![]() |
#151 |
Przyczajenie
|
Dot.: Londyn - intensywny plan na 3 dni
a na London Eye albo Muzeum Figur można zarezerwować bilety przez internet ? Albo w jakiś sposób załatwić je w tańszym pakiecie ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
我相信我可以
|
Można, w ogóle jak zamówisz przez neta, to jest taniej, w muzeum figur chyba nawet 10 £, jak pojdziesz po poludniu. Co do pakietów, to są ale to juz musisz obczaić na stronach internetowych danych atrakcji.
Edytowane przez chiao Czas edycji: 2014-07-14 o 22:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Przyczajenie
|
korzystał ktoś ze strony portalu http://www.londontickets.pl/ czy rezerwacji biletów ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Zadomowienie
|
Londyn - pierwszy raz
Witajcie,
na początku sierpnia lecę z TŻ do Londynu na tydzień. Jako,że to nasza pierwsza podróż samolotem, a także pierwsza podróż do Londynu, mam mnóstwo wątpliwości i pytań ![]() ![]() Druga sprawa to kwestia komunikacji miejskiej. Zastanawiamy się nad kupnem Travelcard na 7 dni (wtedy można korzystać z promocji 2for1 podczas zwiedzania) na strefy 1-3. Czy może Oystercard jest lepszą opcją? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi/pomoc/wskazówki ![]()
K. ![]() Edytowane przez megie Czas edycji: 2014-08-17 o 22:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
London eye polecam jak najbardziej byłam dwa razy i bardzo lubie. Zwłaszcza jak idę jak jest jeszcze jasno a zaczyna zapadać zmrok i widać światła juz ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Londyn - pierwszy raz
Spod lotniska w Luton praktycznie co chwilę jeżdżą autobusy do Londynu, tylko nie mam pojęcia czy trzeba mieć rezerwację czy wsiadasz i jedziesz.
![]() |
![]() |
#157 |
Zakorzenienie
|
Jeśli jest miejsce to wsiadasz i jedziesz, jeśli nie- czekasz na kolejny.
![]() |
![]() |
#158 |
Raczkowanie
|
Ja w październiku lecę, też pierwszy raz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zalety: - najtaniej - powyżej pewnej kwoty dziennej kolejne przejazdy są już za darmo Wady: - 5 funtów wpisowego za kartę (można ją potem przekazać komuś innemu, lub samemu pożyczyć od kogoś kto posiada, karta nie jest imienna) -trzeba pamiętać, żeby przy wyjściu ze stacji "odbić" Oysterkę bo inaczej system metra nie wiedząc jak daleko jechaliśmy przyjmuje najbardziej dla nas niekorzystny wariant i płacimy więcej Tu informacje (po angielsku): http://www.tfl.gov.uk/fares-and-paym...ster?cid=fs076
![]() |
![]() |
#160 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam,
We wrześniu lecę po raz pierwszy do Londynu i dlatego mam kilka pytań. Zastanawiam się nad kupnem London Pass Travel czy czegoś w tym stylu. Czy wykupienie takiej karty na 6 dni się opłaca? Może polecacie jakieś inne rozwiązania? Gdzie w Londynie w miarę tanio zjeść? Czy w bagażu podręcznym linii Ryanair można mieć jakieś kosmetyki typu pudry, fluidy, szminki, próbki perfum itd.? I to jest też ważne dla mnie - czy można przewozić płyty CD, jakieś jedzenie? Czy w Anglii są takie same wtyczki do prądu jak u nas? Wszystkie informacje będą mi przydatne! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Przyczajenie
|
Dot.: Londyn - wszystko, co przydatne :)
płyty CD chyba można, jedzenie też, o ile nie jest nic płynnego. a fluidy, kremy, różne płynne rzeczy muszą być w pojemnikach mniejszych niż 100 ml, zapakowanych w większą torebkę, taką z klipsem-zasuwką (nie wiem, jak to się nazywa, wybacz
![]() wtyczki są inne, ale znajdziesz je w poundlandzie ![]() jedzenie w przeliczeniu na złotówki jest drogie, więc pewnie najtańszą opcją będzie kupowanie w supermarketach typu asda, sainsbury's. jakby co jest mnóstwo miejsc w których możesz kupić kanapkę typowo lunchową- cena około 3-4Ł, a rozmiar porównywalny do dużego subwaya. podróżowanie- nie wiem, czym jest LTP, więc niestety tu też nie pomogę, ale kupując oysterkę (karta miejska) tu masz ceny biletów dla osoby dorosłej- wszystko zależy od tego, w jakich strefach zamierzasz podróżować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Przyczajenie
|
jeśli chodzi o luton, to można na miejscu kupić bilet na autobus.
ja w tamtym roku we wrześniu jechałam national express, bilet w drie strony (do centrum) kosztował 15Ł+5Ł za powrotny za osobę, powrotny można wykorzystać w dowolnym okresie w ciągu 90 dni od kupienia biletu. zobacz na stronce national express gdzie się zatrzymuje dokładnie, ale jedzie w stronę victorii przez fichley rd, a z google wynika, że to gdzieś niedaleko tego miejsca, gdzie Ty szukasz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Raczkowanie
|
O super, dzięki, bardzo przydatna odpowiedź
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Przyczajenie
|
na tej stronce masz podane- jest opcja dniowa, 7-dniowa, miesięczna i roczna
![]() ![]() co do leków to wydaje mi się, że nie będzie problemów (o ile to są tabletki, a nie maści- wtedy tak jak napisałam z tą torebką), ale bardziej szczegółowych informacji dowiesz się ze strony przewoźnika/lotniska z którego lecisz/ ewentualnie najłatwiej na google sprawdzić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Raczkowanie
|
Dziękuję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
Raczkowanie
|
Kupujac oysterke musisz zaplaci za nia 5£ kaucji, przy oddaniu zwracja Ci ja. Lepiej kupic nawet na pierwsza strefe taka oysterkenniz jezdzic na top upie bo wtedy sie mnostwo pieniedzy wydaje. Jezeli masz hotel np w 3 strefie kup oysterke w kasie i popros odrazu Ci doladuja na tydz i spytaja na jakie strefy, w kazdej stacji metra masz tube map przyda sie w poruszaniu po miescie
![]() |
#167 |
Przyczajenie
|
jakie znacie fajne punkty widokowe gdzie można zrobić ładne zdjęcie panoramiczne ? i podziwiać widoki?
---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ---------- Czy ktoś był w Brighton tak pozwiedzać na jeden dzień ? co warto zobaczyć ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Konto usunięte
|
Londyn - intensywny plan na 3 dni
Jesli chodzi o widoki to shard albo london eye.
W brighton to standardowo pier, a jak masz ochotę troche dalej sie zapuścić to klify i Seven sisters ktore sa troche za eastbourne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Przyczajenie
|
pier ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Konto usunięte
|
Maja brighton wheel tez ale szczerze to wg mnie szkoda kasy no i pałac słynny pavilion.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Konto usunięte
|
Royal Pavilion z zewnątrz jest przepiękny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Przyczajenie
|
ok to ostatnie pytanie. Jak sensownie z Tower Bridge dostać się do Greenwitch i co tam ciekawego w dość krótkim czasie jaki mi zostanie zobaczyć ? na pewno statek i pewnie południk 0?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 | ||
我相信我可以
|
Cytat:
Co do Brighton, mieszkalam tam przez 5 tygodni, nie ma nic ciekawego oprocz molo (Brighton Pier) xD ---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Cytat:
W greenwich polecam zobaczyc slynny cutty sark, park z obserwatorium, poludnikiem i wzgorzem, national maritime museum (za darmo), katedre oraz spacerek na terenie royal naval college. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Konto usunięte
|
zamiast tracic caly dzien na Brighton wolalabym tam tylko wpasc i pojechac dalej do Seven Sisters
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Przyczajenie
|
a co tam ciekawego ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Zadomowienie
|
Dziękuję wszystkim za pomoc, wycieczka się udała, było cudownie
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#178 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Tak mnie jeszcze jedno pytanie naszło - Czy mogę mieć w bagażu podręcznym nożyczki i maszynkę do depilacji? Bo to niby ostre jest więc nie wiem..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Raczkowanie
|
Mam jeszcze jedno pytanie - Ile zapłacę tak mniej-więcej za paczkę do Polski? Wysyłka pocztą. Tak gdybym chciała parę ciuchów wysłać...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Przyczajenie
|
odwiedziłem Londyn
![]() Pogoda była super 4 dni słońca wiec spacery udały się rewelacyjnie. Polecam wszystkim Londyn ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:31.