![]() |
#511 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia
Cytat:
tyle tylko, że żyłoby się lepiej, gdyby każdy mógł żyć w zgodzie z samym sobą, a nie pod dyktando innych osób, które wiedzą lepiej. naprawdę nie wiem, dlaczego tak bardzo Cię boli umożliwienie komuś podjęcia własnej decyzji, dotyczącej jego życia. mam wrażenie, że najchętniej odebrałabyś wszystkim kobietom możliwość zdecydowania. WYBÓR powinien być prawem każdej kobiety. doprawdy nie wiem, dlaczego niektórym ludziom taką frajdę sprawia narzucanie komuś własnego światopoglądu bo tak. a teraz trochę technicznie: pojawiają się tutaj niefajne epitety i nieco nietrafione określenia (wątpię, żeby kobieta po terminacji chciała czytać, że urodziła trupa - po prostu bardzo niegrzecznie to brzmi) - prosiłabym o przytemperowanie języka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#512 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zgadzam się z Tobą,nie dodam nic więcej,bo nie ma po co
![]() |
![]() |
#513 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak by to bylo dziecko to co innego, ktos nie rozwiniety ktory nie wie jakie konsekwencje moga byc tego skoku, co innego. ---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- Cytat:
nie to moja opinia w tym temacie, a ona niech sobie robi co chce |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#514 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#515 |
Zakorzenienie
|
nie, nie proste. Sorry nie widze co by ciebie mialo ranic w moich wypowiedziach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#516 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem tego samego zdania co OYE: Cytat:
Skoro się nie da, to się nie da i trzeba to sobie powiedzieć wprost. Ja po głębszych przemyśleniach i mając na uwadze właśnie takie przypadki zrezygnowałam z leczenia niepłodności. Akurat miałam fuksa i się cudem doczekałam dzieci poczętych bez wspomagania, ale zanim to nastąpiło postanowiłam nie ryzykować i nie iść wbrew naturze - tak na wszelki wypadek. Nie wiemy tak na prawdę dlaczego organizm uparcie odrzuca ciąże, niekoniecznie problem jaki został znaleziony przez lekarza jest tym jedynym i wyłącznym. Jak się w tej całej klinice leczyłam, to mówili mi, że część przyczyn niepłodności u ludzi tak na prawdę nie jest znana medycynie.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2014-07-03 o 15:24 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#517 |
Zakorzenienie
|
Tylko problem jest taki, kto i kiedy ma decydować, że dana para nie powinna już się starać o dziecko? Lekarz, ksiądz czy pani z forum
![]() Ja każdą ewentualną ciążę też będę miała wyższego ryzyka, ktos może uznać, że skoro mam niewydolną szyjkę, to widocznie też organizm nie jest przystosowany do donoszenia ciąż. A że ciąża to ryzyko i nie ma żadnej gwarancji urodzenia zdrowego dziecka, to chyba każdy dojrzały człowiek wie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#518 |
Konto usunięte
|
No to ja wg takiej logiki nie miałabym kogo teraz bujac w wozku, bo mój organizm odrzuca ciążę w 3 trymestrze, w pierwszej sie nie udało i urodziłam trupa, drugą lekarze cudem uratowali i mam zdrowe dziecko. Na trzecia sie nie zdecyduje raczej, bo nie pewnie znowu będą problemy.
A co do napro, no miałam pisać. Wyszłam kiedyś z Młodym na spacer i podchodzi do mnie taka babcia: jaki ladnyyyy! A inne to usuwają! A potem swoich mieć nie mogą i chcą in vitro... Ja tam nie wierzę w in vitro, ja wierzę w naprotechnologie. No, to kiedy drugie? Zatkalo mnie. Tak ogólnie to nie mam nic do naprotechnologii, ale marketingowcow ma słabych. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#519 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiscie ze kazda ciaza niesie ryzyko. Ale co innego jest jak wszystko jest dobrze i nagle tragedja a co innego jak masz 38 lat, starasz sie 13 lat, poronienia, jedno dzieco urodzone za wczesnie drugie same wiemy, ryzyko ze oslepniesz. Jeszcze sie nie skonczyl jeden dramat a ona juz sie martwi ze jak bedzie cc to rok bedziesz musiala czekac na nastepne proby i czy masz jeszcze sile na invitro |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#520 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wiem, skoro ktos 100 lat temu uznal ze homoseksualizm jest choroba to pewnie jest, mie znieniajmy nic... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#521 |
Konto usunięte
|
Ja w dniu wypisu po stracie spytałam ordynatora, kiedy mogę sie zacząć starać o kolejne. Zaczęliśmy dokładnie wtedy, kiedy mogliśmy, no chyba jeden miesiąc odczekalismy, zeby sie TP nie powtórzył.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#522 | |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;47148681]
A co do napro, no miałam pisać. Wyszłam kiedyś z Młodym na spacer i podchodzi do mnie taka babcia: jaki ladnyyyy! A inne to usuwają! A potem swoich mieć nie mogą i chcą in vitro... Ja tam nie wierzę w in vitro, ja wierzę w naprotechnologie. No, to kiedy drugie? Zatkalo mnie. Tak ogólnie to nie mam nic do naprotechnologii, ale marketingowcow ma słabych. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] No to jest akurat efekt typowego kościołowego prania mózgu, niestety. Ale wiadomo, że w naszym kraju najlepszym ekspertem od ginekologii i położnictwa jest ksiądz ![]() Cytat:
Kim ja albo Ty jesteśmy, żeby mówić komuś, że ma sobie dać spokój z rozmnażaniem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#523 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
my nie mowimy nic "komus" tylko wypowiadamy swoje zdanie na ten temat na forum ogolnym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#524 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się tego bałam - pomyślałam sobie, że skoro nawet lekarz nie wie za dobrze, czemu ja właściwie w te ciążę nie zachodzę, to może nie powinnam, bo nie wiadomo co się stanie gdy już w nią zajdę. Pomyślałam sobie, że nie chcę żeby przez moje egoistyczne pragnienie posiadania dziecka urodziło się ono np. chore z powodu powikłań w trakcie ciąży. Cytat:
![]() Niejako sama się pakuje w te sytuacje. Ok, może wierzy w cud, może ten cud nawet nadejdzie. Tylko jakim kosztem? Cytat:
To o opiniach lekarzy akurat dla mnie nic nie znaczy. Leczenie niepłodności jest tak kosztowne, tak zyskowne dla klinik się tym zajmujących, że żaden lekarz nie podda się "bez walki" chyba, że pacjentka zrezygnuje sama.
![]() |
![]() |
#525 |
Zakorzenienie
|
A teraz zagadka, moze ktos mi pomoze rozwiazac
![]() Jest taki kawal o Jasiu, ktory siedzi na dachu w czasie powodzi i nie chce wsiasc do lodzi ratunkowej bo mowi ze bog go uratuje, I tak kilka razy... I po smierci na jego wyrzuty bog mowi ze wyslal przeciez lodz ratunkowa.. I teraz analogicznie, czy lekarze i wspomaganie plodnosci to nie taka wlasnie lodz ratunkowa? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#526 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Razi mnie jednak podejście typu: ratować życie za wszelką cenę, bo nigdy w historii tak nie było, to się zwyczajnie nie sprawdza, już pomijając ogromne koszty dla służby zdrowia. W tym filmie o wcześniakach też jest o tym mowa. Ratuje się miesiącami beznadziejne przypadki, a nie ma pieniędzy na zwykłego fizjoterapeutę. Mam znajomą, która w ciąży miała poważne problemy, dziecko z hipotrofią. Po urodzeniu potrzebuje wciąż sporych nakładów finansowych, rodziców nie stać, zbierają pieniądze. Prawda jest taka, że jeszcze kilkadziesiąt lat temu chłopiec pewnie by nie przeżył. Chcieli mieć drugie dziecko, ale nie stać ich już na to. I co, lepiej to czy gorzej, że żyje ![]() Nie lubię prostych odpowiedzi na trudne pytania, niestety, wiele ludzi lubi. Takich odpowiedzi udziela kościół, ale zwykle kiepsko się to ma do rzeczywistości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#527 |
Zakorzenienie
|
dokladnie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#528 | ||||
wańka wstańka
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ludzie są różni. Różnie reagują na trudne sytuacje, intensywniejsze niż przeciętne przeżycia (to dotyczy nie tylko kwestii trudnych emocjonalnie, ale również tak prostych jak odczuwanie zapachów czy smaków). Mnie ludzka brzydota, niepełnosprawność, ludzkie wydzieliny itp. itd nigdy nie odrzucały, nie paraliżowały. Mieszkałm wśród oób niepełnoprwnych, wśród nich miałam przyjaciół, pracowałam z niepełnoprawnymi.ie wyobrażam obie, e kto pozbawiłby życia watościowego człowieka, bo ten miał porażenie mózgowe. ![]() Co najbardziej mnie udarzało to to, że w wielu przypadkach dzieci opóźnienia były wynikiem zaniedbania ( to w przypadku dzieci z domu małego dziecka). Cytat:
Własne (w sensie biologicznym) dziecko za wszelką cenę kojarzy mi ie z lekką obesją.
![]() |
![]() |
#529 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam trochę wrażenie, że dzisiejsza medycyna w pewnych sferach to jest taki wyścig, kto uratuje najmniejszego wcześniaka, ile jeszcze zabiegów można zrobić, żeby kobieta zaszła w ciążę, kto głośniej woła, żeby ratować każde życie, a jakoś nie do końca myśli się o konsekwencjach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#530 |
Zakorzenienie
|
zycie jest rozne i osoba ktora dzisaj jest zdrowa za chwile moze byc ciezko uposledzona i co wtedy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#531 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Jakiś czas temu w UK (gdzie aborcja jest możliwa do 24 tygodnia) dożło do dyskusji zainicjowanej przez mamę 2 tygodniowych wcześniaków, które przeżyły i miały sie dobrze. Zaczęto kampanię mającą na celu uniemozliwienie usunięcia ciąży na tak późnym jej etapie. Co do opieki: człowiek jest w stanie wiele znieść i wiele udźwignąć, zwłaszcza gdy o dziecko chodzi.
![]() |
![]() |
#532 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#533 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A oprócz tego nauczyliśmy się w dzisiejszych czasach, że jak coś chcemy to musimy to dostać, bez względu na nakład środków i kosztów poniesionych do tego aby zaspokoić nasze "chcę". Wydaje mi się, że nie tędy droga. W takiej sytuacji, w jakiej jest ta pani będąca niejako bohaterką wątku ja bym się nie odważyła na planowanie kolejnych ciąż. Z każdym kolejnym rokiem życia kobiety ryzyko wad wrodzonych u dziecka rośnie i rzeczywiście takie coś zakrawa już na lekką obsesję na punkcie "mieć biologicznie swoje dziecko". Co do przywoływanych tutaj przykładów leczenia chorych dzieci - to już jest coś innego, czym innym jest dla mnie ratowanie życia, które już istnieje i wymaga pomocy, albo chociaż ograniczenia cierpienia jakie odczuwa, a totalnie czym innym są próby powoływania nowego życia, szczególnie w sytuacji gdy niestety widać, że szanse powodzenia są mierne. Sama nie wiem kto w takich sytuacjach powinien powiedzieć dość - najlepiej by było, żeby osoby, których to dotyczy umiały się pogodzić z sytuacją.
![]() |
![]() |
#534 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jesteś lekarzem, bo tak wnioskuję z postów? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#535 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Poza tym mnie ogólnie dziwią zachowania kobiety, o którą jest afera.
![]() |
![]() |
#536 |
Zakorzenienie
|
a ja zgadzam sie z Persephone, Zakonna i vixen... i?
TUTAJ i TUTAJ i TUTAJ nowosci w sprawie Chazana, szpital dostanie kare, bedzie sprawa wniesiona do prokuratury przeciw samemu Chazanowi itd. To co mnie martwi teraz, to ze wypelzaja spod kamieni kolejni osobnicy o dyktatorskich zapedach jak pewni radni z Wolomina LINK a TU nowe badania CBOS nt. klauzuli sumienia i jest wielki postep. Edytowane przez favianna Czas edycji: 2014-07-03 o 19:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#537 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#538 |
Naczelna Nastolatka
|
ale fakt pozostaje faktem, że złamane zostało prawo. I bardzo dobrze, że publicznie o tym się mówi, mam nadzieję, że Chazan poniesie jakieś konsekwencje.
![]() |
#539 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodz wcale to nie zmienia mojego zdanie na temat calej tej sprawy. Edytowane przez OYE Czas edycji: 2014-07-03 o 20:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#540 |
Naczelna Nastolatka
|
oczywiście, że nie zmienia bo ty nie masz ani grama empatii.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:48.