Największe faux pas popełniane przez Młodych part II - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-01, 17:11   #1111
Deborah100
Zakorzenienie

Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II

/

Edytowane przez Deborah100
Czas edycji: 2015-08-24 o 09:43
Deborah100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-01, 18:27   #1112
aguusia88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Deborah100 Pokaż wiadomość
Muszę Cię zmartwić ale w tej kwocie nie zmieścisz się by zaprosić tysiąc osób. A poza tym Twój partner nie chce ślubu - jak to ujęłaś w innym wątku. Jemu ta smycz niepotrzebna. Więc na co liczysz dziewczyno? że facet,który od samego początku mówi otwarcie jaki ma stosunek do małżeństwa nagle zmieni zdanie i poleci z Tobą do ołtarza? Jeśli wylewasz swoje żale na tym forum to uwierz, że robisz z siebie pośmiewisko....
Dla mnie zdjęcia są o wiele bardziej interesujące, niż film
Fajnie byłoby po każdym weselu dostać od pary młodej taką pamiątkę. Wystarczy 10-20 zdjęć taki mini album albo po prostu dla ludzi młodszych korzystających z komputera nagrać na płytę, ładnie zapakować ale dla starszych wydrukować i stworzyć mały album.

Mam wrażenie, że jest w większości taki schemat - przyjdź, daj prezent, pobaw się na weselu a dalej cisza....
W moim życiu byłam na niewielu weselach ale z żadnego nie dostałam ani zdjęć ani filmów. No tylko to co zobaczę na FB
nie moge marzyc, myslec? moze tz sie odwidzi kto wie.
w 4 literach mam co robie ze soba na forum. nie bede sie przejmowac komenatarzami innych osob nt swojego zachowania
aguusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-01, 20:03   #1113
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez aguusia88 Pokaż wiadomość
nie moge marzyc, myslec? moze tz sie odwidzi kto wie.
w 4 literach mam co robie ze soba na forum. nie bede sie przejmowac komenatarzami innych osob nt swojego zachowania
Dlaczego na każdym wątku tłuczesz to samo? Możesz już przestać? Skoro masz gdzieś kto co myśli to przestań o tym na okrągło mówić
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-01, 20:32   #1114
aguusia88
BAN stały

[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;47121280]Dlaczego na każdym wątku tłuczesz to samo? Możesz już przestać? Skoro masz gdzieś kto co myśli to przestań o tym na okrągło mówić [/QUOTE]
bede pisac dopoty ktos bedzie komentowac moje zycie i moj zwiazek. czep sie kolezanki powyzej
aguusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-02, 07:52   #1115
weselna01
Zadomowienie

"Aguusia88, ban stały"

Pozostaje czekać aż założy konto na nowy login i będzie zdziwiona, że i tak wkrótce ludzie poznają, z kim piszą i znowu bana dostanie, jak się nie uspokoi

---------- Dopisano o 07:52 ---------- Poprzedni post napisano o 07:50 ----------

Cytat:
Napisane przez aguusia88 Pokaż wiadomość
bede pisac dopoty ktos bedzie komentowac moje zycie i moj zwiazek. czep sie kolezanki powyzej

Za to tu macie esencje bycia trollem - "będę pisać dopóty ktoś będzie komentować". Czyli stara zasada: "wkurza Cię? to nie odpisuj!!!" po prostu działa.
weselna01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-02, 08:36   #1116
Ammia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Deborah100 Pokaż wiadomość
Dla mnie zdjęcia są o wiele bardziej interesujące, niż film Fajnie byłoby po każdym weselu dostać od pary młodej taką pamiątkę. Wystarczy 10-20 zdjęć taki mini album albo po prostu dla ludzi młodszych korzystających z komputera nagrać na płytę, ładnie zapakować ale dla starszych wydrukować i stworzyć mały album.

Mam wrażenie, że jest w większości taki schemat - przyjdź, daj prezent, pobaw się na weselu a dalej cisza....
W moim życiu byłam na niewielu weselach ale z żadnego nie dostałam ani zdjęć ani filmów. No tylko to co zobaczę na FB
Dla mnie też zdjęcia są bardziej interesujące, film już niekoniecznie. Ja nawet nie oczekuję płyty czy albumu od pary młodej ale chociażby linka do jakiejś galerii internetowej- po ostatnim weselu dostaliśmy od znajomych właśnie takiego linka do galerii którą stworzył im ich fotograf i wszyscy byli zadowoleni bo w dowolnej chwili mogli obejrzeć zdjęcia i każdy miał do nich dostęp. Jak dla mnie opcja galerii internetowej dla gości ma same plusy.
Stary 2014-07-05, 19:30   #1117
Heledore
Zakorzenienie

O kurcze wy serio z tymi zdjęciami/filmem? Ja mam skrajnie inne odczucia. Dla mnie faux pas jest podsuwanie zdjęć i filmów pod nos. Dwie pary jak dotąd mnie maltretowały wspominaniami z wesela wyciągając mnóstwo zdjęć w towarzystwie, przynosząc laptopa z tysiacem zdjec na grila/domówkę i umawiając się na specjalne seanse filmu - natarczywie domagając się obecności. Myślałam że zaraz wybuchnę jak tylko zaczynali.

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-05, 19:45   #1118
paular409
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
O kurcze wy serio z tymi zdjęciami/filmem? Ja mam skrajnie inne odczucia. Dla mnie faux pas jest podsuwanie zdjęć i filmów pod nos. Dwie pary jak dotąd mnie maltretowały wspominaniami z wesela wyciągając mnóstwo zdjęć w towarzystwie, przynosząc laptopa z tysiacem zdjec na grila/domówkę i umawiając się na specjalne seanse filmu - natarczywie domagając się obecności. Myślałam że zaraz wybuchnę jak tylko zaczynali.
Ja przygotowałem dla gości zestaw płytka z filmem plus zdjęcia w opakowaniu z okładka ale nie wymagam od nich oglądania ze mną tego bo wiem ze nie każdy to lubi, ale nie zawsze powie. Więc każdemu daje taki zestaw, a to juz ich sprawa co z nim zrobią dalej. Wiem ze dla niektórych to bardzo miłe ze sie o nich pamięta tez po ślubie, ze mogą siebie tez gdzieś wypatrzyc na foto/ filmie. Uważam ze to nie jest faux pas dopóki nie wymaga sie od gości oglądania tych metarialow po kilka razy, lub np wtedy gdy nie maja na to ochoty. Mysle ze podeslanie / przekazanie takiego zestawu jest sprawnym sposobem na uniknięcie faux pas oraz sprawienie przyjemności gościom.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
paular409 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-05, 20:23   #1119
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paular409 Pokaż wiadomość
Ja przygotowałem dla gości zestaw płytka z filmem plus zdjęcia w opakowaniu z okładka ale nie wymagam od nich oglądania ze mną tego bo wiem ze nie każdy to lubi, ale nie zawsze powie. Więc każdemu daje taki zestaw, a to juz ich sprawa co z nim zrobią dalej. Wiem ze dla niektórych to bardzo miłe ze sie o nich pamięta tez po ślubie, ze mogą siebie tez gdzieś wypatrzyc na foto/ filmie. Uważam ze to nie jest faux pas dopóki nie wymaga sie od gości oglądania tych metarialow po kilka razy, lub np wtedy gdy nie maja na to ochoty. Mysle ze podeslanie / przekazanie takiego zestawu jest sprawnym sposobem na uniknięcie faux pas oraz sprawienie przyjemności gościom.

Dokładnie!
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-08, 14:23   #1120
Must
Rozeznanie

Trzymanie gości do ostatniej chwili i rozdawanie zaproszeń na 2 tyg przed jak tak można.
Must jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-08, 14:47   #1121
Ammia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Must Pokaż wiadomość
Trzymanie gości do ostatniej chwili i rozdawanie zaproszeń na 2 tyg przed jak tak można.
Może dużo im odmówiło i potrzebują na szybko zapchać dziury
Stary 2014-07-08, 15:15   #1122
Must
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ammia Pokaż wiadomość
Może dużo im odmówiło i potrzebują na szybko zapchać dziury
Właśnie nie. Zapraszanie normalnych gości na ostatnią chwilę
Stary 2014-07-08, 15:27   #1123
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Ja w ogole nie kumam odwlekania zapraszania. Skoro sale sie rezerwuje rok czy nawet dwa lata wczesniej, to po kiego grzyba czekac na ostatnia chwile z zapraszaniem? Albo nie tyle z zapraszaniem /daniem zaproszenia/ co w ogole informowaniem o planach weselnych. Ja o weselu mojego brata w zeszlym roku wiedzialam duzo wczesniej, mimo ze zaproszenie bylo dosc pozno (bo mieszka za granica).

wysłano z mojej Xperii SP

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-08, 16:27   #1124
Must
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Ja w ogole nie kumam odwlekania zapraszania. Skoro sale sie rezerwuje rok czy nawet dwa lata wczesniej, to po kiego grzyba czekac na ostatnia chwile z zapraszaniem? Albo nie tyle z zapraszaniem /daniem zaproszenia/ co w ogole informowaniem o planach weselnych. Ja o weselu mojego brata w zeszlym roku wiedzialam duzo wczesniej, mimo ze zaproszenie bylo dosc pozno (bo mieszka za granica).

Ja właśnie wiem, że będę zaproszona, ale nie wiem kiedy. Bo to już za chwilę, a Młodzi nawet się nie odezwali, aby się umówić na danie zaproszeń.
To znaczy już 2 razy się zapowiedzieli, że będą a potem cisza.
Stary 2014-07-08, 16:37   #1125
wiolusia00
Zakorzenienie

3 lata temu moja mama została zaproszona na ślub i wesele do swoje chrześniaka (Nie mamy akurat z nimi zbyt dużego kontaktu, więc nie wiedzieliśmy o ich planach weselnych). Zaproszenie zostało wysłane pocztą miesiąc przed weselem (a Państwo Młodzi wiedzą dobrze jaka sytuacja finansowa była wtedy u nas).. Straszne pretensje mieli, że nie dostali dużych pieniędzy w prezencie ślubnym i po weselu obrazili się strasznie
wiolusia00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-07-08, 16:48   #1126
zmotywowanaja
Zakorzenienie

Cytat:
dziwne bardzo, nie rozumiem

---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ----------

Cytat:
Napisane przez wiolusia00 Pokaż wiadomość
3 lata temu moja mama została zaproszona na ślub i wesele do swoje chrześniaka (Nie mamy akurat z nimi zbyt dużego kontaktu, więc nie wiedzieliśmy o ich planach weselnych). Zaproszenie zostało wysłane pocztą miesiąc przed weselem (a Państwo Młodzi wiedzą dobrze jaka sytuacja finansowa była wtedy u nas).. Straszne pretensje mieli, że nie dostali dużych pieniędzy w prezencie ślubnym i po weselu obrazili się strasznie
Stary 2014-07-08, 17:13   #1127
NiColQa14
Wtajemniczenie

GG do NiColQa14

Trochę na temat winietek i kwestii zwracania uwagi na toalety na sali weselnej

1) Byłam na weselu (3 dni temu!), gdzie toalety były hitem Ponieważ... wyglądały jak na Olimpiadzie w Soczi Z taką różnicą, ale ze sali było ich razem 6 obok siebie

2) Koleżanka była jako osoba towarzysząca na weselu. Rozumiem wypisywanie zaproszeń z dopiskiem "osoba towarzysząca", bo moze nie wiadomo z kim gość przyjdzie, ale napisanie na winietce "osoba towarzysząca"? Uważam trochę za brak szacunku...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 6f71f77040cced36ed52d113027fb142.jpg (53,3 KB, 234 załadowań)
Stary 2014-07-08, 17:42   #1128
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez NiColQa14 Pokaż wiadomość

1) Byłam na weselu (3 dni temu!), gdzie toalety były hitem Ponieważ... wyglądały jak na Olimpiadzie w Soczi Z taką różnicą, ale ze sali było ich razem 6 obok siebie
Lewa toaleta prosi o retusz
Stary 2014-07-08, 17:58   #1129
bardorja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez NiColQa14 Pokaż wiadomość

2) Koleżanka była jako osoba towarzysząca na weselu. Rozumiem wypisywanie zaproszeń z dopiskiem "osoba towarzysząca", bo moze nie wiadomo z kim gość przyjdzie, ale napisanie na winietce "osoba towarzysząca"? Uważam trochę za brak szacunku...
U mnie jest wielu kolegów i koleżanek którzy przyjdą z osoba towarzysząca ale kto to jest nie wiem i oni sami nie wiedzą bo się jeszcze zastanawiają. I którzy podadzą imiona i nazwiska swoich partnerów/partneek winietka będzie, a ci co nie to napis osoba towarzysząca. także to nie zawsze jest wina młodych.. i nie uważam tego za brak szacunku

Daję z siebie 200%
bardorja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-08, 18:14   #1130
Deborah100
Zakorzenienie

/

Edytowane przez Deborah100
Czas edycji: 2015-08-24 o 09:43
Deborah100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-08, 18:20   #1131
maggie_grace
Zadomowienie

A ja nadal nie rozumiem tego oburzenia, że na zaproszeniu czy winietce pisze osoba towarzysząca. Dla mnie to akurat normalne i na szczęście w moim regionie nikt się nie oburza o takie coś.

maggie_grace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-08, 19:05   #1132
bardorja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez maggie_grace Pokaż wiadomość
A ja nadal nie rozumiem tego oburzenia, że na zaproszeniu czy winietce pisze osoba towarzysząca. Dla mnie to akurat normalne i na szczęście w moim regionie nikt się nie oburza o takie coś.
U mnie też nie

Daję z siebie 200%
Stary 2014-07-08, 21:13   #1133
Atomoowka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
Oj też nie cierpię takiego uszczęśliwiania na siłę.
My dajemy fotki i film tylko tym co chcą.
W zeszłym roku natomiast moja siostra cioteczna brała ślub i 2 msc później objeździła wszystkich gości i wręczała albumu ze ślubu
No dla mnie to przesada. Album wylądował w czeluściach piwnicy.

Cytat:
Ja też nie kumam.

Ślubuję Ci 10.05.2014

11.01.2013 kierrrrowca
Atomoowka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-08, 22:11   #1134
ciabatka
Raczkowanie

Cytat:
Ależ zaproszenie i winietka to jest kolosalna różnica! Obrażania się za zaproszenie też nie rozumiem, przynajmniej w większości przypadków. Z tym że zaproszenie jest dla pana/ pani X, nazwisko pana/ pani X na nim przecież jest, a jako osobę towarzyszącą ma szansę już sobie doprosić kogokolwiek. Z winietką jest inaczej - tu już przychodzi konkretna osoba i zdecydowanie powinna być wypisana z imienia i nazwiska. Zwłaszcza że winietek nie robi się jak zaproszeń na 3 miesiące przed, bo zwyczajnie nie zna się jeszcze listy gości, więc moim zdaniem to nie problem zadzwonić do kilku czy kilkunastu osób z pytaniem, z kim przyjdą. Na dwa tygodnie przed już raczej większość to wie. Więc moim zdaniem brak imiennych winietek to duże zaniedbanie i nietakt.
ciabatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-08, 22:19   #1135
maggie_grace
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ciabatka Pokaż wiadomość
Ależ zaproszenie i winietka to jest kolosalna różnica! Obrażania się za zaproszenie też nie rozumiem, przynajmniej w większości przypadków. Z tym że zaproszenie jest dla pana/ pani X, nazwisko pana/ pani X na nim przecież jest, a jako osobę towarzyszącą ma szansę już sobie doprosić kogokolwiek. Z winietką jest inaczej - tu już przychodzi konkretna osoba i zdecydowanie powinna być wypisana z imienia i nazwiska. Zwłaszcza że winietek nie robi się jak zaproszeń na 3 miesiące przed, bo zwyczajnie nie zna się jeszcze listy gości, więc moim zdaniem to nie problem zadzwonić do kilku czy kilkunastu osób z pytaniem, z kim przyjdą. Na dwa tygodnie przed już raczej większość to wie. Więc moim zdaniem brak imiennych winietek to duże zaniedbanie i nietakt.
A moim zdaniem to zupełnie normalne, że na winietkach również pisze osoba towarzysząca, gdyby nie ten wątek to nawet nie przyszłoby mi do głowy, że to zaniedbanie i w ogóle coś złego.

Edytowane przez maggie_grace
Czas edycji: 2014-07-08 o 22:23
Stary 2014-07-08, 22:21   #1136
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
A moim zdaniem to zupełnie normalne, że na winietkach również pisze osoba towarzysząca.
a) jest napisane
b) dlaczego normalne? Serio tak.trudno zainteresowac sie swoimi goscmi?

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-07-08, 22:38   #1137
maggie_grace
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
a) jest napisane
b) dlaczego normalne? Serio tak.trudno zainteresowac sie swoimi goscmi?
No nie wiem jak to wytłumaczyć. Jeżeli pójdę na wesele i moje miejsce będzie podpisane "osoba towarzysząca" to nie będę się wściekać, że młodzi popełnili straszny błąd, bo nie zainteresowali się i nie wydzwaniali o moje nazwisko.

Stary 2014-07-09, 00:38   #1138
bardorja
Zadomowienie

Cytat:
No nie wiem jak to wytłumaczyć. Jeżeli pójdę na wesele i moje miejsce będzie podpisane "osoba towarzysząca" to nie będę się wściekać, że młodzi popełnili straszny błąd, bo nie zainteresowali się i nie wydzwaniali o moje nazwisko.
Dokładnie

Daję z siebie 200%
Stary 2014-07-09, 00:42   #1139
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Ogolnie to zalezy od tego, czy znam PM czy nie, bo np jestem z facetem krotko i nie bylo okazji sie poznac (nie uznaje zapraszania w sumie obcych ludzi na wesela i na takie wesele sama bym nie poszla ). Bo jezeli ich poznalam to nietaktem jest winietka "osoba towarzyszaca". W czasach fejsbuka to serio maly problem dowiedziec sie, jak sie ktos nazywa.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-07-09, 07:34   #1140
ciabatka
Raczkowanie

Cytat:
No bo tego nie da się po prostu wytłumaczyć. Argument "ja bym się nie obraziła" żadnym argumentem nie jest, bo rozmawiamy tu tak naprawdę o savoir-vivrze i pewnych ogólnych zasad, a nie o tym, kto się za co obraża.

"Osoba towarzysząca" na winietce oznacza: spoko, przyszedłeś, ale specjalnie mnie nie interesujesz, nie jesteś moim gościem, tylko kimś, kto się przypałętał z moją kuzynką i kogo nawet niespecjalnie mam ochotę poznawać.

I to nie chodzi o to, czy macie ochotę kogoś poznawać, czy nie. Może Wam w ogóle nie zależeć, a może wręcz przeciwnie, zależy Wam bardzo, podejdziecie pierwsze i się przedstawicie. Ale to nie ma nic do rzeczy, bo stan faktyczny to jedno (i gość może w ogóle się nie dowiedzieć, jak jesteście do niego nastawione tak naprawdę), ale tego typu formy mówią same za siebie. A dowiedzenie się o czyjeś nazwisko jest zwyczajnie miłym gestem, który na pewno gość doceni i od razu poczuje, że jest częścią wesela i stawiam, że chętniej będzie w nim uczestniczył, łatwiej da się namówić na udział w wymyślonych przez Was zabawach itp. Bo nie będzie tylko osobą towarzyszącą, której nikt tu nie zna, ale pełnoprawnym gościem, którego nazwisko jest na winietce.

Poza tym kompletnie nie rozumiem tego "wydzwaniania". Dajecie komuś zaproszenie z osobą towarzyszącą, więc i tak potem trzeba dopytać o to, czy przyjdzie sam czy z z kimś. Więc nie dzwonicie specjalnie, tylko pytacie: "hej, będziesz sam czy z kimś" i po odpowiedzi "z kimś" mówicie: "świetnie, mogę prosić o imię i nazwisko?". Co za problem?
ciabatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości