![]() |
#1381 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: IRLANDZKIE MAMUŚKI-NASZE BRZUSZKI I MALUSZKI cz.V
Cytat:
Co do porodu to nie bylo tak zle choc i nie lekko. Skurczy dostalam w sobote wieczorem ale byly nieregularne jednak kolo 11 pojechalismy do szpitala oczywiscie pod ktg skurcze ustapily ale zostawili mnie na noc na obserwacji. Dostalam lozko i ani minuty nie spalam tak sie skurcze rozszalaly. Kolo 4 juz nie moglam wytrzymac poszlam po polozna zeby mi cos dala ta chyba nie wierzac bardzo w te bole podpiela mnie pod ktg i okazalo sie ze skurcze bardzo mocne wiec pytaja czy wody poszly ja ze nie to sprawdzili rozwarcie a tam 8cm. Tz zdazyl dojechac i przeszlismy na porodowke bylo juz za pozno na epidural a polozna stwierdzila ze dam rade bez niego skoro do tego etapu wytrzymalam wzielam tylko gaz, pomagal miedzy skurczami nawet sie smialam i prosilam tzta o zdjecia na pamiatke. Kolo 6 bylo juz 10cm i zaczely sie parte na poczatku nie umialam przec krzyczalam bardzo polozna poinstrulowala mnie zebym nie krzyczala bo przez to slabiej pre bo trace energie. Po jej radach postep byl ale parlam juz 2h i zdecydowali ze nie wolno juz nas tak meczyc trzeba pomoc zalozyli vacuum i po 3 skurczach maly byl na swiecie. Teraz bidulek ma takiego guza na glowie od tego ale mam nadzieje ze to sie wchlonie. Czujac jaka sile wlozyla lekarka ciagnac i ja prac wiem ze nie urodzilabym sama. Pozniej urodzilam lozysko, pozszywali mnie, maly polezakowal na mnie pozniej go ubrali i byl czas tylko dla nas, polozne zostawily nas z tz na 40min aby nam emocje opadly przywiezli tosty i herbate. Zadna filizanka herbaty nie smakowala mi jak ta po porodzie haha Musze napisac wazna rzecz jak opieka wciazy podobala mi sie tak sobie tak polozne i opieka okoloporodowa byla najlepsza na swiecie, cudowne cieple polozne. Naprawde wiem co znaczy rodzic po ludzku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1382 |
Zakorzenienie
|
o tak, ta herbata i te tosty z dżemem mniam!- mi też strasznie smakowały bo nie jadłam 3 dni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1383 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do Ryanair'a to On chce zrobić wszystko żeby ludzie nie brali bagażu rejsowego (ten który się nadaje przy check in) Ale zmiany które teraz wprowadził to faktycznie fajne w końcu można zabrać torbę dla dziecka , wózek i fotelik! Małgosia 3 dni bez jedzenia? tak Cię bolało ?czy nie mogłaś jeść?
![]() |
![]() |
#1384 |
Zakorzenienie
|
Ja w sumie tyle rodziłam, bóle miałam od piątku nad ranem od 2.30, a urodziłam dopiero w niedziele nad ranem. W ogóle nie miałam apatytu i od piątku nad ranem nie spałam. Jak trafiłam w piątek wieczorem do szpitala to bóle były już całkiem spore, ale do soboty wieczór jeszcze się nasiliły (baaaaardzo się nasiliły), u mnie wszystko się poskracało, ale rozwarcie nie szło, na szczęście zareagowałam na oksytocynę choć chyba też nie za szybko, ale małemu musieli kleszczami pomóc bo mi zaczęła rosnąć temperatura, jemu spadło raz tętno i smółka się pojawiła. Z nami to była dłuuuższa historia, ale opieka tutaj jest rewelacyjna.
Ja nie wiem czy jak będzie potrzeba to będą pytać czy mogą użyć vacum, bo to dla dobra dziecka, jak utknie w kanale to przecież wyciągnąć go muszą... Mój Kacper miał założone kleszcze ale nikt by nie powiedział, nawet teściowa u siebie w pracy (pracuje w szpitalu) pokazywała zdjęcia to lekarze byli pod wrażeniem, że musiały być bardzo dobrze założone Edytowane przez Malgos_12 Czas edycji: 2014-07-02 o 09:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1385 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do tego vacuum to ja bardzo się tego boję bardzo! już chyba te kleszcze są bardziej bezpieczne … Musze zapytać na szkole rodzenia jak to wygląda
![]() |
![]() |
#1386 |
Zakorzenienie
|
No mieliśmy stracha niesamowitego, bo Kacper nałykał się smółki i wylądował na intensywnej. Obydwoje byliśmy na antybiotykach, a Kacper dodatkowo potem musiał być intubowany i był na morfinie, bo musieli mu dren w płuca zrobić, żeby odessać to czym się zachłysnął, ale teraz to duży i silny chłopak
![]() Oczywiście nie chcę nikogo nastraszyć, bo każda kobieta będzie miała własną historię. Najważniejsze, że nikt nie oszczędza na badaniach nawet specjalistycznych jeśli jest potrzeba i dziecko oraz mama mają świetną opiekę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1387 |
Zakorzenienie
|
malgos mialas przejscia kurcze najadlas sie strachu o malego naprawde
natalyyya mnie polozne poinformowaly ze zeba zrobic vacuum ja z nimi nie dyskutowalam one sie na tym znaja nie ja kleszczy uzywa si jak dziecko jest glebiej w kanale. Nikt wspomagaczy nie zastosuje bez potrzeby. Wole vacuum niz zameczyc dziecko we wlasnym lonie bo wiem po sile jaka dolozyla lekarka i jak ciezko szlo ze sama bym nie dala rady wyprzec. Nie stresuj sie na zas kazdy porod inny moze u ciebie bedzie super i dasz rade sama. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1388 |
Zadomowienie
|
Nikt nie pyta o zgodę na użycie próżnociągu czy kleszczy, tylko jesli taka potrzeba zaistnieje, to po prostu informują że będzie użyte wspomaganie i tyle. W sumie to się nie dziwię, bo jak matka się nie zgodzi na użycie wspomagacza, a dziecku coś się stanie, to kto będzie za to odpowiedzialny? Jak dziecko jest już w kanale rodnym to łatwiej wyciągnąć go vacuum czy kleszczami, niz wepchnąc do srodka i robic cesarkę.
U mnie vacuum było użyte 2 razy, bo za pierwszym razem się zerwało i trzeba było drugi raz założyć, dlatego mały miał tak zmasakrowanął główkę, no i dodatkowo podczas porodu 5 razy pobierali mu krew z główki i to też spowodowało jakieś tam widoczne ślady - zadrapania (czasem jak patrzę na zdjecia tej głowki, to aż mnie ciary przechodzą ile to dziecko zniosło). Ale tak jak dziewczyny mówią, nie ma co sie martwić na zapas, kazdy poród jest inny i nie każdy na szczęście wymaga użycia wspomagaczy, choc z perspektywy czasu gorzej to brzmi niż wygląda w praktyce. Trzymam kciuki za pomyslne rozwiązanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1389 |
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny za ostudzenie mnie , wiem że nie każdego to czeka ale im bliżej porodu tym człowiek ma większe obawy …
![]()
![]() |
#1390 |
Zakorzenienie
|
Asiula - wiem co czułaś, jak ja zobaczyłam mojego maluszka pod tymi wszystkimi rurkami i kabelkami to normalnie serce mi stanęło. Na tym maleńkim ciałku nie było miejsca, żeby czegoś nie miał przyklejonego...
Kacprowi jak spadło tętno to też robili badanie z główki na ilość tlenu... w sumie tylko raz, ale powiedzieli, że jak wyjdzie że ma mało to od razu idę pod nóż, na szczęście było dobrze ![]() Natalyaa- ja pomimo ciężkiego porodu wcale nie mam traumy, kolejny mam nadzieję będzie lepszy i nadal bym chciała rodzić drogami natury, ale muszę powiedzieć, że epidural to najwspanialsza rzecz na świecie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1391 |
Zakorzenienie
|
Drogie Panie,
czy są u Was jakieś brzuchatki, czy same mamy? ![]() Jeśli same mamy, to chętnie przerzuciłabym Wasz wątek na Odchowalnię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1392 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze mamy tu kilka ciężarówek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1393 |
Zakorzenienie
|
Shonyen
jesli moge cos powiedziec ![]() ![]() ![]() Jesli pojawiaja sie nowe dziewczyny, to zazwyczaj w poczatkach ciazy, a watek mial w zalozeniu pomoc te ciaze w Irlandii przejsc, wiec osobiscie uwazam, ze poczekalnia jest jak najbardziej na miejscu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1394 |
Zakorzenienie
|
Małgosia Dobrze ze tak do tego podchodzisz i nie masz traumy
![]() ![]() ![]() Shonyen Ja jeszcze w dwupaku ![]()
![]() |
#1395 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() zdrowia! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1396 |
Zakorzenienie
|
dziekuje ![]() ![]() ![]() brokula wlasnie odkrylam i nie moglam sie powstrzymac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1397 |
Raczkowanie
|
A co możecie polecić na wypadanie włosów? Nie karmię piersią, jestem 4 miesiące po porodzie a włosy koszmarnie lecą- już mam prześwity :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1398 |
Zakorzenienie
|
pewnie hormony musza dojsc do siebie. czesto polecaja picie pokrzywy... i ta wcierke Jantar z bursztynem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1399 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Shonyen dziękuje ![]()
![]() |
![]() |
#1400 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, a któraś z Was rodziła w Rotundzie? Będę tam miała pierwszą wizytę dopiero za miesiąc (a zaczęłam już 5 miesiąc
![]() Natalyyya a Ty skąd jesteś? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1401 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1402 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Myślałam, że poznam tu przyszłe mamusie z Dublina ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1403 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też rodziłam w Limerick dwa miesiące temu, więc jakbyś miała jakieś pytania, to pisz śmiało ![]() ---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ---------- Ja polecam tabletki Revalid, poprawa niesamowita, no ale wiadomo kazdy organizm jest inny i inaczej reaguje na leki... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1404 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Dzięki ![]() Jak ogólnie wspominasz pobyt i opiekę w szpitalu??
![]() |
![]() |
#1405 |
Zakorzenienie
|
Sasia - ja jestem z Dublina i rodzilam w Rotundzie. Mozna zmienic szpital, kolezanka zmienila prawie pod koniec ciazy ale szpital jest swietny, ma bardzo dobre zaplecze medyczne a czemu chcialabys zmienic?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1406 |
Rozeznanie
|
Malgos na razie nie chce niczego zmieniać
![]() ![]() Nie mam pojęcia czego się spodziewać w szpitalu więc nie wiem też czym się sugerować ![]() Natalya ja nie jestem z tych, co zwiedzają. Dublin znam tylko od strony sklepów i barów na Temple Bar ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1407 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1408 |
Zakorzenienie
|
Sasia - przygotuj się na mega długą wizytę. Pobiorą ci krew, zbadają mocz, będziesz miała taki wywiad z położną - przebyte choroby, operacje, zabiegi, choroby w rodzinie, zapyta jak masz zamiar karmić, o kwas foliowy). Bardzo szybkie usg, ale to wszystko zajmie może nawet i 3 godz. Tam będziesz też musiała zastanowić się jaki rodzaj opieki sobie wybierzesz, czy chcesz mieszany czyli między GP a szpitalem, czy między GP a położną w szpitalu - jeśli wybierzesz GP a w szpitalu opcję z lekarzem to na każdej wizycie w szpitalu będziesz miała szybkie usg
Anamoe - ja tam nie żałuję, że w Rotundzie nie było takiej możliwości bo i tak to nic by mi nie dało... jak już drugi raz byłam w wannie, to niewiele mi to dawało a jak tam maluszek? jak u was ze spaniem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1409 | ||||
Wtajemniczenie
|
Synuś mój dzisiaj kończy 18 tygodni. Mamy już dwa ząbki
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
I uściślając - wg. Coombe rodzić w wodzie to nie znacza przeć w wodzie, tylko siedzieć w wodzie dla złagodzenia bóli. Na parcie trzeba wyjść z wanny, nie ma mozliwości urodzenia dziecka do wanny.
W czasach powszechnego i nieograniczonego dostępu do informacji, ignorancja to kwestia wyboru. Edytowane przez Roane Czas edycji: 2014-07-04 o 13:51 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1410 |
Zakorzenienie
|
Roane - juz macie 2 zabki? wow! moj maluch starszy nadal bezzebny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:02.