![]() |
#31 |
Konto usunięte
|
Dot.: Słuszny żal do rodziców?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
lise-kotta
|
matka chodzi po prośbie, ojciec chodzi po prośbie to teraz i brat chodzi po prośbie, a przywykli już do tego, że sami nie muszą ponosić żadnej odpowiedzialności za wydatki związane ze swoimi decyzjami (chęć wyjazdu, kupno motoru etc.)
wygrzeb się z tego, im prędzej tym lepiej. matka płacze? to trzeba przypomnieć że może by nie zabrakło stówki do rachunków jakby się leniwemu trutniowi nie dało na motorek. no sorry ale jak tego nie ukrócisz to to będzie przybierało coraz większe rozmiary! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
Ehh.. Obawiam sie ze by mi to przez usta nie przeszlo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Marszałkini II RP
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;47418405]Nie! Nie mam/ sama potrzebuję i nie pożyczę. Poza tym nie oddaliście mi za to i tamto (te zaległe rachunki czy zaległe pożyczki).[/QUOTE]
![]() I poczytaj o asertywności ![]() ---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Rozeznanie
|
Dziekuje za wszystkie slowa krytyki. Nalezalo mi sie. Chce przejrzec na oczy i miec swoja pensje na swoje zycie.
---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Chce zeby traktowali nas rowno. Jesli mi nie daja to i jemu nie powinni. Jesli daja to po rowno. Jesli maja pretensje ze ja zapomnialam o urodzinach to do niego tez powinni. O taka zwykla sprawiedliwosc... Czemu jedno dziecko ma byc lepsze i faworyzowane? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
Autorko, kto ma miękkie serce musi mieć twardą d...pę.
Moim zdaniem ze strony rodziców sprawa wygląda tak: kupujesz im drogie prezenty, fundujesz wyjazdy, nie prosisz o kasę, nie upominasz się o długi - znaczy masz pieniądze i mogą się z Ciebie ciągnąć. Może uważają że facet Cię sponsoruje, wiedzą że ma majętnych rodziców. Zmień podejście to zmieni się twoja sytuacja. NIGDY nie będziesz równo z bratem traktowana, nic to nie zmieni. Edytowane przez 201607040940 Czas edycji: 2014-07-23 o 11:06 Powód: . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Rozeznanie
|
Nierowno was traktuja to fakt ale tego nie zmienisz. Cos mi sie wydaje ze ta swoja zle pojeta dobrocia chcesz sobie kupic uwage rodzicow tyle ze pieniedzmi nikt jeszcze milosci nie kupil. Najwyrazniej rodzice cenia Twojego brata za "zaradnosc" a Twoja tzw "dobroc" maja w glebokim powazaniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
lise-kotta
|
zrozum że możliwe że nigdy nie będą was traktowali równo i sprawiedliwie. argument o tym, że to chłopak i on nic nie musi jest absurdalny i od ciebie zależy czy będziesz łykać takie idiotyzmy jak młody pelikan, czy zadbasz o siebie i swoją przyszłość z chłopakiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Rozeznanie
|
O tym zupelnie nie pomyslalam... Wiedza doskonale ze rodzice mojego chlopaka sa zamozni. On sam jak na swoj wiek ma odlozona pokazna sume co zawdziecza swojej ciezkiej pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Czasem tak jest, że kiedy dzieci dorastają - bardziej docenia się to, które idzie śladami rodziców. W tym wypadku rodzice doceniają postawę brata, tóry jest obrotny, potrafi sobie zorganizować pieniądze, a wiecznie jęcząca córka jest traktowana jak ktoś gorszy, od kogo się tylko wymaga. Przemyśl to.
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Robisz za jelenia i głupio dajesz sie wykorzystywać. Po cholerę kupujesz drogie prezenty, opłacasz to mieszkanie, dajesz pieniądze? Wdzięczności sie za to nie doczekasz! Lepiej odkładaj te pieniądze na ten dom/mieszkanie czy cokolwiek, myśl o sobie i swojej przyszłości z tz bo to bedzie twoja rodzina a twój brat jest dorosły i niech sobie radzi sam! Zwyczajnie powiedz im to co tutaj napisałas, ze czujesz sie niesprawiedliwie traktowana bo tyle dla nich robisz a nikt tego nie widzi i nie docenia za to twój brat jest wspierany w kombinatorstwie i nierobstwie, chciałabys założyć rodzine i ze musisz oszczędzać i nie mozesz ciagle ich finansować i ze z tym konczysz! Jeśli chcesz wybudować dom to tym bardziej musisz zaciskac pasa a nie rozdawać kasę po rodzinie. To twoje zarobione pieniądze i nie musisz nikomu sie tłumaczyć ze nie wydajesz ich na brata. A jak proszą o pożyczkę to powiedz ze zbieracie z tz na dom/wesele i ze w tym momencie przestajesz robić za bankomat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Rozeznanie
|
Czasami to mam wrazenie ze chca mnie za niego jak najszybciej "wyfac" bo to dobra partia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zadomowienie
|
Ja Ciebie bardzo dobrze rozumiem. Czasami też czuję się niesprawiedliwie traktowana przez mamę, szczególnie finansowo. Jednak od niedawna staram się zmienić swoje zachowanie. Już nie pomagam na każdym kroku, daje pieniędzy tyle ile muszę. I nie robię tego żeby się zemścić czy coś, tylko dla własnego komfortu psychicznego.
Tobie Autorko radzę pomaganie rodzicom finansowo, ale tak abyś dała radę oszczędzać kasę. Prezenty dla rodziców mogą być symboliczne, typu bombonierka czy czekolada. Musisz myśleć o sobie i swojej przyszłości.
![]() |
#45 |
Rozeznanie
|
Co do ciagniecia kasy ode mnie i TZta kiedy juz bedziemy oficjalnie "rodzina" ( chociaz jest mi blizszy niz moja wlasna rodzina i mam od niego mnostwo wsparcia) to moj T. jest w tej sprawie niezwykle ostrozny i stanowczy po tym co robia rodzice jego bratowej. Jest takim dziwnym jak na swoj wiek uparciuchem ze jego przyszla rodzina to swietosc, nie da skrzywdzic, oszukac i to rodzinie nalezy sie wszystko co najlepsze. Zawsze bede mogla powiedziec ze to ja nie trzymam kase
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Na moje oko, to sama z siebie robisz jelenia, pewnie wyskakujesz z inicjatywą dania/pożyczenia kasy i oczekujesz, że wszyscy będą odmawiać. Sama jesteś sobie winna, a w ogóle jak dla mnie historie wyciągnięte z kosmosu, rodzice, którzy od dziecka dostają wycieczkę w prezencie, a później prezenty za tysiące złotych (bo chyba nie zrezygnowałaś z wakacji przez prezent za 200zł?), a sami nie dają nawet czekolady na urodziny. Trollem zalatuje, albo mocno koloryzujesz. Są niestety takie osoby, że nawet jeśli ktoś nie ma skłonności do wykorzystywania innych, to będzie to osobę wykorzystywał, bo ona sama się o to prosi. Widocznie jesteś taką osobą. ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
To dobrze, że na niego słodkie oczka i płacze nie działają, ale to nie zmienia faktu, że i Ty powinnaś się tego nauczyć. Dla siebie samej - asertywność się przydaje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Marszałkini II RP
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;47418663]to by było logiczne, mogli by więcej kasy ciągnąć
![]() Zwłaszcza, że pewnie wiedzą, iż TŻ i jego rodzice są zamożni. Pięknie się chłopak może wkopać, w taką rodzinkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Rozeznanie
|
Brat mieszkal caly rok w poznaniu. Od lipca zrezygnowal z pracy bo zarobil na to co chcial i wrocil do domu gdzie mamy wspolny pokoj.
Uwierz ze bardzo chcialabym koloryzowac. Kupilam im wycieczke i prezent tacie i tym samym zrezygnowalam ze swoich wakacji. Dwa te wydatki zdarzyly sie w tym miesiacu. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zamiast obwiniać rodziców i brata - pomyśl nad tym, co sama robisz. Bo nie robisz wcale dobrze.
![]() |
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
Chlopak nie wkopie sie w moja rodzine bo slub bierze ze mna a nie z moimi rodzicami. Poza tym jesli chodzi o mnie to ja mam uczciwe zamiary, chce sama zarabiac a nie ciagnac od swojego chlopaka kase i byc zona przy mezu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
kupujesz rodzicom drogie prezenty na które Cię tak na prawdę NIE STAĆ. Nie dziwię się że traktowana jesteś jak dojna krowa. Edytowane przez 201607040940 Czas edycji: 2014-07-23 o 11:47 Powód: . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
Nie dokladal sie do "fanaberii". Jego rodzicom rok temu sprawilismy dokladnie taki sam prezent, na pol. Tyle, ze w inne miejsce. I nie sam prezent jest tu problemem tylko sposob w jaki traktuja mnie a w jaki brata.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;47419181]Tak się ładnie mówi, ale prawda jest taka, że jest się róznież związanym z teściami. I trzeba jakoś ustawić sobie te relacje.[/QUOTE]
- dokładnie, a rodzice i brat przyzwyczajani, że można wykorzystywać siostrę, w niefajny sposób zresztą- będą się wtrącać i potem , uważając, ze ich kasa jest razem większa, więc można prosić/domagać się itp. I na bank tak będzie. Nie pojmuję tak zachowujących się rodziców, ale nie pojmuję też dorosłej już córki z naiwnym patrzeniem: chcę być traktowana jak brat. Nie, nie będziesz. Zupełnie nie pojmuję nieotrzymywania niczego, bycia wykorzystywaną córkę i siostrą- a samej dającej drogie prezenty, gdy przez to tracisz wyjazd na wakacje, byle tatusia dopieścić prezentem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
- ale ja tego nie rozumiem jako rodzic, jako matka 2 nastoletnich dzieci; ba- ona powinna wrócić, kolejny raz przeczytać , jak tłumaczy jej to Cava , też zresztą matka 2 dzieci nastoletnich. W sumie dokładnie wytłumaczyła jej, na czym polega jej błąd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Rozeznanie
|
Moze macie racje ze kupowaniem prezentow niczego nie zmienie.. Chcialam im tym okazac wdziecznosc ze trzy lata studiowalam i oplacali mi mieszkanie, na reszte lozylam sama ze stypendium i dorywczej pracy. Chociaz widzac mojego brata ktory dostawal na wszystko plus jeszcze oczekiwal wiecej i zero wdziecznosci to mysle ze nie ma sensu sie starac i byc dobrym... Prezentami milosci nie kupie. Znajde ja w swojej rodzinie dopiero..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Bo to jest albo kupowanie miłości, albo - w tym wypadku bardziej prawdopodobne - krzyk: patrzcie, jak ja się poświęcam, ile sobie odmawiam, a wy i tak tego nie zauważacie, więc jeszcze bardziej się poświęcę, żeby być jeszcze nieszczęśliwsza. Taką rolę w rodzinie sobie wybrałam.
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Bycie dobrym" nie polega na kupowaniu prezentów. Zrozum, Cava wytłumaczyła ci, na czym polega twój sposób widzenia swojej sytuacji, gdy nie jest źle z tobą: pracujesz, masz własne pieniądze itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:16.