Studnia bez dna, czyli potrzebuję pieniędzy. - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-09, 14:44   #31
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Dot.: Studnia bez dna, czyli potrzebuję pieniędzy.

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Trochę śmieszne jest podejście na zasadzie "muszę pilnowac mamy bo chce schudnąć" i "rodzice mi nie pozwolą pracować za 7 zł". Masz 20 lat! Możesz iść do pracy jeśli tylko masz na to ochotę. A te 6 czy 7 zł za godzinę to normalna stawka przy dorywczych zajęciach, nie ma się co cudów spodziewać po pracy wakacyjnej. Prasując ciuchy i goniąc mamę do ćwiczeń nie zyskasz doświadczenia zawodowego + raczej "zarobisz" mniej niż w pracy. Nie wspominając już o tym, że takie rzeczy jak buty to rodzice w zasadzie mają obowiązek Ci fundować, dorabiać możesz na rozrywki.
chyba, że to siedemdziesiąta para butów, w tym piąta najnowszych najeczek
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 14:46   #32
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość
chyba, że to siedemdziesiąta para butów, w tym piąta najnowszych najeczek
A to tak To racja. Chociaz w takiej sytuacji powinni autorkę do pracy zachęcać, a nie trzymać w domu. Dla mnie zależność jest jasna - chcemy żebyś siedziała w domu, to dajemy kaskę na to co mogłabyś sobie swobodnie kupić pracując.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 14:52   #33
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Harmonija Pokaż wiadomość
mnie tam jakoś te 3 tysie na ubrania nie dziwią, aczkolwiek nie koniecznie na 1 sezon. Sama wolę kupić lepsze rzeczy, np ostatnio martensy za 500 + vansy za 300 juz sie 800 uzbierało. Ale bede te buty miala jeszcze na za rok podejrzewam i jeszcze więcej.
Fajny plaszczyk, dobry tez kosztuje kilka stówek. Tyle, że mi się takie ciuchy nie niszczą tak jak Yin.
No wlasnie sądzilam, ze jak ktos wydaje kupe kasy na jakas rzecz to robi to z myslą o dluzszym uzytkowaniu. A Yin kupuje co sezon nowe ałtfity od stop do glow czy jak? bo to jakies liche musi byc skoro jest do wyrzucenia tak szybko
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 15:01   #34
Yin
Rozeznanie

Tu nie chodzi o zniechęcanie do pracy...tu chodzi o to, aby pokazać że nie zarobi legalnie złotych gór $$$ w tym wieku.
Yin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 15:03   #35
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Yin Pokaż wiadomość
Takie stawki miałam, gdy sama zarabiałam jako kolporter ulotek (Katowice) i z tego co wiem to jest minimalna, więc wole autorce przedstawić najgorszą opcję

Autorka jawnie napisała, że chce DUŻO to rozwiewam jej przerost marzeń o kilku szafach ciuchów.

J.w.

Mam pecha do tego, że ubrania które kupie szybko niszczeją...

No to mam kolejnego pecha bo zawsze jak wchodzę do sieciówek to tyle wydaje na ubrania, których potrzebuje - na markę nie patrzę. Samej mnie to dziwi, że tyle kasy na ciuchy idzie.

Pokazuję autorce, że DUŻO za swoje możliwości zarobki nie kupi Dużo a wcale to nie to samo.
Co do pogrubionego to co Ci do tego ? Zarabiam to zarabiam.
To nie jest pech tylko wyczajny brak umiejętności robienia zakupów

Nie wyobrażam sobie mieć do wymiany całej garderoby co sezon.
Są rzecz, które kupuję drożej, ale te zazwyczaj wystarczają więcej niż na jeden sezon. Zresztą tańsze również, możłiwe, że wynika to z nagromadzenia ubrań, których nie nie nosze aż tak często.
Stary 2014-07-09, 15:06   #36
Coyotes
Przyczajenie

Nie widziałam, żeby autorka chciała złotych gór. Jasne że marzy jej się wiele ciuchów, mi też. Ale przynajmniej ja mam tak, że jak przychodzi do wydania własnoręcznie zarobionych pieniędzy, to jednak następuje pewne przewartościowanie i kupuję tylko to co potrzebuję/naprawdę mi się podoba. A wszystkie buty, które "fajnie by było mieć, ale w sumie bez szału" odpadają i jakoś mi wcale nie szkoda po czasie.
Coyotes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 15:06   #37
lilia_pamplemousse
Rozeznanie

Cytat:
Tu nie chodzi o zniechęcanie do pracy...tu chodzi o to, aby pokazać że nie zarobi legalnie złotych gór $$$ w tym wieku.
ale ważne, że cokolwiek zarobi i ma ambicję.
jak zarobi WŁASNE pieniądze, będzie mogła docenić wartość pieniądza, nauczyć się szanować rzeczy (tak, dobrze układane, prane, prasowane wolno się niszczą!), dokonać wyboru.
na przecenach można kupić dużo za wakacyjną pracę.

ale łatwiej pewnie dostawać tysiące, smęcić i zniechęcać innych.

Edytowane przez lilia_pamplemousse
Czas edycji: 2014-07-09 o 15:08
lilia_pamplemousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 15:10   #38
Yin
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lilia_pamplemousse Pokaż wiadomość
ale ważne, że cokolwiek zarobi i ma ambicję.
jak zarobi WŁASNE pieniądze, będzie mogła docenić wartość pieniądza, nauczyć się szanować rzeczy (tak, dobrze układane, prane, prasowane wolno się niszczą!), dokonać wyboru.
na przecenach można kupić dużo za wakacyjną pracę.

ale łatwiej pewnie dostawać tysiące, smęcić i zniechęcać innych.
Jeśli ostatnia linijka była do mnie to zbastuj.
Jeśli tak bardzo Cię ciekawi skąd mam kasę to zapraszam na PW.
Bynajmniej od rodziny ani od nikogo nie dostaje ani grosza....

Edytowane przez Yin
Czas edycji: 2014-07-09 o 15:15
Stary 2014-07-09, 15:15   #39
lilia_pamplemousse
Rozeznanie

Cytat:
Jeśli ostatnia linijka była do mnie to zbastuj.
Jeśli tak bardzo Cię ciekawi skąd mam kasę to zapraszam na PW.
bardziej, niż skąd masz pieniądze, interesuje mnie, skąd się urwałaś.

dziewczyna pyta o pracę wakacyjną.

twoja odpowiedź: praca jest bez sensu. nic nie zarobisz. ciuchy na jeden sezon kosztują 4000. odpuść sobie, bo i tak nic sobie nie kupisz.

mam wrażenie, że żyjemy w innym kraju.
lilia_pamplemousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 15:18   #40
Yin
Rozeznanie

Cytat:

twoja odpowiedź: praca jest bez sensu. nic nie zarobisz. ciuchy na jeden sezon kosztują 4000. odpuść sobie, bo i tak nic sobie nie kupisz.

No to źle się zrozumieliśmy.
Powiedziałam tylko dziewczynie, że na jej etapie zarobi na podstawowe rzeczy, które będą dla niej potrzebne i że powinna uważać z "biznesplanem" bo realia legalnej pracy w Polsce są takie a nie inne.
Stary 2014-07-09, 15:20   #41
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:

za glupie 40zł upoluje bez problemu 2 fajne bluzki w pierwszej lepszej sieciowce.
Stary 2014-07-09, 15:25   #42
Yin
Rozeznanie

H&M, Croop Town, C&A, Terranova, house, ZARA, Orsay, Deichmann, Telly Weil
niby tanie sieciówki a jak ide kupić rzeczy to tyle mi w rachunku kasy wychodzi.
Stary 2014-07-09, 15:37   #43
coffee
and cigarettes

Cytat:
niby tanie sieciówki a jak ide kupić rzeczy to tyle mi w rachunku kasy wychodzi.
Ja nie wiem, co Ty tam kupujesz co sezon za kilka tysięcy.
10 par spodni, 5 kurtek/płaszczy, 20 bluzek i 10 sukienek? Co sezon? Serio? Po co?
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 15:41   #44
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Konto usunięte

Oprócz Zary to wszystko są tanie sklepy z wielkimi wyprzedażami, chyba lecisz do kasy obładowana dziesiątkami sztuk ciuchów, że tyle płacisz...
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 15:42   #45
Yin
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Ja nie wiem, co Ty tam kupujesz co sezon za kilka tysięcy.
10 par spodni, 5 kurtek/płaszczy, 20 bluzek i 10 sukienek? Co sezon? Serio? Po co?
Postaram się rozpisać...gneralnie zaczęłam od pewnego czasu zarabiać dużo pieniędzy. Rodzina jest biedna i sama taka byłam - ciuchy po matce o pare rozmiarów większe, stare, niemodne i ledwo trzymające się. Nic dziwnego, że wymieniam całą garderobę na nowe, świeże i modne ubrania.

Pozatym nie lubię monotoni i lubię w jeden dzień chodzić tak ubrana a w drugi - inaczej
Stary 2014-07-09, 15:43   #46
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Cytat:
Współczuję. Poważnie, bo jak urwie Ci się praca i nie będziesz zarabiać lub zarabiać znacznie mniej to będziesz miała ciężko.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 15:47   #47
zakonna
Naczelna Nastolatka

jeżu kolczasty, ja pracuję na etacie i w życiu nie wydałam na ciuchy 4 tysiące na sezon. Możesz Yin napisać gdzie zarabiasz taką kasę??
Stary 2014-07-09, 15:48   #48
mel95
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Trochę śmieszne jest podejście na zasadzie "muszę pilnowac mamy bo chce schudnąć" i "rodzice mi nie pozwolą pracować za 7 zł". Masz 20 lat! Możesz iść do pracy jeśli tylko masz na to ochotę. A te 6 czy 7 zł za godzinę to normalna stawka przy dorywczych zajęciach, nie ma się co cudów spodziewać po pracy wakacyjnej. Prasując ciuchy i goniąc mamę do ćwiczeń nie zyskasz doświadczenia zawodowego + raczej "zarobisz" mniej niż w pracy. Nie wspominając już o tym, że takie rzeczy jak buty to rodzice w zasadzie mają obowiązek Ci fundować, dorabiać możesz na rozrywki.
Dokładnie, w moim średniej wielkości mieście te stawki są nawet rozważane jako dobre, 5 zł na h to są przecietne. Trzeba zluzować, bo z wykształceniem licealnym nie ma co liczyć na kokosy.
mel95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 15:58   #49
Yin
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
jeżu kolczasty, ja pracuję na etacie i w życiu nie wydałam na ciuchy 4 tysiące na sezon. Możesz Yin napisać gdzie zarabiasz taką kasę??
PW only
Stary 2014-07-09, 15:59   #50
coffee
and cigarettes

Cytat:
Postaram się rozpisać...gneralnie zaczęłam od pewnego czasu zarabiać dużo pieniędzy. Rodzina jest biedna i sama taka byłam - ciuchy po matce o pare rozmiarów większe, stare, niemodne i ledwo trzymające się. Nic dziwnego, że wymieniam całą garderobę na nowe, świeże i modne ubrania.

Pozatym nie lubię monotoni i lubię w jeden dzień chodzić tak ubrana a w drugi - inaczej
A co to ma wspólnego z młodą dziewczyną z normalnego domu, która - strzelam - nago nie chodzi i nie ma potrzeby wymiany całej swojej garderoby, a bardziej chce sobie raz na miesiąc kupić dwie bluzki?

Nie masz ubrań, zarabiasz miliony - wydawaj, kupuj więcej. Spoko. Ale po co się tym chwalisz tutaj? Chcesz sobie podnieść samoocenę i pokazać, że stać Cię na rozrzutność, a autorka lepiej, by nie szła do pracy w ogóle, bo nie będzie mogła sobie nakupić szmat za 3 tysiące?

I nie. Nie rozpisuj, co kupujesz. To było pytanie retoryczne.
Stary 2014-07-09, 15:59   #51
coffee
and cigarettes

Cytat:

A co to ma wspólnego z młodą dziewczyną z normalnego domu, która - strzelam - nago nie chodzi i nie ma potrzeby wymiany całej swojej garderoby, a bardziej chce sobie raz na miesiąc kupić dwie bluzki?

Nie masz ubrań, zarabiasz miliony - wydawaj, kupuj więcej. Spoko. Ale po co się tym chwalisz tutaj? Chcesz sobie podnieść samoocenę i pokazać, że stać Cię na rozrzutność, a autorka lepiej, by nie szła do pracy w ogóle, bo nie będzie mogła sobie nakupić szmat za 3 tysiące?

I nie. Nie rozpisuj, co kupujesz. To było pytanie retoryczne.
Stary 2014-07-09, 16:08   #52
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:

Czyli generalnie sie zachlysnęlas i szastasz
Stary 2014-07-09, 16:38   #53
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość
McD, ulotki, kelnerowanie w jakiejś knajpce.
Nie ogarniam jednego- mama przycisnęła Cię tymi swoimi kilogramami i wyjść z domu nie możesz, czy o co chodzi? Ona schudnie i bez Ciebie, jeśli będzie tego chciała.
umarłam xd
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 16:55   #54
patrycjamy
Raczkowanie

Autorko może spróbuj dojść do porozumienia z rodzicami, żebyś pracowała w ich firmie razem z siostrą? Takie wyjście najbardziej Ci się opłaci, nie wiem jakie masz relacje z rodzicami, że jesli jest w normie to rodzic będzie dużo lepszym szefem niż ktoś obcy. U rodziców zarobisz więcej i nikt Cię nie oszuka. Nie rozumiem jak miałabyś pomóc mamie w odchudzaniu? Robić zakupy, gotować dla niej dietetyczne dania?
Rozumiem, ze ktoś prowadzić dom musi ale chyba nie mieszkasz tam sama? Dziwne, ze płacą Ci za obowiązki domowe- ja jestem za partnerskim podziałem- dzielimy się obowiązkami i każdy robi coś.
Jeśli chodzi o pracę w gastronomii, nie wiem czy siebie tam widzisz, jesli tak zainwestuj w książeczkę do celów sanitarno-epidemiologicznych, badanie na pasożyty itd. Może jest cos co potrafisz i lubisz robić? Bycie kelnerką raczej nie będzie zródłem satysfakcji. Może dobrze znasz języki obce i mogłabyć dojeżdżać do domu uczyć czuje dzieci? Albo potrafisz stylizować paznokcie? Powiedz jakie masz zainteresowania i idź w tym kierunku?
Dajcie spokój Yin, ma pieniądze niech wydaje, może robi zakupy większe tylko 2-4x w roku i stad taka kwota. Sama jestem zaskoczona kwotą chociaż nie kupuję w tych sklepach.
patrycjamy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 17:03   #55
Black Rainbow
Zadomowienie

Skoro rodzice Ci wszystkiego zabraniają, wybierają pracę, do której masz chodzić, kręcą nosem na te mniej opłacalne, to niech Cię sponsorują przez wakacje - proste.

Nie wyobrażam sobie czegoś takiego i trzymania pod kloszem. Albo chcę, żeby moje dziecko było zaradne, nie liczyło całe życie na mój sponsoring i nie wyrosło na pasożyta ALBO ograniczam mu wolny wakacyjny czas, który mogłoby spędzić w pracy zarabiając na lody, swoimi dietami i płacę mu pieniądze za pełnienie roli mojego osobistego ochroniarza dietetyka.
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 17:22   #56
yoona
Zakorzenienie

omg, dziwny wątek.
Laska, nie oglądaj sie na rodzicow, bo zrobią z Ciebie kalekę takim rozpuszczaniem, co to po studiach za mniej niż 5 tyś pracować nie pójdzie.

Poza tym, mam dziwne wrażenie,że to nie rodzice zabraniają pracować, tylko Tobie się nie chce i szukasz sposobu jak mieć grubą kasę a sie nie napracować.

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 17:25   #57
czarna_maciejka
Wtajemniczenie

GG do czarna_maciejka

I jak zwykle dyskusja nie na temat-o zarobkach i o tym, ile dla kogos to jest 'duzo' albo 'malo'

Skoro nie mieszkasz w duzym miescie to moze sezonowe prace u ogrodnikow i sadownikow?
Do takiej pracy zazwyczaj nie musisz chodzic codziennie, jesli nie chcesz. Zaczyna sie zbior wisni, malin, porzeczka chyba w trakcie, borowka to samo. Praca ciezka, ale zazwyczaj w porannych i wczesnopopoludniowych godzinach, wieczor masz dla siebie, nie to co w McD czy w sklepie. Moze matce nie bedzie wiec twoja praca az tak przeszkadzac?
A co Ori czy Avonu-sama dobrze wiesz, czy masz znajome, ktore beda cos od ciebie zamawiac. Jak nie-to sila rzeczy na tym nie zarobisz.
czarna_maciejka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 17:29   #58
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;4722865 9]Współczuję. Poważnie, bo jak urwie Ci się praca i nie będziesz zarabiać lub zarabiać znacznie mniej to będziesz miała ciężko.[/QUOTE]

Chyba za 4000 można już kupić rzeczy, które nie niszczą się po sezonie.

Sprostuję:
O sobie powiem, że jestem za biedna, by kupować tanie rzeczy.

To brzmi może snobistycznie. Ale tylko pozornie. Chodzi mi o to, że markowa rzecz to owszem, sporo kosztuje, ale to są ubrania z gatunku tych, które po sezonie się nie odkształcą/nie rozciągną/nie rozciuchają. Słowem: po wielokrotnym praniu wciąż wyglądają, jak spod igły. To samo dotyczy bielizny i butów. Dlatego też wolę często kupić materiał, ozdobną pasmanterię (mam bzika na punkcie sukienek), zapłacić krawcowej i nie mam wyrzutów sumienia, bo dana rzecz posłuży mi bez zarzutu przez kilka sezonów.

Nie pojmuję, jak można tak marnotrawić swoją pracę, by wyrzucać pieniądze na dziesiątki ubrań, które potem się wywala, bo po kilku praniach robią się z nich powyciągane szmaty. Przepraszam, ale to jest brak szacunku dla własnej pracy. Trochę na zasadzie: "easy come, easy go".

Nigdy nie zaglądam do cudzego portfela. Nie moja rzecz, ile kto zarabia, jak zarabia i gdzie zarabia. Ale jeśli ktoś chwali się własnym marnotrawstwem, uznałam za stosowne wypowiedzieć swoją opinię w tej sprawie. W żadnej innej, bo nikogo z zasady nie oceniam.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 17:47   #59
54ce3fbc88f185a301100989ca5a9ee48614e14d_61d631024e2fc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość

Chyba za 4000 można już kupić rzeczy, które nie niszczą się po sezonie.

Sprostuję:
O sobie powiem, że jestem za biedna, by kupować tanie rzeczy.

To brzmi może snobistycznie. Ale tylko pozornie. Chodzi mi o to, że markowa rzecz to owszem, sporo kosztuje, ale to są ubrania z gatunku tych, które po sezonie się nie odkształcą/nie rozciągną/nie rozciuchają. Słowem: po wielokrotnym praniu wciąż wyglądają, jak spod igły. To samo dotyczy bielizny i butów. Dlatego też wolę często kupić materiał, ozdobną pasmanterię (mam bzika na punkcie sukienek), zapłacić krawcowej i nie mam wyrzutów sumienia, bo dana rzecz posłuży mi bez zarzutu przez kilka sezonów.

Nie pojmuję, jak można tak marnotrawić swoją pracę, by wyrzucać pieniądze na dziesiątki ubrań, które potem się wywala, bo po kilku praniach robią się z nich powyciągane szmaty. Przepraszam, ale to jest brak szacunku dla własnej pracy. Trochę na zasadzie: "easy come, easy go".

Nigdy nie zaglądam do cudzego portfela. Nie moja rzecz, ile kto zarabia, jak zarabia i gdzie zarabia. Ale jeśli ktoś chwali się własnym marnotrawstwem, uznałam za stosowne wypowiedzieć swoją opinię w tej sprawie. W żadnej innej, bo nikogo z zasady nie oceniam.

Uważasz że skoro wydasz więcej na jakiś ciuch ,to na bank przetrwa Ci kilka sezonów i mimo wielokrotnego użytku wciąż będzie wyglądał na nowy ? Ja czasem wydam na coś więcej czasem dużo mniej i lepsze ,znane marki nie dają żadnej gwarancji że dana rzecz przetrwa nam bóg wie ile w nienaruszonym stanie.I w jednym i drugim przypadku kobieta może się rozczarować w dzisiejszych czasach nie można postawić znaku równość pomiędzy drogie =świetna jakoś a tanie =kiepski szajs Duża kwota nie daje nam pewność wysokostandardowej jakoś. Dlatego polecam zdrowy rozsadek w wydawaniu kilku tysięcy na jakieś szmatki.
54ce3fbc88f185a301100989ca5a9ee48614e14d_61d631024e2fc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 17:52   #60
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Baby, ale ciuchowego offtopa robicie
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości