|
|
#1651 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczniowe mamusie 2015, cz. II
Cytat:
Dusiolka i super że córcia tak się kręci ![]() ja postanowiłam że jutro zapytam gina czy by mógł mi zrobić usg i sprawdzić płeć taka jestem niecierpliwa nie wytrzymam do połowy sierpnia a jeśli się dzidzia nie ujawni to chociaż sobie na nią popatrzę jak się zgodzi gin
Nasze serca przestukują się ze sobą moje głośniej, twoje dobitniej... Edytowane przez Eirene1987 Czas edycji: 2014-07-22 o 21:56 |
|
|
|
|
#1652 |
|
Zakorzenienie
|
Eirene:dzisiaj zrobila mi taka mala niespodzianke
cudo
|
|
|
|
#1653 |
|
Wtajemniczenie
|
charliss witaj
elvira najważniejsze że wszystko w porządku dbaj o was i dużo odpoczywaj zgodnie z zaleceniami ![]() Też zdarza mi się jeść śmieciowe jedzenie
|
#1654 |
|
Zakorzenienie
|
Dobry wieczór
padam dzisiajButelki miałam (i mam nadal, ale chcę kupić nowe) firmy Tommee Tippee, za cały zestaw zapłaciłam ok 60zł (2 małe butelki, 2 duże butelki, niekapek, smoczek - który się nie przydał, smoczki do butelek z większą dziurką). Podobały mi się smoczki, bo miały zbliżony kształt do piersi i sutka. Miałam też jedną z Aventu (widziałam, że u nich zmienił się dizajn). I w temacie karmienia u mnie wyglądało tak. Po cc neonatolog powiedział mi, że możemy próbować do tygodnia czasu. Dali mi małą w następnej dobie i od tego momentu w ciągu dnia karmiłam ją na zmianę piersią. Musiałam tego bardzo przypilnować, bo mała nie dopominała się o jedzenie, ot takie dziecko mi się trafiło. W 4 dobie był już lajcik. Córka ładnie przybierała na wadze i dostałyśmy pochwałę od największej hetery lekarki (która cały czas chodziła i mówiła "karmić, karmić, karmić") neonatolog za to karmienie. W domu szło nam całkiem nieźle, ale jak córka miała miesiąc trafiła do szpitala z podejrzeniem zapalenia płuc i tu zaczęły się schody. Był remont oddziału, sezon grypowy, wszystkie łóżka zajęta. Oddając ściągnięte mleko panie pielęgniarki wyśmiewały, że mało, potem wylewały (nie raz byłam świadkiem takich działań - oponowałam, chodziłam wszędzie gdzie się dało, ale nic się nie wskórało). Małą celowo karmiły przed moim przyjściem mlekiem mm, żeby było śmiesznie, nie dostawała mleka ha, które dawano dzieciom karmionym piersią, tylko dostała zwykłe pro ( u nas był akurat nan). Ponad to, panie na siłę dawały dzieciom smoczki zrobione z tych co nadają się na butelkę. Po 4 dniach miałam bardzo zaburzoną laktację. Małą wypisano i wróciłyśmy do domu. Próbowałam walczyć o laktację, aby nie karmić jej mm. Do tego miałam bardzo poraniony lewy sutek, wręcz naderwany, ból przeokropny, nic nie działało. Niestety, któregoś dnia, mąż uświadomił mi, że mała po 2-ch piersiach nadal jest głodna. Rozpłakałam się i wysłałam go po mm do apteki. I tu przydały się butelki, które spokojnie czekały sobie na swoje "wejście". Nie zrezygnowałam z karmienia piersią, przeszłyśmy na karmienie mieszane czyli pierś + mm, ewentualnie pierś, a później mm. Nie mogłam się pogodzić z początku z tym, popłakałam sobie, ale córka była ważniejsza. Tym systemem dotarłyśmy do 6 miesiąca i wtedy to przeszłyśmy na mm całkowicie (była na nim do 3 urodzin z zalecenia lekarza-pediatry, teraz pije normalne mleko 3,2%). Przyjmowała na początku NAN Pro, jak kończyliśmy numer 3 przeszliśmy na Bebiko 3, potem 4, bo NAN Pro 4 jest mega ciężki do zdobycia. Ot taka nasza przygoda. Powiem jeszcze tyle, że nie byłam nastawiona na żaden rodzaj karmienia, starałam się przyjmować to, co dał nam los. Chociaż były ciężkie momenty. I na mojej liście już pojawił się zakup kolejnego zestawu butelek firmy TT. Witam nowe mamuśki elvira ależ mnie nastraszyłaś, dobrze, że jest już wszystko ok
|
#1655 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1656 |
|
Zakorzenienie
|
suszarka jem to na co mam ochotę i zdarza się, że jest to jedzenie śmieciowe. Np. jutro jadę z dziećmi na wycieczkę, która będzie "warsztatem robienia pizzy" Tak więc pewnie sobie zjem
![]() Od dwóch dni chodziła za mną ochota na zimną coca-colę i znajoma z placu zabaw poprosiła męża, aby mi kupił po drodze, bo ciężarnym się nie odmawia Poczułam się głupio (kasę muszę oddać, bo wybrałam się bez grosza), ale jaka szczęśliwa, jak już się napiłam ![]() ---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- I tu jeszcze dla mnie ważna rzecz. Na mojej liście jest też laktator (nawet jeżeli nie będzie potrzebny trudno, nie chcę popełnić drugi raz tego samego błędu co w pierwszej ciąży), a to dlatego, że kiedy córka trafiła do szpitala nie miałam go. Wracając o 23 ze szpitala byłam w takiej rozpaczy, że nie myślałam, że jest gdzieś jakieś Tesco czynne 24h, gdzie będę miała do wyboru kilka laktatorów. Na szybko musiałam kupić laktator i jakieś pojemniczki na mleko. Podjechaliśmy do apteki, a tam jedyny jaki był to był tłokowy (dokładnie takie badziewie, które kosztowało grubo ponad 50zł http://allegro.pl/laktator-reczny-la...372907513.html), a za pojemniczki posłużyły mi pojemniki na mocz (kilka sztuk, później dokupiłam takie prawdziwe). Takie życie.
|
#1657 |
|
Zakorzenienie
|
Dusiolka tutaj bardzo popularne jest dodawanie do wieczornego mleka...whiskey, tak łiski.Alkoholu. Tylko po to, zeby się wyspać.
|
|
|
|
#1658 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie się dowiedzialam, ze u wujka od dwóch tygodnia wykryli jakiegos guza na mózgu czy cos w tym stylu. .. dzisiaj go transportowali do szpitala w Warszawie. Jutro ma miec jakas operacje. Jestem w szoku po prostu... jezuniu
oby się wszystko dobrze skończyło.
|
#1659 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1660 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1661 |
|
Zakorzenienie
|
Kinqa będzie dobrze
![]() Katerina słyszałam o takich praktykach z alkoholem Jak byłam w pierwszej ciąży, to babcia miała robioną endoprotezę biodrową jednej nogi. Teraz jestem w drugiej ciąży, to będzie na jesień miała robioną drugą. To jakieś przeznaczenie.
|
#1662 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1663 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1664 |
|
Zakorzenienie
|
Katerina że jak?
pierwszy raz słyszę Ja pamiętam, że starszemu dziecku babki zawsze gadaly by dac paluszek zanurzyć np.w likierze z %%%,żeby lepiej spało ,ale ,żeby dolewac whisky?! :P
|
#1665 | ||
|
Zakorzenienie
|
oj ruchy dziecka w brzuchu to jest coś fantastycznego nie da się tego opisać. wiesz że tam w środku jest taki mały człowieczek i się rusza
Lilijka3 ale miałaś przygody z karmieniem. ja ci powiem też się nie nastawiałam jakoś ale bardzo przykro mi było ze mały się nie najada. ryczałam z tego powodu czułam się okropnie doszedł do tego baby blues i masakra była. w końcu mąż mi przegadał do rozumu i zrobił małemu mm od tego czasu było o niebo lepiej. ja też chyba kupię. poprzednio miałam medelę elektryczną i żałuję cholewcia że ją sprzedałam. Cytat:
chociaż........ moja mama opowiadała że jej prababcia dawała jej jakieś coś (zioło jakieś 0chyba nie pamiętam nazwy - nie wiem czy to nie wywar z maku - co przecież jest narkotykiem) i po tym moja mama (malutka) spała jak zabita przez kilka godzin a babcia szła w pole. ot głupota kiedyś. aczkolwiek i dziś jej nie brakuje Cytat:
nie stresuj się ![]() lecę spać
|
|
#1666 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1667 |
|
Zakorzenienie
|
a jak niektóre babcie mówią "zanurz dziecku smoczek w cukrze to się uspokoi"
też takie są praktyki... albo dawanie wody z cukrem dziecku...Eirene miałam przygody, ale też mąż uświadomił mi, że trzeba wspomóc mm, bo nie wolno dopuścić do tego, aby dziecko było przegłodzone. Też nie potrafiłam się z tym pogodzić ( tak jak ty, baby blues itd), ale dziecię ważniejsze.
|
#1668 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tutaj jest to bardzo popularne wśród matek, niby nikt nie daje, ale wiadomo, ze większość matek nie śpiących dzieci dodaje. Mnie już mało co zdziwi, ostatnio widzialam jakoś 4tyg (tak mi sie podsłuchało ) dziewczynke w spacerowce-parasolce, na siedząco. Oh, książkę idzie napisać o ich metodach.Jak nie szanują ciazy, tak i dzieci dla mnie dziwnie chowają. Pewnie nie wszyscy naturalnie
|
|
|
|
|
#1669 |
|
Zakorzenienie
|
To mój kolejny szok apropo UK .
|
#1670 |
|
Zakorzenienie
|
Wg nich to ja byłam głupia, że chodzilam jak zombi przez pół roku,
Teraz wiem, że trzeba było dać mm a nie za wszelką cene trzymać sie karmienia piersią, dziecko w pewnym momencie przestało tyc a mna pielęgniarka od dzieci (tzw health visitor) musiała potrząsnąć, Bo chyba bym sie wykończyła. Lekcja zapamiętana
|
|
|
|
#1671 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Załatwialiśmy tak sprawę karmienia mojego najmłodszego brata, mama musiała szybko wrócić do pracy i chociaż jadł też jej pokarm z butelki to noe miał problemu ze ssaniem piersi, a nawet przez pierwszy miesiąc jadł głównie tak, bo mama miała bardzo dużo pokarmu i małemu noe odpowiadała wielkość piersi i sutków, więc ratowaliśmy się w ten sposób ![]() ---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ---------- Cytat:
![]() Mam na roku koleżankę, urodziła pod koniec 1 roku, cały czas studiowała z nami, kombinowała z planem, żeby mieć np 3 dni zajęć pod rząd a reszta wolne Dawałyśmy jej notatki jak nie mogła być, zaliczała część rzeczy indywidualnie, właśnie obroniła licencjat, wszystko w terminie, więc trochę samozaparcia organizacja i na pewno dasz radę ![]() ---------- Dopisano o 00:03 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:51 ---------- Cytat:
|
|
#1672 |
|
Zakorzenienie
|
Teja:napisałam przeciez ze jedna butelkę owszem bede miała -do swojego mleka ewentualnie lub herbatki.
---------- Dopisano o 01:00 ---------- Poprzedni post napisano o 00:54 ---------- naturalnekarmienieniemowl at.blogspot.com Jest tam artykuł poświęcony mleku naturalnymu i modyfikowanemu, ogólnie o karmieniu
|
|
|
|
#1673 |
|
Zakorzenienie
|
Kinga bądź dobrej mysli kochana
bedzie dobrze .musi byc Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Zakochani ...zaczarowani od 02.11.2008 11.05.09 żegnaj kruszynko ![]() 17.03.10 żegnaj kruszynko ![]() wrzesień 2010 znowu żegnamy kruszynkę ![]() 07.05.13 ciąża pozamaciczna ![]() 04.05.14 - II kreseczki 20.12.14 - pojawiła się na świecie!! nasz cud |
|
|
|
#1674 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
tak mi się dobrze spało nad ranem....Za godzinkę do pracy. wredota wprawdzie ja już dawno po studiach, ale wiem, że dziewczyny na dziennych świetnie sobie radziły. Jeszcze jak był spoko dziekan to dostawały IOS (indywidualna organizacja studiów). A jak robili pod górkę to procedurę zaczynały "od tyłu". Wszystkie dzieciaczki ślicznie urosły, a mamy pokończyły studia w terminie. Niektóre to nawet zaliczały przedmioty we wcześniejszych terminach (przed porodem) i tu też nie było problemu. Z kolei na podyplomowych wyglądał system tak, że np. mieliśmy 5 godzin zajęć z jednym wykładowcą na jednym zjeździe i przedmiot się nie powtarzał. W takiej sytuacji była koleżanka. Więc my jako jej znajome poszłyśmy do wykładowcy i wytłumaczyłyśmy, że ona świeżo po porodzie i nie mogła być na zajęciach. To w ramach zaliczenia musiała wykonywać jakieś prace, a potem je przedłożyć.
|
#1675 |
|
Przyczajenie
|
Hi Hi ja też kilka razy zgrzeszyłam w ten sposób, ale to chęć była nie do odparcia mniam---------- Dopisano o 07:09 ---------- Poprzedni post napisano o 07:02 ---------- lilijka i teja : mam nadzieję, że też jakoś dam radę skoro inni dają. chcialabym zostac przez pierwszy miesiac z maluszkiem w domu ale nie wiem czy bedzie to możliwe ehh trzeba bedzie sie wziac w garsc !
|
|
#1676 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Trzymajcie kciuki, zeby moj uparciuch zechcial sie dzisiaj pokazac, bo wlasnie jade na usg i wolalabym, zeby juz go pomierzyli...
|
|
#1677 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczyny,
dziś już środa, coraz bliżej do piątku ![]() Elvira - ciszę się, że już wszystko ok!
|
#1678 | |||
|
Zakorzenienie
|
hejo
![]() Cytat:
albo pamiętam Oli miał 4 miesiące babcia zrobiła zupę grzybową pyta: - dasz mu? ja oczy na nią czy żartuje czy co. a ona: - weź samego wywaru bez grzybów mówiła poważnie :P aby smoczek w alkoholu zamoczyć to ciocia mi proponowała. różne dziwne rady slyszałam. Cytat:
Cytat:
|
|
#1679 |
|
Zakorzenienie
|
Hejo. Jak coś żyję
Zjadlam właśnie ledwo co dwie kanapki plus Inke sobie zaparzylam. Wstalam trochę z bólem głowy... Za godzinkę wychodzimy do szpitala,najpierw wizyta młodej u laryngologa tutejszego. Mam nadzieję, że nie przeciągna i zdążę na usg powiem od razu w recepcji jaka jest sytuacja.
|
#1680 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry, a raczej średni, bo poranem z
![]() ale juz jestem w pray i tylko coś kaszlam i łzawią mi oczy później nadrobie
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:51.

taka jestem niecierpliwa 

padam dzisiaj

oby się wszystko dobrze skończyło.
To jakieś przeznaczenie.

pierwszy raz słyszę
nie stresuj się

powiem od razu w recepcji jaka jest sytuacja.