![]() |
#1081 | |||
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7
Cytat:
![]() 2. moja jeszcze nie łapie, w ogóle sorter lezy gdzieś na dnie jej zabawek, straciła zainteresowanie. Teraz tylko książki. Z zabawek nic. (musze przyjrzeć czym ona się bawi w ciągu dnia, bo nic mi do głowy teraz nie przychodzi) Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Sama też mam mniej czasu teraz, i często mam wybór albo książka albo forum, więc dzielę czas pół na pół 2. Ja mam problem z granicami. Podobnie jak Ty. Wczoraj byłam z L. na spacerze, po deszczu, ona w kaloszach, tuptała w kałuży., Nagle przystanęła kucnęła i rękami w tej kałuży się bawi. Na początku powiedziałam, że nie wolno, ale potem stwierdziłam, że przecież niech sobie ręce pomoczy, nic jej się nie stanie, ja też przeżyję. Ale potem zaczęła podnosić te mokre ręce i "spijać" wodę z wnętrza dłoni ![]() Potem byłyśmy przy fontannach. I ona chce wchodzić. Pozwoliłam pochodzić pomiędzy, a ona chce dotykać., A wiem, że jak dotknie to zaraz cała wejdzie i będzie mokra, a było zimno. I też nie wiem - może mnie powinnam w ogóle podchodzić do fontanny? Bo to takie podkręcanie jej trochę - podejdziemy do fontanny ale nie dotykaj. A ona nie rozumie jeszcze że może oglądać, a nie dotykać. Podobnie jak z Twoim komputerem - pobaw się tak, żebyś nie zepsuł niczego, Ale dziecko nie wie, kiedy zepsuje coś, więc nie ma czytelnej granicy - tzn. mama mi pozwala najpierw się bawić, a potem zabiera, co jest? Dlatego nie wiem, czy może warto od razu na całość dać NIE. Potem, jak dziecko większe, stopniowo pozwalać? Ogólnie widzę też że mam coraz mniej cierpliwości do rzeczy, które sa brudzące. W domu jak L. je coś - wczoraj truskawka - i chodzila po całym pokoju, dotknęła białej firanki, dywanu - no coś mnie trafiało, a ona nie chciała jeść w miejscu. Moja granica - taka z którą czuję się dobrze - to jedz przy stole/na dywanie - w JEDNYM miejscu. Ale L. chce jeść chodząc. Jak zabieram jej truskawkę i chce ją karmić - wyrywanie się i wściekłość. Jak zabieram na stałe - to samo. I co tutaj zrobić? (tłumaczenie na razie nic nie daje). anika gratulacje dla męża! ![]() ![]() ![]() ![]() alliw za jajka ![]() ![]() Pytanko: czy dałyście dzieciom czarne porzeczki, tak w całości do zjedzenia?
![]() ![]() |
![]() |
#1082 |
MBZ♥
|
Moderna mam podobnie, dobry przykład z wodą w wiaderku. Zmywam podłogę 2-3 razy dziennie bo albo bańkami nachlapane albo Księżna coś rozleje i rozciapta tzn powyciera
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1083 |
Zakorzenienie
|
trolla witaj z powrotem
![]() ![]() a dzieci dlaczego beda chore? ![]() ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- cathlyn no wlasnie, dobrze ze o tym piszesz ![]() mam nadzieje, ze dalsza lektura lub Wasze komentarze pozwola mi zrozumiec zasadnosc granic, i czy uleganie jest zdrowe, ewentualnie jak ulegac, by bylo to ok ![]() z fontanna to nie wiem jak zaregowac. U nas na placu zabaw jest jeziorko (tzn. woda sie zbiera z pompy jak dzieci uzytkuja) - i sa dni, ze pizwalam malemu sie taplac, asa takie, ze nie - ale u nas o tyle latwiej, ze on nie reaguje placzem - tylko tlumacze, ze dzisiaj nie, bo nie zabralam kaloszy z domu ![]() ja dawalam porzeczki czerwone i biale ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- BYou no wlasnie, jak to jest z tymi zasadami - jak raz pozwolimy, to musimy dalej pozwalac? Bo ja tak jak pisalam wyzej, taplamy sie w wodzie, jak ja tam naleje i dam do zabawy, w innym wypadku nie ma. W jeziorku moczy nogi, wtedy jak ma gumiaki lub na boso, inaczej idziemy dalej. Czyli jak to bedzie w tym przypadku, mieszanie zasad czy zdrowe podejscie zaleznie od sytuacji?
#1084 |
Rozeznanie
|
Właśnie mam duże wątpliwości, czy powinnam ustalać granice w zależności od - pogody/zabrania kaloszy itd., TERAZ, gdy Lilka jeszcze nie wszystko rozumie. Np. telefonem w ogóle nie pozwalam jej się bawić - chowam go i mówię nie ma. Lilka wtedy tak słodko rękami pokazuje, że nie ma i na telefon tak reaguje zawsze
![]() No ale: daję L. jeść np. kawałek chleba i może po domu z nim chodzić. Ale z truskawką nie. Z zupą też nie. Z bananem już tak. Bo moja granica to granica brudu - nie chcę się pytać jak sprać plamy z truskawek z dywanu. I jak dzizecku wytłumaczyć że to jedzonko ok, chodź sobie, a to nie? W ogóle wszystko ma jeść przy stole ? (ona nie lubi przy stole, na chodząco coś tam szamnie) Mam duży dylemat co to zrobić. A, i jeszcze zapomniałam napisać o musli = dzięki za odpowiedź dziewczyny, myślałam, że dajecie takie musli jak dla dorosłych w wersji dla dzieci i się zastanawiałam co to jest, a to kaszka ![]()
![]() |
#1085 |
Zakorzenienie
|
No wlasnie nie jest to takie proste
![]() ![]() U nas jest o tyle latwo,ze M. praktycznie od dluzszego czasu niemalze nie placze/nie protestuje
#1086 |
MBZ♥
|
Cathlyn, dawałam porzeczki
![]() ![]() Z taplaniem w kałuży to sama mam problem:w kaloszach Zosia biega, robi tuptup ![]() Moderna myślę, że jak Zosiek będzie starsza i bardziej będzie rozumiała zasady to łatwiej będzie mi tłumaczyć czemu dziś wolno,a wczoraj nie. Na razie ustawiam tak granicę z tymi ubrankami żeby nie mieszać Jej w głowie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1087 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() (Takie to instynktowne mi sie wydaje) ---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- M. zjadl dobre 10 truskawek - do tej pory jedna byla sukcesem ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1088 |
Zadomowienie
|
dziewczyny' a co myślicie o tym żeby rozwiązać grupę na fb?
może to jest jakiś sposób na to aby mamy tu wróciły? szkoda że nie ma Nayya, Oldzinx, katka19 (nie pamiętam dokładnie nick'u ale mama z Makowa) trooskava, Mokka, Misiulka, Maluda, kmagg ![]() i można by tak jeszcze wymieniać.. moim skromnym zdaniem- jeszcze jeden czat, jeszcze jeden klub i forum padnie.. już nie wspomnę o tym że wiele informacji, przydatnych rad po prostu przepadło ;/ wydaje mi się, że od momentu w którym zaczęłyśmy rozliczać z obecności na forum wiele mam odpuściło.. bo słowne utarczki, nieporozumienia czy nie raz zwykłe chamstwo to normalne na forum, nie zawsze wszyscy muszą się z czymś zgadzać.. i też np. po co dwa fotokluby? tu i na fb? pomijając że na fb to już rzadko w grupie ktoś wrzuca ![]() może nie mam racji.. napiszcie co o tym myślicie.. może akurat taki okres- wakacje, ciepło, każdy ma jakieś ciekawsze zajęcia |
![]() ![]() |
![]() |
#1089 |
Wtajemniczenie
|
JolanT sama nie wiem czy rozwiązywać FB
![]() Ale ale powiem Wam, że podczytuje mamy maj - czerwiec i u nich też straaaaszny zastój....Także na pewno pogoda, urlopy, praca mają na to wpływ. No i nie ma Nestelle co wiele postów nabijała ![]() Dużo dzieje się za to na poczekalni (czytam grudniówki) ale to normalne. |
![]() ![]() |
![]() |
#1090 |
Zakorzenienie
|
Nie, ja nie jestem za rozwiazaniem grupy na FB - te mamy, ktore jeszcze tam sie udzielaja, nie wroca tutaj - w sumie tam naprawde jest malo wypowiedzi, jak ktoras ma ochote poplotkowac to to zrobi, nawet zakladajac prywatne czaty.
Wedlug mnie aktywnosc na FB nie ma nic wspolnego z aktywnoscia/nieaktywnoscia tutaj na forum - przynajmniej nie zauwazylam zadnej zaleznosci . Szkoda, ze tak wiele mam sie wylaczylo z aktywnosci tutaj, ale koniami ich nie sciagniemy ![]() a szkoda ![]() mnie czasami tez juz nie chce sie pisac, bo nie mam o czym, prowokuje juz czasami takie wymuszane tematy, zeby w ogole o czyms bylo podyskutowac. Ale to chyba tez normalne, najwazniejszy etap niemowlecy juz za nami, to wtedy bylo duzo niewiadomych.
#1091 |
Wtajemniczenie
|
Hejka
![]() Jako, że dziecię mi właśnie usnęło (bo rano wstał o 10 ![]() ![]() ![]() My dziś po piaskownicy, załączam najnowszą fotencję ![]() W najbliższym czasie zamierzam pojechać z Krzysiem do Parku Ujazdowskiego, bo tam jest dużo fajniejszy plac zabaw, niż w Łazienkach. Chyba dam radę, daleko nie mam. Ostatnio stwierdziłam, że K. za rzadko je - mleczko po obudzeniu, potem ok. 11 śniadanie. Spacer, po spacerze od razu drzemka i potem obiad (16? 17?). Czyli jest 5-6 godzin przerwy - na spacerze pije tylko wodę. Za rzadko, prawda? Dziś Mu wzięłam jabłuszko i kawałek chlebka, zjadł przy piaskownicy. Plamki dalej ma, ale chyba bledsze. Truskawek nie daję na razie. Dziś spróbujemy malin, bo jeszcze nie jadł. One chyba nie uczulają jakoś często ![]() A w poniedziałek wizyta u gina ![]() Strasznie tu pusto ostatnio... Co z postulatem Moderny, żeby każda napisała jeden post dziennie? ![]()
Krzyś ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-64752.png I love You more than yesterday, but not as much as tomorrow Ania ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png Edytowane przez Tasia34 Czas edycji: 2014-06-27 o 15:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#1092 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
za bardzo marudzi (mały) ale widzę poprawe młoda juz nie lezy chociaz prawie nic nie zjadła, mały zeżarł michę miesa z kaszą czyli nie jest źle cathlyn wg mnie teraz granice, później będzie za późno, teraz przyjmują ze tak jest i koniec miałam isc na zakupy z dzieciakami ale się nie dało i dalej mam swiatło w lodówce, dosłownie (oprócz musztardy i ketchupu
![]() |
#1093 |
Zakorzenienie
|
Tasia sliszny Krzysiu
![]() troszke dziwi mnie ten euthyrox - bo biorac coraz wieksza dawke, wlasnie powoduje sie spadek TSH - dlaczego lekarz ja zwiekszyl, a nie zmniejszyl? dziwne to ![]() Ja postami nadrabiam za Was wszystkie buahahha ![]() a M. od dobrych 20 minut bawi sie swoja ciezarowka - laduje puzzle do srodka i je wyrzuca i tak w kolko ![]() ![]()
#1094 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja się zastanawiam czy chcę drugie dziecko. I tak i nie. Dla Mikołaja to byłoby super. Ciągnie do dzieci strasznie, ja w sumie chciałabym mieć dwójkę ale te finanse kurcze. Mam niezłą zagwozdkę ![]() Cytat:
To pochwal się ładnymi ![]() ![]() Cytat:
Jak widać chyba upadł ![]()
![]() |
#1095 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() o kurcze spora przerwa, Florek za to je jak to teściowa trafnie określiła raz dziennie od rana do wieczora ![]() Cytat:
ja też bym już chciała ale wiem że nie dałabym rady więc czekam do nowego roku
![]() |
#1096 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Niestety najgorsze będą wydatki comiesieczne - pieluchy dla obu dzieci, mleko dla obu. Już teraz na takie podstawy dla K to 100 zł zostawiam w Rossmanie co jakis czas ![]() No ale damy rade, musimy dać.... Dzieki za info w sprawie sortera. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1097 | |||||
Zadomowienie
|
Hej!
gotowałam jajka i gaz mi się skończył. Lolek śpi więc nie zamówię już butli. 13 jajek poszło w piz... ![]() PANI!! sprawdzałaś w innych biedronkach rowerki bunzi? już w trzech widziałam po 53 zł i w jednej za 99zł. nie wiem co za polityka że nie we wszystkich przecenione ![]() tak samo z sudocremem. w najbliższej biedrze był po 18zł a w tej gdzie rowerki nieprzecenione, przecenili na 12zł Cytat:
![]() ![]() kiedyś pisałam, ze moja dentystka kazała jeszcze zaczekać chyba ze 2-3 miesiące (już nie pamiętam ile ![]() ![]() chodzi mi o usunięcie ze zdjęcia tła albo chociaż porządne rozmazanie go/ujednolicenie tak, żeby widoczny był głównie Karol na pierwszym planie a nie drzewka itd chce chłopu zrobić taki breloczek do kluczy z Karolem: http://allegro.pl/brelok-ze-zdjeciem...tml#tabsAnchor nie mam żadnego ładnego zdjęcia na białym albo jednolitym tle. a takie by najlepiej wyglądało Cytat:
![]() Cytat:
Zosia jest bardzo kumata ![]() ![]() zapach raczej nie na chorobę, bo już przeszło ![]() może się chłopak gdzieś w ukryciu czosnku najadł a ja go podejrzewam o choroby ![]() Cytat:
wymienione mamusie na fb też się nie odzywają ale przyznam rację, że jednak dużo ważnych informacji i rad przez to uciekło a nie szło być na bieżąco i tu, i tu, dlatego na początku nie podobał mi się pomysł z grupą na fb Cytat:
![]() Krzyś śliczności ![]() dziś K. pierwszy raz siedział trochę z teściową
![]() |
#1098 |
Wtajemniczenie
|
Tasia, zapomniałam napisac, że z Krzysia to model wyrośnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1099 |
Wtajemniczenie
|
hejka
![]() jak ja się cieszę że już piątek i przeżyłam 8 godz w pracy, który zaczął się masaktycznie! przybyłam do pracy , powiedziałam ładnie "Dzień Dobry" kochanemu szefowi i poszłam zrobić sobie kawe - wlewam mleko- zważyło się ! (oczywiście nie kupiłam mleka - to kto ma pomyśleć żeby świeże kupić ![]() ![]() musiałam czystą wodą szybko zmyć kawe z ciuchów i suszyć się OPALARKĄ ![]() ![]() ale jestem zmęczona ![]() ![]()
15-07-2006 ![]() od 13-04-2013 najszczęśliwsza mama na świecie http://suwaczki.slub-wesele.pl/201304134865.html Edytowane przez anika_s Czas edycji: 2014-06-27 o 20:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#1100 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
jedzenie... karmię go w krzesełku, jeśli my jemy w pokoju to coś mu dajemy ale prosto do buzi, jak je sam to też w krzesełku. baaaaardzo rzadko dostaje coś do ręki w pokoju. o ile jedzenie rozrzucone w kuchni wokół krzesełka i powgniatane tam nie robi na mnie wrażenia o tyle na/w dywanie mija się z moją cierpliwością. ale to wraz nie jest zasada na 100%. nie ma dotykania komputera, wciskania czegokolwiek, bawić może się tylko odłączoną myszką, nie ma dotykania telewizora (niestety jest zdecydowanie za nisko), ale w wielu kwestiach raz pozwalam, raz nie. Cytat:
sama udzielam się tu i tu i żadne z tych miejsc nie jest kosztem drugiego. jak nie mam czasu to ani na fb ani na forum, a jak mam jestem tu i tu. ---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1101 |
Zadomowienie
|
Kwiatuszek wyslalam maila na priv
podeslij zdj poststam sie pomoc Tasia- Krzys niesamowity te oczy!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1102 |
MBZ♥
|
Dragusiu może wyprawkowo w przypadku jeśli drugie dzieciątko tej samej płci wychodzi na plus. Ale comiesięczne wydatki wzrosną...
Tasiu dobrze, że euthyrox zadziałał ![]() Śliczny Krzyś ![]() Anika dobrze, że ten dzień już za Tobą ![]() ![]() Kwiatuszku ![]() ![]() Uświadomiłaś Męża co do tv? ![]() Moderna początkowo jednak czat na fb wpłynął na ilość postów tutaj ![]() Ja fb nie mam i chciałabym mieć tu kontakt z Wami ![]() Demeter pewnie, że dacie radę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1103 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() T pije mleczko o 5 - 6 120 ml. O 9 - 10 śniadanko. O 12 do drzemki mleczko ale tylko dla zasady i wypija 60 do 90 ml. O 15 - 16 zupka, 17 drugie danie 19 mała kolacyjka i o 20 - 21 mleczko przed snem 120 ml. Też czasem ma dłuższą niż 2-3 godziny przerwę w jedzeniu bo nie chce np zupki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1104 |
MBZ♥
|
Lukrecja to w porównaniu z Z. T pije mniej mleczka-Zosiek rano 180ml, na noc 210-240. Odpada nam porcja w dzień. Ale wiadomo co dziecko to inaczej
![]() Jola bo Ty pytałaś o Katkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1105 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1106 |
Zadomowienie
|
Lukrecjas- u nas rano 210-250ml I przed snem 150-180ml
W ciagu dnia nie ma czasu na jedzenie, biegam za nia jak Demeter za K. ![]() BYou- mam nadzieje ze sie odezwie jeszcze bo we wrzesniu jade do Makowa a obiecala ze zjemy razem kremowke ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1107 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() jolant , BYou T nigdy nie był ogromnym zwolennikiem mleka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Lukrecjas Czas edycji: 2014-06-27 o 21:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1108 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
dobra dobranoc do niedzieli, ciekawe czy chociaz jedna pełną stronę zapiszecie ![]()
![]() |
#1109 |
Zakorzenienie
|
Hej witam Nocnie
/ uzywajac swojego telefonika i wiFi ![]() W skrocie bo wlasnie wrocilam z Kina bylam z siostrami na " riwiera dla dwojga " Tasia - ![]() Trolla - witaj ![]() Cath - to zapraszam kiedys na partyjke do nas ( nawet w NO mamy wersje Europa i Kontynenty - czy jakos tak ) Od wielu wielu lat to jest nasza jedna z NajUlubienszych gier ![]() No i dla was kochane bo nie kazdy na FB Nowy Fryz Milusia ![]() ImageUploadedByWizaz Forum1403904650.491055.jpg Kocham Cie Emilianku <3. |
![]() ![]() |
![]() |
#1110 |
Zakorzenienie
|
ohoho jak poważnie
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:25.