|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
To prawda. My mamy problem ze zrozumieniem ich subtelnych różnic pomiędzy czasami a oni mają problem z tym co to jest odmiana przez przypadki
A jak jeszcze dodać do tego rodzaje to anglicy naprawde sie gubią. No bo u nich jest tylko np rose. A nie różowy, rożowa, różowemu, różowej itd No i dowolny szyk zdania i jego niuanse.... i wiele wiele innych. Dlatego oni są słabi w językach. Nie mają połowy gramatyki Nam jest pod tym względem łatwiej. Po ogarnięciu czasów już więcej pułapek w zasadzie nie ma
|
|
#3962 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3963 |
|
maszyna, nie człowiek
|
A to ciekawe, widocznie to zależy od korpo, bo ja się spotkałam z trendem, że ludzie władający biegle mniej "mainstreamowymi" językami od pierwszej umowy zarabiali znacznie więcej niż Ci znający tylko angielski.
|
#3964 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jakieś strony internetowe, nie pamiętam nazw. |
|
|
|
|
#3965 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3966 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale od tej pory wiem, że nie ma rzeczy niemożliwych, że wszystko mogę! |
|
|
|
|
#3967 |
|
Zadomowienie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;47369274]No cóż widocznie jestem ewenementem na skalę światową. Napiszę coś w jednym czasie, a okazuje się, że to powinien być całkiem inny.
Jakieś strony internetowe, nie pamiętam nazw.[/QUOTE] W ksiązkach zwykle są lepsze tlumaczenia (wynika z moich obserwacji). A korepetytora nie moglas przymusic, zeby Ci wylozyl i nauczyl? |
|
|
|
#3968 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak będę miała fundusze to zapiszę siebie i tż na jakiś kurs to będziemy się wzajemnie motywować. A myślicie, że nauka jakiegoś innego języka zamiast angielskiego ma sens? Np. Hiszpański. Byłam kiedyś na kilku lekcjach i o wiele lepiej mi się go przyswajało niż angielski. |
|
|
|
|
#3969 |
|
Zadomowienie
|
Zawsze możesz znaleźć innego korepetytora. W końcu po to on jest, żeby pomóc.
Z innym językiem to myślę, że przede wszystkim zależy, co chcesz osiągnąc i jaka jest szansa, że Ci się do czegoś przyda. Nie wiem też, jakie masz wykształcenie. Angielski w Polsce i w ogóle w Europie jest przydatniejszy, w wielu branżach to podstawa i to jest nie do obejścia. Z Hiszpanią Polska chyba nie ma jakiś ścislych kontaktow tak jak np. z krajami sąsiednimi. |
|
|
|
#3970 |
|
Zakorzenienie
|
dodatkowo wiele języków ma podobną gramatykę, ja się uczyłam hiszpańskiego na bazie czasów z angielskiego, łatwiej mi było łapać, może Tobie nauka czasów z angielskiego na bazie hiszpańskiego łatwiej wejdzie do głowy.
|
#3971 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3972 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=nelciak;47373338]Zawsze możesz znaleźć innego korepetytora. W końcu po to on jest, żeby pomóc.
Z innym językiem to myślę, że przede wszystkim zależy, co chcesz osiągnąc i jaka jest szansa, że Ci się do czegoś przyda. Nie wiem też, jakie masz wykształcenie. Angielski w Polsce i w ogóle w Europie jest przydatniejszy, w wielu branżach to podstawa i to jest nie do obejścia. Z Hiszpanią Polska chyba nie ma jakiś ścislych kontaktow tak jak np. z krajami sąsiednimi.[/Q] Jeśli chodzi o hiszpański: W krakowie ciężko znaleźć pracę we firmie czy korpo z językiem hiszpańskim, z tego względu,że nie mamy rozwiniętego handlu czy współpracy z Hizpanią.W dodatku, po kryzysie w Hiszpanii, hiszpańska gospodarka jest trochę w zastoju i nie bardzo mają co do eksportowania teraz....Z kolei bardzo łatwo dostać pracę jako lektor hiszpańskiego,ponieważ zauważyłam, że hiszpański stał się bardzo modny i WSZYSCY naookoło się go uczą... |
|
|
|
#3973 |
|
Przyczajenie
|
A ja dodam cos od siebie.
W zeszłym roku pracowałam w korpo dosyć dlugo,gdzieś. 2 lata.ale musiałam wyjechać ,moja mama czuła sie zle,mieszkała w australii. Niestety moj manager nie zgodził sie na wyjazd,bo był skurczybykiem i nie chciał. Moj tata kupił mi bilet bo myślał ze firma zrozumie.niestety musiała wyjechać bo mama była dla mnie ważniejsza ,a co gdyby cos jej sie stało? A mnie by nie było! Miałam dyscyplinarne a wróciłam dopiero po miesiącu z mama. Od tej pory juz gdzieś z pół roku szukam pracy. Nie chce usuwać doświadczenia i na rozmowach mowię o tej syt. Wszyscy rozumieją ale jak sie finalnie okazuje nie dostaje pracy. Nie wiem juz co robic. Chciałabym pójść na studia cos zrobic. Firma a w sumie manager pozbawił mnie pracy w każdym miejscu w którym byłam. A przecież muszę zarabiać znam dwa języki umiem bardzo dużo a do tego zawsze staram sie robic swoje najlepiej. Ja nie wiem czemu dyscyplinarne jest jak wyrok przecież teraz to czuje sie jakbym conajmniej nakładką w banku 100000zl a przecież tak nie powinno być.doradzcie błagam!!! |
|
|
|
#3974 | |
|
Konto usunięte
|
[QUOTE=slavianka;47377728]
Cytat:
Tak samo było z Chodakowską - odchudzałam się wtedy, kiedy był na nią "boom". A ja z nią nie ćwiczyłam... a i tak większość znajomych myślała, że to z nią schudłam. A hiszpański zawsze mi się podobał, dopiero teraz zaczął mi po głowie świtać pomysł samodzielnej nauki. |
|
|
|
|
#3975 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja gramatyki się sama nie nauczę, jestem za głupia najwyraźniej. Jestem typowym wzrokowcem który uczy się przepisując rzeczy po sto razy, a to nijak mi nie pomoże w tym, żeby ZROZUMIEĆ gramatykę. Bo strukturę to i owszem - znam. Tylko co mi z tego. Dla mnie czas przeszły to przeszły, skąd mam niby wiedzieć kiedy mam użyć zaprzeszłego, a zamiast przyszłego teraźniejszy z jakąś tam konstrukcją ? Jak ktoś ma tyle zdolności żeby samemu to opanować to ja naprawdę rozumiem i podziwiam, ale nie każdy jest w stanie. Ja musiałabym cały czas przebywać wśród osób które się językiem obcym posługują i wtedy bym załapała - wyciągnąć z kontekstu itd. Ale CAŁY CZAS, a nie godzinę-dwie raz na kilka dni. [1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;47369274]No cóż widocznie jestem ewenementem na skalę światową. Napiszę coś w jednym czasie, a okazuje się, że to powinien być całkiem inny. [/QUOTE] Mam tak samo ![]() ---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Czy macie problem z pisaniem listu motywacyjnego ? Znalazłam całkiem fajną ofertę pracy, pewnie dużo chętnych itd, no ale spróbować mogę. No i oczywiście wymagają LM a ja tak nie lubię ich pisać :/ I zawsze mam problem z tym :/
|
|
#3976 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie zgadzam się też, że przebywanie w obcojęzycznym towarzystwie zawsze i na pewno pomoże w nauce języka - mało to Polaków w Anglii, którzy po 10 lat ledwo zamienią dwa słowa po angielsku? To jest według mnie kwestia zdolności językowych, których do mechanicznego klepania ćwiczeń gramatycznych wcale nie trzeba mieć. ---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3977 |
|
Zakorzenienie
|
norweski też ma gramatykę mega podobną :P, tylko hiszpański wygrywa bo słownictwo i samo brzmienie języka jest melodyjne (najłatwiej obok angielskiego przychodzi jego nauka) w norweskim mają takie zlepki słów (np. 3 słowa w jednym i wydźwięk ma taki kwadratowy - germański słabo mi idzie nauka), dodatkowo wszystko zaczyna się od zaimków - wkurza mnie to. Ale jak mus to mus, zawsze to ładniej wygląda jak ktoś umie się pochwalić 3 językami na poziomie B2.
|
#3978 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kontakt z językiem na codzień ćwiczy raczej własnie błyskawicznść reakcji + przestawienie sie automatycznie na myślenie w języku obcym. Przynajmniej ja tak mam i inaczej nie potrafię. Jak byłam w Szwecji to tam gdzie nie było Polaków (bo ich to zawsze słychać) nie miałam problemów z przestawieniem się na ang, nie przeszkadzało mi że robię błędy, po prostu chciałam się dogadać. W Polsce, siedząc przed komputerem i klepiąc zadanka z gramatyki w zeszycie nie złapię tego. Jak ktoś ma inaczej - super, ale nie każdy i tyle. Nie ma jednej idealnej metody do nauki i nie da się każdego zamknąć w określonych ramach. Jedni sie lepiej uczą na typowych zajęciach z gramatyki inni znacznie lepiej na zajeciach z Callana i każda z tych metod jest idealna - ale dla określonej osoby, a nie dla wszystkich.
|
|
#3979 |
|
Zakorzenienie
|
Coraltrees nie chce kopać leżącego, ale dlaczego nie złożyłaś po prostu wypowiedzenia w takiej sytuacji?
|
|
#3980 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
|
|
#3981 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wszystko zależy od naszej motywacji i wytrwałości.Ja np. uważam, że angielski znam bardzo dobrze, natomiast niemiecki... uczyłam się go 8 lat, ale przez ostatnie 6 nie używałam i mam wrażenie, że wszystko zapomniałam. Wiadomo, że tak nie jest, ale ciężko mi do niego wrócić bo nie mam kiedy tak wiem każda wymówka jest dobra, ale wychodzę z domu o 7 i wracam po 17, zakupy, pranie, sprzątanie i takie tam. Do tego urządzamy nowe mieszkanko więc co 3-4 razy w tygodniu jestem tym pochłonięta bez reszty. Myślałam o audiobookach, jadę do pracy samochodem ok. 45 min więc możnaby to jakoś spożytkować, ktoś coś może polecić?Była tu rozmowa o hiszpańskim, uczęszczałam na kurs tylko rok, ale również swierdzam, że jest to lekki i przyjemny język, ale niezbyt przydatny obecnie. Mam materiały do nauki w domu, ale teraz nawet nie myślę o tym żeby do nich zaglądać regularnie.
"Kiedy nie dostajesz tego, co chcesz, dostajesz coś lepszego - doświadczenie" Edytowane przez lazada Czas edycji: 2014-07-20 o 18:58 |
|
|
|
|
#3982 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Ja tak odświeżam teraz rosyjski, którego uczyłam się od podstaw w liceum (wpierw był głupi bunt, potem polubiłam ten język), na studiach zrobiłam wszystko by zdać angielski jak najwcześniej i zmienić język na rosyjski (miałam na uczelni trochę pokręcone zasady lektoratów w porównaniu z innymi uczelniami), teraz uczę się sama + w poleconej przez znajomą z liceum szkole. Na naukę nigdy nie jest za późno
|
#3983 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie podsluchalam pod oknem malolata gadala przez telefon że znalazla przez neta pracę przy zbieraniu do puszki kasy na jakieś hospicjum w marketach, ma placone 6zł/1h. Myślałam że takie rzeczy to wolontariuSze robią ,jestem ciekawa ile kasy z puszki idzie na ten szczytny cel
|
|
|
|
#3984 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3985 |
|
Konto usunięte
|
Chciałam zaaplikować do PwC, bo mają akurat nabór do Legal i nie wiem czemu zablokowali mi konto
---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ---------- Dlatego nigdy nie pomagam w taki sposób. Już wolę wysłać paczkę do jakiejś Afryki, przynajmniej wtedy mam pewność, że o ile celnicy nie rozkradną (co się na szczęście rzadko zdarza), będzie dobrze spożytkowana. Polskim żebrakom z cyklu pani da na biedne dzieci, dziękuję. |
|
|
|
#3986 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nie lubię wrzucać złotówek do żadnych puszek.
Mogę dać ubrania, jakaś pościel, nawet suchy prowiant, bo to ma znacznie większe prawdopodobieństwo właśnie trafienia do potrzebujących. Z kasą to różnie bywa niestety... To tak jak ktoś mi opowiadał, albo kolega albo koleżanka, nie pamiętam już, że jakiś żebrak przy sklepie prosił o kasę na jedzenie - no to się znajomy/a zlitowała, kupiła bochenek chleba i coś do niego i dała - no i dostała tym bochenkiem w plecy. Eh. Może ktoś podpowie: mam taką sytuację, że 2,5/3,5 roku spędziłam na jednej uczelni, kierunku nie ukończyłam bo stwierdziłam, że to nie dla mnie (w porę się ogarnęłam ) ale przez to mi powstaje taka 2 letnia luka w cv, bo to studia dzienne więc nawet wtedy nie pracowałam. No i nie wiem czy po prostu to olać i niech sobie będzie taka luka, czy coś wpisać ?No i jeśli zaczynam dopiero od października studia (zaoczne) a w ogłoszeniach jest zaznaczone "mile widziani" studenci, to też wpisać, że studia od 10.2014 czy na razie sobie darować/ ew. jak to ująć ? (zaczynam ekonomię, a niektóre stanowiska to może nie stricte finanse, ale coś tam się z tego pojawia)
|
#3987 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3988 |
|
Konto usunięte
|
Skoro już wiesz na pewno, że się dostałaś, to wpisuj.
|
|
|
|
#3989 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3990 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale jak to ujęłaś dokładnie ? po prostu, że studia takie i takie, ale jakis dopisek, że nieukończone czy jak ?
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:30.

A jak jeszcze dodać do tego rodzaje to anglicy naprawde sie gubią. No bo u nich jest tylko np rose. A nie różowy, rożowa, różowemu, różowej itd 

(i pokazuje IMHO tragedię podejścia 'uczymy pod test/egzamin/maturę') Z jakich źródeł próbowałaś się tego nauczyć i nie wyszło??? Czasy są tłuczone w podręcznikach dla gimnazjów... Jeśli nie chcesz ciągnąć tematu, to ok.
nienawidzę klimy w open space'ach. Albo za zimno albo za gorąco