Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-04, 13:09   #571
ajah
wańka wstańka

Dot.: Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia

Cytat:
Napisane przez szpilki na giewoncie Pokaż wiadomość
czepiasz sie teraz nazewnictwa gwałciciel. ja wiem kim jest gwałciciel. Więc nie czuje potrzeby dywagacji na ten temat.
Dziewczyny nie biora pod uwage tylko obowiazujące prawo. Chciałam zauważyć że kieruja sie także swoja wolą w tym przypadku zgodna z obowiązujacym prawem. Dlatego twoje stwierdzenie jest błedne.

tak jak pisałam ustanowione prawo nie zawsze jest dobre. kazdy człowiek ma własna wole i sumienie. jak prawo dozwala kradzierzy do 400 zł to czy kazdy musi tego dokonać? Nie. Ludzie kieruja sie także własnymi zasadami oraz ustalonymi normami. To że prawo dozwala aborcji w tym przypadku nie powoduje iż to nie bedzie zabicie dziecka. Prawo dopuszcza zabicie tak chorego dziecka.
Nie czepiam się, a pokazuję jak bezsesowna- czyli prowadząca do nikąd jest taka dyskusja.
Z prawem nie musisz sie zgadzać. Co to w ogóle znaczy dobre prawo?

Oczywiście, ze ludzie nie postępują tak a nie inaczej, bo prawo im coś umożliwia.
W ogóle to mam wrażenie, ze tobie o wygłazanie swoich opinii chodzi,a nie o rozmowe.

gadzam się z tym, że aborcja jest zabiciem dziecka. Jednak jestem daleka od rozemocjonowanych okrzyków w kieruku matki tego dziecka, że morderczyni i inne takie.
Stary 2014-07-04, 13:28   #572
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
czepiasz sie teraz nazewnictwa gwałciciel. ja wiem kim jest gwałciciel. Więc nie czuje potrzeby dywagacji na ten temat.
Dziewczyny nie biora pod uwage tylko obowiazujące prawo. Chciałam zauważyć że kieruja sie także swoja wolą w tym przypadku zgodna z obowiązujacym prawem. Dlatego twoje stwierdzenie jest błedne.

tak jak pisałam ustanowione prawo nie zawsze jest dobre. kazdy człowiek ma własna wole i sumienie. jak prawo dozwala kradzierzy do 400 zł to czy kazdy musi tego dokonać? Nie. Ludzie kieruja sie także własnymi zasadami oraz ustalonymi normami. To że prawo dozwala aborcji w tym przypadku nie powoduje iż to nie bedzie zabicie dziecka. Prawo dopuszcza zabicie tak chorego dziecka.
Ale szpital publiczny (a więc podlegający prawu polskiemu, czy szpilkom na giewoncie z wizażu się to podoba czy nie) to nie jest prywatny folwark do schlebiania swojemu sumieniu i ego, jaki to ja jestem dobry, uratowałem życie.
A o tym, że dom pewnie wybudowany za dziesiątki żyć wyskrobanych to już profesor Chazan nie pamięta.

W ogóle co to za logika? Jak Ci się nie podoba prawo kraju, w jakim mieszkasz, to się wyprowadź.
Tylko uwaga, zła wiadomość jest taka, że w każdym kraju obowiązuje jakieś prawo, a nie tylko normy i zasady danego człowieka.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 13:52   #573
szpilki na giewoncie
Raczkowanie

ja nigdzie nie napisałam że mi sie obowiązujące prawo w Polsce nie podoba napisałam tylko że prawo nie zawsze jest dobre i nie wszyscy musza korzystać z dostepności ustanowionych przez prawo.

Ale ja rozmawiam i nie chodzi mi tylko o wygłoszenie swoich opini. Tylko osoby, którym sie nie podoba moje podejście sie wściekaja oraz mnie obrazają. Rozmowa chyba nie na tym polega.
szpilki na giewoncie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 13:57   #574
zakonna
Naczelna Nastolatka

Może jednak odniesiesz się do meritum? Napisz wprost czy uważasz, że dobrze się stało, że dziecko jest na świecie, urodziło się. Czy twoim zdaniem obecna sytuacja jest lepsza, bardziej miłosierna, sprawiedliwsza od terminacji tej ciąży?
Odnieś się do faktów po prostu.
Stary 2014-07-04, 13:59   #575
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
ja nigdzie nie napisałam że mi sie obowiązujące prawo w Polsce nie podoba napisałam tylko że prawo nie zawsze jest dobre i nie wszyscy musza korzystać z dostepności ustanowionych przez prawo.

Ale ja rozmawiam i nie chodzi mi tylko o wygłoszenie swoich opini. Tylko osoby, którym sie nie podoba moje podejście sie wściekaja oraz mnie obrazają. Rozmowa chyba nie na tym polega.
Jeszcze raz zapytam, jaki widzisz sens w donoszeniu ciąży i rodzeniu takiego dziecka, które powiedzmy może dogorywać kilka tygodni:
http://www.wykop.pl/link/1528307/dzi...okujacy-widok/

Ja w ogóle nie rozumiem, o czym jest dyskusja taka, Chazan nie musiał osobiście dokonywać terminacji, żadne prawo mu tego nie nakazuje.

Strach żyć byłoby w państwie, gdzie każdy by sobie wybierał jakie go prawo obowiązuje. Lekarz to jest trudny zawód i jeśli się taki wybiera, to trzeba liczyć się z tym, że będzie trzeba dokonywać wyborów, a poza tym, z tego, co wiem, lekarzy obowiązuje zasada primum non nocere. A taką postawą, jaką zaprezentował ten lekarz, zaszkodził i pacjentce, i dziecku, które się będzie teraz męczyć.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 19:02   #576
favianna
Zakorzenienie

przypomnialo mi sie, ze ktos tu pytal o badania nt. odczuwania bolu przez plod, a ja wiem ze juz gdzies widzialam ta informacje i znalazlam artykul: TUTAJ

wnioski:
"Na podstawie badań, przeprowadzonych na zlecenie brytyjskiego rządu, naukowcy doszli do wniosku, że połączenia nerwowe w mózgu płodu aż do 24. tygodnia ciąży nie są na tyle rozwinięte, żeby płód mógł odczuwać jakikolwiek ból. Badania, przeprowadzone przez członków Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (Królewska Szkoła Położników i Ginekologów), wykazały również, że płód jest w stanie "nieustannego i nieświadomego snu " nawet po 24. tygodniu ciąży. "

Biorac pod uwage takie informacje uwazam, ze powolywanie na swiat uszkodzonych dzieci w imie "ochrony" zycia jest nieludzkie. A Chazan to dla mnie czlowiek cyniczny i bez sumienia, ktory na uusuwaniu ciaz sie dorobil, a jak atmosfera sie zmienila to stara sie isc z koniunktura. I chocby sie zarzekal na kolanach, zdania nie zmienie.

Edytowane przez favianna
Czas edycji: 2014-07-04 o 19:04
favianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 20:44   #577
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość

wnioski:
"Na podstawie badań, przeprowadzonych na zlecenie brytyjskiego rządu, naukowcy doszli do wniosku, że połączenia nerwowe w mózgu płodu aż do 24. tygodnia ciąży nie są na tyle rozwinięte, żeby płód mógł odczuwać jakikolwiek ból. Badania, przeprowadzone przez członków Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (Królewska Szkoła Położników i Ginekologów), wykazały również, że płód jest w stanie "nieustannego i nieświadomego snu " nawet po 24. tygodniu ciąży. "
nie wiem jak z bólem,ale w ten 'nieświadomy nieustanny sen' nie wierzę niestety,moje dziecko w 23-24 tygodniu ciąży reagowało na dźwięk,i nie,nie wydawało mi się

---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ----------

Cytat:
A Chazan to dla mnie czlowiek cyniczny i bez sumienia, ktory na uusuwaniu ciaz sie dorobil, a jak atmosfera sie zmienila to stara sie isc z koniunktura. I chocby sie zarzekal na kolanach, zdania nie zmienie.
zgadzam się

jest takie powiedzenie 'smieci płyną z prądem'...

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-07-04, 21:24   #578
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
nie wiem jak z bólem,ale w ten 'nieświadomy nieustanny sen' nie wierzę niestety,moje dziecko w 23-24 tygodniu ciąży reagowało na dźwięk,i nie,nie wydawało mi się

---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ----------

zgadzam się

jest takie powiedzenie 'smieci płyną z prądem'...
Wiesz stokrotka, nie chce podwazac twoich odczuc, ale jakos wierze grupie lekarzy I badaniom. A twoje dziecko moglo reagowac na np twoja serotonine, ktora sie wytwarza na dzwiek muzyki czy milych slow. Ciarki na skorze od sluchania muzyki to wlasnie efekt serotoniny. No I np odruch lapania, ktorym sie kazdy rodzic zachwyca to nasz ssaczy, calkowicie automatyczny odruch, ktory po jakis czasie sam znika. On nic nie komunikuje. Wiec pozostane przy swoim.
Stary 2014-07-04, 21:31   #579
Konto usunięte

A oto doskonały przykład manipulacji.
Z jakiejś prolife'owej stronki:
"Dzisiejsze doniesienia medialne mówiły <To dziecko jest tak straszne, że należało je dobić już wcześniej>".
No bez komentarza.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-05, 11:35   #580
treselle0
Zadomowienie

mam nadzieję, że z tym dzieckiem jest ktoś, kto nie traktuje go jak eksponatu (jak na filmiku vixen), z którym można nakręcić film/zrobić zdjęcie i mam nadzieję, że jest to matka. Ze zwisającym okiem czy nie, jest to malutkie przerażone dziecko, jak każde po porodzie, liczę, że w tym szpitalu tak go traktują.
treselle0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-05, 11:37   #581
favianna
Zakorzenienie

Prokurator ws. Chazana: Czyn zagrożony karą do 5 lat więzienia
TU artykul

biorac pod uwage ze ma wiecej podobnych spraw na sumieniu mam nadzieje ze jednak jakos go ukarza.

az jestem ciekawa zdania tych wszystkich obronczyn tego pana oraz tych co powiesily psy na p. Agnieszce

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-05, 11:38   #582
zakonna
Naczelna Nastolatka

aha, i nadal twierdzisz, że dobrze, że się urodziło i teraz wegetuje?? pytanie do tresel
Stary 2014-07-05, 11:39   #583
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez treselle0 Pokaż wiadomość
mam nadzieję, że z tym dzieckiem jest ktoś, kto nie traktuje go jak eksponatu (jak na filmiku vixen), z którym można nakręcić film/zrobić zdjęcie i mam nadzieję, że jest to matka. Ze zwisającym okiem czy nie, jest to malutkie przerażone dziecko, jak każde po porodzie, liczę, że w tym szpitalu tak go traktują.
treselle - ono nie ma mozgu, ktory moze wygenerowac taki stan, nie mowiac o swiadomosci, jedyne co to cialko ma to odruchy. Chce Ci sie jeszcze takie manipulacje pisac?
Stary 2014-07-05, 11:47   #584
treselle0
Zadomowienie

Cytat:
treselle - ono nie ma mozgu, ktory moze wygenerowac taki stan, nie mowiac o swiadomosci, jedyne co to cialko ma to odruchy. Chce Ci sie jeszcze takie manipulacje pisac?
dla Ciebie może być niczym dla mnie jest dzieckiem i mam nadzieję, że tak go traktują.
Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
aha, i nadal twierdzisz, że dobrze, że się urodziło i teraz wegetuje?? pytanie do tresel
nie będę dywagować nad tym, czy urodzone już dziecko dobrze, że sie urodziło, czy nie. Tak samo jak nie będę dyskutować nad tym, czy dobrze, że Ty sie urodziłaś, czy ja.
Stary 2014-07-05, 11:58   #585
zakonna
Naczelna Nastolatka

więc nadal twierdzisz, że terminacja tej ciąży byłaby złem? Ale to, że dziecko teraz jest w takim stanie i jest w agonii jest dobre? jest w porządku? dlaczego nie możesz wprost napisać, że wg ciebie jest tak jak powinno być? czyli dziecko się urodziło i tak jest dobrze.
Stary 2014-07-05, 12:25   #586
201705121341
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez treselle0 Pokaż wiadomość
dla Ciebie może być niczym dla mnie jest dzieckiem i mam nadzieję, że tak go traktują.
nie będę dywagować nad tym, czy urodzone już dziecko dobrze, że sie urodziło, czy nie. Tak samo jak nie będę dyskutować nad tym, czy dobrze, że Ty sie urodziłaś, czy ja.
Nikt nie napisał że jest niczym, tylko że nie ma mózgu który mógłby tworzyć stan przerażenia.
201705121341 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-05, 12:28   #587
zakonna
Naczelna Nastolatka

Problem jest teraz bo obrończynie życia wszelkie nie mogą wprost napisać, że dobrze, że się urodziło i sobie teraz wegetuje w inkubatorze, podpięte do miliona rurek.
Stary 2014-07-05, 12:29   #588
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Problem jest teraz bo obrończynie życia wszelkie nie mogą wprost napisać, że dobrze, że się urodziło i sobie teraz wegetuje w inkubatorze, podpięte do miliona rurek.
Brado nie lubię takich ogólnych stwierdzeń: obrończynie życia.
Kogo masz na myli tak właciwie ?
Stary 2014-07-05, 12:31   #589
zakonna
Naczelna Nastolatka

Mam na myśli osoby z tego wątku, które tak zajadle twierdziły, że terminacja tej ciąży jest morderstwem. Powiedzieć "A" było łatwo, nie? Szkoda, że teraz przyszła pora na "B" i już nie ma komu bronić swoich poglądów wprost.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-05, 12:56   #590
Konto usunięte

Dziewczyny, wybaczcie, ale ja nie mam teraz czasu dokładnie wszystkiego czytać, a chciałam spytać - to zdjęcie, które pokazał Kuźniarowi prof. Dębski, to zdjęcie dziecka "uratowanego" przez Chazana, o którym piszemy czy jakiś wcześniejszy przypadek?
Stary 2014-07-05, 13:10   #591
201705121341
Konto usunięte

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;47172823]Dziewczyny, wybaczcie, ale ja nie mam teraz czasu dokładnie wszystkiego czytać, a chciałam spytać - to zdjęcie, które pokazał Kuźniarowi prof. Dębski, to zdjęcie dziecka "uratowanego" przez Chazana, o którym piszemy czy jakiś wcześniejszy przypadek?[/QUOTE]

Wcześniejszy, matka nie chce pokazywać dziecka.
201705121341 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-05, 13:33   #592
Konto usunięte

Dzięki whiteglove.
Stary 2014-07-05, 15:54   #593
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Wiesz stokrotka, nie chce podwazac twoich odczuc, ale jakos wierze grupie lekarzy I badaniom. A twoje dziecko moglo reagowac na np twoja serotonine, ktora sie wytwarza na dzwiek muzyki czy milych slow. Ciarki na skorze od sluchania muzyki to wlasnie efekt serotoniny. No I np odruch lapania, ktorym sie kazdy rodzic zachwyca to nasz ssaczy, calkowicie automatyczny odruch, ktory po jakis czasie sam znika. On nic nie komunikuje. Wiec pozostane przy swoim.
Ale mnie nie chodziło o muzykę czy głos,a o rekację np na puknie w brzuch,albo gwałtowny ruch dziecka w momencie mocnego hałasu. Te badania niestety tez moga się mylić,nikt nie robi ich bezposednio na dziecku w brzuchu matki.

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-05, 16:12   #594
treselle0
Zadomowienie

Cytat:
więc nadal twierdzisz, że terminacja tej ciąży byłaby złem? Ale to, że dziecko teraz jest w takim stanie i jest w agonii jest dobre? jest w porządku? dlaczego nie możesz wprost napisać, że wg ciebie jest tak jak powinno być? czyli dziecko się urodziło i tak jest dobrze.
terminacja zawsze jest złem, myślałam, że nawet Wy tak uważacie

Cytat:
Napisane przez whiteglove Pokaż wiadomość
Nikt nie napisał że jest niczym, tylko że nie ma mózgu który mógłby tworzyć stan przerażenia.
ile ma mózgu i w jakim stopniu on pracuje nie Tobie oceniać, a poki żyje trzeba mu zapewnić godne warunki tego życia, jak każdemu nowonarodzonemu dziecku.

Cytat:
dziecko sie urodziło. Nie Tobie wartościowac i oceniac kto dobrze, ze sie urodził, a kto nie
Stary 2014-07-05, 16:15   #595
zakonna
Naczelna Nastolatka

ale ja się pytam CIEBIE. Pytam o TWOJE ZDANIE. Czy wg ciebie zakończenie jego życia przez terminację jest gorsze niż stan jaki ma miejsce teraz? Dlaczego się chowasz za ogólnymi stwierdzeniami? Mówimy o KONKRETNEJ SYTUACJI. O urodzonym, zniekształconym człowieku, którego cierpienie zamiast trwać powiedzmy godzinę (w przypadku terminacji) będzie trwać dni. Odnieś się do tej sytuacji.
Stary 2014-07-05, 16:23   #596
_vixen_
Zakorzenienie

Wiadomo, ze nigdy nie przyzna, ze terminacja byłaby lepszym wyjściem niż dogorywanie tak ciężko upośledzonego dziecka. Bedzie pisac jakies nic nie zmaczace ogolniki. Fanatycy nie maja uczuć, maja tylko poglądy, prawda stara jak świat.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2014-07-05 o 16:27
Stary 2014-07-05, 16:25   #597
zakonna
Naczelna Nastolatka

Zgadzam się z Tobą. Może jednak chociaż odwagą cywilną się wykażą jeśli nie miłosierdziem.
Stary 2014-07-05, 16:54   #598
treselle0
Zadomowienie

Cytat:
ale ja się pytam CIEBIE. Pytam o TWOJE ZDANIE. Czy wg ciebie zakończenie jego życia przez terminację jest gorsze niż stan jaki ma miejsce teraz? Dlaczego się chowasz za ogólnymi stwierdzeniami? Mówimy o KONKRETNEJ SYTUACJI. O urodzonym, zniekształconym człowieku, którego cierpienie zamiast trwać powiedzmy godzinę (w przypadku terminacji) będzie trwać dni. Odnieś się do tej sytuacji.
odniosłam sie dzis wielokrotnie.

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Wiadomo, ze nigdy nie przyzna, ze terminacja byłaby lepszym wyjściem niż dogorywanie tak ciężko upośledzonego dziecka. Bedzie pisac jakies nic nie zmaczace ogolniki. Fanatycy nie maja uczuć, maja tylko poglądy, prawda stara jak świat.
hmm. Mam własnie nadzieję, że w szpitalu nie dogorywa, a zapewniają mu najlepsza mozliwa opiekę i obecnosc rodziców. Jeżeli czujesz sie lepiej nazywając mnie fanatykiem to proszę.
Stary 2014-07-05, 17:08   #599
_vixen_
Zakorzenienie

Takiemu dziecku jest wszystko jedno czy jest przy nim mama i tata. Jest najprawdopodobniej naszprycowane środkami przeciwbólowymi, bo po narodzeniu ochrony jego tkankom będącym na wierzchu nie zapewniają juz jałowe wody płodowe. To jest takie pożądane wyjście? Pod jakim to względem lepsze niż terminacja, bo nie umiem tego zrozumieć? Pod tym, ze ktoś kosztem cierpienia dziecka i rodziców ma czyste sumienie? Nie wiem jak w imię Boga można krzywdzić ludzi. Chciałabyś tak leżeć z mózgiem na wierzchu tygodniami? To jest życie, które warto chronić? To nie lepiej jak już od dawna w wersji dla wierzących dziecko byłoby w niebie? Taka bylas wrażliwa pisząc, ze dziecko cierpi podczas terminacji, a teraz to o wiele dluzsze cierpienie juz widocznie masz gdzieś pisząc jakieś ogólniki, które naprawdę nic nie znacza w kontekście tego dramatu, który ma miejsce.
Stary 2014-07-05, 17:38   #600
zakonna
Naczelna Nastolatka

Jest w hospicjum, nawet najlepsza opieka nie zapewni temu dziecku braku cierpienia. Ja wprost mogę powiedzieć, że wg mnie terminacja w takim przypadku jest potrzebna i powinna być przeprowadzona.
Ty tresele nie możesz tak napisać bo dobrze wiesz, że miłosierne i humanitarne byłoby oszczędzenie mu cierpień przez skrócenie jego życia w łonie matki.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości