Ząbkowanie-potrzebuje porady. - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-03, 14:42   #31
sweet_mammy
Przyczajenie

Dot.: Ząbkowanie-potrzebuje porady.

ja wierze tylko w ibum dla dzieciaczków.
jest bardzo łagodny, działa jak reką odjąl
mojemu synkowi pierwszy zabek pojawił się w 6 miesiącu i był to istny koszmar
sweet_mammy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 21:02   #32
asiak1981
Rozeznanie

U nas pomagał Nurofen w syropie (dawałam przeważnie na noc) a w ciągu dnia tantum verde - córka uwielbiała jak jej psikałam. Działo jako miejscowe znieczulenie, mi poleciła koleżanka a jej - lekarz.

Wojtuś, ur. 3.05.2011 r.

asiak1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-12, 16:59   #33
iskao
Raczkowanie

GG do iskao

Podnoszę wątek. Moja Julcia ma skończone 4 miesiące i od kilku dni nie daje juz sobie z nia rady przez jej zabkowanie. Czy tak małemy dziecku mogę podac Tantum Verde w aerozolu - na dzien i czopki Eferalgan na noc?? Smaruje małej dziaselka Dentinoxem ale ulga jest tylko na 5 minut. Błagam o pomoc!!
Stary 2010-11-12, 19:17   #34
agair
Przyczajenie

Hej,
mój synek skończył właśnie 6 miesięcy. Idą ząbki więc strasznie marudzi a nawet potrafi ze snu wyrwać się strasznie płacząc. Dwa razy podawałam mu już IbufenD w syropie dla dzieci powyżej 3 miesiąca. Dzisiaj chyba też mu podam bo okropnie marudzi cały dzień i wszystko pcha do buźki.
A na dzień kupię chyba granulki homeopatyczne bo słyszałam, że są naprawdę dobre. Dzisiaj akurat nie mieli ich w aptece, ale pani podała mi nazwę: Dagomed 44, w cenie kilkunastu złotych.

---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ----------

Cytat:
Napisane przez iskao Pokaż wiadomość
Podnoszę wątek. Moja Julcia ma skończone 4 miesiące i od kilku dni nie daje juz sobie z nia rady przez jej zabkowanie. Czy tak małemy dziecku mogę podac Tantum Verde w aerozolu - na dzien i czopki Eferalgan na noc?? Smaruje małej dziaselka Dentinoxem ale ulga jest tylko na 5 minut. Błagam o pomoc!!
Najlepiej zapytaj lekarza przy takim maleństwie. Nie wiem jak jest z Tantum Verde, ale czopki to chyba możesz podać spokojnie. Mi mówili w przychodni żebym kupiła czopki jakby gorączkował po szczepieniach a mały miał wtedy nawet niecałe 3 miesiące.
I jak pisałam wcześniej, tych granulek homeopatycznych nie stosowałam jeszcze ale słyszałam, że są naprawdę dobre przy ząbkowaniu i bezpieczne, więc też mogłabyś spróbować. To się podobno rozpuszcza w wodzie i podaje do picia. Powodzenia
agair jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-13, 11:45   #35
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Pediatra mojej córce zapisała Tantum Verde jak nie miała nawet 3ms, od tamtej pory mam to zawsze w apteczce. Na gardło.

Na ząbkowanie mogę odradzić bobożel- u nas nic nie zadziałał.

Za to Dentinox działa, plus do tego silikonowy masażerek z baby ono (zakłada się go na palec. Z jednej strony ma wypustki okrągłe a z grukiej jakby igiełki, coś jak szczoteczka do zębów, tyle, że silikonowa) i cud miód malina.

Moja druga córka ma pół roku, dwa zęby i bóle związane z wychodzeniem kolejnych ząbków. Stosuję Nurofen i czopki jak jest potrzeba. Jakoś lecimy do przodu.
roksanula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-17, 14:49   #36
Aleksandra06
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Dot.: Bolesne ząbkowanie

Jak sie wylicza aby odpowiednio dozowac własnie lek w syropie na gorączkę ?
Czy tutaj wagę dzieli sie przez dobowe dostarczenie danego składnika?
Napiszcie mi jak to jest ,bo własnie mam problem z podawaniem i okazuje sie ze na łyzeczce podaje za mało.A moja mała najgorsze ze jak widzi łyzeczke to pluje.
Aleksandra06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-18, 14:10   #37
karolinaP103
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aleksandra06 Pokaż wiadomość
Jak sie wylicza aby odpowiednio dozowac własnie lek w syropie na gorączkę ?
Czy tutaj wagę dzieli sie przez dobowe dostarczenie danego składnika?
Napiszcie mi jak to jest ,bo własnie mam problem z podawaniem i okazuje sie ze na łyzeczce podaje za mało.A moja mała najgorsze ze jak widzi łyzeczke to pluje.
Np. paracetamol syrop dawkowanie 10-15mg na kg. m. c. co 6h. To znaczy 10 do 15 miligramów na kilogram masy ciała i taką dawkę można podać co 6 godzin czyli 4 razy na dobę. Jeśli dziecko waży 5kg to można mu podać od 10mg x 5 (50mg.) do 15mgx 5 (75mg) jednorazowo. Taką dawkę 50-75mg można dać 4 razy na dobę czyli co 6 godzin. Jeśli dziecko waży 10kg liczymy: 10kg x10mg =100mg dawka minimalna , 10kgx15mg=150mg dawka maksymalna. Oczywiście lekarz może kazać zwiększyć te dawki.
Teraz jak obliczyć ilość syropu,która zawera dawkę leku,którą potrzebujesz podać:
Paracetamol syrop 120mg/5ml (pisze to na opakowaniu). To znaczy,że każde 5ml syropu zawiera 120mg paracetamolu. potrzebujesz podać np 75mg liczysz:
5 ml - 120mg (informacja z opakowania)
x - 75mg (tyle potrzebujesz)
75mg razy 5 ml podzielone przez 120mg= ilość syropu,którą potrzebujesz czyli taka ilość,tóra zawiera 75mg paracetamolu =3,12 .trzeba strzykawką odmierzyć 3 ml syropu.
Potrzebujesz podać 100mg liczysz:
5ml - 120mg (z opakowania)
x - 100mg (potrzebujesz)
100mg razy 5 ml dzielone na120mg=4,16 -trzeba odmierzyć strzykawką 4ml syropu.
Wiem,że to skomplikowane ale mam nadzieję ,że coś pomogłam
karolinaP103 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-24, 16:06   #38
klara01
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Ja podaje zawsze w takich sytuacjach ibufenD.W sumie jest to juz sprawdzony lek,nie ma zadnych problemów po przyjeciu przez dziecko,i przy tym jeszcze nie powoduje alergii.Paracetamol miałam wrazenie ze jednak za słabo działał.
klara01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-03, 11:32   #39
milena_kowalska86
Przyczajenie

Co stosować przy ząbkowaniu?

Hej mamuśki proszę polećcie mi jakiś dobry preparat łagodzący objawy ząbkowania. Córka się ślini i ma okropny katar, więc spodziewam się, że niedługo będą jej się wyżynać zęby. Co stosować, by złagodzić ten ból? Zależy mi na czymś sprawdzonym i naturalny, bez substancji niebezpiecznych dla dziecka (jakiś czas temu głośno o tym było). Jakby był jeszcze dobry smak to byłoby idealnie.
milena_kowalska86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-03, 11:47   #40
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dot.: Co stosować przy ząbkowaniu?

Ibum
czopki paracetamol np.
dentinox... ale niekoniecznie działa
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-06, 16:16   #41
wiosenny motylek
Przyczajenie

GG do wiosenny motylek

Nie ma zmiłuj- zęby idą! A oto jak my sobie radziliśmy. Lub nie [ciach]
a życie będzie słodkie "
Ralpf Ellison

Edytowane przez shonyen
Czas edycji: 2014-03-07 o 07:49
wiosenny motylek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-13, 10:07   #42
Gdzie jest Wally
Raczkowanie

Nam podczas ząbkowania pediatra zaleciła Tantum Verde i homeopatyczną Camilię. Działało cudnie.
"Niedługo kupię dużo książek i będę je czytać. Wieczorami pójdę sobie do kina, a nocami będę słuchał deszczu spadającego na miasto. I tak będzie aż do wiosny. I aż do wiosny nie będę do nikogo mówił o miłości."
Marek Hłasko
Gdzie jest Wally jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-18, 22:11   #43
zezolka
BAN stały

Ja podawałam mojej córeczce czopki viburcol, bo tylko one tak naprawdę pomagały. Dzięki nim przesypiała noce spokojnie i nie wybudzała się z płaczem. Pomagały nam też podczas przeróżnych infekcji, kiedy mała była niespokojna i nie mogła zasnąć.
zezolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-15, 14:09   #44
kate_jk
Raczkowanie

uważajcie na preparaty zawierające lidokainę. fda wydalo ostatnio raport o szkodliwosci lidokainy, ktora jest zawarta wlasnie w takich masciach. moze to przyniesc naprawde straszne skutki. przeczytajcie sobie ten artykul -> http://tech.money.pl/medycyna/artyku...0,1572781.html
kate_jk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 21:31   #45
apis25
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kate_jk Pokaż wiadomość
uważajcie na preparaty zawierające lidokainę. fda wydalo ostatnio raport o szkodliwosci lidokainy, ktora jest zawarta wlasnie w takich masciach. moze to przyniesc naprawde straszne skutki. przeczytajcie sobie ten artykul -> http://tech.money.pl/medycyna/artyku...0,1572781.html
ja też o tym słyszałam od znajomej pediatry... podobno dzieciaczki mogą połykać te maści i to może być dla nich niebezpieczne my jeszcze mamy wszystko przed sobą i szukam sposobów innych niż takie maści żeby walczyć z bólem u mojej córci
apis25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-17, 15:17   #46
kate_jk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez apis25 Pokaż wiadomość
ja też o tym słyszałam od znajomej pediatry... podobno dzieciaczki mogą połykać te maści i to może być dla nich niebezpieczne my jeszcze mamy wszystko przed sobą i szukam sposobów innych niż takie maści żeby walczyć z bólem u mojej córci
trzeba uważać na te maści - moja znajoma kupiła ostatnio Bobodent i okazalo sie, ze ma w skladzie lidokaine. oczywiscie milion skutkow ubocznych wypisanych na ulotce... eh, trzeba byc ostroznym

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

Cytat:
ja po prostu daje malemu cos do gryzienia. ostatnio polubił po prostu skorke od chleba ciumka ją sobie caly czas i nie płacze
kate_jk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-07, 01:02   #47
Patrycjaa99
Raczkowanie

Ja stosuję u mojej małej preparat Camilia, jest naturalny więc nie ma żadnych skutków ubocznych, i jak na razie wszystko jest ok Poleciła mi go moja siostra, dlatego nie bałam się go wypróbować. Ale wiadomo, że z lekami dla dzieci trzeba uważać i stosować tylko te sprawdzone
Patrycjaa99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-07, 17:19   #48
apis25
Raczkowanie

właśnie zaczęło się u nas ząbkowanie i stosujemy camilię też dlatego że naturalna i bezpieczna i przynosi synalkowi widoczną ulgę także jestem bardzo zadowolona i polecam ten preparat
Stary 2014-11-23, 23:08   #49
Patrycjaa99
Raczkowanie

Cytat:
właśnie zaczęło się u nas ząbkowanie i stosujemy camilię też dlatego że naturalna i bezpieczna i przynosi synalkowi widoczną ulgę także jestem bardzo zadowolona i polecam ten preparat
Ja z moją córeczką poradziłyśmy już sobie z 4 ząbkami za pomocą camili, jestem bardzo wdzięczna za porady bo dzięki temu nie bałam się jej stosować u córci. A tak to i ona się spokojnie wyśpi, i my z mężem możemy spokojnie spać w nocy...
Stary 2014-11-23, 23:55   #50
jarzebina_aa
Raczkowanie

dużo moich znajomych stosowało camilię i też były bardzo zadowolone.
jarzebina_aa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-26, 18:37   #51
apis25
Raczkowanie

dokładnie - u nas camilia też daję radę super a mój synal jest tak zwanym trudnym zębowym przypadkiem także spokojnie polecam - na prawdę warto ją wypróbować
Stary 2014-11-30, 20:52   #52
jarzebina_aa
Raczkowanie

dobrze że jest bezpieczna
Stary 2014-12-01, 01:40   #53
Patrycjaa99
Raczkowanie

Cytat:
dokładnie - u nas camilia też daję radę super a mój synal jest tak zwanym trudnym zębowym przypadkiem także spokojnie polecam - na prawdę warto ją wypróbować
A czemu jest trudnym przypadkiem?
to prawda, że dzięki temu że ma naturalne składniki, można ją spokojnie podawac kilka razy dziennie, a radzi sobie nawet jak wychodzi kilka ząbków na raz
Stary 2014-12-01, 21:37   #54
jarzebina_aa
Raczkowanie

jest na tyle bezpieczna,ze przy stosowaniu nie ma skutków ubocznych ale według mnie tak jak ze wszystkim w dawkowaniu musi być jakiś umiar ;-)
Stary 2014-12-03, 20:49   #55
Patrycjaa99
Raczkowanie

Dokładnie, zgadzam się że z niczym nie powinno się przesadzać. Ja staram się zwykle stosować do zaleceń z ulotki... jarzebina_aa jak często podajesz dziecku Camilię przy ząbkowaniu?
Stary 2015-04-20, 21:10   #56
agatar85
Przyczajenie

ja właśnie wchodzę w okres ząbkowania i chyba będę też korzystała z Camili oraz domowych metod, bo z tego co czytam to u Was się dobrze sprawdza
agatar85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-22, 23:17   #57
jarzebina_aa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Patrycjaa99 Pokaż wiadomość
Dokładnie, zgadzam się że z niczym nie powinno się przesadzać. Ja staram się zwykle stosować do zaleceń z ulotki... jarzebina_aa jak często podajesz dziecku Camilię przy ząbkowaniu?
różnie to jest, zależy jaka jest potrzeba, czasem tylko raz dziennie.
Stary 2015-04-26, 22:05   #58
akluseczka85
BAN stały

u nas Madzieńka ząbkuje i też stosujemy Camilie oraz metody z domowej apteczki albo zasłyszane od babci, natomiast Camilia najlepsza, a my z mężem mamy wreszcie trochę czasu na małe co nie co ^^
akluseczka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-26, 23:15   #59
jarzebina_aa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez akluseczka85 Pokaż wiadomość
u nas Madzieńka ząbkuje i też stosujemy Camilie oraz metody z domowej apteczki albo zasłyszane od babci, natomiast Camilia najlepsza, a my z mężem mamy wreszcie trochę czasu na małe co nie co ^^
dokładnie domowe sposoby też mogą pomagać ale niestety i tak jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu, wolimy kupić preparat w aptece i tyle
Stary 2015-04-27, 14:33   #60
Daryjka90
Przyczajenie

Cytat:
Jak najbardziej! Sprawdza się w 100%, bo już myślałam, że na mojego Filipka nie będzie rady, a tu proszę! Camila dała radę
Daryjka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości