![]() |
#31 |
Zakorzeniona
|
Dot.: Oszczędzacie?
Przez to ciężko zbankrutować, bo ileż można ich w ciągu miesiąca kupić, no i to jednak zawsze jakaś racja żywnościowa
![]() Ja staram się oszczędzać od 6 lat, czyli odkąd zaczęłam pracować. Całkiem nieźle mi idzie. Nie wyobrażam sobie wydawać całej wypłaty, bo ostatnio np. musiałam kupić nowego laptopa i nie musiałam się martwić, że nie mam za co. Edytowane przez invisible_01 Czas edycji: 2014-07-06 o 20:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do oprocentowania lokat poczytajcie trochę dlaczego jeszcze ok. dwa-trzy lata temu oprocentowanie lokat sięgało nawet 10%, a później zaczęło tak bardzo spadać. W skrócie i uproszczeniu: im niższa stopa procentowa ustalana przez RPP tym niższe oprocentowanie zarówno lokat, jak i kredytów. Edytowane przez _czarny_kot Czas edycji: 2014-07-06 o 20:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() chociaz o 10% lokatach ja nie slyszlalam, u mnie w banku lokaty są w rzeczywistosci na 1-2% - niby się reklamują ze 2,5% ale to tylko jak sie wstawi powyzej 50 tys na min rok a ja to mam troche mniej ![]() a to slabo bardzo bo inflacja jednak wyzsza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() jeśli chodzi o moje oszczędzanie to wychodzi mi to średnio - przelewam co miesiąc część pensji na konto oszczędnościowe, zakładam jedną lokatę i dodatkowo mam usługę polegającą na tym, że końcówki moich płatności kartą są zaokrąglane i przelewane na oddzielny rachunek. Mimo wszystko, nie jestem zadowolona z mojego oszczędzania, bo kwoty które odkładam mogłyby być z powodzeniem o wiele większe, gdybym nie wydawała tyle kasy na głupoty. Nie mam większych problemów z wypłaceniem pieniędzy z konta oszczędnościowego, czy nawet zerwaniem lokaty, gdy nagle wymyślę sobie że muszę coś koniecznie kupić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
ja oszczędzam na parę rzeczy...
- na emeryturę odkładam 100 miesiecznie, -kolejne 100 na dziecko (żeby kiedyś mieć na jakieś większe wydatki) i kolejne 100 na wkład własny do kredytu na mieszkanie- w tych dwóch przypadkach po 100zł dokłada mąż - mam też 1200 na lokacie na przyszłe wakacje ![]() chcę też uskładać sobie jakąś kwotę na "czarną godzinę" w razie straty pracy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Ja oszczedzilam na wakacje, potem zaczne znowu oszczedzac, konta zadnego oszczednosciowego albo lokaty nie posiadam. Odkladam w przyslowiowej skarbonce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Oszczędzam. W ciągu roku systematycznie odkładam pieniądze na urlop. Ponieważ nie przepadam za wyjazdami zorganizowanymi i wyruszam w w świat tylko z Partnerem takie wojaże kosztują nas stosunkowo drogo, w ciągu jedenastu miesięcy muszę odłożyć około 6 tysięcy.
Odkładam też pieniądze na tak zwaną czarną godzinę- ale nie na lokatę na śmieszny procent (gdy odliczy się wszystkie opłaty, inflacje i podatek Belki zysk jest właściwie żaden) a inwestuję. Procent składany, jak powiedział Einstein, to największy wynalazek ludzkości. Oczywiście, takie inwestycje związane są z ryzykiem zwłaszcza wtedy gdy lokujemy pieniądze na krótki czas. Dlatego warto znaleźć dobrego doradcę finansowego i nie oczekiwać cudów.
Jedynie skóra rozlicza zapach... Edytowane przez Trzy_Ryby Czas edycji: 2014-07-06 o 22:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() ![]() Ostatnio brałam 20 zestawów ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Oszczędzam. Mam pewną maksymalną kwotę na rachunki. Każdego miesiąca po zapłaceniu rachunków coś mi zostaje ( a to nie rozlewałam wody na prawo i lewo, a to gasiłam światło zawsze wychodząc z pokoju, a to maluję się w kuchni przy naturalnym świetle nie marnując prądu w łazience...) To co zostanie mi po opłatach przelewam na konto oszczędnościowe.
Po wypłacie robię zakupy na miesiąc ( kupuję wszystko,co przetrwa miesiąc- ryż, kasze, makarony, puszki, chemię...). Potem zaglądam tylko do zieleniaka po produkty sezonowe no i czasem kupuję w markecie to co z promocji. Po wypłacie wyciągam z banku całą kasę i widzę jak jej ubywa- to dobra motywacja do oszczędzania. Ogromną mam przyjemność jak po następnej wypłacie widzę,że zostało co z poprzedniej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja w ramach oszczędności zrobiłam też przegląd aktualnych cen abonamentu za telefon i internet. Od sierpnia będę płaciła za to samo ponad 50 zł mniej/m-c. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
![]()
Ja z moim Mężczyzną odkładam kasę na kilka rzeczy.
Po pierwsze (i to jest największy wydatek) kupiliśmy mieszkanie i remontujemy. Odkładamy na jakiś fragment remontu- a jak już mamy za co to przechodzimy do działania. W tamtym tygodniu poszło 4tys. na przedpokój- ściany zagruntowane i pomalowane, a dziś przyjeżdza 4 drzwiowa szafa ![]() Po drugie mamy "skarpetkę wakacyjną". To nie jest duża kasa, zawsze szukamy okazji i zwykle nasz wyjazd nie kosztuje więcej niż 1000zł. Jeździmy nad morze (to są najdroższe wyjazdy), na żagle (prawie za darmo) albo w góry- to też tanie wypady. Namiot plecak i mało zaludniony szlak. Po trzecie mam "skarpetę na książki"- kocham je kupować i czytać ![]() Jakoś zawsze udaje nam się trochę poodkładać ale muszę przyznać, że to mój Mężczyzna jest lepszy w oszczędzaniu niż ja ![]()
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Oszczedzam. Co miesiac odkladam taka sama kwote na poczatku miesiaca do swinki na koncie bankowym +druga swinka nieregularna na ewentualne zbytki.
---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#43 |
Zielona Driada
|
Oszczędzam od bardzo dawna. Co miesiąc przelewam stałą kwotę z konta bieżącego na oszczędnościowe. Mam również założoną lokatę, którą co rok odnawiam.
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Zawsze oszczędzałam choć nieregularnie. Ostatnio odkładam co miesiąc konkretną z góry założoną kwotę.
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
widzę, że wiele z Was ma te konta oszczędnościowe.. chyba muszę się tym zainteresować i pozbywać się regularnie drobnych z konta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
ja mam w dwoch bankach ale procent jest praktycznie ten sam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Oszczędzam, wszelkie pieniądze jakie mi zostają z zeszłego miesiąca przelewam na skarbonkę w banku - jakiś tam mały procent jest, ruszyć ich nie ruszam choćbym miał tynk wcinać, kwoty nie wielkie rzędu 50-250 zł miesięcznie ale tak uzbierałem jakieś 2000 zł od października, więc zawsze to jakaś ekstra kasa na październik na studia, czy jakiś wakacyjny wypad.
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
a czy ktoś jeszcze odkłada na emeryturę czy tylko ja? zbieram od ponad roku i jest to kwota nie do ruszenia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
ja mam niewiele więcej bo 27..no dobra rocznikowo 28 :P a chcę po prostu składać małe sumki
na wkład własny do mieszkania tez z mężem oszczędzamy, niestety bez kredytu się nie obędzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
wiadomo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Ja chce odlozyc na wesele bo na dom to i tak kredytz Tz bedziemy brac. Tez mysle nad kontem oszczednosciowym
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Nie oszczędzam w tradycyjny sposób (typu określona kwota co miesiąc na konto itd). Ale wydaję rozważnie. W sklepach kieruję się stosunkiem cena/jakość a nie konkretna marka przykładowo (to są spore oszczędności jeśli mamy takich produktów dziesiątki czy nawet setki w skali miesiąca).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
To bardzo dobrze. Kredyty będą brane na niższe kwoty = łatwiej/szybciej będzie można je spłacić. Ja tam jestem nawet za 50% wkładu własnego. Lepiej przez 2-3 lata oszczędzać i nazbierać na wkład własny niż pożyczać te pieniądze z odsetkami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
AGA :)
|
W temacie oszczędzania polecam trochę zapomniany już wątek
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=301311
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:24.