Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-02, 19:52   #691
nova31
Raczkowanie

Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II

Mnie jeszcze nie zmniejszała, bo po prostu się nie da. Wręcz przeciwnie, zastanawia się, co mi jest, że ciągle trzeba zwiększać. Teraz co gorsza zawsze stabilne FT4 urosło i jest na granicy :-(
nova31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-02, 19:56   #692
paolkalo1
Rozeznanie

Ja wogole nie czuje roznicy miedzy 50 a 25, nadal biore 200 jodu i jedyna zmiana jaka zauwazylam to wydluzenie sie cyklu
paolkalo1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-02, 20:00   #693
nova31
Raczkowanie

Ja brałam jodid przez pół roku, ale nic nie wnosił więc mi go zdjęła.
Stary 2014-07-02, 20:01   #694
liliannkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paulinkka Pokaż wiadomość
Ile masz lat? I jakie objawy>?
Mam 26 lat. Generalnie objawy psychiczne. Od jakiegoś czasu czuję się osłabiona, senna, nie mam siły na nic, po przebudzeniu czuję bezsens, nie mam powodu żeby wstać (takie uczucie), przechodzę wahania nastrojów, głównie w kierunku spadku.
Fizycznie to problemy z wagą. Ostatnio udało mi się schudnąć, ale tylko dzięki zdrowej diecie i ćwiczeniom. Odrzuciłam całkowicie alkohol, słodycze, ograniczyłam owoce. Kiedy jadłam normalnie, ale pozwalałam sobie na słodkie w granicach normy to miałam nadwagę. Poza tym non stop łamliwe paznokcie, szorstka na ramionach skóra, cienkie, suche włosy.

Badania wykonałam właściwie nie ze względu na powyższe objawy tylko z powodu planowanej ciąży. Podejrzewałam wprawdzie, że być może to problemy z tarczycą, ale nie było impulsu (takiego jak ciąża), by w końcu skontrolować hormony.

Jestem lekko zmartwiona ewentualnymi problemami w ciąży z tą nadczynnością... Pewnie starania o dziecko będę mogła rozpocząć, gdy leki zbiją TSH do ok. 1...

Edytowane przez liliannkaa
Czas edycji: 2014-07-02 o 20:02
liliannkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-02, 21:42   #695
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nova31 Pokaż wiadomość
Mnie jeszcze nie zmniejszała, bo po prostu się nie da. Wręcz przeciwnie, zastanawia się, co mi jest, że ciągle trzeba zwiększać. Teraz co gorsza zawsze stabilne FT4 urosło i jest na granicy :-(
Ja też mam ciągle zwiększaną dawkę, a USG mam ok, przeciwciała w normie, więc Hashimoto nie ma
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-02, 21:46   #696
nova31
Raczkowanie

U mnie też przeciwciała w normie. Tylko tsh skacze co 3 m-ce, a ft4 teraz, choć od 1,5 roku było bez zmian. Ft3 na poziomie 3.
Stary 2014-07-02, 22:18   #697
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie też przeciwciała w normie. Tylko tsh skacze co 3 m-ce, a ft4 teraz, choć od 1,5 roku było bez zmian. Ft3 na poziomie 3.
Co znaczy, że fT4 skacze? Jeśli rośnie przy zwiększaniu dawki, to jest to prawidłowa reakcja. Mi przy zwiększaniu dawki maleje TSH, a rośnie fT4. U większości osób tak właśnie jest.
Stary 2014-07-02, 23:00   #698
liliannkaa
Raczkowanie

Dziewczyny, poradźcie. Czy przed pierwszą wizytą u endokrynologa powinnam zrobić dodatkowo badanie anty TPO i anty TG? Na tę chwilę mam wyniki TSH, ft3 i ft4, wklejałam je na poprzedniej stronie. Nie chcę wybrać się na darmo, żeby usłyszeć, że nie mam kompletu badań...
Stary 2014-07-02, 23:02   #699
nova31
Raczkowanie

6 m-cy temu miałam tsh na poziomie 3,2 a ft4 na poziomie 16,5. Zmieniono mi leki z 37,5 na 50 N euthyroxu. Po 3 m-cach było tsh 2,2 a ft4 na poziomie 15. Teraz miałam robione badania, bo mam problem z okresem i rosnącą wagą. Wyniki wyszły jak powyżej. Czyli urosło i tsh i ft4.
Stary 2014-07-02, 23:11   #700
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez liliannkaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, poradźcie. Czy przed pierwszą wizytą u endokrynologa powinnam zrobić dodatkowo badanie anty TPO i anty TG? Na tę chwilę mam wyniki TSH, ft3 i ft4, wklejałam je na poprzedniej stronie. Nie chcę wybrać się na darmo, żeby usłyszeć, że nie mam kompletu badań...
Ja bym zrobiła+ można zrobić USG tarczycy, jeśli lekarz nie wykonuje go w gabinecie.
Stary 2014-07-03, 10:27   #701
candelabra
Raczkowanie

witam,
może ktoś wie co oznaczają ft3 i ft4 poniżej normy, przy dobrych wartościach tsh?
Stary 2014-07-03, 10:33   #702
liliannkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Ja bym zrobiła+ można zrobić USG tarczycy, jeśli lekarz nie wykonuje go w gabinecie.
Gwiazdka, dziękuję za odpowiedź Zrobiłam te dwa badania dzisiaj i pójdę już z kompletem. USG mogę podobno wykonać na miejscu, więc nie robiłam.

Czy także chorujesz na niedoczynność? Czy na pierwszej wizycie lekarz wypisał Ci leki, czy musiał mieć komplet jakichś konkretnych badań?
Stary 2014-07-03, 10:39   #703
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Czy także chorujesz na niedoczynność? Czy na pierwszej wizycie lekarz wypisał Ci leki, czy musiał mieć komplet jakichś konkretnych badań?
U mnie to było trochę inaczej Mam też inne zaburzenia hormonalne i na jednej z kontrolnych wizyt u endokrynologa okazało się, że mam prawie wszystkie objawy niedoczynności (głównie zasypiałam na stojąco, było mi ciągle zimno, miałam chrypkę itp.). Miałam robione USG, dostałam E. 25 mg, po 6 tyg. miałam przyjść z wynikami TSH, fT4, fT3, przeciwciała
Stary 2014-07-03, 10:48   #704
liliannkaa
Raczkowanie

gwiazdka93, czyli powinnam dostać te leki

U siebie widzę kilka objawów, ale nie sądziłam, że to może być tarczyca...
Zastanawiałam się ostatnio, czym spowodowana jest moja senność, brak koncentracji, stany lekko depresyjne.

Od zawsze mam słabe włosy i paznokcie oraz problemy z wagą, więc to było dla mnie normą... Uznałam, że niektórzy tak po prostu mają, taki metabolizm, taką "urodę".

Czy po euthyroxie zauważyłaś jakieś pozytywne skutki (np. schudnięcie lub poprawę nastroju)?
Stary 2014-07-03, 10:59   #705
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
gwiazdka93, czyli powinnam dostać te leki

U siebie widzę kilka objawów, ale nie sądziłam, że to może być tarczyca...
Zastanawiałam się ostatnio, czym spowodowana jest moja senność, brak koncentracji, stany lekko depresyjne.

Od zawsze mam słabe włosy i paznokcie oraz problemy z wagą, więc to było dla mnie normą... Uznałam, że niektórzy tak po prostu mają, taki metabolizm, taką "urodę".

Czy po euthyroxie zauważyłaś jakieś pozytywne skutki (np. schudnięcie lub poprawę nastroju)?
Mi Euthyrox bardzo pomaga Zresztą sama zobaczysz jak już będziesz się dłużej leczyła Ja miewam skoki TSH, kiedy potrzebuję większej dawki i wtedy objawy się nasilają. Wówczas przesypiam całe dnie z przerwami na jedzenie, czuję się strasznie zmęczona, nie mam sił by wyjść z domu. No i u mnie do tego dochodzi skóra (pęka mi na dłoniach), wypadają włosy i kilogramy idą w górę. Choć oczywiście wszystko to da się wytłumaczyć, więc kilka razy już zdarzyło mi się przeoczyć te objawy, na szczęście rodzina jest czujna Generalnie po włączeniu Euthyroxu poczułam po kilku dniach zastrzyk energii, przestałam mieć problemy ze wstawaniem rano itp. Natomiast z sennością i tyciem z powietrza mam ciągle problemy, ale akurat przyczyna leży gdzie indziej
Grunt to znaleźć dobrego endokrynologa, który Cię nie oleje, jeśli wyniki będą ok, a Ty nadal będziesz się źle czuła. Ja najlepiej funkcjonuję przy TSH< 1, przy TSH= 2 mam objawy w.w. Na szczęście mam tę pewność, że idąc do endo. nie usłyszę, iż wyniki są w normie, ale lek. skupi się przede wszystkim na objawach
A na dobrego endo. nie jest łatwo trafić. Przykładowo znajoma (20 kilka lat) miała TSH ok. 4 na E. 50 mg, włosy jej wypadały garściami,a jej lek. potrafiła tylko powiedzieć, że wyniki ma idealnie w normie
Stary 2014-07-03, 13:22   #706
liliannkaa
Raczkowanie

No to ja mam podobne objawy... Może to głupie, ale czasem myślałam, że po prostu jestem... leniwa z natury? Ten brak energii, ciągła senność, niechęć do ćwiczeń. Nie chcę też wszystkiego usprawiedliwiać tarczycą, ale dużo wskazuje, że to ona mogła stać za tym uczuciem bez sensu i wahaniami nastrojów.

Pozytywnie nastrajam się na leczenie. Mam nadzieję, że odczuję dobre strony po rozpoczęciu kuracji Potrzebuję zastrzyku energii, bo zmuszanie się do wszystkiego jest bardzo przytłaczające.

Liczę, że ta lekarka okaże się dobra. Czytałam o niej opinie, większość pozytywnych. Na wstępie powiem jej, że mam zamiar zajść w ciążę w tym roku i muszę zbić TSH do ok. 1. Nie ma innego wyjścia. Chyba jest świadoma, że w ciąży TSH rośnie?
Stary 2014-07-03, 14:14   #707
nova31
Raczkowanie

Ja byłam dzisiaj u endo. Skończyło się na podniesieniu dawki do 75. Dostałam też skierowanie na prolaktynę, bo mam problem z miesiączką (najpierw 2 miechy nie dostaję, potem mam tak nieprzyjemną, że masakra, w dodatku tak puchnę, że mi 3-4 kg na wagę wchodzi ). Mam iść z wynikiem 21 lipca.
Stary 2014-07-03, 18:02   #708
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
No to ja mam podobne objawy... Może to głupie, ale czasem myślałam, że po prostu jestem... leniwa z natury?
Heh, też tak myślałam Ale jednak różnica przed i w trakcie leczenia jest spora

Cytat:
Ja byłam dzisiaj u endo. Skończyło się na podniesieniu dawki do 75. Dostałam też skierowanie na prolaktynę, bo mam problem z miesiączką (najpierw 2 miechy nie dostaję, potem mam tak nieprzyjemną, że masakra, w dodatku tak puchnę, że mi 3-4 kg na wagę wchodzi ). Mam iść z wynikiem 21 lipca.
A badałaś też androgeny?
Stary 2014-07-03, 19:20   #709
nova31
Raczkowanie

Nie, kazała tylko prolaktynę zrobić.

Odebrałam wyniki. 17.35. Przedział‚ (0.8-25). Nie wiem już od czego mam takie problemy z okresem. Nie miałam ich nawet wtedy, gdy jeszcze nie stwierdzono choroby. Leczę się 3 lata, od roku są problemy

Edytowane przez nova31
Czas edycji: 2014-07-04 o 16:05 Powód: Odebrałam wyniki. 17.35. Przedział (0.8-25). Nie wiem juĹź od czego mam takie problemy z okresem. Nie miałam ich nawet wtedy, gdy jeszcze nie stwierdzono choroby. Leczę się 3 lata, od roku są pr
Stary 2014-07-04, 18:25   #710
eveline2012
Raczkowanie

cześć, mam 23 lata i wynik tsh 11. jestem przerażona, przejrzałam wątek i dziewczyny martwią się o połowę niższym tsh, a ja mam aż 11.

lekarz rodzinny zapisał mi euthyrox 25 i dał skierowanie do endokrynologa, czy to nie jest za mała dawka przy tak wysokim tsh? czy trzeba zaczynać od najniższej..?
Stary 2014-07-04, 18:27   #711
b276cf7d045b24ab4154d1e231f6ab4a04fdd640
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez eveline2012 Pokaż wiadomość
cześć, mam 23 lata i wynik tsh 11. jestem przerażona, przejrzałam wątek i dziewczyny martwią się o połowę niższym tsh, a ja mam aż 11.

lekarz rodzinny zapisał mi euthyrox 25 i dał skierowanie do endokrynologa, czy to nie jest za mała dawka przy tak wysokim tsh? czy trzeba zaczynać od najniższej..?
Skonsultuj z endo. Ja zaczęłam od Letrox 25, a od kilku miesięcy przyjmuję 50.
b276cf7d045b24ab4154d1e231f6ab4a04fdd640 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-04, 18:32   #712
eveline2012
Raczkowanie

[1=b276cf7d045b24ab4154d1e 231f6ab4a04fdd640;4716452 0]Skonsultuj z endo. Ja zaczęłam od Letrox 25, a od kilku miesięcy przyjmuję 50.[/QUOTE]

też miałaś tak wysokie tsh na początku?
do endokrynologa jestem zapisana dopiero w sierpniu, ale lekarz rodzinny kazał przyjść pod koniec miesiąca i skontrolować tsh.
Stary 2014-07-04, 18:50   #713
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Odebrałam wyniki. 17.35. Przedział‚ (0.8-25). Nie wiem już od czego mam takie problemy z okresem. Nie miałam ich nawet wtedy, gdy jeszcze nie stwierdzono choroby. Leczę się 3 lata, od roku są problemy
Sprawdź androgeny Choroby tarczycy lubią iść w parze z innymi zaburzeniami hormonalnymi. A skoro TSH masz ok, to przyczyny należy szukać gdzie indziej.
Stary 2014-07-04, 19:07   #714
b276cf7d045b24ab4154d1e231f6ab4a04fdd640
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez eveline2012 Pokaż wiadomość
też miałaś tak wysokie tsh na początku?
do endokrynologa jestem zapisana dopiero w sierpniu, ale lekarz rodzinny kazał przyjść pod koniec miesiąca i skontrolować tsh.
Miałam o połowę mniejsze. Ale dawkę dobiera lekarz
b276cf7d045b24ab4154d1e231f6ab4a04fdd640 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-06, 09:16   #715
jaityle
Raczkowanie

Pomyliłam się i wzięłam dwie tabletki letrox 100 w odstępie 1,5 h. Co teraz?
jaityle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-06, 18:18   #716
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jaityle Pokaż wiadomość
Pomyliłam się i wzięłam dwie tabletki letrox 100 w odstępie 1,5 h. Co teraz?
Podejrzewam, że nic ci nie jest. Ale uważaj następnym razem.

Edytowane przez --Olka--
Czas edycji: 2014-07-06 o 18:23
--Olka-- jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 11:07   #717
shine_on
Rozeznanie

Cytat:
Kiedy idziesz do endo? Ja mam z kolei TSH, ft4 i prolaktynę, mam nadzieję, że na tej podstawie coś stwierdzi...

Ogólnie moje wyniki kształtują się następująco:
TSH 3,03 (norma 0,27 - 4,2)
FT4 15,65 (norma 12 - 22)
prolaktyna 733,9 (norma 127 - 637)

Moja siostra i babcia mają niedoczynność, a ciocia hashimoto, więc u mnie to niestety rodzinne. Trochę żałuję, że nie zrobiłam też przeciwciał, ale robiłam przy okazji inne badania i wydałam na nie fortunę... także przeciwciała może w przyszłym miesiącu
A objawy mam wszystkie po kolei, ale najbardziej doskwiera brak siły do życia po prostu, więc mam nadzieję, że coś mi wypisze. Jak myślicie, czy te badania wystarczą na pierwszą wizytę?
shine_on jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 11:23   #718
paulinkka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez shine_on Pokaż wiadomość
Kiedy idziesz do endo? Ja mam z kolei TSH, ft4 i prolaktynę, mam nadzieję, że na tej podstawie coś stwierdzi...

Ogólnie moje wyniki kształtują się następująco:
TSH 3,03 (norma 0,27 - 4,2)
FT4 15,65 (norma 12 - 22)
prolaktyna 733,9 (norma 127 - 637)

Moja siostra i babcia mają niedoczynność, a ciocia hashimoto, więc u mnie to niestety rodzinne. Trochę żałuję, że nie zrobiłam też przeciwciał, ale robiłam przy okazji inne badania i wydałam na nie fortunę... także przeciwciała może w przyszłym miesiącu
A objawy mam wszystkie po kolei, ale najbardziej doskwiera brak siły do życia po prostu, więc mam nadzieję, że coś mi wypisze. Jak myślicie, czy te badania wystarczą na pierwszą wizytę?
Pewnie kaze Ci zrobic test prolaktyny po metoklopramidzie, bo masz ponad norme.
paulinkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 20:53   #719
shine_on
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez paulinkka Pokaż wiadomość
Pewnie kaze Ci zrobic test prolaktyny po metoklopramidzie, bo masz ponad norme.
Nie kazała, zresztą moja gin też powiedziała, że nie ma sensu robić w każdym bądź razie z prolaktyną nic na razie nie robimy, bo możliwe, że jak wyrówna się poziom hormonów tarczycowych, to i prolaktyna się unormuje. Jak nie, to wtedy jakieś tabsy.

No ale wstępna diagnoza - hashimoto zobaczymy, czy potwierdzi to usg, narazie wybadała rękami, że tarczyca jest mała, i też na podstawie morfologii, bo akurat miałam (mam trochę poniżej normy % neutrucytów, podobno to idzie w parze z hashi). Miałam nadzieję jednak, że to będzie "tylko" niedoczynność no trudno... na razie dostałam 12,5 euthyroxu przez 4 dni, później przez 3 tygodnie 25, później przez 4 tyg 37,5 i jeśli wtedy TSH nie będzie niższe niż 1,5 to zwiększyć do 50 przeciwciał mówiła, żeby nie robić, bo są drogie i szkoda kasy, po usg będzie wiedziała, czy to hashimoto.

Dla mnie najgorsze te 30 min po wzięciu tabletki, bo śniadanie jak śniadanie, ale ja po wstaniu pierwsze co to robię kawę, a się domyślam że też nie można? będę chyba 2 budziki ustawiać, łykać i iść dalej spać :P
shine_on jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-07, 20:55   #720
paolkalo1
Rozeznanie

Ja tak robilam z budzikami ale chodzilam jak zombie :P i teraz wstaje zraz po wzieciu tabletek
paolkalo1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości