Styczniowe mamusie 2015, cz. II - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-23, 11:34   #1711
suszarka
Buc

Dot.: Styczniowe mamusie 2015, cz. II

Cytat:
Napisane przez charliss Pokaż wiadomość
To ja nie wiem jak oni to.licza, ja.mialam 1,5 i 1,7 i mialam po samym usg 1:4000 mniej wiecej a wiek poniżej 25 lat, zadnego obciążenia w wywiadzie. Dopiero po paapie mi wyszlo jak u Ciebie. W każdym razie dobrze ze wiem ze wszystko jest ok bo bardzo sie stresowalam.

może u teji1 było więcej markerów mierzonych a u Ciebie mniej.
Stary 2014-07-23, 11:35   #1712
teja1
Zakorzenienie

Cytat:
To ja nie wiem jak oni to.licza, ja.mialam 1,5 i 1,7 i mialam po samym usg 1:4000 mniej wiecej a wiek poniżej 25 lat, zadnego obciążenia w wywiadzie. Dopiero po paapie mi wyszlo jak u Ciebie. W każdym razie dobrze ze wiem ze wszystko jest ok bo bardzo sie stresowalam.
Wiesz co, ale to nie tylko z przezierności wyliczają prawdopodobieństwo, ja mam wszystko rozpisane na wynikach. Poza tym są pomiary przepływów, kość nosowa, wykształcenie narządów, długość dwuciemieniowa, przewlekłe choroby matki, obciążenie rodzinne i jeszcze u mnie mierzył długość szyjki, przepływy w obu tentnicach macicznych czyli doppler znowu i z tego jeszcze mam prawdopodobieństwo porodu przedwczesnego, zahamowania wzrostu płodu i dużej masy urodzeniowej, pod warunkiem, że będę miała dalej dobre wyniki morfologii i nie przyplącze się cukrzyca ciążowa. Dużo tych pomiarów robił...

A w ogóle powtarzałam wyniki cukru i mam wzorcowe w przeciwieństwie do pierwszej proby na granicy...

A nereczki mojego małego lokatora produkują już nawet mocz, co mnie mocno zaskoczyło.
Stary 2014-07-23, 11:47   #1713
charliss
Zadomowienie

Teja właśnie dlatego ze u mnie tez to wszystko mierzyl i bylo wrecz idealnie a aparat podobno najlepszy w moim miescie, lekarz z certyfikatem FMF ( w zasadzie tylko Ci lekarze powinni oceniac testy pappa-podobno) a wynik tak rozny.
Chcialam robić test z krwi dajacy 99% pewnosci ale ze wzgledu na wysoka cene i dobry wynik usg w ostatniej chwili zrezygnowalam. Teraz nie wiem czy sie nie powinnam zaczac martwic skoro.moj wynik wcale taki idealny nie wyszedł.

W sensie usg powinni robic lekarze z fmf, nie tylko papa.
A dlaczego to ryzyko porodu przedwczesnego?

Edytowane przez charliss
Czas edycji: 2014-07-23 o 11:50
charliss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-23, 11:50   #1714
teja1
Zakorzenienie

Hmm... To nie wiem. A jakie Ci te prawdopodobieństwa wyszły?
Widzę, że mam jeszcze ocenę stanu przedrzucawkowego.
Stary 2014-07-23, 11:52   #1715
charliss
Zadomowienie

Wyjsciowe mialam 1:1800, po usg 1:4000 a po pappa 1:15000. Stan przedrzucawkowy to pewnie z powodu ciśnienia?
Stary 2014-07-23, 11:53   #1716
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

Cytat:
Napisane przez LindaC Pokaż wiadomość
Teja gratulacje!

wiecie co dziewczyny? zgłupiałam już totalnie w temacie ciuszków

siedzę sobie na necie i oglądam sklepy z niemowlęcymi ubrankami i na mój gust to najchętniej bym kupiła same pajacyki bo to w końcu środek zimy będzie, więc w takim pajacyku to ciepło, bo długie nogawki, długi rękaw i jeszcze stopki zakryte.

A ubieranie body bez rękawków, na to spodenek i kaftanika to może znów przegrzanie poza tym czy takie spodenki nie cisną w brzuszku?

nie wiem już nic mamy doświadczone - pomóżcie miałyście już dziecko zimowe?
ja urodziłam w lutym,a u nas to środek zimy,grzejemy częśto az do maja
Zakładałam na noc weste z długim rękawem,na to pajacyk.
Na dzień wyszykiwałam bluzeczek plus spodenki ze stópkami,
coś takiego,pisze,że piżama ale co tam: http://direct.asda.com/george/baby/s...efault,pd.html
bo skarpetki spadały a jak był starszy to po 3min ściągał je z radością.
Do teraz używam tych vest z długim rękawem a na to np koszulka z krótkim rękawem albo lekka kamizelka bawełniana.
U nas jest zimno ogólnie,wiec do lata częśto używałam pajacyków polarowych,
do spania jak było zimno używałam otulaczy,coś jak rożek ale nie to samo:
http://www.ebay.co.uk/itm/New-Born-B...item3f324beec8

pózniej,w sumie do ostatniego maja uzywałam śpiworka,są tez z rękawkami:
http://www.ebay.co.uk/itm/Baby-Gro-B...item19f0b9ca97
Katerina_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-23, 11:54   #1717
suszarka
Buc

Cytat:
Teja właśnie dlatego ze u mnie tez to wszystko mierzyl i bylo wrecz idealnie a aparat podobno najlepszy w moim miescie, lekarz z certyfikatem FMF ( w zasadzie tylko Ci lekarze powinni oceniac testy pappa-podobno) a wynik tak rozny.
Chcialam robić test z krwi dajacy 99% pewnosci ale ze wzgledu na wysoka cene i dobry wynik usg w ostatniej chwili zrezygnowalam. Teraz nie wiem czy sie nie powinnam zaczac martwic skoro.moj wynik wcale taki idealny nie wyszedł.

W sensie usg powinni robic lekarze z fmf, nie tylko papa.
A dlaczego to ryzyko porodu przedwczesnego?
ale przepraszam Cię na jakiej podstawie chcesz się martwić?
zresztą powtórzę amino i urodzenie zdrowego dziecka tylko dają Ci 100% pewności. Uspokój się i nie denerwuj się, nie masz zupełnie czym.
Stary 2014-07-23, 11:58   #1718
teja1
Zakorzenienie

Cytat:
Wyjsciowe mialam 1:1800, po usg 1:4000 a po pappa 1:15000. Stan przedrzucawkowy to pewnie z powodu ciśnienia?
Jak sobie przeliczysz, jakie to są ułamki procenta... Prawda jeszt taka, że ten jeden los na kilka tys ktos wyciąga, bez względu na to jak małe jest prawdopodobieństwo

Tak, to chodzi o zbyt wysokie ciśnienie, głównie po 20tc, ja mam normalnie niskie ciśnienie, teraz w ciąży w miarę normalne 100/60-70, a prawdpobodobieństwo na podstawie przepływów policzył - robił Dopplera.

Nie martw się na zapas, ani maluch ani Ty na tym dobrze nie wyjdziesz. Głowa do góry, wyniki miałaś dobre

A jeszcze z niusow pan dr robi mi to usg i mówi "w 13/14tyg to jeszcze czasem nie widać ciąży, ale pani to nie ma wcale brzucha..." dobrze, ze chociaz dzidz jest duzy bo bym sie zaczela zastanawiac...

Edytowane przez teja1
Czas edycji: 2014-07-23 o 12:05
teja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-23, 12:00   #1719
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szczeperka Pokaż wiadomość
Możecie mi powiedzieć kiedy stwierdza się płeć? Tak już z dużym prawdopodobieństwem? Bo na razie pewności lekarz nie miał.
Za tydzień idę na usg (16tc) i mam nadzieję że już będzie coś widać więcej
jak widać niektóre dziewczyny tu w 12-13 tygodniu już wiedziały. mi w poprzedniej ciąży dopiero w 21 tygodniu na połówkowym powiedział.
teraz też tak może być. a może dziś coś się dowiem. jestem w 17tygodniu.

Cytat:
siedzę sobie na necie i oglądam sklepy z niemowlęcymi ubrankami i na mój gust to najchętniej bym kupiła same pajacyki bo to w końcu środek zimy będzie, więc w takim pajacyku to ciepło, bo długie nogawki, długi rękaw i jeszcze stopki zakryte.

A ubieranie body bez rękawków, na to spodenek i kaftanika to może znów przegrzanie poza tym czy takie spodenki nie cisną w brzuszku?
pajacyki są bardzo wygodne. jeśli już nie pajacyki to ja bym ubierała body samo z długim rękawkiem na to spodenki półśpiochy - są takie że nic nie cisną. z takim szerokim pasem. bardzo wygodne. i ja na to się nastawiam raczej. pajacykow za bardzo nie lubiłam aczkolwiek też zakładałam.

Cytat:
Napisane przez smerfetka2808 Pokaż wiadomość
dajcie spokój żeby w herbatkach dla dzieci był syf to już się w głowie nie mieści
a wodę mu słodzisz czy nie?
nie nie, pije prosto z butelki wodę samą. w dzień czasem kubusia (lubi - a to też sam syf w sumie) i najczęściej wodę z sokiem domowym (mama robi)

Cytat:
Napisane przez teja1 Pokaż wiadomość
No skandal po prostu! Myślałam, że znowu nic z tego nie będzie... Najlepszy lekarz był, ja skacze, skacze i dupa jak powtarza usg w końcu zrezygnowany mówi do mnie"jak nie chce po dobroci to użyjemy siły, przepraszam..." i zaczął mi głowicą w brzuch postukiwać na co małe się w 3sekundy obróciło
slucha tatusia

Cytat:
Napisane przez Kinqaa Pokaż wiadomość
Słodkie skarpetki

Siedzę w szpitalu, bo z młodą szybciej się wyrobilysmy u laryngologa. W sumie spisal informacje co jest nie tak pytał się o dużo rzeczy i stwierdził, że muszę przyjść do szpitala na spanko z mloda na jedna noc. Podłącza ją do sprzętów i zobaczą jak ona chrapie... Za 2 tygodnie mamy nocke w szpitalu

A teraz pije duuuzo wody,siku mi sie chce a za pol godziny idę na oddzial macierzyński
no to powodzenia
a czemu z małą masz się położyć? co oznacza to chrapanie?

Cytat:
A nereczki mojego małego lokatora produkują już nawet mocz, co mnie mocno zaskoczyło.
też o tym czytałam. najfajniejsze jest to że ono sobie sika a potem połyka wody płodowe

Katerina też miałam ten ala śpiworek do spania świetna rzecz

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Edytowane przez Eirene1987
Czas edycji: 2014-07-23 o 12:02
Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-23, 12:04   #1720
simonee
Zakorzenienie

Katerina fajny ten otulacz a spiworka z rekawami nie widzialam.
Stary 2014-07-23, 12:04   #1721
charliss
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
ale przepraszam Cię na jakiej podstawie chcesz się martwić?
zresztą powtórzę amino i urodzenie zdrowego dziecka tylko dają Ci 100% pewności. Uspokój się i nie denerwuj się, nie masz zupełnie czym.
eh macie racje, nie ma co tak porównywać wyników które i tak są statystyczne, poza tym po co ten stres jak wyszło wszystko ok.
zresztą na amnio bym się nie zdecydowała skoro od ubiegłego roku są w pl testy dające taką samą pewność a nieinwazyjne. po co ryzykować poronienie i w ogóle nieprzyjemne badanie.

ale specjalnie umawiam się dosyć często na usg bo jednak jest ten stres czy wszystko się dobrze rozwija itp.
Stary 2014-07-23, 12:09   #1722
teja1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość
jak widać niektóre dziewczyny tu w 12-13 tygodniu już wiedziały. mi w poprzedniej ciąży dopiero w 21 tygodniu na połówkowym powiedział.
teraz też tak może być. a może dziś coś się dowiem. jestem w 17tygodniu.

pajacyki są bardzo wygodne. jeśli już nie pajacyki to ja bym ubierała body samo z długim rękawkiem na to spodenki półśpiochy - są takie że nic nie cisną. z takim szerokim pasem. bardzo wygodne. i ja na to się nastawiam raczej. pajacykow za bardzo nie lubiłam aczkolwiek też zakładałam.

nie nie, pije prosto z butelki wodę samą. w dzień czasem kubusia (lubi - a to też sam syf w sumie) i najczęściej wodę z sokiem domowym (mama robi)

slucha tatusia

no to powodzenia
a czemu z małą masz się położyć? co oznacza to chrapanie?

też o tym czytałam. najfajniejsze jest to że ono sobie sika a potem połyka wody płodowe

Katerina też miałam ten ala śpiworek do spania świetna rzecz
Było go nawet widać na przekrojach, pan dr właśnie mówił, że to sobie wysikuje i siedzi w tym, ale ten mocz ma skład podobny do wód płodowych.
Stary 2014-07-23, 12:09   #1723
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

Cytat:
Napisane przez simonee Pokaż wiadomość
Katerina fajny ten otulacz a spiworka z rekawami nie widzialam.
http://www.ebay.co.uk/itm/Purflo-Bab...12890263&rt=nc
Stary 2014-07-23, 12:13   #1724
Szczeperka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dusiolka Pokaż wiadomość
Szczeperk: w h&m kupiłas? bo ostatnio widziałam tam takie body
Tak w H&M Były body, skarpetki i czapeczki

Ignaś 11.03.2016
Szczeperka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-23, 12:15   #1725
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

zobaczcie jakie fajne,wystarczyło by wstawić zamki w jakąś kołdre i voila:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg mv6ojfJzUSFUbYoj9jFLVOg.jpg (2,7 KB, 25 załadowań)
Stary 2014-07-23, 12:15   #1726
suszarka
Buc

Cytat:
eh macie racje, nie ma co tak porównywać wyników które i tak są statystyczne, poza tym po co ten stres jak wyszło wszystko ok.
zresztą na amnio bym się nie zdecydowała skoro od ubiegłego roku są w pl testy dające taką samą pewność a nieinwazyjne. po co ryzykować poronienie i w ogóle nieprzyjemne badanie.

ale specjalnie umawiam się dosyć często na usg bo jednak jest ten stres czy wszystko się dobrze rozwija itp.

nie zgodzę się, z tym, że nifty i harmony dają taką samą pewność co prenatalne inwazyjne - przy dwóch wyżej wymienionych masz a.99% pewności, b.wynik może nie wyjść c.jeżeli wynik wychodzi źle, robi się amino. oczywiście są one wiarygodniejsze od pappa nie mniej nie dające pewności mimo wszystko.
Stary 2014-07-23, 12:19   #1727
charliss
Zadomowienie

wiec koniec koncow nie zrobiłam tych testow tylko pappa.

a teraz z innej beczki: wiem ze już kilka razy była na ten temat dyskusja, i chyba ktoś mowil ze posiada oliwke na rozstępy z rosmana. czy chodzi o rozowa babydream fur mama?
u mnie w miescie bylam w 20 rosmanach i niestety wszędzie mówili mi ze produkt został wycofany. chyba ze jest jeszcze jakas inna oliwka rosmana...?
Stary 2014-07-23, 12:27   #1728
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:
Było go nawet widać na przekrojach, pan dr właśnie mówił, że to sobie wysikuje i siedzi w tym, ale ten mocz ma skład podobny do wód płodowych.
fajnie hehe

Cytat:
Napisane przez Katerina_00 Pokaż wiadomość
zobaczcie jakie fajne,wystarczyło by wstawić zamki w jakąś kołdre i voila:
ale super

Cytat:
a teraz z innej beczki: wiem ze już kilka razy była na ten temat dyskusja, i chyba ktoś mowil ze posiada oliwke na rozstępy z rosmana. czy chodzi o rozowa babydream fur mama?
u mnie w miescie bylam w 20 rosmanach i niestety wszędzie mówili mi ze produkt został wycofany. chyba ze jest jeszcze jakas inna oliwka rosmana...?
ja mam w białym opakowaniu z fioletową zakrętką. o dokłądnie tą

http://2.bp.blogspot.com/-a8V_b9Casb...0/100_4819.JPG

ładnie pachnie fajnie się wchłania - choć wiadomo że jako oliwka cały czas będzie skóra bardziej tłusta.

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-23, 12:29   #1729
LindaC
Wtajemniczenie

Smerfetka, simonee - no właśnie ja najwygodniejsze ciuszki najlepsze dla maluszka, bez jakiś niepotrzebnych gryzących haftów, guzików itp.

Smerfetko - czy mogłabyś mi przesłać na pw namiar do tej hurtowni koło tandety z allegro. Bo chyba tak na publicznym to nie wolno.

katerina - ale słodziutki ten ocieplacz z linka dzięki za pomocne informacje, już jestem spokojniejsza, że jest w co dziecko ubrać gdyby w domu było chłodniej. Bo ja to straszny zmarzluch jestem

Eirene - no właśnie sporo osób nie szczególnie polubiło pajacyki, a mi się one wydają na chwilę obecną najlepszym rozwiązaniem dzięki za rady

a co do genetycznego usg - moje trwało chyba z 40 minut, było bardzo długie, lekarz sprawdzał tez te przepływy. powiedział, że jest wszystko dobrze i że jest jeszcze możliwość badan z krwi ale w moim przypadku nie widzi potrzeby. mam na wyniku rozmiar NT, o nosku i inne informacje o prawidłowości organów wewnetrzych. Ale żadnych danych statystycznych, skali prawdopodobeństwa nie dostałam. I może i dobrze, głowa spokojniejsza

Edytowane przez LindaC
Czas edycji: 2014-07-23 o 12:30
LindaC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-23, 12:32   #1730
charliss
Zadomowienie

No właśnie o ta mi chodzi. Nie ma jej nigdzie u mnie. Wiec rozumiem ze to jednak sciema ze wycofana, skoro normalnie ja kupiłaś bede szukac dalej, poki co mam elancyla i jestem zadowolona bo szybko sie wchłania - nie.mogłabym czekac godzinami az cos sie wchlonie. Ale na tej oliwce tez bardzo mi zależy
Stary 2014-07-23, 12:33   #1731
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

Cytat:
katerina - ale słodziutki ten ocieplacz z linka dzięki za pomocne informacje, już jestem spokojniejsza, że jest w co dziecko ubrać gdyby w domu było chłodniej. Bo ja to straszny zmarzluch jestem
ja nie kupowałam i nie używałam praktycznie wcale ubranek z kapturami dla takiego maluszka,pozniej chyba coś około roczku bo zaczął sam zdejmowac a kaptura przynajmniej nie zgubił jak czapki,ktorą wywalił z wózka matka przejechała i poszła dalej haha
Stary 2014-07-23, 12:46   #1732
elvira44
Wtajemniczenie

Dusiolka ja pamietam ze mam zrobie fotkę wózka. Zrobie to dzis lub jutro. Wczoraj byłam za bardzo zestresowana.

http://www.suwaczek.pl/cache/556b2ed503.png
elvira44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-23, 12:50   #1733
Kinqaa
Zakorzenienie

Jestem po usg
Wszystko ok sprawdziła i rączki i nóżki. Pokazala mi stópki
Przesunął mi się termin z 30.01 na 24.01 maleństwo ma 7.5cm

Skierowała mnie od razu na badanie krwi,aby się upewnić apropo Downa itp. Pokluli mnie raz

Never ignore someone who cares for you
because someday you will realize
you have lost a diamond
while you were busy collecting stones...

Kinqaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-23, 12:54   #1734
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

Cytat:
Jestem po usg

Skierowała mnie od razu na badanie krwi,aby się upewnić apropo Downa itp. Pokluli mnie raz
spory bobas
Stary 2014-07-23, 12:54   #1735
Szczeperka
Wtajemniczenie

Cytat:
Jestem po usg

No to super To już nie takie maleństwo bo szybko rośnie skoro masz mieć wczesniej poród

Ignaś 11.03.2016
Szczeperka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-23, 12:54   #1736
LindaC
Wtajemniczenie

no mi też się właśnie wydaje Katerina, że kapturki dla niemowląt są bez sensu, bo jak im to ułożyć gdy leżą, żeby nie uciskało karku co innego jak już dziecko siedzi/chodzi

kinga - gratulacje!
Stary 2014-07-23, 12:56   #1737
akrolowa
Zadomowienie

Cytat:
Jestem po usg

Super!!!
akrolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-23, 13:11   #1738
charliss
Zadomowienie

Cytat:
Jestem po usg

Gratuluję a w gabinecie usg bylasvze swoja córka?
Stary 2014-07-23, 13:13   #1739
dusiolka
Zakorzenienie

Dla mnie tez te ubranka z kapturkami to mało funkcjonalne jakos dla takich mega Maluszków

---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ----------

Kinqaa: nie chcieli powiedzieć co tam siedzi w brzuchu?)
dusiolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-23, 13:14   #1740
Princes 18
Raczkowanie

Moim chyba najwiekszym jedzeniowym grzechem jest picie kawy 2w1 z dwa razy dziennie...
Ale te terminy porodow sie zmieniaja... ale to jest tak ze to pokazuje na usg? Czyli jutro jak ide na powtorne badanie genetyczne to moge spytac czy termin sie zmienia? czy lekarze sami Wam mowia? bo ja do tej pory mialam juz 4 razy usg i nic mi nie powidzieli tylko caly czas licza wedlug miesiaczki.. Rozumiem ze termin porodu wedlug usg jest bardziej wiarygodny..chociaz dziecko i tak wydzie wtedy gdy bedzie chcialo:P
Princes 18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości