"Trudny" wybór studiów.. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-09, 08:45   #1
Coben1994
Raczkowanie

"Trudny" wybór studiów..

Hej,może od razu napiszę,że nie oczekuję,żeby ktoś za mnie podjął decyzje,ale chciałbym się dowiedzieć co Wy o tym myślicie
W tym roku pisałem mature i egzamin zawodowy (technik ekonomista) i od początku w sumie nawet bez większego zastanowienia chciałem iść zaocznie na FiR. Z przedmiotami zawodowymi nie miałem większych problemów,z większości miałem 5 na koniec,a egzamin zawodowy na pewno zadałem,jednak od kilku dni sie zastanawiam czy dobrze zrobie idąc na takie studia..Po prostu jakoś ciężko mi siebie wyobrazić za 10,15 lat w roli księgowego,przynajmniej w tym momencie,mam na myśli dokładnie jakąś prace biurową. Nie dlatego,że nie lubie,zbyt żmudne zajęcie itp. Raczej na pewno odnalazłbym się w takiej pracy,ale..Wiem,że pewnie zabrzmi to trochę idiotycznie,ale to co chciałbym robić w przyszłości to pomagać innym ludziom i dlatego właśnie od kilku dni myślę nad resocjalizacją. Tak wiem,że to bardzo popularny kierunek i o prace raczej ciężko,ale pracując,np. jako kurator sądowy w przyszłosći to jest to co chciałbym robić i co w sumie dawałoby mi mega satysfakcję Co byście zrobili na moim miejscu iść na FiR jak podpowiada zdrowy rozsądek czy na to,co w jakiś sposób "bardziej" mi odpowiada jako zawód w przyszłości?
Coben1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 08:47   #2
ada_128
Przyczajenie

Dot.: "Trudny" wybór studiów..

Idź na pielęgniarstwo ! - mówi Ci to studentka pielęgniarstwa
Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć napisz: tt125@onet.pl
ada_128 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 09:05   #3
alexx11
Przyczajenie

że tak to kolokwialnie napiszę

- idź za głosem serca
alexx11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 09:19   #4
Velvet Wave
Rozeznanie

Ja zaraz po maturze poszłam za głosem rozsądku... Zrezygnowałam po niecałym roku .

Velvet Wave jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 09:27   #5
DrugaStrona
Przyczajenie

Nawet jeśli jest to super popularny kierunek, ale Ty włożysz w niego serce to uważam, że da się mieć pracę i zarabiać po każdym. Ważna jest właśnie ta satysfakcja - wtedy do pracy będziesz chodził z uśmiechem
DrugaStrona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 09:33   #6
Szien_
Nieregularna

2 lata zmarnowałam na kierunku "z rozsądku" i uczeniu się matemtyki.
Teraz idę na kierunek wymarzony i ... nie mogę doczekać się października

Edytowane przez Szien_
Czas edycji: 2014-07-09 o 09:35
Szien_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 09:46   #7
lilia495
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ada_128 Pokaż wiadomość
Idź na pielęgniarstwo ! - mówi Ci to studentka pielęgniarstwa
Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć napisz: tt125@onet.pl
A gdzie studiujesz,???
lilia495 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 09:56   #8
ada_128
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lilia495 Pokaż wiadomość

A gdzie studiujesz,???
w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Płocku
Stary 2014-07-09, 11:46   #9
lilia495
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ada_128 Pokaż wiadomość
w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Płocku
Acha , miałam nadzieję że we Wrocku
Ciężko kogoś z wro znaleśc, a dziś się dowiedziałam że się tam dostałam
lilia495 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 11:51   #10
maacieek
Zakorzenienie

Zapewne zdajesz sobie sprawę, że po firze nie musisz być od razu księgowym?
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 13:10   #11
Coben1994
Raczkowanie

Hm tak zdaję sobie z tego sprawę Tego księgowego napisałem tak przykładowo tylko.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi,musze się jeszcze nad tym zastanowić,ale pewnie pójde na FiR,nie jest tak,że nienawidzę ekonomii,rachunkowości i wszystkiego co jest z nimi powiązane,po prostu bardziej widziałbym się na resocjalizacji.Jednak z pracą potem byłoby ciężej,także myślę nad tym,żeby iść na Fir zrobić licencjat i iść dalej na to co mi bardziej odpowiada,chyba,że Fir na studiach spodoba mi się bardziej niż teraz
Stary 2014-07-09, 13:55   #12
zosia987
BAN stały

Idź na resocjalizację, a FiR zrób zaocznie równolegle
zosia987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 14:49   #13
Coben1994
Raczkowanie

Nie da rady,bo tylko zaoczne studia wchodzą w grę.
Nie mam kasy na dzienne
Stary 2014-07-09, 18:53   #14
ada_128
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lilia495 Pokaż wiadomość
Acha , miałam nadzieję że we Wrocku
Ciężko kogoś z wro znaleśc, a dziś się dowiedziałam że się tam dostałam
No to super ! Gratuluję !
Jeśli byś miała jakiekolwiek pytania - wal śmiało
Stary 2014-07-09, 22:05   #15
201605300922
Konto usunięte

A ja kolejny raz napiszę - resocjalizacja to nie są studia, na które powinny iść miłe, łagodne osoby z misją ratowania zbłąkanych duszyczek. Wujek jest policjantem, był też kuratorem sądowym. Fatalnie to wspomina, a jakiś super łagodny nie jest. Sorry, ale większość kryminalistów w ogóle nie potraktuje poważnie, jak przyjdzie do niego ładna blondynka i będzie mu mówić, jak to trzeba uczciwie żyć (wiem, że trywializuję, ale mam nadzieję, że sens mojej wypowiedzi jest jasny).

Nie jest tak, że wybierając kierunek, który nas interesuje, mamy większą szansę na pracę. Nie jest tak, że jak ktoś jest pasjonatem, jest zaangażowany, to sobie coś wywalczy obligatoryjnie. Nie mówię, by osoba mdlejąca na widok krwi wybierała pielęgniarstwo, bo jest takie przyszłościowe. Ale między kierunkami, na które się nie nadajemy (w moim przypadku np. awf ) i tymi, które byśmy sobie wymarzyli (dla mnie byłaby to psychologia, oceanografia) jest też trochę kierunków, po których nie ma dramatu z pracą, a nas w miarę interesują i jest szansa, że będziemy się w takim zawodzie spełniać. Autorka pisze, że nie jest jakoś śmiertelnie zrażona do kierunków ekonomicznych i moim zdaniem wybór FiR byłby sensowniejszy niż resocjalizacja. Pracowałaś z trudnymi dziećmi chociaż (bo wiem, że z dorosłymi ciężko o wolontariat)? Nie mówię o takich, które sobie płakały czy się źle uczyły, ale miałaś w ogóle do czynienia z łebkami, które już w podstawówce kradną, są zdemoralizowane?
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-10, 01:00   #16
Japanication
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Szien_ Pokaż wiadomość
2 lata zmarnowałam na kierunku "z rozsądku" i uczeniu się matemtyki.
Teraz idę na kierunek wymarzony i ... nie mogę doczekać się października
Matematyka tak czy siak rozwija myślenie (jeśli nie jest na pamięć/z gotowca), więc trudno tu moim zdaniem mówić o marnowaniu.

I nadal ważniejsza wydaje mi się większa pewność o zatrudnienie, niż dużo większe ryzyko "za głosem", gdzie często potem czar może prysnąć, a pieniądze to zawsze wygoda i motywacja.
Stary 2014-07-10, 01:07   #17
201604130936
Konto usunięte

Glosem serca sie nie najesz i rachunkow nie zaplacisz. Idz na fir. A jesli Twoja potrzeba bycia filantropem nie wygasnie to ok, idz na wolontariat do jakiejs placowki. Najczescoej nie wymagaja specjalistycznego wyksztalcenia i stalych godzin pracy.

Edytowane przez 201604130936
Czas edycji: 2014-07-10 o 01:09
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-10, 12:16   #18
lalibelle
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
A ja kolejny raz napiszę - resocjalizacja to nie są studia, na które powinny iść miłe, łagodne osoby z misją ratowania zbłąkanych duszyczek. Wujek jest policjantem, był też kuratorem sądowym. Fatalnie to wspomina, a jakiś super łagodny nie jest. Sorry, ale większość kryminalistów w ogóle nie potraktuje poważnie, jak przyjdzie do niego ładna blondynka i będzie mu mówić, jak to trzeba uczciwie żyć (wiem, że trywializuję, ale mam nadzieję, że sens mojej wypowiedzi jest jasny).

Nie jest tak, że wybierając kierunek, który nas interesuje, mamy większą szansę na pracę. Nie jest tak, że jak ktoś jest pasjonatem, jest zaangażowany, to sobie coś wywalczy obligatoryjnie. Nie mówię, by osoba mdlejąca na widok krwi wybierała pielęgniarstwo, bo jest takie przyszłościowe. Ale między kierunkami, na które się nie nadajemy (w moim przypadku np. awf ) i tymi, które byśmy sobie wymarzyli (dla mnie byłaby to psychologia, oceanografia) jest też trochę kierunków, po których nie ma dramatu z pracą, a nas w miarę interesują i jest szansa, że będziemy się w takim zawodzie spełniać. Autorka pisze, że nie jest jakoś śmiertelnie zrażona do kierunków ekonomicznych i moim zdaniem wybór FiR byłby sensowniejszy niż resocjalizacja. Pracowałaś z trudnymi dziećmi chociaż (bo wiem, że z dorosłymi ciężko o wolontariat)? Nie mówię o takich, które sobie płakały czy się źle uczyły, ale miałaś w ogóle do czynienia z łebkami, które już w podstawówce kradną, są zdemoralizowane?
Podpisuję się rękami i nogami ,to nie jest łatwa praca.Ja myślałam o pracy socjalnej,ale jak zobaczyłam ,co mnie czeka po studiach,to chyba jednak odpuszczę...Rac zej wybiorę jakiś wolontariat,żeby zobaczyć,jak sobie radzę,bo praca na pełny etat z jednostkami "problemowymi"jednak byłaby zbyt wykańczająca psychicznie

BTW,Coben jest płci męskiej,z tego co zauważyłam

Thank God, I'm a woman
lalibelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-10, 12:51   #19
Coben1994
Raczkowanie

Dzięki za pomoc Ide na FiR,tak jak już pisałem wcześniej z przedmiotami ekonomicznymi nie miałem problemu w technikum.Wiem,że na studiach poziom będzie dużo wyższy,jednak tą resocjalizcje na razie odpusze,a ludziom zawsze można pomagać,nie ważne czy jako pomocnik w wolontariacie itp czy jako normalny pracownik na etacie w tym czy innym miejscu
Stary 2014-07-10, 13:06   #20
201604130936
Konto usunięte

No i fajnie. Pjona za rozsądny wybór!
Stary 2014-07-10, 13:28   #21
lalibelle
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Coben1994 Pokaż wiadomość
Dzięki za pomoc Ide na FiR,tak jak już pisałem wcześniej z przedmiotami ekonomicznymi nie miałem problemu w technikum.Wiem,że na studiach poziom będzie dużo wyższy,jednak tą resocjalizcje na razie odpusze,a ludziom zawsze można pomagać,nie ważne czy jako pomocnik w wolontariacie itp czy jako normalny pracownik na etacie w tym czy innym miejscu
No pewnie Dobrze robisz

Thank God, I'm a woman
lalibelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-10, 14:41   #22
Szien_
Nieregularna

Cytat:
Napisane przez Japanication Pokaż wiadomość
Matematyka tak czy siak rozwija myślenie (jeśli nie jest na pamięć/z gotowca), więc trudno tu moim zdaniem mówić o marnowaniu.

I nadal ważniejsza wydaje mi się większa pewność o zatrudnienie, niż dużo większe ryzyko "za głosem", gdzie często potem czar może prysnąć, a pieniądze to zawsze wygoda i motywacja.
W moim przypadku mówię o matematyce tylko w kategoriach "marnowania", bo pochłaniała czas, który mogłam poświęcać na rozwijanie się w innych kierunkach- dużo bardziej dla mnie budujących i przynoszących mi więcej radości i bogactwa intelektualnego.

Mam nadzieję, że przyszłość zweryfikuje te wszystkie "mądre owieczki", które poszły na superprzyszlosciowekierun kibotak. W czasie kryzysu wieku średniego i zmagania się całe życie z tym co "trzeba było zrobić".

Kasa nie motywuje, kasa to nie zawsze wygoda. Kasa to bardzo częste źródło problemów... tyle ode mnie.

Dwa chłopak nie był pasjonatem resocjalizacji, co najwyżej, hobbystą, więc dobrze, że wybrał FiR.

Edytowane przez Szien_
Czas edycji: 2014-07-10 o 14:43
Stary 2014-07-10, 14:49   #23
201604130936
Konto usunięte

No to po co ten przydługi wstęp, skoro też się zgadzasz, że fir to lepszy wybór?
Stary 2014-07-10, 14:58   #24
Szien_
Nieregularna

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
No to po co ten przydługi wstęp, skoro też się zgadzasz, że fir to lepszy wybór?
No to po co reagujesz na ten "przydługi wstęp"?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości