|
|
#61 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Biszkopt z syropem z mikrofalówki :)
ma się tą pamięć
poza tym naszego Chucka nie da sie zapomnieć i, co zastanawiające, nawet da sie lubić ![]() ![]()
|
|
#62 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#64 |
|
Zakorzenienie
|
Cynamonowe zawijańce Bajaderki
Robiłam je już nie pierwszy raz
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=971Cynamonowe zawijance ...czyli slimaczki cynamonowe troche inaczej. Ciasto wyrabia sie i formuje wieczorem, a piec mozna rano, tak, zeby byly gotowe do porannej kawy 1 szklanka mleka 2 duze jajka 1/2 szklanki cukru 5-6 lyzek masla 1/4 lyzeczki soli 4 szklanki maki 2 1/4 lyzeczki suchych drozdzy Nadzienie: 2 lyzki roztopionego masla 1/2 szklanki cukru (moze byc brazowy) 1-2 lyzki cynamonu Mleko lekko podgrzac, maslo rozpuscic. Drozdze zmieszac z lyzeczka cukru, lyzka maki i zalac 1/4 szklanki mleka, wymieszac i zostawic na 5-10 minut. Ze wszystkich skladnikow i rozczynu wyrobic miekkie, elastyczne ciasto, zostawic do wyrosniecia. Rozwalkowac prostokat o wymiarach okolo 40 x 25cm, posmarowac rozpuszconym maslem i posypac cukrem zmieszanym z cynamonem. Zwinac jak rolade, pokroic delkatnie, aby sie nie splaszczyly i ukladac w wysmarowanej maslem formie. Ja ukladam je dosc blisko siebie, bo lubie miekkie brzegi, ale mozna oczywiscie zachowac wieksze odstepy a wtedy buleczki beda bardziej chrupkie. Przykryc blache wysmarowana maslem folia i wlozyc do lodowki. Nastepnego dnia wyjac z lodowki na 1/2 godziny przed planowanym pieczeniem, aby mogly dojsc do temperatury pokojowej. Piec okolo 10 minut w temperatrze 200 st.C. Po upieczeniu mozna polukrowac dowolnym lukrem lub posypac cukrem pudrem. Oczywiscie zawijance moga byc upieczone tego samego dnia, po uformowaniu zostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu i piec jak powyzej. Wariacje: - do ciasta mozna dodac smazona skorke pomaranczowa, otarta skorke z cytryny lub rodzynki - do nadzienia oprocz wymienionych skladnikow mozna dolozyc rodzynki, orzechy, skorke pomaranczowa, kokos itp. - nadzienie mozna zrobic slodsze lub mniej slodkie w zaleznosci od smaku.
|
|
#65 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Cynamonowe zawijańce Bajaderki
Sylwuś załóż Ty sobie wątek z tymi pysznościami, bo to się rozproszy potem po forum i pognie
|
|
|
|
|
#66 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
ale to chyba muszę poprosić Nutkę o przeniesienie wątków, tak?
|
|
#69 |
|
Wtajemniczenie
|
oooooo.....
jak to pieknie wyglada!!! Lulu ma rację - załóż równiez swój wątek z pysznościami!! |
|
|
|
|
#70 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zajme sie tym jutro, bo teraz idę sie imprezować do jutra Lulu
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#73 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Croissants z ksiażki 'Francuzki nie tyją'
Mmm, marzą mi się takie croissanty, ale z czekoladką w środku.. Nie znacie, drogie Dziewczyny, jakiegoś przepisu na nadzienie czekoladowe do takich rogalików?
|
|
|
|
|
#74 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Croissants z ksiażki 'Francuzki nie tyją'
Można zastosowac budyń czekoladowy
Choć to z pewnościa nie zastąpi prawdziwego kremu czekoladowego.Croissanty wyglądają cudnie! Chyba się na nie skuszę! Tylko tyle czekania.... Nie wiem czy zdołam
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobiłam je dzisiaj i są pyyyszne
Dokładnie na takie coś miałam ochotę od kilku dni Jak zobaczyłam,ze ciasto nie wyrosło zbytnio to już wogóle pomyślałam 'klops,nie będzie zawijańców'.Do tego było troszkę klejące i musiałam delikatnie je kroić,ale jednak wszystko się udało.Ładnie urosły podczas pieczenia Specjalnie układałam je obok siebie,żeby miały mieciutkie brzegi i potem musiałam je 'rwać' Zrobiłam je z cynamonem,a kilka z rodzynkami i na pewno wypróbuje jeszcze inne nadzienia
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:53.

poza tym naszego Chucka nie da sie zapomnieć
i, co zastanawiające, nawet da sie lubić

jak to pieknie wyglada!!!