|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1171 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II
Cytat:
Nigdy nie zrozumiem tej 'wyższości' narzeczeństw i małżeństw, nad związkami, np. 3letnimi. Ok, rozumiem zaproszenie z os. tow. jak ktoś jest w związku 2, czy 4 miesiące, ale 3 lata? |
|
|
|
|
|
#1172 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
trochę tego nie rozumiem...
|
|
|
|
|
|
#1173 |
|
... choć nie Westwood
|
Ja na przykład poczulam się zniesmaczona jak dostałam zaproszenie z osobą towarzyszącą od kuzynki, która... chodziła z moim TZem do klasy. Mało tego, wtedy byliśmy 5 lat w związku, a ona brała ślub po 2 latach znajomości. także tego... niefajne to było biorąc pod uwagę te wszystkie okolicznosci.
|
|
|
#1174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sytuacja hipotetyczna, masz dwie bardzo dobre koleżanki/przyjaciółki: Koleżanka A - Jest z facetem od roku, zaręczyli się po pół roku, żeby jak to się mówi "podnieść level związku". Nie mieszkają razem. Ślubu nie planują. Koleżanka B - Jest z facetem 5 lat, mieszkają razem, mają dwuletnie dziecko, z powodów światopoglądowych chcą żyć bez ślubu. Partnera koleżanki A wpiszesz oczywiście imiennie, bo ma status narzeczonego, a partnera koleżanki B jako osobę towarzyszącą, bo to nie jest poważny związek? |
|
|
|
|
|
#1175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1176 |
|
Konto usunięte
|
Tyle rozmyśleń nad tym jak napisać. Ja też nie rozumiem wywyższania narzeczeństw czy małżeństw. To czy poczułabym sie dziwnie ma wpływ wiele rzeczy. Przykładowo; jeśli mój TŻ dostałby zaproszenie od kolegi np z pracy, którego ja nie znam albo znam ledwie co to napis z os towarzyszącą mi by nie przeszkadzał. Natomiast jeśli takie zaproszenie dostałby od przyjaciela z którym znam sie dobrze, spędzalibyśmy razem wiele czasu to poczułabym się dziwnie, ale na pewno nie byłabym obrażona.
Z winietkami to samo. Jeśli byłoby tak że dość dobrze się znamy to miło by było jakby napisali, ale jak słabo to nie rozumiem problemu. Moim zdaniem nie są to kwestie za które można się obrazić. |
|
|
|
|
#1177 |
|
Zakorzenienie
|
/
Edytowane przez Deborah100 Czas edycji: 2015-08-24 o 09:44 |
|
|
|
|
#1178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Np. kuzynka tż o której pisałam wyżej raczej za wiele nie miała do roboty (małe wesele na 50osób, nie było dekoracji, kwiatków, chyba nawet bukietu nie miała, ot tyle, że restauracja była wynajęta i dj). No i miała przecież okazję zapytać nawet mnie osobiście przed weselem, no ale jak widać nie za bardzo jej chyba na tym zależało
|
|
|
#1179 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do długich związków, narzeczeństw i małżeństw: poważniejszego traktowania narzeczeństw też nie rozumiem, zresztą to nie młodym oceniać, kto w na ile poważnym jest związku. Z małżeństwami to już co innego, bo małżeństwa zupełnie inaczej są traktowane także według zasad savoir-vivre. EDIT: Cytat:
Edytowane przez ciabatka Czas edycji: 2014-07-11 o 20:14 |
||
|
|
|
|
#1180 |
|
Rozeznanie
|
Ujmę to tak, mam parę bliższych koleżanek w wieloletnich związkach, nie znam ich partnerów albo w jednym przypadku znam i nie przepadamy za sobą, i jako, że nie są to związki sformalizowane to bym je zapraszała z osobą towarzyszącą.
To nie jest kwestia stażu, tylko mojego kontaktu z tą osobą.
|
|
|
#1181 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1182 |
|
Wtajemniczenie
|
Temat drążony już setki razy na tym wątku i pewnie, jeszcze z setkę razy będzie drążony, a do porozumienia i tak nie dojdziemy.
Jedne uważają, że osoba towarzysząca na zaproszeniu to coś karygodnego inna uważa, że to normalka. Jedna strzeli focha i wyjdzie bo na winietce ma osoba towarzysząca, inna nawet tego nie zauważy. Ja po swoim weselu w kilku kwestiach nieco zmieniłam podejście. Możecie mi wierzyć lub nie ale osoby, nie będące na wizażu i wielu faux pass o których tutaj piszemy nawet nie zdaje sobie sprawy. To my to przeżywamy ( w końcu taki wątek), ale ludzi w realu wielu rzeczy nie widzi, nie chce widzieć, nie jest to dla nich istotne. Nauczyłam się nie rozdrabiać się na szczegóły a myśleć rozsądkowo i nie wrzucać wszystkich do jednego wora.
|
|
|
#1183 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1184 |
|
seriously? no.
|
to ja dodam jeszcze smaczek
para młoda to moi dość bliscy znajomi. pan młody poprosił mnie do tańca, zaczynamy pląsać i nagle wpada młoda z tekstem: "teraz masz zatańczyć z marysią, bo sama siedzi przy stole" już nawet nie wiem, czy kwalifikować to jako faux pas czy zwykłe chamstwo. a ma się za takią 'wysoką kulturę'...
|
|
|
|
|
#1185 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1186 | |
|
damn good coffee
|
Cytat:
Nie wiem, czy panna młoda ma po prostu taki despotyczny charakter, czy chwilowo zmieniła się w bridezillę, na swojego męża cały czas warczała (!) - nie jedz teraz, nie pij! teraz możesz zjeść! idź zatańczyć! nie tańcz z nią! wstań! usiądź! wyjdź!Siedzieliśmy blisko ich stołu, wszystko było słychać. Ja jako gość źle się czułam, słuchając tego, rodzina która siedziała z nimi przy stole też jakaś taka zniesmaczona... Nie wiem, czemu facet nie zareagował - albo był anielsko cierpliwy, albo z charakteru potulny, albo nie chciał jej jeszcze bardziej zdenerwować |
|
|
|
|
|
#1187 | |
|
seriously? no.
|
nikt szczególny, wymyśliłam jakieś imię, bo nawet nie pamiętam z kim miał iść wtedy tańczyć
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1188 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie piszę czy jest jakaś granica, tylko glównie o osobach nie mających stałego partnera, jeśli wiem że ktoś jest w związku ale tej osoby nie znam to staram się dowiedziec jak ona się nazywa, ale są też sytuacje że ktoś zmienia partnera co chwila i przy zapraszaniu jest z jedną osobą, przy potwierdzaniu z inną, a na chwilę przed weselem okazuje się że jest jeszcze z kimś innym. W takim przypadku bezpieczniej jest jednak napisac "osoba towarzysząca". Ja właśnie o tym piszę, moje zdanie jest takie że jeśli wiem kto z kim przyjdzie wpisuję na winietkę a jeśli nie wiem, bo ta osoba albo nie ma partnera albo zmienia go co chwila to nie wpisuję. Mnie nie razi to że widnieję na winietce jako osoba towarzysząca i z tego co wiem moich znajomych raczej też nie więc nie ma żadnego problemu.
![]() Edytowane przez Ammia Czas edycji: 2014-07-12 o 19:05 |
|
|
|
|
|
#1189 |
|
Rozeznanie
|
Ja mam plan, że będę gości prosić o podanie nazwiska osoby towarzyszącej.
Jednak jeśli ktoś nadal nie będzie wiedział/ nie odezwie się na 2 tyg. przed z taką informacją to wówczas będę wpisywać osobę tow. Wydrukowanie winietek zajmie trochę czasu, a nie chcę tego robic dzień przed. |
|
|
|
|
#1190 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj, trzy tygodnie przed ślubem znajomych, znajoma napisała mi na facebooku, że musi mi wysłać zaproszenie na ślub, bo chciała dać osobiście, a nie było kiedy. Dodam, że chyba od ok. 2 miesięcy nie mieliśmy prawie żadnego kontaktu. Wiedziałam, że szykuje im się ślub, wiedziałam, że planują zaprosić mnie z tżtem, bo kiedyś tam wspominali, a potem nic... Ale takie coś odwalić? Dla mnie to niepoważne.
Dowiedziałam się tez, że mam być świadkiem na tym ślubie, super nie? ![]() Rozwala mnie podejście niektórych osób. |
|
|
|
|
#1191 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Niektórzy ludzie serio chyba są niepoważni. |
|
|
|
|
|
#1192 |
|
Zakorzenienie
|
/
Edytowane przez Deborah100 Czas edycji: 2015-08-24 o 09:45 |
|
|
|
|
#1193 |
|
Zakorzenienie
|
Och nie... Jakoś w grudniu znajoma rzuciła takim luźnym hasłem.
Że planują, że nas zaproszą, że chcą żebym była świadkiem. Potem czekam... 3 miesiące przed ślubem - nic, 2 miesiące - nic, miesiąc - nic... No to uznałam, że jednak się rozmyślili. Różnie bywa, od grudnia sporo czasu, więc sporo mogło się zmienić. A tu 3 tygodnie przed i mnie informuje, że zaproszenia wyśle. Ciekawe czy dojdą przed ślubem. ![]() No ale może to moja wina, że tego wtedy nie zakodowałam i nie przyjęłam do wiadomości.
|
|
|
|
|
#1194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1195 | |
|
seriously? no.
|
Cytat:
koleżanka z pracy brała ślub, 2 tyg przed mówi, że sporo znajomych JEJ RODZICÓW odmówiło i że ona teraz doprosi swoich nie poszłabym na takie wesele, wiedząc, że jestem gościem drugiej kategorii
|
|
|
|
|
|
#1196 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
to taka toaleta dla PM i świadkowej chyba ![]() noooo Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#1197 |
|
Zakorzenienie
|
Ja byłam na weselu takim bardzo mało rodzinnym. Co najmniej połowę gości stanowili znajomi i para młoda nie miała osobnego stołu gdzie by siedziała z rodzicami albo świadkami tylko siedziała przy dużym stole ze znajomymi. Wyglądało to dość dziwnie jakby tych rodziców wywalił od siebie szczególnie że Ci płacili za całą imprezę... ogólnie wesele bardziej przypominało imprezę dla znajomych niż wesele z jakimkolwiek charakterem albo namiastka ze to spotkanie rodzinne.
dodatkowo Pan młody - moja rodzina w sumie nic nie zagadal do mnie podczas wesela- raz podszedł do stołu stanął dalej pogadać do znajomych i jak ja próbowałam jakieś 2 zdania wymienić z nim to to olal bo nie chciało mu się do mnie przecisnąć. A jedno zdanie jakie bezpośrednio do mnie skierował to pytanie tak Koło 2 czy mogą kelnerzy nasz stół posprzątać skoro się przenieśliśmy do innego... Nie sprawiło to miłego wrażenia. Nie jest to jakieś straszne faux pass ale sprawiało to takie dziwne wrazenie Edytowane przez anannke Czas edycji: 2014-07-17 o 07:25 |
|
|
|
|
#1198 | |
|
seriously? no.
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas- mnie i opisywanej parze młodej młodzi nie siedzą w tlumie tylko z rodzicami :/lub świadkami. Stąd w tym kontekście wyglądało to dziwnie trochę... może dlatego też ze 99 procent uwagi skupiała na tych znajomych a z rodzicami czy rodzina niewiele w sumie było styczności. Rodzice biegali pilnowali wesela kuchni przynosili alkohol więc widać było ich zaangażowanie A młodzi nie poświęcali im żadnego czasu tak jakby rodzice stanowili część obslugi
|
|
|
|
|
|
#1200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my też będziemy siedzieć w młodym gronie i nie osobno a z większą ilością naszych najbliższych znajomych a rodzina w swoim gronie... znajomi to będzie zdecydowanie połowa gości na weselu. Nie rozumiem co tu jest nie tak ja nie byłam nigdy na weselu gdzie rodzice i młodzi siedzą razem ale gdybym takie spotkała no to spoko jak sobie chcą ale żeby od razu stwierdzać, że jak coś jest inne niż się dotychczas spotykało to jest złe? ![]() i dodam że rodzina płaci za wesele i wcale nie uważam, że ich gdzieś "wywalam"
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:28.

trochę tego nie rozumiem...

Nie wiem, czy panna młoda ma po prostu taki despotyczny charakter, czy chwilowo zmieniła się w bridezillę, na swojego męża cały czas warczała (!) - nie jedz teraz, nie pij! teraz możesz zjeść! idź zatańczyć! nie tańcz z nią! wstań! usiądź! wyjdź!