perełkowe ceny w Kokai i "błąd systemu" - rozważania prawne ;] - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-15, 13:43   #31
wgn
Zakorzenienie

Dot.: Perełki z Allegro, część VIII

BandB napisz proszę co odpowiedział UOKIK - ciekawa jestem bo ich odpowiedzi w tej samej sprawie zależą często od strony pytającej tzn. jak pyta klient to odpowiadają, że tak sklep musi zrealizować zamówienie, natomiast na pytanie sklepu odpowiadają, ze mozna się powoływać na KC (oczywistą pomyłkę sprzedającego - wtedy gdy cena sprzedaży znacząco odbiega od ceny rzeczywistej). Ja napisałam do "kokai" bo mnie zdenerwowali sposobem załatwienia sprawy (10 zł rabatu i powoływanie się na niesprecyzowane przyczyny techniczne), rozumiem, ze nie chcą sprzedać po takiej cenie jak wystawili, ale traktowanie klienta jak ostatniego idioty mnie denerwuje może dlatego, ze często robię zakupy w amerykańskich sklepach internetowych a tam standard obsługi klienta jest na najwyższym poziomie.
wgn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-15, 14:51   #32
Bellatrix
gamma Orionis

Cytat:
Napisane przez wgn Pokaż wiadomość
(...) (10 zł rabatu i powoływanie się na niesprecyzowane przyczyny techniczne), rozumiem, ze nie chcą sprzedać po takiej cenie jak wystawili, ale (...)
O to to. Kilka godzin temu anulowali oba zamówienia, nie żebym tego nie oczekiwała, ale byłam bardzo ciekawa wytłumaczeniem. "Uprzejmie informujemy, że z przyczyn technicznych w dniu wczorajszym udostępnione zostały produkty, których wysyłki nie możemy zrealizować."
Ciekawa jestem bardzo, czy te produkty, których wysyłki nie mogą zrealizować, nie wrócą wkrótce na stan w już normalnych, trzycyfrowych cenach... Bo jeśli tak, to oznaczałoby że jednak mają je na stanie, a więc - powinni zrealizować zaległe zamówienia. Czy nie?

Uprzedzając pytania, to czysto teoretyczne rozważania; nawet specjalnie przeniosłam posty dot. wczorajszej akcji do nowego wątku, żeby można było bezstresowo dywagować ;]

Bellatrix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-15, 15:02   #33
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bellatrix Pokaż wiadomość
O to to. Kilka godzin temu anulowali oba zamówienia, nie żebym tego nie oczekiwała, ale byłam bardzo ciekawa wytłumaczeniem. "Uprzejmie informujemy, że z przyczyn technicznych w dniu wczorajszym udostępnione zostały produkty, których wysyłki nie możemy zrealizować."
Ciekawa jestem bardzo, czy te produkty, których wysyłki nie mogą zrealizować, nie wrócą wkrótce na stan w już normalnych, trzycyfrowych cenach... Bo jeśli tak, to oznaczałoby że jednak mają je na stanie, a więc - powinni zrealizować zaległe zamówienia. Czy nie?
Sprawdziłam, że chwilę po tym jak dostałam maila o anulowanym zamówieniu, wszystkie zamówione perfumy (oprócz HP, którego nie było w ogóle) były już w normalnych cenach
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-15, 15:04   #34
Bellatrix
gamma Orionis

#Iknewit

Bellatrix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-15, 15:31   #35
reniferrudolf
Zadomowienie

Dot.: perełkowe ceny w Kokai i "błąd systemu" - rozważania prawne ;]

Znalazłam w necie opis podobnego przypadku - TUTAJ
reniferrudolf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-15, 15:42   #36
ButterflyFlyAway
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez reniferrudolf Pokaż wiadomość
Znalazłam w necie opis podobnego przypadku - TUTAJ
ale Nam je niby "potwierdzili" i nie wierze, że Nasze zamówienia widzieli wczoraj, bo od razu by zareagowali, a że żadna z Nas nie ma realizowanego to anulowali wszystkie, a nie te, które były składane po momencie zauważenia "awarii"..

odpisali komuś z Was?

ja bym wolała opcje, że w ramach przeprosin możemy sobie jedne perfumy wybrać swoje 10 zł mogą sobie wsadzić..

kurde byłam świadoma tego i pewna w sumie na 99,9%, że anulują, ale i tak czuje się zraniona..

ButterflyFlyAway jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-15, 17:55   #37
wgn
Zakorzenienie

W takich przypadkach poszkodowany czyli w tym przypadku "Kokai" powoła się zapewne na art 84.p.1 i 2 KC ale wątpliwość budzi fakt, że po pierwsze- pewnie większość z Was dostała potwierdzenie zamówienia, po drugie- wiadomość z potwierdzeniem nie zawierała informacji, że jest to wiadomość automatyczna generowana przez system bez udziału osób myślących -że się tak wyrażę- należy więc domniemywać, że potwierdzenie wysyłał człowiek i jest ono wiążące.
Oczywiście nie liczyłam, że transakcja przejdzie bezproblemowo ale to 10 zł rabatu mnie strasznie rozjuszyło. Wysłałam do nich maila ale oczywiście nie odpisali, może więc pofatyguję się i wyślę pismo pocztą.
wgn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-15, 19:15   #38
liliza
El Cumpleaños Secreto

A może znowu wskoczyć im na FB. Już to kiedyś robiliśmy i efekt to przyniosło
liliza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-15, 19:26   #39
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez liliza Pokaż wiadomość
A może znowu wskoczyć im na FB. Już to kiedyś robiliśmy i efekt to przyniosło
Na ich stronie chyba nie da się nic napisać (przynajmniej ja nie widzę takiej opcji ), a pisanie wiadomości raczej nie ma sensu.
Stary 2014-07-15, 21:15   #40
liliza
El Cumpleaños Secreto

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Na ich stronie chyba nie da się nic napisać (przynajmniej ja nie widzę takiej opcji ), a pisanie wiadomości raczej nie ma sensu.
Pamiętam, że ostatnio zaczęliśmy pisać pod najświeższym tematem, w komentarzach. Jak zaczęliśmy, to już poszło dalej piorunem
Stary 2014-07-15, 21:19   #41
beta-ina
Rozeznanie

Ja też zamówiłam ale dla zabawy, by sprawdzić jak z tego wybrną.Z drugiej strony jako "łowca promocji" pewnie podświadomie i w duszy liczyłam na cud?
Myślę,że wielka korporacja przyjęłaby to na klatę i bez problem wpisała w koszty.Natomiast takie biedne Kokai pewnie poszłoby z torbami bo sądzę,że mogli byc na tym stratni nawet kilkadziesiąt tysięcy.
Co nie zmienia faktu,że następnym razem też złożę zamowienie, niech mają problem skoro mają do dupy informatyków ( błedy system itp)
beta-ina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-15, 21:45   #42
reniferrudolf
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez beta-ina Pokaż wiadomość
Ja też zamówiłam ale dla zabawy, by sprawdzić jak z tego wybrną.Z drugiej strony jako "łowca promocji" pewnie podświadomie i w duszy liczyłam na cud?
Myślę,że wielka korporacja przyjęłaby to na klatę i bez problem wpisała w koszty.Natomiast takie biedne Kokai pewnie poszłoby z torbami bo sądzę,że mogli byc na tym stratni nawet kilkadziesiąt tysięcy.
Co nie zmienia faktu,że następnym razem też złożę zamowienie, niech mają problem skoro mają do dupy informatyków ( błedy system itp)
I Regulamin do wymiany
Stary 2014-07-16, 07:42   #43
kanirak
Nocna Straż

Cytat:
Napisane przez liliza Pokaż wiadomość
Pamiętam, że ostatnio zaczęliśmy pisać pod najświeższym tematem, w komentarzach. Jak zaczęliśmy, to już poszło dalej piorunem
Potwierdzam - @ i telefony nie robią na nich wrażenia, dobrze pamiętam jak byłam zbywana przez Kokai przy okazji sweterkowej wpadki, za to powyższa metoda poskutkowała .

Zresztą umów należy dotrzymywać i kropka .
Stary 2014-07-16, 09:48   #44
agulenas82
Zadomowienie

Klikając zamówienie liczyłam się z tym,że anulują moje zamówienie, ale według mnie to trochę bezczelne-uprzejmie informujemy, że z przyczyn technicznych w dniu wczorajszym udostępnione zostały produkty, których wysyłki nie możemy zrealizować-jakie przyczyny techniczne??rozumiem,gdyb y to rzecz tyczyła się jednej flaszki ale to było kilkanaście flaszek,można było pomyśleć ,że taka wyprzedaż

No i ta kropka nad i-W ramach przeprosin za zaistniałą sytuację przygotowaliśmy kupon rabatowy w wysokości 10 zł na następne zakupy.

Kupon rabatowy: Wakacje

Kupon jest aktywny do 31 września 2014, obowiązuje na zamówienia powyżej 100 zł.

Użycie kuponu wymaga rejestracji w naszym sklepie, a sam kupon nie obowiązuje na produkty w promocji.

udostępniam kupon bo ja już nie skorzystam z usług tej perfumerii
agulenas82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 10:31   #45
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Błąd jak błąd, problemy techniczne - każdemu może się zdarzyć. I naprawdę nie wiem, jak naiwnym trzeba być, żeby myśleć, że przyślą kilkudziesięciu osobom 100 ml Dolce Vity za 2 zł
ALE... z tym rabatem to zaszaleli Moim zdaniem już bardziej tym się wygłupili.
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 11:25   #46
anekania
Zakorzenienie

A rzecznik praw konsumenta by nie pomógł?
Stary 2014-07-16, 11:29   #47
liliza
El Cumpleaños Secreto

A ja mam dziś pisaną fazę i sobie popisałam trochę...Może warto, aby inni również się pofatygowali...Można to potraktować na zasadzie sztuki dla sztuki, bądź jako przerywnik na kawę...Jak komu wygodnie...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kokai.jpg (133,8 KB, 149 załadowań)
Stary 2014-07-16, 13:43   #48
rudziutka1987
perfumoholiczka

GG do rudziutka1987

Też napisałam a co mi tam ! Rzecznik praw konsumenta w Giżycku na urlopie niestety, ale jak wróci z chęcią się pofatyguję i dowiem się co i jak. Jak na razie wysłałam maila do uokik i zobaczymy czy coś odpiszą..
11.2016
rudziutka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 18:01   #49
reniferrudolf
Zadomowienie

Na moją prośbę o wyjaśnienie sytuacji dostałam w odpowiedzi informację, że:
"towary, które pojawiły się na naszej stronie nie pochodziły z naszej oferty handlowej"

Dziwne tłumczenie, bo ja cały czas te towary w ofercie handlowej sklepu widzę :/

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-16, 18:11   #50
201801022057
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez reniferrudolf Pokaż wiadomość
Na moją prośbę o wyjaśnienie sytuacji dostałam w odpowiedzi informację, że:
"towary, które pojawiły się na naszej stronie nie pochodziły z naszej oferty handlowej"

Dziwne tłumczenie, bo ja cały czas te towary w ofercie handlowej sklepu widzę :/
Abstrahując od tego, czy powinni się wywiązać, czy nie - nie rozumiem dlaczego nie mogą po prostu napisać, że był błąd systemu, który spowodował wyświetlanie niewłaściwych cen.
201801022057 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 21:36   #51
beatiska
Zakorzenienie

Czemu nie weszłam tutaj wcześniej...

Zrobiłam zamówienie przedwczoraj, nie zauważając śmiesznych cen. Po prostu zamówiłam dwa perfumy, jeden w cenie podobnej do innych perfumerii, drugi w niższej cenie niż inne perfumerie miały, ale cena niższa była tylko o ok 25 zł, wiec uznałam, ze to taka prawdziwa promocja. Oczywiście, wczoraj dostałam informację o anulowaniu zlecenia. Wkurzyłam się (to były moje pierwsze zakupy u nich) uznałam, ze są niesolidni, cena moich perfum została podniesiona o 45 zł, więc od razu zamówiłam na iperfumy. A dzisiaj rano dzwoni do mnie kokai i Pan do mnie: "kontaktuję się, bo mogła Pani otrzymać błędną informację o anulowaniu zlecenia", ja zaskoczona od razu powiedziałam, żeby sobie nie żartował, że teraz przyjmują, bo ja już zamówiłam gdzieś indziej i niech anulują i się wkurzyłam.

Myślę więc, że może by mi akceptowali to zamówienie, bo maila otrzymałam chyba dlatego, ze Wam anulowali, więc zamiast wysyłac pojedynczo puścili do wszystkich, którzy złożyli zamówienie po ich 'awarii'

Gdybym wiedziała, to też bym poczekała, widząc, ze to grubsza sprawa

Czy do którejś z Was tez dzwoniono?
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-17, 17:21   #52
rudziutka1987
perfumoholiczka

GG do rudziutka1987

Dzisiejszy mail od kokai.Zawsze cos
Witam,

Jest nam bardzo przykro z powodu zajścia, jakie miało miejsce. W związku z brakiem możliwości realizacji złożonego zamówienia, w ramach przeprosin chcemy zaproponować paczkę gratisowych produktów, złożoną z perfum i kosmetyków. Ponadto do przesyłki dołączymy kupon rabatowy, uprawniający do zniżki 20% na dowolne produkty z oferty.☠
Mamy nadzieję że takie rozwiązanie choć w części zrekompensuje zaistniałą sytuację.
Jeszcze raz przepraszamy za powstałe niedogodności i liczymy na zrozumienie z Pani strony.
11.2016
Stary 2014-07-17, 17:27   #53
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Napisane przez rudziutka1987 Pokaż wiadomość
Dzisiejszy mail od kokai.Zawsze cos
Witam,

Jest nam bardzo przykro z powodu zajścia, jakie miało miejsce. W związku z brakiem możliwości realizacji złożonego zamówienia, w ramach przeprosin chcemy zaproponować paczkę gratisowych produktów, złożoną z perfum i kosmetyków. Ponadto do przesyłki dołączymy kupon rabatowy, uprawniający do zniżki 20% na dowolne produkty z oferty.☠
Mamy nadzieję że takie rozwiązanie choć w części zrekompensuje zaistniałą sytuację.
Jeszcze raz przepraszamy za powstałe niedogodności i liczymy na zrozumienie z Pani strony.
Też dostałam i taki mail rozumiem
Tzn nie liczyłam od początku na Shalimara za dwie dychy czy Eternity za 2 zł Ale wystarczyło wyjasnić to rozsądnie, a nie dziwnie tłumaczyć i rzucać nam jakiś śmieszny rabat.

A rabat 20% jest korzystny i dla mnie i dla sklepu, bo ja nie planując wczesniej zakupu może się skuszę, a sklep zrehabilituje się w części z tamtej afery

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby

Edytowane przez winter76
Czas edycji: 2014-07-17 o 17:29
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-17, 17:32   #54
Finlora
Zakorzenienie

Dostałyście te maila tak po prostu czy najpierw same do nich napisałyście?
Stary 2014-07-17, 17:38   #55
rudziutka1987
perfumoholiczka

GG do rudziutka1987

Ja napisalam jak anulowali zamowienie maila ze wedlug regulaminu towar powinnam dostac w cenach z koszyka i potwierdzenia i ze zglosze sprawe do rzecznika praw konsumenta. Potem odpowiedni komentarz na facebooku i na koncu dostalam takiego maila.
11.2016
Stary 2014-07-17, 17:39   #56
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Ja tylko oceniłam na ceneo i napisałam krótko i treściwie na fb Do nich żadnego maila nie słałam.

Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
Stary 2014-07-17, 17:39   #57
reniferrudolf
Zadomowienie

Cytat:
Ja po pierwszym mailu napisałam kulturalnie co o tym myślę. A dziś także dostałam to co dziewczyny powyżej.
Stary 2014-07-17, 17:48   #58
HABANITA 72
Spod wody.....

Ja odpisałam im po mailach z anulowanym zamówieniem.
Dzisiaj otrzymałam taką samą treść jak dziewczyny powyżej - mogli tak napisać przed tym hojnym gestem w postaci rabatu 10 zł
Ale moim zdaniem wybrnęli z sytuacji gdzie będzie wilk syty i owca cała

"Gdy długo patrzysz w otchłań, otchłań zaczyna patrzeć w Ciebie"
HABANITA 72 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-17, 18:02   #59
stranalandia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez HABANITA 72 Pokaż wiadomość
Ja odpisałam im po mailach z anulowanym zamówieniem.

Dzisiaj otrzymałam taką samą treść jak dziewczyny powyżej - mogli tak napisać przed tym hojnym gestem w postaci rabatu 10 zł

Ale moim zdaniem wybrnęli z sytuacji gdzie będzie wilk syty i owca cała

No ja do nich też pisałam a żadnego mejla nie dostałam...... Pozostawili mnie z rabatem 10 zł......
Ciekawe jakimi kryteriami koerują się w tym przypadku.... Jeśli FB to klapa, bo nie mam na nim konta.....

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Plany rozbiórkowe:
https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=15793

Wymiana
https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=14622
stranalandia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-17, 18:05   #60
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Napisane przez stranalandia Pokaż wiadomość
No ja do nich też pisałam a żadnego mejla nie dostałam...... Pozostawili mnie z rabatem 10 zł......
Ciekawe jakimi kryteriami koerują się w tym przypadku.... Jeśli FB to klapa, bo nie mam na nim konta.....

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Wątpię, bo tam tylko kilka osób napisało

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości