![]() |
#31 | |
Pani Mizantrop
|
Dot.: Niezdana matura - jak sobie poradzić?
Cytat:
Niekoniecznie mówiąc o matematyce, raczej o jakimkolwiek przedmiocie, z którym się miało styczność chociaż przez te 3 lata liceum, nie wspominając o wcześniejszej edukacji. Osoba, która jest w stanie chociaż w średnim stopniu logicznie pomyśleć i łączyć informacje nie powinna mieć problemu ze zdaniem matury. Ja zdawałam maturę 7 lat temu, nie ukrywam, że nie uczyłam się do niej nic, dosłownie NIC, nawet 5 minut, a zdawałam jeden przedmiot, z którego zawsze byłam raczej słaba i mówiłam o sobie w żartach, że jestem tępa w tym zakresie. I miałam z tego przedmiotu dużo więcej, niż te marne 30%, a z rozszerzonych języków ponad 85%. Dlatego tak, uważam osoby, które mają problem z opanowaniem minimum wiedzy (bo do zdania na 30% właśnie minimum jest potrzebne i jak się chodzi na lekcje i nie spędza ich na czytaniu gazet pod ławką czy smsowaniu, to zawsze coś w głowie powinno zostać) i logicznym myśleniem za mało bystre, potocznie mówiąc - głupie. Tygrysekrudy - praca nie jest wyznacznikiem.
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Matko boszko. Mowi sie ze egzaminy na studiach sa jak matura. Na studiach jak masz poprawke i warunek to jest to normalne. Jak poprawiasz mature to przegrales zycie. No ludzie;p
Wg mnie niezdanie matmy o niczym zlym nie swiadczy - wiekszosci to jest potrzebne do szczescia jak mi filozofia na studiach. To cos co musi byc ale to bardziej proba wytrwalosci niz intelektu. No i fakt vision am nie jestem na biezaco ale nie wiem czy rok byi wystarczyl by przygotowac sie do matmy. Rozszerzony wos moglabym isc pisac z bomby jak to zrobilam na maturze wlasciwej i zdalabym bardzo dobrze w kazdej chwili no ale matma i fizyka a wos i polski to inne matury inne egxaminy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden egzamin, trudniejszy do zdania za pierwszym razem niż ta matematyka na maturze. Prawo jazdy
![]()
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
Eee nie ma co porownywac prawka do marury bo egzamin praktyczny ma die nijak to wiedzy zdolnosci etc. Predzej porownalabym go do egzaminow zawodowych. Bo nie znam nikogo kto nie zdal teorii na prawko ale praktyczne duzo ludzi oblewalo;p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale to raczej wynika z lenistwa - ludzie przyzwyczaili się, że przepisów nie trzeba się uczyć, tylko wkuwać na pamięć i nie chce im się nawet przez chwilę zastanowić na egzaminie. Co do niezdanej matury z matmy, to co prawda tegorocznych arkuszy nie widziałam, ale żeby nie zdać podstawy (nawet za 'moich' czasów ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
Zacznę od tego, że zdawałam maturę trzy lata temu i właśnie wtedy kilka osób w mojej szkole (po raz pierwszy od iluś tam lat) nie zdało matematyki - oczywiście płacz i zgrzytanie zębów, bo szkoła straciła na renomie itd (przedtem zdawalność matury wynosiła 100%). Przed poprawką w sierpniu osoby te przychodziły do szkoły obowiązkowo na zajęcia dodatkowe z matematyki przez dwa tygodnie i jakoś potem wszyscy zdali. Wniosek nasuwa się sam - ktoś ich w końcu dobrze przypilnował. Naprawdę nie jestem w stanie uwierzyć, że tak trudno jest zdobyć 30% - wszystko jest w tablicach, z resztą pierwsze 2 zadania otwarte powtarzają się co roku, tylko dane inne, schemat pozostaje ten sam.
Pisałaś, że koleżanka ma tytuł technika - jest technikiem czego? Bo mnie to zazwyczaj kojarzy się z technikiem elektrykiem, ekonomistą i wtedy w ogóle bym nie pojęła jak może być technikiem bez znajomości podstaw matmy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Pani Mizantrop
|
Są jeszcze w technikach kierunki gastronomiczne, hotelarskie itp, gdzie nie kładzie się takiego nacisku na przedmioty ścisłe.
![]() |
#38 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Z ciekawości przejrzałam tegoroczny arkusz. Maturę zdawałam w ubiegłym roku. W zeszłorocznej faktycznie zadania były trochę łatwiejsze ale nie rozumiem dlaczego ten zestaw zadań jest określany jako 'niestandardowy' zadania te same, tematyka ta sama
![]() Każdemu noga może się powinąć. Uważam, że koleżanka powinna spróbować jeszcze raz, jak nie w sierpniu to w przyszłym roku. Jednak jeżeli ktoś nie potrafi rozwiązać prostego równania czy też kilku zadań z ciągów albo logarytmów to przepraszam ale rzeczywiście nie powinien pchać się na studia tym bardziej, że można nauczyć się prostego schematu według którego rozwiązuje się konkretne typy zadań ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem chęci dowartościowania sie osób piszących: "Twoja koleżanka jest głupia, może być miła, ale cóż, nadal jest debilką, bo nie zdała matematyki, taki jest fakt, ja tak myślę!" Nie takie było założenie wątku. Ja też myślę, że matury z matematyki obecnie bym nie zdała - mimo że Waszym zdaniem wystarczy korzystać z tablic (nie widziałam zadań, ale z matmy byłam cienkim bolkiem) - skończyłam studia i nie uważam się za przygłupa. W życiu też sobie jakoś radzę.
Co do pytania - ja bym namawiała do poprawy, bo jestem zdania, że jeśli coś dają za darmo, to trzeba korzystać. Lepiej teraz poświęcić wakacje na naukę niż za kilka lat mieć do siebie żal właśnie przez ludzi, którzy na dzień dobry po usłyszeniu "nie mam matury" pomyślą - głupia debilka.
![]() |
#41 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Masz rację - średnio się orientuję jakie są profile w technikach ![]() Odnośnie tej matury - podam na swoim przykładzie. Byłam w klasie mat-fiz-inf, jednak z matmy nie szło mi za dobrze i postanowiłam zdawać podstawę, moją miłością w liceum była chemia i na niej się skupiłam. Zdałam matmę na 80% (jak dla mnie to żadem wyczyn), poszłam na politechnikę (tak, tak zdając podstawową matmę i mając cały czas w głowie głos nauczycielki, że nie dam sobie rady), miałam oczywiście warunek z matematyki na studiach, ale w końcu ją zdałam. A wiecie dlaczego? Bo w końcu usiałam tyłkiem na krześle i zaczęłam przerabiać zadania z matmy! Jak zdałam ten przedmiot, to stwierdziłam, że nawet podobało mi się rozwiązywanie całek, pochodnych i równań różniczkowych i że wcale to nie jest takie straszne jak się nad tym posiedzi. dłuższą chwilę. W moim przypadku śmieję się, że musiałam dorosnąć do matmy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Po to jest chyba poprawka, aby poprawić to, co nie poszło. Nie każdy jest orłem.
![]() |
#43 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak się czegoś nie używa to siłą woli zapomina się co i jak, nie ważne czy to matematyka czy język obcy. Więc co z tego, że teraz jesteś na studiach i twierdzisz, że nie zdałabyś matmy, skoro uczyłaś się jej X lat temu. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |||||||
Zadomowienie
|
Będzie długi post.
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Matmy uczymy się 12 lat, z podręcznikami, ćwiczeniami i lekcjami kilka razy w tygodniu. Na studiach przedmiot trwa pół roku, nie zawsze są ćwiczenia, a materiały znajduje się samemu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mam dokładnie takie same odczucia jak ty - wystarczy przypilnować. Albo już naprawdę jest się średnio ogarniętym... Cytat:
Właśnie chciałam uniknąć takiego wydźwięku słowa 'głupi' = niewarty rozmowy ćwierćinteligent. Nie jest debilką, ale jeśli dla kogoś próg 30% z takiego przedmiotu to dużo to myślę, że takiej osoby nie można nazwać mądrą i nie powinna mieć wyższego wykształcenia. Jasne, nie wszystkim do szczęścia są potrzebne całki i matematyka dyskretna, ale to co jest na podstawie to... absolutna podstawa dla człowieka, który legitymuje się wykształceniem średnim. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Skoro jest fryzjerką to może spokojnie zrobić karierę w swoim zawodzie, studia nie są jej w ogóle potrzebne. Jednak to nie zmienia faktu, że pasowałoby aby poprawiła maturę, jednak jak pisałam w pierwszym poście - ona już teraz zastanawia się czy jest sens... więc moim zdaniem średnio jej zależy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;47088088]jest
![]() ![]() ![]() aaaa okey ! Czyli tak jak z technikiem usług kosmetycznych ![]() ![]() Zdawałaś matmę na maturze? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Ni powinna się zniechęcać, jak przysiądzie i będzie codziennie się uczyć to spokojnie zda poprawkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Ok, ustalono już, że koleżanka jest nieinteligentna.
Ale to nie sedno problemu autorki wątku. Myślę, że powinna zachęcić koleżankę do poprawki, jednak nie naciskać. Matura może się bardzo w życiu przydać, wiele kursów adresowanych jest do osób z maturą. Jednak nie da się przeżyć życia za kogoś i trzeba mu pozwolić dokonywać własnych wyborów, nawet głupich. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Rozeznanie
|
Teraz myśli, że jej matura potrzebna nie będzie, ale może kiedyś jej się odmieni. Zdana matura na pewno jej nie zaszkodzi. Wystarczy poświęcić trochę czasu na naukę, dopóki wszystko jest świeże.
Edytowane przez Lady_Mosquito Czas edycji: 2014-06-29 o 12:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uważam, że fryzjerki powinny obowiązkowo zdawać maturę z matematyki, a prawo wykonywania zawodu powinno być od tego uzależnione ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Konto usunięte
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;47085798]
tak.. według mnie taka osoba jest głupia.. albo leniwa, która nie chodziła wcale na lekcje, wagarowała.. ja wagarując i to ostro bo miałam po ok 250h nieobecnych w jednym półroczu jakoś zdałam tą nieszczęsną matmę a dziewczyny, które chodziły normalnie jej nie pozdawały.. toż trzeba być serio jakimś tępakiem za przeproszeniem.. ![]() Nie masz czym się chwalić. Ja na miejscu nauczyciela w ogóle nie dopuściłabym ciebie do matury stawiając 1 na koniec roku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
a) w życiu się nie spotkałam z takim poglądem (czasami ma wrażenie, że bardziej 'jadą' po ludziach idących do humana) b) od zawsze miała taki plan, wszyscy dookoła byli podcinani i farbowani, ona sama łapała się na praktyki kiedy mogła, jakoś nikt nie ingerował w plany osoby tak zdecydowanej ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez 201607250928 Czas edycji: 2014-06-29 o 12:20 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Konto usunięte
|
Nie uwazam, ze ktos kto nie zdał matury jest głupi. Co Wy za brednie opowiadacie? Ludzie...
Każdemu może się noga podwinąc z tym się wiąze stres również który bardzo wpływa na daną osobe. Kazdy ma swoje mocne i słabe strony jedni lubą polski druzy matme, jeden tesciową drugi synową ! Nikt nie jest alfą i omegą! Jak ktoś nie rozumie matmy i jest w niej słaby to ja rozumiem taką osobe którą nie zda, jednak potrzeba wiary i chęci do tego by ją zdać! Matura w tym roku była na wysokim poziomie, taaaaaa jak juz sie zobacvzy odpowiedzi i się jej nie pisalo to potem wypowiadają się ludzie " jaka prosta", "banał" - a znając życie to polegli by na pierwszy trzech zadaniach. Ale jak to polskie społeczeństwo udzielamy sie na tematy w których nie posiadamy żadnej wiedzy. Proszę porównać sobie mature zeszłego roku oraz tegoroczną ja widzę znaczna różnice. Mimo wszystko jeżeli któs daje szanse na poprawke w sierpniu to dlaczego nie spróbowac? Podajcie mi chociaż jeden powód. Bo nie zdam znowu ? Ale gdybanie zostawmy po wynikach z sierpniowej poprawki! Jeżeli jest szansa to wykorzystuje się ją w 100% ! Nie rozumiem ludzi którzy raz nie zdali i juz nie podchodzĄ do matury zasłaniając się głupimi, bezsensownymi argumentami " Bo nie zdam", to jedynie świadczy o tym że nie dojrzałes/aś do otrzymania świadectwa dojrzałosci. Usiąść do biurka rozłozyć zeszyt przerobić wszystkie matury dostępne na cke, w dzisiejszych czasach internet oferuje tyle pomocy dla maturzystów że głowa mało! Także przekaż kolezance że to ona ma życie w swoich rekąch i tak jak sobie pościeli tak się wyśpi! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
[1=93dad7021e4de390d80a2e7 2f3399ef862b6c477_6095c6a f310ca;47088439]Nie uwazam, ze ktos kto nie zdał matury jest głupi. Co Wy za brednie opowiadacie? Ludzie...
Każdemu może się noga podwinąc z tym się wiąze stres również który bardzo wpływa na daną osobe. [/QUOTE] Koleżanka na studiach nie zdała egzaminu, żaliła się mamie, że to przed to, bo ją kolana bolały i nie mogła się skupić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:08.