Zanik / brak okresu, nieregularne miesiączki, bolesne miesiączki, obfite krwawienia - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-14, 14:35   #931
201607040946
Konto usunięte

Dot.: Zanik / brak okresu, nieregularne miesiączki, bolesne miesiączki, obfite krwawi

Dostałam dzisiaj. Czyli zamiast 26 dni, ten cykl trwał... 41
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-14, 14:37   #932
kikunga
Zadomowienie

Dot.: Zanik / brak okresu, nieregularne miesiączki, bolesne miesiączki, obfite krwawi

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
Dostałam dzisiaj. Czyli zamiast 26 dni, ten cykl trwał... 41
No ale dobrze,że jest oby kolejny był normalny

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-07-15, 00:07   #933
Geraniol
Raczkowanie

Zapoznajcie się z tym https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...3&postcount=14

Mój problem to długie cykle .Na wątrobe źle działa stres a to wpływa na miesiączkę .Jestem osobą szybko się denerwującą .Jeżeli w danym miesiącu mam więcej momentów stresujących to automatycznie wydłuża mi się cykl i mam objawy takie przed miesiączką jak opisuje na forum wiedźma .Wtedy włączam do diety zioła na wątrobę ostropest ,dziurawiec ,piołun i problemy ustępują .Ale jak wyeliminować stres który rujnuje mi wątrobe
Geraniol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 21:16   #934
plum89
Przyczajenie

Postanowiłam tu napisać, bo już wariuję z nerwów. Dziś 42 dzień cyklu, a okresu jak nie było tak nie ma. Dzień przed spodziewaną miesiączką, przeżyłam swój pierwszy raz (stosowaliśmy prezerwatywę, ale i tak nie doszło do wytrysku ze względu na ból). Pojawiła się wtedy mała ilość krwi, pewnie w związku z przerwaniem błony. Wcześniej uprawialiśmy tylko peeting. Tydzień temu dla pewności zrobiłam test, wyszedł negatywny. A okresu i tak nie mam. W ostatnim czasie cykle miałam regularne, ale jakieś pół roku temu też zdarzył mi się 46-dniowy. Czy to możliwe, że to wszystko przez stres? Miałam ostatnio kilka stresujących sytuacji, trochę też schudłam, bo ćwiczyłam a6w, ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
plum89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-16, 22:10   #935
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez plum89 Pokaż wiadomość
Postanowiłam tu napisać, bo już wariuję z nerwów. Dziś 42 dzień cyklu, a okresu jak nie było tak nie ma. Dzień przed spodziewaną miesiączką, przeżyłam swój pierwszy raz (stosowaliśmy prezerwatywę, ale i tak nie doszło do wytrysku ze względu na ból). Pojawiła się wtedy mała ilość krwi, pewnie w związku z przerwaniem błony. Wcześniej uprawialiśmy tylko peeting. Tydzień temu dla pewności zrobiłam test, wyszedł negatywny. A okresu i tak nie mam. W ostatnim czasie cykle miałam regularne, ale jakieś pół roku temu też zdarzył mi się 46-dniowy. Czy to możliwe, że to wszystko przez stres? Miałam ostatnio kilka stresujących sytuacji, trochę też schudłam, bo ćwiczyłam a6w, ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
oczywiście, że może być od stresu jak i od wielu innych czynnikow. na pewno nie jest to ciąża.
malootka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-17, 15:09   #936
nomemeehne
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez plum89 Pokaż wiadomość
Nie ma możliwości ciąży. Szczególnie, że nie doszło do wytrysku. Bywają pary, które są zdrowe, jako metodę antykoncepcji stosują tylko stosunek przerywany i nie mają dzidziusia Nie mówię, że to dobre, staram się tylko Cie uspokoić, że nie masz powodu do obaw.
nomemeehne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-18, 09:34   #937
menri21
Raczkowanie

Ehh doskonale Cię rozumiem. Jak człowiekowi spóźnia się okres to jest w stanie uwierzyć, że nawet samo włożenie i wyciągnięcie może spowodować ciążę;p Człowiek głupieje w sytuacji stresowej, ale raczej nie ma się czym martwić
menri21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-21, 20:45   #938
madx95
Raczkowanie

antybiotyk a opóżnienie okresu

Wg mnie nie mam regularnego okresu ( a wg. endokrynologa mam [mam jeszcze niedoczynnosc tarczycy], bo przynajmniej się mieści od 28 do 25 dnia cyklu) raz mam 30 dnia, raz 32, raz 35 dnia, różnie.
Od roku zaczęłam obserwować swój organizm i wiem że kiedy podejrzewam danego dnia owulację (bol jajnika, albo bol sutków) i trzy dni pozniej jest suchość w pochwie to owulacja była. I wiadomo że 2 tyg po ow. jest @ I tego się trzymam i się sprawdza.
Ostatnią miesiączkę miałam 24 czerwca. A owulację musiałabyć 8 lipca, ból jajnika a 3 dni pozniej nie miałam śluzu, więc jutro powinnien być okres. Problem w tym, że od dziś zaczęłam brać antybiotyk na 10 dni (czyli do przyszlej środy). Czy jest szansa na to aby okres sie jutro pojawil czy nie?
madx95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-22, 12:15   #939
Geraniol
Raczkowanie

http://www.ziolaiprzyprawy.info/2014...-estrogeny-tg/

Geraniol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-23, 12:00   #940
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333

Hej Dziewczynki Mam problem... Biorę tabletki vixpo. Zawsze z tą 4 dniową przerwą od prawie roku i wszystko jest cacy. W czerwcu połączyłam dwa opakowania ze względu na wyjazd . Krwawienia nie było.Teraz w lipcu miałam krwawienie 15-18 i co mnie zmartwiło wczoraj zaczęło się znowu. Brzuch delikatnie pobolewa i krwawienie jest. Do ginekologa pójdę ale po niedzieli bo wolnego nie mam szansy mieć.... Czy to bardzo niepokojące czy po tym połączeniu mi się tak w cyklu poprzestawiało????
06.06.2015 II kreski
06.02.2016 Jakub Andrzej syn Justyny i Michała
14.12.2016 II kreski
16.08.2017 Barbara Maria córka Justyny i Michała
justynka333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-23, 19:42   #941
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justynka333 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczynki Mam problem... Biorę tabletki vixpo. Zawsze z tą 4 dniową przerwą od prawie roku i wszystko jest cacy. W czerwcu połączyłam dwa opakowania ze względu na wyjazd . Krwawienia nie było.Teraz w lipcu miałam krwawienie 15-18 i co mnie zmartwiło wczoraj zaczęło się znowu. Brzuch delikatnie pobolewa i krwawienie jest. Do ginekologa pójdę ale po niedzieli bo wolnego nie mam szansy mieć.... Czy to bardzo niepokojące czy po tym połączeniu mi się tak w cyklu poprzestawiało????
dopisz kiedy w lipcu zaczęłaś przerwę i kiedy wzięłaś tabletkę z nowego opakowania
Stary 2014-07-24, 18:33   #942
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333

Cytat:
Napisane przez malootka Pokaż wiadomość
dopisz kiedy w lipcu zaczęłaś przerwę i kiedy wzięłaś tabletkę z nowego opakowania
Dzięki za zainteresowanie. Już podaję 13lipca zaczęłam opakowanie a przerwa była 9-12. Dodam jeszcze że to co mam teraz jest bardziej obfite i bolesne niż pierwsze krwawienie.
06.06.2015 II kreski
06.02.2016 Jakub Andrzej syn Justyny i Michała
14.12.2016 II kreski
16.08.2017 Barbara Maria córka Justyny i Michała
justynka333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-29, 16:16   #943
ikusiowa
Przyczajenie

Cześć dziewczyny!
Mam problem i nigdzie nie potrafiłam znaleźć informacji na ten temat. Na początku maja mialam normalnie okres, następny pojawil się już 24.05. Cały czerwiec nie mialam nic i dopiero dostalam kolejny w okolicach 5 lipca. Dziś znowu dostałam! (29.07) . Trochę mnie to niepokoi, bo zwykle wszystko odbywało sie regularnie. Możecie mi coś poradzić?
Dodam, że mam 18 lat, nie współżyje i nie byłam jeszcze nigdy u ginekologa
Stary 2014-07-29, 22:13   #944
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ikusiowa Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!
Mam problem i nigdzie nie potrafiłam znaleźć informacji na ten temat. Na początku maja mialam normalnie okres, następny pojawil się już 24.05. Cały czerwiec nie mialam nic i dopiero dostalam kolejny w okolicach 5 lipca. Dziś znowu dostałam! (29.07) . Trochę mnie to niepokoi, bo zwykle wszystko odbywało sie regularnie. Możecie mi coś poradzić?
Dodam, że mam 18 lat, nie współżyje i nie byłam jeszcze nigdy u ginekologa
Co to znaczy u Ciebie "normalnie"? Jak było wczesniej? Co 28 dni?
To wygląda tak, jakby Ci 'wypadł' jeden cykl, może nie miałaś owulacji albo Ci się ona znacznie przesunęła. Ostatnie cykle miałaś po prostu duzo krótsze niż zazwyczaj, ale takie cykle 21+ dni też nie odbiegają od normy, o ile występują w regularnych odstępach. nie ma powodu do niepokoju, o ile sytuacja nie będzie się powtarzać. od jak dawna miesiączkujesz?
Stary 2014-07-29, 22:40   #945
ikusiowa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez malootka Pokaż wiadomość
Co to znaczy u Ciebie "normalnie"? Jak było wczesniej? Co 28 dni?
To wygląda tak, jakby Ci 'wypadł' jeden cykl, może nie miałaś owulacji albo Ci się ona znacznie przesunęła. Ostatnie cykle miałaś po prostu duzo krótsze niż zazwyczaj, ale takie cykle 21+ dni też nie odbiegają od normy, o ile występują w regularnych odstępach. nie ma powodu do niepokoju, o ile sytuacja nie będzie się powtarzać. od jak dawna miesiączkujesz?
Normalnie tzn pojawił się oczekiwanie, co do moich obliczeń i trwał tyle co zwykle Miesiączkuje od 11 roku życia i zawsze cykl trwał ok. 28 dni. Denerwuje mnie to, bo okres dwa razy w miesiącu to niezbyt przyjemna sprawa ;/. No, ale dzięki za odpowiedź i będę to obserwować, a jak sytuacja się powtórzy to chyba czas udać sie do lekarza :/
Stary 2014-07-30, 07:10   #946
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ikusiowa Pokaż wiadomość
Normalnie tzn pojawił się oczekiwanie, co do moich obliczeń i trwał tyle co zwykle Miesiączkuje od 11 roku życia i zawsze cykl trwał ok. 28 dni. Denerwuje mnie to, bo okres dwa razy w miesiącu to niezbyt przyjemna sprawa ;/. No, ale dzięki za odpowiedź i będę to obserwować, a jak sytuacja się powtórzy to chyba czas udać sie do lekarza :/
tak czy siak czas się wybrać do ginekologa, masz 18 lat, wypadałoby przynajmniej się przebadać.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-31, 13:59   #947
Nezis
Przyczajenie

Hej
Mam pewien problem a raczej obawy. A mianowicie miesiączka która zwykle trwa u mnie 5 dni i jest obfita ostatnie 2 razy trwała 3 dni i była znacznie mniej obfita. Mam 33 lata, na stałe przyjmuje tabletki anty i jestem pod opieką specjalistów z powodu podejrzenia potworniaka na jajniku. Pod koniec sierpnia idę na kolejne badania. Jednak do badań jeszcze prawie miesiąc a ja się denerwuję.
Czy skrócenie miesiączki (nie cyklu, bo cykl regulują tabletki) może być oznaką że zaczynam być bezpłodna? Nie jestem stara ale słyszałam że u niektórych kobiet okres płodności może być naprawdę krótki.

Jak wcześniej (poprzednie badania) rozmawiałam z lekarką to powiedziała że potworniak nie ma wpływu na cykl. Jednak pewności że to właśnie on nie ma puki mnie nie potną a np. t. endometrialna wpływ by miała.... Nigdy wcześniej tak nie było a sprawa cię ciągnie od ponad roku (podejrzana torbiel była zbyt mała żeby ją wyciąć).
Nezis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-31, 17:58   #948
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nezis Pokaż wiadomość
Hej
Mam pewien problem a raczej obawy. A mianowicie miesiączka która zwykle trwa u mnie 5 dni i jest obfita ostatnie 2 razy trwała 3 dni i była znacznie mniej obfita. Mam 33 lata, na stałe przyjmuje tabletki anty i jestem pod opieką specjalistów z powodu podejrzenia potworniaka na jajniku. Pod koniec sierpnia idę na kolejne badania. Jednak do badań jeszcze prawie miesiąc a ja się denerwuję.
jaki cykl, jaka miesiączka? bierzesz tabletki anty. nie masz czegoś takiego. to krwawienie z odstawienia, a ono ma prawo trwać tak długo i być tak mało obfite jak tylko chce. często przypomina nawet plamienie.
Stary 2014-07-31, 19:46   #949
Nezis
Przyczajenie

Ma prawo tak nagle bez powodu być krótsze i słabsze niż zwykle (od kilku lat biorę tabletki i krwawienie było zawsze było 5 dni)?
To mnie uspokoiłaś....Dzięki
Nezis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-31, 21:05   #950
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nezis Pokaż wiadomość
Ma prawo tak nagle bez powodu być krótsze i słabsze niż zwykle (od kilku lat biorę tabletki i krwawienie było zawsze było 5 dni)?
To mnie uspokoiłaś....Dzięki
jasne. wiele osob tak mialo. ja tez.
Stary 2014-08-04, 16:53   #951
nela02
Raczkowanie

Witam,
piszę tutaj oczywiście w sprawie okresu, ponieważ zaczynam się niepokoić, a nie wiem, czy mam ku temu podstawy. Mam 21 lat, miesiączkuję od ponad 10, nigdy nie przyjmowałam tabletek antykoncepcyjnych. Ostatnio zauważyłam, że moje cykle są coraz krótsze. Na początku to wiadomo, że były dość nieregularne, ale po 10 latach to chyba powinno już się unormować i tak też było. Myślę, że mniej więcej po około 2-3 latach miesiączkowania miałam już 28-29 dniowe, regularne cykle. Teraz przeanalizowałam ostatnie 10 miesięcy (bo do takich notatek się dogrzebałam) i widać tendencję spadkową- z 27 dni doszło już do 24 (24 mam od 4 miesięcy). Ciężko powiedzieć, czy miesiączki są bolesne, gdyż ledwie się zaczną biorę ketonal (bywało tak, że robiło mi się słabo z bólu i wolę tego uniknąć). Nie byłam jeszcze u ginekologa. Myślicie, że mam powód do niepokoju?
nela02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-04, 22:25   #952
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nela02 Pokaż wiadomość
Myślicie, że mam powód do niepokoju?
mysle, ze nie. cykl 24-dniowy to nadal regularny cykl,o ile występuje tak co miesiąc z niewielkimi odchyleniami. a ketonalu bym nie brała dopóki nie zaczyna naprawdę mocno boleć.
Stary 2014-08-05, 10:44   #953
severalflames
Raczkowanie

Od zawsze mialam okres w 80% co 28 dni. Czasami dwa dni wczesniej, rzadko pozniej. Od dwoch miesiecy cykl trwa 30 dni. Czy to mozliwe ze sam sie 'przestawił'?. Rowniez od tego czasu wydluzenia moj PMS jest duuzo slabszy, piersi ledwie mnie bola. Teraz jestem 6 dni przed okresem i slabiutki bol piersi sie znowu pojawil. Jeszcze trzy miesiace temu jak i wczesniej piersi mnie strasznie bolaly juz 11dni przed. Sam okres wyglada i jest bolesny tak jak zawsze. Co to moze byc?

Wysłane przy użyciu Tapatalk
severalflames jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-05, 10:58   #954
Misio1849
Rozeznanie

Witam, ja 5 lipca dostalam okres. Teraz powinnam dostac miedzy 28 a gora 2 sierpnia (wyszlo by 28 dni). RZadko mi sie zdarzalo dostawac co 28 dni okres (bo przewaznie mam miedzy 21-25 dni, czasami 26), ale pare razy sie zdarzylo. Lecz juz jest 5 sierpien i okresu nie ma, od 27 bolaly mnie piersi i brzuch jak przed okresem, tez przez chwilke klulo mnie raz w lewym i raz w prawym jajniku. Dzisiaj malo co mnie bola piersi, bardziej po zewnetrznej stronie jak przycisne, a brzuch dalej pobolewa i kluje jajnik po prawej stronie. Owszem staramy sie z mezem o dziecko. Tez kiedys jak bylam pare lat mlodsza tez mi sie spoznil tydzien okres. Nie wiem co zrobic, ale pewnie poczekam do piatku, bedzie tydzien jak powinnam go dostac i zrobie test ciazowy. Dodam ze mam prace taka troche stresujaca i moze to tez przez to, ale ostatnio strasznie jestem zmeczona i chce mi sie spac. Nie wiem czy jak mi test wyjdzie negatywny, czy isc z tym do ginekologa czy poczekac do nastepnej miesiaczki. Czekam na wasze opinie.

Edytowane przez Misio1849
Czas edycji: 2014-08-05 o 10:59
Misio1849 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-06, 21:21   #955
truskawwwkaa
Przyczajenie

W dniach 25-30.07 miałam miesiączkę. 1.08 współżyłam z użyciem prezerwatywy i z dochodzeniem na zewnątrz. Dnia 06.08 dostałam bóle podbrzusza w lewej części ( zapewne jajnik ) i krwawienie. Krew nie jest tak brunatna jak podczas okresu. Zaznaczę, że jutro mam też owulację. Uważacie, że to z powodu owulacji ten ból i krwawienie? Czy może jest szansa, że zaszłam w ciąże?
truskawwwkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-06, 22:13   #956
severalflames
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez truskawwwkaa Pokaż wiadomość
W dniach 25-30.07 miałam miesiączkę. 1.08 współżyłam z użyciem prezerwatywy i z dochodzeniem na zewnątrz. Dnia 06.08 dostałam bóle podbrzusza w lewej części ( zapewne jajnik ) i krwawienie. Krew nie jest tak brunatna jak podczas okresu. Zaznaczę, że jutro mam też owulację. Uważacie, że to z powodu owulacji ten ból i krwawienie? Czy może jest szansa, że zaszłam w ciąże?
Z tego co piszesz ciężko by było zajść w ciążę w takim przypadku. No bo o ile dobrze zrozumialam final byl poza Tobą?

Stary 2014-08-07, 09:30   #957
truskawwwkaa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez severalflames Pokaż wiadomość
Z tego co piszesz ciężko by było zajść w ciążę w takim przypadku. No bo o ile dobrze zrozumialam final byl poza Tobą?

Tak, zgadza się.
truskawwwkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-07, 14:10   #958
severalflames
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez truskawwwkaa Pokaż wiadomość
Tak, zgadza się.
Więc nie ma takiej możliwości.

Stary 2014-08-07, 16:02   #959
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Hej dziewczyny... Mam taki problem...

Mam teraz strasznie bolesną miesiączkę to już jej 3 dzień, zauważyłam, że mam bardzo twardą szyjkę - otwartą. Praktycznie całą ściankę Pochwy od strony brzucha mam bardzo spuchniętą, twardą i obolałą. Zawsze przy miesiączce moja szyjka jest miękka, wysoko i otwarta, bolały mnie często jajniki ale nigdy szyjka, miesiąc temu byłam u lekarza, mówił, że wszystko jest w porządku, biorę leki psychotropowe, które zaburzają pracę hormonów, ale co o tym myślicie? To coś poważnego?
MascarpOOne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-08, 07:57   #960
Misio1849
Rozeznanie

Zrobilam dzisiaj tes wyszly 2 kreski mocne, dzisiaj kupie kolejny i wykonam go w poniedziałek. Jeśli także potwierdzi ciaze, to umawiam się na wizyte z ginem. Wystarczy chyba zrobić 2 testy?
Misio1849 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości