|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2971 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XX
Spędziłam dziś cały dzień w galerii bo była dosłownie nawałnica na dworze. Oczywiście się złamałam i weszłam do Yves Rocher. Pod wpływem impulsu kupiłam jedwabną odżywkę z owsem. Jak teraz zobaczyłam opinie na wizażu to się załamałam, jeszcze nie widziałam żeby kosmetyk miał tak słabe oceny.
|
|
|
|
#2972 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny, ja już nie mam siły do tych kłaków
![]() Przez kilka lat katowałam je prostownicą - zniszczyły się i przesuszyły. Jakieś dwa lata temu odstawiłam prostownicę. Włosy były w fatalnej kondycji, ale odkąd osiągnęły znaczną długość, same z siebie zaczęły się układać w bardzo ładne falki. To mnie zmotywowało do dbania o włosy, więc zaczęłam się bawić w świadomą pielęgnację, no i stylizację. Cudowałam z nimi, plunking robiłam, gluta z siemienia lnianego - i po tych zabiegach były PRZEPIĘKNE (do następnego mycia tylko, oczywiście). Mogłam kłaść na nie dużo odżywki bs, dużo gluta, dużo żelu - piły wszystko i dzięki temu wyglądały na nawilżone i były lśniące. Do czasu... Od paru miesięcy bowiem zauważyłam, że diametralnie zmieniła mi się porowatość włosa (z wysokoporowatych na średnio lub nawet nisko - i tak jak kiedyś nie tolerowały oleju kokosowego, teraz go uwielbiają). A dodatkowo obcięłam je do ramion (żeby się pozbyć resztek poprostownicowych) i wycieniowałam. No i zaczęły się problemy. Bo chociaż włosy są w zdecydowanie lepszej kondycji, są nawilżone i gładkie, to przestały się układać i odmawiają współpracy z jakimikolwiek stylizatorami, a nawet z odżywkami bs. Każda, nawet najmniejsza ilość czegokolwiek sprawia, że włosy po kilku godzinach są oklapnięte, wyglądają nieświeżo, strączkują się. Glut - ble, żel do włosów - ble, odżywka bs - fuj, aloes - a w życiu! Nic im nie pasuje. A niestety, bez stylizatora nie łapią fali i jednak się puszą... Co mam robić???? Poradźcie!!!! |
|
|
|
#2973 |
|
Zakorzenienie
|
moze protein im potrzeba troszku? Z aloesem też tak mam ze sie nie lubimy
moze zmien oleje i odzywki na lzejsze? Moze częściej potraktuj je szamponem z SLS? Ja po roku wlosomaniactwa tez to zauwazylam ten efekt oklapniecia i nijakiego wygladu. Zaczelam za kazdym razem prac je w SLS. I jest o niebo lepiej
|
|
|
|
#2974 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z tego, co wiem, ta odżywka miała chyba różne składy i działa różnie, zależnie od wersji składu. Ja mam odlewkę, zobaczymy, jak spisze się u mnie. Wiele rzeczy, które nie pasuje innym, pasuje kręcono i falowłosym i odwrotnie, nie sugeruj się opiniami aż tak Cytat:
Czym myjesz? Albo przez spadem porowatości, ja mam tak samo, kiedyś kłaczki piły wszystko, teraz potrafi je obciążyć nawet najmniejsza pierdołka, jeśli dam za dużo Śmieję się nawet, że zacznę je od nowa prostować, żeby porowatość wzrosła ![]()
|
||
|
|
|
#2975 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2976 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2977 | |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedź.
Cytat:
Pielęgnacja: - włosy myte codziennie odżywką albo maską (Alterra Granat i Aloes, Biały Jeleń do włosów delikatnych, Kallos Keratin lub mleczny, Bietika z olejem kokosowym). Mycie wyglądało tak : moczę włosy, odciskam nadmiar wody, i nakładam maskę. Potem normalnie się myję pod prysznicem. Na koniec moczę lekko włosy z maską, masuję i spłukuję. Nie daję już żadnych innych odżywek ds - raz w tygodniu olejowanie na noc - olej lniany lub winogrowowy (moje włosy uwielbiały) - po olejowaniu - mycie sls i któraś z wyżej wymienionych odżywek - dodatkowo raz w tygodniu robiłam na godzinę maskę proteinową z żółtka i jogurtu, a potem na godzinę maskę alterry stylizacja: - odżywka bs (lub nie) - glut lniany lub żel grafitti bielendy - plunking - dyfuzor efekt rewelacja!!! Teraz: Pielęgnacja: - mycie codziennie sls (lub ewentualnie co drugi dzień, na zmianę z odżywką)- żel go higieny intymnej ziaja lub szampon biały jeleń z chlorofilem - odżywka lub maska - któraś z wyżej wymienionych, najczęściej Kallos proteinowy (Keratin lub mleczny) wymieszany z Alterrą - z lenistwa ostatnio rzadko robię te maski z żółtka i maskę z Alterry, ale ostatnio sobie zrobiłam, żeby sprawdzić, czy może zaprzestanie tego rytuału powoduje ten bałagan, ale nie ![]() - raz w tygodniu olej kokosowy wymieszany z oliwą z oliwek, która jest super eko, bio itd i pachnie jak świeża trawa (olej lniany i winogronowy już nic dla moich włosów nie robi)Stylizacja: - brak - bo co tylko nałożę, za chwilę mi obciąża Protein mi raczej nie brakuje. Prawie codziennie stosuję jakąś odżywkę albo maskę z proteinami czy to mlecznymi, czy innymi... Emolientów zresztą też im nie brakuje (alterra, oleje). Czy to możliwe, by chociaż po części winna jest długość włosów? Przed obcięciem, włosy choć zniszczone, ładnie się układały same z siebie, bez żadnej stylizacji. Jak obcięłam, przestały się układać, ale za to dawały się pięknie stylizować, bo ciągle były wysokoporowate. Teraz są średnio lub niskoporowate i takie wpół drogi do początkowej długości - i ani się nie układają ani nie dają się stylizować. Edit: łudzę się, że jak odrosną do wyjściowej długości, znowu będą się same układać i nie trzeba będzie ich stylizować, ale nie wiem, czy to nie marzenia ściętej głowy... Dodam jeszcze, że mam włosy przetłuszczające się i bardzo grube. Myję je rano, bo jak umyję wieczorem, to następnego dnia są tłuste już o godz. 14
Edytowane przez haetera esmeralda Czas edycji: 2014-07-09 o 11:46 |
|
|
|
|
#2978 | |
|
Moderator
|
Cytat:
![]() łupież dostałam po 5 latach spokoju i nie wiem od czego bo nic nowego nie użyłam. nic mnie nie swędzi, tylko troszkę białego się pokazuje - chyba skalp mi wariować teraz będzie tak smao jak buzia po zmianie pielęgnacji
|
|
|
|
|
#2979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przestają mi pasować żele do włosów, muszę bardzo uważać na obciążenie, mycie SLSem nie pomaga. Choć też ścięłam sporo, może z długością się poprawi
|
|
|
|
|
#2980 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja dziś chyba ją pacnę ją na włosy, tylko muszę się zastanowić czy potraktować ją jako odżywkę d/s czy b/s ale chyba ją spłuczę i dam po tym to co zwykle i dam znać jak się sprawuje. Jak użyjesz swojej to też koniecznie napisz. |
|
|
|
|
#2981 |
|
Raczkowanie
|
Czeeeeeść, przygarniecie w swoje zakręcone szeregi zagubionego falowańca?
|
|
#2982 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Witaj |
||
|
|
|
#2983 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2984 |
|
Zadomowienie
|
Mam pytanie dotyczące mycia włosów, np. odżywką. Do tej pory dawałam sporo odżywki i po prostu długo kłaki szorowałam, a skalp jeszcze intensywniej. Jednak chyba włosy kręcone nie lubią takiego tarcia? Czy na długość wystarczy jedynie nałożyć odżywkę do mycia? Wtedy będę miała wrażenie, że włosy będą nieumyte. No już nie wiem ...
|
|
|
|
#2985 | |
|
Moderator
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2986 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W ogole dochodze do wniosku, ze Krakow ma kijowata wode. Przyjechalam do Borow Tucholskich, umylam raz szamponem i dalam odzywke (wakacje i warunki polowe wiec maski i oleje zostaly w domu), a wlosy miekkie jak nigdy. Ta woda mi tu zawsze sluzy, nie do uwierzenia, ze ma takie znaczenie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez 201605161428 Czas edycji: 2014-07-09 o 20:02 |
|
|
|
|
#2987 |
|
Raczkowanie
|
Dokładnie tak!
Kasiu, mogła byś mi zdradzić jak sprawdziła się maska z Marion do włosów blond? Tak samo dobrze, jak do brązowych? Bo jutro planuję ją zakupić i jestem ciekawa jak się spisuje
|
|
#2988 |
|
Moderator
|
Z Tresemme wyszła nowa seria, ma równiez wcierkę. Ja sobie kupiłam szampon, ale wcierka też mnie kusi bo skład miała ciekawy. Szampon ma olej słonecznikowy, ekstrakt z herbaty, trochę witamin i aminokwasów
|
|
|
|
#2989 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A teraz mi się zachciało do rudych
|
||||
|
|
|
#2990 | |
|
Zadomowienie
|
Jestem po testowaniu tej nieszczęsnej Yves Rocher z owsemi powiem Wam, że nie taki diabeł straszny jak go malują.
Dałam na suche włosy, potem spłukałam i dałam balsam turecki z Planeta Organica + Joanne z lnem i rumiankiem. Efekt był niezły, włosy nawilżone, ładnie się kręciły, myślę, że gdybym nie nałożyła słuchawek i nie trzepała łbem przy piosenkach byłoby lepiej. Cytat:
|
|
|
|
|
#2991 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Do rudych będę polecać każdemu! Uwielbiam ją Chociaż po kilku zastosowaniach pod rząd stałam się czerwonowłosa, ale lubię ten efekt ![]() A tak a'propos kosmetyków z Yves Rocher to można powiedzieć, że jestem w trakcie zamawiania dwóch odżywek, chciałam zamówić na stronie sklepu, ale dowalili taki koszt przesyłki za dwie odżywki, że o wiele bardziej opłaca mi się na allegro kupić Mogłabym dorzucić olejek, bo też kusi i wysyłka byłaby tańsza, ale wiadomo, student to biedny człowiek, a mam zamiar jeszcze złożyć zamówienie na ZSK, które za darmo się nie zrealizuje Ciężkie życie włosomaniaczki, gdy nagle dziwnym trafem na raz wszystkie produkty się kończą Albo po prostu część za mocno kusi
Edytowane przez zagubiona94 Czas edycji: 2014-07-09 o 22:19 |
|
|
|
|
#2992 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Btw, pociesze Cię - mnie się nic nie kończy, w niczym nie jestem nawet w połowie, a co chwila coś nowego kupuje. Ty masz przynajmniej jakąś wymówkę.
Edytowane przez ShrinkingViolet Czas edycji: 2014-07-09 o 22:31 |
|
|
|
|
#2993 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a wszystko przez to, że musiałam wejść po złuszczające skarpetki do stóp
PIELĘGNACJA WŁOSÓW OD 1.12.2010 NIE PROSTUJĘ OD 1.07.2011 Moje włosy ![]() Moje stare konto Edytowane przez Milena_ 798 Czas edycji: 2014-07-10 o 07:18 |
|
|
|
|
#2994 |
|
Moderator
|
Też tak mam, lubię kupować odżywy. Teraz mam troszkę na zapas i nie kusi mnie nic nowego bo mam swój zestaw, który pasuje. A lubię sobie urozmaicać pielęgnację.
Mam też dwie dobre odżykwi na wykończeniu, ale mi szkoda bo są juź wycofane i chciałabym je jednak zachować na długo ;D Obecnie jak już wydam kasę na kosmetyk to na makijażowe tylko, aczkolwiek wczoraj zobaczyłam ciekawą wcierkę a nie mam wcierki i kusi. Takie problemy życiowe, kiedyś był szampon familijny i starczało xD |
|
|
|
#2995 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Noo, ta do farbowanych skład wydaje się mieć super, o ile lubisz się z masłem shea, bo ja tak średnio Używam wielu odżywek do farbowanych włosów, często są dość bogate Cytat:
![]() Ja kiedyś marzę o tym, by być ruda albo czerwona, więc na pewno marionowej do czerwieni spróbuję ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Myło się barwą albo familijnym i tyle
|
|||||
|
|
|
#2996 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No to fakt, że przez internet jeszcze idzie się jakoś opanować, chyba, że działa się pod wpływem chwili i na szybko się coś zamówi, bo 'ja chce to już!!!' No to tak, przynajmniej jakoś się wytłumaczę Chociaż każdy powód jest dobry, by sobie coś kupić A to urodziny blisko, czy imieniny, a to zdany egzamin, zdana sesja, a to dziś zrobiłam generalne porządki i mi się należy, udało się coś zarobić, to mogę troszkę wydać ![]() Cytat:
Też miałam, ale potem odkryłam prawdziwą falowaną naturę swoich włosów i okazało się, że część kosmetyków ma rozprostowujące skręt działanie i klops, trzeba szukać czegoś od nowa Też trzymam końcówki kosmetyków, ale nie dlatego, ze chce je zachować na dłużej, a dlatego, że pod koniec używania stwierdziłam, że ich nie lubie, chociaż przez cały czas stosowania nic mi w nich nie przeszkadzało Albo kupuję nowe opakowanie odżywki, a stara końcówka stoi, bo mi się nie chce wygrzebywać dość sporych resztek ![]() Takie problemy podchodzą chyba pod zakupoholizm, chociaż ja swój trzymam na smyczy i aż tak źle nie jest ![]() Cytat:
|
|
|
#2997 | |
|
Moderator
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2998 | |
|
Zakorzenienie
|
haetera esmeralda Probowalas oleju sezamowego. Widze ze tak jak mi nie pasuje Ci lniany i winogronowy. Natomiast mi bardzo podpasowal sezamowy i avocado (choć ten nie robi zbyt wiele szumu ale lubie jego zapach
) Moze zmiana oleju pomoze?Cytat:
co do lupiezu mam tak samo. Nigdy nie mialam. mniej wiecej 3 lata temu po feralnym szamponie zaczela mnie glowa swedziec. Teraz mam jakby takie rany ze jak tylko nawet opuszkiem pomasuje skore glowy to mam zaraz krew.
|
|
|
|
|
#2999 | |
|
Moderator
|
Cytat:
A to miałam kiedyś po złych szamponach - potem myłam takim zwykłym i po roku się pozbyłam. Ogólnie mam suchą skórę głowy to muszę nawilżać i problemu chyba nie będzie. Ten szampon co mi pomógł to taki brozskwiniowy z Lidla, myłam nim głowę codziennie przez parę miesięcy i nawet te strupy poznikały, już 5 lat nie mam. |
|
|
|
|
#3000 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:12.

moze zmien oleje i odzywki na lzejsze? Moze częściej potraktuj je szamponem z SLS? Ja po roku wlosomaniactwa tez to zauwazylam ten efekt oklapniecia i nijakiego wygladu. Zaczelam za kazdym razem prac je w SLS. I jest o niebo lepiej

Mogłabym dorzucić olejek, bo też kusi i wysyłka byłaby tańsza, ale wiadomo, student to biedny człowiek, a mam zamiar jeszcze złożyć zamówienie na ZSK, które za darmo się nie zrealizuje
a wszystko przez to, że musiałam wejść po złuszczające skarpetki do stóp