|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1201 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II
Cytat:
A dodam, że mi też rodzice płacą za wesele
|
|
|
|
#1202 |
|
Rozeznanie
|
JA też siedziałam wśród znajomych na swoim weselu. Tak jak większość Par Młodych, u których byłam. Czasami siedzą sami ze świadkami. Chyba nigdy się nie spotkałam, aby Młodzi siedzieli z rodzicami.
Z resztą rodzice, jako organizatorzy wesela, po części gospodarze z Młodymi, właśnie powinni doglądać gości przy innym stole/w innej części sali. My zrobiliśmy właśnie taki rozstrzał - Młodzi ze znajomymi na środku, na jednym końcu sali w środku stołu teściowie, na drugim - moi rodzice. |
|
|
|
|
#1203 |
|
Jedyna oryginalna Lips :)
|
i my będziemy siedzieć w gronie znajomych i młodej części rodziny. przy naszym stole będą świadkowie i ich osoby towarzyszące. i tyle. będziemy w 6 siedzieć
|
|
|
|
|
#1204 |
|
Zadomowienie
|
Przeczytałam dyskusje o "osobach towarzyszących" i moje stanowisko jest takie:
Jeśli ktoś zaprasza mojego TŻ i wpisuje + osoba towarzysząca (a wszyscy się znamy, spotykamy itp.) to po prostu nie idę na takie wesele. Co do usadzenia młodych to właściwie mogą chyba siedzieć gdzie chcą. U nas w regionie zazwyczaj siedzą ze znajomymi.
|
|
|
#1205 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#1206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1207 |
|
na przekór do celu
|
Jeszcze rozumiem ewentualny niesmak, ale żeby od razu na taki drastyczny krok się decydować?
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1208 |
|
Czerwcowa PM
|
A ja wychodzę z założenia, że skoro nie jesteśmy narzeczeństwem/małżeństwem/związkiem z 10-letnim stażem i np. jest ślub kolegi TŻ, to pisze "TŻ z osobą towarzyszącą", bo jeśli się rozstaniemy, to zaproszony jest on i ktoś, kogo sobie wybierze, a nie on i ja
|
|
|
|
|
#1209 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1210 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zresztą, jak jest jakieś rozstanie to zawsze można zadzwonić do PM i powiedzieć, że się przyjdzie z kimś innym. Winietki są drukowane zazwyczaj krótko przed ślubem, więc problemu raczej by nie było. Ja osobę towarzyszącą rozumiem, jak ktoś w ogóle nie zna partnera swojego gościa albo jak związek jest świeży. Ale jakbym po kilku latach związku i znajomości z PM była określona jako osoba towarzysząca to poczułabym się dziwnie.
|
|
|
#1211 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym jeżeli zwykła para się rozstaNie to wiadomo że ten co był z imienia i nazwiska jest proszony na wesele a os tow jako os tow natomiast jeżeli małżeństwo się rozpadnie to jest problem bo każdego z osobna z os tow mi zaproszę. Więc prawdopodobnie nie przyjdą wcale albo przyjdą i będą się zachowywać w zgodzie Miałam taka sytuację : moja bliska koleżanka jego też znam. para że sobą od 4 lat co chwilą się kłócą i ona mi mówi że już się to kończy bo nie wytrzymuje. W lutym Powiedziała że mam wypisać zaproszenie z os tow bo pewnie do mojego wesela już razem nie będą. Okazało się że w majowke się zareczyłi.. szok ale cóż zaproszenie już dane i to z os tow. na co teraz się dowiedziałam że ona zerwała zareczyny i się od niego wyprowadziła. i najlepsze jest to że on do mnie dzwoni że na moim weselu będzie z kimś innym. Więc mu wytłumaczyłam że jego już ex dostała zaproszenie z os tow bo tak chciała. a on był wtedy jej os tow a teraz już nie jest więc na moim weselu nie będzie. i burza że jak to tak można zapraszać narzeczenstwo ??? że powinien być wpisany i że on się już nastawil że będzie na weselu No cóż koleżanka sobie z nim poradzi. I dobrze że dalam jej z os tow bo gdyby był wpisany to by przyszedł i to jeszcze z kimś
|
|
|
#1212 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1213 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No i tak samo, jak trafisz na niepoważne małżeństwo/narzeczeństwo to Ci też wyskoczą, że każdy przyjdzie z osobą towarzyszącą. To nie zależy od tego, czy ktoś ma obrączkę/pierścionek na palcu, tylko od charakteru. (żeby nie było, nie każde małżeństwo które po rozstaniu przychodzi z kimś uważam za niepoważne, jak się dogadają z PM, to nie widzę przeszkód, ale jakby mi ktoś z takim żądaniem wyskoczył na krótko przed weselem, to bym stwierdziła, że niepoważny)
Edytowane przez Duszaniola Czas edycji: 2014-07-17 o 17:28 |
|
|
|
|
|
#1214 |
|
Zakorzenienie
|
Mu dostaliśmy tydzień temu zaproszenie na wesele we wrześniu. Jestem na nim ja z osobą towarzyszącą, pomimo tego że z Tż jesteśmy ze sobą ponad 6 lat, od zeszłego roku narzeczeni a w przyszłym ślub. Czuję lekki niesmak ale iść zamierzamy.
|
|
#1215 |
|
Zakorzenienie
|
ja w maju dostałam zaproszenie na ślub kuzyna w lipcu też z osobą towarzyszącą mimo że doskonale wiedział że mamy zaplanowany ślub 2 miesiące po nich i jak się mój tż nazywa... dziwnie się poczułam... ale chyba niektórzy ludzie nie zwracają na to uwagi takiej
|
|
|
|
|
#1216 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kiedy dla kogoś najważniejszym kryterium jest własna wygoda, a nie jak najlepsze potraktowanie gości, to naprawdę nietrudno o faux pas. Edytowane przez ciabatka Czas edycji: 2014-07-17 o 20:19 |
|
|
|
|
|
#1217 | |||
|
Wtajemniczenie
|
ja też się zgadzam ---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ---------- Cytat:
Dobre ![]() ---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ---------- Cytat:
Dodam, że osoba, u której byliśmy, to w sumie zadna nasza koleżanka, tylko siostra naszego kolegi. Ale że było na tym weselu sporo ludzi, których znamy, to poszliśmy ![]() Na tym własnie weselu pytaliśmy młodych wyraźnie, czy będą poprawiny, odpowiedzieli nam, że nie, tylko nie przewidzieli jednego: pod restauracją, w której było wesele, zostawiliśmy samochód, rano po niego pojechaliśmy, patrzymy (restauracja miała takie wielkie okna przez które wszystko było widać) a tam... poprawiny ![]() Do dzisiaj się z tego śmiejemy ;-) ---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ---------- Dokładnie tak.
|
|
|
#1218 |
|
Raczkowanie
|
ja w zyciu nie poszla bym na wesele gdzie zostala bym "doproszona"
Przy naszym stole beda siedzieli: tesciu-tesciowa-maz-nasza corka-ja-mama-tata w restauracji sa 4 sale my na jednej i na tej beda tance na drugiej ciotki,wujkowie na trzeciej i czwartej znajomi
|
|
#1219 | ||
|
seriously? no.
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1220 | |
|
damn good coffee
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1221 |
|
Zadomowienie
|
Ją byłam na takim weselu zaproszona 10dni przed tłumaczyli że mają ograniczony budżet. byłam i było super
Teraz ją mogę mieć taka sytuację i wielu moich dalszych znajomych jak mnie spotyka mówi 'jak ktoś się wykruszy to pamiętaj o mnie ' mam to szczęście że nikt się za takie rzeczy nie obraża
|
|
#1222 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli odmówili znajomi rodziców, to chyba najlepszy dowód, że młodzi niewiele mieli do gadania. Bo tak, na pewno lubią tych znajomych rodziców bardziej niż własnych. Poza tym nie da rady inaczej: zawsze przy tworzeniu listy gości są ci, których obecność jest oczywista, a potem zostaje długa lista nazwisk, z której trzeba wybierać. I czasem jest to wybór ogromnie trudny. A potem 1/4 odmawia przyjścia. I co, skoro żałowałaś, że mimo wszystko na Zosię nie ma już miejsca i nagle to miejsce Ci się zwalnia - nie zaprosiłabyś jej? |
|
|
|
|
|
#1223 |
|
Zakorzenienie
|
Też byłam na takim weselu, gdzie były 3 sale. Środkowa - tańce i państwo młodzi ze świadkami. W lewej sali rodzina pana młodego, w prawej rodzina panny młodej. Wprawdzie sale rozdzielały ogromne drzwi, więc większość było widać, ale i tak bardzo dziwnie się czułam. ![]() Jednak jak zabawa się już rozkręciła to ludzie zaczęli się mieszać w salach i integrować. ![]() Co do dopraszania, to kilka lat temu dostałam zaproszenie na wesele sama (w dodatku wypisane na jednym zaproszeniu z rodzicami, a byłam już pełnoletnia i miałam chłopaka ) Było mi przykro, że nawet chłopaka zabrać nie mogę, z którym wtedy byłam rok. No ale okej... Dwa tygodnie przed kuzynka dzwoni, że w sumie mogłabym przyjść z chłopakiem, bo się im ludzie wykruszyli. Ach. Oczywiście poszłam sama, bo aż mi głupio było nagle prosić chłopaka, żeby poszedł ze mną, kiedy wcześniej mu mówiłam, że idę sama... O.o
Edytowane przez Icannotfly Czas edycji: 2014-07-17 o 23:56 |
|
|
|
|
#1224 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1225 | ||
|
seriously? no.
|
Cytat:
wg mnie w pierwszym "rzucie" zaprasza się rodzinę, przyjaciół i najbliższych znajomych. a dopiero później ewentualnie doprasza dalszych. no wybacz, ale nie zapraszałabym bliskiej koleżanki, o przyjaciółce już w ogóle nie wspominam, 2tyg przed weselem, bo ktoś tam odmówił. są osoby, które na weselu absolutnie muszą być i takie, które mogą na nim być, ale nie muszą, a które doprasza się przed samym weselem żeby na sali nie było "dziur" przy stołach. jeżeli sama miałabym ustalać listę gości to wolałabym zaprosić bliską koleżankę a nie jakąś ciotkę babci stryjecznej, której od chrztu nie widziałam CHYBA, ŻE sytuacja wyglądałaby tak, że ktoś mi mówi na samym początku, że ma bardzo skąpe fundusze i zaprasza tylko rodzinę. jeżeli wtedy by mnie doprosił, poszłabym z wielką chęcią bardzo nieelegancko wg mnie Cytat:
![]() że też jeszcze tak otwarcie się o tym mówi no nie wiem, dla mnie niepojęte
|
||
|
|
|
|
#1226 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiadomo, że wolałabym zaprosić więcej osób, które są mi bliskie, chcę z nimi spędzić dzień niż obcą osobę w tym przypadku chłopaka kuzynki...no dobra przyjęliśmy zasadę, że od 18 w górę prosimy z osobami tow. , może ktoś przyjmuje inną i uważał, że wtedy jednak kuzynka była za młoda na przyjście z kimś, nie mnie to oceniać ale nie będziemy niektórych z tych osób znać więc takie doproszenie załóżmy do 16 latki, którą zapraszamy samą na zasadzie "a jak chcesz możesz kogoś jednak wziąć bo jakiśtam wujek nie może przyjść" nie jest niczym złym. U Nas takich sytuacji nie będzie bo nie mamy listy rezerwowej, wszyscy których chcemy na weselu zaproszenia dostaną ale nie wiem co jest w tym złego jak ktoś to robi
|
|
|
|
|
|
#1227 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Byłam na weselu gdzie goście byli rozstrzeleni po 3 salach i szczere powiedziawszy było beznadziejnie. Zero integracji i jakiegokolwiek kontaktu, wspólnego toastu, nic
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1228 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#1229 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeszcze mam listę na ostatnia oświadczyli gdyby ktoś odmówił 2 tyg przed lub tydzień przed. oni doskonale wiedzą o tym że jak coś to będę dzwonić. Mam określony budżet i nie mogę zaprosić wszystkich bliskich znajomych bo wyszłoby ok 70osób. Więc to normalne że wrzucamy znajomych w różne kategorie bliższy jeszcze bliższy najbliższy dalszy itp znajomy. Cytat:
|
|
|
#1230 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:50.

a rodzina w swoim gronie... znajomi to będzie zdecydowanie połowa gości na weselu. Nie rozumiem co tu jest nie tak
ja nie byłam nigdy na weselu gdzie rodzice i młodzi siedzą razem ale gdybym takie spotkała no to spoko jak sobie chcą ale żeby od razu stwierdzać, że jak coś jest inne niż się dotychczas spotykało to jest złe? 

koleżanka z pracy brała ślub, 2 tyg przed mówi, że sporo znajomych JEJ RODZICÓW odmówiło i że ona teraz doprosi swoich
nie poszłabym na takie wesele, wiedząc, że jestem gościem drugiej kategorii