|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2491 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu.
Odnośnie ubierania to mi się jeszcze kojarzy nagminne ubieranie dziecka w jakieś "ą-ę" ciuchy, odświętne, albo nowe ubranka, na spacer do parku, czy inne zwykłe wyjście, a potem zabraniają się maluchowi bawić, bo ubranie pobrudzi, albo zniszczy. Ja to nawet widziałam mamuśki ubierające dzieci na plac zabaw tak, że wyglądały jak z żurnala, a potem nawet do piaskownicy im wejść nie pozwalały
---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- Oj no, zdarza się
|
|
|
|
#2492 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mnie też. Ja to w ogóle jestem zwolenniczką wygodnych ciuchów dla niemowląt. Mój Młody czasami wyglądał (jak leżał w wózku), jakby wyszedł w piżamie, ale kij z tym, po co ma się gnieść w jakichś ciasnych gumach. Do chrztu miał zwykłe, białe ubranko bawełniane i był w bawełnianym rożku, bałabym się, że z takiego śliskiego mi zjedzie na posadzkę. |
|
|
|
|
#2493 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiec jakie wy znacie matki co w przypadku wyrzadzenia przez dziecko szkod mowia ze to jest spoko i otoczenie ma to zaakceptowac Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ---------- [1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;47404765]Odnośnie ubierania to mi się jeszcze kojarzy nagminne ubieranie dziecka w jakieś "ą-ę" ciuchy, odświętne, albo nowe ubranka, na spacer do parku, czy inne zwykłe wyjście, a potem zabraniają się maluchowi bawić, bo ubranie pobrudzi, albo zniszczy. Ja to nawet widziałam mamuśki ubierające dzieci na plac zabaw tak, że wyglądały jak z żurnala, a potem nawet do piaskownicy im wejść nie pozwalały ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- Oj no, zdarza się [/QUOTE]I kolejny raz normalnie nie wierze. Haha...naprawde sa takie matki? Ale jesli tak to nie ozm bo ozm rozumiem jako nadmierne skupianie sie na dziecku i pozwalanie mu na wszystko i wybaczanie, a przy tym zachowaniu to dziecko jest krzywdzone. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
07.07.2012 & Edytowane przez Magiusa Czas edycji: 2014-07-22 o 12:32 |
|
|
|
|
#2494 |
|
Konto usunięte
|
Nie, to akurat nie OZM, ale równie jak OZM miażdżące zachowanie mamuś
|
|
|
|
#2495 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Moja mama. Ostatnio dała Młodemu się bawić swoim srebrnym zegarkiem. Młody mi zrobił rysę na pół ściany w swoim pokoju. Tzn. nie szkoda mi ściany, bo wiadomo, jak będzie wkrótce wyglądać, ale no cóż... ![]() ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- Cytat:
Tzn. żeby nie było, ja też czasami stroję Młodego Ale jakoś udaje mi się dobierać mu ciuchy tak, żeby go nic nie gniotło, np. body z kołnierzykiem, które wygląda jak polo, niby nic, a jakieś gatki do tego i już elegancja Francja
|
||
|
|
|
#2496 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie jest to chyba klasyczne OZM...
Babcia 'moich' dzieci, ktorych bylam au pair w UK jest bardzo posh A ze dwie mlodsze (4 i 5 lat) sa slicznymi dziewczynkami to babcia co i rusz kupowala im sliczne sukienki. Sliczne, bo markowe i przesadnie drogie. I tylko to bylo wyznacznikiem. Fason, material, wygoda - nie ma znaczenia... byle metka byla Dziewczynki ich nie znosily - bo byly bardzo niewygodne, z wygladu tez niezbyt atrakcyjne - troche babciowe i zwykle szaro-bure Czasem babcia terroryzowala mnie i mame dzieci, zeby je ubrac w te sukienunie... rzadko sie udawalo. Ja tez ich nie lubilam, bo gniotly sie jak szalone i prasowalo sie je godzinami :/ Babka nie mogla zrozumiec czemu male nie nosza jej prezentow. Najczesciej tlumaczylysmy jej, ze sukienki sa zbyt cenne i nie chcemy ich zniszczyc.
|
|
|
|
#2497 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No litości.---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- [1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;47403609]I zgodziłabym się z taką osobą, bo trudno wymagać od zwierzęcia, żeby się zachowywało jak człowiek i rozumiało, żeby Ci PRZYPADKOWO nie zrywać bransoletki, od tego jest człowiek, żeby przed zabawą ze zwierzakiem ją ściągnąć, serio obarczałabyś psa winą i uznała to za Odpsowe Zapalenie Mózgu? No bez jaj Masz oczywiście prawo być zła, czy smutna, ale to jest ryzyko wliczone w zabawę z małym psem - że coś zerwie, pogryzie itd i to człowiek (czy w wypadku dziecka - dorosły) musi pomyśleć za drugie stworzenie. Podobnie jest z dziećmi, nie mieć łańcuszka na szyi biorąc dziecko na ręce, nie dawać mu do zabawy drobnych przedmiotów, dlatego właśnie mam wrażenie dzieci tak irytują ostatnio sporą część osób, bo wymaga się od nich, żeby się zachowywały jak dorośli, ja sama dopiero uczę się tej tolerancji na wieczną dziecięcą niemożność usiedzenia na dupie i głupie gadki, ale staram się pewne zachowania zrozumieć. Co innego matka-kwoka, co świata poza didem nie widzi, albo pozwalająca dziecku na demolowanie mi mieszkania, wymuszanie wrzaskiem i inne durności, a co innego faktycznie uwarunkowane zachowanie typu to, że jak się nachylę nad dzieckiem z łańcuszkiem, to może mi za niego pociągnąć i zerwać, albo jak zostawię na niskim stoliku porcelanową figurkę to może mi ją stłuc... Niektórym to już nawet to, że dziecko się śmieje, albo bawi zaczyna przeszkadzać, bo wiecie, może się bawić, ale przynajmniej dwa kilometry ode mnie _^_[/QUOTE]Tylko wiesz, to właśnie chodzi o to żeby mamy zwracały uwagę na to co dziecko robi, zeby nie było szkód. Tak jak z pieskiem, pilnuje się go. I żeby nie było sytuacji "to dziecko, pozwól mu się pobawić". A jak ktoś idzie w gości, to tym bardfziej dziecka się pilnuje, a nie wymaga od gospodarzy usunięcia wrażliwych przedmiotów z zasięgu dziecka. Co do łańcuszka, to osoba, która się nad dzieckiem nachyla powinna się martwić o biżuterię. I dziecko ma się zachowywać jak dziecko. Ale rodzice mają go pilnować. Przypomniało mi się. Noszę okulary, które też dośc często fascynują malutkie dzieci. I raz dziecko znajomej, siedząc obok w autobusie wyciągało do nich rączki. Mama nie reagowała, w końcu zwróciłam uwagę żeby go trzymała może, bo się obawiam żeby jej nie narazić na koszty, a to blisko 1000 zł. Obraziła się.
Na zaufanie się pracuje - na jego brak też. Edytowane przez Lillkaa Czas edycji: 2014-07-22 o 14:14 |
|
|
|
|
#2498 |
|
Zakorzenienie
|
A jak wlascicielka psa powie ojej to tylko szczeniak ttrzeba bylo sciagnac ta branzoletke to juz PZM?
Edytowane przez OYE Czas edycji: 2014-07-22 o 14:12 |
|
|
|
#2499 |
|
Zakorzenienie
|
Tak. Znam takich co uwazaja zwierzeta za swoje dzieci i zamiast wyprowadzac je na spacer.. noszą na rękach
|
#2500 |
|
Zakorzenienie
|
Tez takich znam. Znam taka pania ktora dla swoich kotow zatrudnia nianie zeby spala u nich w domu jak ich nie ma bo koty nie lubia byc same. To szczegol ze koty dzikie I z pod lozka nie wychodza. Jak raz o tym napisalam to nie jedna kociara na mnie naskoczyka ze co w tym zlego to tylko wspaniala troska o kotki
|
|
|
|
#2501 |
|
Konto usunięte
|
W zasadzie - jej koty, jej kasa, jej sprawa. Krzywdy nikomu nie robi.
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2502 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;47406736]W zasadzie - jej koty, jej kasa, jej sprawa. Krzywdy nikomu nie robi.[/QUOTE]
fakt, co nie znaczy ze nie jest to KZM albo np strasznie mnie drazni jak biegam i jakis kundel do mnie podlatuje i slysze "on jest lagodny" lub kolezanka ma kota, jak ja odwiedzam to kot caly czas sie kreci kolo mnie, chce siadac na kolana, chce by go glaskac itp, osobiscie nie znosze kotow Edytowane przez OYE Czas edycji: 2014-07-22 o 14:44 |
|
|
|
#2503 |
|
Raczkowanie
|
własnie wróciłam z zakupów i musze się wyżalić
![]() szłam do pewnego sklepu B. Po drodze przechodziłam koło kamienicy w której jest sklep odzieżowy i akurat przyjechał samochód dostawczy i wjechał na chodnik tak, ze zostało takie male przejście. Z przeciwka szły dwie kobiety i jedna pchała wózek - no to stanęłam, żeby je przepuścić i nie pchać się kto pierwszy ten lepszy. Nagle one staneły w tym przejściu i stoją... gadają gadają - mowie "przepraszam, może się Pani przesunąć bo nie ma jak przejść" a ona do mnie "idź Pani drogą bo ja tu stanęłam zeby na główkę małemu nie świeciło bo czekam na Beatke". wtf stanęła w przejściu i ludzie musza omijać samochód dostawczy i iść ulica bo nie może świecić małemu w glowe. Musiała AKURAT TAM....
Edytowane przez Lubell Czas edycji: 2014-07-22 o 17:15 |
|
|
|
#2504 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2505 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ogóle dostaję szału kiedy auta stoją na chodnikach, nie można przejechać, ostatnio musieliśmy z mężem dość sporo drogi nadłożyć, trzeba było auto ominąć, bo się wózek nie mieścił. A gdzie indziej były barierki, wysokie krawężniki i inne takie, które skutecznie nam poblokowały drogę. Ja bym tak nie stanęła w przejściu jak tamta pani, mogła inne miejsce znalezć, ale nóz mi się w kieszeni otwiera jak auto staje na chodniku.
|
|
#2506 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Błagaaam.
|
|
#2507 |
|
.
|
ale to na czas dostawy - siła wyższa. tym bardziej, że trochę przedźwigać pewnie trzeba.
|
#2508 |
|
damn good coffee
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;47404153]W życiu bym nie kazała koleżance odkupić mi bransoletki, bo pies na mnie skoczył i przypadkowo ją rozerwał, to jest jakiś totalny absurd
Chyba ten fakt do niektórych nie dociera. Już pomijam to, że taka rzecz się dzieje zwykle szybciej, niż ktokolwiek zdąży zareagować, zabrać psa, wziąć na ręce, czy coś. Sekunda i masz po biżuterii.[/QUOTE] Zwierzę jest zwierzęciem i owszem 'nie ogarnia', ale właściciel jest za nie odpowiedzialny, i za szkody przez nie wyrządzone też. Gdyby mi pies rozerwał biżuterię, ubranie, cokolwiek, to mogłabym żadać naprawienia. Gdyby mój zwierzak komuś zrobiłby krzywdę, naprawiłabym ją. Analogicznie do odpowiedzialności rodzica za dziecko. 'To tylko pies' nie wyłącza odpowiedzialności. Gdyby Twój pies coś zniszczył też byś go tak usprawiedliwiała? Kiedyś małe dziecko (wychowywane w 100% bezstresowo), już chyba o tym pisałam, zniszczyło membranę w głośnikach mojego taty (bardzo drogi sprzęt). Oczywiście skończyło na 'to tylko dziecko, nic się stało, tylko się bawiło', rodzice się do żadnej odpowiedzialności nie poczuwali Edytowane przez kawa_zmlekiem Czas edycji: 2014-07-22 o 15:55 |
|
|
|
#2509 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak myśmy mieli wyjście albo czekać godziną aż się wyładuje albo nadrobić pól kilometra.
|
|
#2510 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2511 |
|
Zakorzenienie
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;47407765]Ty chyba w ogóle zwierząt nie lubisz, to Twój problem, nie właścicieli. Ja bym w życiu nie zamykała np. swoich kotów w łazience, żeby się przypadeczkiem nie zakręciły obok osoby, która ich nie lubi. Nie wiedziałam, że pozwalanie luźno biegać po domu swoim zwierzętom to już Odzwierzakowe Zapalenie Mózgu
[/QUOTE]psy lubie ale tylko swoje/rodzinne/znajomych, obcych nie lubie nie mam ochoty jak biegam zeby jakis kundel co chwile mnie obwachiwal czy moje dzieci jak jestesmy w praku kolezanka wie ze kotow nie znosze, nic by sie nie stalo jak by kota zamknela w pokoju na ta chwile co jestem u niej, dlatego ja bardzo zadko odwiedzam jak juz jest jakis mus, ma bzika na punkcie tego kota |
|
|
|
#2512 |
|
Raczkowanie
|
To jest takie typowo kamienicowe osiedle - waskie uliczki, waskie chodniki wiec to normalny widok dla mnie i owszem wkurzylo mnie to ale co mialam zrobic? Wejsc do sklepu i zrobic awanture?
Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalk
|
|
#2513 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Cytat:
A jakby ktoś do mnie przyszedł do domu i powiedział "zamknij koty do łazienki, bo ich nie znoszę" to chyba bym śmiechem zabiła. I zdecydowanie odechciałoby mi się zapraszania do domu takiej osoby. |
|||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2514 | |
|
damn good coffee
|
Cytat:
Musiałabym potem każdemu gościowi płacić za pralnię, bo linieje niemiłosiernie przez cały rok. Nie wiedziałam, że to jakiś problem.---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- [1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;47408113]Mam wrażenie, że ludzie nie czytają tego, co inni piszą. Przytoczę więc fragment mojego posta: Teraz jaśniej? Jakby mi jakieś dziecko celowo lub przez niedopilnowanie rodzica uszkodziło sprzęt, czy uderzyło np. mojego kota, to byłaby awantura, chyba sprawa oczywista. ---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- [/QUOTE] Ale ty cały piszesz że 'celowo', a to nie ma znaczenia. |
|
|
|
|
#2515 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kurcze jak mnie to wpienia. Ewidentnie winien jest kierowca ale nie, poskarżyć trzeba się na babę z dzieckiem. invisible_01, kiedyś chyba Klarissa pisała o tym, że ma ochotę takim kierowcom rysować lakier, po ostatnim doświadczeniu nawet ją rozumiem.
|
|
#2516 |
|
Zakorzenienie
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;47408113]
Ja generalnie nie lubię żadnych psów i się ich boję, ale do głowy by mi nie przyszło powiedzieć, żeby ktoś tego psa zamknął, czy przywiązał w jego własnym domu... A jakby ktoś do mnie przyszedł do domu i powiedział "zamknij koty do łazienki, bo ich nie znoszę" to chyba bym śmiechem zabiła. I zdecydowanie odechciałoby mi się zapraszania do domu takiej osoby.[/QUOTE] moj brat mial boksera i jak ktos go odwiedzal to zamykal psa, nie tylko dla tego ze moze ktos nie lubiec ale dla bezpieczenstwa, szczegolnie jak przychodzily dzieci. Pies bardzo lagodny byl ale nigde nie wiadomo. ---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- ja tez nie wiedzialam ze to jakis problem. Dla mnie to normalne ze jak zapraszam gosci to chce by sie czuli dobrze w moim domu |
|
|
|
#2517 |
|
Raczkowanie
|
Bo wystarczy gora pare sekund zeby sie przesunac z wozkiem? XD
Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalk
|
|
#2518 |
|
Konto usunięte
|
No gdyby mi dzieciak laptopa zniszczył no to nie miałoby znaczenia, czy celowo, czy też nie, ale dlatego takiego sprzętu bym na wierzchu nie zostawiła. I ja uważam, że rodzice oczywiście dzieciaka powinni pilnować, nie tylko żeby nic nie zepsuł, ale żeby nie doszło do tragedii w związku z jakimiś wrzątkami, nożami, otwartym balkonem itd. Niemniej od tego właśnie my-dorośli jesteśmy, żeby trochę za dziecko myśleć - nie zostawiać w zasięgu ręki jakichś tłukących się ozdób, zdjąć łańcuszek, a nie potem mieć pretensje, że dziecko za niego chwyciło, albo z najniższej półki nam szklaną ozdobę zrzuciło. Trochę wyobraźni trzeba mieć, i tyle. Dzieci tak już mają, że są nazbyt ciekawskie, wszystko ruszają, biorą do buzi, tak było, jest i będzie, to, że tak robią nie jest ich złośliwością, ani objawem OZM ze strony rodziców. Nie zawsze rodzic niestety zdąży w porę zareagować, więc najpierw powinniśmy zadbać o to, żeby zminimalizować możliwość wydarzenia się w ogóle takiej sytuacji. Tak się rozpisuję, a nie wiem w sumie, czy mówimy o tym samym
Bo jeżeli chodzi o to, czy rodzice powinni, jeżeli już się tak przydarzy, za taką sytuację przeprosić/zadośćuczynić, czy powiedzieć "No bo to dziecko, to może", to oczywiście powinni to pierwsze, chyba nie ma wątpliwości
|
|
|
|
#2519 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo wystarczy nie stawać na chodniku, żeby ludzie mogli przejść?
|
|
#2520 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiadomo, że do małych dzieciaków bym takiego psa niebezpiecznego nie dopuściła, ale myślałam, że nie o takiej sytuacji mówimy. Ja się czasami boję, że mnie niektóre psy znajomych zjedzą, ale przebolewam, głównie właśnie dlatego, że dla mnie zwierzak to członek rodziny i byłoby mi strasznie przykro, gdyby ktoś mi kazał wyrzucać moje ukochane, nieszkodliwe koty do łazienki. Bo właśnie, co innego kwestia bezpieczeństwa, a co innego jakieś wydziwianie, że się "nie lubi". Cóż, jeśli o mnie chodzi to jest to ryzyko wliczone w odwiedziny, jak ktoś kotów nie lubi, niech lepiej mnie w domu nie odwiedza I nie mówi mi o tym
Edytowane przez daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e Czas edycji: 2014-07-22 o 16:20 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:22.

07.07.2012

Ale jakoś udaje mi się dobierać mu ciuchy tak, żeby go nic nie gniotło, np. body z kołnierzykiem, które wygląda jak polo, niby nic, a jakieś gatki do tego i już elegancja Francja 

Haters Gonna Hate 
Chyba ten fakt do niektórych nie dociera. Już pomijam to, że taka rzecz się dzieje zwykle szybciej, niż ktokolwiek zdąży zareagować, zabrać psa, wziąć na ręce, czy coś. Sekunda i masz po biżuterii.