Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-03, 14:50   #511
shonyen
Zakorzenienie

Dot.: Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia

Cytat:
Napisane przez OYE Pokaż wiadomość
Tak urodzila bym i zapewnila jak najlepsze warnuki i opieke na ile to mozliwe.
fantastycznie.
tyle tylko, że żyłoby się lepiej, gdyby każdy mógł żyć w zgodzie z samym sobą, a nie pod dyktando innych osób, które wiedzą lepiej.
naprawdę nie wiem, dlaczego tak bardzo Cię boli umożliwienie komuś podjęcia własnej decyzji, dotyczącej jego życia.
mam wrażenie, że najchętniej odebrałabyś wszystkim kobietom możliwość zdecydowania.
WYBÓR powinien być prawem każdej kobiety. doprawdy nie wiem, dlaczego niektórym ludziom taką frajdę sprawia narzucanie komuś własnego światopoglądu bo tak.

a teraz trochę technicznie: pojawiają się tutaj niefajne epitety i nieco nietrafione określenia (wątpię, żeby kobieta po terminacji chciała czytać, że urodziła trupa - po prostu bardzo niegrzecznie to brzmi) - prosiłabym o przytemperowanie języka
shonyen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 14:51   #512
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
To teraz ja napiszę coś, żeby się ktoś mógł lepiej poczuć - bardziej szlachetnie, na pewno bardziej niż ja.

Wiele lat temu byłam w ośrodku dla upośledzonych dzieci prowadzonym przez zakonnice, pomoc w organizacji jakiejs imprezy. Tych kilka godzin ciagle miałam ścisnięte gardło na widok tych dzieci - wyglądały na zadbane, przychodziły się nimi zajmowac też panie wolontariuszki. Ale dzieci były brzydkie, zdeformowane i tak cholernie pragnęły tego ciepła, wyciągały rączki, chciały się przytulać. Od tego czasu wiele razy mam myśli o wolontariacie, ale zwyczajnie obawiam się, że nie dałabym rady psychicznie tego unieść (pewnie jak TŻ by się dowiedział, to bym dostała zakaz tego typu aktywności, bo on też wie, że ja niestety nie ogarniam i mam swoje różne traumy po ciąży z córką).

I teraz niech ktos dzień w dzień (przy pomocy naszego wspaniałego państwa i wszelkich obrońców życia oczywiście) zajmuje się takim dzieckiem. Kurde, przecież z tego, co widze, to ludzie zdrowymi dziećmi się zajmować nie potrafią, nie panują nad nerwami, poniżają, krzyczą, biją, tracą cierpliwość, wiele zdrowych dzieci na naprawdę przej.... (to najwłaściwsze słowo) w swoich kochanych rodzinkach.
Już widzę, jak się zajmują dziećmi chorymi, wymagającymi sto razy większych nakładów pracy.

Ludzie jako gatunek, śmiem twierdzić, generalnie nie nadają się do opieki nad chorymi upośledzonymi dziećmi, to jest chyba wbrew naturze, wywołuje wiele skrajnych emocji, od współczucia po agresję. Dla wielu z tych dzieci - i ich rodziców - zdecydowanie lepiej jest, żeby się nie urodziło lub żeby zmarły krótko po porodzie.

Tak, wiem, jestem zła i Boga nie mam w sercu

zgadzam się z Tobą,nie dodam nic więcej,bo nie ma po co

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 15:00   #513
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
w tym momencie juz rozumiem Twój brak empatii w stosunku do zwierząt ,skoro nawet ludziom nie potrafisz współczuć...
jak ktos dorosly, ktory dobrze wie ze jak skoczy to moze mu sie krzywda stac wybeira skakac, nie nie widze dlaczego mam mu wspolczuc, moge mu wspoluczuc tylko glupoty

Jak by to bylo dziecko to co innego, ktos nie rozwiniety ktory nie wie jakie konsekwencje moga byc tego skoku, co innego.

---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Cytat:
Napisane przez shonyen Pokaż wiadomość
fantastycznie.
tyle tylko, że żyłoby się lepiej, gdyby każdy mógł żyć w zgodzie z samym sobą, a nie pod dyktando innych osób, które wiedzą lepiej.
naprawdę nie wiem, dlaczego tak bardzo Cię boli umożliwienie komuś podjęcia własnej decyzji, dotyczącej jego życia.
mam wrażenie, że najchętniej odebrałabyś wszystkim kobietom możliwość zdecydowania.
WYBÓR powinien być prawem każdej kobiety. doprawdy nie wiem, dlaczego niektórym ludziom taką frajdę sprawia narzucanie komuś własnego światopoglądu bo tak.
co mnie boli? czy ja komus zabraniam wyboru? czy ja jej zakazalam usunac?
nie to moja opinia w tym temacie, a ona niech sobie robi co chce

Haters Gonna Hate
OYE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 15:04   #514
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
co mnie boli? czy ja komus zabraniam wyboru? czy ja jej zakazalam usunac?
nie to moja opinia w tym temacie, a ona niech sobie robi co chce
Wyrażasz swoją opinię w sposób, który bardzo rani.

Proste?
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 15:15   #515
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Wyrażasz swoją opinię w sposób, który bardzo rani.

Proste?
nie, nie proste. Sorry nie widze co by ciebie mialo ranic w moich wypowiedziach

Haters Gonna Hate
Stary 2014-07-03, 15:19   #516
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
a dlaczego nie ? genetycznie są zdrowi ,dziecko które wczesniej straciła zmarło w wyniku przedwczesnego porodu ,było zdrowe,poprzednie poronienia związane z problemem autoimunologicznym ,przyczyna znana i 'ogarnięta'. W czym problem? Jesli chcą,mają na tyle siły i woli,to dlaczego nie?
To smutne, ale gdyby byli zdrowi już dawno doczekali by się dziecka w sposób naturalny, widać coś jest nie tak, skoro po 13 latach nie mają na swoim koncie ani jednej ciąży naturalnej, a te do których doprowadzono sztucznie kończą się poronieniem lub przedwczesną śmiercią dziecka.

Jestem tego samego zdania co OYE:

Cytat:
fakt jest to tragedja, ale moim zdaniem na zyczenie tych ludzi

czasami poprostu trzeba dac sobie spokoj i nie walczyc z natura, i zakceptowac fakt ze niektorych rzeczy nie mozemy miec w zyciu, jak np dzieci

czytajac ten artykul szkoda mi tylko tych dzieci ze musza cierpiec, bo ludzie sa uparci i chca dziecka
W 100% się zgadzam.
Skoro się nie da, to się nie da i trzeba to sobie powiedzieć wprost.

Ja po głębszych przemyśleniach i mając na uwadze właśnie takie przypadki zrezygnowałam z leczenia niepłodności. Akurat miałam fuksa i się cudem doczekałam dzieci poczętych bez wspomagania, ale zanim to nastąpiło postanowiłam nie ryzykować i nie iść wbrew naturze - tak na wszelki wypadek. Nie wiemy tak na prawdę dlaczego organizm uparcie odrzuca ciąże, niekoniecznie problem jaki został znaleziony przez lekarza jest tym jedynym i wyłącznym. Jak się w tej całej klinice leczyłam, to mówili mi, że część przyczyn niepłodności u ludzi tak na prawdę nie jest znana medycynie.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2014-07-03 o 15:24
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 15:31   #517
_vixen_
Zakorzenienie

Tylko problem jest taki, kto i kiedy ma decydować, że dana para nie powinna już się starać o dziecko? Lekarz, ksiądz czy pani z forum ?
Ja każdą ewentualną ciążę też będę miała wyższego ryzyka, ktos może uznać, że skoro mam niewydolną szyjkę, to widocznie też organizm nie jest przystosowany do donoszenia ciąż.

A że ciąża to ryzyko i nie ma żadnej gwarancji urodzenia zdrowego dziecka, to chyba każdy dojrzały człowiek wie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-07-03, 15:34   #518
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

No to ja wg takiej logiki nie miałabym kogo teraz bujac w wozku, bo mój organizm odrzuca ciążę w 3 trymestrze, w pierwszej sie nie udało i urodziłam trupa, drugą lekarze cudem uratowali i mam zdrowe dziecko. Na trzecia sie nie zdecyduje raczej, bo nie pewnie znowu będą problemy.

A co do napro, no miałam pisać. Wyszłam kiedyś z Młodym na spacer i podchodzi do mnie taka babcia: jaki ladnyyyy! A inne to usuwają! A potem swoich mieć nie mogą i chcą in vitro... Ja tam nie wierzę w in vitro, ja wierzę w naprotechnologie. No, to kiedy drugie?

Zatkalo mnie. Tak ogólnie to nie mam nic do naprotechnologii, ale marketingowcow ma słabych.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 15:37   #519
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko problem jest taki, kto i kiedy ma decydować, że dana para nie powinna już się starać o dziecko? Lekarz, ksiądz czy pani z forum ?
Ja każdą ewentualną ciążę też będę miała wyższego ryzyka, ktos może uznać, że skoro mam niewydolną szyjkę, to widocznie też organizm nie jest przystosowany do donoszenia ciąż.

A że ciąża to ryzyko i nie ma żadnej gwarancji urodzenia zdrowego dziecka, to chyba każdy dojrzały człowiek wie.
sadze ze kobiety sama powinny miec na tyle rozomu zeby wkoncu przestac.

Oczywiscie ze kazda ciaza niesie ryzyko. Ale co innego jest jak wszystko jest dobrze i nagle tragedja a co innego jak masz 38 lat, starasz sie 13 lat, poronienia, jedno dzieco urodzone za wczesnie drugie same wiemy, ryzyko ze oslepniesz. Jeszcze sie nie skonczyl jeden dramat a ona juz sie martwi ze jak bedzie cc to rok bedziesz musiala czekac na nastepne proby i czy masz jeszcze sile na invitro

Haters Gonna Hate
Stary 2014-07-03, 15:40   #520
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość

W 100% się zgadzam.
Ale posluchaj siebie, to ze doczekalas sie dziecka I nie leczylas nieplodnosci - super. Ale po pierwsze oni to nie ty, maja swoja historie i swoje wybory. Po drugie maja tez lekarzy, ktorzy wiedza chyba czy jest sens sie starac. Mowienie komus ze cos powinien lub nie bo natura chce inaczej? Nie szczepmy dzieci, choroby sa naturalne. Nie probujmy wymyslic nowych protez, kalectwo jest naturalne...

A wiem, skoro ktos 100 lat temu uznal ze homoseksualizm jest choroba to pewnie jest, mie znieniajmy nic...
favianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 15:40   #521
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Ja w dniu wypisu po stracie spytałam ordynatora, kiedy mogę sie zacząć starać o kolejne. Zaczęliśmy dokładnie wtedy, kiedy mogliśmy, no chyba jeden miesiąc odczekalismy, zeby sie TP nie powtórzył.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-03, 15:45   #522
_vixen_
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;47148681]
A co do napro, no miałam pisać. Wyszłam kiedyś z Młodym na spacer i podchodzi do mnie taka babcia: jaki ladnyyyy! A inne to usuwają! A potem swoich mieć nie mogą i chcą in vitro... Ja tam nie wierzę w in vitro, ja wierzę w naprotechnologie. No, to kiedy drugie?

Zatkalo mnie. Tak ogólnie to nie mam nic do naprotechnologii, ale marketingowcow ma słabych.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE]

No to jest akurat efekt typowego kościołowego prania mózgu, niestety. Ale wiadomo, że w naszym kraju najlepszym ekspertem od ginekologii i położnictwa jest ksiądz

Cytat:

Oczywiscie ze kazda ciaza niesie ryzyko. Ale co innego jest jak wszystko jest dobrze i nagle tragedja a co innego jak masz 38 lat, starasz sie 13 lat, poronienia, jedno dzieco urodzone za wczesnie drugie same wiemy, ryzyko ze oslepniesz. Jeszcze sie nie skonczyl jeden dramat a ona juz sie martwi ze jak bedzie cc to rok bedziesz musiala czekac na nastepne proby i czy masz jeszcze sile na invitro
Kilka stron wcześniej pisałam, że w jakimś stopniu się z Tobą zgadzam, że faktycznie nie każdy powinien mieć dziecko z punktu widzenia natury. Ale to życie tej kobiety, niech ona podejmuje decyzje rozrodcze, medycyna w jakimś stopniu może jej pomóc. Ma tylko jedno życie, może chce mieć poczucie, że wykorzystała wszystkie szanse?
Kim ja albo Ty jesteśmy, żeby mówić komuś, że ma sobie dać spokój z rozmnażaniem?
Stary 2014-07-03, 15:50   #523
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
No to jest akurat efekt typowego kościołowego prania mózgu, niestety. Ale wiadomo, że w naszym kraju najlepszym ekspertem od ginekologii i położnictwa jest ksiądz

Kilka stron wcześniej pisałam, że w jakimś stopniu się z Tobą zgadzam, że faktycznie nie każdy powinien mieć dziecko z punktu widzenia natury. Ale to życie tej kobiety, niech ona podejmuje decyzje rozrodcze, medycyna w jakimś stopniu może jej pomóc. Ma tylko jedno życie, może chce mieć poczucie, że wykorzystała wszystkie szanse?
Kim ja albo Ty jesteśmy, żeby mówić komuś, że ma sobie dać spokój z rozmnażaniem?

my nie mowimy nic "komus" tylko wypowiadamy swoje zdanie na ten temat na forum ogolnym.

Haters Gonna Hate
Stary 2014-07-03, 15:55   #524
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:

Raczej sami zainteresowani powinni chyba jeszcze raz to sobie przemyśleć. Nie jestem przeciwna in-vitro i ogólnie metodom wspomagania rozrodu, tylko trzeba sobie zdawać sprawę z tego co nam to niesie na następne pokolenia - ludzi coraz słabszych i chorowitych niestety, bo często będą to ludzie, którzy bez cudów nauki i techniki po prostu by się nie pojawili.

Ja się tego bałam - pomyślałam sobie, że skoro nawet lekarz nie wie za dobrze, czemu ja właściwie w te ciążę nie zachodzę, to może nie powinnam, bo nie wiadomo co się stanie gdy już w nią zajdę. Pomyślałam sobie, że nie chcę żeby przez moje egoistyczne pragnienie posiadania dziecka urodziło się ono np. chore z powodu powikłań w trakcie ciąży.

Cytat:

Ano właśnie...
Niejako sama się pakuje w te sytuacje.
Ok, może wierzy w cud, może ten cud nawet nadejdzie.
Tylko jakim kosztem?

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
Ale posluchaj siebie, to ze doczekalas sie dziecka I nie leczylas nieplodnosci - super. Ale po pierwsze oni to nie ty, maja swoja historie i swoje wybory. Po drugie maja tez lekarzy, ktorzy wiedza chyba czy jest sens sie starac. Mowienie komus ze cos powinien lub nie bo natura chce inaczej? Nie szczepmy dzieci, choroby sa naturalne. Nie probujmy wymyslic nowych protez, kalectwo jest naturalne...

A wiem, skoro ktos 100 lat temu uznal ze homoseksualizm jest choroba to pewnie jest, mie znieniajmy nic...
Każdy robi ze swoim życiem co chce, po prostu niektórzy sami stwarzają swoje dramaty i tak jest w przypadku tej pani.

To o opiniach lekarzy akurat dla mnie nic nie znaczy. Leczenie niepłodności jest tak kosztowne, tak zyskowne dla klinik się tym zajmujących, że żaden lekarz nie podda się "bez walki" chyba, że pacjentka zrezygnuje sama.
Stary 2014-07-03, 16:06   #525
favianna
Zakorzenienie

A teraz zagadka, moze ktos mi pomoze rozwiazac
Jest taki kawal o Jasiu, ktory siedzi na dachu w czasie powodzi i nie chce wsiasc do lodzi ratunkowej bo mowi ze bog go uratuje, I tak kilka razy... I po smierci na jego wyrzuty bog mowi ze wyslal przeciez lodz ratunkowa..
I teraz analogicznie, czy lekarze i wspomaganie plodnosci to nie taka wlasnie lodz ratunkowa? taki zart logiczny
Stary 2014-07-03, 16:07   #526
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Raczej sami zainteresowani powinni chyba jeszcze raz to sobie przemyśleć. Nie jestem przeciwna in-vitro i ogólnie metodom wspomagania rozrodu, tylko trzeba sobie zdawać sprawę z tego co nam to niesie na następne pokolenia - ludzi coraz słabszych i chorowitych niestety, bo często będą to ludzie, którzy bez cudów nauki i techniki po prostu by się nie pojawili.

Ja się tego bałam - pomyślałam sobie, że skoro nawet lekarz nie wie za dobrze, czemu ja właściwie w te ciążę nie zachodzę, to może nie powinnam, bo nie wiadomo co się stanie gdy już w nią zajdę. Pomyślałam sobie, że nie chcę żeby przez moje egoistyczne pragnienie posiadania dziecka urodziło się ono np. chore z powodu powikłań w trakcie ciąży.
To są bardzo trudne sprawy, bo moim zdaniem do pewnego stopnia selekcja naturalna jednak powinna być. Czytałam książkę "Bez znieczulenia. Jak powstaje człowiek", w której lekarze mówią, że w Polsce leczy się takie wady serca, które wykrywane w krajach zachodnich zwykle kończą się terminacją ciąży, bo te dzieci i tak nie mają szansy przeważnie na normalne życie, problemem może być nawet wejście na piętro. No i co teraz, poddać dziecko selekcji naturalnej czy jednak walczyć przez wiele operacji, które i tak zdrowia w 100% nie przywrócą?

Razi mnie jednak podejście typu: ratować życie za wszelką cenę, bo nigdy w historii tak nie było, to się zwyczajnie nie sprawdza, już pomijając ogromne koszty dla służby zdrowia. W tym filmie o wcześniakach też jest o tym mowa. Ratuje się miesiącami beznadziejne przypadki, a nie ma pieniędzy na zwykłego fizjoterapeutę.

Mam znajomą, która w ciąży miała poważne problemy, dziecko z hipotrofią. Po urodzeniu potrzebuje wciąż sporych nakładów finansowych, rodziców nie stać, zbierają pieniądze. Prawda jest taka, że jeszcze kilkadziesiąt lat temu chłopiec pewnie by nie przeżył. Chcieli mieć drugie dziecko, ale nie stać ich już na to. I co, lepiej to czy gorzej, że żyje

Nie lubię prostych odpowiedzi na trudne pytania, niestety, wiele ludzi lubi. Takich odpowiedzi udziela kościół, ale zwykle kiepsko się to ma do rzeczywistości.
Stary 2014-07-03, 16:07   #527
OYE
Zakorzenienie

Cytat:

To o opiniach lekarzy akurat dla mnie nic nie znaczy. Leczenie niepłodności jest tak kosztowne, tak zyskowne dla klinik się tym zajmujących, że żaden lekarz nie podda się "bez walki" chyba, że pacjentka zrezygnuje sama.
dokladnie

Haters Gonna Hate
Stary 2014-07-03, 16:09   #528
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez whiteglove Pokaż wiadomość
A jak nie chce mieć dzieci to też jest dziwna bo przecież dziecko to pragnienie każdej kobiety polecam posty Oye w wątku "nie chcę mieć dzieci", niezłe kwiatki.
Posty oye w innym wątku nie mają tu żadnego znaczenia.
Cytat:
Napisane przez whiteglove Pokaż wiadomość
W ogóle jaka logika - jak kobieta dokonuje terminacji żeby nie męczyć dziecka to jest morderczynią, a jak stara się o dziecko mimo poronień to też jest morderczynią i to w dodatku niezrównoważoną psychicznie, bo w końcu po tylu "trupach" (cytując Oye) powinno w końcu coś do niej dotrzeć

Logika obrońców życia mnie czasami zadziwia. Niech może raz na jakiś czas zamkną buzie i dadzą żyć spokojnie innym.
A mnie zadziwia twój brak logiki i wrzucanie ludzi do jednego wora ze względu na poglądy.

Cytat:
To teraz ja napiszę coś, żeby się ktoś mógł lepiej poczuć - bardziej szlachetnie, na pewno bardziej niż ja.

Wiele lat temu byłam w ośrodku dla upośledzonych dzieci prowadzonym przez zakonnice, pomoc w organizacji jakiejs imprezy. Tych kilka godzin ciagle miałam ścisnięte gardło na widok tych dzieci - wyglądały na zadbane, przychodziły się nimi zajmowac też panie wolontariuszki. Ale dzieci były brzydkie, zdeformowane i tak cholernie pragnęły tego ciepła, wyciągały rączki, chciały się przytulać. Od tego czasu wiele razy mam myśli o wolontariacie, ale zwyczajnie obawiam się, że nie dałabym rady psychicznie tego unieść (pewnie jak TŻ by się dowiedział, to bym dostała zakaz tego typu aktywności, bo on też wie, że ja niestety nie ogarniam i mam swoje różne traumy po ciąży z córką).

I teraz niech ktos dzień w dzień (przy pomocy naszego wspaniałego państwa i wszelkich obrońców życia oczywiście) zajmuje się takim dzieckiem. Kurde, przecież z tego, co widze, to ludzie zdrowymi dziećmi się zajmować nie potrafią, nie panują nad nerwami, poniżają, krzyczą, biją, tracą cierpliwość, wiele zdrowych dzieci na naprawdę przej.... (to najwłaściwsze słowo) w swoich kochanych rodzinkach.
Już widzę, jak się zajmują dziećmi chorymi, wymagającymi sto razy większych nakładów pracy.

Ludzie jako gatunek, śmiem twierdzić, generalnie nie nadają się do opieki nad chorymi upośledzonymi dziećmi, to jest chyba wbrew naturze, wywołuje wiele skrajnych emocji, od współczucia po agresję. Dla wielu z tych dzieci - i ich rodziców - zdecydowanie lepiej jest, żeby się nie urodziło lub żeby zmarły krótko po porodzie.

Tak, wiem, jestem zła i Boga nie mam w sercu

Ludzie są różni. Różnie reagują na trudne sytuacje, intensywniejsze niż przeciętne przeżycia (to dotyczy nie tylko kwestii trudnych emocjonalnie, ale również tak prostych jak odczuwanie zapachów czy smaków).
Mnie ludzka brzydota, niepełnosprawność, ludzkie wydzieliny itp. itd nigdy nie odrzucały, nie paraliżowały.
Mieszkałm wśród oób niepełnoprwnych, wśród nich miałam przyjaciół, pracowałam z niepełnoprawnymi.ie wyobrażam obie, e kto pozbawiłby życia watościowego człowieka, bo ten miał porażenie mózgowe.
Co najbardziej mnie udarzało to to, że w wielu przypadkach dzieci opóźnienia były wynikiem zaniedbania ( to w przypadku dzieci z domu małego dziecka).

Cytat:

Ano właśnie...
Niejako sama się pakuje w te sytuacje.
Ok, może wierzy w cud, może ten cud nawet nadejdzie.
Tylko jakim kosztem?

Każdy robi ze swoim życiem co chce, po prostu niektórzy sami stwarzają swoje dramaty i tak jest w przypadku tej pani.

Zgadzam się z podejściem, ze kwestia powinna być bardzo przemyślana; a taranie się o dziecko z wzelką cenę ma swoją cenę.
Własne (w sensie biologicznym) dziecko za wszelką cenę kojarzy mi ie z lekką obesją.
Stary 2014-07-03, 16:21   #529
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Ludzie są różni. Różnie reagują na trudne sytuacje, intensywniejsze niż przeciętne przeżycia (to dotyczy nie tylko kwestii trudnych emocjonalnie, ale również tak prostych jak odczuwanie zapachów czy smaków).
Mnie ludzka brzydota, niepełnosprawność, ludzkie wydzieliny itp. itd nigdy nie odrzucały, nie paraliżowały.
Mieszkałm wśród oób niepełnoprwnych, wśród nich miałam przyjaciół, pracowałam z niepełnoprawnymi.ie wyobrażam obie, e kto pozbawiłby życia watościowego człowieka, bo ten miał porażenie mózgowe.
Co najbardziej mnie udarzało to to, że w wielu przypadkach dzieci opóźnienia były wynikiem zaniedbania ( to w przypadku dzieci z domu małego dziecka).
Tylko ile osób jest w stanie psychicznie i fizycznie poradzić sobie z wieloletnią opieką nad ciężko upośledzonym dzieckiem, dzień w dzień?

Mam trochę wrażenie, że dzisiejsza medycyna w pewnych sferach to jest taki wyścig, kto uratuje najmniejszego wcześniaka, ile jeszcze zabiegów można zrobić, żeby kobieta zaszła w ciążę, kto głośniej woła, żeby ratować każde życie, a jakoś nie do końca myśli się o konsekwencjach.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-03, 16:28   #530
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko ile osób jest w stanie psychicznie i fizycznie poradzić sobie z wieloletnią opieką nad ciężko upośledzonym dzieckiem, dzień w dzień?
zycie jest rozne i osoba ktora dzisaj jest zdrowa za chwile moze byc ciezko uposledzona i co wtedy?

Haters Gonna Hate
Stary 2014-07-03, 16:33   #531
ajah
wańka wstańka

Cytat:

Mam trochę wrażenie, że dzisiejsza medycyna w pewnych sferach to jest taki wyścig, kto uratuje najmniejszego wcześniaka, ile jeszcze zabiegów można zrobić, żeby kobieta zaszła w ciążę, kto głośniej woła, żeby ratować każde życie, a jakoś nie do końca myśli się o konsekwencjach.
Nie jestem zwolnnikiem ratowania skrajnych wczesniaków za wszelką cenę.

Jakiś czas temu w UK (gdzie aborcja jest możliwa do 24 tygodnia) dożło do dyskusji zainicjowanej przez mamę 2 tygodniowych wcześniaków, które przeżyły i miały sie dobrze. Zaczęto kampanię mającą na celu uniemozliwienie usunięcia ciąży na tak późnym jej etapie.

Co do opieki: człowiek jest w stanie wiele znieść i wiele udźwignąć, zwłaszcza gdy o dziecko chodzi.
Stary 2014-07-03, 16:33   #532
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
zdrowe? porod 20 tyg to zdrowe dziecko ktore numarlo? Urodzilo sie bardzo wczesniej takze nie wiadomo czy do konca by sie rozwinelo prawidlowo
ona niby ma problemy z oczami i teraz niby boi sie ze moze oslepnac
ma 38 lat i jej cialo przez 13 lat odzuca ciaze

nic tylko starac sie dalej, ciekawe ile jeszcze trupow urodzi by dotrzec do celu
Jak najbardziej moglo byc zdrowe. W tak zaawansowanej ciazy najczesciej przyczyna zgonu jest problem z lozyskiem zakazenie lub problemy z szyjka.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 16:33   #533
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Też czasem odnoszę takie wrażenie.
A oprócz tego nauczyliśmy się w dzisiejszych czasach, że jak coś chcemy to musimy to dostać, bez względu na nakład środków i kosztów poniesionych do tego aby zaspokoić nasze "chcę". Wydaje mi się, że nie tędy droga.

W takiej sytuacji, w jakiej jest ta pani będąca niejako bohaterką wątku ja bym się nie odważyła na planowanie kolejnych ciąż. Z każdym kolejnym rokiem życia kobiety ryzyko wad wrodzonych u dziecka rośnie i rzeczywiście takie coś zakrawa już na lekką obsesję na punkcie "mieć biologicznie swoje dziecko".

Co do przywoływanych tutaj przykładów leczenia chorych dzieci - to już jest coś innego, czym innym jest dla mnie ratowanie życia, które już istnieje i wymaga pomocy, albo chociaż ograniczenia cierpienia jakie odczuwa, a totalnie czym innym są próby powoływania nowego życia, szczególnie w sytuacji gdy niestety widać, że szanse powodzenia są mierne. Sama nie wiem kto w takich sytuacjach powinien powiedzieć dość - najlepiej by było, żeby osoby, których to dotyczy umiały się pogodzić z sytuacją.
Stary 2014-07-03, 16:40   #534
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
zycie jest rozne i osoba ktora dzisaj jest zdrowa za chwile moze byc ciezko uposledzona i co wtedy?
Może środki przeznaczana na ratowanie beznadziejnych przypadków powinny być przeznaczane na pomoc takim osobom i ich rodzinom, żeby nie pozostały samotne?

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Co do opieki: człowiek jest w stanie wiele znieść i wiele udźwignąć, zwłaszcza gdy o dziecko chodzi.
Nie jestem pewna czy człowiek jest w stanie tak dużo znieść, w końcu skądś się biorą te upośledzone dzieci zamykane w komórkach czy oddawane do ośrodków.

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Jak najbardziej moglo byc zdrowe. W tak zaawansowanej ciazy najczesciej przyczyna zgonu jest problem z lozyskiem zakazenie lub problemy z szyjka.
Jesteś lekarzem, bo tak wnioskuję z postów?
Stary 2014-07-03, 16:58   #535
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez OYE
czasami poprostu trzeba dac sobie spokoj i nie walczyc z natura, i zakceptowac fakt ze niektorych rzeczy nie mozemy miec w zyciu, jak np dzieci
Cytat:
To smutne, ale gdyby byli zdrowi już dawno doczekali by się dziecka w sposób naturalny, widać coś jest nie tak, skoro po 13 latach nie mają na swoim koncie ani jednej ciąży naturalnej, a te do których doprowadzono sztucznie kończą się poronieniem lub przedwczesną śmiercią dziecka.

W 100% się zgadzam.
Zgadzam się z Klarissa i OYE, mam takie samo zdanie w tym temacie.

Poza tym mnie ogólnie dziwią zachowania kobiety, o którą jest afera.
Stary 2014-07-03, 19:47   #536
favianna
Zakorzenienie

a ja zgadzam sie z Persephone, Zakonna i vixen... i?

TUTAJ i TUTAJ i TUTAJ nowosci w sprawie Chazana, szpital dostanie kare, bedzie sprawa wniesiona do prokuratury przeciw samemu Chazanowi itd.

To co mnie martwi teraz, to ze wypelzaja spod kamieni kolejni osobnicy o dyktatorskich zapedach jak pewni radni z Wolomina LINK

a TU nowe badania CBOS nt. klauzuli sumienia i jest wielki postep.

Edytowane przez favianna
Czas edycji: 2014-07-03 o 19:49
Stary 2014-07-03, 20:10   #537
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
a ja zgadzam sie z Persephone, Zakonna i vixen... i?

TUTAJ i TUTAJ i TUTAJ nowosci w sprawie Chazana, szpital dostanie kare, bedzie sprawa wniesiona do prokuratury przeciw samemu Chazanowi itd.

To co mnie martwi teraz, to ze wypelzaja spod kamieni kolejni osobnicy o dyktatorskich zapedach jak pewni radni z Wolomina LINK

a TU nowe badania CBOS nt. klauzuli sumienia i jest wielki postep.
Tylko, że to nie szpital powinien dostać karę, tylko personalnie lekarz, albo co najmniej powinni go odwołać ze stanowiska dyrektora i wywalić z roboty, tak zwyczajnie, niech sobie swoją klauzulę sumienia stosuje w prywatnym gabinecie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-07-03, 20:12   #538
zakonna
Naczelna Nastolatka

ale fakt pozostaje faktem, że złamane zostało prawo. I bardzo dobrze, że publicznie o tym się mówi, mam nadzieję, że Chazan poniesie jakieś konsekwencje.
Stary 2014-07-03, 20:17   #539
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko, że to nie szpital powinien dostać karę, tylko personalnie lekarz, albo co najmniej powinni go odwołać ze stanowiska dyrektora i wywalić z roboty, tak zwyczajnie, niech sobie swoją klauzulę sumienia stosuje w prywatnym gabinecie.
Zgadzam sie jak to on zlamal prawo to on powinien poniesc kare. Atak to zaplaca podatnicy. Sadze ze jak faktycznie bylo tak jak ona pisze to jeszcze IM&D powinnien byc w ta wciagniety

Chodz wcale to nie zmienia mojego zdanie na temat calej tej sprawy.

Haters Gonna Hate

Edytowane przez OYE
Czas edycji: 2014-07-03 o 20:20
Stary 2014-07-03, 20:18   #540
zakonna
Naczelna Nastolatka

oczywiście, że nie zmienia bo ty nie masz ani grama empatii.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości