|
|
#31 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Da się wrócić z - 0,5 dioptrii do normy?
Cytat:
To tak jakby powiedzieć, że osoba bez wady wzroku rozleniwia oczy, bo nie musi się wysilać, żeby widzieć ostro ![]() Cytat:
|
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
Dziwna jest okulistka, która daje okulary przy -0,25. W okularach oczy nie muszą pracować i wada się szybciej pogarsza. Przy tak małej różnicy nie warto kupować okularów.
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego S4 |
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Nieprawda. Prawidłowo skorygowane oko "działa" tak, jak oko bez wady wzroku, nie ma mowy o żadnym rozleniwianiu i pogłębianiu wady. Gdyby było tak, jak piszesz, osobom bez wady wzroku powinno zalecać się chodzenie w ćwiartkach czy połówkach, żeby pogorszyć im ostrość i zmusić oczy do "pracowania".
|
|
#36 |
|
Konto usunięte
|
Muszę chyba poszukać potwierdzonych informacji co do tego, czy przy takiej małej wadzie lepiej mieć okulary czy nie mieć. Wada mi w życiu nie przeszkadza, ale widzę różnicę między lewym, a prawym oko. Jak spoglądam tylko prawym to dalszy obraz jest już lekko zamazany. Dlatego myślałam by zrobić coś co cofnie wadę, albo chociaż zapobiegnie jej rozwojowi. Chociaż skoro od 2 lat nie rozwinęła się, to chyba nie ma co mówić o rozwoju. Ale na wszelki wypadek. I jak mówiłam, luteinę i zeaksantynę łykam.
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Zdrowe oko pracuje, oko w okularach ma korekcję, czyli coś innego pracuje za nie w tym przypadku okulary, mówiąc najprościej. To tak jak chodzenie na piechotę i jazda samochodem, jeśli chodzisz pracują nogi, jeśli jedziesz tę pracę wykonuje samochód. Oko to też mięśnie, i również ich praca ma wpływ na widzenie. |
|
|
|
|
|
#38 | |
|
and cigarettes
|
Cytat:
Jeśli chcesz, by mięśnie oka pracowały tak jak powinny w obu oczach, to powinnaś mieć coś, co skoryguje wzrok w tym z wadą. Tyle. W innym przypadku oczy pracują inaczej - gorszemu oku potrzebny jest większy wysiłek, by widzieć dobrze. To tak, jak masz jedną nogę krótszą niż drugą. Po to nosisz buty/wkładki ortopedyczne, by wyrównać pracę mięśni w obu nogach. |
|
|
|
|
|
#39 |
|
Wtajemniczenie
|
Widzisz, a lekarz zdecydował, że tak będzie lepiej. Póki jakoś bardzo nie przeszkadza mi to w życiu to też nie widzę powodu wpadania w panikę i chuchania i dmuchania na siebie. Badać się będę co jakiś czas, to oczywiste.
|
|
#40 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Niektóre wady wzroku nie pogarszają się, więc jeśli nie są bardzo uciążliwe, to okulary są zbędne. |
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Wtajemniczenie
|
https://www.google.pl/search?client=...UTF-8&oe=UTF-8
Nie potwierdzam skuteczności bo nie stosowałem.
|
|
|
|
#42 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W jednym mam -0,25, w drugim -0,5 - mam okulary, nie noszę stale, ale przy długiej pracy przy kompie albo na wykładach - bo wówczas potrzebowałam BARDZO, nieraz wykładowcy pokazywali jakieś slajdy, i prawda taka, że z daleka nie byłam w stanie ich przeczytać. Tak samo jak z daleka (nie jakaś kolosalna odległość) nie odczytam numeru autobusu czy nazwy sklepu. |
|
|
|
|
|
#43 |
|
Konto usunięte
|
No mi się wada cofnęła. Jeszcze niedawno miałam -0,5 i -1,5, no a teraz mam -0,25 i -1. Ja to w ogóle niezła jestem bo ja bez okularów zazwyczaj chodzę, zakładam na uczelni do czytania z tablicy tylko, bo według mnie nie do twarzy mi w okularach
Ale ostatnio kupiłam super okulary więc żal ich nie nosić.
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Soczewki okularowe przesuwają ognisko na siatkówkę, żeby obraz widziany był ostro, taka jest ich rola, a nie wykonywanie pracy za oko. Okulary nie mają negatywnego wpływu na pracę mięśni oka, wręcz przeciwnie i naprawdę nie powodują, że oko się rozleniwia.
Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2014-07-19 o 18:16 |
|
|
|
|
|
#45 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
2 główne cwiczenia dla mnie to bylo : Ćwiczenie 8. Ustawiamy dwa obiekty na granicy naszego ostrego widzenia i przerzucamy nasze skupienie wzroku raz na przedmiot położony blisko, raz na przedmiot położony daleko. Ćwiczenie 3/4. Wzrok kierujemy w prawy górny róg pola widzenia, a następnie w lewy dolny róg pola widzenia. Wzrok kierujemy w lewy górny róg pola widzenia, a następnie w prawy dolny róg pola widzenia. Z tym, ze to czy beda efekty pewnie zalezy od wady wzroku-takimi cwiczeniami da sie poprawic niewielka wade ''nabyta'' wlasnie np przez duzo siedzenia przy kompie, ale trzeba tez przestac robic to co powoduje ta wade- teraz jak wrocilam do pracy to znow mam wade wzroku ,nie wiem tez jak szybko liczysz na efekty-ja chyba jakos po 2ch mies (ale nieregularnych,choc chyba dosc czestych cwiczen)zauwazylam ,ze jak stoje na przystanku to potrafie przeczytac tabliczke z nazwa ulicy po drugiej stronie ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#46 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bzdurą jest właśnie twierdzenie, że oczy skorygowane przestają pracować, bo robią to za nie okulary. Przy patrzeniu w dal oko bez wady wzroku jest rozluźnione, przy patrzeniu z bliska napina się akomodacja. Osoba nadwzroczna akomoduje non stop, żeby skompensować sobie wadę, natomiast osoba krótkowzroczna nie ćwiczy akomodacji, bo z bliska widzi ostro bez niej. To nie są zjawiska pozytywne. Właściwa korekcja sprawia, że oko zaczyna działać tak, jak oko normalnowzroczne - czyli rozluźnienie do dali i akomodacja do bliży. Naprawdę nie bardzo widzę, w jaki sposób okulary miałyby oko rozleniwiać.
Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2014-07-19 o 20:17 |
|
|
|
|
|
#48 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#49 | ||
|
Zakorzenienie
|
Nie ogniskową, tylko ognisko. Ogniskowa jest odległością i może się wydłużać lub skracać, a nie przesuwać.
Cytat:
W normalnym oku ognisko leży na siatkówce. Więc dalej nie wiem, w jaki niby sposób okulary wykonują pracę za oczy.Cytat:
Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2014-07-19 o 20:57 |
||
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozumiesz nadal o co mi chodziło, odnosiłam się do Twojej wypowiedzi, która zacytowałam najpierw, gdzie pierwsze zdanie przeczy drugiemu. Ale piszę to chyba po raz trzeci,a Ty się upierasz przy swoim. Nie ma sensu tego ciągnąć, bo wątek nie jest o tym. |
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może po prostu Ty źle przeczytałaś albo nie zrozumiałaś sensu mojej wypowiedzi.Jak sobie założysz soczewki dodatnie, to spowodujesz sztuczną krótkowzroczność, jak ujemne - nadwzroczność. Spróbuj tak funkcjonować i wtedy powiedz czy rzeczywiście lepiej dla oka, jak jest nieskorygowane, bo musi się bardziej wysilać, żeby ostro widzieć, czy może jednak lepiej wadę skorygować ![]() Soczewki korekcyjne nie wykonują pracy za oko. Właściwa korekcja sprawia, że oko z wadą zaczyna pracować jak oko normalnowzroczne - a to jest zjawisko pozytywne ![]() Oczywiście nie twierdzę, że trzeba korygować każde - czy +0,25D, ale chodzenie bez okularów przy wadach wyższych wydaje mi się dziwne. Po co się męczyć z rozmazanym (nawet lekko) obrazem, jeśli można widzieć ostro i wyraźnie? ![]() EOT
Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2014-07-19 o 21:19 |
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
No własnie, nie napisałam. Trudno jak widać nam się zrozumieć.
|
|
|
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
Takasobie - nikt niestety nie jest wróżką, żeby to przewidzieć. Sama noszę okulary/soczewki z różnicą między oczami. -0.5 miałam przez kilka lat, później zaczęło się pogłębiać co pół roku, teraz od 7 lat wada stoi w miejscu.
- 0.5 to żadna wielka wada i na pewno na razie obejdzie się bez okularów, patrzysz obydwoma oczami, a nie jednym. O okulary zatroszcz się, jeśli wada się pogłębi lub zacznie Ci przeszkadzać (nie zobaczysz z daleka nr autobusu lub źle będziesz widzieć znaki prowadząc samochód)Wada może się z czasem pogłębiać lub cofnąć i przejść w plusy. Oczywiście są możliwości zabiegowej korekcji wzroku i w Poznaniu znajdziesz kilka dobrych klinik, które robią te zabiegi, ale to jest na razie niewielka krótkowzroczność, więc chyba nie warto wywalać kasy. Ćwiczenia wzroku pomagają tyle, co kot napłakał, podobnie jak krople i suplementy. To działa jeśli cierpisz na okresowe zaburzenia wzroku spowodowane zmęczeniem lub suchością oczu, a nie jeśli jest to wada wzroku pt. krótkowzroczność. Edytowane przez Kocham_outlety Czas edycji: 2014-07-21 o 10:46 |
|
|
|
|
#56 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Niestety, ten tok rozumowania nie jest właściwy. Analogia może wprowadzić w błąd laików, bo niestety nie odzwierciedla dobrze "pracy"oka Zdrowe oko za to pracuje podczas patrzenia z bliska, używając akomodacji, a oko krótkowzroczne bez okularów podczas patrzenia z bliska nie pracuje ( zaczyna pracować jak się założy okulary) To co jest lepsze, jak pracuje czy jak nie pracuje? Cytat:
Idąc za Twoją wypowiedzią soczewka przesuwa ogniskową na siatkówkę czyli zapewnia oku normalne funkcjonowanie, to jest rozluźnienie i ostry obraz podczas patrzenia na dal oraz możliwość odpowiedniego używania akomodacji podczas patrzenia z bliska. A prawidłowe używanie akomodacji pociąga za sobą prawidłowe utrzymywanie odległości czytania i prawidłowe widzenie obuoczne.
|
|
|
#57 |
|
.
|
[1=b021da5bf142259817d3b5d 5900fc01cf3c7c2e4_67241a0 1ac6ab;47370865]Skoro tutaj o tym pisze, to znaczy, że jej przeszkadza. Każdy jest inny. Ja mam 0,25 i okulista zaproponował mi okulary. To, że inni mają gorzej to nie znaczy, że trzeba bagatelizować swoje problemy i czekac, aż się pogorszy
[/QUOTE]
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:46.

Może po prostu Ty źle przeczytałaś albo nie zrozumiałaś sensu mojej wypowiedzi.
[/QUOTE]