|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Gotowe pesto - jakie najlepsze?
Czy ktoś może mi polecić jakieś dobre pesto (najchętniej bazyliowe lub inne zielone) w słoiku? Dobre mam na myśli dobrej jakości i o dobrym smaku, fajnie gdyby było robione na oliwie z oliwek a nie oleju itd
. Proszę o nazwy, gdzie można kupić i ile orientacyjnie kosztuje. Z góry dzięki .
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Gotowe pesto - jakie najlepsze?
Cytat:
Ps. widzę, że Auchan ma świeże, chłodzone pesto z krótką datą ważności. Jeżeli na takie trafisz, to myślę, że warto spróbować: http://www.auchandirect.pl/sklep/art...o-Auchan-140-g Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-07-01 o 09:21 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Podobno pesto z Lidla jest pyszne. Ale nigdy nie zdążyłam go kupić, bo bazyliowe bardzo szybko znika
|
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
Poluj, poluj, bo warto. Tylko ono czasami jest lepsze, czasami gorsze. W niektórych partiach przesadzają z ilością oleju. Ale generalnie tylko to pesto kupuję regularnie, bo cena jest niska, a ilość duża.
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Doris dzięki za te propozycje, wypróbuję kilka z nich w najbliższym czasie. Pesto z krótką datą przydatności wygląda fajnie, spróbuję je gdzieś dostać. Edytowane przez Testujemy Czas edycji: 2014-07-01 o 11:56 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Czytac skład bo czesto w gotowych jest byle co, zbedne dodatki i polepszacze- musze upolowac to z lidla
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Skład oczywiście sprawdzam, ale to z lidla ma naprawdę niezły. 38% bazylii, 11% oliwy to nie jest źle jak na pesto za piątaka .Ok, będę sprawdzał dalej, pewnie w stosunku cena/jakość nic nie przebije tego Lidlowskiego ale dam znać jak znajdę coś naprawdę najwyższej jakości bez względu na cenę .PS: Robicie w domu sami pesto? Bo właściwie nie jest to nic trudnego, trochę orzechów, dobrego sera, bazylia, oliwa i mielimy .
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Siostra zawsze przywoziła z Włoch Być może to marka Monini Ale pewna nie jestem Ostatnio kupiłam w Tesco (tescowe) i jest w miarę dobre ale jednak nie to samo co jadłam wcześniej
|
|
|
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
Nigdy nie robiłam, bo jak skalkulować cenę wszystkich składników, to jednak jest to droga impreza. Poza tym leń ze mnie i jeżeli mogę kupić coś gotowego (a nieprzeładowanego chemią i zjadliwego), to kupuję. Na tej samej zasadzie nie robię sama makaronu etc.
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.Morena5555 Monini do mnie coś nie przemawia jeśli chodzi o skład (za tą cenę, bo słoiczek ponad 10zł) nie ma tam nawet grama oliwy z oliwek (paradoksalnie firmy produkującej znanej z oliwy właśnie ) za to 5% stanowią... płatki ziemniaczane. Nie bardzo wiem co o tym myśleć.
Edytowane przez Testujemy Czas edycji: 2014-07-02 o 07:34 |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
A u mnie w Lidlu jeszcze nie było dnia żebym nie kupiła zielonego pesto
Zawsze gdy mam je na liście zakupów to jest dostępne. Czy to w słoiczku, czy to z lodówki.Sama pesto też robię. Rzadko, ale się zdarza Dodaję mielone orzechy włoskie lub migdały, bo wychodzi taniej i zawsze mam je w domu.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
Mi najbardziej smakuje pesto firmy Sacla Italia (takie malutkie słoiczki), koszt ok. 7-7,50zł/szt. (ale można trafić na zestawy trzech słoiczków w cenie dwóch).
Wiem, że koszt nieadekwatny do ilości, ale najbardziej mi odpowiada, a do tego ma dość mocny aromat, więc używam mniej, niż w przypadku pesto innych firm. Pesto z Lidla mi kompletnie nie smakuje - nie ta nuta, ponadto nie jest drobno starte, tylko ma spore "badylki". ;-) Poza tym chyba przyzwyczaiłam się do smaku tego Sacla. Ostatnio wypróbowałam pesto Barilla. Jest OK, choć szału nie robi. Takie świeże pesto z krótką datą są dostępne także w Almie. Tylko: 1) mi nie podeszło w smaku; 2) nie jestem w stanie zużyć słoiczka w krótkim terminie (lubię zmienność w gotowaniu, poza tym makarony często na moim stole nie lądują). Po kilku dniach w lodówce, wierzchnia warstwa tego świeżego pesto zmieniła nieco kolor, co mnie skutecznie zniechęciło do jego dalszej konsumpcji. ;-) Pochyliłam się swego czasu nad pestoo smaku innym, niż bazylii, lecz też szału nie robiły i finalnie wykorzystywałam je mieszając z pesto alla genovese. ;-) Edytowane przez Nette Czas edycji: 2014-07-03 o 00:53 |
|
|
|
|
#13 |
|
Pani Mizantrop
|
Z Lidla lubię to świeże pesto z lodówki w plastikowym kubeczku
|
|
#14 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W gazetce selgrossa widziałem też dzisiaj pesto (niestety nie pamiętam firmy) które prócz standardowych z bazylii i pomidorów miało w ofercie także pest z papryki i oliwek. Brzmi ciekawie .
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
ja uwielbiam pesto genovese firmy Agnesi
jest z oliwą z oliwek, a nie olejem słonecznikowym |
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Mnie bardzo smakuje pesto z Grand'Italia, szczególnie pomidorowe do spaghetti jest pyszne
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Najpyszniejsze jest to, jadłam kilka i inne mi nie smakują. Genovese w ogóle.
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. shonyen: dzięki za polecenie, bo okazuje się, że znalezienie na naszym rynku pesto produkowanego z oliwy graniczy z cudem. Na pewno wypróbuję .
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie przepadam za pesto, bo jest dla mnie za tluste, a juz na pewno za tluste jako sos glowny do makaronu, jesli juz to jako dodatek do kanapki a nie jako glowny skladnik.
Dla mnie najlepsze sa takie w ktorych dobrze czuc smak orzeszkow pinii (ale ja ogolnie bardzo orzechowa jestem), ten dodatek sera powoduje ze sos jest jeszcze ciezszy, ale smakowo na pewno poprawia. No i nie lubie jak sos tak plywa w oliwie. I chyba wloska sacla jest najbardziej ok, jesli chodzi o orzechowosc. Z lidlem bym powiedziala ze loteria jak w kazdej sieciowce, ale jadlam kiedys i byl dobry, on byl taki bardziej serowy. |
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Pesto u mnie nigdy nie jest głównym składnikiem obiadu. Głównym jest makaron, pesto ma tylko delikatnie go oblepic.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#22 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- Cytat:
A pesto czerwone na bazie koncentratu pomidorowego.
|
||
|
|
|
|
#23 |
|
Rozeznanie
|
Z tańszych Lidlowe w słoiczku jest bardzo smaczne i ma dobry skład. Z droższych jak dla mnie wygrywają Agnesi (ok. 16zł) i Arrighi (ok. 10zł)- przepyszne, pojemność jak lidlowego. Obydwa dość dobrze dostępne - Piotr i Paweł, Alma, Leclerc, Tesco, Carrefour.
Robione samemu bardzo fajne i pyszne, ale cenowo sie nie opłaca bo sam koszt orzeszków piniowych to ponad 15zł na raz. |
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
ma może któraś z Was gdzieś pod ręką skład tego wychwalanego pesto z Lidla?
Gugiel mnie jakoś dziś nie lubi albo nie umiem szukać
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Składniki: olej słonecznikowy, miazga pomidorowa 33%, suszone pomidory 12%, orzechy nerkowca 5%, ser żółty 3% (mleko krowie, sól, podpuszczka, substancja konserwująca: lizozym z jaja), bazylia 3%, sól 2%, czosnek 1%, ser Pecorino Romano 1%, papryka Pepperoni, regulator kwasowości: lakton kwasu glukonowego |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zadomowienie
|
Uwielbiam świeże zielone pesto z Lidla z lodówki, chyba 2,99 zł kosztuje
|
|
|
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
Zielone testowałem jakiś czas temu na blogu, jest tam zdjęcie składu. Nie jest on jakiś zły, ale jednak brakuje mi tam oliwy z oliwek
.Klementyna, już kilka osób mi poleciło te pesto z lodówki z Lidla. Kupię przy najbliższej okazji .Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Nie wiem kiedy ja to wszystko zjem, ale będę próbował co jakiś czas propozycji jakie tu padały. Jak znajdę coś zbliżonego do ideału to dam znać .
Edytowane przez Testujemy Czas edycji: 2014-07-14 o 14:25 |
|
|
|
|
#29 |
|
Pani Mizantrop
|
Ostatnio nie widuję tego świeżego pesto w Lidlu
![]() Wczoraj jak robiłam zakupy z tygodnia włoskiego specjalnie szukałam i nie było
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:00.

. 

albo nie umiem szukać