Grudniowe mamusie 2014 cz.II - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-20, 21:54   #2251
doloresd
Wtajemniczenie

Dot.: Grudniowe mamusie 2014 cz.II

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
OOo to może juz akurat maleństwo się ujawni a pytasz sama czy czekasz AZ lekarz zapyta czy chcesz znać ?
Zapytam się, czy jest taka możliwość. Już z ciekawości nie mogę wytrzymać, zresztą jak cała rodzina .
Ja nawet nie wiem jaką masę ma mój potomek, ale powiem wam, że normalnie brzuch mi rośnie w oczach (jak w filmie ). Jeszcze 2 tygodnie temu był naprawdę nieduży, a teraz się zrobił całkiem całkiem.
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-20, 22:00   #2252
maczuma
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez karooka Pokaż wiadomość
Dziewczyny napiszcie kiedy po raz pierwszy poczulyscie ruchy? Pytam dziewczyn w 1ciąży. Jestem w 18tc i juz sie nie moge doczekać
Pierwsze delikatne pojedyncze kopniecia poczułam w 18tc. Teraz są częstsze

Cytat:
Napisane przez Linka1984 Pokaż wiadomość
Jutro zaczynam 22 tc...mała rusza się już całkiem mocno wiec jakoś mniej się martwię. Bo czuję że jest i ma się dobrze.

Jutro o 9 idę do księgowej co zna się na rzeczy apropo mojej sprawy z zus. A o 10 mam połówkowe...idę pierwszy raz w mężem do lekarza :-P jestem ciekawa jego reakcji. Trzymajcie kciuki za zdrowa i duża dziewczynkę!!!! Ciekawe ile waży ze juz widać jej kopy przez skórę.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Powodzenia na wizycie i podwójne trzymanie kciuków za pozytywne rozstrzygnięcie sprawy z zus.

Cytat:
Zaczynam się martwić ze ta moja to taka kruszynka jest
W 19 tc (wg usg 17/18tc) mój synek miał 185g. To dopiero kruszynka, ale lekarz powiedział, że to norma. Choć jak czytam wasze wagi dzieciątek to zaczynam się bać, że może coś być nie tak... Może powinnam więcej czegoś jeść? 6 sierpnia mam połówkowe więc zobaczymy, ile przybierze
Stary 2014-07-20, 22:06   #2253
19Inka90
Wtajemniczenie

Maczuma nie wiem jak Ty ale Ja jeżeli mialabym zacząć więcej jeść to chyba dnia by mi nie starczyło
Mój TŻ to się śmieje ze Ja jem raz dziennie rano zaczynam a wieczorem koncze

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-20, 22:09   #2254
Linka1984
Zakorzenienie

Ja jem śniadanie małe, czasem drugie śniadanie, obiad (nic smażonego) i między obiadem a kolacja tonę owoców...

3690 gram szcześcia <3
Linka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-20, 22:11   #2255
maczuma
Rozeznanie

Ja własnie za wiele nie mogę jeść, zaraz mam zgagę i wzdęcia (ble!), wiec jem mniej a częściej i bardzo uważam na to, co jem. Zastanawiam się, czy może dzidzia nie potrzebuje teraz jakiś konkretnych mikroelementów, żeby waga bujnęła (jego nie moja )
Stary 2014-07-20, 22:19   #2256
19Inka90
Wtajemniczenie

Ja jem sporo nabiału,owoców i warzyw uwielbiam teraz zupy trochę gorzej z mięsem bo mnie odrzuciło

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ----------

Aaaa i pychotki

Emilka
Stary 2014-07-20, 22:24   #2257
Linka1984
Zakorzenienie

Mnie odrzuciło od jogurtów i trochę od mięsa...za to dużo warzyw i owoców na to miejsce weszło. Mleko w siebie wciskam i trochę sera żółtego żeby wapń był bo to teraz ważne dla Jagody

3690 gram szcześcia <3
Linka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-20, 22:33   #2258
Hasiap
Rozeznanie

U mnie dzisiaj nieco dzień na spontanie Pojechaliśmy z męża siostrą i znajomym nad jeziorko Było super Już zamówiliśmy zakwaterowanie na sierpień, by zostać tam kilka dni Tylko będę musiała sobie wizytę u gina przełożyć bo się akurat pokrywa z tym wyjazdem.

Pisałyście o ułożeniu łóżeczka czy pod oknem czy z dala okna.. Ja pod oknem grzejnik a z drugiej strony piec kaflowy, którym w zimę czasem palimy.. więc na tę pierwszą zimę przenosimy się do większego pokoju, my pod okno ze swoim łóżkiem a łóżeczko stanie przy ścianie tak bardziej po środku, by ani od grzejnika nie przygrzewało ani od pieca, gdy się go rozpali.

Właśnie ja byłam napalona na białą komodę z ikei i gdybym była w niej teraz jakoś zapewne bym już ją miała w domu, ale zrodził nam się z mężem pomysł, żeby w sumie nie zagracać mieszkania kolejnymi komodami, tylko na całą ścianę zamówić szafę przesuwną taką od ściany do ściany i wtedy wszystko do niej pakuje łącznie z tv a mały pokój typowo dziecięcy zrobić wtedy.. No ale najpierw musimy się zorientować w cenach takiej szafy czy do listopada jesteśmy w stanie ją wstawić, bo jak nie to komoda z ikei i obecne mebelki, które w sumie kupiliśmy 2 lata temu. Ale ta koncepcja mebli się zmienia mi w głowie strasznie...

Ps. ja pierwsze kopnięcia poczułam w 19t6d i tak do dzisiaj czuję codziennie, czasem aż brzuch faluje

Dodałam dzisiejsze moje foto na maila

Edytowane przez Hasiap
Czas edycji: 2014-07-20 o 22:54
Hasiap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-20, 23:00   #2259
skrzatek24
Rozeznanie

Linka trzymam kciuki za pozytywne, ale i szybkie rozstrzygnięcie sprawy.
Lolcia a kiedy Twoja gin wraca z urlopu? Odpoczywaj jak najwięcej.

Alekaz mój pierwszy synek, gdyby był dziewczynką nosiłby imię Amelka. A jeżeli teraz potwierdzi się dziewczynka (w co na razie ciężko mi uwierzyć) będzie prawdopodobnie Natalką. Myślałam kiedyś o Milenie, podoba mi się też Iga ale synek stwierdził, że chciałby Natalię. Dla chłopca totalnie nie mam pomysłu.

Inka my chyba podobnie byłyśmy na połówkowym? (ja w 19,2tc) i moje maleństwo ważyło 278 g. Wszelkie pomiary są o 2-4 dni do tyłu w stosunku do OM. Ale lekarz powiedział, że mieścmy się w normie. Pytał też o wagę synka po urodzeniu a ponieważ ważył tylko 2900, stwierdził, że prawdopodobnie taka moja i dzieci uroda Póki pomiary są w normie nie ma sensu się martwić. Tak jak piszesz jesteś szczupła, ja też, więc może dzięki temu poród będziemy miały bardziej znośny.

Mnie w pierwszym trymestrze odrzuciło od wielu produktów, a teraz mogłabym jeść dosłownie wszystko. I niestety mam większy apetyt na słodycze niż w pierwszej ciąży. Niby nie jem ich dużo, ale owoce No i waga idzie do przodu:/ Od początku ciąży mam ok 2,5 kg na plusie + 2 kg o które mnie ubyło po pierwszym trymestrze.

Aaaaa tak mi się przypomniało z witaminami, więc ku przestrodze, żeby mojego błędu nie popełnić. Parę dni temu zapomniałam wziąć wit. i DHA w trakcie posiłku i wzięłam ok. godz. 22, jakieś 3 godziny po kolacji. Tak mnie zmuliło, że zaliczyłam pierwsze tej ciąży Mam nadzieję, że ostatnie.
skrzatek24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-20, 23:08   #2260
19Inka90
Wtajemniczenie

Skrzatek dokładnie miałam 19t2d na polowkowym także rzeczywiście podobnie

A co do tych witamin to nie powinno się lykac wieczorem ze przestrzegasz ? Bo Ja zazwyczaj dość późno biorę i to w sumie od samego poczatku... Taki nawyk po tabletkach anty

Emilka
Stary 2014-07-20, 23:23   #2261
Hasiap
Rozeznanie

Ja właśnie wolę pod wieczór brać witaminy, bo gdy rano łykałam to robiło mi się niedobrze :/ Z tym, że ja nie mam z ekstra DHA tylko zwykłą PregnęPlus
Stary 2014-07-21, 08:35   #2262
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LoLcIa123 Pokaż wiadomość
Mój młody ważył w ubiegłym tygodniu 300gr a to było 19+4 (apropo nie wiem czemu lekarz mi wpisał 18/19 tydzień ciąży.. skoro sam mówił że jest 19+4 ..
Mój Młody w 19+3 ważył 371 gram i lekarz powiedział, ze duzy, wymiary mial jak na 21 tydzień..
Ale dziewczyny przecież ta waga to jest orintacyjna, ja na wydrukach z usg i teraz z corką zawsze miałam obok wagi podaną tolerację do 58 gram +/-, czyli ta waga nie jest taka dokladna. Moim zdaniem najwazniejsze są wymiary częsci ciała, jesli tu sie wszystko zgadza, to jest ok. A dzieci wiadamo, jedno jest po prostu mocniej zbudowane,drugie mniej, i tak rodzą się jedno 3 kg, drugie 4 kg, nie ma to przezywać. Ja pamiętam jak z córką przezywałam, bo mnie lekarz ,który robił usg zawsze straszył ,że Młoda jest na dolnej granicy i taka malutka, a urodzila się 2920 gr i położna i gin prowadząca twierdzily, ze bardzo dobrze. Liczę, że Młody nie będzie dużo większy, bo bardzo bym chciala sn rodzić,a przy dużej sztuce może być ciężko i pewnie nie uniknełabym nacinania...

Ale dżuma dziś w robocie...oby do środy...

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 08:46   #2263
skrzatek24
Rozeznanie

Cytat:
Skrzatek dokładnie miałam 19t2d na polowkowym także rzeczywiście podobnie

A co do tych witamin to nie powinno się lykac wieczorem ze przestrzegasz ? Bo Ja zazwyczaj dość późno biorę i to w sumie od samego poczatku... Taki nawyk po tabletkach anty
No własnie często łykałam wieczorem. Od niedawna zaczęłam przyjmować kapsułki DHA i te z kolei w trakcie albo w okolicach posiłku. Raz wzięłam wieczorem na totalnie pusty żołądek i efekt był taki jak opisałam wyżej A napewno nic mi nie zaszkodziło, bo nawet nie miałam poza tymi wit. i woda która je popiłam czym wymiotować. Sorry za szczegóły

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Mój Młody w 19+3 ważył 371 gram i lekarz powiedział, ze duzy, wymiary mial jak na 21 tydzień..
Ale dziewczyny przecież ta waga to jest orintacyjna, ja na wydrukach z usg i teraz z corką zawsze miałam obok wagi podaną tolerację do 58 gram +/-, czyli ta waga nie jest taka dokladna. Moim zdaniem najwazniejsze są wymiary częsci ciała, jesli tu sie wszystko zgadza, to jest ok. A dzieci wiadamo, jedno jest po prostu mocniej zbudowane,drugie mniej, i tak rodzą się jedno 3 kg, drugie 4 kg, nie ma to przezywać. Ja pamiętam jak z córką przezywałam, bo mnie lekarz ,który robił usg zawsze straszył ,że Młoda jest na dolnej granicy i taka malutka, a urodzila się 2920 gr i położna i gin prowadząca twierdzily, ze bardzo dobrze. Liczę, że Młody nie będzie dużo większy, bo bardzo bym chciala sn rodzić,a przy dużej sztuce może być ciężko i pewnie nie uniknełabym nacinania...

Ale dżuma dziś w robocie...oby do środy...
Wiem, że jest orientacyjna, chyba nawet jest ustalana na podstawie wymiarów z tego co pamietam. Mój młody miał podobną wage przy porodzie, ale nie uniknełam nacinania bo rodził się z rączką przy głowie/szyi, więc bez nacięcia byłoby ryzyko.
skrzatek24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 08:53   #2264
19Inka90
Wtajemniczenie

Dziewczyny wiecie może jakie są potem konsekwencje jak łożysko nie pójdzie do gory i do samego końca jest na przedniej ścianie ? Bo lekarz powiedział ze moje poki co do gory się nie wybiera ale żebym na razie się nie martwiła... Czyli teoretycznie o co potem mialabym się martwić ??

Emilka
Stary 2014-07-21, 08:56   #2265
PaprikaDzika
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Linka1984 Pokaż wiadomość
Ja jem śniadanie małe, czasem drugie śniadanie, obiad (nic smażonego) i między obiadem a kolacja tonę owoców...
Rozmawiałam niedawno z dietetyczką i uczulała mnie, żeby owoce tylko do godziny 16 jeść. Później się zdecydowanie chętniej odkładają w formie tłuszczyku =)
Ja mam plan mocno się starać, aby nie przytyć za dużo, więc na dzień mogę dwa owoce (jakie chce) albo np. 400 gram borówek czy malin.
A jem w sumie podobnie, śniadanie (ale raczej większe), za 3h drugie śniadanie (jogurt z płatkami i owocami najczęściej), potem (znów za 3h) obiad jednodaniowy (nic smażonego, teraz rezygnuje z kurczaka więc przede wszystkim indyk, ryby i wołowina lub cielęcina), podwieczorek (za 3h) - ze dwie kanapki z wędliną, albo sam jogurt, i za kolejne 3h kolacja - jakieś warzywa różnie przygotowane (albo sałatka, albo zapiekane), a jak mi się nie chce, to kanapki (o ile nie jadłam na podwieczorek - bo mam jeść do 4 kromek chleba na dzień).
I duuuużo wody pić

---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ----------

Cytat:
Dziewczyny wiecie może jakie są potem konsekwencje jak łożysko nie pójdzie do gory i do samego końca jest na przedniej ścianie ? Bo lekarz powiedział ze moje poki co do gory się nie wybiera ale żebym na razie się nie martwiła... Czyli teoretycznie o co potem mialabym się martwić ??
Wydaje mi się, że takie przodujące łożysko - na przedniej ścianie, blisko ujścia szyjki macicy - jest wskazaniem do cesarki.
Moja przyjaciółka do dwudziestego któregoś tygodnia miała "ryzykownie" z przodu, a potem się jej podniosło - także głowa do góry =)
PaprikaDzika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 09:01   #2266
19Inka90
Wtajemniczenie

Bardzo chciałabym rodzic sn ale spokojnie nie mam zamiaru się tym przejmować bo akurat na łożysko wpływu nie mam

Co do diety...to Ja znowu martwie się ze nie uda mi się wystarczająco przytyc :/ zawsze miałam z tym problem ... Mama mnie pociesza ze ona ze mną tez tylko 6 kg przytyla,ze taki defekt rodzinny... Ale przecież to za mało...

Emilka
Stary 2014-07-21, 09:22   #2267
NaamaH6669
Rozeznanie

Moja mama przytyła 8 kg ze mną, ja póki co -1 kg przynajmniej pózniej będzie mniej do zrzucenia

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

SYNEK STAŚ 25.12.2014 SN 3660 g 57 cm <3
NaamaH6669 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 09:27   #2268
LoLcIa123
Zakorzenienie

Dziewczyny ale zrobilam wczoraj glupote, nawyciskalam sobie soku z grejfruta i pilam caly dzien, popijalam tez nim leki, nie wiedzialam ze nie wolno lyknelam dwie zwykle nospy, urosept 3x2 zelazo 2x1 magnez.. no i wieczorem zastrzyk myslicie ze cos sie moglo stac ? Zle mi sie oddycha jakos

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 09:33   #2269
19Inka90
Wtajemniczenie

Ja oczywiście nawet nie wiedziałam ze nie wolno sokiem z grejpfruta .... Może po prostu nie przyswajają się tak dobrze po nim bo jakoś Nir wyobrazam sobue ze cos poważniejszego może się stać także Lolcia dzióbek do gory

No to zaczynamy dzisiaj 21tc Sasia

Emilka
Stary 2014-07-21, 09:40   #2270
LoLcIa123
Zakorzenienie

Podobno poteguje dzialanie lekow nawet 5 krotnie

Tymoteusz
23.11.2014r

Stary 2014-07-21, 09:42   #2271
19Inka90
Wtajemniczenie

O.o i ludzie są o tym tak slabo poinformowani ?? Jakiś non sens... Skąd to wiesz ??

Emilka
Stary 2014-07-21, 09:43   #2272
karooka
Raczkowanie

Chodzi właśnie o przyswajanie. Wiec spokojnie Lolcia, na pewno nic zlego ani Tobie ani dzidzi się nie stanie, tyle tylko, ze nie wszystko pewnie się wchlonelo tak jak powinno. Głowa do góry
karooka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 09:45   #2273
19Inka90
Wtajemniczenie

Noo i po problemie Jakie plany macie dziewczynki w tym kolejny upalny dzień ??

Emilka
Stary 2014-07-21, 09:46   #2274
LoLcIa123
Zakorzenienie

http://www.pocztazdrowia.pl/niebezpieczny-grejpfrut/
Wystarczy wpisać sok z grejfruta a leki, kurcze... człowiek głupi

Tymoteusz
23.11.2014r

Stary 2014-07-21, 09:55   #2275
madziqqq
Rozeznanie

ja to się dopiero od was dowiaduję, że tego czy tamtego nie można,
Linka trzymam kciuki żeby wszystko się z tym cholernym zusem wyjaśniło i za Jagódkę trzymam kciuki aby wizyta udana była
Ja się wczoraj polegaciłam trochę nad jeziorem, miałam plany żeby się poopalać ale ja to zawsze mam cholerne szczęście do pogody cały tydzień upały jak Magda na mazury to chmury i przelotne deszcze ale chociaż trochę ryb połapałam i posiedziałam nad wodą zawsze to inaczej
Wczoraj rano w kościele myślałam, że zemdleje nagle tak mi się ciemno przed oczami zrobiło w głowie zaczęło mi się kręcić i momentalnie zimne poty mi wyszły, pierwszy raz w życiu tak miałam ale na szczęście szybko przeszło.
Mam do was pytanie bo nie wiem czy ja już zaczynam panikować i przewrażliwiona jestem czy może faktycznie mam powody do niepokoju a mianowicie ostatnio często boli mnie na dole brzuch, wystarczy, że delikatnie rękę położę a już mnie kuje strasznie, leżąc na plecach nie mogę podnieść nogi do góry bo od razu mnie boli i sama nie wiem czy to normalne czy coś jest nie tak
madziqqq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 09:55   #2276
doloresd
Wtajemniczenie

Witam się w kolejny upalny dzień. Dzisiaj mam wizytę .
A tak poza tym jem śniadanko .

A z tym przodującym łożyskiem: też tak miałam. Jest to przeciwwskazanie do porodu naturalnego. Na szczęście u mnie się już przesunęło do góry - więc jest nadzieja, że urodzę naturalnie.
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 09:56   #2277
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Noo i po problemie Jakie plany macie dziewczynki w tym kolejny upalny dzień ??
Hej
Plan na dziś - przetrwać dzień

LoLcIa a to zażywasz któryś z tych wymienionych leków?

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 09:56   #2278
sasia25
Rozeznanie

Cytat:
No to zaczynamy dzisiaj 21tc Sasia
piąteczka

Dziewczyny, a wiecie moze czy moge zlozyc jakas skarge w banku? Sytuacja jest taka, ze pod koniec maja otworzylam nowe konto, a w zeszlym tyg we wtorek odebralam kody do przelewow, pin itd. wszystko mialo juz działac. W piatek wieczorem chcialam zrobic przelew i okazalo sie, ze jakas pigwa nie aktywowała tych kodów
Przez weekend oni nie pracuja, nie mogli mi pomoc w tej sprawie. Jest 10 rano, a ja wciaz nie moge nic zrobic, a termin platnosci mam do dzis Dam im jeszcze godz, jak nie to przenosze sie gdzies indziej
sasia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 09:58   #2279
karooka
Raczkowanie

Człowiek uczy się całe życie. Na szczęście nie przyjelas doustnie zadnego leku, ktorego przedawkowanie byloby grozne. Ciekawe tylko, czy dzis powinnas brać zalecone dawki czy odpuścić. Moze zadzwoń do swojego lekarza podpytac?
karooka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-21, 10:00   #2280
Suqub
Zakorzenienie

madziqqq na Mazurach to wczoraj była brzydka pogoda przez część dnia a tak to ciągle upały

Ja poszłam wczoraj na koncert i szczerze wynudziłam się jak nigdy. Nie nadaję się już na jakieś imprezy. Zresztą przy dłuższym staniu zaraz plecy i brzuch zaczynają mnie pobolewać a większość pijaczków "musiała" sobie siedzieć aby im piwko się przypadkiem nie wylało.

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości