|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: U niektórych dzidzie w brzuszkach, reszta nadal działa w łóżkach - cz.II
Cytat:
"Wychodzę z domu z zamiarem przebiegnięcia sześciu mil. Jutro siedem, pojutrze osiem i tak dalej. Przebiegam obok piekarni. Kupuję słodką bułeczkę i jem ją w drodze powrotnej do domu. Niech inni biegają". |
|
|
|
|
#3392 |
|
Wtajemniczenie
|
nom ta opryszczka hmmm
no nic czekamy
|
#3393 | |
|
Wtajemniczenie
|
Wróciłam
Kupiłam jeszcze oprócz tego namiotu basen na ogród dość duzy cos ok 3m/2m za 69 zł mała zachwycona namiotem Ale ogólnie wyjście do biedry nie było miłe. Razem ze mną wchodziła pani z dziewczynką ok 5-6 lat chyba. Najpierw ta dziewczynka wybrała sobie kinder jajko, potem chciała cos jeszcze i tu sie zaczęło, w efekcie matka zabrała dziecku to co chciała i to jajo też. Ta dziewczynka przez cały nasz pobyt w sklepie płakała na cały sklep "mamo ja chce jajo, proszę, mamusiu ja chce jajo.....itp" jak przechodziłam koło nich to mówiła do Niej " nie dotykaj mnie, nie chcę cię teraz widzieć". Ryczeć mi się chciało i musiałam stamtąd uciekać Czy ja jestem przewrażliwiona? Nie wiem jak mozna, nienawidzę oceniać ale nie wiem jak mozna być takim niewzruszonym na płacz własnego dziecka kupiłaby jej to jajo i dziecku oszczedzila stresu, a zyskała spokojne zakupy. Nawet juz nie chodzi o to jajo, ale przecież nic nie kosztuje spokojne wytłumaczenie dziecku dlaczego nie dostanie tego jajka ![]() Popłakałam się przez to w aucie nie jestem normalna ---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3394 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jestem już po odebraniu wyników... Niestety z tarczycą chyba nie jest ok ;( TSH 4,740 (0,270 - 4,200) FT3 3,28 (2,00 - 4,40) FT4 1,25 (0,93 - 1,70) Czy to niedoczynność? Chyba ze starań w najbliższym czasie nici ;( Zapisałam się do lekarza na 10 lipca. |
|
|
|
|
#3395 |
|
Wtajemniczenie
|
Ewunia nie tylko Ty tak masz, mnie też szlag trafia jak widzę takie sceny. Ostatnio jak bylam w tesco stalam w alejce z proszkami, obok mnie dziewczyna wybiera cos. Nagle podchodzi pracownica tesco z malym chlopcem (5lat na oko mial) i pyta chłopca czy to jest jego mama, a ten kiwa głową ze tak. Pani z tesco mówi do tej dziewczyny ze juz 20 minut chodzi i jej szuka bo jakby nie zauważyła to syn jej sie zgubił. A ta pretensje do calego swiata. Malego szrpnela za rękę, i zaczela sie na niego drzeć ze wiecej z nią nigdzie nie pójdzie. Mały wystraszony tym ze sie zgubil, reakcją matki. Poprostu cyrk
|
|
#3396 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#3397 |
|
Zakorzenienie
|
Co do wychowania dzieci to hmm.... mam chyba trochę inne wyobrażenie o nim. Nie wierzę w bezstresowe wychowanie. Dziecko czasem musi popłakać, dostać karę, coś musi pójść nie po jego myśli, bo inaczej się niczego nie nauczy, nie przystosuje do życia i dobrze nie wychowa. To moje zdanie.
Mój syn nigdy nie zrobił mi sceny w sklepie. Co prawda przechodził bunt dwulatka, był wtedy nieznośny, stał w kącie nawet i 3 razy dziennie (taka kara - stanie w kącie tyle minut ile ma lat, oczywiście musiał się uspokoić, żeby zaczął lecieć czas). Nie wyobrażam sobie np. krzyków podczas jazdy samochodem, awantury na mieście Ja nie powinnam powtarzać dziecku dwa razy, a to co powiem to święte. Może mi się trafił taki ugodowy "egzemplarz", ale mam nadzieję, że drugie będzie równie grzecznym dzieckiem. Wśród moich znajomych i rodziny Oskar uchodzi za niezwykle grzeczne i ułożone dziecko ![]() W przedszkolu już niekoniecznie, no ale gdzieś musi się wyszaleć Nie chcę Ewuniu, żebyś odebrała to jako krytykę, bo nie to chcę przekazać, napewno w swoim mniemaniu wychowujesz córkę najlepiej jak potrafisz. Tylko każdy ma inne metody wychowawcze, każdy chce to zrobić najlepiej jak potrafi, więc ja innych nie oceniam. Może nie wszystkie moje metody wychowawcze są dobre, ale póki co się sprawdzają ![]() A zachowanie babki w tesco, nie do pojęcia dla mnie
|
#3398 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moja gin mowile ze idealne do zajscia jest od 1do 2
|
|
|
|
|
#3399 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ---------- Cytat:
Moj syn tez czasami chce cos czego nie powinien, jest dla niego, badz dla tego przedmiotu niebezpieczne, a jest taki uparty, ze ciezko odwrocic jego uwage wiec jeczy. |
||
|
|
|
#3400 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny myślę ze Ewie bardziej chodzilo o zachowanie tej mamy, bo przecież mozna dziecku na spokojnie wytłumaczyć ze czegoś nie moze dostać, a nie reagować taką agresją, bo to dla mnie normalnie szantaż emocjonalny w stosunku do dziecka, wogule jak tak mozna powiedziec do dziecka
|
|
#3401 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3403 |
|
BAN stały
|
12.07 mam ten kurs czerwonego krzyza, czyli jakos 14 teoretychnie moge zaczac prawko robic.
|
|
|
|
#3404 |
|
Wtajemniczenie
|
noo takie emocjonalnie gierki na dzieciach to jest masakra jakas
![]() ja ostatnio bylam z siostra w wioskowym lewiatanie i stala za nia dziewczyna z dzieckiem chlopiec osmarkany, na polu upal on w grubym swetrze brudny i wyje jak niewiem co a ona z kuuuwa harnasiem w rece no cos okropnego wtedy tak pomyslalasm o tych wszystkich dziewczynach ktore pragna dziecka...a ta dupuata rura ma i nie docenia
|
#3405 | |
|
Wtajemniczenie
|
Moja córka tez nie dostaje tego co chce jesli jest powód dla którego nie moze dostać. Wiecie nie chodzi o to zeby dziecku dać i bedzie spokój. Tylko mozna spokojnie normalnie wytłumaczyć, pozwolić sie dziecku pozłościć i być przy nim. Nie trzeba rozładowywać złości na maluchu który tego nie rozumie i jeszcze odpychać dziecko w chwili kiedy ono potrzebuje zrozumienia.
Ja mam takie podejście ze traktuje dziecko tak jak sama chce być traktowana, dziecko nie jest moim podwładnym tylko członkiem rodziny i nie stosuję kar wobec niej. Moim zdaniem każdy pokaz siły ze strony rodzica to przemoc, Ty nie będziesz sie zachowywac tak jak ja chce to masz karę. Mozna dziecku wytłumaczyć dlaczego zależy mi na takim zachowaniu i ono podejmie decyzje czy chce sie tak zachować czy nie. A dziecko grzeczne- niegrzeczne to stan umysłu matki nie dziecka Grzeczne czyli jakie? Posluszne? Mi nie zależy zeby moje dziecko wyrosło na posluszne tylko umiała samodzielnie podejmować decyzje i było po prostu sobą ![]() Moze brzmi to trochę jak bezstresowe wychowanie ale tak nie jest moja mała tez nie robi wszystkiego co sobie wymyśli, tez czasem płacze bo cos chce a nie dostaje, tez płacze bo wracamy z ogrodu a ona chce być tam jeszcze, ale przytulam i tłumacze zawsze dlaczego, mowię jej ze wiem ze teraz jest zła z tego powodu i ze jestem obok jesli potrzebuje sie wypłakać Trochę czerpię z rodzicielstwa bliskości ale nie wszystko dokładnie z niektórymi metodami sie nie zgadzam i postępuje tak jak czuję ![]() ---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ---------- Cytat:
wszystko jeszcze przed Tobą ale życzę zeby córcia była tez spokojniutka Ja mam maksymalnie energiczne dziecko z charakterkiem i potrafi mi się rzucać na ziemię jak cos chce i nie dostaje grunt to zachować spokój w takiej chwili I tutaj jedna mama powie niegrzeczne dziecka a ja powiem umie się mocno domagać o to czego chce Stan umysłu matki
|
|
|
|
|
#3406 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3407 |
|
Zakorzenienie
|
No widzisz Ewuniu, dobrze że są różne metody wychowawcze, bo dzięki temu wyrastają różni ludzie i świat jest ciekawszy
![]() Ja braku kar nigdy nie zrozumiem Wydaje mi się że inaczej dziecko nie rozumie dobrego i złego postępowania. I wybacz, ale nie uwierzę że tłumaczenie w takiej sytuacji coś daje (chodzi mi o tak małe dziecko), przy następnej okazji dziecko złe postępowanie powtórzy (tak uważają psychologowie System nagród i kar to podstawa wychowania. Oczywiście kary też powinno się dostosować do wieku. Jakbym postawiła syna na 6 minut w kącie to by się tym teraz w ogóle nie przejął. Takie coś się wg mnie sprawdza u mniejszych dzieci. Teraz ma albo zakaz gry na komputerze w weekend (bo może tylko wtedy grać), albo zakaz bajek przez ileś dni. A tak z ciekawości zapytam, Ewuniu, nigdy nie miałaś w domu kary? Może różnice w poglądach biorą się z tego, jak sami zostaliśmy wychowani ![]() Co do rozładowywania złości na dziecku to mam podobne zdanie. Przy nim trzeba być oazą spokoju, opanowaną osobą, choć często to trudne ![]() A co to znaczy że dziecko jest grzeczne? Wg Wiki - taki, który jest dobrze wychowany, jest uprzejmy, układny; taki, który jest dowodem dobrego wychowania, uprzejmości Moje dziecko absolutnie nie jest moim podwładnym, choć uważam że przede wszystkim powinno się szanować rodziców. Przyjacielskie stosunki się nie sprawdzają - widać to było w "Superniani", teraz w "Surowych rodzicach". No i ja jestem z tych, co dziecko rzucające się na ziemię uważam za niewychowane, podobnie jak krzyczące w samochodzie. Taki mam stan umysłu Mimo wszystko podoba mi się Twoje podejście do wychowania, choć moje jest zupełnie inne i teraz, mając 6 letnie dziecko pewnie jest mi łatwiej niż będzie Tobie za kilka lat. Choć może się mylę ![]() Annasar, no ja właśnie nie wiem gdzie ten mój tata się po Polsce pałętał Albo Twój ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ---------- Aaaa i jeszcze dodam, że już nie chcę o tym rozmawiac, bo ja się nie lubię kłócić, a zdania i tak żadna z nas - mających dzieci pewnie nie zmieni ![]() ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ---------- A tak przy okazji zapytam ![]() Poczytałam sobie o tym rodzicielstwie bliskości (fajne, ale podobnie jak Ewunia nie za wszystkim się zgadzam ) i tam jest właśnie żeby małe dzieci nosić w chuście. Ewuniu, miałaś taką? Albo któraś z Was? Zastanawiam się nad kupnem, ale nie jestem pewna czy to zawsze się sprawdza? Chodzi mi czy np. może dziecko niechcący z niej wypaść Albo nie wiem...przydusić się? Nikt z moich znajomych czy rodziny nie miał.
Edytowane przez aneczka2238 Czas edycji: 2014-07-02 o 20:58 |
|
|
|
#3408 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3409 |
|
Rozeznanie
|
Dopiero skonczylam czytac wszystko
![]() Niestety nie pamietam, na co odpisywac ![]() Aneczko ![]() Dorotko powodzenia z insulina ![]() Zanetka bardzo podoba mi sie Twoje "dzialanie matematyczne" dla Ani ksuwki hihi my na Transformersow jedziemy w piatek Aniu ksuwko nadal, cos musi byc Ewuniu ![]() Liliana nie przywitalam sie wczoraj wiec dzis ![]() Aniu annasar to jednak ciaza i onkologia nie ida w parze? pamietam, ze na poczatku ciazy nad tym sie zadtanawialas... za pomyslna decyzje w sprawie kredytu Aga, Karolcia nie wiem co Wam mialam napisac, wiec przesylam przytulaski ![]() Justynka przesyla wszystkim pozdrowienia jutro zajrzy tutaj, bo ost miala zapierdziel w pracy i nie miala kiedy.Moj @ to jednak normalny @, tylko brzuch nic a nic nie boli ale to akurat mnie cieszy ale ilosci normalne bym powiedziala plamienie to nie jest na pewno, wiec moze Zanetko jakos dziwnie Twoj organizm zareagowal na luteine, albo co...Kurcze ciagle zapominam zrobic zdjecie mojej psiej ksiezniczce, zeby Wam pokazac dzis sie poplakalam znow jak ogladalam zdjecia mojego poprzedniego psiaczka Eh ide spac w koncu... dobrej nocy kochane
|
#3410 |
|
Wtajemniczenie
|
hej babeczki
a ja juz nic nie rozumiem wzielam ta insuline na noc i nic... tak mysle moze zle sie wklulam albo cos cukier jak byl tak jest no nic zwieksze o jedna jednostke aha dopytalam wczoraj co moge brac i mam tantum verde i apap juz lepiej spalam ale czuje ze zaczyna sie robic mokry katar wiec zjade dzis do apteki po jakis syropek i powinno byc dobrze ja tez witam nowa kolezanke hehe spozniony reflekskurde wiem ze mialam jeszcze na cos odpisac no ale ucieklo jak mnie olsni to dam znac ---------- Dopisano o 05:52 ---------- Poprzedni post napisano o 05:30 ---------- aaaa zwazylam sie rano w sumie bez toalety ale to nic i waga 60.4 wiec wyrownalam wage z przed ciazy jak na to ze wchodze w 5 mies za tydzien to ok zobaczymy jak moj organizm zareguje na insuline ![]()
moje szczęście Navidek 02.12.2014 Edytowane przez dorotape1987 Czas edycji: 2014-07-03 o 05:31 |
|
|
|
#3411 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
Aniutka również przytulas ![]() Ja niestety o wychowaniu nic się nie wypowiem bo nie mam doświadczenia no a nawet jeśli mam jakieś wyobrażenia to życie zweryfikuje ![]() Mam nadzieje, że te ziółka pomogą bo nie wyobrażam sobie ich pić kolejny cykl tak mi nie podchodzą ale dzielnie piję ![]() ooooo ksuwcia testuje dzisiaj ... ![]() ---------- Dopisano o 07:09 ---------- Poprzedni post napisano o 07:09 ---------- aneczka annasar nie wiem co wasi tatowie robili ale to jest podejrzane |
|
|
|
#3412 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wymieniamy się doświadczeniami szanuje Twoje podejście do wychowania, każdy powinien postępować dokładnie tak jak czuje ze jest dobrze Jesli chodzi o chustę to tak kupiłam, ale nie, nie nosiłam bo nie umiałam się w nią zawiązać Ja za to nosiłam małą dużo na rękach, tyle ile potrzebowała i tez się nasłuchałam jak to mam nie uczyć bo sie przyzwyczai, bo bedzie wymuszać na ręce i tak dalej hi hi No cóż, potrafi często stać i krzyczeć APA! APA! z rekami wyciagniętymi do góry, nawet drzeć się, albo zrobić histerię bo ona chce na ręce ale nie odbieram tego jako wymuszanie potrzebuje bliskości mamy, rozumiem to i jesli mam mozliwosc to albo ją biorę, albo siada, koło niej i się tulimy Jest fajna książka wychowanie bez nagród i kar tak tez mam zamiar wychowywać dzieci I naprawdę uwierz mi że nawet takie małe dziecko potrafi zrozumieć jak jej tłumaczę wręcz wszyscy znajomi są zachwyceni jaka ona jest rozumna, kontaktowa, jest energiczna ale jednocześnie strasznie poukładana, lubi porządek, pomaga mi sprzątać, rozpakować zakupy i mimo ze nie ma kar wie co moze a co nie I tutaj absolutnie nie zamierzam mieć postawy przyjacielskiej w stosunku do dziecka jestem rodzicem, autorytetem, daje przykład, pokazuje świat, uczę podejmowania samodzielnych decyzji, mam postawę rozumiejącą w stosunku do dziecka, czyli jestem wsparciem kiedy dziecko przeżywa frustrację, złość, smutek i uczę że dziecko ma nie robić czegoś dlatego ze bedzie kara albo po to zeby zasłużyć na nagrodę tylko dla własnej satysfakcji czy dlatego ze tak należy zrobić i większa satysfakcja jest dla mnie jako rodzica z tego ze moje dziecko podejmie dobrą decyzję samodzielnie niż w sposób przeze mnie wymuszony A tak poza tym dzień Dobry dziewczyny Ale upały zapowiadają umrę Nie przepadam za temp powyżej 30C U mnie juz został tydzień do testowania
|
|
|
|
|
#3413 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A wychowanie to życie weryfikuje Ksuwka znów nas przetrzyma |
|
|
|
|
#3414 |
|
Zakorzenienie
|
Ewuniu, chciałam Cię przeprosić
A z chustą jeszcze przemyślę, ja taki nieogar że pewnie też nie będę umiała jej zawiązać ![]() Mam nadzieje, że u mnie też upały dzisiaj, Ewunia niedaleko, więc być może ![]() Czekam na ksuwkę, a póki co jadę zawieść małego do przedszkola, dzisiaj ma wycieczkę do stadniny koni
|
#3415 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam. Ewcia masz racje Ksuwka znowu nas trzyma w niepewności. Mialam nadzieję ze juz będzie tu radosna nowina
![]() ---------- Dopisano o 07:38 ---------- Poprzedni post napisano o 07:31 ---------- Meliska ja jakoś daje rade z tymi ziółkami, ale mogloby byc 2 kreski, bo jak mam pić te na 1 fazę to sie boję. Aneczka pisała ze są niedobre
|
|
#3416 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jesli będziesz chciała spróbować z chustą jak mała się urodzi to mam 2 chusty tkaną i elestyczną dla noworodka, mogę Ci wysłać i sobie poprobujesz Ja próbowałam ale te wiązania dla mnie czarna magia i problem tego typu ze jak mała mi zacznie ryczeć bo jej się nie podoba to oszaleję nim się z tego wyplączę ---------- Dopisano o 07:47 ---------- Poprzedni post napisano o 07:45 ---------- Cytat:
i mam nadzieje ze nie będziesz nas trzymać w niepewności jak Ksuwka
|
||
|
|
|
#3417 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry dziewczyny
![]() ale mialam dziś sen śnilo mi się, że mój mąż znowu zmienił zdanie ehh straszne to było.... no ale nie ma co psuc sobie humoru - podobno śni się zawsze na odwrót ![]() czekamy a ksuwke i jej II kreseczki ![]() co do wychowania - nie mam w tym żadnego doświadczenia bo nie mam styczności z takimi małymi dziećmi. Poraz kolejny z przyjemnością czytałam Ewuniu to jak opiszujesz swój sposób wychowania ![]() Aniutka film fajny ale meega długi prawie 3 godziny czekamu na zdjęcie pieska
|
#3418 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuje
Apropo snów.... mi sie od 3 dni śnią jakies durnoty, takie wyraźne sny, mam nadzieje ze to dobra wróżba ![]() Z córka miałam sny sensacyjne, pościgi, strzelaniny, ucieczki, walki |
|
|
|
#3419 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie no u mnie pierwsze siku jest dużo wcześniej
wiec dam znac odrazu jak zrobię. Ja czekam na jeden sen 2 razy w życiu śniła mi sie moja zmarła mama i to bylo 2 razy przed czymś bardzo ważnym w moim życiu ( zaręczyny i ślub) wiec teraz czekam na ten 3 najwazniejszy
|
|
#3420 |
|
Zakorzenienie
|
Gdzie ta ksuwka
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:26.

no nic czekamy
kupiłaby jej to jajo i dziecku oszczedzila stresu, a zyskała spokojne zakupy. Nawet juz nie chodzi o to jajo, ale przecież nic nie kosztuje spokojne wytłumaczenie dziecku dlaczego nie dostanie tego jajka
nie jestem normalna 

no cos okropnego wtedy tak pomyslalasm o tych wszystkich dziewczynach ktore pragna dziecka...a ta dupuata rura ma i nie docenia
Wydaje mi się że inaczej dziecko nie rozumie dobrego i złego postępowania. I wybacz, ale nie uwierzę że tłumaczenie w takiej sytuacji coś daje (chodzi mi o tak małe dziecko), przy następnej okazji dziecko złe postępowanie powtórzy (tak uważają psychologowie 

nadal, cos musi byc
pamietam, ze na poczatku ciazy nad tym sie zadtanawialas...