|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części wątku | |||
| Mamusie wrześniowo-październikowe 2013 |
|
0 | 0% |
| Lipiec, sierpień szybko zleci, zaraz roczek skończą dzieci |
|
7 | 21,21% |
| Lipiec, sierpień szybko zleci, zaraz pojdą nasze dzieci |
|
0 | 0% |
| Mocno grzeje słońce. Wkrótce samodzielnie wszyscy biegać będziemy po łące |
|
0 | 0% |
| Pilnuj mamo mnie, bo ciekawość świata ponosi mnie |
|
0 | 0% |
| Świętujemy roczki i pierwsze stawiamy kroczki |
|
1 | 3,03% |
| W tym wątku świętujemy. Pierwsze świeczki zdmuchujemy |
|
2 | 6,06% |
| Wakacji czas szybko zleci i już roczek będą miały dzieci |
|
1 | 3,03% |
| Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę |
|
14 | 42,42% |
| Chodzi, pełza i raczkuje każdy dzieciak też ząbkuje |
|
0 | 0% |
| Pierwszy ząbek, pierwszy kroczek dam rodzicom w prezencie na roczek |
|
0 | 0% |
| Małe stópki stawiam śmiało, jestem zuszek jakich mało |
|
8 | 24,24% |
| Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2521 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jeden "papa", drugi "brawo", każdy bobas rośnie żwawo! Mamy IX-X 2013 cz. XII
Cytat:
jeśli by się coś działo nie tak to bez problemu robią za darmo tyle dodatkowych badań ile trzeba
|
|
#2522 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jeden "papa", drugi "brawo", każdy bobas rośnie żwawo! Mamy IX-X 2013 cz. XII
Cytat:
Yhh Stasiek załapał jakiegoś wirusa w niedzielę wieczorem, w poniedziałek wieczorem wylądowaliśmy z IP po czym dostaliśmy skierowanie do szpitala (Ligota, Katowice). Mały miał masakryczną gorączkę, ponad 40 C i równie masakryczną biegunkę. Zrobili morfologię, gazometrię i okazało się że był już trochę odwodniony. W szpitalu wlali w niego 4 kroplówki, zostaliśmy na noc i na szczęście jest coraz lepiej. Dziś tylko 3 rzadkie kupska. Jak on strasznie płakał podczas pobierania krwi krew gęsta nie chciała kapać z paluszków - no to mamy 3 kłucia. A potem wenflon w jedną łapkę a w nocy w drugą łapkę drugi wenflon. I milion razy zmiana pieluszki. Trauma. Także Stasiek i ja mamy pierwszy pobyt w szpitalu odhaczony Młody jest na diecie ale dziś dałam mu już trochę mleka bo tak strasznie wrzeszczał. Nie wiem dlaczego brzuszek boli? a może zęby? A może głodny? Obstawiam ze idą trójki, Jezu to jest straszne. Ząbkowanie to u mojego dziecka koszmar Aż się dziś z TŻ pokłóciłam o to. Kurna faceci to czasem mają takie zakute łby że szkoda gadać |
|
|
|
|
#2523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wiadomo od czego to? Mam nadzieję że szybko się poprawi. Dużo siły wam życzę! A mężem się nie przejmuj faceci czasem tak mają
|
|
#2524 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ---------- Cytat:
Kciuki, żeby szybko doszedł do siebie.. A co do TZ - niestety ten typ tak ma, trzeba zacisnąć zęby i prosić o więcej cierpliwości
|
||
|
|
|
#2525 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- Cytat:
|
|
#2526 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() doughnut, słodka Twoja malutka
|
|
|
|
|
#2527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zdrówka życzę! ja to robiłam tak że wkładałam do łóżeczka głaskałam po pleckach dopóki nie zasnął a potrafił wyć 15 min.. jak już to opanowaliśmy to siadałam obok łóżeczka i czekałam aż zaśnie. bodajże logoasia stosowała tą metode 357 i rezultaty były po paru dniach więc myśle ze gdybym miała jeszcza raz uczyć młodego samodzielnego zasypiania to właśnie tą metodą. A Ty dlaczego nie możesz jej zaakceptować?
|
|
|
#2528 |
|
Zakorzenienie
|
Co tu taka cisza? Nudzi mi się
|
#2529 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2530 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- Cytat:
|
|
#2531 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Cytat:
a jak z usypianiem Bartka?
|
|
|
#2532 |
|
Zakorzenienie
|
Bez zmian niestety.
|
#2533 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Dziękujemy za życzenia zdrówka, już jest prawie dobrze, anginy już nie ma, jeszcze do niedzieli tylko mam jej kropić uszy. Myślałam ze dzisiaj sobie coś zrobię, Zuzka cały dzień marudna była A najbardziej o to, że chce coś zrobić a niemoże, np nie zmieści się pod ławę-płacz, nie pozwolę jej spaść z łózka-płacz, nie pozwalam się bawić gniazdkiem-płacz Wasze dzieci też tak mają??Poszliśmy na spacer do znajomych, w drodze do nich płakała, od nich płakała, a po przekroczeniu ich furtki od razu inne dziecko, grzeczne, ładnie się w piasku z ich synkiem bawiła ![]() Przyszliśmy do domu to zjadła i od razu usnęła. I z dobrych wieści to Zuzia zaczęła wczoraj stawać już tak sama, przytrzymuje się czegoś i już stoi Najbardziej lubi moje spodnie![]() I jak już sobie tak stoi, jak się trzyma mnie to od razu chce tuptać, dziś jej tak pozwoliliśmy chwilę iść, bo to był jedyny sposób, żeby nie płakała na spacerze, ale tylko chwilę, bo do znajomych mamy ok. 1,5 km i jakby Zuzka miała tyle tuptać to byśmy chyba z 4 godz szli ![]() dawałam, smakowały jej ![]() Cytat:
![]() i nawet ja w nim jestem ![]() Cytat:
i fajnie że staje ![]() Cytat:
Cytat:
Poza tym, chyba już nie będzie teraz przybierał tak szybko jak wcześniej.Cytat:
Cytat:
Mamy taki sam basenik
|
|
#2534 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej,usiadlam na chwile.Ciesze sie,ze juz piatek,moze jutro uda mi sie pozostac w lozku dluzej,bo jestem strasznie zmeczona.Jednak nie przesypainie calej nocy ,pozniei wstawanie wczesnie i siedzenie 8 godzin w pracy robia swoje.Mam pytanie,jak myjecie dzieciom glowki,jak siedza?helka juz nie chce sie polozyc jak jej glowe myje,chce siedziec.Macie jakies specjalne gadzety?
|
#2535 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Lula no nie przeczytałaś książki tak jak Ci polecałam a opierasz swój opis jedynie na komentarzach z neta nie zgadzam się ze zostawia się dziecko w łóżku do wypłakania, bo przychodzisz do niego co 3 minuty w pierwszych kilku dniach nauki. To tak jakbyś dostała srake za przeproszeniem i mogła przyjść do dziecka jedynie co 3 minuty. U nas pierwsze w życiu samodzielne zasypianie Marcina trwało 20 minut, ostatecznie zasnął w momencie 2minutowych odwiedzin głaskany po główce, więc gdzie tu wypłakanie? po prostu nie rozumiesz tej metody. zabieraj się do lektury ![]() a my dziś byliśmy na plaży dzieciaki zachwycone, Marcin najadł się piachu i biedny wymęczył się po stokroć, Andzia tak samo. Może poźniej wrzucę jakieś zdjęcia do k.
|
||
|
|
|
#2536 |
|
Zakorzenienie
|
zagadka Agnieszki rozwiazana!
![]() powiedzialam tz co mi sie snilo, usmial sie tylko. po czym mowi, ze znalazl kurs autocada, patrzymy na osobe do kontaktu a tam Agnieszka powiedzialam ze to znak i ma szukac kursu gdzie indziej |
|
|
|
#2537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja książkę już mam, jak będzie się zbliżał czas powrotu do pracy to biore się za lekturę
|
|
|
|
|
#2538 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
biedny Stasiu.Ile sie wycierpial mam nadzieje ze juz bedzie wszytsko ok.Skad to sie przypaletalo?ja bylam wieczorem z malzem znowu ogladac nastepne sukienki na wesele, i byly fajne 2 tzn takie w miare ale nie kupilam bo strasznie drogie
|
|
#2539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
będzie się darł aż go wezmę. Tak wogóle to gdzie jest granica kiedy można się poddać? Ja raz walczyłam 2h żeby zasnął sam i się poddałam. Uspokajałam, nosiłam, cisza i spokój a ten tylko czuł że go odkładam i płacz nawet nie zdarzyłam go dobrze odłożyć. A tylko wsadziłam go w fotelik i zasnął w 30sekund. Paranoja
|
|
#2540 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zeby szybko wrocil do zdrowia, biedny sie tyle nacierpial Cytat:
Cytat:
. sadzam mloda, gabka nawilzam wlosy, biore szampon i myje, jak chce splukac odchylam ja do tylu trzymajac plecki, a druga reka splukuje kubkiem z czysta woda i tyle
|
|||
|
|
|
#2541 |
|
Zadomowienie
|
:hej: pamietacie nas cos jeszcze.... ?
my to chyba na szarym koncu forum jestesmy :pWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2542 | |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję za życzenia zdrowia! Oj teraz takie kupsko zrobił... śmierdzące, okropne, może to jednak brzuszek? Najpierw bąkale poszły a potem kupon. Yhhh trzeba zaostrzyć dietę.
Nie mam pojęcie skąd się to przyplątało ale obstawiam, że to coś z powietrza. Rano byliśmy w kościele - masa dzieciaków. Potem byliśmy u teściowej - dzieciaki na placu zabaw. Na deser pojechaliśmy do Tesco - ludzie. Przypuszczam, że coś lata w powietrzu. Na Ligocie tyle chorych dzieci że nas na oddział nie przyjęli tylko leżeliśmy w jednym z boksów z takim małym Tymkiem, który przechodził podobne katusze jak Stasio tylko on najpierw jeszcze rzygał. Cytat:
![]() Logosia w tej metodzie chodzi o to, że jak mały wyje to najpierw zostawiasz go na 3 minuty po czym przychodzi, przytulasz i wychodzisz. Potem na 5 a potem na 7? Dobrze to rozumiem? Czy przez kilka dni najpierw po 3 minuty, potem po 5 a potem po 7? |
|
|
|
|
#2543 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
biedny Stasiu zdrówka i szybkiego powrotu do domku ![]() ---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ---------- Cytat:
jak podaje do rączki wygłupiamy się to jest ok gorzejjak wylądują w wodzie serio aż dziwne---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ---------- moje dziecko mnie zadziwia oczywiście miałam nadzieje że padnie max o 21 myliłam się jednak padła przed 23 i to jeszcze próbowałam z nią polezec ale nie dało rady zaczynała sobie gadac wyciągać smoczka itd. a ja nie mam siły usypiać jej na rękach i chyba nerwów tzn nigdy się nie wściekam przy niej ani nic tylko denerwuje mnie ze to tak długo trwa:/ wiec była już padnieta i dałam ja do łóżeczka włączyłam muzyczke w niani i usnęła sama :| nie mogłam uwierzyć jak zaglądnełam do pokoju bo cicho mi było
|
|
#2544 | ||||
|
Rozeznanie
|
Poprasowałam
![]() Oglądam właśnie "Położne" na TVNPlayer i się poryczałam normalnie, chyba nie mogę teraz takich programów oglądać. Przypomniało mi się, jak Zuzia była taaaaka malutka i jak się rodziła ![]() Cytat:
![]() Zuzia najczęściej usypia podczas jedzenia mm z butelki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
dużo zdrówka dla Stasia. Cytat:
|
|
#2545 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przykre te terminy na nfz![]() Cytat:
ok masz to jak w banku ![]() Cytat:
hej! Miło Cie poznać ![]() A jaki chcesz kolor? Turkus to cos dla nas ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2546 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
masz sny prorocze
|
|
#2547 | |||||
|
Zakorzenienie
|
A moze na gwiazdkę
![]() Cytat:
ale ci sie wtedy udało z tym szczeniaczkiem ![]() Chcialam Ci powiedzieć ze Ola ma bardzo długie nogi! Dobrze jej to wróży jaki kupujesz rozmiar spodni? i potem popatrzyłam na inne dzieci watkowe i to chyba moj leos ma wyjątkowo krótkie...Cytat:
![]() ja nie odstawialam i wszystko jest ok. wiec ja mysle, ze jak masz stracic ciaze, to stracisz, a jak jest ci dane miec drugie dziecko to bedziesz je miec. co do karmienia to podobno zawsze najpierw dzidziusia potem starszaka sie karmi. moj tz stwierdzil, ze prawdopodobnie moj organizm wybral dzidziusia do lepszej opieki i ochrony. moze juz przyszedl moment,ze dwojce na raz nie dalby rady, wiec wybral te bardziej bezbronne.to meza mego teoria.. moj syncio je juz praktycznie wszystko, teraz zaczynam dawac mm raz dziennie rano, w ciagu dnia kaszka na mm i kaszka plynna przed snem, a reszta normalne jedzenie tzn stale ![]() a ja mam sumienie chyba czyste, bo syn sam zadecydowal ![]() ale i tak mi brakuje tego malego lebka wtuloego w cycusia ;([/QUOTE] Mądry tż ładnie to wyjaśnił ![]() Cytat:
samochodem? Mowilaś ze sie boisz sama ![]() Cytat:
masakra! Moze ja juz leosiowi bede pokazywać jak sie schodzi to bedzie jak znalazł na zaś ![]() Cytat:
|
|
#2548 |
|
Zakorzenienie
|
metoda 3-5-7.. hmm, jestem zdecydowanie na nie
więc podaje linka do ciekawego watku:http://forum.gazeta.pl/forum/w,851,1...ania_.html?v=2 wątek jest obszerny, więc wkleje ciekawsze wypowiedzi: wypowiedź psychologa: Zgodnie z najnowszymi badaniami - zostawianie małego niemowlęcia (takiego, które jest jeszcze w więzi symbiotycznej z matką i nie wyodrębnia swojego "ja") samego, płaczącego powoduje wydzielanie się adrenaliny - hormonu stresu ( wydzielanego przez człowieka w sytuacji wymagającej walki lub ucieczki). Ten hormon - blokuje wydzielanie oksytocyny, która z kolei odpowiada za gotowość do wchodzenia w relacje społeczne z innymi osobnikami tego samego gatunku. Więcej na ten temat można przeczytać w ostatnio wydanej w UK, bardzo ciekawej książce "Parenting with reason" a także w pracach naukowych współczesnych neurofizjologów. PŁacz dziecka właśnie dlatego jest "nie do zniesienia" dla przecietnego dorosłego (zwłaszcza kobiety), że został zaprogramowany przez naturę by natychmiast przywoływac opiekuna do niemowlęcia. Niemowle nie powinno płakać - płacz mu nie służy, płaczem komunikuje że coś jest nie tak. Jedna z jego podstawowych potrzeb jest potrzeba bezpieczeństwa. A potrzebę bezpieczeństwa zaspokaja w kontakcie fizycznym z matka (lub ojcem) Przedłużający się płacz to taki, w którym każdy wrażliwy rodzic (a w zasadzie każdy człowiek wrażliwy na cierpienie innych) rozpozna rozpaczliwe wołanie o pomoc. Jest to rodzaj płaczu, który trwa bardzo długo. Dziecko przestaje wreszcie płakać, gdy jest całkowicie wyczerpane i zasypia lub gdy rozumie, że nie otrzyma pomocy. Jeżeli pozwala się dziecku płakać w ten sposób zbyt często, może to wpłynąć na system radzenia sobie ze stresem przez całe życie. Istnieje wiele naukowych badań przeprowadzonych na całym świecie, w których wykazano, w jaki sposób stres z wczesnych lat życia może powodować trwałe, negatywne zmiany w mózgu dziecka - może wykształcić się nadreaktywny system reagowania na stres, który będzie oddziaływał na człowieka przez całe życie. Może to oznaczać, że percepcja świata i zdarzeń będzie nasycona poczuciem zagrożenia i lęku, nawet w idealnie bezpiecznej sytuacji. Jeżeli dziecko płacze samotnie w pokoju: - jego mózg zalewają wysokie stężenia hormonów stresu - następuje spadek poziomu opioidów (substancji chemicznych wzbudzających uczucie dobrego samopoczucia) - mózg i system reagowania na stres mogą stać się nadreaktywne - w mózgu aktywowane są ścieżki bólu, podobnie jak w przypadku fizycznego zranienia się. Co dzieje się w mózgu twojego dziecka? Żaden rodzic nigdy by nie pomyślał o pozostawieniu dziecka w pokoju pełnym toksycznych oparów, które mogłyby uszkodzić jego mózg. A mimo to wielu rodziców zostawia dziecko w stanie przedłużającego się cierpienia i nie pociesza go, nie wiedząc o tym, że jego mózg zalewają toksyczne, zagrażające mu hormony stresu. Wcześniejsze pokolenia rodziców pozwalały dziecku płakać, by "ćwiczyło płuca" i nie miały pojęcia, jak bardzo podatny na działanie stresu jest jego mózg. U płaczącego dziecka nadnercza wydzielają hormon stresu zwany kortyzolem. Jeżeli dziecko jest uspokajane i pocieszane, poziom kortyzolu spada, lecz gdy pozwala mu sie płakać, wysoki poziom sie utrzymuje. Jest to potencjalnie niebezpieczna sytuacja, gdyż ilość kortyzolu może osiągnąć toksyczny poziom i uszkodzić kluczowe struktury oraz systemy rozwijającego się mózgu. Kortyzol jest wolno działającą substancją, której stężenie może utrzymywać się przez wiele godzin, a u osób dotkniętych depresją - nawet wiele tygodni. (...) Co się dzieje, gdy dziecko płacze Gdy dziecko płacze intensywnie i rozpaczliwie, jego układ jego układ pobudzenia organizmu, czyli autonomiczny układ nerwowy (który nadal rozwija się po urodzeniu) jest daleki od równowagi. W chwili cierpienia układ pobudzenia (zwany "sympatycznym") jest nadaktywny, a układ "przywspółczulny" ("parasympatyczny", związany ze spokojem i koncentracją) dezaktywowany. To oznacza, że ciało dziecka jest gotowe do działania, reakcji "uciekaj albo walcz", bowiem do krwi jest uwalniany wysoki poziom adrenaliny. Przyspieszeniu ulega akcja serca; zwiększa się ciśnienie krwi i potliwość; napinają się mięśnie; oddech jest szybszy i maleje apetyt (układ trawienny oszczędza krew i energię, by można było przygotować mięśnie do działania). Powrót do równowagi zależy od ciebie. Pocieszanie dziecka pobudza nerw błędny, który należy do "spokojnej i zrelaksowanej" parasympatycznej części autonomicznego układu nerwowego. Im zywiej reagujesz na dziecko, tym lepiej regulujesz jego układ pobudzenia organizmu i tym trwalszy będzie twój wpływ. Niebezpieczeństwa nadmiernego pobudzenia Gdy uspokajasz cierpiące dziecko, regulujesz funkcjonowanie jego autonomicznego układu nerwowego. Badania pokazują, że w przypadku niezaspokojonej potrzeby pocieszania i braku reakcji emocjonalnej, układ ten może z czasem być przygotowany do stanu nadmiernej pobudliwości organizmu. To może sprawiać, że życie staje się stresujące i wyczerpujące. Może to prowadzić do wszelkiego rodzaju fizycznych dolegliwości w późniejszym życiu: przykładowo problemów z oddychaniem (np. astma), chorób serca, zaburzeń łaknienia i trawienia, problemów ze snem, wysokiego ciśnienia krwi, ataków paniki, napięcia mięśni, bólów głowy i chronicznego zmęczenia. (...) Wielu rodziców, nie wie o tym, że układ pobudzenia organizmu u dziecka rozwija się nadal po urodzeniu i że jest wyjątkowo wrażliwy na stresujące wydarzenia, takie jak płacz w samotności. Zatem zostawianie dziecka, by "się uspokoiło", może mieć długotrwały, niekorzystny wpływ na jego ciało i mózg. Dziecko nie potrafi przywrócić autonomicznego układu nerwowego do stanu równowagi; możesz tego dokonać tylko ty." i tyle w tym temacie. często polecana jest książka "zasypianie bez płaczu" searsa. osobiście nie czytałam, bo dziewczyny nie miały większego problemu z zasypianiem (choć i jedna i druga potrzebują nadal rodzica przy zasypianiu, tyle że dla mnie to nie problem), ale książka jest z kategorii AP (rodzicielstwa bliskości), więc polecać można w ciemno ---------- Dopisano o 06:41 ---------- Poprzedni post napisano o 06:28 ---------- aha, zaznaczę od razu, że nie zamierzam na ten temat dyskutować i odpierać ewentualnych ataków, bo wiem jak to się skończy. przedstawiłam tylko opinie na temat metod z wypłakiwaniem się, z którymi w 100% się zgadzam. Larysko, dzięki za info o NAN |
|
|
|
#2549 |
|
Zakorzenienie
|
Lula, Susana
eh wytłumaczę wam to na prv bo natala znowu pacyfikuje wiadomościami z neta |
|
|
|
#2550 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() wiesz co, mogłabyś choć raz trochę bardziej konstruktywnie :/ to jest wypowiedź psychologa + cytaty z książki "mądrzy rodzice" przedtsawiające wpływ płaczu na mózg dziecka. jak zeskanuje z książki i wkleje to będzie lepiej, bo nie będą to tylko "wiadomości z neta" ? :/ |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:59.

jeśli by się coś działo nie tak to bez problemu robią za darmo tyle dodatkowych badań ile trzeba 
krew gęsta nie chciała kapać z paluszków - no to mamy 3 kłucia. A potem wenflon w jedną łapkę a w nocy w drugą łapkę drugi wenflon. I milion razy zmiana pieluszki. Trauma. Także Stasiek i ja mamy pierwszy pobyt w szpitalu odhaczony
Młody jest na diecie ale dziś dałam mu już trochę mleka bo tak strasznie wrzeszczał. Nie wiem dlaczego 
my naszemu grzejemy garnek na gazie i dolewamy zimnej i jest taka letnia 

zeby szybko wrocil do zdrowia, biedny sie tyle nacierpial
29.09.2012 r Na zawsze razem..
09.09.2013
tzn nigdy się nie wściekam przy niej ani nic tylko denerwuje mnie ze to tak długo trwa:/ wiec była już padnieta i dałam ja do łóżeczka włączyłam muzyczke w niani i usnęła sama :| nie mogłam uwierzyć jak zaglądnełam do pokoju bo cicho mi było 

i się nudzić będziemy