastanawiamy sie czy rosół lub flaki albo kurkowa z makaronem lub żurek
heheh

powód odmowy:
na 3 dni przed weselem, nie przyjade bo dostalam okresu..

Daję z siebie 200%
bardorja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 21:16   #973
aguusia88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez bardorja Pokaż wiadomość
a poza tym nie zdziwilabym sie gdyby ci powiedziala ze przyjdzie a dwa dni przed zadzwonila i powiedziala ze jednak woli te kase przeznaczyc na wakacje i ze wlasnie zaraz wylatuje do Grecji/Egiptu czy Włoch
A tak po prawdzie ja bym nie przyszla na pewno, w koperte nie trzeba duzo dawac, a jak cie nie stac to kupic mozna jakis prezent i na wczasy by starczylo, sukienke mozna pozyczyc albo wziac inna ze swojej szafy na pewno jakies masz no i facet... facet zawsze ma garnitur, chcesz powiedziec ze twoj narzeczony nie ma garnituru zadnego?? ma wiec..

o mój mistrzu komentów!

heheh

powód odmowy:
Moj tz akurat nie ma garniaka wiec jest to mozliwe. Ubranie jego przewyzszylo by prezent dojazd i moje wyszykowanie sie na slub
aguusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 21:20   #974
bardorja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aguusia88 Pokaż wiadomość
Moj tz akurat nie ma garniaka wiec jest to mozliwe. Ubranie jego przewyzszylo by prezent dojazd i moje wyszykowanie sie na slub
dorosły facet nie ma garnituru??

Daję z siebie 200%
Stary 2014-06-27, 21:20   #975
eager9
Raczkowanie

Cytat:

powód odmowy:
Niby śmieszny powód, ale ja to rozumiem. Miewam takie okresy, że mdleje z bólu, wymiotuje, mam biegunkę, miesiąc w miesiąc. Więc chyba faktycznie lepiej przeleżeć w domu niż męczyć się na przeciwbólowych itp
Stary 2014-06-27, 21:21   #976
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Facet bez garniaka to słabe. Zdarzają się okazje, że trzeba mieć i co wtedy? Ważny egzamin czy pogrzeb... Rozmowa kwalfikacyjna-lepszy garniak niż dżinsy.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 21:25   #977
aguusia88
BAN stały

Ostatnia okazja do garniturowania sie to byla studniowka 8 lat temu. Nie studiowal a na pogrzeb kupil sobie spodnie w kant no i nie dawno kupil sobie czarne spodnie casual. Jako gore mial bluzke z dl rek albo golf (zima). U nas nie ma parcia na odstrzelenie sie w eleganta

Jak bedziemy chcieli pojsc na slub i bedzie upal to najwyżej zalozy do reszty koszule i wystarczy.

Edytowane przez aguusia88
Czas edycji: 2014-06-27 o 21:29
Stary 2014-06-27, 21:56   #978
bardorja
Zadomowienie

Cytat:
Ostatnia okazja do garniturowania sie to byla studniowka 8 lat temu. Nie studiowal a na pogrzeb kupil sobie spodnie w kant no i nie dawno kupil sobie czarne spodnie casual. Jako gore mial bluzke z dl rek albo golf (zima). U nas nie ma parcia na odstrzelenie sie w eleganta

Jak bedziemy chcieli pojsc na slub i bedzie upal to najwyżej zalozy do reszty koszule i wystarczy.
parcie na odstrzelenie sie w eleganta??
nie wyobrazam sobie zeby moj tż zalozyl zwykle spodnie w kant i do tego koszula na wesele jak taki facet sie czuje? moj by sie wstydzil, na szczescie ma wyczucie taktu, na różne okazje trzeba miec garnitur.
a ty jako jego druga połowa powinnas mu to powiedziec.

Daję z siebie 200%
Stary 2014-06-27, 22:04   #979
aguusia88
BAN stały

Cytat:
parcie na odstrzelenie sie w eleganta??
nie wyobrazam sobie zeby moj tż zalozyl zwykle spodnie w kant i do tego koszula na wesele jak taki facet sie czuje? moj by sie wstydzil, na szczescie ma wyczucie taktu, na różne okazje trzeba miec garnitur.
a ty jako jego druga połowa powinnas mu to powiedziec.
O gustach sie nie dyskutuje. Co cie to obchodzi jak sie ubierze, czyste? Wyprasowane ? To o co chodzi. Gorzej jakby mial nasrane i wymietolone.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-28, 00:23   #980
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:

Parę postów wyżej piszesz, że ubranie TŻ-ta to dodatkowy wydatek, a tutaj że nie macie parcia na odstrzelenie się na eleganta. Czyli zwyczajnie nie czujecie większej potrzeby pójścia na to wesele - nie ma sensu dorabiać do tego ideologii o wielkich kosztach

bardorja Naprawdę jestem w stanie uwierzyć, że u tej dziewczyny to nie wymówka (tzn. jeśli rzeczywiście ma takie dolegliwości).

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-28, 06:47   #981
201606011622
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Rodzonej siostrze?
tak. Ale w końcu zrezygnował z tego woodstocku, chociaż na początku myślał, że siostra się zgodzi i nic mu nie powie na to.. Naiwny. Ja bym chyba do końca życia się nie odezwała do niego, jakby sobie gdzieś pojechał w dzień mojego ślubu
201606011622 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-28, 07:17   #982
bardorja
Zadomowienie

Cytat:
O gustach sie nie dyskutuje. Co cie to obchodzi jak sie ubierze, czyste? Wyprasowane ? To o co chodzi. Gorzej jakby mial nasrane i wymietolone.
to nie kwestia gustu, w tych czasach.. zresztą w kazdych czasach garnitur u męzczyzny to po prostu wymóg, obowiązkowo musi być!

Daję z siebie 200%
Stary 2014-06-28, 07:22   #983
moskit30
Raczkowanie

Cytat:

o mój mistrzu komentów!

heheh

powód odmowy:

Wyobraz sobie ze moj Tz nie mial garnitura bo nie bylo okazji zeby go ubrac, na rozmowe kwalifikacyjna nie chodzil elegancko ubrany bo nie jest "wypacynkowanym lalusiem"ktory codziennie zapierd*** do biura,pracuje w budowlance i bylo by mu nie wygodnie pracowac po 12h na rusztowaniu w garniaku co do prezentu dalismy kolezance prezent zlozylismy zyczenia i przeprosilismy ze nie przyjdziemy, a co do okresu tez tak mialam przed urodzeniem corki,miesiac w miesiac ladowalam na izbie przyjec po zastrzyk.

Boze coraz czesciej spotykam ludzi z innej planety

Edytowane przez moskit30
Czas edycji: 2014-06-28 o 09:49
moskit30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-28, 08:00   #984
aguusia88
BAN stały

Cytat:
to nie kwestia gustu, w tych czasach.. zresztą w kazdych czasach garnitur u męzczyzny to po prostu wymóg, obowiązkowo musi być!
Mam w nosie wymogi.nie zyjemy pod dyktando innych. I znow sie zrobilo zastaw sie a postaw
Stary 2014-06-28, 08:48   #985
weselna01
Zadomowienie

Cytat:
O gustach sie nie dyskutuje.
Coś mi się wydaje, że zatrzymam sobie Twoje własne słowa do odpowiadania Ci na większość Twoich postów
weselna01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-28, 10:43   #986
bardorja
Zadomowienie

Cytat:
Wyobraz sobie ze moj Tz nie mial garnitura bo nie bylo okazji zeby go ubrac, na rozmowe kwalifikacyjna nie chodzil elegancko ubrany bo nie jest "wypacynkowanym lalusiem"ktory codziennie zapierd*** do biura,pracuje w budowlance i bylo by mu nie wygodnie pracowac po 12h na rusztowaniu w garniaku co do prezentu dalismy kolezance prezent zlozylismy zyczenia i przeprosilismy ze nie przyjdziemy, a co do okresu tez tak mialam przed urodzeniem corki,miesiac w miesiac ladowalam na izbie przyjec po zastrzyk.

Boze coraz czesciej spotykam ludzi z innej planety
nikt nie kaze mu w pracy chodzic w garniaku tym bardziej na rusztowaniu..
to ze facet ma w szafie garnitur nie znaczy, ze jest wypacynkowanym lalusiem, a zalozeniu garniaku chodzilo o powazna rozmowe o prace jak np do banku dosyc logiczne
a poza tym zalozylas juz odrębny wątek na ten temat, wiec z komentazry innych powinnas wyciągnąć wnioski. przeczytałam posty czeka cie szczera rozmowa z partnerem albo ktos moze byc na tyle bezczelny ze go osmieszy (koszula krotkim rękawem na slub?) i bedzie jeszcze gorzej sie czul. moj brat nienawidzi taki sztywnych spotkan (tak to nazywa), ale garnitur ma, bo powiedzial ze w garniturze wyglada sie dostojnie i elegancko no i ze panny lecą :P na facetow w garniakach
takze powodzenia

Daję z siebie 200%

Edytowane przez bardorja
Czas edycji: 2014-06-28 o 10:49
Stary 2014-06-28, 10:51   #987
moskit30
Raczkowanie

Cytat:
nikt nie kaze mu w pracy chodzic w garniaku tym bardziej na rusztowaniu..
to ze facet ma w szafie garnitur nie znaczy, ze jest wypacynkowanym lalusiem, a zalozeniu garniaku chodzilo o powazna rozmowe o prace jak np do banku dosyc logiczne

Ty nie wyobrazasz sobie zeby facet nie mial garniaka w domu,odpowiedz jest prosta: moj Tz nie potrzebuje garniaka bo nie pracuje np.w banku. Juz rozumiesz ze nie kazdemu facetowni garniak do szczescia jest potrzebny.
moskit30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-06-28, 11:57   #988
bardorja
Zadomowienie

Cytat:
[/B]
Ty nie wyobrazasz sobie zeby facet nie mial garniaka w domu,odpowiedz jest prosta: moj Tz nie potrzebuje garniaka bo nie pracuje np.w banku. Juz rozumiesz ze nie kazdemu facetowni garniak do szczescia jest potrzebny.
Nie trzeba pracować w banku żeby mieć garnitur WTF? ??! do szczęścia? Tego jeszcze nie słyszałam

Daję z siebie 200%
Stary 2014-06-28, 18:19   #989
aguusia88
BAN stały

Cytat:
Nie trzeba pracować w banku żeby mieć garnitur WTF? ??! do szczęścia? Tego jeszcze nie słyszałam

Jeszcze prawnicy nosza haha. Jak ktos nie chodzi na bankiety, sluby, do teatru to nie potrzebuje garniaka. Ja miejsca w szafie juz nie mam
Stary 2014-06-28, 19:02   #990
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Jeszcze prawnicy nosza haha. Jak ktos nie chodzi na bankiety, sluby, do teatru to nie potrzebuje garniaka. Ja miejsca w szafie juz nie mam
Poza tym zawsze można pożyczyć od kolegi/brata

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości