![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzacie?
nie wiem co oni wliczają we wkład własny, nei wiem jak to jest jak posiada się ziemię czy dom który chce się wyremontować
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
całkiem możliwe że to będzie brane jako wkład
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Wtajemniczenie
|
Przeczytałam wątek i się trochę zasmuciłam, że nic nie odkładamy.
I tak przed chwilą założyłam konto oszczędnościowe, przelałam od razu 2000zł i końcówkę do pełnej setki. Codziennie ja lub mąż będziemy przelewać końcówkę, a pełną kwotę 2-3 tysiące co miesiąc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Konto usunięte
|
Oczywiście, że odkładam. Nawet po to, żeby niepotrzebnie nie wydawać kasy
![]() ![]() Poza tym co miesiąc automatycznie z pensji przelewa mi 500 zł na konto oszczędnościowe. Ponadto w pracy należę do koleżeńskiej kasy oczędnościowej, gdzie co miesiąc z pensji pobierają mi 100 zł - niby mało ale przez rok się uzbiera. Także z Tż wpadliśmy na pomysł, że przy comiesięcznych składkach na jedzenie i rachunki dodajemy po 100 zł/os - dzięki temu postanowiliśmy, że na koniec roku każde z nas będzie mogło za tę kwotę kupić sobie coś naprawdę extra. Fajnym i sprawdzonym przeze mnie sposobem jest także zbieranie do skarbonki monet 5 zł. Dzięki temu wszybkim czasie udaje sie zebrać dość dużą kwotę pieniędzy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Ja oszczedzam, ale grube xd choc w tym miesiacu mam sporo wydatkow i niestety prawie nic nie zaoszczedzilam, ale odbije to z nastepna wyplata
Wyslane przez tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
ja w tym miesiącu watpie żebym więcej zaoszczędziła, mamy raty z Tż na pół i materac do łóżka musimy kupić,no ale nie za tysiaczka tylko taniej...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Przez ostatnie dwa lata musiałam oszczędzać, równo połowę niewielkiej pensji musiałam przelewać na konto oszczędnościowe. Nic tak nie motywuje. Teraz mam całą pensję dla siebie i nie mogę za nic się zmusić, przelewam co drugi/trzeci miesiąc
![]() mam czasem wrażenie, że nawet 10 tys zł pensji bym bez problemu co miesiąc wydała ![]()
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#71 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() 'Zysk' jest tylko taki, że to jednak Twoja odłożona forsa na jakiś cel. Ale zarobku na tym to nie ma, oj nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
ja całą swoją wypłatę na konto odkładam, a żyjemy za wypłatę tż. Zbieramy na wesele
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Konto usunięte
|
Odkładamy, ale na razie niestety nie na "emeryturę", a na wykończenie naszego nieszczęsnego mieszkania. Czeka nas remont łazienki, więc potrzebujemy mieć grubo ponad 10 tysięcy złotych. Odkładanie dla odkładania dopiero za kilka lat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzeniona
|
Ja mam konto oszczędnościowe, na które mogę przelewać bez ograniczeń, ale przelew z oszczędnościowego na zwykłe jest bezpłatny tylko raz w miesiącu. Za więcej płacę 9 zł prowizji. Dla mnie to świetna motywacja do nieprzelewania tych pieniędzy, dzięki czemu leżą sobie tam nieruszone.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Konto usunięte
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4720870 9]One nie leżą bezużytecznie tak, czy tak. Bank sobie pięknie Twoją forsą obraca (na oszczędnościowym nawet lepiej), a Ty masz z tego wielkie nic
![]() 'Zysk' jest tylko taki, że to jednak Twoja odłożona forsa na jakiś cel. Ale zarobku na tym to nie ma, oj nie.[/QUOTE] Pisząc "bezużytecznie" miałam na mysli to, że ja tych pieniędzy i tak bym nie wykorzystała w ciagu najbliższego, powiedzmy, pół roku. Więc skoro mają na tym koncie i tak być, to wolę za te pół roku mieć dodatkowe 2000zł. Ale ja mogę się nie znac, ekonomistą nie jestem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
w pół roku nazbiera Ci się 2 tys z odsetek? co to za lokata? albo ogromniasty wkład
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Dlatego to jest lepsze od skarpety. Ale zysku nie ma
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
aaaaaaaaaaaaaa to zazdroszcze
![]() też bym chciała tyle miec na oszczędnościówce ![]() ![]() Edytowane przez sylvi_86 Czas edycji: 2014-07-08 o 13:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
To kiepską masz lokate
![]() |
![]() |
#83 |
Zasiedzenie
|
Też oszczędzam od kiedy mam dochody. Przelewamy z mężem ze zwykłego na oszczędnościowe tyle, ile zostaje nam w danym miesiącu. Teraz zastanawiam się, czy nie efektywniej będzie tak jak część z was, odkładać stałą sumę, ewentualnie zaciskając pasa w gorszym miesiącu... Połowę chcemy wpłacić na lokatę albo fundusz inwestycyjny (bo w sumie lokaty są niewiele lepiej oprocentowane od oszczędnościowego).
Oszczędzamy na większe niespodziewane wydatki i ogólnie na przyszłość, gdy będziemy powiększać rodzinę. O emeryturze jeszcze nie myślę.
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
A gdzie macie te lokaty? Samemu mozna jaka sie chce sume wplacac? Ja to mam kase no wlasnie w przyslowiowej skarpecie hehe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
ja mam w millennium, do założenia online
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
A na co zwrocic uwage? Ja w ing widze konta oszczednosciowe i lokaty... zastanawia mnie jak to w ogole wyglada hehe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
http://www.ingbank.pl/oszczedzaj/?ut...zczednosci2014
tu masz opis, ogólnie oprocentowanie 1,7%, to obiecane 3% jest tylko w przeciągu 4 pierwszych miesięcy od założenia, ale żebyś wiedziała, to 1,7% jest w skali roku ![]() lokaty nie widzę wróóóóóóóć ![]() http://www.ingbank.pl/indywidualni/o...lokaty/elokata Edytowane przez sylvi_86 Czas edycji: 2014-07-08 o 15:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
No to widze ale nic mi to szczerze mowiac nie mowi, kpmpletnie nie kumam tych cyferek :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Jak ci zalezy na odkladaniu zaskorniaczkow to luknij na swinki skarbonki alior sync. Fajne rozwiazanie jesli nie masz duzej kwoty na start.
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
bo tak, na oszczednosciowym wplacasz kiedy chcesz i ile chcesz, wyplacac mozesz raz w miesiacu za darmo, kolejna wypłata w tym przypadku jesli masz konto w ing to 6zł ale masz 1,7% zysku w skali roku, dajmy na to że trzymasz na oszczednosciowce 1000zł to po roku będziesz mieć zysku 17 zł
jeśli chodzi o lokate to mrozisz te 1000zł na określony czas (pól roku, rok) i nie możesz wypłacić bo szlag trafi jakikolwiek zysk, z kolei na lokacie jest troszeczkę większy procent zysku, ok 2,5% teraz, czyli zakładając lokatę na rok to po roku bedziesz miała dodatkowo 25zł ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- trzeba być w t mobile do tego ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:12.